Lichtshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lasershow Rostocker Lichtwoche 6.JPG
Wanastowi Vjecy, Brno, 2012-04-19 (03).jpg

Een lichtshow is een vooraf bedacht plan van hoe de verschillende armaturen binnen het lichtontwerp zich gedragen tijdens de voorstelling. De lichtshow ondersteunt het evenement en heeft als doel sfeer te geven aan het evenement.

De opbouw van een lichtshow[bewerken | brontekst bewerken]

In grote producties wordt de lichtshow tot in de puntjes al van tevoren voorbereid. Hiervoor worden vaak visualisatieprogramma's gebruikt zodat de lichtontwerper of operator ziet wat voor effect verschillende opstellingen en bewegingen kunnen hebben. De podia kunnen tot op de meter worden uitgetekend en vaak kunnen de programma's inventarisatie weergeven zodat al makkelijk een concreet plan op tafel kan komen.

Sommige programma's zijn ontworpen om met bepaalde lichttafels gelinkt te worden; de show kan op deze manier vanaf de tafel bediend worden. De show kan dus al op de lichttafel worden gezet en opgeslagen zodat er ter plekke bijna niets meer geprogrammeerd hoeft te worden. In grote producties staat de lichtshow bijna altijd vast omdat er vaak meerdere voorstellingen zijn.

Een lichtshow bestaat uit scènes en chases. Een chase beschouwen we als een loop van een aantal scènes. Hierbij kan de fadetijd van scène naar scène vaak afhankelijk worden ingesteld. Dit hangt van de lichttafel af; hoe complexer de lichttafel, hoe makkelijker het is om een complexe lichtshow te creëren.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Laser light shows van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.