Hutspot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hutspot op bord met jus en stooflap. Variant met aardappelen direct erdoorheen gestampt, waarbij winterpeen is gebruikt.

Hutspot, ook wel (penen- of wortel)stamp of peestamp (Brabants), peen en uien of wortels en uien genoemd, is een typisch Nederlands wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen (meestal winterpeen) en uien samen gaar te koken – eventueel met laurier – en het geheel daarna te stampen tot een stamppot.

Hutspot gaat traditioneel vergezeld van gekookt klapstuk of al dan niet gerookt spek, waarbij de wortelen en uien in het kookvocht worden gegaard.

Geschiedenis[bewerken]

Hutspot bestond als gerecht in de lage landen al voordat de aardappel in Europa bekend was. En mogelijk ook voordat de wortel, die afkomstig is uit Iran, hier gangbaar werd. De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte pastinaak als basis.[1] In Vlaanderen wordt dit gerecht stamppot genoemd, in Brussel stoemp.

Betekenis in Nederland en Vlaanderen[bewerken]

Het Groene Boekje zet de woorden hutspot en hutsepot op één regel, en beschouwt ze dus als twee aanvaarde schrijfwijzen van hetzelfde woord. In Vlaanderen wordt met hutsepot echter een ander gerecht bedoeld, namelijk een stoofschotel in bouillon.

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Hutspot.
Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Hutspot met pastinaak.