PEC Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PEC Zwolle
MAC³PARK stadion
Naam Prins Hendrik
Ende Desespereert Nimmer
Combinatie Zwolle
Bijnaam Blauwvingers
Opgericht 12 juni 1910
Plaats Vlag Zwolle Zwolle, Nederland
Stadion MAC³PARK stadion
Capaciteit 14.000
Voorzitter Adriaan Visser
Eigenaar Stichting PEC Zwolle
Technisch directeur Mike Willems
Trainer Art Langeler
(Hoofd)sponsor Molecaten
Begroting € 12,7 miljoen[1]
Competitie Eredivisie (2021/22)
KNVB beker
Website peczwolle.nl
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2021/22
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2020/21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PEC Zwolle is een Nederlandse profvoetbalclub uit het Overijsselse Zwolle. De club werd in 1910 opgericht als PEC. Sinds het seizoen 2012/13 komt de club uit in de Eredivisie; het seizoen ervoor werd het kampioenschap in de Eerste divisie gevierd. De hoofdtrainer is Art Langeler, met Dwight Lodeweges en Leeroy Echteld als assistent-trainers. De thuisbasis van de voetbalclub is het MAC³PARK stadion. Vanaf het seizoen 2010/11 heeft PEC Zwolle ook een vrouwenelftal. Het team speelt in de Vrouwen Eredivisie.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van PEC Zwolle is verscheidene keren gewijzigd.

Jaar Naamsverandering
1904 Ontstaan van voetbalclub Ende Desespereert Nimmer (EDN) in Assendorp
1906 Ontstaan van voetbalclub Prins Hendrik (PH)
1910 Fusie van PH en EDN tot de PH-EDN-Combinatie (PEC)
1969 Fusie met Zwolsche Boys; naam PEC blijft behouden
1971 Naamsverandering naar PEC Zwolle
1982 Naamsverandering naar PEC Zwolle '82
1990 PEC Zwolle'82 failliet, oprichting FC Zwolle'[2]
2012 Naamsverandering naar PEC Zwolle[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

[4] In 1904 wordt in de Zwolse wijk Assendorp AVC, de Assendorper Voetbal Club, opgericht. Uit AVC komt Volharding voort, daaruit Sallandia en daaruit weer Ende Desespereert Nimmer. Dit laatste betekent "Wanhoop nooit".

In 1906 werd Prins Hendrik opgericht; de club speelde op een terrein naast de theetuin Thijssen. Twee jaar later trad PH toe tot de bond, de NVB. De club Ende Desespereert Nimmer promoveerde in 1910 naar de NVB. PH bungelde steevast onderaan de ranglijst, terwijl EDN het beter deed. Het kwam tot een fusie.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 juni 1910, in Hotel Koenders op de Grote Markt te Zwolle, besloten de twee voetbalverenigingen te fuseren. Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer fuseerden tot PEC, omdat ze dachten dat ze gezamenlijk meer kans maakten om te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. De vereniging kreeg direct ook een atletiekafdeling. De nieuwe club, spelend op het terrein van Theetuin Thijssen (Zwolle-West), eindigde in zijn eerste seizoen op de tweede plaats in de 2e klasse C. De eerste twee decennia van zijn bestaan speelde PEC onafgebroken in de 2e klasse. Hoogtepunt was het kampioenschap in 1917 waarmee een plaats in de promotiecompetitie werd afgedwongen, maar daarin kwam PEC niet verder dan de derde plaats.

In 1923 verhuisde PEC naar Sportpark De Vrolijkheid, een terrein genoemd naar de aanpalende uitspanning aan de afslag Noord op de huidige A28 die de stad doorkliefde. Een jaar later ronselde de club de complete middenlinie van Zwolsche Boys, hetgeen de gemoederen in de stad danig verhitte en wat bijdroeg tot een ongezonde rivaliteit ter plaatse.

Op 17 juni 1928 werd de finale van de KNVB beker afgewerkt tegen RCH in Hilversum. Deze wedstrijd werd met 2–0 verloren. In datzelfde jaar was stadgenoot Z.A.C., met de legendarische Beb Bakhuys, kampioen van Oost-Nederland geworden en het mocht aan de landelijke kampioenscompetitie deelnemen.

In 1935 verruilden PEC en Zwolsche Boys respectievelijk De Vrolijkheid en het Gemeentelijk Sportpark. Er lag een omvangrijk omkoopschandaal aan ten grondslag waarin de verhuurder, graszoden, valse rekeningen en knoeierij met spelerscontracten en amateurbepalingen een rol spelen. Een rekening van graszoden voor De Vrolijkheid zou een dekmantel zijn geweest voor zwarte betalingen van PEC aan contractspelers. Toen de Zwolsche Boys hun intrek op De Vrolijkheid hadden genomen, schotelde de verhuurder hen een aanzienlijke reductie op de huurprijs voor.

Betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 1954/55 werd PEC kampioen van de 2e klasse, waarmee promotie naar het betaalde voetbal mogelijk werd (de KNVB bood 24 clubs de gelegenheid toe te treden). Op 23 februari 1955 nam PEC het besluit om een betaald-voetbalorganisatie (BVO) te worden. PEC nam voor het eerst deel aan het betaalde voetbal in 1955/56 toen er twee hoofdklassen bestonden en drie 1e Klassen. Het seizoen daarop werd het divisie-systeem ingevoerd met een Eredivisie, twee Eerste divisies en twee Tweede divisies. Vijftien seizoenen maakte PEC deel uit van de Tweede divisie, vooral in de middenmoot of daar net onder en menigmaal in felle strijd verwikkeld met stadgenoot Zwolsche Boys.

Rond 1957 verruilden PEC en Zwolsche Boys opnieuw hun terreinen; Zwolsche Boys speelde weer op het Gemeentelijk Sportpark en PEC was terug op De Vrolijkheid en kocht dat complex in 1960. Met datzelfde Zwolsche Boys ging het aan het eind van de jaren zestig bergafwaarts. In 1969 zag die club zich genoodzaakt om vrijwillig terug te keren naar de amateurs. PEC nam een groep spelers over van de aartsrivaal.

Na 10 jaar in Zwolle Noord te hebben gevoetbald, keerde PEC in het seizoen 1970/71 terug naar het gemeentelijk sportterrein aan de Ceintuurbaan, dat werd voorzien van goede tribunes en een lichtinstallatie. De Zwolsche Boys, inmiddels amateurs, worden verbannen naar De Vrolijkheid.

Eerste divisie[bewerken | brontekst bewerken]

PEC werd in het seizoen 1970/71 tweede in de Tweede divisie, hetgeen rechtstreekse promotie naar de Eerste divisie betekende. Besloten werd de plaatsnaam aan de clubnaam toe te voegen: PEC werd PEC Zwolle. PEC Zwolle speelde zeven seizoenen in de Eerste divisie, greep in 1972/73, 1974/75 en 1976/77 een periodetitel en kwalificeerde zich daarmee voor deelname aan de nacompetitie. In 1974 splitste de atletiekafdeling zich af van de vereniging en ging als AV PEC 1910 zelfstandig verder.

In 1976/77 werd de tweede plaats behaald en bereikten de Zwollenaren voor de tweede maal in de historie de finale van de KNVB beker die ze in Nijmegen na verlenging verloren van FC Twente, 3–0. In het seizoen 1977/78 werd PEC Zwolle kampioen van de Eerste divisie en bereikte daarmee rechtstreeks de hoogste competitie van Nederland.

Topvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met één tussenliggend seizoen in de Eerste divisie (1985/86). Het eerste seizoen werd een uitstekende achtste plaats behaald. Henk van Ginkel was in deze jaren technisch manager van de club.

Vanaf 1981 domineerde het degradatievoetbal en ontstonden ook financiële problemen. Toen een definitief faillissement dreigde, stak projectontwikkelaar Marten Eibrink een reddende hand toe. Door de schulden weg te werken, de organisatiestructuur te wijzigen en als zelfstandig ondernemer de selectiespelers onder contract te nemen, kon hij zich eigenaar van PEC Zwolle noemen en wist hij betaald voetbal voor Zwolle te behouden. Om de nieuwe start op 1 juli 1982 te symboliseren werd de club omgedoopt tot PEC Zwolle '82.

PEC Zwolle '82 was in de eerste helft van 1983/84 een heuse subtopper, maar uiteindelijk ging het minder met de ploeg. In 1984/85 leidde dat uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste divisie. In 1986 wist PEC Zwolle '82 onmiddellijk weer te promoveren via een tweede plaats in de competitie. Tussen 1987 en 1989 eindigde de Zwolse club steeds in of onder de middenmoot. Aan het eind van het seizoen 1988/89 bleek degradatie naar de Eerste divisie niet meer te voorkomen.

Oprichting FC Zwolle[bewerken | brontekst bewerken]

Het voortbestaan van de club stond eind jaren tachtig opnieuw ter discussie. In maart 1987 meldde het NOS Journaal zelfs dat eigenaar Eibrink met zijn club wilde verhuizen naar Lelystad, Almere of Assen. Zijn voortdurende onenigheid met de gemeente Zwolle deed Eibrink besluiten om zich per 1 juli 1988 terug te trekken, op een moment dat er een gezonde club stond, met een nieuw Oosterenkstadion (met Johan Cruijff-tribune). Zijn vertrek leidde tot nieuwe geldzorgen voor PEC Zwolle '82. Onder voorzitterschap van Gaston Sporre werd een reddingsoperatie uitgevoerd, die van de Zwolse club een meer professionele betaald-voetbalorganisatie moest maken. De aanpak bleek grondig en gedegen en leidde tot het definitief faillissement van PEC Zwolle '82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990.

In 1997 en in 1999 stootte FC Zwolle verrassend door naar de kwartfinale om de Amstelcup (voorheen KNVB beker). Gaston Sporre was in 1998 opgevolgd door Ronald van Vliet en onder zijn voorzitterschap werd de weg naar de top ingezet. De ploeg speelde fris en attractief voetbal, maar kon telkens in de nacompetitie geen promotie afdwingen.

FC Zwolle strandde vijf jaar op rij in de nacompetitie, maar wist op 26 april 2002 onder leiding van Paul Krabbe het kampioenschap in de Eerste divisie veilig te stellen. Na een afwezigheid van dertien seizoenen keerde FC Zwolle terug naar de Eredivisie. Ondanks het succes van Krabbe werd besloten om het eredivisie-avontuur aan te gaan met een andere trainer: Peter Boeve volgde Krabbe op als hoofdtrainer.

FC Zwolle haalde in het seizoen 2002/03 een 16e plaats, waardoor nacompetitie moest worden gespeeld. In een poule met rivaal Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Helmond Sport kwam het op de laatste wedstrijd aan. Thuis tegen Helmond Sport werd een kwartier voor tijd een 0–1-achterstand omgebogen tot 4–1 winst, waardoor ook in het seizoen 2003/04 Eredivisie kon worden gespeeld. Dat seizoen begon dramatisch; na zeven wedstrijden had FC Zwolle slechts één punt vergaard. Peter Boeve moest dan ook al snel het veld ruimen voor de nieuwe coach Hennie Spijkerman. Pas na de winterstop (slechts 7 punten) werd de inhaalrace ingezet. Na overwinningen op sc Heerenveen en AZ stond FC Zwolle met nog één speelronde te gaan op de 16e plek. Toch ging het in de laatste ronde mis. Uit bij Feyenoord werd met 7–1 verloren, terwijl concurrenten Vitesse en FC Volendam de volle winst behaalden. FC Zwolle degradeerde naar de Eerste divisie.

De eerste jaren na de degradatie waren niet succesvol. In het seizoen 2010/2011 was FC Zwolle dicht bij directe promotie. Rond de winterstop stond de ploeg 13 punten voor op concurrent FC Volendam en 15 punten op RKC Waalwijk. Laatstgenoemde club maakte een inhaalslag en wist de koploper in te halen. FC Zwolle werd veroordeeld tot de play-offs, maar struikelde over VVV-Venlo, de nummer 17 van de Eredivisie. FC Zwolle verloor in de finale in de thuiswedstrijd met 1–2, maar stond vijf minuten voor tijd in Venlo op dezelfde stand tegen tien man van VVV. In de 87e minuut wisten de Limburgers de 2–2 te maken. Het daaropvolgende jaar leek zich een soortgelijk doemscenario te voltrekken. FC Zwolle stond tien punten voor op nummer 2 FC Eindhoven, maar Sparta Rotterdam (dat rond de winterstop 13 punten achterstond) wist tot op 3 punten te naderen. Uiteindelijk werd FC Zwolle, met nog enkele wedstrijden te spelen, op vrijdag 13 april 2012 kampioen van de Jupiler League. De kampioenschaal werd uitgereikt na een 0–0-gelijkspel tegen FC Eindhoven. Doordat Sparta met 1–1 gelijkspeelde in Almere tegen Almere City FC was FC Zwolle niet meer in te halen.

PEC Zwolle[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de kampioenshuldiging van de selectie, op zaterdag 14 april 2012, werd bekendgemaakt dat FC Zwolle vanaf het seizoen 2012/2013 weer PEC Zwolle gaat heten. Het doel was om de banden met het verleden op intensieve wijze te accentueren en hierbij voort te bouwen op de roemruchte reputatie die PEC Zwolle in de jaren tachtig in de regio had ontwikkeld. "Het begrip dat PEC nog steeds is, spreekt in de regio meer aan dan FC. Om als club verder te groeien, dient deze volgende stap gezet te worden", aldus voorzitter Adriaan Visser.[5] Het thuistenue bleef blauw-wit, het uittenue nam de oude, groen-witte combinatie van het voormalige PEC Zwolle over. Beide tenues werden voorzien van een extra logo, dat de nostalgische gevoelens van PEC diende te accentueren. Het clublogo bleef vrijwel ongewijzigd, enkel het opschrift werd vervangen van "FC Zwolle" door "PEC Zwolle". Volgens Visser zouden de structuur en beleidsvorming van de club verder niet beïnvloed worden door deze ontwikkelingen.

PEC Zwolle was in het seizoen 2012/2013 succesvoller op het hoogste niveau dan tien jaar geleden. Het seizoen begon matig; pas in de zevende speelronde boekte PEC de eerste overwinning, tegen mede-promovendus Willem II. In de 13e speelronde volgde de eerste thuiszege: 2–0 tegen NAC Breda. De rest van het seizoen verliep echter voorspoedig, met een aantal memorabele hoogtepunten zoals de 1–3-overwinning in Eindhoven tegen PSV, de 3–2-overwinning thuis tegen Feyenoord en het bereiken van de halve finale van de KNVB Beker. PEC eindigde als elfde en wist zich dus rechtstreeks te handhaven.

Door het succes in de Eredivisie en het sprankelende voetbal waarmee PEC de harten van veel voetballiefhebbers wist te veroveren, kwam de club (en zijn spelers en staf) in het vizier van veel (top)ploegen. Zo ging het succeskoppel Art Langeler en Jaap Stam respectievelijk naar PSV (hoofd jeugdopleiding) en Ajax (verdedigingstrainer). Maar met het aantrekken van hoofdtrainer Ron Jans keerde een verloren zoon terug. In aanloop naar het seizoen 2013/14 kende PEC Zwolle een fantastische voorbereiding, waarin alle wedstrijden werden gewonnen (waaronder een 3–2 zege tegen Werder Bremen). PEC kwam in de Eredivisie zeer goed uit de startblokken. Achtereenvolgens Feyenoord (2–1), Heracles Almelo (1–3), N.E.C. (1–5) en promovendus SC Cambuur (2–0) werden aan de zegekar gebonden. PEC bezette voor het eerst sinds 1988 de eerste plaats van de Eredivisie en brak record na record. Pas tegen FC Utrecht in eigen huis werden de eerste punten gemorst met een 1–1-gelijkspel.

Het grootste succes van de club volgde aan het einde van het seizoen 2013/14. In de competitie was PEC dan wel teruggevallen naar een 9e plaats, maar de club wist de finale van de KNVB-beker te bereiken. Daarin troffen ze op 20 april 2014 in Rotterdam landskampioen Ajax, dat toen al bijna verzekerd was van een nieuwe landstitel. PEC versloeg Ajax met 5–1 door doelpunten van Ryan Thomas (2x), Guyon Fernandez (2x) en aanvoerder Bram van Polen. De club pakte zo haar eerste prijs in de 104-jarige clubhistorie. Op 3 augustus 2014 won PEC ook de Johan Cruijff Schaal door Ajax wederom te verslaan, met 1-0 door een doelpunt van Stefan Nijland.

Na zeven speelronden in het seizoen 2014/15 had PEC vijftien punten, evenveel als koploper PSV en Ajax. Tevens wist PEC Zwolle zich voor het tweede achtereenvolgende jaar te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker, door in de halve finale FC Twente middels strafschoppen te verslaan. FC Groningen won de eindstrijd met 2–0. Na het verliezen van de beker werd een week later voor het eerst in de geschiedenis van de club deelname aan de play-offs voor de Europa League behaald. Hierin werd PEC in de eerste ronde uitgeschakeld door de latere winnaar Vitesse. PEC verloor thuis met 2-1 en een 1-1-gelijkspel in Arnhem was niet voldoende om de volgende ronde te bereiken.

Het seizoen 2015/16 sloot PEC Zwolle af op een achtste plaats, waarmee het team zich net als het jaar daarvoor kwalificeerde voor de play-offs voor de Europa League. Hierin werd PEC in de eerste ronde uitgeschakeld door FC Utrecht. PEC speelde thuis 0-0 gelijk en verloor in Utrecht met 5-2.

In het seizoen 2016/17 werd een veertiende plaats bereikt.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
KNVB beker 2014
Johan Cruijff Schaal 2014
Eerste divisie 1978, 2002, 2012
Tweede klasse - Oost 1917, 1929, 1941, 1948, 1952, 1955

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Embleem[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van de stad

Het huidige logo is een schildvormig figuur met rechte lijnen aan zowel de bovenkant als aan de zijkanten van het logo. Bovenin staat met dikke witte hoofdletters PEC Zwolle. Onder de naam staan vier logo's van de stad Zwolle; een op elk kwartier. De kleuren zijn blauw met wit. Deze kleuren zijn terug te vinden in het shirt van PEC Zwolle. Het logo van PEC Zwolle is, op de naam na, hetzelfde als dat van FC Zwolle.

Tenue[bewerken | brontekst bewerken]

Het tenue van PEC Zwolle bestaat uit een blauw-wit gestreept shirt. Deze kleuren zijn sinds 1991 de vaste kleuren geweest van het thuistenue. Dit is niet altijd zo geweest. Sinds de oprichting in 1910 zijn de kleuren bepaald op groen-wit, dit kwam in verschillende samenstellingen voor. Na het faillissement in 1991 heeft de club haar kleuren veranderd naar het huidige blauw-wit, verwijzend naar het logo van Zwolle.

Overzicht van de tenues van PEC Zwolle sinds 2006
2006–2008
2008–2010
2010–

Shirtsponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1982 is reclame op de borst een grote vorm van inkomsten, ook voor PEC Zwolle. Tot het seizoen 1982/83 prijkte enkel de kledingsponsor en het clubembleem op de borst. Het zeep- en deodorant met "Dr. Schupp" was de eerste betaalde shirtsponsor van PEC Zwolle. Het huidige contract met Molecaten is tot en met het seizoen 2017/18.[6]

Kledingsponsoren deden hun intrede sinds de jaren 70. De eerste bekende kledingsponsor van PEC Zwolle was adidas. Adidas bleef tot 1990 kledingsponsor, hierna zijn Umbro, Hummel, Patrick en Robey kledingsponsor geweest. De huidige kledingsponsor is het Zweedse merk Craft. Craft verzorgt vanaf het seizoen 2017/18 alle professionele kleding van PEC Zwolle. De verbintenis loopt tot de zomer van 2020.

Periode Shirtsponsor Kledingsponsor Overige shirtsponsor(en)
–1982 geen adidas
1982–1985 Dr. Schupp
1985–1988 Super Cracks
1988–1989 Cleo Hairfashion
1989–1990 Murata
1990–1992 NIC Umbro
1992–1996 Het Groene Land Hummel
1996–2003 Groene Land
2003–2005 Falabella
2005–2008 Flash Casino
2008–2009 Scheffer Groep
2009–2010 Thuis: Ronald McDonaldhuis
Uit: Stichting KiKa
2010–2011 Achmea Health Center
2011–2012 Thuis: Schildersbedrijf Porte
Uit: Huisman Bouw
2012–2013 Beaphar Patrick[7] Achterkant: Molecaten
2013–2014 Vitens Achterkant boven: Molecaten
Achterkant onder: Firezone
2014–2015 Trustbrix
2015–2016 Molecaten[8] Robey[9] Achterkant boven: Firezone
Achterkant onder: Hanos
2016–2017 Achterkant boven: Consolid
Achterkant onder: Biodiesel Kampen
2017–2019 Craft[10] Achterkant boven: Consolid
Achterkant onder: Travelbags
2019– Achterkant boven: Travelbags
Achterkant onder: HANOS

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Zwolfje is de mascotte van PEC Zwolle. Zwolfje is een blauwe wolf, de clubkleur van PEC Zwolle.

Zwolfje is in 2001 begonnen als onderdeel van de kidsclub van PEC Zwolle. Al snel werd hij ook gevraagd om bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Sindsdien is hij elke thuiswedstrijd tijdens de warming-up en de rust in het MAC³PARK stadion te zien.

Begroting[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het seizoen 2021/22 werkt de club met een begroting van 12,7 miljoen euro, dit is een stijging van 1,2 miljoen euro ten opzichte van het vorige seizoen. Met deze begroting staat de club op de 12e plaats.[1]

4.5
3.5
3.2
2.9
3.0
3.6
3.8
4.1
4.4
8.0
9.0
10.4
11.3
11.7
11.7
13.0
13.5
11.5
12.7
03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 18/19 19/20 20/21 21/22

Begroting van PEC Zwolle per seizoen

Eredivisie
Eerste divisie

Bedragen in miljoenen euro's

Rivalen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie IJsselderby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De aartsrivaal van PEC Zwolle is Go Ahead Eagles. Dit komt doordat de clubs sterk verschillen. Go Ahead Eagles is de club van het rijke verleden, terwijl PEC Zwolle de laatste jaren hoger aangeschreven staat.[11] Tot voor kort speelden beide ploegen op het hoogste niveau, maar omdat Go Ahead Eagles in het seizoen 2016/2017 is gedegradeerd naar de Jupiler League spelen beide ploegen in een andere competitie en zullen ze elkaar in het seizoen 2017/2018 niet treffen. De derby tussen beide clubs wordt ook wel de "IJsselderby" genoemd.

Zie Zwolse derby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de beginjaren van het betaald voetbal in Nederland speelde de club veelal samen met Zwolsche Boys in de Tweede divisie. Vanaf 1955 tot 1969 werd om de Zwolse eer gestreden. Zwolsche Boys was de grootste club in het begin, halverwege de jaren 60 werden de rollen omgedraaid en kwam PEC naar boven als grootste club. In 1969 viel voor Zwolsche Boys het doek als betaald-voetbalclub. De club verkeerde in financiële nood en keerde noodgedwongen terug naar de amateurs.

Accommodaties[bewerken | brontekst bewerken]

MAC³PARK stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie MAC³PARK stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Fred Patrick Tribune (Oost)

PEC Zwolle speelt zijn thuiswedstrijden in het MAC³PARK stadion.[12] Het stadion biedt plaats aan 14.000 toeschouwers.[13] Op 9 maart 2007 werd begonnen met de bouw.[14] Het stadion is officieel geopend op 29 augustus 2009, maar sinds het seizoen 2007/08 werd er al gespeeld tussen de bouwwerkzaamheden door. De eerste officiële wedstrijd was op 8 augustus 2008 tegen MVV. De wedstrijd eindigde in een 0–0-gelijkspel. Het eerste doelpunt werd twee weken later gemaakt in de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Het doelpunt kwam op naam van Bram van Polen. Het stadion is in handen van Stadion Ontwikkeling Zwolle.

Tot 20 april 2007 werd in het Oosterenkstadion gespeeld, dat ook de thuisbasis was van PEC Zwolle.

Oosterenkstadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oosterenkstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vorige stadion, het Oosterenkstadion van PEC Zwolle stond nagenoeg op dezelfde plek. Na de laatste renovatie in 1997 konden 6.865 mensen plaatsnemen in het stadion. Aan het eind van het seizoen 2006–2007 is het gesloopt.[15]

Sportpark De Vrolijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sportpark De Vrolijkheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sportpark de Vrolijkheid is het voormalige voetbalveld van PEC Zwolle. Het veld is niet ver gelegen van het huidige stadion. In de loop der jaren is het sportpark het onderkomen geweest van PEC en Zwolsche Boys. Vanaf 1970 kreeg PEC een eigen plek aan de overzijde van de Boerendanserdijk.

Het Bleekien[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Het Bleekien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Bleekien was het eerste veld waar de club PEC zijn wedstrijden speelde. Het veld was niet meer dan een gemaaid grasveld. Meer Zwolse voetbalverenigingen hebben hier hun eerste wedstrijd gespeeld.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Meine Breemhaar Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2018
Martijn Hakstege Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2020
Harco Kolk Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2021
Marjon Roefs Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2016
vacant Commissaris
Directie
Adriaan Visser Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2014
Mike Willems Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur 2019
Jurian Meijntjes Vlag van Nederland Nederland Commercieel manager 2018
Jeugdopleiding
Alexander Palland Vlag van Nederland Nederland Hoofd jeugdopleiding 2018
Jan Kemkens Vlag van Nederland Nederland Hoofd jeugdscouting

Laatste update: 20 juni 2021 20:30

Selectie en technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie PEC Zwolle in het seizoen 2021/22 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nat. Naam Competitie Play-offs Beker Europa Supercup Totaal Contract tot Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Datum debuut Wedstrijddebuut
W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal
Doelmannen
Vlag van Nederland Mike Hauptmeijer 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2023 6e Jeugd 3 februari 2018 PSV – PEC Zwolle 4–0
Vlag van Griekenland Kostas Lamprou 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2023 1e Vlag van Nederland RKC Waalwijk
Vlag van Nederland Jasper Schendelaar 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2023 1e Vlag van Nederland AZ
Verdedigers
Vlag van Kosovo Destan Bajselmani 9 0 0 0 0 0 0 0 0 0 9 0 2022 3e Jeugd 5 oktober 2019 sc Heerenveen – PEC Zwolle 1–0
Vlag van Nederland Sam Kersten 44 0 0 0 0 0 0 0 0 0 44 0 2024 3e Vlag van Nederland FC Den Bosch 25 augustus 2019 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 2–2
Vlag van Japan Yuta Nakayama 50 4 0 0 2 0 0 0 0 0 52 4 2022 4e Vlag van Japan Kashiwa Reysol 31 maart 2019 PEC Zwolle – FC Emmen 3–0
Vlag van Nederland Kenneth Paal 75 3 0 0 6 0 0 0 0 0 81 3 2022 4e Vlag van Nederland PSV 25 augustus 2018 PEC Zwolle – PSV 1–2
Vlag van Nederland Bram van Polen 357 28 15 1 34 3 2 0 1 0 409 32 2022 15e Vlag van Nederland SBV Vitesse 12 oktober 2007 FC Zwolle – AGOVV Apeldoorn 5–0
Vlag van België Siemen Voet 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2023 1e Vlag van België Club Brugge
Vlag van Japan Sai van Wermeskerken 40 0 0 0 3 0 0 0 0 0 43 0 2023 3e Vlag van Nederland SC Cambuur 11 augustus 2019 FC Utrecht – PEC Zwolle 3–1
Middenvelders
Vlag van Nederland Thomas van den Belt 9 0 0 0 0 0 0 0 0 0 9 0 2022 3e Jeugd 26 september 2020 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 4–0
Vlag van Nederland Pelle Clement 64 5 0 0 3 0 0 0 0 0 67 5 2022 4e Vlag van Engeland Reading FC 19 januari 2019 PEC Zwolle – Feyenoord 3–1
Vlag van Nederland Dean Huiberts 40 0 0 0 3 0 0 0 0 0 43 0 2025 3e Jeugd 11 augustus 2019 FC Utrecht – PEC Zwolle 3–1
Vlag van Nederland Eliano Reijnders 29 3 0 0 1 0 0 0 0 0 30 3 2025 3e Jeugd 12 september 2020 PEC Zwolle – Feyenoord 0–2
Vlag van Nederland Mustafa Saymak 188 35 2 0 19 0 2 0 1 0 210 35 2022 10e Vlag van Turkije Çaykur Rizespor 5 augustus 2011 FC Den Bosch – FC Zwolle 2–2
Vlag van Duitsland Rico Strieder 30 0 0 0 0 0 0 0 0 0 30 0 2022 3e Vlag van Nederland FC Utrecht 26 januari 2020 Willem II – PEC Zwolle 0–0
Aanvallers
Vlag van Servië Luka Adžić 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2022 1e Vlag van België RSC Anderlecht
Vlag van Curaçao Gervane Kastaneer 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2023 1e Vlag van Engeland Coventry City FC
Vlag van Nederland Daishawn Redan 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Huur 1e Vlag van Duitsland Hertha BSC
Vlag van Servië Slobodan Tedić 15 2 1 0 0 0 0 0 0 0 16 2 Huur 2e Vlag van Engeland Manchester City FC 26 september 2020 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 4–0
Nat. Naam W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal Contract Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Datum debuut Wedstrijddebuut
Competitie Play-offs Beker Europa Supercup Totaal
* Tabel voor het laatst bijgewerkt tot 21 juni 2021

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Art Langeler Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2021 Vlag van Nederland KNVB
Leeroy Echteld Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2021 Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain B
Dwight Lodeweges Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2021 Vlag van Nederland Nederland
Diederik Boer Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2021 Vlag van Nederland Jeugdopleiding PEC Zwolle
Medische staf
Jan Borghuis Vlag van Nederland Nederland Fysiek trainer
Jenny Venema Vlag van Nederland Nederland Verzorger
Erwin Vloedgraven Vlag van Nederland Nederland Verzorger
Arjan Louwen Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Arjan Wiltjer Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Johan Flier Vlag van Nederland Nederland Manueel therapeut
Jurgen Nijenhuis Vlag van Nederland Nederland Podotherapeut
Jos Lemmens Vlag van Nederland Nederland Clubarts
Mineke Vegter Vlag van Nederland Nederland Clubarts
Analyse staf
Brent van Ooijen Vlag van Nederland Nederland Videoanalist
Overige staf
Isaak Teunis Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Jan de Groot Vlag van Nederland Nederland Materiaalman

Laatste update: 13 juli 2021 09:55

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van de jeugdopleiding[16] is de doorstroming van jeugdige voetballers naar het eerste elftal van PEC Zwolle. Hieronder volgen enkele voorbeelden van spelers die het profvoetbal gehaald hebben en/of één of meerdere jaren in de jeugdopleiding van PEC Zwolle hebben gespeeld. In 2015 is de jeugdopleiding van PEC Zwolle benoemd tot nationale voetbalacademie, dit verving de oude 4-sterren beoordeling.[17]

Opzet voetbalacademie PEC Zwolle
Hoofd jeugdopleiding Alexander Palland Henk Brugge
Teams en trainersstaf
PEC Zwolle –21 Niek Loohuis en Gillian Justiana (ass.) Reservecompetitie
PEC Zwolle –18 Henk Brugge en Juryan Zandvliet (ass.) Eredivisie
PEC Zwolle –17 Dave Dubbink en Arjan Bults (ass.) Eredivisie
PEC Zwolle –16 Etiënne Reijnen
PEC Zwolle –15 Stefan Luchtenberg
PEC Zwolle –14 Wilko Braam
PEC Zwolle –13 Dennis Rosink en Cas Peperkamp (ass.)
PEC Zwolle –12 Juryan Zandvliet en Tjeerd Korf
PEC Zwolle –11 Koen Romme en Lars te Wierike
PEC Zwolle –10 Ignacio Tuhuteru en Mark de Haan

PEC Zwolle O21[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Reservecompetitie (voetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het seizoen 2020/21 komt het hoogste jeugdteam van PEC Zwolle uit in de landelijke reservecompetitie –21. Dit team vervangt het beloftenelftal. Het team bestaat uit spelers jonger dan 21 jaar, welke niet aangevuld mogen worden met reservespelers van de hoofdselectie.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie PEC Zwolle (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 maart 2010 werd bekend dat PEC Zwolle vanaf het seizoen 2010/11 een vrouwenvoetbalelftal afvaardigt in de Eredivisie voor vrouwen.[18] De club waarmee de eerste twee seizoenen werd samengewerkt is voetbalclub Be Quick '28. In het seizoen 2012/13 werd er samengewerkt met SV Zwolle. Na één seizoen bij SV Zwolle is er opnieuw samengewerkt met Be Quick '28. Vanaf het seizoen 2014/15 is er gekozen om verder te gaan onder de naam Jong PEC Zwolle. Dit team zal spelers die geblesseerd zijn of buiten de boot vallen voor het eerste elftal opvangen.

Samenwerkingsverbanden[bewerken | brontekst bewerken]

PEC Zwolle werkt op uiteenlopende onderdelen met andere clubs uit binnen- en buitenland samen.[19] De clubs waar PEC Zwolle op dit moment actief mee samenwerkt zijn:

 • Vlag van Nederland Verschillende amateurverenigingen[20]

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen vanaf 1908/09[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1909 7e
  Tweede klasse
 • 1910 7e
  Tweede klasse
 • 1911 3e
  Tweede klasse
 • 1912 7e
  Tweede klasse
 • 1913 7e
  Tweede klasse
 • 1914 6e
  Tweede klasse
 • 1915 5e
  Tweede klasse
 • 1916 4e
  Tweede klasse
 • 1917 1e
  Tweede klasse
 • 1918 7e
  Tweede klasse
 • 1919 2e
  Tweede klasse
 • 1920 2e
  Tweede klasse
 • 1921 2e
  Tweede klasse
 • 1922 3e
  Tweede klasse
 • 1923 3e
  Tweede klasse
 • 1924 5e
  Tweede klasse
 • 1925 2e
  Tweede klasse
 • 1926 4e
  Tweede klasse
 • 1927 8e
  Tweede klasse
 • 1928 2e
  Tweede klasse
 • 1929 1e
  Tweede klasse
 • 1930 10e
  Eerste klasse
 • 1931 2e
  Eerste klasse
 • 1932 4e
  Eerste klasse
 • 1933 2e
  Eerste klasse
 • 1934 4e
  Eerste klasse
 • 1935 3e
  Eerste klasse
 • 1936 4e
  Eerste klasse
 • 1937 7e
  Eerste klasse
 • 1938 10e
  Eerste klasse
 • 1939 2e
  Tweede klasse
 • 1940 3e
  Noodcompetitie C
 • 1941 1e
  Tweede klasse
 • 1942 7e
  Eerste klasse
 • 1943 10e
  Eerste klasse
 • 1944 10e
  Eerste klasse
 • 1945
 • 1946 11e
  Eerste klasse
 • 1947 2e
  Tweede klasse
 • 1948 1e
  Tweede klasse
 • 1949 4e
  Tweede klasse
 • 1950 4e
  Tweede klasse
 • 1951 5e
  Tweede klasse
 • 1952 1e
  Tweede klasse
 • 1953 4e
  Tweede klasse
 • 1954 4e
  Tweede klasse
 • 1955 1e
  Tweede klasse
 • 1956 11e
  Eerste klasse (prof) A
 • 1957 10e
  Tweede divisie A
 • 1958 12e
  Tweede divisie B
 • 1959 8e
  Tweede divisie B
 • 1960 6e
  Tweede divisie B
 • 1961 16e
  Tweede divisie
 • 1962 14e
  Tweede divisie
 • 1963 17e
  Tweede divisie B
 • 1964 14e
  Tweede divisie A
 • 1965 15e
  Tweede divisie A
 • 1966 7e
  Tweede divisie A
 • 1967 8e
  Tweede divisie
 • 1968 14e
  Tweede divisie
 • 1969 18e
  Tweede divisie
 • 1970 5e
  Tweede divisie
 • 1971 2e
  Tweede divisie
 • 1972 7e
  Eerste divisie
 • 1973 2e
  Eerste divisie
 • 1974 7e
  Eerste divisie
 • 1975 4e
  Eerste divisie
 • 1976 6e
  Eerste divisie
 • 1977 2e
  Eerste divisie
 • 1978 1e
  Eerste divisie
 • 1979 8e
  Eredivisie
 • 1980 14e
  Eredivisie
 • 1981 9e
  Eredivisie
 • 1982 15e
  Eredivisie
 • 1983 13e
  Eredivisie
 • 1984 14e
  Eredivisie
 • 1985 18e
  Eredivisie
 • 1986 2e
  Eerste divisie
 • 1987 11e
  Eredivisie
 • 1988 13e
  Eredivisie
 • 1989 16e
  Eredivisie
 • 1990 15e
  Eerste divisie
 • 1991 16e
  Eerste divisie
 • 1992 17e
  Eerste divisie
 • 1993 6e
  Eerste divisie
 • 1994 8e
  Eerste divisie
 • 1995 14e
  Eerste divisie
 • 1996 14e
  Eerste divisie
 • 1997 5e
  Eerste divisie
 • 1998 6e
  Eerste divisie
 • 1999 5e
  Eerste divisie
 • 2000 2e
  Eerste divisie
 • 2001 3e
  Eerste divisie
 • 2002 1e
  Eerste divisie
 • 2003 16e
  Eredivisie
 • 2004 18e
  Eredivisie
 • 2005 4e
  Eerste divisie
 • 2006 12e
  Eerste divisie
 • 2007 9e
  Eerste divisie
 • 2008 4e
  Eerste divisie
 • 2009 4e
  Eerste divisie
 • 2010 4e
  Eerste divisie
 • 2011 2e
  Eerste divisie
 • 2012 1e
  Eerste divisie
 • 2013 11e
  Eredivisie
 • 2014 11e
  Eredivisie
 • 2015 6e (7e)
  Eredivisie
 • 2016 8e (-)
  Eredivisie
 • 2017 14e
  Eredivisie
 • 2018 9e
  Eredivisie
 • 2019 13e
  Eredivisie
 • 2020 15e
  Eredivisie
 • 2021 13e
  Eredivisie
🛈 Uitleg
 • 1908 – 1910: Prins Hendrik
 • 1910 – 1971: PEC
 • 1971 – 1982: PEC Zwolle
 • 1982 – 1990: PEC Zwolle '82
 • 1990 – 2012: FC Zwolle
 • 2012 – heden: PEC Zwolle

Seizoensoverzichten 1909–1955[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoensoverzichten 1956–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Het beste competitieresultaat van PEC Zwolle is een zesde plek in de Eredivisie in het seizoen 2014/15. Dit resultaat is een verbetering van het oude record dat in het seizoen 1978/79 werd neergezet. Er werd toen een achtste plaats behaald. In de seizoenen 1977/78, 2001/02 en 2011/12 werd het kampioenschap behaald in de Eerste divisie. Hierdoor werd rechtstreekse promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

Beker[bewerken | brontekst bewerken]

Huldiging in 2014 na behalen van de KNVB Beker.
Zie PEC Zwolle in het bekertoernooi voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PEC Zwolle stond vier keer in de finale van de nationale beker. In het seizoen 1927/28 werd de finale gespeeld tegen RCH. De wedstrijd ging verloren met 2–0. De tweede finale was op 19 mei 1977 in Nijmegen tegen FC Twente. De wedstrijd ging na verlenging met 3–0 verloren. In het seizoen 2013/14 won PEC Zwolle zijn derde finale wel en daarmee de eerste KNVB beker in de clubhistorie. In de Kuip werd het 5–1 tegen AFC Ajax. In het seizoen 2014/15 mocht PEC Zwolle voor het tweede jaar op rij aantreden in de finale, de finale werd echter met 0–2 verloren van FC Groningen.

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Legenda
PO = Play-offs, PUC = Punten UEFA coëfficiënten
* is eerst gespeelde wedstrijd
Seizoen Competitie Ronde Land Club Thuis Uit PUC
2014/15 Europa League PO Vlag van Tsjechië Sparta Praag 1–1 * 1–3 0.5

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van records en statistieken van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meeste officiële wedstrijden en doelpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Top 10 spelers meeste wedstrijden
Naam Positie Totaal Competitie Beker Supercup Europa Nacompetitie
Vlag van Nederland Albert van der Haar* Verdediger 488 455 18 0 0 15
Vlag van Nederland Bram van Polen Verdediger 409 357 34 1 2 15
Vlag van Nederland Diederik Boer Doelman 382 337 25 1 2 17
Vlag van Nederland Arne Slot Middenvelder 330 266 34 0 0 30
Vlag van Nederland Henk Timmer Doelman 296 285 6* 0 0 5*
Vlag van Nederland René IJzerman* Middenvelder 291 291 0 0
Vlag van Nederland Marco Roelofsen Middenvelder 245 245 0 0
Vlag van Nederland Edwin Duim Middenvelder 210 210 0 0
Vlag van Nederland Claus Boekweg Verdediger 210 210 0 0
Vlag van Nederland Mustafa Saymak Middenvelder 210 188 19 1 2 2
Top 10 spelers meeste doelpunten
Naam Positie Totaal Competitie Beker Nacompetitie Europa Supercup
Vlag van Nederland Leo Koopman* Aanvaller 135 124 11 0 0 0
Vlag van Nederland Joop Schuman* Aanvaller 116 114 0* 2* 0 0
Vlag van Nederland Arne Slot* Middenvelder 85 73 9 3* 0 0
Vlag van Nederland Richard Roelofsen* Aanvaller 54 45 9 0* 0 0
Vlag van Nederland Ron Jans* Aanvaller 52 44 8 0* 0 0
Vlag van Nederland Arjan Bosschaart* Aanvaller 51 42 9 0* 0 0
Vlag van Nederland Peter van der Hengst* Aanvaller 49 42 7 0 0 0
Vlag van Nederland Jan Bruin* Aanvaller 45 38 7 0* 0 0
Vlag van Nederland Albert van der Haar Verdediger 44 38 2 2 0 0
Vlag van Nederland Dirk Jan Derksen* Aanvaller 43 32 11 0* 0 0

* Van deze speler missen enkele statistieken
Dikgedrukt is nog steeds actief

Aantal doelpunten 1956–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel doelpunten PEC Zwolle heeft gemaakt per seizoen.

61
47
38
35
54
45
40
54
39
40
82
57
47
57
70
58
72
55
50
51
63
83
36
36
42
45
40
56
34
71
61
40
48
34
40
44
55
51
36
37
52
58
57
90
73
65
31
27
67
57
65
70
58
59
69
68
42
47
59
56
39
42
44
37
44
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Aantal gescoorde doelpunten per seizoen

Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie

Gemiddeld toeschouwersaantal 1971–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel supporters de thuiswedstrijden van PEC Zwolle gemiddeld bezochten.[23]

4.4
4.6
3.1
4.7
4.0
5.4
6.7
6.7
6.6
6.1
5.8
6.8
7.2
4.0
3.0
5.1
4.9
4.0
1.8
1.5
1.7
2.9
2.9
2.8
2.2
3.5
3.3
3.1
4.8
4.3
4.2
6.0
6.3
3.8
3.3
3.2
3.4
5.3
5.5
7.8
8.7
10.8
12.0
12.2
12.3
12.9
13.0
13.5
13.3
13.3
72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Gemiddeld aantal toeschouwers in duizendtallen vanaf 1971 tot heden

Eredivisie
Eerste divisie

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van PEC Zwolle (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van trainers van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Friso Schotanus: Desespereert Nimmer: De geschiedenis van betaald voetbal in Zwolle, Arko Sports Media BV, Nieuwegein, 2009, ISBN 9789054721161
 • Henk Wageman & Stephan Wageman: De finale van '77, WX2 Media, Zwolle, 2014
 • Tim Berghuis, Anton van Gerner & Jaap Lodewijks: Hoe PEC Zwolle de beker won, De Stentor , Apeldoorn, 2014, ISBN 9789491637025

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]