John Frostbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Frostbrug
De John Frostbrug (Rijnbrug)
De John Frostbrug (Rijnbrug)
Algemene gegevens
Locatie Arnhem
Overspant Nederrijn
Lengte totaal 601 m
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 529907
Bouw
Ingebruikname 1935 en 1949
Gebruik
Weg Nijmeegseweg
Architectuur
Type boogbrug
Bijzonderheden De beroemde brug van de Slag om Arnhem
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
De John Frostbrug
Airborne at the Bridge

John Frostbrug is een verkeersbrug over de Nederrijn bij Arnhem. De brug is een belangrijke verbinding in de route van Arnhem-Noord naar Zuid en andersom. De brug werd in 16 september 1978 vernoemd naar John Dutton Frost, die als luitenant-kolonel van het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade tijdens de Slag om Arnhem de brug bereikte, maar er niet in slaagde deze geheel op de Duitsers te veroveren. Jaarlijks vindt in september bij de brug een nationaal herdenkingsconcert plaats. De brug is het decor van menig film; de bekendste is ongetwijfeld A Bridge Too Far.

Rijnbrug[bewerken]

Arnhem heeft vanaf 1603 de Arnhemse schipbrug gekend, maar de groei in het begin van de 20e eeuw vroeg om een permanente verbinding over de Nederrijn. De Rijnbrug werd gebouwd tussen 1932 en 1935 en verbond de Arnhemse binnenstad met de nieuwe uitbreiding van Arnhem, de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Bij de Duitse invasie in 1940 werd de brug opgeblazen door de Nederlandse defensie om de Duitse opmars te vertragen. Na de capitulatie lag er een tijdelijke pontonbrug terwijl de brug werd hersteld. In augustus 1944 was de brug klaar. De brug is gemaakt door de gemeente Arnhem.

Slag om Arnhem[bewerken]

Om een brug op de vijand te veroveren moet worden voorkomen dat de vijand de brug opblaast. De tactiek bestaat uit het veroveren van beide zijden van de brug. Tijdens Operatie Market Garden moesten de luchtlandingstroepen de brug vanuit het noorden bezetten, terwijl het geallieerde leger vanuit het zuiden optrok. Als enige eenheid van de gelande Britse troepen slaagde het bataljon van John Frost erin de noordzijde van de brug te veroveren. Hierna kwamen zij van twee kanten onder Duits vuur te liggen: van de Duitsers die de zuidzijde van de brug in handen hadden en van de Duitsers die vanaf het noorden het centrum van Arnhem heroverden. De Nederlandse kapitein Jacobus Groenewoud sneuvelde op 18 september toen hij contact wilde maken met de rest van de divisie. Hij kreeg postuum de Militaire Willems-Orde. Een Poolse brigade onder leiding van Stanisław Sosabowski landde later bij Driel (ten zuiden van de Rijn) om verlichting te brengen. Uiteindelijk kwamen de geallieerden uit het zuiden te laat om de brug in handen te nemen. Om te voorkomen dat Duitsers hun posities in de Betuwe weer in zouden nemen, is de brug vernietigd door de RAF en de USAF.

Nasleep Tweede Wereldoorlog[bewerken]

In augustus 2006 weigerde het aannemersbedrijf Jacobs Infra verder te gaan met graafwerkzaamheden voor een renovatieproject in de nabijgelegen wijk Malburgen. In eerste instantie was men wel begonnen met graven, maar men stuitte op restanten van bombardementen. Uit vrees voor het aantreffen van explosieven legden de werknemers het werk neer.

Informatiecentrum Slag om Arnhem[bewerken]

Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug is op 31 maart 2017 een nieuw informatiecentrum geopend. De exploitatie en inrichting wordt verzorgd door het Airborne Museum Hartenstein. Airborne at the Bridge laat je kennismaken met onze heftige geschiedenis en geeft stof tot nadenken. Deze plek staat voor vrijheid en het herdenken van iedereen die zich voor onze vrijheid heeft ingezet.[1]

Trivia[bewerken]

  • De leuning van de brug is herschilderd in een bordeauxrode kleur, de achtergrondkleur van het wapenschild of embleem van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie. Deze divisie landde bij Arnhem in 1944 met als doel de brug in te nemen.
  • aan de Noordelijke oprit van de brug staan 2 bunkers uit de oorlog. Vanaf hier loopt een trap naar beneden. Op deze trap en in de bunker zijn nog steeds kogelgaten te zien. In de bunker staat ook een monument ter nagedachtenis aan de soldaten die hier gesneuveld zijn.
  • Voor de film Een brug te ver was de situatie rondom de John Frostbrug dermate gewijzigd dat werd besloten de opnames te verplaatsen naar een soortgelijke brug, de Wilhelminabrug bij Deventer.
  • Sinds 2014 vindt jaarlijks The Bridge to Liberation, een nationaal herdenkingsconcert, plaats bij de John Frostbrug.
  • In 2016 begon de Giro d'Italia in Gelderland. In de 2e en 3e etappe van de Giro kwam het peloton over de John Frostbrug.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]

Volgende brug stroomafwaarts:
Nelson Mandelabrug
Nederrijn en Lek Volgende brug stroomopwaarts:
Andrej Sacharovbrug