Vredenburg/Kronenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vredenburg/Kronenburg
Wijk van Arnhem
Map - NL - Arnhem - Wijk 19 Vredenburg en Kronenburg.svg
Kerngegevens
Gemeente Arnhem
Stadsdeel Arnhem-Zuid
Plaats Arnhem
Coördinaten 51°56'58,42"NB, 5°54'16,06"OL
Oppervlakte 2,79km²  
Inwoners (2020) 8.233
(2.925 inw./km²)

Vredenburg/Kronenburg is een wijk in het zuidelijke stadsdeel van Arnhem en bestaat uit de buurten Eimersweide, Holthuizen, Kronenburg en Vredenburg. De wijken werden in de jaren 70 gerealiseerd.

Het totaal aantal inwoners is 8.029, verdeeld over 4370 woningen waarvan 70% huurwoningen en 30% koopwoningen. Er zijn 550 bedrijven gevestigd die werk bieden aan 4670 personen.[1]

Door de wijk lopen de buslijnen 4 en 14 van Hermes (onder de naam Breng).

Eimersweide[bewerken | brontekst bewerken]

Eimersweide ligt als enige buurt boven de N325 (Pleijweg). In het oostelijk deel ligt de noordelijke Immerlooplas. In het westelijk deel liggen de Rijnhal en de Grote Koppel.

Holthuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Holthuizen is het oostelijk deel van Vredenburg/Kronenburg. De straatnamen in Holthuizen verwijzen naar plaatsen in de provincie Friesland.

1rightarrow blue.svg Zie Holthuizen (Arnhem) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kronenburg[bewerken | brontekst bewerken]

In Kronenburg ligt het winkelcentrum Kronenburg, dat een winkelfunctie vervult voor Arnhem(-Zuid) en de regio. Er zijn ruim 100 winkels op 3 niveaus. Kronenburg kenmerkt zich door hoogbouw. Aan de westkant van de wijk ligt de A325 met aan de overkant het GelreDome.

Vredenburg[bewerken | brontekst bewerken]

De straatnamen in Vredenburg hebben allemaal te maken met plaatsen of streken in de provincies Groningen en Drenthe. Aan de Groningensingel, de weg die door Vredenburg loopt, is het adres van enkele grote kantoren: Rijnpoort, de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en T-Mobile. Daarnaast zijn er een asielzoekerscentrum, een brandweerpost en het Lorentz Lyceum gevestigd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]