Almere City FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almere City FC
Almere City FC
Naam Almere City FC
Bijnaam De Zwarte Schapen, Ally
Opgericht 14 september 2001
Plaats Almere
Stadion Yanmar Stadion
Capaciteit 4.501
Eigenaar Vlag van Nederland Lesley Bamberger
Algemeen directeur Vlag van Nederland John Bes
Manager Vlag van Nederland Dirk van der Pool
Trainer Vlag van Nederland Gertjan Verbeek
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland SenS Online Solutions
Begroting € 5,0 miljoen[1]
Competitie Vlag van Nederland Eerste Divisie (2021/22)
Thuis
Uit
Geldig voor 2020/21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Almere City FC is een Nederlandse voetbalclub opgericht op 14 september 2001, die sinds 2005 betaald voetbal speelt. De Almeerse vereniging was onderdeel van de omnisportvereniging Omniworld. Tot en met het seizoen 2009/2010 speelde de club onder de naam FC Omniworld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van Amsterdam naar Almere[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de club begint in 1954 bij BVC Amsterdam (Beroeps Voetbal Club Amsterdam, bijnaam De Zwarte Schapen). Deze club werd verkocht aan Dé Stoop die de club in 1958 liet fuseren met DWS tot DWS/A (Door Wilskracht Sterk Amsterdam) en in 1962 als DWS ging spelen en later (in 1972 met Blauw Wit en in 1974 met De Volewijckers) tot FC Amsterdam zou fuseren. De supportersvereniging van het oude BVC richtte op 20 april 1959 een nieuwe club op, "De Zwarte Schapen". De club speelde in Diemen en ging met investeringen van Kurt Vyth na vijf opeenvolgende promoties van de derde klasse van de afdeling Amsterdam naar de tweede klasse KNVB, dan het op een na hoogste amateurniveau. Na het vertrek van de investeerder zakte de club langzaam af. In 1978 fuseerde de club met A.V.V. Argonaut (opgericht in 1932) en ging als Argonaut-Zwarte Schapen (A.Z.S.) spelen in Amsterdam. In 1986 won de club de KNVB beker voor amateurs. De club heette tussen 1988 en 1992 FC De Sloterplas. De club speelde op sportpark Spieringhorn. Na een royement van een half jaar door de KNVB in 1993 had de Zwarte Schapen nog maar weinig leden over. Desondanks bleven de ambities onder voorzitter Richard Smith bijzonder hoog. Om die te realiseren verhuisde de club in 1995 uit Amsterdam, vlak nadat voor het eerst in de historie de hoofdklasse werd bereikt, met trainer John Rep. Na één jaar in Almere degradeerde de club in 1996, maar keerde een jaar later terug in de Hoofdklasse en de naam werd in 1997 veranderd in Sporting Flevoland. Het geheel viel later onder het Omniworld project en vanaf 2000 werd de naam FC Omniworld.

Omniworld[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Almere vatte in het midden van de jaren negentig het plan op om attractieve topsporten in de stad te bevorderen. Naast sporten als volleybal en basketbal wilde men een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) in de stad hebben. Deze ambitie zou moeten passen bij de verwachting dat Almere rond 2015 ongeveer 250.000 inwoners zou hebben. De gedachte was dat bij een grote stad grootschalige voorzieningen horen; niet alleen op het gebied van gezondheid en cultuur, maar ook op het terrein van de sport.

De ontwikkelingscombinatie Almada werd in het najaar van 1996 geselecteerd om samen met de gemeente de ambities in de sportmarkt uit te werken en te concretiseren. Ook werd er een stichting Omniworld Sport & Marketing opgericht in 1998. Om nauwer betrokken te zijn bij de realisatie van de plannen, richtte de gemeente Almere zelf de Naamloze Vennootschap Sportcomplex Almere op in 1999 om uitwerking te geven aan de plannen diverse topsporten onder één dak te hebben. Vervolgens volgde de oprichting van Omniworld Sport BV in 2001, waarna de volleybal tak als eerste onder de vlag Omniworld opereerde op 12 september 2001. Twee dagen later volgde de voetbal-, basketbal-, zaalvoetbal- en handbaltak.

Nadat de verkiezingen van 2002, waarbij het tegen betaald voetbal gerichte Leefbaar Almere de grootste raadsfractie werd en aan het College deelnam, werd de NV Sportcomplex ontmanteld. Almere distantieerde zich van de plannen voor betaald voetbal. Deze mochten niet gerealiseerd worden met behulp van gemeenschapsgeld. In 2004 lukte het niet te voldoen aan de voorwaarden van het licentiereglement van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Vanuit de bedrijven Ruitenheer, Midreth en Kroonenberg kwamen de financiële middelen om door te gaan. Eind 2004 en begin 2005 voldeed de Hoofdklasse amateurs FC Omniworld aan de eerste twee meetpunten voor het verkrijgen van de licentie. De bouwvergunning van de gemeente voor het stadion werd verkregen.

In augustus 2005 is op het Fanny Blankers Koen-Sportpark het Mitsubishi Forklift-Stadion geopend, dat plaats biedt aan ongeveer 3000 toeschouwers. Er werd tevens een extra toegangsweg gebouwd voor calamiteiten en het aantal parkeerplaatsen werd uitgebreid. Er kwam ook een eigen gebouw voor de BVO. Sinds augustus 2005 neemt de BVO FC Omniworld deel aan de competitie in de eerste divisie betaald voetbal, de zogenaamde Keuken Kampioen Divisie (toen nog de Gouden Gids Divisie geheten).

De eerste wedstrijd in het betaalde voetbal hoorde FC Omniworld thuis te spelen tegen BV Veendam. Na uitvoerig testen van de KNVB werd de (nieuwe) kunstgrasmat echter afgekeurd en de wedstrijd vlak voor de aftrap afgelast. FC Omniworld maakte dan ook pas een week later (op 19 augustus 2005) zijn debuut in de Gouden Gids Divisie en daarmee dus in het betaalde voetbal van Nederland. Deze wedstrijd verloor FC Omniworld met 2-0 van FC Eindhoven in het Jan Louwers Stadion.

De club sloot het eerste seizoen in het betaalde voetbal af als 19e, met 29 punten. Daarmee werd de doelstelling behaald. Ook in het tweede seizoen haalde de club de aan het begin van het seizoen zelf gestelde doelstelling. Toch was de uiteindelijke 16e plaats (met 41 wedstrijdpunten) ietwat teleurstellend. Aan het einde van het seizoen werd een aantal nederlagen op rij geleden, terwijl de club rond de winterstop als middenmoter meedraaide.

Almere City FC[bewerken | brontekst bewerken]

Ingaande het seizoen 2010/11 heeft de club zijn naam veranderd in Almere City FC[2], waarmee afstand genomen werd van het mislukte verleden van de omnisport vereniging. Op 16 november 2010 maakte de club uit Flevoland bekend dat Kroonenberg Groep voor honderd procent aandeelhouder is geworden, het bedrijf was al eigenaar van het stadion.

In het seizoen 2010/11 eindigde Almere City FC als achttiende en laatste in de Eerste divisie. Omdat FC Oss de Topklasse Zondag wist te winnen en aangaf te willen promoveren, zou Almere City uit het profvoetbal degraderen. Doordat op 8 juni 2011 RBC Roosendaal failliet werd verklaard[3][4], besloot de KNVB een week later om Almere City FC de opengevallen plaats te gunnen.[5]

Eerste periodetitel[bewerken | brontekst bewerken]

Almere City verzamelde in de tiende tot en met de achttiende speelronde van het seizoen 2014/15 23 punten en eindigde daarmee als tweede in het klassement over de tweede periode. Doordat de nummer één in diezelfde stand, N.E.C., de eerste periode al achter zijn naam had geschreven, won Almere City hiermee voor het eerst in de historie van de club een periodetitel.[6] Door de titel mocht de club voor het eerst meedoen aan de play-offs, maar dat leverde geen promotie op naar de Eredivisie. In hetzelfde seizoen schakelde Almere City eredivisionist ADO Den Haag uit in het KNVB-Bekertoernooi (na strafschoppen) in de 2e ronde. In de 3e ronde werd er verloren van de latere landskampioen PSV (1-5).

Dicht bij de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

Almere City FC stelde in het seizoen 2017/18 pas in de laatste wedstrijd van het seizoen de play-offs om promotie naar de Eredivisie veilig. In de play-offs versloeg Almere City FC in de eerste ronde MVV Maastricht met 1-3 en 3-2. In de halve finale schakelde het eredivisionist Roda JC uit, in Almere werd het 0-0 en in Kerkrade wonnen de Almeerders met 1-2 waardoor het in de finale kwam. De laatste horde moest worden genomen tegen De Graafschap. In Almere stond Almere City FC tot de 89e minuut 1-0 voor maar na een rode kaart van Tom Overtoom en een benutte strafschop van ex-Almere City FC speler Fabian Serrarens werd het 1-1 in het Yanmar Stadion. In Doetinchem kwamen de Almeerders ook op 0-1 maar de Graafschap boog de achterstand om naar een 2-1 overwinning, waardoor de superboeren in het seizoen 2018/19 uitkomen in de Eredivisie.

Vanaf het seizoen 2018/19 voetbalt Almere City FC op echt gras, na 13 jaar betaald voetbal nam het als eerste club in het betaald voetbal afscheid van het kunstgrasveld om over te gaan op natuurgras.

Tijdens het coronaseizoen 2020/21 vierde de club het einde van het prestigieuze vijfjarenplan met een recordseizoen. Het team kwam tot een recordaantal van 75 punten en wist bovendien 75 keer het net te vinden. De vierde plaats in de eindrangschikking was een historische prestatie. Tot de beoogde promotie kwam het echter niet. In de play-offs werd de ploeg van interim-trainer Jeroen Rijsdijk in de eerste ronde uitgeschakeld voor N.E.C. Nijmegen (0-4). Spits Thomas Verheydt manifesteerde zich als recordhouder, door als eerste spits uit de geschiedenis van de club 20 doelpunten in één seizoen te maken. Hij verbeterde hiermee het oude clubrecord dat op naam stond van clublegende Vincent Janssen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 10 juni 2021

Nat. Naam Functie Sinds
Eigenaar
Vlag van Nederland Lesley Bamberger Eigenaar
Management team
Vlag van Nederland John Bes Algemeen Directeur 2016
Vlag van Nederland Dirk van der Pool Manager Algemene zaken
Vlag van Nederland Teun Jacobs Technisch Manager 2020
Vlag van Nederland Wouter Griekspoor Commercieel Manager 2017
Vlag van Nederland Christian Wiedeman Manager Maatschappelijk
Vlag van Nederland Perry Hendriks Manager Marketing, Media 2018
Jeugdopleiding
Vlag van Nederland Jurgen Seegers Hoofd Jeugdopleiding 2020
Vlag van Nederland Atie van der Pool Manager Jeugdopleiding 2008

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 31 augustus 2021 voor het seizoen 2021/22

Nr. Nat. Naam Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Agil Etemadi 2023 Vlag van Nederland De Graafschap
22 Vlag van Nederland Michael Woud 2024 Vlag van Nederland Willem II
24 Vlag van Nederland Stijn Keller 2022 Vlag van Nederland Eigen jeugd
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Bram van Vlerken 2022 Vlag van Nederland PSV
3 Vlag van Nederland Ramon Leeuwin 2022 Vlag van Nederland AZ
4 Vlag van Denemarken Frederik Helstrup 2023 Vlag van Polen Arka Gdynia
12 Vlag van België Thibaut Lesquoy 2022 Vlag van Luxemburg Dudelange
15 Vlag van Nederland Daniel Breedijk 2022 Vlag van Nederland FC Dordrecht
23 Vlag van Nederland Faris Hammouti 2023 Vlag van Nederland Feyenoord
46 Vlag van Nederland Thomas Poll 2024 Vlag van Nederland FC Groningen
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Tim Receveur 2023 Vlag van Nederland De Graafschap
7 Vlag van Nederland Anass Ahannach 2022 Vlag van Nederland Eigen jeugd
10 Vlag van Nederland Lance Duijvestijn 2024 Vlag van Nederland Helmond Sport
18 Vlag van Duitsland Steve Tunga 2022 Vlag van Duitsland Borussia Dortmund
25 Vlag van Nederland Jorrit Smeets 2023 Vlag van Nederland Fortuna Sittard
28 Vlag van Nederland Stije Resink 2023 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
31 Vlag van Nederland Guus Beaumont ama Vlag van Nederland FC Groningen
36 Vlag van Nederland Marcelencio Esajas 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
Aanvallers
9 Vlag van Nederland Maarten Pouwels 2024 Vlag van Nederland SC Cambuur
11 Vlag van Nederland Ilias Alhaft 2023 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
19 Vlag van Duitsland Jonas Arweiler 2024 Vlag van Nederland FC Utrecht
20 Vlag van Nederland Oussama Bouyaghlafen 2022 Vlag van Nederland FC Den Bosch
21 Vlag van Nederland Bradly van Hoeven 2024 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
29 Vlag van Nederland Guillermo Gauna 2023 Vlag van Nederland Jong AZ
32 Vlag van Nederland Jeffry Puriel 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
37 Vlag van Nederland Thijs van Leeuwen huur Vlag van Nederland FC Twente

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 14 augustus 2021

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Gertjan Verbeek hoofdtrainer 2021 2023 Vlag van Australië Adelaide United
Vlag van Nederland Gerald Sibon assistent-trainer 2021 2022 Vlag van Australië Adelaide United
Vlag van Nederland Tim Bakens assistent-trainer 2020 2021 Vlag van Nederland Jeugdopleiding
Vlag van Nederland Serge van den Ban keeperstrainer 2020 2021 Vlag van Nederland RKC Waalwijk
Vlag van Nederland Nils Thörner performance trainer 2019 Vlag van Nederland FC Lisse
Medische staf
Vlag van Nederland Geert van der Heide fysiotherapeut
Analyse staf
Vlag van Nederland Tom van Mierlo video-analist Vlag van Nederland FC Den Bosch
Overige staf
Vlag van Nederland Jasper Meeder teammanager
Vlag van Nederland Pascal Jansen teammanager
Vlag van Nederland Ronald van Bruggen materiaalman
Vlag van Nederland Herman Koster materiaalman

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugdafdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Onder 21[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het seizoen 2020/21 speelt het hoogste jeugdelftal in de eerste divisie van de nieuwe Onder-21 competitie. Dit betekende het einde van Jong Almere City FC, dat in het seizoen 2019/20 nog uitkwam in de derde divisie. Het O21 elftal staat onder leiding van hoofdtrainer Hedwiges Maduro.

Naast het O21 elftal heeft Almere City FC in het seizoen 2021/22 een O18, O17, O16 en O14 elftal.

Amateurs[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de invoering van het profvoetbal bleef de amateurtak van Omniworld in de Hoofdklasse spelen. In 2010 degradeerde de amateurtak uit de Hoofdklasse. De eveneens in Almere City FC omgedoopte amateurs vroegen in februari 2011 uitstel van betaling aan maar kunnen het seizoen in de eerste klasse uitspelen. Op 1 juni 2011 werd het faillissement van de amateurtak uitgesproken. Op 23 mei 2011 werd vanuit de gelederen van de oude club een nieuwe vereniging opgericht onder de naam Sporting Almere die op het laagste amateurniveau moet beginnen.

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1995 1e
  Eerste Klasse A
 • 1997 1e
  Eerste Klasse A
 • 1999 7e
  Hoofdklasse A
 • 2000 9e
  Hoofdklasse A
 • 2001 5e
  Hoofdklasse A
 • 2002 9e
  Hoofdklasse A
 • 2003 3e
  Hoofdklasse A
 • 2004 4e
  Hoofdklasse A
 • 2005 5e
  Hoofdklasse A
 • 2006 19e
  Eerste divisie
 • 2007 16e
  Eerste divisie
 • 2008 13e
  Eerste divisie
 • 2009 20e
  Eerste divisie
 • 2010 14e
  Eerste divisie
 • 2011 18e
  Eerste divisie
 • 2012 13e
  Eerste divisie
 • 2013 13e
  Eerste divisie
 • 2014 18e
  Eerste divisie
 • 2015 10e
  Eerste divisie
 • 2016 8e
  Eerste divisie
 • 2017 8e
  Eerste divisie
 • 2018 9e
  Eerste divisie
 • 2019 7e
  Eerste divisie
 • 2020 9e
  Eerste divisie
 • 2021 4e
  Eerste divisie
🛈 Uitleg

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Records en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

 • Grootste overwinning: Almere City FC – Jong PSV: 7–0 (29 april 2016)
 • Grootste nederlaag: Sparta Rotterdam – Almere City FC: 12–1 (20 augustus 2010)
 • Meeste doelpunten voor: 75 (Eerste divisie, 2020/2021)
 • Minste doelpunten voor: 40 (Eerste divisie, 2008/2009)
 • Meeste doelpunten tegen: 87 (Eerste divisie, 2005/2006)
 • Minste doelpunten tegen: 48 (Eerste divisie, 2020/2021)

Bekende (oud-)spelers/trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van Almere City FC voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Almere City FC van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.