World Liberty Concert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het World Liberty Concert is een groots opgezet concert van onder meer Alan Parsons, Cyndi Lauper en Joe Cocker dat plaatsvond op 8 mei 1995 bij de John Frostbrug in Arnhem. Het concert werd gehouden ter ere van de vijftigste viering van de bevrijding van Europa en is het grootste herdenkingsconcert ooit gehouden in Nederland.

Het idee voor het World Liberty Concert werd bedacht door de toen 25-jarige Arno Geul. Hij bedacht dat Alan Parsons ideaal was om de muzikale leiding op zich te nemen. Als locatie diende de Stadsblokken te Arnhem, een natuurgebied aan de voet van de John Frostbrug, die centraal stond in Operatie Market Garden en de daaropvolgende Slag om Arnhem. De show werd gepresenteerd door oorlogsverslaggever Walter Cronkite en omlijst met veel licht- en lasershows, vuurwerk en medewerking en shows van de marine, land- en luchtmacht.

Optredens werden verzorgd door Alan Parsons (met Chris Thompson en Mick Mullins), Art Garfunkel, Joe Cocker, Cyndi Lauper, Wet Wet Wet (die op het laatste moment Simple Minds verving), Candy Dulfer, UB40 en René Froger. Ook aanwezig was het Metropole Orkest bestaande uit 80 mensen en een koor (Gelders Opera en Operette Gezelschap).

Het concert duurde circa 2 uur, werd door 85.000 mensen bezocht en werd in 45 landen uitgezonden, waarvan in 31 live. Naderhand is er een DVD verschenen en tevens heeft Alan Parsons opnames van dit concert gebruikt voor zijn live-cd (o.a. 'Old and Wise' - rechten bij The Alan Parsons Project - welke hij samengespeeld heeft met saxofonist Candy Dulfer)

Externe link[bewerken]