Airborne Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Airborne Museum 'Hartenstein'
Airborne Museum
Locatie Utrechtseweg 232, Oosterbeek
Type Historisch museum
Opgericht 1949
Personen
Directeur Ronnie Weijers
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 32436
Aantal bezoekers 101.000 bezoekers[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Airborne Experience
Airborne Museum
Airborne Museum

Airborne Museum at Hartenstein is een museum in Oosterbeek bij Arnhem over de Slag om Arnhem in september 1944 en is begin 2020 compleet vernieuwd. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience. In deze ondergrondse ruimte treden bezoekers zelf in de voetsporen van een soldaat. Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, beschikt het museum ook over het informatiecentrum, Airborne at the Bridge, over de Slag om Arnhem.

Het museum richt zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal, maar toont ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking. Het museum beoogt te laten zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Het Airborne Museum is betrokken bij een reeks evenementen rond de Slag om Arnhem. Het museum, dat dicht bij de Airborne War Cemetery ligt, dient als ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen die de slag herdenken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Herberg, herenhuis en hotel[bewerken | brontekst bewerken]

Hartenstein, waar het museum zich sinds 1978 bevindt, heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 1728 wordt er gesproken over Het Rode Hert, een herberg gelegen aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. In 1779 wordt deze herberg en de naaste omgeving verkocht aan J. van der Sluys, een advocaat aan het hof van Gelderland. De herberg wordt afgebroken en er komt een herenhuis met bijgebouwen voor in de plaats. Met de verbouwing krijgt het herenhuis ook een nieuwe naam: Hartenstein. Na de dood van Van der Sluys kent Hartenstein verschillende eigenaars. Omstreeks 1865 is de villa gebouwd zoals die nu te bezichtigen is. Hierbij is ook een koetshuis gebouwd, waar nu een restaurant is gevestigd. In 1905 zijn hier twee serres aan toegevoegd. Uiteindelijk besluit gemeente Renkum in 1942, als het eigenaar wordt, het pand als hotel in te richten. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zal het voor Britse parachutisten een belangrijke rol vervullen.

Slag om Arnhem[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Slag om Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het gebied rond Arnhem landen in september 1944 ruim 10.000 geallieerde luchtlandingstroepen. Belangrijkste doel is om de verkeersbrug over de Nederrijn in Arnhem te veroveren en te beschermen tegen Duitse troepen totdat het grondleger de luchtlandingstroepen komt ontzetten. Luitenantkolonel John Frost bereikt met het tweede bataljon de brug waar ze meerdere dagen zware gevechten leveren. Het overgrote deel van de luchtlandingstroepen weet de brug echter niet te bereiken, waardoor generaal Roy Urquhart gedwongen is zijn hoofdkwartier te vestigen in hotel ‘Hartenstein’.

Op en rond het gebied worden zware gevechten uitgevochten waarbij aan beide kanten veel doden en gewonden vallen. Op donderdag 21 september moeten de troepen bij de verkeersbrug opgeven. Pas op 26 september, als de overgebleven geallieerde troepen zich terugtrekken over de Nederrijn, wordt hotel ‘Hartenstein’ verlaten. De geallieerde troepen hebben de Slag om Arnhem verloren en het gebouw blijft zwaar beschadigd achter.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Helmen en baretten

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om een museum over de Slag om Arnhem op te richten. Aanvankelijk (1949) wordt dit in kasteel Doorwerth gerealiseerd. Hartenstein functioneert na de oorlog wederom als hotel. In korte tijd groeit de collectie bij kasteel Doorwerth, waardoor er gezocht wordt naar een grotere locatie. Hotel Hartenstein wordt overgekocht en op 11 mei 1978 opent Airborne Museum Hartenstein haar deuren.

In 2008 sluit het museum tijdelijk om het museum te moderniseren. Er werd onder meer een Hall of Fame ingericht. Ook wordt het museum uitgebreid met een ondergrondse kelder van 900m² en een volledig nieuwe ontvangsthal. In 2009, bij de 65ste herdenking van de Slag om Arnhem is het vernieuwde museum geopend. In de kelder is een Airborne Experience gebouwd waarbij de bezoeker de slag zelf beleeft als een soldaat. Deze ruimte heeft verschillende prijzen en nominaties gekregen.

Park[bewerken | brontekst bewerken]

Rondom het museum is een park waarin een aantal monumenten zijn geplaatst. Tegenover de voordeur van het voormalige hotel staat het monument TO THE PEOPLE OF GELDERLAND. Dit monument werd in 1994 onthuld als dank voor de opvang van de Britse en Poolse Airborne soldaten die hier hadden gevochten en werden opgevangen door de lokale bevolking.

Bij de nieuwe entree van het museum staat een gedenkbank die de mannen van de 1st Airborne Division Worksop Royal Electrical and Mechanical Engineers 1942-1945 herdenkt. Deze werd op 18 september 1999 onthuld.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Informatiecentrum Airborne at the Bridge[bewerken | brontekst bewerken]

Informatiecentrum Airborne at the Bridge
Informatiecentrum Airborne at the Bridge
Locatie Rijnkade 150, Arnhem
Type Historisch informatiecentrum
Opgericht 2017
Aantal bezoekers 25.000 bezoekers[2]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, is er vanaf 2017 een nieuw informatiecentrum over de Slag om Arnhem. De exploitatie en inrichting wordt verzorgd door het Airborne Museum. Bezoekers kunnen gratis voorwerpen bekijken en naar verhalen luisteren die te maken hebben met de slag om Arnhem. Ook met behulp van een 3D-presentatie kunnen bezoekers de landingen van de parachutisten, de opmars naar de brug, de nederlaag van de Britten en de vluchtelingenstroom die op gang kwam in Arnhem virtueel meemaken. Het nieuwe informatiecentrum moet gemiddeld 25.000 bezoekers gaan trekken.[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Airborne Museum Hartenstein.