Naar inhoud springen

PEC Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PEC Zwolle
MAC³PARK stadion
Naam Prins Hendrik
Ende Desespereert Nimmer
Combinatie Zwolle
Bijnaam Blauwvingers
Opgericht 12 juni 1910
Plaats Vlag Zwolle Zwolle, Nederland
Stadion MAC³PARK stadion
Capaciteit 14.000
Eigenaar Stichting PEC Zwolle
Algemeen directeur Xander Czaikowski
Technisch directeur Mark Coonen
Trainer Vlag van Nederland Johnny Jansen
(Hoofd)sponsor Circus.nl Sport & Casino
Kledingmerk Adidas
Begroting € 12,7 miljoen[1]
Competitie Eredivisie (2023/24)
KNVB beker (2023/24)
Prijzen Eerste divisie: 3x
KNVB beker: 1x
Johan Cruijff Schaal: 1×
Website Officiële website
Thuis
Uit
Geldig voor 2023/24
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PEC Zwolle is een Nederlandse profvoetbalclub uit Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel. De club werd in 1910 opgericht als PEC. De club komt sinds de zomer van 2023 uit in de Eredivisie. De thuisbasis van de voetbalclub is het MAC³PARK stadion. Vanaf het seizoen 2010/11 heeft PEC Zwolle ook een vrouwenelftal, dat in de Vrouwen Eredivisie speelt.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van PEC Zwolle is verscheidene keren gewijzigd.

Jaar Naamsverandering
1904 Ontstaan van voetbalclub Ende Desespereert Nimmer (EDN) in Assendorp
1906 Ontstaan van voetbalclub Prins Hendrik (PH)
1910 Fusie van PH en EDN tot de PH-EDN-Combinatie (PEC)
1969 Fusie met Zwolsche Boys; naam PEC blijft behouden
1971 Naamsverandering naar PEC Zwolle
1982 Naamsverandering naar PEC Zwolle '82
1990 PEC Zwolle'82 failliet, oprichting FC Zwolle'[2]
2012 Naamsverandering naar PEC Zwolle[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1904 wordt in de Zwolse wijk Assendorp AVC, de Assendorper Voetbal Club, opgericht. Uit AVC komt Volharding voort, daaruit Sallandia en daaruit weer Ende Desespereert Nimmer. Dit laatste betekent "Wanhoop nooit".[4]

In 1906 werd Prins Hendrik opgericht; de club speelde op een terrein naast de theetuin Thijssen. Twee jaar later trad PH toe tot de bond, de NVB. De club Ende Desespereert Nimmer promoveerde in 1910 naar de NVB. PH bungelde steevast onderaan de ranglijst, terwijl EDN het beter deed. Het kwam tot een fusie.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 juni 1910, in Hotel Koenders op de Grote Markt te Zwolle, besloten de twee voetbalverenigingen te fuseren. Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer fuseerden tot PEC, omdat ze dachten dat ze gezamenlijk meer kans maakten om te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. De vereniging kreeg direct ook een atletiekafdeling. De nieuwe club, spelend op het terrein van Theetuin Thijssen (Zwolle-West), eindigde in zijn eerste seizoen op de tweede plaats in de 2e klasse C. De eerste twee decennia van zijn bestaan speelde PEC onafgebroken in de 2e klasse. Hoogtepunt was het kampioenschap in 1917 waarmee een plaats in de promotiecompetitie werd afgedwongen, maar daarin kwam PEC niet verder dan de derde plaats.

In 1923 verhuisde PEC naar Sportpark De Vrolijkheid, een terrein genoemd naar de aanpalende uitspanning aan de afslag Noord op de huidige A28 die de stad doorklieft. Een jaar later ronselde de club de complete middenlinie van Zwolsche Boys, hetgeen de gemoederen in de stad danig verhitte en wat bijdroeg tot een ongezonde rivaliteit ter plaatse.

Op 17 juni 1928 werd de finale van de KNVB beker afgewerkt tegen RCH in Hilversum. Deze wedstrijd werd met 2–0 verloren. In datzelfde jaar was stadgenoot Z.A.C., met de legendarische Beb Bakhuys, kampioen van Oost-Nederland geworden en het mocht aan de landelijke kampioenscompetitie deelnemen.

In 1935 verruilden PEC en Zwolsche Boys respectievelijk De Vrolijkheid en het Gemeentelijk Sportpark. Er lag een omvangrijk omkoopschandaal aan ten grondslag waarin de verhuurder, graszoden, valse rekeningen en knoeierij met spelerscontracten en amateurbepalingen een rol spelen. Een rekening van graszoden voor De Vrolijkheid zou een dekmantel zijn geweest voor zwarte betalingen van PEC aan contractspelers. Toen de Zwolsche Boys hun intrek op De Vrolijkheid hadden genomen, schotelde de verhuurder hen een aanzienlijke reductie op de huurprijs voor.

Betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 1954/55 werd PEC kampioen van de 2e klasse, waarmee promotie naar het betaalde voetbal mogelijk werd (de KNVB bood 24 clubs de gelegenheid toe te treden). Op 23 februari 1955 nam PEC het besluit om een betaald-voetbalorganisatie (BVO) te worden. PEC nam voor het eerst deel aan het betaalde voetbal in 1955/56 toen er twee hoofdklassen bestonden en drie 1e Klassen. Het seizoen daarop werd het divisie-systeem ingevoerd met een Eredivisie, twee Eerste divisies en twee Tweede divisies. Vijftien seizoenen maakte PEC deel uit van de Tweede divisie, vooral in de middenmoot of daar net onder en menigmaal in felle strijd verwikkeld met stadgenoot Zwolsche Boys.

Rond 1957 verruilden PEC en Zwolsche Boys opnieuw hun terreinen; Zwolsche Boys speelde weer op het Gemeentelijk Sportpark en PEC was terug op De Vrolijkheid en kocht dat complex in 1960. Met datzelfde Zwolsche Boys ging het aan het eind van de jaren zestig bergafwaarts. In 1969 zag die club zich genoodzaakt om vrijwillig terug te keren naar de amateurs. PEC nam een groep spelers over van de aartsrivaal.

Na 10 jaar in Zwolle Noord te hebben gevoetbald, keerde PEC in het seizoen 1970/71 terug naar het gemeentelijk sportterrein aan de Ceintuurbaan, dat werd voorzien van goede tribunes en een lichtinstallatie. De Zwolsche Boys, inmiddels amateurs, worden verbannen naar De Vrolijkheid.

Eerste divisie[bewerken | brontekst bewerken]

PEC werd in het seizoen 1970/71 tweede in de Tweede divisie, hetgeen rechtstreekse promotie naar de Eerste divisie betekende. Besloten werd de plaatsnaam aan de clubnaam toe te voegen: PEC werd PEC Zwolle. PEC Zwolle speelde zeven seizoenen in de Eerste divisie, greep in 1972/73, 1974/75 en 1976/77 een periodetitel en kwalificeerde zich daarmee voor deelname aan de nacompetitie. In 1974 splitste de atletiekafdeling zich af van de vereniging en ging als AV PEC 1910 zelfstandig verder.

In 1976/77 werd de tweede plaats behaald en bereikten de Zwollenaren voor de tweede maal in de historie de finale van de KNVB beker die ze in Nijmegen na verlenging verloren van FC Twente, 3–0. In het seizoen 1977/78 werd PEC Zwolle kampioen van de Eerste divisie en bereikte daarmee rechtstreeks de hoogste competitie van Nederland.

Topvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met één tussenliggend seizoen in de Eerste divisie (1985/86). Het eerste seizoen werd een uitstekende achtste plaats behaald. Henk van Ginkel was in deze jaren technisch manager van de club.

Vanaf 1981 domineerde het degradatievoetbal en ontstonden ook financiële problemen. Toen een definitief faillissement dreigde, stak projectontwikkelaar Marten Eibrink een reddende hand toe. Door de schulden weg te werken, de organisatiestructuur te wijzigen en als zelfstandig ondernemer de selectiespelers onder contract te nemen, kon hij zich eigenaar van PEC Zwolle noemen en wist hij betaald voetbal voor Zwolle te behouden. Om de nieuwe start op 1 juli 1982 te symboliseren werd de club omgedoopt tot PEC Zwolle '82.

PEC Zwolle '82 was in de eerste helft van 1983/84 een heuse subtopper, maar uiteindelijk ging het minder met de ploeg. In 1984/85 leidde dat uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste divisie. In 1986 wist PEC Zwolle '82 onmiddellijk weer te promoveren via een tweede plaats in de competitie. Tussen 1987 en 1989 eindigde de Zwolse club steeds in of onder de middenmoot. Aan het eind van het seizoen 1988/89 bleek degradatie naar de Eerste divisie niet meer te voorkomen.

Oprichting FC Zwolle[bewerken | brontekst bewerken]

Het voortbestaan van de club stond eind jaren tachtig opnieuw ter discussie. In maart 1987 meldde het NOS Journaal zelfs dat eigenaar Eibrink met zijn club wilde verhuizen naar Lelystad, Almere of Assen. Zijn voortdurende onenigheid met de gemeente Zwolle deed Eibrink besluiten om zich per 1 juli 1988 terug te trekken, op een moment dat er een gezonde club stond, met een nieuw Oosterenkstadion (met Johan Cruijff-tribune). Zijn vertrek leidde tot nieuwe geldzorgen voor PEC Zwolle '82. Onder voorzitterschap van Gaston Sporre werd een reddingsoperatie uitgevoerd, die van de Zwolse club een meer professionele betaald-voetbalorganisatie moest maken. De aanpak bleek grondig en gedegen en leidde tot het definitief faillissement van PEC Zwolle '82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990.

In 1997 en in 1999 stootte FC Zwolle verrassend door naar de kwartfinale om de Amstelcup (voorheen KNVB beker). Gaston Sporre was in 1998 opgevolgd door Ronald van Vliet en onder zijn voorzitterschap werd de weg naar de top ingezet. De ploeg speelde fris en attractief voetbal, maar kon telkens in de nacompetitie geen promotie afdwingen.

FC Zwolle strandde vijf jaar op rij in de nacompetitie, maar wist op 26 april 2002 onder leiding van Paul Krabbe het kampioenschap in de Eerste divisie veilig te stellen. Na een afwezigheid van dertien seizoenen keerde FC Zwolle terug naar de Eredivisie. Ondanks het succes van Krabbe werd besloten om het eredivisie-avontuur aan te gaan met een andere trainer: Peter Boeve volgde Krabbe op als hoofdtrainer.

FC Zwolle haalde in het seizoen 2002/03 een 16e plaats, waardoor nacompetitie moest worden gespeeld. In een poule met rivaal Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Helmond Sport kwam het op de laatste wedstrijd aan. Thuis tegen Helmond Sport werd een kwartier voor tijd een 0–1-achterstand omgebogen tot 4–1 winst, waardoor ook in het seizoen 2003/04 Eredivisie kon worden gespeeld. Dat seizoen begon dramatisch; na zeven wedstrijden had FC Zwolle slechts één punt vergaard. Peter Boeve moest dan ook al snel het veld ruimen voor de nieuwe coach Hennie Spijkerman. Pas na de winterstop (slechts 7 punten) werd de inhaalrace ingezet. Na overwinningen op sc Heerenveen en AZ stond FC Zwolle met nog één speelronde te gaan op de 16e plek. Toch ging het in de laatste ronde mis. Uit bij Feyenoord werd met 7–1 verloren, terwijl concurrenten Vitesse en FC Volendam de volle winst behaalden. FC Zwolle degradeerde naar de Eerste divisie.

De eerste jaren na de degradatie waren niet succesvol. In het seizoen 2010/11 was FC Zwolle dicht bij directe promotie. Rond de winterstop stond de ploeg 13 punten voor op concurrent FC Volendam en 15 punten op RKC Waalwijk. Laatstgenoemde club maakte een inhaalslag en wist de koploper in te halen. FC Zwolle werd veroordeeld tot de play-offs, maar struikelde over VVV-Venlo, de nummer 17 van de Eredivisie. FC Zwolle verloor in de finale in de thuiswedstrijd met 1–2, maar stond vijf minuten voor tijd in Venlo op dezelfde stand tegen tien man van VVV. In de 87e minuut wisten de Limburgers de 2–2 te maken. Het daaropvolgende jaar leek zich een soortgelijk doemscenario te voltrekken. FC Zwolle stond tien punten voor op nummer twee FC Eindhoven, maar Sparta Rotterdam (dat rond de winterstop 13 punten achterstond) wist tot op drie punten te naderen. Uiteindelijk werd FC Zwolle, met nog enkele wedstrijden te spelen, op vrijdag 13 april 2012 kampioen van de Jupiler League. De kampioenschaal werd uitgereikt na een 0–0-gelijkspel tegen FC Eindhoven. Doordat Sparta met 1–1 gelijkspeelde in Almere tegen Almere City FC was FC Zwolle niet meer in te halen.

PEC Zwolle[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de kampioenshuldiging van de selectie, op zaterdag 14 april 2012, werd bekendgemaakt dat FC Zwolle vanaf het seizoen 2012/13 weer PEC Zwolle gaat heten. Het doel was om de banden met het verleden op intensieve wijze te accentueren en hierbij voort te bouwen op de roemruchte reputatie die PEC Zwolle in de jaren tachtig in de regio had ontwikkeld. "Het begrip dat PEC nog steeds is, spreekt in de regio meer aan dan FC. Om als club verder te groeien, dient deze volgende stap gezet te worden", aldus voorzitter Adriaan Visser.[5] Het thuistenue bleef blauw-wit, het uittenue nam de oude, groen-witte combinatie van het voormalige PEC Zwolle over. Beide tenues werden voorzien van een extra logo, dat de nostalgische gevoelens van PEC diende te accentueren. Het clublogo bleef vrijwel ongewijzigd, enkel het opschrift werd vervangen van "FC Zwolle" door "PEC Zwolle". Volgens Visser zouden de structuur en beleidsvorming van de club verder niet beïnvloed worden door deze ontwikkelingen.

PEC Zwolle was in het seizoen 2012/13 succesvoller op het hoogste niveau dan tien jaar geleden. Het seizoen begon matig; pas in de zevende speelronde boekte PEC de eerste overwinning, tegen mede-promovendus Willem II. In de 13e speelronde volgde de eerste thuiszege tegen NAC Breda. De rest van het seizoen verliep echter voorspoedig, met een aantal memorabele hoogtepunten zoals de overwinning uit tegen PSV, thuis tegen Feyenoord en het bereiken van de halve finale van de KNVB Beker. PEC eindigde als elfde en wist zich rechtstreeks te handhaven.

Door het succes in de Eredivisie en het sprankelende voetbal waarmee PEC de harten van veel voetballiefhebbers wist te veroveren, kwam de club (en zijn spelers en staf) in het vizier van veel (top)ploegen. Zo ging het succeskoppel Art Langeler en Jaap Stam respectievelijk naar PSV (hoofd jeugdopleiding) en Ajax (verdedigingstrainer). Maar met het aantrekken van hoofdtrainer Ron Jans keerde een verloren zoon terug. In de voorbereiding naar het seizoen 2013/14 won PEC Zwolle alle wedstrijden, onder meer tegen Werder Bremen). PEC kwam in de Eredivisie zeer goed uit de startblokken. Achtereenvolgens Feyenoord, Heracles Almelo, N.E.C. en promovendus SC Cambuur werden aan de zegekar gebonden. PEC bezette voor het eerst sinds 1988 de eerste plaats van de Eredivisie en brak record na record. Pas tegen FC Utrecht in eigen huis werden de eerste punten gemorst met een gelijkspel.

Het grootste succes van de club volgde aan het einde van het seizoen 2013/14. In de competitie was PEC teruggevallen naar een 9e plaats, maar de club wist de finale van de KNVB-beker te bereiken. Daarin troffen ze op 20 april 2014 in Rotterdam landskampioen Ajax, dat toen al bijna verzekerd was van een nieuwe landstitel. PEC versloeg Ajax met 5–1 door doelpunten van Ryan Thomas (2x), Guyon Fernandez (2x) en aanvoerder Bram van Polen. De club pakte zo haar eerste prijs in de 104-jarige clubhistorie. Op 3 augustus 2014 won PEC ook de Johan Cruijff Schaal door Ajax wederom te verslaan.

Na zeven speelronden in het seizoen 2014/15 had PEC vijftien punten, evenveel als koploper PSV en Ajax. Tevens wist PEC Zwolle zich voor het tweede achtereenvolgende jaar te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker, door in de halve finale FC Twente middels strafschoppen te verslaan. In de finale werd verloren van FC Groningen. Een week later werd voor het eerst in de geschiedenis van de club deelname aan de play-offs voor de Europa League behaald. Hierin werd PEC in de eerste ronde uitgeschakeld door de latere winnaar Vitesse.

Het seizoen 2015/16 sloot PEC Zwolle af op een achtste plaats, waarmee het team zich net als het jaar daarvoor kwalificeerde voor de play-offs voor de Europa League. Hierin werd PEC in de eerste ronde uitgeschakeld door FC Utrecht.

In het seizoen 2016/17 werd een veertiende plaats bereikt. In de jaren erna schommelde PEC Zwolle rond de middenmoot, totdat de club in het seizoen 2021/22 zijn noodlot dan toch bezegeld zag worden. Na bijna tien jaar Eredivisie kon een achttiende plaats ondanks een eindsprint niet voorkomen worden. Degradatie naar de Eerste Divisie was daarmee een feit. Op 3 maart 2023 behaalde PEC Zwolle een record in de eerste divisie en evenaring van het record in betaalde voetbal door FC Den Bosch met 13-0, na een ruststand van 7-0, te verslaan. In deze wedstrijd scoorden Apostolos Vellios en Lennart Thy een hattrick. In het seizoen 2022/23 eindigde PEC Zwolle uiteindelijk op de tweede plaats, die recht gaf op rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. PEC Zwolle keerde hiermee na één jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
KNVB beker 2014
Johan Cruijff Schaal 2014
Eerste divisie 1978, 2002, 2012
Tweede klasse - Oost 1917, 1929, 1941, 1948, 1952, 1955

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van de stad

Het huidige logo is een schildvormig figuur met rechte lijnen aan zowel de bovenkant als aan de zijkanten van het logo. Bovenin staat met dikke witte hoofdletters PEC Zwolle. Onder de naam staan vier logo's van de stad Zwolle; een op elk kwartier. De kleuren zijn blauw met wit. Deze kleuren zijn terug te vinden in het shirt van PEC Zwolle. Het logo van PEC Zwolle is, op de naam na, hetzelfde als dat van FC Zwolle.

Tenue[bewerken | brontekst bewerken]

Het tenue van PEC Zwolle bestaat uit een blauw-wit gestreept shirt. Deze kleuren zijn sinds 1991 de vaste kleuren geweest van het thuistenue. Dit is niet altijd zo geweest. Sinds de oprichting in 1910 zijn de kleuren bepaald op groen-wit, dit kwam in verschillende samenstellingen voor. Na het faillissement in 1991 heeft de club haar kleuren veranderd naar het huidige blauw-wit, verwijzend naar het logo van Zwolle. Als verwijzing naar het verleden is het uitshirt van PEC tegenwoordig altijd groen, vaak in combinatie met wit.

Overzicht van de tenues van PEC Zwolle sinds 2006
2006–2008
2008–2010
2010–

Shirtsponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1982 is reclame op de borst een grote vorm van inkomsten, ook voor PEC Zwolle. Tot het seizoen 1982/83 prijkte enkel de kledingsponsor en het clubembleem op de borst. Het zeep- en deodorant met "Dr. Schupp" was de eerste betaalde shirtsponsor van PEC Zwolle. Het huidige contract met de VDK Groep loopt tot en met het seizoen 2023/24.[6]

Kledingsponsoren deden hun intrede sinds de jaren 70. De eerste bekende kledingsponsor van PEC Zwolle was adidas. Adidas bleef tot 1990 kledingsponsor, hierna zijn Umbro, Hummel, Patrick en Robey kledingsponsor geweest. De huidige kledingsponsor is het Zweedse merk Craft. Craft verzorgde sinds het seizoen 2017/18 alle professionele kleding van PEC Zwolle. Het contract liep na zes jaar in de zomer van 2023 af, waarna PEC Zwolle naar Adidas overstapte. Deze verbintenis loopt tot minstens de zomer van 2027.[7]

Periode Shirtsponsor Kledingsponsor Overige shirtsponsor(en)
–1982 geen adidas
1982–1985 Dr. Schupp
1985–1988 Super Cracks
1988–1989 Cleo Hairfashion
1989–1990 Murata
1990–1992 NIC Umbro
1992–1996 Het Groene Land Hummel
1996–2003 Groene Land
2003–2005 Falabella
2005–2008 Flash Casino
2008–2009 Scheffer Groep
2009–2010 Thuis: Ronald McDonaldhuis
Uit: Stichting KiKa
2010–2011 Achmea Health Center
2011–2012 Thuis: Schildersbedrijf Porte
Uit: Huisman Bouw
2012–2013 Beaphar Patrick[8] Achterkant: Molecaten
2013–2014 Vitens Achterkant boven: Molecaten
Achterkant onder: Firezone
2014–2015 Trustbrix
2015–2016 Molecaten[9] Robey[10] Achterkant boven: Firezone
Achterkant onder: Hanos
2016–2017 Achterkant boven: Consolid
Achterkant onder: Biodiesel Kampen
2017–2019 Craft[11] Achterkant boven: Consolid
Achterkant onder: Travelbags
2019–2021 Achterkant boven: Travelbags
Achterkant onder: HANOS
2021–2022 VDK Groep Achterkant boven: Hegeman
Achterkant onder: Wehkamp
2022–2023 Achterkant (was vanonder geplaatst): Wehkamp
2023–2024 Circus.nl Sport & Casino Adidas Achterkant boven:
Achterkant onder:

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Zwolfje is de mascotte van PEC Zwolle. Zwolfje is een blauwe wolf, de clubkleur van PEC Zwolle.

Zwolfje is in 2001 begonnen als onderdeel van de kidsclub van PEC Zwolle. Al snel werd hij ook gevraagd om bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Sindsdien is hij elke thuiswedstrijd tijdens de warming-up en de rust in het MAC³PARK stadion te zien.

Begroting[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het seizoen 2021/22 werkt de club met een begroting van 12,7 miljoen euro, dit is een stijging van 1,2 miljoen euro ten opzichte van het vorige seizoen. Met deze begroting staat de club op de 12e plaats.[1]

4.5
3.5
3.2
2.9
3.0
3.6
3.8
4.1
4.4
8.0
9.0
10.4
11.3
11.7
11.7
13.0
13.5
11.5
12.7
03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 18/19 19/20 20/21 21/22

Begroting van PEC Zwolle per seizoen

Eredivisie
Eerste divisie

Bedragen in miljoenen euro's

Rivalen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie IJsselderby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De aartsrivaal van PEC Zwolle is Go Ahead Eagles. De ploegen speelden afgelopen decennia beide afwisselend in de Eredivisie en Eerste divisie. De derby tussen beide clubs wordt ook wel de "IJsselderby" genoemd. Go Ahead Eagles is de club van het rijke verleden, terwijl PEC Zwolle de laatste jaren hoger aangeschreven staat.[12]

Zie Zwolse derby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de beginjaren van het betaald voetbal in Nederland speelde de club veelal samen met Zwolsche Boys in de Tweede divisie. Vanaf 1955 tot 1969 werd om de Zwolse eer gestreden. Zwolsche Boys was de grootste club in het begin, halverwege de jaren 60 werden de rollen omgedraaid en kwam PEC naar boven als grootste club. In 1969 viel voor Zwolsche Boys het doek als betaald-voetbalclub. De club verkeerde in financiële nood en keerde noodgedwongen terug naar de amateurs.

Accommodaties[bewerken | brontekst bewerken]

MAC³PARK stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie MAC³PARK stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Fred Patrick Tribune (Oost)

PEC Zwolle speelt zijn thuiswedstrijden in het MAC³PARK stadion.[13] Het stadion biedt plaats aan 14.000 toeschouwers.[14] Op 9 maart 2007 werd begonnen met de bouw.[15] Het stadion is officieel geopend op 29 augustus 2009, maar sinds het seizoen 2007/08 werd er al gespeeld tussen de bouwwerkzaamheden door. De eerste officiële wedstrijd was op 8 augustus 2008 tegen MVV. De wedstrijd eindigde in een 0–0-gelijkspel. Het eerste doelpunt werd twee weken later gemaakt in de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Het doelpunt kwam op naam van Bram van Polen. Het stadion is in handen van Stadion Ontwikkeling Zwolle.

Tot 20 april 2007 werd in het Oosterenkstadion gespeeld, dat ook de thuisbasis was van PEC Zwolle.

Oosterenkstadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oosterenkstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vorige stadion, het Oosterenkstadion van PEC Zwolle stond nagenoeg op dezelfde plek. Na de laatste renovatie in 1997 konden 6.865 mensen plaatsnemen in het stadion. Aan het eind van het seizoen 2006/07 is het gesloopt.[16]

Sportpark De Vrolijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sportpark De Vrolijkheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sportpark de Vrolijkheid is het voormalige voetbalveld van PEC Zwolle. Het veld is niet ver gelegen van het huidige stadion. In de loop der jaren is het sportpark het onderkomen geweest van PEC en Zwolsche Boys. Vanaf 1970 kreeg PEC een eigen plek aan de overzijde van de Boerendanserdijk.

Het Bleekien[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Het Bleekien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Bleekien was het eerste veld waar de club PEC zijn wedstrijden speelde. Het veld was niet meer dan een gemaaid grasveld. Meer Zwolse voetbalverenigingen hebben hier hun eerste wedstrijd gespeeld.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Bestuur
Meine Breemhaar Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2018
Martijn Hakstege Vlag van Nederland Nederland Bestuurslid 2020
Frans van der Kolk Vlag van Nederland Nederland Bestuurslid 2022
Jeroen Bijl Vlag van Nederland Nederland Bestuurslid 2022
Martin de Visser Vlag van Nederland Nederland Bestuurslid 2021
Directie
Xander Czaikowski Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur 2022
Marcel Boudesteyn Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur 2021
Jeugdopleiding
Jacques Storm Vlag van Nederland Nederland Hoofd jeugdopleiding 2018
Dennis Rosink Vlag van Nederland Nederland Coördinator onderbouw

Laatste update: 20 juni 2021 20:30

Selectie en technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie PEC Zwolle in het seizoen 2023/24 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nat. Naam Competitie Play-offs Beker Europa Supercup Totaal Contract Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Datum debuut Wedstrijddebuut
W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal
Doelmannen
Vlag van Nederland Mike Hauptmeijer 3 0 0 0 3 0 0 0 0 0 6 0 2025 8e Jeugd 3 februari 2018 PSV – PEC Zwolle 4–0
Vlag van Nederland Jasper Schendelaar 69 0 0 0 0 0 0 0 0 0 69 0 2026 3e Vlag van Nederland AZ 7 augustus 2022 PEC Zwolle – De Graafschap 2–1
Vlag van Nederland Duke Verduin 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2025 2e Jeugd
Vlag van Nederland Kenneth Vermeer 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2024 1e Vlag van Verenigde Staten FC Cincinnati
Verdedigers
Vlag van Duitsland Lennart Czyborra 5 0 0 0 1 0 0 0 0 0 6 0 Huur 1e Vlag van Italië Genoa CFC 12 augustus 2023 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 1–2
Vlag van Denemarken Victor Dedes 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2024 1e Vlag van Denemarken Hellerup IK
Vlag van Marokko Anouar El Azzouzi 22 0 0 0 0 0 0 0 0 0 22 0 2026 1e Vlag van Nederland FC Dordrecht 2 september 2023 Almere City FC – PEC Zwolle 1–2
Vlag van Ierland Anselmo García Mac Nulty 32 2 0 0 1 0 0 0 0 0 33 2 2026 1e Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg 27 augustus 2023 PEC Zwolle – FC Utrecht 1–0
Vlag van Duitsland Luis Görlich 19 4 0 0 0 0 0 0 0 0 19 4 2024 2e Vlag van Duitsland Eintracht Braunschweig 7 augustus 2022 PEC Zwolle – De Graafschap 2–1
Vlag van Nederland Damian van der Haar 16 0 0 0 1 0 0 0 0 0 17 0 2025 1e Jeugd 24 september 2023 PEC Zwolle – AZ 0–3
Vlag van Nederland Sam Kersten 110 0 0 0 4 0 0 0 0 0 114 0 2024 5e Vlag van Nederland FC Den Bosch 25 augustus 2019 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 2–2
Vlag van Finland Thomas Lam 155 13 3 0 11 4 0 0 0 0 169 17 2025 6e Vlag van Australië Melbourne City FC 16 augustus 2014 FC Dordrecht – PEC Zwolle 1–2
Vlag van Nederland Bram van Polen 454 34 15 1 40 3 2 0 1 0 512 38 2024 17e Vlag van Nederland SBV Vitesse 12 oktober 2007 FC Zwolle – AGOVV Apeldoorn 5–0
Middenvelders
Vlag van Nederland Davy van den Berg 63 8 0 0 3 0 0 0 0 0 66 8 2025 2e Vlag van Nederland FC Utrecht 7 augustus 2022 PEC Zwolle – De Graafschap 2–1
Vlag van Nederland Zico Buurmeester 17 0 0 0 1 0 0 0 0 0 18 0 Huur 1e Vlag van Nederland AZ 12 augustus 2023 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 1–2
Vlag van Verenigde Staten Anthony Fontana 14 0 0 0 0 0 0 0 0 0 14 0 2025 2e Vlag van Italië Ascoli 10 maart 2023 Willem II — PEC Zwolle 2–3
Vlag van Nederland Nick Fichtinger 6 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6 0 2026 1e Jeugd 20 augustus 2023 FC Twente – PEC Zwolle 3–1
Vlag van Nederland Teun Gijselhart 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2026 1e Vlag van Nederland H.V. & C.V. Quick 3 maart 2024 sc Heerenveen – PEC Zwolle 2–0
Vlag van Bulgarije Filip Krastev 14 2 0 0 0 0 0 0 0 0 14 2 Huur 1e Vlag van België Lommel SK 11 februari 2024 Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 1–1
Vlag van Denemarken Younes Namli 95 13 0 0 8 2 0 0 0 0 103 15 2024 3e Vlag van Nederland Sparta Rotterdam 13 augustus 2017 PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade 4–2
Vlag van Nederland Mohamed Oukhattou 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2026 1e Vlag van Nederland H.V. & C.V. Quick 3 maart 2024 sc Heerenveen – PEC Zwolle 2–0
Vlag van Nederland Eliano Reijnders 84 6 0 0 6 0 0 0 0 0 90 6 2025 5e Jeugd 12 september 2020 PEC Zwolle – Feyenoord 0–2
Vlag van Nieuw-Zeeland Ryan Thomas 148 8 2 4 16 0 2 0 1 0 169 12 2024 7e Vlag van Nederland PSV 2 november 2013 PSV – PEC Zwolle 1–1
Vlag van Nederland Odysseus Velanas 31 5 0 0 1 0 0 0 0 0 32 5 2026 1e Vlag van Nederland NAC Breda 27 augustus 2023 PEC Zwolle – FC Utrecht 1–0
Aanvallers
Vlag van Nederland Divaio Bobson 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 0 2025 1e Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt 12 augustus 2023 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 1–2
Vlag van Nederland Ferdy Druijf 15 5 0 0 0 0 0 0 0 0 15 5 Huur 1e Vlag van Oostenrijk Rapid Wien 12 augustus 2023 PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 1–2
Vlag van Nederland Samir Lagsir 20 4 0 0 3 0 0 0 0 0 23 4 2026 4e Jeugd 31 oktober 2020 FC Twente – PEC Zwolle 5–1
Vlag van Nederland Kaj de Rooij 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 5 0 Amateur 1e Clubloos 4 februari 2024 Sparta Rotterdam – PEC Zwolle 0–2
Vlag van Duitsland Lennart Thy 129 51 0 0 4 2 0 0 0 0 133 53 2025 4e Vlag van Nederland Sparta Rotterdam 19 januari 2019 PEC Zwolle – Feyenoord 3–1
Vlag van Griekenland Apostolos Vellios 58 14 0 0 2 1 0 0 0 0 60 15 2025 2e Vlag van Griekenland PAS Lamia 7 augustus 2022 PEC Zwolle – De Graafschap 2–1
Vlag van Nederland Silvester van der Water 12 1 0 0 0 0 0 0 0 0 12 1 Huur 1e Vlag van Nederland SC Cambuur 17 februari 2024 PEC Zwolle – Almere City FC 0–1
Nat. Naam W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal W Goal Contract Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Datum debuut Wedstrijddebuut
Competitie Play-offs Beker Europa Supercup Totaal
* Statistieken voor het laatst bijgewerkt tot 21 mei 2024

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Johnny Jansen Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2023 Vlag van Libanon Safa SC
Ronnie Pander Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2023
Henri van der Vegt Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2021 Vlag van Nederland Jeugdopleiding PEC Zwolle
Diederik Boer Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2021 2025 Vlag van Nederland Jeugdopleiding PEC Zwolle
Medische staf
Erwin Vloedgraven Vlag van Nederland Nederland Verzorger
Suzanne Herpel Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Jacco Riemens Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Pim van Klij Vlag van Nederland Nederland Clubarts
Michel Schouwink Vlag van Nederland Nederland Huisarts
Bram Bembom Vlag van Nederland Nederland Head of perdormance
Analyse staf
Simon van der Horst Vlag van Nederland Nederland Videoanalist 2023 Vlag van Nederland FC Utrecht
Overige staf
Isaak Teunis Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Jan de Groot Vlag van Nederland Nederland Materiaalman
Nadja Olthuis Vlag van Nederland Nederland Materiaalvrouw

Laatste update: 8 augustus 2023

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van de jeugdopleiding[17] is de doorstroming van jeugdige voetballers naar het eerste elftal van PEC Zwolle. Hieronder volgen enkele voorbeelden van spelers die het profvoetbal gehaald hebben en/of één of meerdere jaren in de jeugdopleiding van PEC Zwolle hebben gespeeld. In 2015 is de jeugdopleiding van PEC Zwolle benoemd tot nationale voetbalacademie, dit verving de oude 4-sterren beoordeling.[18]

Opzet voetbalacademie PEC Zwolle
Hoofd jeugdopleiding Alexander Palland Henk Brugge
Teams en trainersstaf
PEC Zwolle –21 Niek Loohuis en Gillian Justiana (ass.) Reservecompetitie
PEC Zwolle –18 Henk Brugge en Juryan Zandvliet (ass.) Eredivisie
PEC Zwolle –17 Dave Dubbink en Arjan Bults (ass.) Eredivisie
PEC Zwolle –16 Etiënne Reijnen
PEC Zwolle –15 Stefan Luchtenberg
PEC Zwolle –14 Wilko Braam
PEC Zwolle –13 Dennis Rosink en Cas Peperkamp (ass.)
PEC Zwolle –12 Juryan Zandvliet en Tjeerd Korf
PEC Zwolle –11 Koen Romme en Lars te Wierike
PEC Zwolle –10 Ignacio Tuhuteru en Mark de Haan

PEC Zwolle O21[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Reservecompetitie (voetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het seizoen 2020/21 komt het hoogste jeugdteam van PEC Zwolle uit in de landelijke reservecompetitie –21. Dit team vervangt het beloftenelftal. Het team bestaat uit spelers jonger dan 21 jaar, die niet aangevuld mogen worden met reservespelers van de hoofdselectie.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie PEC Zwolle (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 maart 2010 werd bekend dat PEC Zwolle vanaf het seizoen 2010/11 een vrouwenvoetbalelftal afvaardigt in de Eredivisie voor vrouwen.[19] De club waarmee de eerste twee seizoenen werd samengewerkt is voetbalclub Be Quick '28. In het seizoen 2012/13 werd er samengewerkt met SV Zwolle. Na één seizoen bij SV Zwolle is er opnieuw samengewerkt met Be Quick '28. Vanaf het seizoen 2014/15 is er gekozen om verder te gaan onder de naam Jong PEC Zwolle. Dit team zal spelers die geblesseerd zijn of buiten de boot vallen voor het eerste elftal opvangen.

Samenwerkingsverbanden[bewerken | brontekst bewerken]

PEC Zwolle werkt op uiteenlopende onderdelen met andere clubs uit binnen- en buitenland samen.[20] De clubs waar PEC Zwolle op dit moment actief mee samenwerkt zijn:

 • Vlag van Nederland Verschillende amateurverenigingen[21]

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen vanaf 1908/09[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1909 7e
  Tweede klasse
 • 1910 7e
  Tweede klasse
 • 1911 3e
  Tweede klasse
 • 1912 7e
  Tweede klasse
 • 1913 7e
  Tweede klasse
 • 1914 6e
  Tweede klasse
 • 1915 5e
  Tweede klasse
 • 1916 4e
  Tweede klasse
 • 1917 1e
  Tweede klasse
 • 1918 7e
  Tweede klasse
 • 1919 2e
  Tweede klasse
 • 1920 2e
  Tweede klasse
 • 1921 2e
  Tweede klasse
 • 1922 3e
  Tweede klasse
 • 1923 3e
  Tweede klasse
 • 1924 5e
  Tweede klasse
 • 1925 2e
  Tweede klasse
 • 1926 4e
  Tweede klasse
 • 1927 8e
  Tweede klasse
 • 1928 2e
  Tweede klasse
 • 1929 1e
  Tweede klasse
 • 1930 10e
  Eerste klasse
 • 1931 2e
  Eerste klasse
 • 1932 4e
  Eerste klasse
 • 1933 2e
  Eerste klasse
 • 1934 4e
  Eerste klasse
 • 1935 3e
  Eerste klasse
 • 1936 4e
  Eerste klasse
 • 1937 7e
  Eerste klasse
 • 1938 10e
  Eerste klasse
 • 1939 2e
  Tweede klasse
 • 1940 3e
  Noodcompetitie C
 • 1941 1e
  Tweede klasse
 • 1942 7e
  Eerste klasse
 • 1943 10e
  Eerste klasse
 • 1944 10e
  Eerste klasse
 • 1945
 • 1946 11e
  Eerste klasse
 • 1947 2e
  Tweede klasse
 • 1948 1e
  Tweede klasse
 • 1949 4e
  Tweede klasse
 • 1950 4e
  Tweede klasse
 • 1951 5e
  Tweede klasse
 • 1952 1e
  Tweede klasse
 • 1953 4e
  Tweede klasse
 • 1954 4e
  Tweede klasse
 • 1955 1e
  Tweede klasse
 • 1956 11e
  Eerste klasse (prof) A
 • 1957 10e
  Tweede divisie A
 • 1958 12e
  Tweede divisie B
 • 1959 8e
  Tweede divisie B
 • 1960 6e
  Tweede divisie B
 • 1961 16e
  Tweede divisie
 • 1962 14e
  Tweede divisie
 • 1963 17e
  Tweede divisie B
 • 1964 14e
  Tweede divisie A
 • 1965 15e
  Tweede divisie A
 • 1966 7e
  Tweede divisie A
 • 1967 8e
  Tweede divisie
 • 1968 14e
  Tweede divisie
 • 1969 18e
  Tweede divisie
 • 1970 5e
  Tweede divisie
 • 1971 2e
  Tweede divisie
 • 1972 7e
  Eerste divisie
 • 1973 2e
  Eerste divisie
 • 1974 7e
  Eerste divisie
 • 1975 4e
  Eerste divisie
 • 1976 6e
  Eerste divisie
 • 1977 2e
  Eerste divisie
 • 1978 1e
  Eerste divisie
 • 1979 8e
  Eredivisie
 • 1980 14e
  Eredivisie
 • 1981 9e
  Eredivisie
 • 1982 15e
  Eredivisie
 • 1983 13e
  Eredivisie
 • 1984 14e
  Eredivisie
 • 1985 18e
  Eredivisie
 • 1986 2e
  Eerste divisie
 • 1987 11e
  Eredivisie
 • 1988 13e
  Eredivisie
 • 1989 16e
  Eredivisie
 • 1990 15e
  Eerste divisie
 • 1991 16e
  Eerste divisie
 • 1992 17e
  Eerste divisie
 • 1993 6e
  Eerste divisie
 • 1994 8e
  Eerste divisie
 • 1995 14e
  Eerste divisie
 • 1996 14e
  Eerste divisie
 • 1997 5e
  Eerste divisie
 • 1998 6e
  Eerste divisie
 • 1999 5e
  Eerste divisie
 • 2000 2e
  Eerste divisie
 • 2001 3e
  Eerste divisie
 • 2002 1e
  Eerste divisie
 • 2003 16e
  Eredivisie
 • 2004 18e
  Eredivisie
 • 2005 4e
  Eerste divisie
 • 2006 12e
  Eerste divisie
 • 2007 9e
  Eerste divisie
 • 2008 4e
  Eerste divisie
 • 2009 4e
  Eerste divisie
 • 2010 4e
  Eerste divisie
 • 2011 2e
  Eerste divisie
 • 2012 1e
  Eerste divisie
 • 2013 11e
  Eredivisie
 • 2014 11e
  Eredivisie
 • 2015 6e (7e)
  Eredivisie
 • 2016 8e (-)
  Eredivisie
 • 2017 14e
  Eredivisie
 • 2018 9e
  Eredivisie
 • 2019 13e
  Eredivisie
 • 2020 15e
  Eredivisie
 • 2021 13e
  Eredivisie
 • 2022 18e
  Eredivisie
 • 2023 2e
  Eerste divisie
 • 2024 12e
  Eredivisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1908 – 1910: Prins Hendrik
 • 1910 – 1971: PEC
 • 1971 – 1982: PEC Zwolle
 • 1982 – 1990: PEC Zwolle '82
 • 1990 – 2012: FC Zwolle
 • 2012 – heden: PEC Zwolle

Seizoensoverzichten 1909–1955[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van PEC Zwolle sinds de fusie in 1910 tot de toetreding in het betaald voetbal in 1955
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V PNT DV DT POS
Toetreding P.H. tot de KNVB competitie
1908/09 Tweede klasse Oost B 12 1 2 9 4 9 37 7e 1e ronde Prins Hendrik treedt toe tot de officiële KNVB competitie
1909/10 Tweede klasse Oost B 10 1 0 9 2 11 30 7e 2e ronde
Oprichting P.E.C.
1910/11 Tweede klasse Oost C 14 7 3 4 17 30 30 3e 1e ronde PEC ontstaat door de fusie van Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer
1911/12 Tweede klasse Oost B 14 3 0 11 6 21 41 7e Geen deelname
1912/13 Tweede klasse Oost B 12 3 1 8 7 13 30 7e Geen deelname
1913/14 Tweede klasse Oost B 14 4 3 7 11 14 17 6e Geen deelname
1914/15 Tweede klasse Oost C 8 2 0 6 4 12 27 5e 1e ronde
1915/16 Tweede klasse Oost B 10 3 2 5 8 26 16 4e 2e ronde
1916/17 Tweede klasse Oost B 10 7 2 1 15 22 5 1e Promotie/degradatie poule 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Hertog Hendrik (2–0), Koninklijke UD (0–3) en P.W. (?–?).
1917/18 Tweede klasse Oost B 14 4 3 7 11 20 24 7e 3e ronde
1918/19 Tweede klasse Oost B 14 10 3 1 23 40 7 2e Promotie/degradatie poule Geen bekertoernooi Promotiewedstrijd tegen HVV Hengelo wordt verloren.
1919/20 Tweede klasse Oost B 14 9 2 3 20 30 12 2e 3e ronde
1920/21 Tweede klasse Oost A 14 9 3 2 21 21 8 2e Promotie/degradatie poule 1e ronde Promotiewedstrijd tegen AVC Heracles wordt verloren.
1921/22 Tweede klasse Oost A 14 8 1 5 17 26 14 3e Promotie/degradatie poule Geen bekertoernooi Promotiewedstrijd tegen Enschedese Boys wordt verloren.
1922/23 Tweede klasse Oost A 20 13 2 5 28 39 25 3e Geen bekertoernooi P.W. niet meegenomen in de eindstand
1923/24 Tweede klasse Oost A 18 6 7 5 19 25 26 5e Geen bekertoernooi
1924/25 Tweede klasse Oost A 18 14 3 1 31 35 8 2e Promotie/degradatie poule 1e ronde Promotiewedstrijd tegen DOTO wordt verloren.
1925/26 Tweede klasse Oost A 18 9 1 8 19 35 21 4e 1e ronde
1926/27 Tweede klasse Oost A 18 6 3 9 15 27 31 8e Tussenronde
1927/28 Tweede klasse Oost A 17 10 3 4 23 56 34 2e Finalist De uitwedstrijd tegen KHC is ongeldig verklaart.
1928/29 Tweede klasse Oost A 18 13 4 1 30 66 16 1e Promotie/degradatie poule Geen bekertoernooi Promotiewedstrijden tegen Enschedese Boys (4–3 & 0–2) en N.E.C. (3–2 & 0–1).
Na een beslissingscompetitie stonden alle teams gelijk met het aantal punten.
Een halve competitie volgt. Wedstrijden tegen N.E.C. (3–1) en Enschedese Boys (2–1).
1929/30 Eerste klasse Oost 18 5 1 12 11 47 59 10e Promotie/degradatie poule Tussenronde Degradatiewedstrijden tegen Enschedese Boys (4–2 & 4–1) en AZC Zutphen (0–0 & 4–0).
1930/31 Eerste klasse Oost 18 11 4 3 26 53 29 2e Geen bekertoernooi PEC verliest beslissingswedstrijd tegen Go Ahead (2–1)
1931/32 Eerste klasse Oost 18 9 2 7 20 34 40 4e 4e ronde
1932/33 Eerste klasse Oost 18 11 4 3 26 42 26 2e Geen bekertoernooi
1933/34 Eerste klasse Oost 18 8 1 9 17 43 45 4e 4e ronde
1934/35 Eerste klasse Oost 18 8 1 9 17 32 30 3e 4e ronde
1935/36 Eerste klasse Oost 18 8 4 6 20 40 30 4e 4e ronde
1936/37 Eerste klasse Oost 18 7 1 10 15 40 41 7e 4e ronde
1937/38 Eerste klasse Oost 18 3 3 12 9 20 45 10e Promotie/degradatie poule Geen deelname Degradatiewedstrijden tegen NCV & AV Quick (1–5 & 0–6) en vv Rigtersbleek (1–2 & 0–4).
1938/39 Tweede klasse Oost A 18 13 0 5 26 40 24 2e 2e ronde
1939/40 Noodcompetitie C 16 10 2 4 22 47 28 3e Geen bekertoernooi Noodcompetitie wegens mobilisatie. Wedstrijden tegen Heerde en Apeldoornse Boys zijn niet meer gespeeld.
1940/41 Tweede klasse Oost B 16 13 3 0 29 57 13 1e Promotie/degradatie poule Geen bekertoernooi Promotiewedstrijden tegen vv Rigtersbleek (1–0 & 0–3), Go Ahead Eagles (2–0 & 2–2) en AVC Vitesse (5–1 & 1–1).
Een beslissingswedstrijd tegen AVC Vitesse eindigde in een 2–1-overwinning.
1941/42 Eerste klasse Oost 18 5 4 9 14 27 39 7e Geen bekertoernooi
1942/43 Eerste klasse Oost 18 2 3 13 8 33 53 10e Groepsfase
1943/44 Eerste klasse Oost 18 4 2 12 10 18 51 10e Geen deelname
1944/45 Geen competitie
1945/46 Eerste klasse Oost 20 4 2 14 10 31 59 11e Rechtstreekse degradatie Geen bekertoernooi Degradatiewedstrijden tegen AVC Vitesse (1–0 & 0–3), vv Rigtersbleek (1–5 & 1–1) en DVV Labor (2–1 & 4–0).
1946/47 Tweede klasse Oost B 17 11 5 1 27 41 13 2e Geen bekertoernooi Wedstrijd tegen WVC niet opgenomen in de eindstand
1947/48 Tweede klasse Oost B 18 13 3 2 29 45 18 1e 3e ronde
1948/49 Tweede klasse Oost B 18 8 6 4 22 42 36 4e 3e ronde
1949/50 Tweede klasse Oost A 18 5 7 6 17 21 20 4e Geen deelname
1950/51 Tweede klasse Oost B 24 12 8 4 32 51 38 5e Geen bekertoernooi
1951/52 Tweede klasse Noord A 20 14 4 2 32 69 31 1e Promotie/degradatie poule Geen bekertoernooi Promotiewedstrijden tegen AVC Heracles (1–3 & 4–5) en VV Hoogezand (2–2 & 4–3).
1952/53 Tweede klasse Oost A 20 10 2 8 22 44 47 4e Geen bekertoernooi
1953/54 Tweede klasse Oost A 22 13 2 7 28 50 32 4e Geen bekertoernooi
1954/55 Tweede klasse Oost A 22 19 0 3 38 70 23 1e Rechtstreekse promotie Geen bekertoernooi Promotie naar het betaalde voetbal

Seizoensoverzichten 1956–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Het beste competitieresultaat van PEC Zwolle is een zesde plek in de Eredivisie in het seizoen 2014/15. Dit resultaat is een verbetering van het oude record dat in het seizoen 1978/79 werd neergezet. Er werd toen een achtste plaats behaald. In de seizoenen 1977/78, 2001/02 en 2011/12 werd het kampioenschap behaald in de Eerste divisie. Hierdoor werd rechtstreekse promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

Resultaten van PEC Zwolle sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1955
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V PNT DV DT POS
1955/56 Eerste klasse A 26 9 3 14 21 54 68 11e Rechtstreekse degradatie Geen bekertoernooi PEC treedt toe tot het betaald voetbal
1956/57 Tweede divisie A 28 10 3 15 23 61 83 10e 1e ronde
1957/58 Tweede divisie B 28 10 3 15 23 47 63 12e 1e ronde
1958/59 Tweede divisie B 26 10 4 12 24 38 46 8e 2e ronde
1959/60 Tweede divisie B 24 10 4 10 24 35 44 6e Geen bekertoernooi
1960/61 Tweede divisie 34 10 5 19 25 54 83 16e 2e ronde
1961/62 Tweede divisie 28 9 5 14 23 45 64 14e 2e ronde
1962/63 Tweede divisie B 32 7 2 23 16 40 87 17e 2e ronde Degradatiewedstrijd tegen Oldenzaal (1–5), echter door financiële redenen stapt Oldenzaal uit het betaald voetbal
1963/64 Tweede divisie A 30 8 8 14 24 54 60 14e 1e ronde
1964/65 Tweede divisie A 30 7 6 17 20 39 69 15e 1e ronde
1965/66 Tweede divisie A 28 11 6 11 28 40 35 7e Groepsfase
1966/67 Tweede divisie 44 23 6 15 52 82 68 8e Geen deelname
1967/68 Tweede divisie 38 12 10 16 34 57 68 14e Groepsfase
1968/69 Tweede divisie 34 8 5 21 21 47 82 18e 1e ronde
1969/70 Tweede divisie 32 15 9 8 39 57 38 5e 1e ronde
1970/71 Tweede divisie 32 17 11 4 45 36 45 2e 1e ronde
1971/72 Eerste divisie 40 17 9 14 45 58 56 7e 1e ronde Naamsverandering naar PEC Zwolle
1972/73 Eerste divisie 38 20 8 10 48 72 48 2e Nacompetitie 3e ronde
1973/74 Eerste divisie 38 14 12 12 40 55 46 7e 2e ronde
1974/75 Eerste divisie 36 17 11 8 45 50 35 4e Nacompetitie 2e ronde
1975/76 Eerste divisie 36 14 14 8 42 51 35 6e Halve finale
1976/77 Eerste divisie 36 21 12 3 53 63 26 2e Nacompetitie Finale
1977/78 Eerste divisie 36 23 8 5 54 83 31 1e Rechtstreekse promotie 1e ronde
1978/79 Eredivisie 34 7 18 9 32 36 46 8e 3e ronde
1979/80 Eredivisie 34 9 9 16 27 36 47 14e 4e ronde
1980/81 Eredivisie 34 10 10 14 30 42 49 9e Kwartfinale
1981/82 Eredivisie 34 8 10 16 26 45 69 15e Kwartfinale
1982/83 Eredivisie 34 10 7 17 27 40 58 13e 2e ronde Naamsverandering naar PEC Zwolle '82
1983/84 Eredivisie 34 10 9 15 29 56 70 14e 2e ronde
1984/85 Eredivisie 34 4 9 21 17 34 86 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1985/86 Eerste divisie 36 21 9 6 51 71 31 2e Rechtstreekse promotie 3e ronde
1986/87 Eredivisie 34 10 11 13 31 61 57 11e 2e ronde
1987/88 Eredivisie 34 10 9 15 29 40 64 13e 2e ronde
1988/89 Eredivisie 34 8 9 17 25 48 70 16e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1989/90 Eerste divisie 36 9 14 13 32 34 36 15e 2e ronde
1990/91 Eerste divisie 38 8 14 16 30 40 60 16e Nacompetitie 2e ronde Naamsverandering naar FC Zwolle
1991/92 Eerste divisie 38 9 13 16 31 44 64 17e 2e ronde
1992/93 Eerste divisie 34 16 8 10 40 55 38 6e Kwartfinale
1993/94 Eerste divisie 34 15 8 11 38 51 53 8e 2e ronde
1994/95 Eerste divisie 34 10 8 16 28 36 59 14e Groepsfase
1995/96 Eerste divisie 34 7 12 15 33 37 43 14e 3e ronde
1996/97 Eerste divisie 34 15 10 9 55 52 40 5e Nacompetitie Kwartfinale Invoering van het 3punten systeem
1997/98 Eerste divisie 34 14 12 8 54 58 42 6e Nacompetitie Groepsfase
1998/99 Eerste divisie 34 15 9 10 54 57 42 5e Nacompetitie Kwartfinale
1999/00 Eerste divisie 34 22 8 4 74 90 41 2e Nacompetitie 2e ronde
2000/01 Eerste divisie 34 18 10 6 64 73 41 3e Nacompetitie Kwartfinale
2001/02 Eerste divisie 34 22 7 5 73 65 36 1e Rechtstreekse promotie 3e ronde
2002/03 Eredivisie 34 8 8 18 31 32 62 16e Nacompetitie 2e ronde
2003/04 Eredivisie 34 5 11 18 26 27 67 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
2004/05 Eerste divisie 38 17 10 9 61 66 50 4e Nacompetitie 2e ronde
2005/06 Eerste divisie 38 15 9 14 54 57 52 12e Nacompetitie 2e ronde
2006/07 Eerste divisie 38 14 11 13 53 66 51 9e Nacompetitie 2e ronde
2007/08 Eerste divisie 38 18 13 7 67 70 42 4e Nacompetitie Kwartfinale
2008/09 Eerste divisie 38 18 9 11 63 58 49 4e Nacompetitie 2e ronde
2009/10 Eerste divisie 36 19 8 9 65 59 37 4e Nacompetitie 3e ronde
2010/11 Eerste divisie 34 20 10 4 69* 69 27 2e Nacompetitie 4e ronde *1 punt in mindering
2011/12 Eerste divisie 34 22 6 6 72 68 34 1e Rechtstreekse promotie 3e ronde
2012/13 Eredivisie 34 10 9 15 39 42 55 11e Halve finale Naamsverandering naar PEC Zwolle
2013/14 Eredivisie 34 9 13 12 40 47 49 11e Winnaar Plaatsing voor de Europa League via het bekertoernooi
2014/15 Eredivisie 34 16 5 13 53 59 43 6e Play-offs voor de Europa League Finale
2015/16 Eredivisie 34 14 6 14 48 56 54 8e Play-offs voor de Europa League 2e ronde
2016/17 Eredivisie 34 9 8 17 35 39 67 14e Achtste finale
2017/18 Eredivisie 34 12 8 14 44 42 54 9e Kwartfinale
2018/19 Eredivisie 34 11 6 17 39 44 57 13e Achtste finale
2019/20 Eredivisie 26 7 5 14 26 37 55 15e 2e ronde Door de coronacrisis is competitie niet afgemaakt. De tussenstand na 26 speelrondes werd de eindstand[22][23]
2020/21 Eredivisie 34 9 11 14 38 44 53 13e 2e ronde
2021/22 Eredivisie 34 7 6 21 27 26 51 18e Rechtstreekse degradatie Achtste finale
2022/23 Eerste divisie 38 27 4 7 85 99 43 2e Rechtstreekse promotie 2e ronde
2023/24 Eredivisie 34 9 9 16 36 45 67 12e 1e ronde
2024/25 Eredivisie

Beker[bewerken | brontekst bewerken]

Huldiging in 2014 na behalen van de KNVB Beker.
Zie PEC Zwolle in het bekertoernooi voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PEC Zwolle stond vier keer in de finale van de nationale beker. In het seizoen 1927/28 werd de finale gespeeld tegen RCH. De wedstrijd ging verloren met 2–0. De tweede finale was op 19 mei 1977 in Nijmegen tegen FC Twente. De wedstrijd ging na verlenging met 3–0 verloren. In het seizoen 2013/14 won PEC Zwolle zijn derde finale wel en daarmee de eerste KNVB beker in de clubhistorie. In de Kuip werd het 5–1 tegen AFC Ajax. In het seizoen 2014/15 mocht PEC Zwolle voor het tweede jaar op rij aantreden in de finale, de finale werd echter met 0–2 verloren van FC Groningen.

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Legenda
PO = Play-offs, PUC = Punten UEFA coëfficiënten
* is eerst gespeelde wedstrijd
Seizoen Competitie Ronde Land Club Thuis Uit PUC
2014/15 Europa League PO Vlag van Tsjechië Sparta Praag 1–1 * 1–3 0.5

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van records en statistieken van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meeste officiële wedstrijden en doelpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Top 10 spelers meeste wedstrijden
Naam Positie Totaal Competitie Beker Supercup Europa Nacompetitie
Vlag van Nederland Albert van der Haar* Verdediger 488 455 18 0 0 15
Vlag van Nederland Bram van Polen Verdediger 481 424 39 1 2 15
Vlag van Nederland Diederik Boer Doelman 382 337 25 1 2 17
Vlag van Nederland Arne Slot Middenvelder 330 266 34 0 0 30
Vlag van Nederland Henk Timmer Doelman 296 285 6* 0 0 5*
Vlag van Nederland René IJzerman* Middenvelder 291 291 0 0
Vlag van Nederland Marco Roelofsen Middenvelder 245 245 0 0
Vlag van Nederland Mustafa Saymak Middenvelder 234 209 22 2 1 2
Vlag van Nederland Edwin Duim Middenvelder 210 210 0 0
Vlag van Nederland Claus Boekweg Verdediger 210 210 0 0
Top 10 spelers meeste doelpunten
Naam Positie Totaal Competitie Beker Nacompetitie Europa Supercup
Vlag van Nederland Leo Koopman* Aanvaller 135 124 11 0 0 0
Vlag van Nederland Joop Schuman* Aanvaller 116 114 0* 2* 0 0
Vlag van Nederland Arne Slot* Middenvelder 85 73 9 3* 0 0
Vlag van Nederland Richard Roelofsen* Aanvaller 54 45 9 0* 0 0
Vlag van Nederland Ron Jans* Aanvaller 52 44 8 0* 0 0
Vlag van Nederland Arjan Bosschaart* Aanvaller 51 42 9 0* 0 0
Vlag van Nederland Peter van der Hengst* Aanvaller 49 42 7 0 0 0
Vlag van Nederland Jan Bruin* Aanvaller 45 38 7 0* 0 0
Vlag van Nederland Albert van der Haar Verdediger 44 38 2 2 0 0
Vlag van Nederland Dirk Jan Derksen* Aanvaller 43 32 11 0* 0 0

* Van deze speler missen enkele statistieken
Dikgedrukt is nog steeds actief

Aantal doelpunten 1956–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel doelpunten PEC Zwolle heeft gemaakt per seizoen.

61
47
38
35
54
45
40
54
39
40
82
57
47
57
70
58
72
55
50
51
63
83
36
36
42
45
40
56
34
71
61
40
48
34
40
44
55
51
36
37
52
58
57
90
73
65
31
27
67
57
65
70
58
59
69
68
42
47
59
56
39
42
44
37
44
26
99
45
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Aantal gescoorde doelpunten per seizoen

Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie

Gemiddeld toeschouwersaantal 1971–heden[bewerken | brontekst bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel supporters de thuiswedstrijden van PEC Zwolle gemiddeld bezochten.[24]

4.4
4.6
3.1
4.7
4.0
5.4
6.7
6.7
6.6
6.1
5.8
6.8
7.2
4.0
3.0
5.1
4.9
4.0
1.8
1.5
1.7
2.9
2.9
2.8
2.2
3.5
3.3
3.1
4.8
4.3
4.2
6.0
6.3
3.8
3.3
3.2
3.4
5.3
5.5
7.8
8.7
10.8
12.0
12.2
12.3
12.9
13.0
13.5
13.3
13.3
12.5
13.4
13.8
72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Gemiddeld aantal toeschouwers in duizendtallen vanaf 1971 tot heden

Eredivisie
Eerste divisie

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van PEC Zwolle (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van trainers van PEC Zwolle (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1910–19??: Vlag van Nederland J.B.G. Nieuwhof
 • 1918–1920: Vlag van Nederland P. van de Salentein
 • 19??–1923: Vlag van Nederland Dhr. Viehoff
 • 1923–1925: Vlag van Nederland H. de Graaf
 • 1925–1937: Vlag van Nederland N. Geertsma
 • 1937–1940: Vlag van Nederland A. Pinkster
 • 1940–1942: Vlag van Nederland K. Drost
 • 1942–1946: Vlag van Nederland J.H.C. Gans
 • 1946–1952: Vlag van Nederland Michiel Wilhelm
 • 1952–1957: Vlag van Nederland H. Egberts
 • 1957–1966: Vlag van Nederland J.J. Ruiter
 • 1966–1969: Vlag van Nederland G.C. Duyn
 • 1969–1972: Vlag van Nederland W.A.M. ten Doeschate
 • 1972–1979: Vlag van Nederland Jan Willem van der Wal
 • 1979–1982: Vlag van Nederland Jan Wiersma
 • 1982–1984: Vlag van Nederland Max Malcorps
 • 1984–1988: Vlag van Nederland Marten Eibrink
 • 1988–1989: Vlag van Nederland Jaap de Groot (a.i.)
 • 1989–1998: Vlag van Nederland Gaston Sporre
 • 1998–2009: Vlag van Nederland Ronald van Vliet
 • –2009: Vlag van Nederland Arjan Jansen (a.i.)
 • 2009–2014: Vlag van Nederland Adriaan Visser
 • 2014–2020: Vlag van Nederland Han Brouwers
 • 2020–heden: Vlag van Nederland Meine Breemhaar

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Friso Schotanus: Desespereert Nimmer: De geschiedenis van betaald voetbal in Zwolle, Arko Sports Media BV, Nieuwegein, 2009, ISBN 9789054721161
 • Henk Wageman & Stephan Wageman: De finale van '77, WX2 Media, Zwolle, 2014
 • Tim Berghuis, Anton van Gerner & Jaap Lodewijks: Hoe PEC Zwolle de beker won, De Stentor, Apeldoorn, 2014, ISBN 9789491637025

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]