Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nederlanden in de 16e en 17e eeuw

De Nederlanden of de Lage Landen is het gebied in Noordwest-Europa dat ongeveer overeenkomt met het historische geheel van de huidige Benelux (België, Nederland en Luxemburg) en de Franse departementen Nord, Pas-de-Calais, het graafschap Artesië en Picardië ten noorden van de Somme. Vanaf de 15e eeuw kwamen een steeds groter aantal gewesten in dit gebied onder bestuur van de Bourgondische hertogen en kreeg het naast een geografische ook een politieke betekenis:

Ook na het uiteenvallen van dit grotere staatkundige verband bleven afzonderlijke delen zich met de naam Nederlanden aanduiden:

Het prinsbisdom Luik behoorde geografisch tot de Zuidelijke Nederlanden, maar was tot 1795 politiek onafhankelijk.

De Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden waren tussenin kortstondig, tot het ontstaan van België, herenigd als Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).

Vooral cultureel en taalkundig gezien zijn er daarnaast nog:

Andere betekenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Nederlanden of met Nederlanden in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Nederlanden inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Nederlanden en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.