John Frostbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De John Frostbrug

John Frostbrug is sinds 16 september 1978 de officiële naam van de verkeersbrug over de Nederrijn bij Arnhem. De brug is vernoemd naar John Dutton Frost, die als luitenant-kolonel van het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade tijdens de Slag om Arnhem de brug bereikte, maar er niet in slaagde deze geheel op de Duitsers te veroveren.

Rijnbrug[bewerken]

Arnhem heeft vanaf 1603 een schipbrug gekend, maar de groei in het begin van de 20e eeuw vroeg om een permanente verbinding over de Nederrijn. De Rijnbrug werd gebouwd tussen 1932 en 1935 en verbond de Arnhemse binnenstad met de nieuwe uitbreiding van Arnhem, de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Monument bij de John Frostbrug

Bij de Duitse invasie in 1940 werd de brug opgeblazen door de Nederlandse defensie om de Duitse opmars te vertragen. Na de capitulatie lag er een tijdelijke pontonbrug terwijl de brug werd hersteld. In augustus 1944 was de brug klaar. De brug is gemaakt door de gemeente Arnhem.

Slag om Arnhem[bewerken]

Om een brug op de vijand te veroveren moet worden voorkomen dat de vijand de brug opblaast. De tactiek bestaat uit het veroveren van beide zijden van de brug. Tijdens Operatie Market Garden moesten de luchtlandingstroepen de brug vanuit het noorden bezetten, terwijl het geallieerde leger vanuit het zuiden optrok. Als enige eenheid van de gelande Britse troepen slaagde het bataljon van John Frost erin de noordzijde van de brug te veroveren. Hierna kwamen zij van twee kanten onder Duits vuur te liggen: van de Duitsers die de zuidzijde van de brug in handen hadden en van de Duitsers die vanaf het noorden het centrum van Arnhem heroverden. De Nederlandse kapitein Jacobus Groenewoud sneuvelde op 18 september toen hij contact wilde maken met de rest van de divisie. Hij kreeg postuum de Militaire Willems-Orde. Een Poolse brigade onder leiding van Stanisław Sosabowski landde later bij Driel (ten zuiden van de Rijn) om verlichting te brengen. Uiteindelijk kwamen de geallieerden uit het zuiden te laat om de brug in handen te nemen. Om te voorkomen dat Duitsers hun posities in de Betuwe weer in zouden nemen, is de brug vernietigd door de RAF en de USAAF.

Nasleep Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Door bombardementen vernielde verkeersbrug. Later is de nieuwe brug "John Frostbrug" gedoopt.

In augustus 2006 weigerde het aannemersbedrijf Jacobs Infra verder te gaan met graafwerkzaamheden voor een renovatieproject in de nabijgelegen wijk Malburgen. In eerste instantie was men wel begonnen met graven, maar men stuitte op restanten van bombardementen. Uit vrees voor het aantreffen van explosieven legden de werknemers het werk neer.

Informatiecentrum Slag om Arnhem[bewerken]

Het Informatiecentrum Slag om Arnhem bevindt zich op de noordoever van de Rijn aan de voet van de John Frostbrug.[1]

Trivia[bewerken]

  • De leuning van de brug is herschilderd in een bordeauxrode kleur, de achtergrondkleur van het wapenschild of embleem van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie. Deze divisie landde bij Arnhem in 1944 met als doel de brug in te nemen.
  • aan de Noordelijke oprit van de brug staan 2 bunkers uit de oorlog. Vanaf hier loopt een trap naar beneden. Op deze trap en in de bunker zijn nog steeds kogelgaten te zien. In de bunker staat ook een monument ter nagedachtenis aan de soldaten die hier gesneuveld zijn.
  • Voor de film Een brug te ver was de situatie rondom de John Frostbrug dermate gewijzigd dat werd besloten de opnames te verplaatsen naar een soortgelijke brug, de Wilhelminabrug bij Deventer.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Gallery[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties