Hutspot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hutspot
Hutspot op bord met jus en stooflap. (Variant met aardappelen direct erdoorheen gestampt, waarbij winterpeen is gebruikt.)
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdingrediënt(en) aardappelen, winterpeen, ui
Serveertemperatuur Warm
Gang hoofdgerecht
Type stamppot
Gegeten met klapstuk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Koningin Juliana eet hutspot op 3 oktober 1974

Hutspot, ook wel wortelstamppot, wortelstoemp (Vlaams) of peestamp (Brabants) genoemd, is een typisch Nederlands wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen (meestal winterpeen) en uien samen gaar te koken – eventueel met laurierblad en peperkorrels en zure appel– en het geheel daarna te stampen tot een stamppot.

Hutspot gaat traditioneel vergezeld van gekookt klapstuk of al dan niet gerookt spek, waarbij de wortelen en uien in het kookvocht worden gegaard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hutspot bestond als gerecht in de lage landen al voordat de aardappel in Europa bekend was. En mogelijk ook voordat de wortel, die afkomstig is uit Iran, hier gangbaar werd. De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte pastinaak als basis.[1] In Vlaanderen wordt dit gerecht stamppot genoemd, in Brussel stoemp. Op de Veluwe doen ze er soms ook bruine bonen door.

Betekenis in Nederland en Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Groene Boekje zet de woorden 'hutspot' en hutsepot op één regel en beschouwt ze dus als twee aanvaarde schrijfwijzen van hetzelfde woord. In Vlaanderen wordt met 'hutsepot' echter een ander gerecht bedoeld, namelijk een stoofschotel in bouillon.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Hutspot.