Emmapiramide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De (oude) Emmapiramide in de winter
Uitzicht vanaf de Emmapiramide en oude oriëntatiebord

De Emmapiramide is een kunstmatige uitkijkberg in de Nederlandse gemeente Rozendaal op de grens met de gemeente Rheden gelegen aan de Kluizenaarsweg. De heuveltop zelf is 98 m hoog, de houten uitzichtoren 30 meter. De Emmapiramide is vrij toegankelijk voor bezoekers. Op heldere dagen is het mogelijk om voorbij de Duitse grens te kijken.

Geschiedenis[bewerken]

In 1891 werd er voor de werkverschaffing op de Kluizenaarsberg een uitkijkheuvel gebouwd met als doel het waarnemen van eventuele bosbranden. Later veranderde de naam van de uitkijkberg in Emmaheuvel naar de toen regerende koningin Emma. Later werd er op de Emmaheuvel een houten uitkijktoren geplaatst voor nog betere waarnemingen. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide.

Heden[bewerken]

De piramide is niet meer in gebruik als brandtoren. Bij de Emmapiramide is een monument geplaatst voor tien mannen die hier in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn geëxecuteerd.

In 2012 is de uitzichttoren 5 meter verhoogd. De verhoging was nodig, omdat het bos rond de toren zodanig was gegroeid, dat boomkruinen het uitzicht belemmerden. In 2018 werd het oriëntatiebord vervangen door een geheel metalen exemplaar ontworpen door kunstenaar Ralph Lambertz.

De Emmapiramide is eigendom van de gemeente Rheden, maar staat in de gemeente Rozendaal. Dit komt doordat het gebied, ook bekend als het Rozendaalsche veld, zogenaamde geërfdengrond is, die door de 'Geërfden van Velp' in 1920 onder stringente voorwaarden is geschonken aan de gemeente Rheden, die sindsdien verantwoordelijk is voor het beheer.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]