Almere City FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Almere City FC
Almere City FC
Naam Almere City FC
Bijnaam De Zwarte Schapen, Ally
Opgericht 14 september 2001
Plaats Almere
Stadion Yanmar Stadion
Capaciteit 4.501
Eigenaar Vlag van Nederland Lesley Bamberger
Algemeen directeur Vlag van Nederland John Bes
Manager Vlag van Nederland Dirk van der Pool
Trainer Vlag van Nederland Alex Pastoor
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland OneCasino
Kledingmerk Craft
Begroting € 11 miljoen (2023)[1]
Competitie Eredivisie (2023/24)
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Almere City FC is een Nederlandse voetbalclub opgericht op 14 september 2001, die sinds 2005 betaald voetbal speelt. De Almeerse vereniging was onderdeel van de omnisportvereniging Omniworld. Tot en met het seizoen 2009/2010 speelde de club onder de naam FC Omniworld. Op 11 juni 2023 wist Almere City voor het eerst in haar bestaan te promoveren naar de Eredivisie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis naam en locatie
Jaar Naam Stad
1959-1978 De Zwarte Schapen Amsterdam
1978-1988 Argonaut-Zwarte Schapen Amsterdam
1988-1992 FC De Sloterplas Amsterdam
1996-2001 Sporting Flevoland Almere
2001-2010 FC Omniworld Almere
2010 AFC Almere City Almere
2010-heden Almere City FC Almere

Van Amsterdam naar Almere[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van Almere City FC begint in 1954 bij BVC Amsterdam (ook wel: Beroeps Voetbal Club Amsterdam, bijnaam De Zwarte Schapen). Deze club werd verkocht aan Dé Stoop. Dé Stoop liet de club in 1958 fuseren met DWS tot DWS/A (Door Wilskracht Sterk Amsterdam) en in 1962 als DWS ging spelen en later (in 1972 met Blauw Wit en in 1974 met De Volewijckers) tot FC Amsterdam zou fuseren. De supportersvereniging van het oude BVC Amsterdam richtte op 20 april 1959 een nieuwe club op: "De Zwarte Schapen". De club ging met investeringen van Kurt Vyth na vijf opeenvolgende promoties van de derde klasse van de afdeling Amsterdam naar de tweede klasse van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (verder: KNVB), het dan op een na hoogste amateurniveau. Na het vertrek van de investeerder zakte de club langzaam af. In 1978 fuseerde de club met AVV Argonaut (opgericht in 1932) en ging verder als Argonaut-Zwarte Schapen (kortweg: A.Z.S.) spelen in Amsterdam. In 1986 won de club de KNVB beker voor amateurs. De club heette tussen 1988 en 1992 FC De Sloterplas. De club speelde op Sportpark Spieringhorn. Na een royement van een half jaar door de KNVB in 1993 had de club nog maar weinig leden over. Desondanks bleven de ambities onder voorzitter Richard Smith bijzonder hoog. Om die ambities te realiseren verhuisde de club in 1995 vanuit Amsterdam, vlak nadat voor het eerst in de historie de hoofdklasse werd bereikt, met trainer John Rep naar Almere. Na één jaar in Almere degradeerde de club in 1996, maar keerde een jaar later terug in de Hoofdklasse en de naam werd in 1997 veranderd in Sporting Flevoland.

Omniworld (2001-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

Topsport in Almere[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van de jaren 90 vatte de gemeente Almere het plan op om attractieve topsporten in de stad te bevorderen. Naast sporten als volleybal en basketbal wilde men een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) in de stad hebben. Deze ambitie zou moeten passen bij de verwachting dat Almere naar schatting in het jaar 2015 ongeveer 250.000 inwoners zou hebben. De gedachte was dat bij een grote stad grootschalige voorzieningen horen; niet alleen op het gebied van gezondheid en cultuur, maar ook op het terrein van (top)sport. De ontwikkelingscombinatie Almada werd in het najaar van 1996 geselecteerd om samen met de gemeente de ambities in de sportmarkt uit te werken en te concretiseren. Ook werd er een stichting Omniworld Sport & Marketing opgericht in 1998. Om nauwer betrokken te zijn bij de realisatie van de plannen richtte de gemeente Almere in 1999 zelf de Naamloze Vennootschap Sportcomplex Almere (verder: NV Sportcomplex) op om uitwerking te geven aan de plannen diverse topsporten onder één dak te hebben en zodoende een omnisportvereniging op topsportniveau te realiseren. Vervolgens volgde de oprichting van Omniworld Sport BV in 2001, waarna de volleybaltak als eerste onder de vlag Omniworld opereerde op 12 september 2001. Twee dagen later volgden de voetbal-, basketbal-, zaalvoetbal- en handbaltak.

Nadat de verkiezingen van 2002 waarbij het tegen de oprichting van betaald voetbalorganisatie gerichte Leefbaar Almere de grootste raadsfractie werd en aan het College deelnam, werd de NV Sportcomplex ontmanteld. De Gemeente Almere distantieerde zich van de plannen voor een betaald voetbalorganisatie. Deze plannen mochten niet gerealiseerd worden met behulp van gemeenschapsgeld. In 2004 lukte het niet te voldoen aan de voorwaarden van het licentiereglement van de sectie betaald voetbal van de KNVB.

Toetreding tot het betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit de bedrijven Ruitenheer, Midreth en Kroonenberg kwamen financiële middelen om toch door te gaan met het verkrijgen van een licentie. Eind 2004 en begin 2005 voldeed FC Omniworld, op dat moment spelend in de Hoofdklasse amateurs, aan de eerste twee meetpunten voor het verkrijgen van de betaald voetbal licentie. De bouwvergunning van de gemeente voor het stadion werd verkregen en FC Omniworld wordt dan toch een BVO.

In augustus 2005 is op het Fanny Blankers Koen-Sportpark het Mitsubishi Forklift-Stadion geopend, dat plaats bood aan ongeveer 3000 toeschouwers. Er werd tevens een extra toegangsweg gebouwd voor calamiteiten en het aantal parkeerplaatsen werd uitgebreid. Er kwam ook een eigen gebouw voor de BVO. Sinds augustus 2005 neemt de BVO FC Omniworld deel aan de competitie in de eerste divisie betaald voetbal, de Keuken Kampioen Divisie (toen nog de Gouden Gids Divisie geheten).

De eerste wedstrijd in het betaalde voetbal hoorde FC Omniworld thuis te spelen tegen BV Veendam. Na uitvoerig testen van de KNVB werd de (nieuwe) kunstgrasmat echter afgekeurd en de wedstrijd vlak voor de aftrap afgelast. FC Omniworld maakte dan ook pas een week later (op 19 augustus 2005) zijn debuut in de Gouden Gids Divisie en daarmee dus in het betaalde voetbal van Nederland. Deze wedstrijd verloor FC Omniworld met 2-0 van FC Eindhoven in het Jan Louwers Stadion.

De club sloot het eerste seizoen in het betaalde voetbal af als 19e, met 29 punten. Daarmee werd de doelstelling behaald. Ook in het tweede seizoen haalde de club de aan het begin van het seizoen zelf gestelde doelstelling. Toch was de uiteindelijke 16e plaats (met 41 wedstrijdpunten) ietwat teleurstellend. Aan het einde van het seizoen werd een aantal nederlagen op rij geleden, terwijl de club rond de winterstop als middenmoter meedraaide.

Almere City FC (2010-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Ingaande het seizoen 2010/11 heeft de club zijn naam veranderd in Almere City FC[2], waarmee afstand genomen werd van het mislukte verleden van de omnisportvereniging. Op 16 november 2010 maakte de club uit Flevoland bekend dat Kroonenberg Groep voor de volledige aandeelhouder is geworden, het bedrijf was al eigenaar van het stadion.

In het seizoen 2010/11 eindigde Almere City FC als achttiende en laatste in de Eerste divisie. Omdat FC Oss de Topklasse Zondag wist te winnen en aangaf te willen promoveren, zou Almere City uit het profvoetbal degraderen. Doordat op 8 juni 2011 RBC Roosendaal failliet werd verklaard[3][4], besloot de KNVB een week later om Almere City FC de opengevallen plaats te gunnen.[5]

Eerste periodetitel[bewerken | brontekst bewerken]

Almere City verzamelde in de tiende tot en met de achttiende speelronde van het seizoen 2014/15 23 punten en eindigde daarmee als tweede in het klassement over de tweede periode. Doordat de nummer één in diezelfde stand, N.E.C., de eerste periode al achter zijn naam had geschreven, won Almere City hiermee voor het eerst in de historie van de club een periodetitel.[6] Door de titel mocht de club voor het eerst meedoen aan de play-offs, maar dat leverde geen promotie op naar de Eredivisie. In hetzelfde seizoen schakelde Almere City eredivisionist ADO Den Haag uit in het KNVB-Bekertoernooi (na strafschoppen) in de 2e ronde. In de 3e ronde werd er verloren van de latere landskampioen PSV (1-5).

Dichtbij de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

Almere City FC stelde in het seizoen 2017/18 pas in de laatste wedstrijd van het seizoen de play-offs om promotie naar de Eredivisie veilig. In de play-offs versloeg Almere City FC in de eerste ronde MVV Maastricht met 1-3 en 3-2. In de halve finale schakelde het eredivisionist Roda JC uit, in Almere werd het 0-0 en in Kerkrade wonnen de Almeerders met 2-1 waardoor ze in de finale kwamen. De laatste horde moest worden genomen tegen De Graafschap. In Almere stond Almere City FC tot de 89e minuut 1-0 voor maar na een rode kaart van Tom Overtoom en een benutte strafschop van ex-Almere City FC-speler Fabian Serrarens werd het 1-1 in het Yanmar Stadion. In Doetinchem kwamen de Almeerders ook op 0-1 maar de Graafschap boog de achterstand om naar een 2-1 overwinning, waardoor de superboeren in het seizoen 2018/19 uitkwamen in de Eredivisie.

Vanaf het seizoen 2018/19 voetbalt Almere City FC op echt gras, na 13 jaar betaald voetbal nam het als eerste club in het betaald voetbal afscheid van zijn kunstgrasveld om over te gaan op natuurgras.

Tijdens het coronaseizoen 2020/21 vierde de club het einde van het prestigieuze vijfjarenplan met een recordseizoen. Het team kwam tot een recordaantal van 75 punten en wist bovendien 75 keer het net te vinden. De vierde plaats in de eindrangschikking was een historische prestatie. Tot de beoogde promotie kwam het echter niet. In de play-offs werd de ploeg van interim-trainer Jeroen Rijsdijk in de eerste ronde uitgeschakeld door N.E.C. Nijmegen (0-4). Spits Thomas Verheydt manifesteerde zich als recordhouder, door als eerste spits uit de geschiedenis van de club 20 doelpunten in één seizoen te maken. Hij verbeterde hiermee het oude clubrecord dat op naam stond van clublegende Vincent Janssen. De goede reeks werd echter niet doorgezet. De club beleefde een teleurstellend seizoen 2021/22, Almere City FC kwam niet verder dan de 14e plaats.

Promotie naar de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 2022/23 was echter wel weer succesvol. Almere City FC met Alex Pastoor als hoofdtrainer behaalde de derde plaats in de Eerste divisie, een nieuw hoogtepunt in de clubgeschiedenis, waarmee het zich kwalificeerde voor deelname aan de nacompetitie. In de eerste ronde werd FC Eindhoven verslagen, waarna ze het in de halve finale opnamen tegen VVV Venlo. De uitwedstrijd in Venlo werd een gelijkspel (1-1). De thuiswedstrijd in Almere werd opnieuw 1-1, en na een doelpuntloze verlenging werd de strafschoppenreeks met 2-0 gewonnen. Daarmee plaatste de club zich voor de tweede keer in de clubgeschiedenis voor de finale van de play-offs. Hierin was FC Emmen de tegenstander. In de heenwedstrijd won Almere City thuis met 2-0. De terugwedstrijd werd uit met 2-1 gewonnen, hiermee dwong Almere City promotie af en wist het zich voor het eerst in de clubgeschiedenis te plaatsen voor de Eredivisie. Almere City werd daarmee de 56e club die toetrad tot de Eredivisie en de eerste uit Flevoland.[7][8][9] Almere begon het Eredivisieavontuur met vier nederlagen. Het eerste Eredivisiedoelpunt werd gemaakt door Danny Post in de wedstrijd tegen FC Twente. In de vijfde speelronde pakte Almere City het eerste punt in de Eredivisie na een 0-0 gelijkspel in een uitwedstrijd tegen Excelsior. De eerste overwinning volgde op 30 september 2023 in speelronde zeven met 2-0 zege bij FC Utrecht.[10][11] Een week later, op 7 oktober 2023 volgde de eerste overwinning in eigen huis. Thuis werd met 1-0 gewonnen van RKC Waalwijk.[12] Almere stond na de eerste helft van de competitie op de 12e plaats in de Eredivisie.

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tenue[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de naamwijziging naar Almere City FC speelt de club doorgaans met een volledig rood thuistenue. Het uittenue is vaak voorzien van blauwtinten. In het seizoen 2022/23 presenteerde de club een speciaal thuistenue waarvan de kleuren en het patroon komen van het wapen van Almere. De uitkleuren van het seizoen 2022/23 hebben hetzelfde gerende patroon, maar zijn in wat in de heraldiek heet de rijkskleuren. Het uittenue van het seizoen 2023/24 is het shirt dat in het seizoen ervoor in de bekerwedstrijden werd gedragen. Het tenue is een hommage aan de oud speler Jergé Hoefdraad, die in 2021 door een schietpartij om het leven kwam. Het tenue is een verwijzing naar één van de tenues waar Hoefdraad in speelde (seizoen 2010/11). Naast het standaard uittenue onthulde Almere City in seizoen 2023/24 een derde geheel groen tenue voor de uitwedstrijden tegen de traditionele top drie.

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 is het logo met de schapenkop vervangen door het rode logo met in een cirkel de tekst 'Almere City Football Club'. In de cirkel staat de kop van een kiekendief. De kiekendief is het symbool van de provincie Flevoland.

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de zomer van 2018 is Ally de Aap de mascotte van Almere City FC. De naam 'Ally' is de naam van de stad Almere in straattaal.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De goaltune is het nummer Laat de zon in je hart in de uitvoering van René Schuurmans. De Almeerse zanger Mits Mitchell schreef ter gelegenheid van de finale van de play-offs van seizoen 2022/23 het nummer 'Wij leven voor City'. Dit nummer wordt sinds seizoen 2023/24 voorafgaand aan elke thuiswedstrijd gespeeld.[13]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 1 juli 2023

Nat. Naam Functie Sinds
Eigenaar
Vlag van Nederland Lesley Bamberger Eigenaar 2010
Management team
Vlag van Nederland John Bes Algemeen Directeur 2016
Vlag van Nederland Dirk van der Pool Manager Algemene zaken 2014
Vlag van Nederland Johan Hansma Technisch Manager 2022
Vlag van Nederland Wouter Griekspoor Commercieel Directeur 2017
Vlag van Nederland Christian Wiedeman Manager Maatschappelijk
Vlag van Nederland Perry Hendriks Manager Marketing, Media 2018
Jeugdopleiding
Vlag van Nederland Robin Sack Hoofd Jeugdopleiding 2023
Vlag van Nederland Atie van der Pool Manager Jeugdopleiding 2008

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 1 april 2024

Nr. Nat. Naam Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Nordin Bakker 2025 Vlag van Bulgarije PFC Baroe
18 Vlag van Oostenrijk Samuel Şahin-Radlinger 2024 Vlag van Oostenrijk Austria Wien
26 Vlag van Zwitserland Stijn Keller 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Sherel Floranus 2025 Vlag van Turkije Antalyaspor
3 Vlag van Nederland Joey Jacobs 2025 Vlag van Nederland AZ
4 Vlag van Nederland Damian van Bruggen Aanvoerder 2024 Vlag van Slovenië NK Olimpija
5 Vlag van Frankrijk Loïc Mbe Soh 2024 Vlag van Engeland Nottingham Forest
20 Vlag van Nederland Hamdi Akujobi 2025 Vlag van Nederland SC Heerenveen
22 Vlag van Frankrijk Théo Barbet 2026 Vlag van Kroatië NK Lokomotiva
25 Vlag van Nederland Christopher Mamengi 2026 Vlag van Nederland FC Utrecht
35 Vlag van Nederland Jordy Rullens 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
38 Vlag van Nederland Jaden Pinas 2025 Vlag van Nederland Eigen jeugd
Middenvelders
6 Vlag van Spanje Álvaro Peña 2024 Vlag van Spanje SD Amorebieta
8 Vlag van Nederland Danny Post 2024 Vlag van Nederland VVV-Venlo
14 Vlag van Spanje Pascu 2024 Vlag van Nederland FC Dordrecht
15 Vlag van Nederland Peer Koopmeiners 2024 Vlag van Nederland AZ
16 Vlag van Bosnië en Herzegovina Adi Nalić 2026 Vlag van Zweden Hammarby IF
21 Vlag van België Milan Corryn 2024 Vlag van Polen Warta Poznań
28 Vlag van Nederland Stije Resink 2025 Vlag van Nederland Eigen jeugd
36 Vlag van Nederland Marcelencio Esajas 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
39 Vlag van Nederland Jochem Ritmeester van de Kamp 2027 Vlag van Nederland Eigen jeugd
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Jason van Duiven 2024 Vlag van Nederland PSV
9 Vlag van Frankrijk Thomas Robinet 2026 Vlag van België KV Oostende
11 Vlag van Frankrijk Yann Kitala 2024 Vlag van Frankrijk Le Havre AC
17 Vlag van Noorwegen Kornelius Hansen 2025 Vlag van Noorwegen Stabæk Fotball
19 Vlag van Frankrijk Yoann Cathline 2024 Vlag van Frankrijk FC Lorient
24 Vlag van Comoren Faiz Mattoir 2025 Vlag van Frankrijk SO Cholet
27 Vlag van Nederland Rajiv van La Parra 2024 Vlag van Griekenland Apollon Smyrnis
32 Vlag van Nederland Jeffry Puriel 2026 Vlag van Nederland Eigen jeugd
34 Vlag van Nederland Tijmen Wildeboer 2024 Vlag van Nederland Jong AZ
37 Vlag van Nederland Layee Kromah 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 7 oktober 2023

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Alex Pastoor hoofdtrainer 2022 2024 Vlag van Oostenrijk SCR Altach
Vlag van Nederland Anoush Dastgir assistent-trainer 2023 2024 Vlag van Nederland Almere City
Vlag van Nederland Jeffrey Talan assistent-trainer 2022 2024 Vlag van Nederland SC Heerenveen
Vlag van Iran Agil Etemadi keeperstrainer 2023 2024 Vlag van Nederland Almere City
Vlag van Nederland Bas Buimer performance trainer 2021 2024
Medische staf
Vlag van Nederland Ted van Iersel teamarts
Vlag van Nederland Annemieke Zijerveld Griffin performance psycholoog
Vlag van Nederland Jeroen Bijl hoofd fysiotherapie
Vlag van Nederland Geert van der Heiden fysiotherapeut
Analyse staf
Vlag van Nederland Max Buis video-analist
Overige staf
Vlag van Nederland Jasper Meeder teammanager
Vlag van Nederland Pascal Jansen teammanager
Vlag van Nederland Ronald van Bruggen materiaalman
Vlag van Nederland Herman Koster materiaalman

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugdafdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Jong Almere City FC / Almere City onder 21[bewerken | brontekst bewerken]

Jong Almere City trad in het seizoen 2016/2017 toe tot de voetbalpiramide en ging spelen in de Derde Divisie. In 2018 promoveerde de ploeg naar de Tweede Divisie, waaruit het na één seizoen weer degradeerde. Vanaf het seizoen 2020/21 werd het aantal 'Jong-elftallen' in de voetbalpiramide teruggebracht naar 6 teams en speelde het hoogste jeugdelftal in de eerste divisie van de nieuwe Onder-21 competitie. Dit betekende het einde van Jong Almere City FC, dat in het seizoen 2019/20 nog uitkwam in de derde divisie, maar dus werd teruggezet naar de Onder-21 competitie. Onder leiding van trainer Hedwiges Maduro behaalde Almere City onder 21 (verder: Almere City O21) het algeheel landskampioenschap tegen Feyenoord onder 21. Hierdoor mocht het team strijden voor directe promotie naar de tweede divisie tegen Jong FC Volendam. Na een 1-0 thuiswinst ging de uitwedstrijd met 3-0 verloren, waardoor het team promotie misliep. In het seizoen 2022/23 werd het team wederom algeheel landskampioen. Hiermee behaalde het team directe promotie naar de Tweede divisie voor het seizoen 2023/24. Met ingang van het seizoen 2023/24 is er dus weer een Jong Almere City FC team.

Andere jeugdelftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het Jong Almere City FC heeft Almere City FC in het seizoen 2023/24 een O21-, O18-, O17-, O16- en een O14-elftal. Het O18-elftal (voorheen A-junioren) speelde in de seizoenen 2007/08 en 2019/20 in de A-junioren Eredivisie.

Amateurs[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de invoering van het profvoetbal bleef de amateurtak van Omniworld in de Hoofdklasse spelen. In 2010 degradeerde de amateurtak uit de Hoofdklasse. De eveneens in Almere City FC omgedoopte amateurs vroegen in februari 2011 uitstel van betaling aan maar konden het seizoen in de eerste klasse uitspelen. Op 1 juni 2011 werd het faillissement van de amateurtak uitgesproken. Op 23 mei 2011 werd vanuit de gelederen van de oude club een nieuwe vereniging opgericht onder de naam Sporting Almere die op het laagste amateurniveau moest beginnen.

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen 1963-2005 (amateurniveau)[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1963 1e
  Vierde klasse
 • 1964 1e
  Derde klasse
 • 1965 2e
  Tweede klasse
 • 1966 11e
  Tweede klasse
 • 1967 3e
  Derde klasse
 • 1968 4e
  Derde klasse
 • 1969 3e
  Derde klasse
 • 1970 9e
  Derde klasse
 • 1971 8e
  Derde klasse
 • 1972 10e
  Derde klasse
 • 1973 14e
  Derde klasse
 • 1974 8e
  Vierde klasse
 • 1975 9e
  Vierde klasse
 • 1976 4e
  Vierde klasse
 • 1977 10e
  Vierde klasse
 • 1978 5e
  Vierde klasse
 • 1979 12e
  Vierde klasse
 • 1980
  Vierde klasse
 • 1981 1e
  Eerste klasse AVB
 • 1982 1e
  Hoofdklasse AVB
 • 1983 1e
  Vierde klasse
 • 1984 1e
  Derde klasse
 • 1985 1e
  Tweede klasse
 • 1986 10e
  Eerste klasse
 • 1987 5e
  Eerste klasse
 • 1988 12e
  Eerste klasse
 • 1989 1e
  Tweede klasse
 • 1990 6e
  Eerste klasse
 • 1991 3e
  Eerste klasse
 • 1992 4e
  Eerste klasse
 • 1993 6e
  Eerste klasse
 • 1994 2e
  Eerste klasse
 • 1995 1e
  Eerste klasse
 • 1996 13e
  Hoofdklasse
 • 1997 1e
  Eerste klasse
 • 1998 9e
  Hoofdklasse
 • 1999 7e
  Hoofdklasse
 • 2000 9e
  Hoofdklasse
 • 2001 5e
  Hoofdklasse
 • 2002 9e
  Hoofdklasse
 • 2003 3e
  Hoofdklasse
 • 2004 4e
  Hoofdklasse
 • 2005 5e
  Hoofdklasse

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Eindklasseringen 2006-heden (profniveau)[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2006 19e
  Eerste divisie
 • 2007 16e
  Eerste divisie
 • 2008 13e
  Eerste divisie
 • 2009 20e
  Eerste divisie
 • 2010 14e
  Eerste divisie
 • 2011 18e
  Eerste divisie
 • 2012 13e
  Eerste divisie
 • 2013 13e
  Eerste divisie
 • 2014 18e
  Eerste divisie
 • 2015 10e
  Eerste divisie
 • 2016 8e
  Eerste divisie
 • 2017 8e
  Eerste divisie
 • 2018 9e
  Eerste divisie
 • 2019 7e
  Eerste divisie
 • 2020 9e
  Eerste divisie
 • 2021 4e
  Eerste divisie
 • 2022 14e
  Eerste divisie
 • 2023 3e
  Eerste divisie
 • 2024
  Eredivisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van Almere City FC sinds de toetreding in het betaald voetbal in 2005
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
2005/06 Eerste divisie 38 7 8 23 50 87 29 19e 2e ronde FC Omniworld treedt toe tot het betaald voetbal
2006/07 Eerste divisie 38 11 8 19 55 82 41 16e 1e ronde
2007/08 Eerste divisie 38 11 14 13 56 55 47 13e 3e ronde
2008/09 Eerste divisie 38 8 6 24 50 65 30 20e 3e ronde
2009/10 Eerste divisie 36 11 7 18 40 65 40 14e 2e ronde
2010/11 Eerste divisie 34 8 7 19 46 84 25* 18e 3e ronde Naamsverandering naar Almere City FC
*Almere City FC heeft zes punten in mindering gekregen
2011/12 Eerste divisie 34 11 7 16 52 62 40 13e 3e ronde
2012/13 Eerste divisie 30 10 1 19 41 67 31 13e 2e ronde
2013/14 Eerste divisie 38 11 8 19 49 65 41 18e 2e ronde
2014/15 Eerste divisie 38 13 9 16 64 63 48 10e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (1–1 & 1–2)
2015/16 Eerste divisie 36 14 8 14 68 66 50 8e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Emmen (4–1 & 4–1) en Willem II (0–1 & 2–5)
2016/17 Eerste divisie 38 17 8 13 74 66 59 8e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Helmond Sport (2–4 & 0–2)
2017/18 Eerste divisie 38 15 7 16 70 76 52 9e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen MVV Maastricht (3–1 & 3–2) en Roda JC (0–0 & 2–1) en De Graafschap (1–1 & 1–2)
2018/19 Eerste divisie 38 19 5 14 60 63 62 7e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen SC Cambuur (2–2 & 1–2)
2019/20 Eerste divisie 29 13 5 11 44 42 44 9e 1e ronde Seizoen niet uitgespeeld vanwege Coronacrisis in Nederland
2020/21 Eerste divisie 38 22 9 7 75 48 75 4e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijd tegen N.E.C. (0-4)
2021/22 Eerste divisie 38 11 8 19 57 69 41 14e 1e ronde
2022/23 Eerste divisie 38 21 7 10 58 41 70 3e Nacompetitie 2e ronde Gepromoveerd naar de Eredivisie, promotiewedstrijden tegen FC Eindhoven (U: 1-0 & T: 3-1), VVV-Venlo (1-1 & 1-1 w.n.s.) en FC Emmen (T: 2-0 & U: 1-2)
2023/24 Eredivisie 18 5 5 8 19 34 20 nog bezig Achtste finales Almere City FC debuteert in de eredivisie

Bronnen: [14][15][16]

Records en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

 • Grootste overwinning: OJC Rosmalen – Almere City FC: 1–8 (31 oktober 2023)
 • Grootste nederlaag: Sparta Rotterdam – Almere City FC: 12–1 (20 augustus 2010)
 • Meeste doelpunten voor: 75 (Eerste divisie, 2020/21)
 • Minste doelpunten voor: 40 (Eerste divisie, 2008/09)
 • Meeste doelpunten tegen: 87 (Eerste divisie, 2005/06)
 • Minste doelpunten tegen: 41 (Eerste divisie, 2022/23)

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van Almere City FC voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Almere City FC van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.