Rosandepolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westelijk deel van de Rosandepolder, met op de achtergrond Oosterbeek.

De Rosandepolder is het poldergebied in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen ten zuiden van Oosterbeek en Arnhem, aan weerszijden van de spoorlijn Arnhem - Nijmegen aan de Nederrijn. Het is de bedijking van een uiterwaarde. De Rosandepolder ligt zowel op het grondgebied van de gemeente Renkum als op dat van Arnhem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Over de oorsprong van de naam Rosande bestaan twee theorieën: Volgens de ene theorie heeft het te maken met rood zand, volgens de andere zou het de aanduiding zijn voor grond waarop het bos is gerooid.

In de Rosandepolder liggen de resten van Kasteel Rosande. Dit kasteel werd in 1313 voor het eerst genoemd. In de Gelderse Oorlogen (1515), is dit kasteel verwoest, waarna het in 1538 werd gesloopt.

In de eerste helft van de 20e eeuw waren in de polder steenbakkerijen gevestigd. Tijdens de Slag om Arnhem werden die zwaar beschadigd en na de oorlog werden ze niet meer in bedrijf genomen.

Grondgebruik en bestemming[bewerken | brontekst bewerken]

In de Rosandepolder bevinden zich twee plassen. De zuidwestelijke plas wordt gebruikt voor waterrecreatie, maar is door de provincie niet aangewezen als zwemwater. De noordoostelijke plas is vooral ligplaats voor woonboten. Een groot deel van het gebied heeft een landbouwbestemming.

Ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Om de Slijpbeek onder het spoor door te laten lopen, is in de spoordijk een ecopassage gegraven.