Kees Verkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kees Verkade
Kees Verkade tijdens een masterclass in het atrium van het stadhuis te Den Haag
Kees Verkade tijdens een masterclass in het atrium van het stadhuis te Den Haag
Persoonsgegevens
Volledige naam Korstiaan Verkade
Geboren 12 oktober 1941
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1966 – heden
Stijl(en) Figuratief
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Winkelen (1966), Grote Houtstraat, Haarlem
Triomf (1995), Rotterdam
Bokspringende jongens in het Julianaplantsoen in Heemstede

Korstiaan (Kees) Verkade (Haarlem, 12 oktober 1941) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij maakt beelden en tekent.

Biografie[bewerken]

Verkade werd geboren in Haarlem in een fabrikantenfamilie. Na teken- en schilderlessen bij Gerrit van ’t Net studeerde hij van 1958 - 1963 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hoewel hij reclametekenaar wilde worden, neigde hij uiteindelijk meer naar het beeldhouwen. Zijn eerste tentoonstelling had hij in de Haarlemse Vishal. Dankzij deze tentoonstelling verkocht hij twee werken aan het Frans Hals Museum. Sindsdien had hij zijn atelier in Zandvoort. In 1966 kreeg hij zijn eerste opdracht van de gemeente Haarlem voor het standbeeld Winkelen, of Stadten. Later zou hij ook internationaal doorbreken, met name in Frankrijk en Monaco, waar hij goede contacten onderhoudt met het Hof aldaar en waar hij thans ook woont en werkt.

Enkele beelden[bewerken]

  • Op de hoek van de Grote Houtstraat in Haarlem staat zijn beeld Winkelen (of Stadten), zijn eerste opdracht van de gemeente Haarlem in 1966.
  • Bij de bar in Terminal 1 van de luchthaven van Nice, achter de douanecontrole, staat een beeld van Kees Verkade, getiteld L'envol (de vlucht). Een replica van dit beeld staat in de hoofdstraat van Biot (Alpes-Maritimes).
  • Voor het prinselijk paleis van Monaco staat een beeld van Kees Verkade, Il Malizia. Het is het beeld van een monnik met onder zijn pij een zwaard. Kees Verkade kreeg de opdracht voor dit beeld in 1997 in verband met de herdenking dat Monaco 700 jaar werd geregeerd door de familie Grimaldi. Il Malizia of de sluwe was de bijnaam van Francesco Grimaldi, de stichter van het prinsdom.
  • In Amsterdam staat op het Weteringplantsoen een borstbeeld ter herinnering aan de schrijver Simon Carmiggelt.
  • In Groningen bevindt zich een van zijn bekendste beelden: Fietsles.
  • In Zandvoort werd in 2003 een verzetsmonument onthuld. Er werd overwogen daar jaarlijks op 31 augustus, de Dag van het landelijk verzet, een bijeenkomst te houden. Men besloot deze herdenking te verplaatsen naar 4 mei en in 2009 deze slechts om de vijf jaren te houden.
  • In de tuin van Paleis Soestdijk werd door koningin Beatrix op 20 mei 2009 een beeld onthuld van koningin Juliana en prins Bernhard. Het beeld markeert het 100ste geboortejaar van Juliana en memoreert dat zij er woonde van 1937 tot 2004.
  • In april 2010 werd in Hardenberg een oorlogsmonument van de hand van Verkade onthuld.[1]

Andere beelden van Verkade zijn:

Galerij[bewerken]

Bronsdiefstal[bewerken]

In juni 2008 werd een bronzen beeld van Verkade gestolen, het beeld "In Balans" dat bij een sporthal in Harderwijk stond. De geschatte waarde van het beeld ligt tussen de € 40.000 en 50.000.[2]

Externe links[bewerken]