Weteringplantsoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tweede Weteringplantsoen in 2011.

Het Weteringplantsoen in Amsterdam ligt aan het kruispunt van de Vijzelgracht en de Weteringschans, tussen het Leidseplein en het Frederiksplein. Het plantsoen bestaat uit het Eerste en Tweede Weteringplantsoen en een rotonde, het Weteringcircuit.

Geschiedenis[bewerken]

Tweede Weteringplantsoen in 1902.
Het Van Randwijkmonument, Tweede Weteringplantsoen
Het Weteringcircuit
Gedenkplaat gewijd aan Van Randwijck op het Weteringplantsoen onthuld; 2 mei 1970.

In 1884 werd het plantsoen vernoemd naar de nabijgelegen Boerenwetering, waarnaar ook de Weteringschans is genoemd.

Aan het Tweede Weteringplantsoen staat een poffertjeskraam en bevindt zich de oudste speeltuin van Amsterdam. Hier opende de Vereeniging tot Vereedeling van het Volksvermaak in 1880 Openbare Speeltuin no.1, dankzij de inzet en sponsoring van Nicolaas Tetterode.

Op 12 maart 1945 werden in het Eerste Weteringplantsoen 30 verzetsstrijders geëxecuteerd. Ook Jan Koopmans, een bewoner(onderduiker) van de Stadhouderskade aan de overkant, werd door een verdwaalde kogel getroffen. De doden werden door de Duitsers begraven in de Kennemerduinen. Na de oorlog zijn ze herbegraven op de Eerebegraafplaats in de duinen bij Overveen. Ter nagedachtenis aan de geëxecuteerden is in het plantsoen het monument Fusillade opgericht, waar jaarlijks op 4 mei een kranslegging plaatsvindt. Het monument, uit 1954 van beeldhouwer Gerrit Bolhuis, stelt een dode soldaat voor met een hoorn in zijn hand.

In 1953 werd de kruising in verband met het toenemende verkeer vervangen door een rotonde.

Sinds 1970 heet de zuidoostelijke hoek van het Tweede Weteringplantsoen het H.M. van Randwijkplantsoen. Een muur, gesierd met de laatste regels van één van zijn gedichten, herinnert aan de journalist, dichter en verzetsman Henk van Randwijk en aan de gevallenen. In het Eerste Weteringplantsoen staat aan het Kronkelpad een portretbuste van columnist Simon Carmiggelt, in 1988 gemaakt door Kees Verkade. Carmiggelt heeft lange tijd aan het Eerste Weteringplantsoen gewoond.

Ten zuiden van het plantsoen ligt de Weteringlaan naar de brug over de Singelgracht, die de verbinding vormt met de Ferdinand Bolstraat. Deze brug nr. 84 werd in 2006 vernieuwd en kreeg de naam Freddy Heinekenbrug, naar de directeur van de nabijgelegen bierbrouwerij.

Sinds 2003 wordt gewerkt aan de bouw van de Noord-Zuidlijn van de metro die onder het plantsoen zal lopen. Bij het plantsoen komt een ingang van metrostation Vijzelgracht.

In 2010 werd aan het Weteringcircuit door onbekenden het beeld van de saunaman geplaatst.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Op het Weteringplantsoen kruisen de tramlijnen 7 en 10 met de lijnen 16 en 24. De lijnen 7 en 10 ronden het circuit niet meer en rijden sinds 1979 in beide richtingen via de Noordzijde. Lijn 25 die op 15 december 2013 is opgeheven en ook vanaf de aanleg het circuit heeft gerond moest sinds 2003 stadinwaarts het hele circuit ronden in verband met het ontbreken van een verbindingsbogen van de Vijzelstraat naar en van de Weteringschans.

Zie ook[bewerken]