GelreDome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GelreDome
GelreDome 4.png
UEFA SterSterSterSter
Bijnaam Het grootste theater van Nederland,
Vitesse-stadion,
Karel Aalbers Stadion
Plaats Arnhem, Nederland
Capaciteit 21.248[1] (voetbalwedstrijden)
41.000[2] (concerten)
Bouwjaar 1996-1998
Geopend 25 maart 1998
Kosten ca. € 75.000.000
Architect(en) Alynia Architecten
Eigenaar Spes Bona/FGH
Bespelers SBV Vitesse
Eerste wedstrijd Vitesse - NAC Breda (4-1)
Veldafmetingen 105 × 68 meter[3]
Naam tribunes Just Göbel-tribune (West)
Edward Sturing-tribune (Noord)
Charly Bosveld-tribune (Oost)
Theo Bos-tribune (Zuid)
Plattegrond
Plattegrond
Portaal  Portaalicoon   Sport
GelreDome gezien vanaf de dijk.

GelreDome is een voetbalstadion en evenementencomplex in het zuiden van Arnhem, gebouwd tussen 1996 en 1998. Het stadion is vernoemd naar het vroegere hertogdom Gelre. De stad Arnhem was tussen 1543 en 1795 hoofdstad van dit hertogdom. Het stadion wordt doorgaans gebruikt als thuishaven van betaaldvoetbalclub SBV Vitesse, maar biedt ook plaats aan evenementen als popconcerten, congressen en beurzen. De capaciteit voor voetbalwedstrijden is 21.248 en voor concerten is de capaciteit 41.000[4]. GelreDome maakt indirect deel uit van de 2BHolding. De eigendom van de exploitatiemaatschappij staat los van de eigendom van het stadion zelf. Het stadion zelf is in handen van Spes Bona.

Geschiedenis[bewerken]

Bouw en beginjaren[bewerken]

Al sinds de jaren 80 bestonden er plannen voor de bouw van een nieuw stadion voor Vitesse, dat toen nog op Nieuw-Monnikenhuize speelde. Hoofdverantwoordelijken voor deze plannen waren Karel Aalbers, de latere voorzitter van de Arnhemse club en Hans Schraders, de directievoorzitter van GelreDome. Het zou echter tot 1996 duren voor er werd begonnen met de bouw. Op 12 juli 1996 werd de eerste paal in de grond geslagen in een weiland aan de Batavierenweg, ten zuiden van de Rijn. Op diezelfde dag werd de officiële naam voor het komende complex gepresenteerd: GelreDome. Het project had daarvoor al verschillende werknamen gekend, waaronder Eurodrome, Akzodrome (naar het chemieconcern AkzoNobel, dat zich in 1994 echter terugtrok als naamgever) en Het Gelders Stadion. GelreDome wordt door supporters van Vitesse ook wel het Karel Aalbers Stadion genoemd.

Op 25 maart 1998 werd het 26.600 stoeltjes tellende stadion met een lichtshow feestelijk geopend. Kort daarna speelde Vitesse er zijn eerste wedstrijd: NAC Breda werd met 4-1 naar huis gestuurd. Eerste doelpuntenmaker werd Dejan Curović, die ook al het laatste doelpunt in Nieuw-Monnikenhuize maakte. In de achttien competitiewedstrijden die daarop volgen bleef de Arnhemse club ongeslagen. Het eerste seizoen kwamen er gemiddeld 21.000 toeschouwers naar de wedstrijden, tegen 8.000 in het vorige stadion. Deze aantallen liepen in de daaropvolgende seizoenen nog verder op, tot 24.000 in 2000.

Drie tribunes zijn van beton gemaakt, maar de Zuidtribune is van staal. Er werd voor dit lichtere materiaal gekozen omdat deze zijde boven het gat, waar het veld onderdoor schuift, 'zweeft', en bij een te hoog gewicht zou instorten. Het gevolg is wel dat bij hevige beweging van het publiek de tribune meeveert: bij de openingswedstrijd in 1998 gebeurde dit zelfs in die mate dat er een constructeur bijgeroepen werd. Omdat dit via de omroepinstallatie gebeurde was er enige tijd onrust in het stadion.

22.000 stoeltjes zijn gemaakt van kunststof dat voor 95% uit vermalen oude tuinmeubelen bestaat. Deze meubelen werden in 1997 verzameld onder de Gelderse bevolking. GelreDome beschikt op de tweede verdieping over een bijna 600 meter lange promenade rond het hele stadion. De promenade is beschikbaar voor verschillende activiteiten, zoals productpresentaties, beurzen, markten, dinerbuffetten en feestelijke bijeenkomsten. Het is mogelijk om een deel van de promenade te huren voor een bijeenkomst. Daarnaast worden de vier ruimtes in de hoeken van de promenade verhuurd. Deze bieden ruimte aan gezelschappen tot 350 personen. In 2012 werd in de hoek noordwest de Amstellounge geopend. Op de vierde en vijfde verdieping telt GelreDome in totaal 49 loges. Een aantal van deze loges wordt verhuurd voor vergaderingen. De loges zijn geschikt voor gezelschappen tot 12 personen.

Financiële crisis[bewerken]

De oorspronkelijke plannen voor het sportcomplex zijn nooit volledig doorontwikkeld. Onder meer de buitenkant onder de Oosttribune en de betonnen hoeken zijn nog niet af. Belangrijkste oorzaak hiervoor is de financiële crisis die zowel Vitesse als GelreDome (die beiden onder een onafhankelijk bestuur vallen) vanaf het begin van het millennium teisterde. In januari 2001 kon GelreDome niet meer voldoen aan haar aflossingsverplichting van een hypothecaire lening van 18 miljoen euro bij een bankenconsortium van ABN AMRO, Rabobank, ING Bank en Westland-Utrecht Hypotheken. GelreDome kreeg tot oktober 2002 de tijd om te betalen, en moest tegelijk een reddingsplan opstellen. Dat plan kwam begin 2002, met een lening van 3,4 miljoen euro bij de gemeente Arnhem en van 4,5 miljoen bij de provincie Gelderland. Het gevaar was echter nog niet geweken, want ook Vitesse kampte met een enorme schuld. Een faillissement van de voetbalclub zou hebben betekend dat het stadion zijn hoofdhuurder kwijtraakte. De tijdelijke redding kwam in 2003, toen een ingewikkeld plan werd gepresenteerd, waarin de gemeente voor 19 miljoen euro het GelreDome en het omliggende grondgebied zou kopen, en Vitesse een lening werd verschaft van 10 miljoen euro. Hoewel het plan al in april was gepresenteerd, duurde het nog een half jaar voordat het werd goedgekeurd.

De kosten voor het onderhoud van het stadion drukten zwaar op de Arnhemse gemeentekas. In 2005 werd dan ook besloten het stadion te koop aan te bieden. Op 13 november 2006 verkreeg projectontwikkelaar Eurocommerce na lange onderhandelingen door de gemeenteraad de rechten om het stadion te kopen. De koop werd in maart 2007 gesloten: voor 16,5 miljoen euro kreeg het bedrijf het stadion en het terrein in de hoeken. Vooral voor Vitesse was dit een opluchting, omdat de projectontwikkelaar de huurprijs tijdelijk (3 jaar) flink verlaagde.

Nieuwe technieken[bewerken]

GelreDome vanaf de buitenzijde, met het dak duidelijk zichtbaar

Bij de opening was GelreDome een van de modernste stadions ter wereld waarbij het van begin af aan de bedoeling was om evenementen en concerten te huisvesten. Elementen die hier een belangrijke rol in speelden waren het schuifdak, het verschuifbare veld en de mogelijkheid om de gehele locatie te verwarmen.

Het dak bestaat uit twee enorme lichtdichte koepels (dome is het Engelse woord voor koepeldak), die desgewenst kunnen worden geopend of gesloten. De 167 meter lange schalen rijden over een op de kopwanden bij de tribunes en op de inhangliggers daartussen gelegde rails. Samen met de Johan Cruijff ArenA is GelreDome het enige stadion in de Benelux waarvan het dak open en dicht kan.

Een ander kenmerk is het verschuifbare veld. Onder de Zuidtribune (die in tegenstelling tot de andere tribunes van staal is gemaakt) zit een gat van 85 meter, waar het veld - dat in een 11.000 ton zware betonnen bak ligt - in zes uur onderdoor schuift naar het naastgelegen terrein. Dit gaat over 16 lange glijbanen, met behulp van een aantal hydraulische systemen. Hierdoor komt er meer zon op het gras, en heeft het niet te lijden onder de vele concerten die er plaatsvinden.

Het verwarmen van een dergelijk groot complex is in Europa in tegenstelling tot de Verenigde Staten ongebruikelijk. Door een ingenieus systeem bestaande uit een milieuvriendelijke warmte-koude opslag wordt de Dome verwarmd. In de zomer wordt (relatief) koel water uit de bodem gepompt om de locatie te koelen. Dit opgewarmde water wordt vervolgens de bodem in gepompt om vervolgens in de winter gebruikt te worden voor de verwarming van de locatie. Door dit systeem is GelreDome in staat gedurende het hele jaar concerten en evenementen te huisvesten.

Het principe van een schuifdak in combinatie met een verplaatsbaar veld heeft sinds de bouw veel navolging gevonden: onder meer de Veltins-Arena uit 2001 en het University of Phoenix Stadium uit 2006 maken gebruik van hetzelfde systeem. Echter, de Veltins Arena kent geen verwarming/klimaatcontrole.

Tribunenamen[bewerken]

De tribunes in de Gelredome hadden oorspronkelijk geen eigen naam. De zijde waar de fanatieke supporters staan werd de Zuid-tribune genoemd. In 2012 kreeg de zuid tribune een naam en in 2016 de noord-, oost- en westtribunes. Drie van deze namen werden gekozen door Vitesse, één door de supporters van de club.

Theo Bos Zuid-tribune[bewerken]

Theo Bos speelde als verdediger zijn gehele carrière voor Vitesse, in totaal 15 seizoenen. Theo Bos wordt beschouwd als een belangrijk symbool voor zowel Vitesse als van Arnhem. Door zijn rol als speler en trainer droeg hij sterk bij aan de successen van de club. Hij groeide uit tot wel het grootste boegbeeld van de club. Vitesse heeft op 26 juli 2012 bekendgemaakt de Zuid-tribune (tribune van de harde kern van supporters) te vernoemen naar Theo Bos als steun voor hem tijdens zijn ziektebed.[5] Op 28 februari 2013 overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Edward Sturing Noord-tribune[bewerken]

Voor de noordtribune, waar het uitvak te vinden is, koos de club de naam van Edward Sturing. De tribune werd daarmee vernoemd naar de voormalig speler en trainer van de club.

Charly Bosveld Oost-tribune[bewerken]

De oosttribune is vernoemd naar Speler van de Eeuw, Henk Charly Bosveld. De Arnhemmer speelde in totaal 7 seizoenen voor Vitesse. Na zijn carrière was hij eigenaar van een sportzaak in Arnhem en actief als hoofdtrainer in het Arnhemse amateurvoetbal. Ook was hij in dienst bij Vitesse als technisch adviseur en intern-trainer. Op 6 augustus 1998 overleed Bosveld plotseling aan een hartinfarct.

Just Göbel West-tribune[bewerken]

De hoofdtribune is vernoemd naar doelman Just Göbel. Göbel was keeper van Vitesse, en groeide uit tot een groot keeper in de periode 1910-1922. Hij werd zowel in Nederland als daarbuiten erg geroemd, en werd diverse malen genoemd als beste keeper in Europa.

Toon Huiberts Businessruimte[bewerken]

De businessruimte in GelreDome, De Galaxy, is vernoemd naar de Arnhemmer Toon Huiberts. De oud-aanvaller speelde 17 seizoenen voor Vitesse. Na zijn voetbalcarrière werd hij teammanager, scout en gastheer van Vitesse. Op 14 april 2005 overleed Huiberts.

Evenementen[bewerken]

Internationale wedstrijden[bewerken]

GelreDome tijdens een wedstrijd.
Supportershome van SV Vitesse naast GelreDome.

Qua voetbal/sports-capaciteit is GelreDome momenteel het achtste stadion van Nederland, na de ArenA, de Kuip, Philips Stadion, Grolsch Veste, Abe Lenstra Stadion, Euroborg en Stadion Galgenwaard. In het verleden speelde het Nederlands elftal er soms oefenwedstrijden, en was het een van de gaststadions bij twee van de laatste grote voetbalevenementen in Nederland. De eerste interland die in het stadion werd gespeeld was Nederland-Kameroen, een vriendschappelijke wedstrijd die in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. Het was de eerste interland in Arnhem sinds 1910, toen Nederland Duitsland met 4-2 versloeg op het toenmalige Klarenbeek.[6]

In 2000 vonden hier 3 wedstrijden plaats in het kader van het Europees kampioenschap: op 11 juni won Italië met 2-1 van Turkije, op 17 juni versloeg Portugal Roemenië met 2-1, en op 21 juni kwamen Slovenië en Noorwegen niet verder dan 0-0. Al deze wedstrijden vonden plaats in de poulefase. Voor de gelegenheid werden er demontabele zitrijen geplaatst voor de tribunes, waardoor de capaciteit opliep tot 30.000 plaatsen. Deze werden na het toernooi weer verwijderd, behalve aan de oostzijde.

In juni 2007 werden in GelreDome 4 wedstrijden gespeeld tijdens het EK voetbal onder 21, te weten de poulewedstrijden Tsjechië - Engeland, Engeland - Italië en Italië - Tsjechië, en een van de halve finales van het toernooi: op 20 juni versloeg Servië België met 2-0.

Internationale (sport)wedstrijden[bewerken]

Datum Wedstrijden Uitslag Competitie
1. 27 mei 1998 Vlag van Nederland NederlandKameroen Vlag van Kameroen 0 – 0 Vriendschappelijk
2. 4 & 5 augustus 1998 Vlag van Nederland Vitesse, Vlag van Engeland Chelsea FC, Vlag van Spanje Atletico Madrid, Vlag van Brazilië CR Flamengo X-X The Gelderland Tournament
3. 15 september 1998 Vlag van Nederland VitesseAEK Athene Vlag van Griekenland 3 – 0 UEFA Cup
4. 13 oktober 1998 Vlag van Nederland NederlandGhana Vlag van Ghana 0 – 0 Vriendschappelijk
5. 20 oktober 1998 Vlag van Nederland VitesseGirondins de Bordeaux Vlag van Frankrijk 0 – 1 UEFA Cup
6. 28 april 1999 Vlag van Nederland NederlandMarokko Vlag van Marokko 1 – 2 Vriendschappelijk
7. 30 september 1999 Vlag van Nederland VitesseSC Beira-Mar Vlag van Portugal 0 – 0 UEFA Cup
8. 4 november 1999 Vlag van Nederland VitesseRC Lens Vlag van Frankrijk 1 – 1 UEFA Cup
9. 26 april 2000 Vlag van Nederland NederlandSchotland Vlag van Schotland 0 – 0 Vriendschappelijk
10. 11 juni 2000 Vlag van Italië ItaliëTurkije Vlag van Turkije 2 – 1 EK 2000
11. 17 juni 2000 Vlag van Portugal PortugalRoemenië Vlag van Roemenië 1 – 0 EK 2000
12. 21 juni 2000 Vlag van Noorwegen NoorwegenSlovenië Vlag van Slovenië 0 – 0 EK 2000
13. 14 september 2000 Vlag van Nederland VitesseMaccabi Haifa Vlag van Israël 3 – 0 UEFA Cup
14. 26 oktober 2000 Vlag van Nederland VitesseInternazionale Vlag van Italië 1 – 1 UEFA Cup
15. 6 oktober 2001 Vlag van Nederland NederlandAndorra Vlag van Andorra 4 – 0 Kwalificatie WK 2002
16. 19 september 2001 Vlag van Nederland PSV EindhovenGalatasaray SK Vlag van Turkije 3 – 1 Champions League
17. 14 september 2002 Vlag van Nederland VitesseRapid Boekarest Vlag van Roemenië 1 – 1 UEFA Cup
18. 31 oktober 2002 Vlag van Nederland VitesseWerder Bremen Vlag van Duitsland 2 – 1 UEFA Cup
19. 28 november 2002 Vlag van Nederland VitesseLiverpool FC Vlag van Engeland 0 – 1 UEFA Cup
20. 7 februari 2003 Vlag van Nederland NederlandZwitserland Vlag van Zwitserland 2 – 3 Davis Cup 2003
21. 11 juni 2007 Vlag van Tsjechië TsjechiëEngeland Vlag van Engeland 0 – 0 EK voetbal onder 21
22. 14 juni 2007 Vlag van Engeland EngelandItalië Vlag van Italië 2 – 2 EK voetbal onder 21
23. 17 juni 2007 Vlag van Italië ItaliëTsjechië Vlag van Tsjechië 3 – 1 EK voetbal onder 21
24. 20 juni 2007 Vlag van Servië ServiëBelgië Vlag van België 2 – 0 EK voetbal onder 21
25. 13 augustus 2008 Vlag van Nederland FC TwenteArsenal FC Vlag van Engeland 0 – 2 Champions League
26. 26 juli 2011 Vlag van Nederland FC TwenteFC Vaslui Vlag van Roemenië 2 – 0 Champions League
27. 26 juli 2012 Vlag van Nederland VitesseLokomotiv Plovdiv Vlag van Bulgarije 3 – 1 UEFA Europa League
28. 9 augustus 2012 Vlag van Nederland VitesseAnzji Machatsjkala Vlag van Rusland 0 – 2 UEFA Europa League
29. 8 augustus 2013 Vlag van Nederland VitessePetrolul Ploiești Vlag van Roemenië 1 – 2 UEFA Europa League
30. 6 augustus 2015 Vlag van Nederland VitesseSouthampton FC Vlag van Engeland 0 – 2 UEFA Europa League
31. 21 & 23 juli 2016 Vlag van Nederland Vitesse, Vlag van Nederland PSV, Vlag van Portugal FC Porto, Vlag van Engeland West Bromwich Albion X-X FOX Sports Tournament
32. 14 september 2017 Vlag van Nederland VitesseS.S. Lazio Vlag van Italië 2 – 3 UEFA Europa League
33. 2 november 2017 Vlag van Nederland VitesseZulte Waregem Vlag van België 0 – 2 UEFA Europa League
34. 7 december 2017 Vlag van Nederland VitesseOGC Nice Vlag van Frankrijk 1 – 0 UEFA Europa League
35. 2 augustus 2018 Vlag van Nederland VitesseFC Viitorul Constanța Vlag van Roemenië 3 – 1 UEFA Europa League
36. 9 augustus 2018 Vlag van Nederland VitesseFC Basel Vlag van Zwitserland 0 – 1 UEFA Europa League

Concerten en evenementen[bewerken]

GelreDome richt zich met name op concerten en evenementen, maar ook op vergaderingen en congressen. In het jaar 2008-2009 ontving GelreDome ruim 1,1 miljoen bezoekers. Met rond de 782.000 evenementbezoekers was GelreDome in het boekjaar 2008-2009 de best bezochte evenementenlocatie van Nederland. Bij het voetbal kwamen dat jaar (seizoen 2008-2009) 320.000 bezoekers. Het financiële aandeel van de evenementen in de exploitatie bedraagt ruim 80%. Na acht jaar ging vanaf de oefenwedstrijd van Vitesse tegen Bayer Leverkusen de onderste ring van de Oost-tribune weer open. Deze is sinds 2005 niet meer in gebruik geweest. De nieuwe veldring op de Oost-tribune zit het dichtst op het veld van alle tribuneplaatsen in GelreDome.

Het eerste concert werd gegeven door de Spice Girls, enkele weken later gevolgd door de Backstreet Boys.

Jaarlijkse evenementen in het GelreDome zijn de Snuffelmarkt (maart), Hard Bass (januari / februari) en Qlimax (eind november), het Mega Piratenfestijn (elke vierde week in december) en Night of the Proms (november) Qlimax (elke laatste weekend van november) en tot 2013 het jaarlijks terugkerend muziekevenement Symphonica in Rosso. De eerste editie van het concert was van Marco Borsato in 2006 en was met tien shows uitverkocht; de tweede editie in 2007 met Paul de Leeuw telde vijf uitverkochte concerten. In 2008 was Lionel Richie de hoofdartiest van het evenement en in 2009 Diana Ross, 2010 Sting, 2011 Nick & Simon, 2012 Doe Maar en de editie van 2013 is door Anouk verzorgd. De editie van 2015 met voor de tweede keer Marco Borsato zal echter in de Amsterdamse Ziggo Dome plaatsvinden. Deze locatie heeft in 2013 ook al als vervangende locatie gefungeerd toen drie concerten van Anouk wegens stemproblemen moesten worden geschrapt. Twee daarvan hebben toen in december 2013 in de Ziggo Dome plaatsgevonden omdat deze niet in korte tijd in het GelreDome konden worden ingehaald.

In 1998 en van 2002 tot 2018 werd ook de EO-Jongerendag hier gehouden. Deze is in 2019 verplaatst naar Ahoy in Rotterdam.

Voor concerten wordt het veld naar buiten geschoven, waarna er plaats is voor circa 34.000 bezoekers bij een "endstage" en 30.000 bij een podium "in the round" (podium in het midden van de zaal). Daarnaast vindt een aantal jaarlijks terugkerende muziekevenementen plaats, zoals de hardstyle-evenementen Hard Bass (januari / februari) en Qlimax (eind november), het Mega Piraten Festijn (elke vierde week in december), André Rieu (derde weekend van december) en Night of the Proms (tweede weekend van november).

Met de introductie van GelreDome XS (openingsconcert met Rihanna op 17 april 2010) richt GelreDome zich op een nieuwe markt van concerten met circa 12.000 bezoekers in tegenstelling tot de gebruikelijke 30.000/34.000.

Op 8 en 11 maart 2012 werd een nieuw bezoekersrecord van 40.000 gevestigd. Bij de twee concerten van Anouk is het podium zo aangepast dan er 6.000 extra bezoekers plaats hadden. In 2016 begon de Giro d'Italia in Gelderland. In de 2e en 3e etappe van de Giro kwam het peloton langs het GelreDome.

GelreDome heeft ook een Walk of Fame voor de ingang liggen met namen van onder andere Sting, Tiësto, Lady Gaga, Justin Bieber, Madonna, Marco Borsato en de dance-evenementen Qlimax & Hard Bass.

EO-Jongerendag 2004
Symphonica In Rosso
Qlimax 2008
Giro d'Italia bij GelreDome
Marco Borsato gaf in totaal 25 uitverkochte concerten in stadion GelreDome.
Datum Artiest/evenement
1 28 en 29 maart 1998 Spice Girls
2 2 en 3 april 1998 Backstreet Boys
3 23 mei 1998 Aïda
4 9 juni 1998 Janet Jackson
5 1 september 2000 Bon Jovi
6 4 november 2000 Britney Spears
7 8 en 9 januari 2001 De Kast
8 15 juni, 16 juni en 17 juni 2001 Motor-alive
9 31 juli, 1 augustus, 3 augustus 2001 U2
10 20 mei 2002 Carlos Santana
11 8 juni 2002 EO-Jongerendag
12 30 juni 2002 Rammstein
13 14 december 2002 EK Supercross
14 7 februari 2003 Davis Cup
15 25 april 2003 Paul McCartney
16 14 juni 2003 EO-Jongerendag
17 19 november 2003 Radiohead
18 22 november 2003 Q-dance
19 28 november 2003 Justin Timberlake
20 6 december 2003 Metallica
21 12 juni 2004 EO-Jongerendag
22 8 september en 9 september 2004 Madonna
23 29 oktober en 30 oktober 2004 DJ Tiësto
24 13 november 2004 Tractor Pulling
25 27 november 2004 Dance 4 Life
26 23 december, 24 december en 26 december 2004 Frans Bauer
27 21 mei 2005 Q-dance
28 7 juni 2005 Monsterjam
29 11 juni 2005 EO-Jongerendag
30 7 juli 2005 Coldplay
31 8 juli 2005 Anastacia
32 10 juli 2005 Queen + Paul Rodgers
33 17 september 2005 Monster Jam
34 19 November 2005 Q-dance
35 9 december 2005 Simply Red
36 17 juni 2006 EO-Jongerendag
37 1 oktober 2006 Michael W. Smith
38 29 augustus 2006 Pearl Jam
39 17 maart 2006 Mega Piraten Festijn
40 30 september 2006 Monster Jam
41 oktober en november 2006 Marco Borsato, Symphonica in Rosso
42 29 november 2006 Qlimax
43 22 december 2006 Mega Piraten Festijn
44 17 maart 2007 Shakira
45 5 mei 2007 Roger Waters
46 9 juni 2007 EO-Jongerendag
47 14 september en 15 september 2007 André Rieu
48 21 september 2007 Faithless
49 29 september 2007 Monster Jam
50 6 oktober 2007 EO-Gezinsdag
51 3, 4, 5, 7 en 8 november 2007 Paul de leeuw, Symphonica in Rosso
52 17 november 2007 Qlimax
53 19 en 20 november 2007 Night of the Proms
54 1 december 2007 Bruce Springsteen
55 14 maart 2008 Earth, Wind & Fire
56 28 en 29 maart 2008 Anouk
57 14 juni 2008 EO-Jongerendag
58 6, 7, 9 en 10 september 2008 Lionel Richie, Symphonica in Rosso
59 27 september 2008 Monster Jam
60 10 t/m 21 oktober 2008 Marco Borsato
61 14 november 2008 Night of the Proms
62 22 november 2008 Qlimax
63 19 en 20 december 2008 André Rieu
64 14 februari 2009 Hard Bass
65 31 maart en 2 mei 2009 Tina Turner
66 13 juni 2009 EO-Jongerendag
67 18 juli 2009 Eagles
68 26 en 27 september 2009 Monster Jam
69 16 en 17 oktober 2009 Diana Ross, Symphonica in Rosso
70 20 en 21 oktober 2009 Marco Borsato & Friends
71 13 en 14 november 2009 Night of the Proms
72 21 november 2009 Qlimax
73 9 december 2009 Paul McCartney
74 19 en 20 december 2009 André Rieu
75 21, 22 maart en 2 mei 2009 Tina Turner
76 6 februari 2010 Hard Bass
77 17 april 2010 Rihanna
78 8 mei 2010 Alicia Keys
79 15 mei 2010 Lady Gaga
80 29 mei 2010 Eric Clapton & Steve Winwood
81 8 juni 2010 EO-Jongerendag
82 9 juni 2010 Rage Against the Machine
83 18 juni 2010 KISS
84 23 juni 2010 Aerosmith
85 17 september 2010 Peter Gabriel
86 25 en 26 september 2010 Monster Jam
87 3 oktober 2010 Guns N' Roses
88 4 oktober 2010 Supertramp
89 5 oktober 2010 Carlos Santana
90 15 en 16 oktober 2010 Sting, Symphonica in Rosso
91 28 oktober 2010 Michael Bublé
92 13 november 2010 Night of the Proms
93 18 november 2010 Prince
94 27 november 2010 Qlimax
95 3 december 2010 Simply Red
96 11 december 2010 Mega Piraten Festijn
97 12 februari 2011 Hard Bass
98 26 maart 2011 Ilse DeLange
99 8,9 en 11 april 2011 Roger Waters
100 7, 10, 11 en 13 mei 2011 Marco Borsato
101 4 juni 2011 EO-Jongerendag
102 8 juni 2011 Iron Maiden
103 24 en 25 september 2011 Monster Jam
104 8, 14, 15 en 16 oktober 2011 Nick & Simon, Symphonica in Rosso
105 9 november 2011 Rihanna
106 18 november 2011 The Queen Experience
107 26 november 2011 Qlimax
108 2 december 2011 Deep Purple
109 10 december 2011 Mega Piraten Festijn
110 17 december 2011 André Rieu
111 11 februari 2012 Hard Bass
112 8 en 11 maart 2012 Anouk
113 9 juni 2012 EO-Jongerendag
114 15 juni 2012 Jay-Z & Kanye West
115 14 september 2012 Ilse DeLange
116 29 en 30 september 2012 Monster Jam
117 13, 17, 19 en 20 oktober 2012 Doe Maar, Symphonica in Rosso
118 24 november 2012 Qlimax
119 1 december 2012 Nitro Cirus
120 15 december 2012 Mega Piraten Festijn
121 2 februari 2013 Hard Bass
122 13 april 2013 Justin Bieber
123 1 juni 2013 EO-Jongerendag
124 18 juli 2013 Roger Waters
125 28 en 29 september 2013 Monster Jam
126 11 oktober 2013 Nick & Simon
127 16, 18 en 20 oktober 2013 Anouk, Symphonica in Rosso
128 23 november 2013 Qlimax
129 14 december 2013 Mega Piraten Festijn
130 21 december 2013 The Tina Turner Experience
131 1 februari 2014 Hard Bass
132 18 april 2014 Justin Timberlake
133 14 juni 2014 EO-Jongerendag
134 27 en 28 september 2014 Monster Jam
135 22 november 2014 Qlimax
136 7 februari 2014 Hard Bass
137 6 juni 2014 EO-Jongerendag
138 22 november 2014 Qlimax
139 7 februari 2015 Hard Bass
140 5 mei 2015 AC/DC
141 14 november 2015 André Rieu
142 21 november 2015 Qlimax
143 12 december 2015 Mega Piraten Festijn
144 19 december 2015 Normaal
145 23 januari 2016 Hard Bass
146 20 februari 2016 Nitro Cirus Live
147 4 juni 2016 EO-Jongerendag
148 8 juni 2016 Iron Maiden
149 18 juni 2016 Co-op in Concert
150 8 en 9 oktober 2016 Justin Bieber
151 19 november 2016 Qlimax
152 23 januari 2016 Hard Bass
153 10 juni 2017 EO-Jongerendag
154 23 juni 2017 Céline Dion
155 7 oktober 2017 Jannes
156 15 oktober 2017 The Rolling Stones
157 18 november 2017 Qlimax
158 9 december 2017 Mega Piraten Festijn
159 23 december 2017 Music Show Scotland
161 26 mei 2018 EO-Jongerendag
162 2 en 3 juni 2018 Heroesdome
163 24 augustus 2018 Justin Timberlake
164 25 augustus 2018 Imagine Dragons
165 15 september 2018 Helene Fischer
166 29 en 30 maart 2019 Snollebollekes

* Lijst is incompleet

Externe link[bewerken]

Abe Lenstra Stadion (sc Heerenveen) · AFAS Stadion (AZ) · Cars Jeans Stadion (ADO Den Haag) · Stadion Feijenoord (Feyenoord) · Fortuna Sittard Stadion (Fortuna Sittard) · Stadion Galgenwaard (FC Utrecht) · GelreDome (Vitesse) · Hitachi Capital Mobility Stadion (FC Groningen) · Johan Cruijff ArenA (Ajax) · Koning Willem II-stadion (Willem II) · MAC³PARK stadion (PEC Zwolle) · De Oude Meerdijk (FC Emmen) · Philips Stadion (PSV) · Polman Stadion (Heracles Almelo) · Rat Verlegh Stadion (NAC Breda) · Seacon Stadion - De Koel - (VVV-Venlo) · Van Donge & De Roo Stadion (Excelsior) · De Vijverberg (De Graafschap)

De Adelaarshorst (Go Ahead Eagles) · AFAS Trainingscomplex (Jong AZ) · Cambuurstadion (SC Cambuur) · Frans Heesenstadion (TOP Oss) · Stadion Galgenwaard (Jong FC Utrecht) · De Geusselt (MVV Maastricht) · De Goffert (N.E.C.) · De Grolsch Veste (FC Twente) · De Herdgang (Jong PSV) · Jan Louwersstadion (FC Eindhoven) · Kras Stadion (FC Volendam) · Mandemakers Stadion (RKC Waalwijk) · Parkstad Limburg Stadion (Roda JC Kerkrade) · Rabobank IJmond Stadion (Telstar) · Riwal Hoogwerkers Stadion (FC Dordrecht) · SolarUnie Stadion (Helmond Sport) · Het Kasteel (Sparta Rotterdam) · De Toekomst (Jong Ajax) · De Vliert (FC Den Bosch) · Yanmar Stadion (Almere City FC)

Voormalige stadions

Alkmaarderhout (Alkmaar '54/FC Zaanstreek/AZ) · De Baandert (RKSV Sittardia/Fortuna Sittard) · De Berckt (SC Venlo'54/VVV) · Berg & Bos (AGOVV Apeldoorn) · De Bijenkorf (HVV Tubantia) · Birkhoven (SC Amersfoort/HVC) · De Blauwe Kei (VV Baronie) · Bornsestraat (Heracles Almelo) · De Boschpoort (MVV Maastricht) · De Braak (SC Helmondia) · Brasserskade (DHC Delft) · Cambuur (VV Leeuwarden) · Damlaan (Hermes DVS) · Deppenbroek (Enschedese Boys) · Het Diekman (SC Enschede/FC Twente) · Driehuizerkerkweg (VSV) · Elinkwijk (USV Elinkwijk/Utrecht) · Esserberg (Be Quick 1887) · Floreslaan (Fortuna Vlaardingen/FC Vlaardingen '74) · Galgenwaard (VV DOS/Velox) · Haarlemstadion (HFC Haarlem) · Harga (SVV/Hermes DVS) · Heekpark (Enschedese Boys) · Heemstede (RCH) · 't Heuveltje (VV Oldenzaal) · Hilversum (SC 't Gooi/FC Hilversum) · Hoornseveld (ZFC) · Houtrust (Den Haag/Holland Sport/Scheveningen Holland Sport) · Houtsdonk (HVV Helmond) · De Hurk (RKVV Brabantia) · Industriestraat (NOAD) · Irislaan (VC Vlissingen/VCV Zeeland) · Kaalheide (Rapid '54/Rapid JC/Roda JC Kerkrade) · Kikkerpolder I (UVS) · De Koeburg (SV Zeist) · Koningsweg (Velox) · De Kraal (VVV-Venlo) · De Krommedijk (SVV/Dordrecht'90) · De Langeleegte (SC Veendam) · Limburgia (SV Limburgia) · De Luiten (RBC) · Mauritsstadion (Fortuna '54) · De Meer (Ajax) · Minor (Roda Sport) · Monnikenhuize (Vitesse) · Mosveld (De Volewijckers) · NAC-stadion (NAC Breda) · Het Nederlandsch Sportpark (AFC/AFC Ajax/Blauw-Wit) · Nieuw-Monnikenhuize (Vitesse) · Noordersportpark (HFC EDO) · Noord (sc Heerenveen) · Olympia (RKC Waalwijk) · Olympisch Stadion (AFC Ajax/FC Amsterdam/Blauw-Wit/AFC DWS/BVC Amsterdam) · ONA (Vv ONA) · Oosterenkstadion (Zwolsche Boys/PEC Zwolle) · Oosterpark (Oosterparkers/FC Groningen) · Pinkstraat (KFC) · De Planeet (SC Drente/VV Zwartemeer) · Herstaco Stadion (RBC) · Reeweg (SC Emma) · Rigtersbleek (Vv Rigtersbleek) · Rozenoord (SV DOSKO) · De Rusheuvel (SV TOP) · Aan de spoorbrug (T.S.V. LONGA) · Sportlaan (EBOH) · Stadspark (Velocitas 1897) · Thomassen (VV Rheden) · Leenderweg (VV De Valk) · Veldwijk (Twentse Profs) · De Vliert (BVV) · De Vrolijkheid (PEC Zwolle/Zwolsche Boys) · Wageningse Berg (FC Wageningen) · Wassenaarseweg (UVS) · De Wolfsdonken (RKVV Wilhelmina) · Zanddijk (XerxesDZB) · Zeewijk (IJ.V.V. Stormvogels) · De Zoom (WVV Wageningen) · Zuiderpark (ADO Den Haag)