Spoorbrug Oosterbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorbrug Oosterbeek
Spoorbrug Oosterbeek (2007)
Algemene gegevens
Locatie Arnhem
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 51′ OL
Overspant Nederrijn
Lengte totaal ~880 m
Doorvaarthoogte 21,16 m
Doorvaartbreedte 122 m
Aantal sporen 2
Langste overspanning 132 m
Beheerder ProRail
Bouw
Bouwperiode 1879
Opening 1879, 1952
Gebruik
Huidig gebruik treinverkeer
Spoorlijn Spoorlijn Arnhem - Nijmegen
Architectuur
Type boogbrug
Materiaal staal
Spoorbrug Oosterbeek (Gelderland)
Spoorbrug Oosterbeek
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Spoorbrug Oosterbeek over de Nederrijn bij Arnhem maakt deel uit van de Spoorlijn Arnhem - Nijmegen. De brug bestaat uit vijf aanbruggen aan de noordzijde, een boogbrug over de rivier en een aanbrug aan de zuidzijde. De aanbruggen zijn allemaal 56 meter lang en de hoofdoverspanning bedraagt 132 meter. Aan de noordzijde van de rivier loopt de spoorlijn langs de gemeentegrens door de Rosandepolder, aan de zuidzijde vormt deze de scheiding tussen de wijken Elderveld en De Laar aan de oostkant en Schuytgraaf aan de westkant.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige brug is de vijfde versie. De eerste spoorbrug werd gebouwd in 1879 naar een ontwerp van ir. J.G. van den Bergh en had meerdere bogen en een extra pijler in de rivier. Op 10 mei 1940 werd de brug tijdens de Duitse aanval opgeblazen, en op 19 november werd de verwoeste brug door de Duitse bezetters vervangen door een brug uit Zaltbommel. Omdat deze maar uit één baan bestond verrezen aan beide kanten van de brug seinhokjes van waaruit het treinverkeer werd geregeld. Tijdens de Slag om Arnhem werd de brug echter weer verwoest, en daarna vervangen door een tijdelijke brug uit Dordrecht. In 1952 werd die vervangen door de definitieve brug zoals deze er nu nog staat.

Renovatie / verlenging[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 is het brugdek vervangen door onder andere hogere belasting en vermoeiingsscheurtjes. De nieuwe rijvloer is stiller dan de oude, waardoor de geluidsproductie 7 dBA lager werd. Ook werden de aanbruggen langer gemaakt, een gedeelte van de aardebanen werd vervangen door bruggen zodat de rivier breder kon stromen bij hoog water. De nieuwe aanbruggen, aan de noordzijde van de brug, bestaan uit zeven staalbetonbruggen bestaande uit een stalen vakwerk (met gegoten knopen) en een betonnen dek, naar ontwerp van architect Jos van den Hende (Movares). Ook de nieuwe aanbruggen zorgen niet voor meer geluidsproductie dan het spoor dat er daarvoor lag.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Spoorbrug Arnhem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Volgende brug stroomafwaarts:
Rijnbrug bij Heteren
Nederrijn en Lek Volgende brug stroomopwaarts:
Nelson Mandelabrug