Velp (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Velp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Velp (Gelderland) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Velp (Gelderland)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Rheden Rheden
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2018) 17.985[1]
Overig
Postcode 6881 6882 6883
Netnummer 026
Woonplaatscode 1500
Belangrijke verkeersaders A12 A348
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Velp (dialect Vellep) is een dorp (woonkern) in de gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. Het grenst zowel aan de plaatsen Rheden en Rozendaal (gemeente Rozendaal) als aan de stad Arnhem (gemeente Arnhem). Velp telt 17.985 inwoners (2018) en heeft een oppervlakte van ca. 11,01 km². De A12 vormt de scheidingslijn tussen Arnhem en Velp. Andere belangrijke verkeersaders zijn de A348 en de N785. Velp wordt doorkruist door de spoorlijn Arnhem-Zutphen. Ten noorden van deze spoorlijn bevinden zich groene, rustige villawijken. Velp-Zuid wordt gekenmerkt door de oude kern oorspronkelijk uit de negende eeuw, rondom de oude dorpskerk de Oude Jan uit de twaalfde eeuw, met negentiende-eeuwse villa's en meer eenvoudige bebouwing van recente datum. Ten noorden van Velp ligt de bekende Emmapiramide.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste vermelding van Velp stamt uit 891 of 892 onder de naam Pheleppe als een zekere Walto een schenking doet aan de abdij van Lauresham.

Op 1 januari 1812 werd de gemeente Rheden gesplitst in de gemeenten Dieren en Velp. Bij de nieuwe gemeente Velp werd ook het dorp Rozendaal gevoegd. Al op 1 januari 1818 werd deze gemeente weer opgeheven. Velp en Dieren gingen weer op in de gemeente Rheden en Rozendaal werd een zelfstandige gemeente.

Goudschat van Velp[bewerken]

In 1851 werd in Velp een schat opgegraven, bestaande uit Merovingische gouden kunstvoorwerpen. De schat werd verkocht aan Pruisen. In 1945 werd hij uit Berlijn meegenomen door de Russische bezettingsmacht. Sindsdien ligt hij in het museum van Moskou.

Protestantse kerk «Oude Jan»
Voormalig postkantoor aan de Hoofdstraat

Monumenten en bezienswaardigheden[bewerken]

Evenementen[bewerken]

 • Koninginnedagactiviteiten - Aubade en straattekenen Hoofdstraat Velp, de Koninginnedagmarkt in Velp is uitgegroeid tot de grootste particuliere markt in het Oosten van Nederland (meer dan 180 kramen), kleiduifschieten, De Oranje Klassieker Rit Velp vertrekt vanaf de Van Spaenallee, 150 oldtimers, voor Kasteel Biljoen, Villaparkconcert.
 • Velleper Donderdagen - De laatste donderdag in juli en de eerste donderdag in augustus is het feest op en rond de Hoofdstraat. Elke donderdag heeft een eigen thema.
 • Bouwburg - Het evenement voor kinderen. Een week lang bouwen ze onder begeleiding hutten op het terrein van MBO Helicon.
 • Dag van de buurt - Een kleine markt die georganiseerd wordt in het hart van Velp-Zuid.
 • Jaarlijkse lampionnenoptocht door de Velpse jeugd met muziek van mr. H. M. van der Zandt vereniging (genoemd naar advocaat/procureur en pionier van het Velpse jongerenwerk).
 • Regelmatig concerten van Het Smartlappenkoor, met plaatselijk solist T. van Limbeek.
 • Posbankloop, hardloopevenement dat jaarlijks plaatsvindt in september.
 • Avondvierdaagse in de eerste volle week van juni, georganiseerd door wandelsportvereniging "Steeds Voorwaarts" en c.v. de Blaospiepkes.
 • Carnaval in februari/maart georganiseerd door C.V. de Narrenkap
 • Het jaarlijkse concert van mr. H. M. van der Zandt vereniging dat wordt gehouden in november/december

Hoger beroepsonderwijs[bewerken]

Hogeschool Van Hall Larenstein heeft vestigingen in Leeuwarden en in Velp. Er zijn twee studentenverenigingen aan deze hogeschool verbonden in Velp. Dit zijn Quercus en Arboricultura. Deze laatste is in 1908 opgericht in Boskoop en na een fusie van de Rijkstuinbouwschool met Van Hall Larenstein in 1993 naar Velp verhuisd.

Geboren[bewerken]

Overleden[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • De gemeente Rheden besloot in december 2008 een plantsoen te vernoemen naar prinses Catharina-Amalia, het Prinses Catharina-Amalia Plantsoen. Daarbij werd ervoor gekozen, de volledige eerste voornaam met het koppelteken in de straatnaam te gebruiken. Catharina-Amalia is de eerste voornaam van de prinses. Ook naar de prinsessen Alexia en Ariane werden straten vernoemd: het Prinses Alexia Julianapad, en het Prinses Ariane Wilhelminapad.
 • Tussen 1952 en 2001 woonde de "Zwarte weduwe" Florrie Rost van Tonningen Heubel in de villa Ben Trovato aan de Kluizenaarsweg in het dorp.

Externe link[bewerken]

360° Panorama, Hoofdstraat, Velp (Gld).