Elderveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elderveld
Wijk van Arnhem
Map - NL - Arnhem - Wijk 21 Elderveld.svg
Kerngegevens
Gemeente Arnhem
Stadsdeel Arnhem-Zuid
Coördinaten 51°57'35,93"NB, 5°51'32,00"OL
Oppervlakte 2,17 km²  
Inwoners (2017) 9.055[1]
Arnhem-Elderveld, binnengaan van de wijk (bij de Hollandweg-Batavierenweg)
Gedenksteen voor de bemanningsleden van de op 17 juni 1944 neergeschoten Lancaster bommenwerper

Elderveld is een woonwijk in Arnhem-Zuid. Het is voormalig Eldens gebied en historisch nauw verbonden met Elden. De naam is afgeleid van het Eldensche Veld zoals dit op de oude streekkaarten vermeld stond.[2] Elderveld ligt tussen het dorp Elden in het oosten, en de wijk Schuytgraaf in het westen en De Laar (West) in het zuiden. De noordelijke grens is de Drielsedijk, daarachter liggen de uiterwaarden van Meinerswijk en de Nederrijn.

Langs het fietspad aan de Delftweg aan de zuidoostkant van Elderveld staat een gedenksteen ter herinnering aan de bemanningsleden van de in 17 juni 1944 neergeschoten Lancaster bommenwerper VR-V van de Royal Canadian Airforce. Bij de crash in het veld waren geen overlevenden.[3] Aan de Drielsedijk staat Dijkmagazijn Koeweide, een gerestaureerd dijkmagazijn en gemeentelijk monument en daar tegenover de windmolen van het gemaal dat de afwatering verzorgt. Hier staat ook een informatiebord over Operatie Ooievaar waarbij de Duitse bezetter in 1944 de Betuwe inundeerde door de Rijndijk te vernielen.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van Elderveld startte begin jaren 70 in het zuiden en eindigde midden jaren 80. De wijk is een typische jaren 70-wijk met enkele flats, veel eengezinswoningen en ruim doorsneden door groenpartijen. Elderveld heeft 9.035 inwoners, verdeeld over 4213 woningen, waarvan 53% huur- en 47% koopwoningen. De wijk bestaat uit drie buurten, te weten Elderveld-Zuid, Elderveld-Noord en Elderhof. Tegen de spoorlijn aan in het noordwesten van de wijk ligt een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Tegen het zuiden van Elderveld ligt een andere Arnhemse woonwijk, de Laar.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum van de wijk wordt gevormd door het gerenoveerde winkelcentrum Elderhof. Naast dit wijkwinkelcentrum beschikt de wijk over enkele basisscholen, een wijkcentrum, een dienstencentrum voor ouderen "De Gaanderij" van de SWOA, enkele woon-zorgcomplexen, enkele (medische) zorgvoorzieningen en een sporthal.

Aan de noordkant van de wijk liggen meerdere sportvoorzieningen met onder meer voetbalvereniging AZ 2000 en een Squash-Centrum. Aan de noordoostkant liggen het volkstuinencomplex van Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld met daarin de Kolk van Schouten, Pannenkoekenboerderij 'De Steenen Caamer' en de blokhut van Scouting Schutgraaf.

Aan de zuidoostkant tussen de fietspaden van de Elderhofseweg en de Delftweg ligt de Waterspeeltuin. Dit is een uitgebreid speel- en picknickterrein, verbonden door verschillende klauterbruggen met een eiland in de naastgelegen vijver.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Elderveld is goed bereikbaar vanaf het Arnhemse stadscentrum door middel van het Arnhems trolleybusnet. Aan de zuidwestpunt van de wijk ligt het NS Station Arnhem Zuid, waardoor zowel Elderveld, De Laar als de in aanbouw zijnde Vinex-wijk Schuytgraaf in de directe omgeving een aansluiting hebben op het Nederlandse spoorwegnet.