Paul Desmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Desmond
Paul Desmond
Algemene informatie
Bijnaam "The Stork"
Geboren 25 november 1924
Geboorteplaats San FranciscoBewerken op Wikidata
Overleden 30 mei 1977
Overlijdensplaats ParijsBewerken op Wikidata
Werk
Genre(s) Cool Jazz
Instrument(en) Saxofoon
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Paul Desmond (San Francisco, 25 november 1924New York, 30 mei 1977) was een Amerikaanse jazzsaxofonist en -componist. Hij kreeg bekendheid met het Dave Brubeck Quartet, waarin hij altsaxofoon speelde van 1948 tot 1967, met een kleine onderbreking van 1950 tot 1951. Desmond schreef ook de grootste hit van het quartet, "Take Five"", waarvan hij de opbrengst voor een groot deel aan het Rode Kruis schonk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Paul Desmond werd geboren als Paul Emil Breitenfeld, maar veranderde zijn naam omdat hij die niet geschikt vond voor een muzikant. Zijn nieuwe naam Desmond pikte hij uit een telefoonboek.

Desmonds geluid en techniek stonden ver af van de bekendste altsaxofonist uit die tijd, Charlie Parker. Desmond had een helder, licht geluid en een melodieuze stijl van spelen. Zijn gave voor improvisatie is waarschijnlijk het best hoorbaar op de twee albums die hij opnam met Gerry Mulligan, "Mulligan-Desmond Quartet" and "Two of a Mind".

Desmond werkte verder samen met onder anderen Jim Hall, Chet Baker en Ed Bickert. Na het opdoeken van het Dave Brubeck Quartet in 1967 hield hij het voor gezien en ging met pensioen. Maar later begon hij toch weer te spelen in reünies met Brubeck, Mulligan en Hall, in een kerstconcert met het Modern Jazz Quartet in 1971 en in andere samenwerkingen.

Hij stierf in 1977 op 52-jarige leeftijd; niet aan zijn overmatige alcoholgebruik, maar aan longkanker door roken. Hij was blij verrast toen hij tijdens een medisch onderzoek de staat van zijn lever te horen kreeg: "Een van de grootste levers van onze tijd. Doordrenkt met Dewar's (whisky) en kerngezond". Paul Desmond stond bekend om zijn gevoel voor humor.

Zijn laatste concert gaf hij met Dave Brubeck in februari 1977 in New York - zijn fans wisten niet dat hij op dat moment al op sterven na dood was.