Almere City FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almere City FC
Almere City FC logo.jpg
Naam Almere City FC
Bijnaam De Zwarte Schapen, Ally
Opgericht 14 september 2001
Stadion Yanmar Stadion
Almere
Capaciteit 3.000
Algemeen directeur Vlag van Nederland John Bes
Manager Vlag van Nederland Dirk van der Pool
Technisch directeur Vlag van Nederland Robert Maaskant
Trainer Vlag van Nederland Michele Santoni
(Hoofd)sponsor MAIN Energie[1]
Begroting € 2,7 miljoen[2]
Competitie Eerste Divisie (2018/19)
Tweede Divisie (2018/19) (Jong Almere City FC)
Thuis
Uit
Geldig voor 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Almere City FC is een Nederlandse voetbalclub opgericht op 14 september 2001, die sinds 2005 betaald voetbal speelt. De Almeerse vereniging was onderdeel van de omnisportvereniging Omniworld. Tot en met het seizoen 2009/2010 speelde de club onder de naam FC Omniworld.

Geschiedenis[bewerken]

Van Amsterdam naar Almere[bewerken]

De oorsprong van de club begint in 1954 bij BVC Amsterdam (Beroeps Voetbal Club Amsterdam, bijnaam De Zwarte Schapen). Deze club werd verkocht aan Dé Stoop die de club in 1958 liet fuseren met DWS tot DWSA (Door Wilskracht Sterk Amsterdam) en in 1962 als DWS ging spelen en later tot FC Amsterdam zou fuseren. De supportersvereniging van het oude BVC richtte op 20 april 1959 een nieuwe club op, "De Zwarte Schapen". De club speelde in Diemen en ging met investeringen van Kurt Vyth na vijf opeenvolgende promoties van de derde klasse van de afdeling Amsterdam naar de tweede klasse KNVB, dan het op één na hoogste amateurniveau. Na het vertrek van de investeerder zakte de club langzaam af. In 1978 fuseerde de club met A.V.V. Argonaut (opgericht in 1932) en ging als Argonaut-Zwarte Schapen (A.Z.S.) spelen in Amsterdam. In 1986 won de club de KNVB beker voor amateurs. De club heette tussen 1988 en 1992 FC De Sloterplas. De club speelde op sportpark Spieringhorn. Na een royement van een half jaar door de KNVB in 1993 had de Zwarte Schapen nog maar weinig leden over. Desondanks bleven de ambities onder voorzitter Richard Smith bijzonder hoog. Om die te realiseren verhuisde de club in 1995 uit Amsterdam, vlak nadat voor het eerst in de historie de hoofdklasse werd bereikt, met trainer John Rep. Na één jaar in Almere degradeerde de club in 1996, maar keerde een jaar later terug in de Hoofdklasse en de naam werd in 1997 veranderd in Sporting Flevoland. Het geheel viel later onder het Omniworld project en vanaf 2000 werd de naam FC Omniworld.

Omniworld[bewerken]

De gemeente Almere vatte in het midden van de jaren negentig het plan op om attractieve topsporten in de stad te bevorderen. Naast sporten als volleybal en basketbal wilde men een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) in de stad hebben. Deze ambitie zou moeten passen bij de verwachting dat Almere rond 2015 ongeveer 250.000 inwoners zou hebben. De gedachte was dat bij een grote stad grootschalige voorzieningen horen; niet alleen op het gebied van gezondheid en cultuur, maar ook op het terrein van de sport.

De ontwikkelingscombinatie Almada werd in het najaar van 1996 geselecteerd om samen met de gemeente de ambities in de sportmarkt uit te werken en te concretiseren. Ook werd er een stichting Omniworld Sport & Marketing opgericht in 1998. Om nauwer betrokken te zijn bij de realisatie van de plannen, richtte de gemeente Almere zelf de Naamloze Vennootschap Sportcomplex Almere op in 1999 om uitwerking te geven aan de plannen diverse topsporten onder één dak te hebben. Vervolgens volgde de oprichting van Omniworld Sport BV in 2001, waarna de volleybal tak als eerste onder de vlag Omniworld opereerde op 12 september 2001. Twee dagen later volgde de voetbal-, basketbal-, zaalvoetbal- en handbaltak.

Nadat de verkiezingen van 2002, waarbij het tegen betaald voetbal gerichte Leefbaar Almere de grootste raadsfractie werd en aan het College deelnam, werd de NV Sportcomplex ontmanteld. Almere distantieerde zich van de plannen voor betaald voetbal. Deze mochten niet gerealiseerd worden met behulp van gemeenschapsgeld. In 2004 lukte het niet te voldoen aan de voorwaarden van het licentiereglement van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Vanuit de private sector kwamen de financiële middelen om door te gaan. Eind 2004 en begin 2005 voldeed de Hoofdklasse amateurs FC Omniworld aan de eerste twee meetpunten voor het verkrijgen van de licentie. De bouwvergunning van de gemeente voor het stadion werd verkregen.

In augustus 2005 is op het Fanny Blankers Koen-Sportpark het Mitsubishi Forklift-Stadion geopend, dat plaats biedt aan ongeveer 3000 toeschouwers. Er werd tevens een extra toegangsweg gebouwd voor calamiteiten en het aantal parkeerplaatsen werd uitgebreid. Er kwam ook een eigen gebouw voor de BVO. Sinds augustus 2005 neemt de BVO FC Omniworld deel aan de competitie in de eerste divisie betaald voetbal, de zogenaamde Jupiler League (toen nog de Gouden Gids Divisie geheten).

De eerste wedstrijd in het betaalde voetbal hoorde FC Omniworld thuis te spelen tegen BV Veendam. Na uitvoerig testen van de KNVB werd de (nieuwe) kunstgrasmat echter afgekeurd en de wedstrijd vlak voor de aftrap afgelast. FC Omniworld maakte dan ook pas een week later (op 19 augustus 2005) haar debuut in de Gouden Gids Divisie en daarmee dus in het betaalde voetbal van Nederland. Deze wedstrijd verloor FC Omniworld met 2-0 van FC Eindhoven in het Jan Louwers Stadion.

De club sloot het eerste seizoen in het betaalde voetbal af als 19e, met 29 punten. Daarmee werd de doelstelling behaald. Ook in het tweede seizoen haalde de club de aan het begin van het seizoen zelf gestelde doelstelling. Toch was de uiteindelijke 16e plaats (met 41 wedstrijdpunten) ietwat teleurstellend. Aan het einde van het seizoen werden de nodige nederlagen op rij geleden, terwijl de club rond de winterstop als echte middenmoter meedraaide.

Almere City FC[bewerken]

Ingaande het seizoen 2010/11 heeft de club zijn naam veranderd in Almere City FC[3], waarmee afstand genomen werd van het mislukte verleden van de omnisportvereniging.

In het seizoen 2010/11 eindigde Almere City FC als achttiende en laatste in de Eerste divisie. Omdat FC Oss de Topklasse Zondag wist te winnen en aangaf te willen promoveren, zou Almere City uit het profvoetbal degraderen. Doordat op 8 juni 2011 RBC Roosendaal failliet werd verklaard[4][5], besloot de KNVB een week later om de open gevallen plaats aan Almere City te geven.[6]

Eerste periodetitel[bewerken]

Almere City verzamelde in de tiende tot en met de achttiende speelronde van het seizoen 2014/15 23 punten en eindigde daarmee als tweede in het klassement over de tweede periode. Doordat de nummer één in diezelfde stand, N.E.C., de eerste periode al achter zijn naam had geschreven, won Almere City hiermee voor het eerst in de historie van de club een periodetitel.[7] Door de titel mocht de club voor het eerst meedoen aan de play-offs, maar dat leverde geen promotie op naar de Eredivisie.

Dichtbij de Eredivisie[bewerken]

Almere City FC stelde in het seizoen 2017/18 pas in de laatste wedstrijd van het seizoen de play-offs om promotie naar de Eredivisie veilig. In de play-offs versloeg Almere City FC in de eerste ronde MVV Maastricht met 1-3 en 3-2. In de halve finale schakelde het eredivisionist Roda JC uit, in Almere werd het 0-0 en in Kerkrade wonnen de Almeerders met 1-2 waardoor het in de finale kwam. De laatste horde moest worden genomen tegen De Graafschap. In Almere stond Almere City FC tot de 89e minuut 1-0 voor maar na een rode kaart van Tom Overtoom en een benutte strafschop van ex-Almere City FC speler Fabian Serrarens werd het 1-1 in het Yanmar Stadion. In Doetinchem kwamen de Almeerders ook op 0-1 maar de Graafschap boog de achterstand om naar een 2-1 overwinning waardoor de superboeren in het seizoen 2018/18 uitkomen in de Eredivisie.

Vanaf het seizoen 2018/19 voetbalt Almere City FC op echt gras, na 13 jaar betaald voetbal neemt het afscheid van het kunstgrasveld.

Organisatie[bewerken]

Bijgewerkt tot 10 juni 2018

Nat. Naam Functie Sinds
Eigenaar
Vlag van Nederland Lesley Bamberger Eigenaar
Directie
Vlag van Nederland John Bes Algemeen Directeur 2016
Vlag van Nederland Robert Maaskant Technisch Directeur 2018
Jeugdopleiding
Vlag van Nederland René Koster Hoofd Jeugdopleiding 2016

Eerste elftal [bewerken]

Selectie[bewerken]

Bijgewerkt tot 24 juli 2018

Nr. Nat. Naam Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Joshua Smits 2019 Vlag van Nederland NEC
13 Vlag van Nederland Chiel Kramer 2019 Vlag van Nederland FC Eindhoven
21 Vlag van Nederland Timo Plattel 2018 Vlag van Nederland Achilles '29
1 Vlag van Nederland Mike Grim 2018 Vlag van Nederland AFC Ajax
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Bram van Vlerken 2020 Vlag van Nederland PSV
3 Vlag van België Joedrick Pupe 2020 Vlag van België KV Kortrijk
4 Vlag van Nederland Faris Hammouti 2020 Vlag van Nederland Feyenoord
5 Vlag van Nederland Delvechio Blackson 2019 Vlag van Nederland SC Cambuur
14 Vlag van Nederland Damon Mirani 2018 Vlag van Nederland AFC Ajax
16 Vlag van Nederland Nicky van Hilten 2020 Vlag van Nederland Eigen jeugd
18 Vlag van Engeland Edward Francis 2019 Vlag van Engeland Manchester City
17 Vlag van Senegal Moustapha Seck 2019 Vlag van Italië AS Roma
Vlag van Nederland Guy Ramos 2019
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Tim Receveur 2020 Vlag van Nederland De Graafschap
7 Vlag van Nederland Anass Ahannach 2019 Vlag van Nederland Eigen jeugd
8 Vlag van Nederland Niek Vossebelt 2021 Vlag van Nederland FC Den Bosch
10 Vlag van Nederland Ricardo Kip 2020 Vlag van Engeland Fleetwood Town
27 Vlag van Nederland Youri Loen 2020 Vlag van Nederland FC Emmen
Aanvallers
9 Vlag van Italië Edoardo Soleri 2019 Vlag van Italië AS Roma
20 Vlag van Roemenië Andreas Calcan 2019 Vlag van Nederland FC Dordrecht
11 Vlag van Nederland Jergé Hoefdraad 2019 Vlag van Nederland SC Cambuur
19 Vlag van Nederland Kevin Luckassen 2019 Vlag van Engeland Northampton Town FC
23 Vlag van Nederland Achille Vaarnold 2018 Vlag van Nederland AZ Alkmaar
30 Vlag van Griekenland James Efmorfidis 2020 Vlag van Griekenland AE Larissa
29 Vlag van Nederland Stijn Meijer 2020 Vlag van Nederland Willem II
Vlag van Nederland Torino Hunte 2020 Vlag van Nederland VVV

Staf[bewerken]

Bijgewerkt tot 9 juli 2018

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Michele Santoni hoofdtrainer 2018 2020 Vlag van Italië Cagliari
Vlag van Denemarken Ole Tobiasen assistent-trainer 2018 2020 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
Vlag van Nederland Ivar van Dinteren assistent-trainer 2018 2020 Vlag van Nederland SDO Bussum
Vlag van Nederland Jan Splinter keeperstrainer 2013 Vlag van Nederland FC Lisse
Vlag van Nederland Ajey Raghosing performancetrainer 2018 2019 Vlag van Nederland AZ
Medische staf
Vlag van Nederland Sjouke Tel conditietrainer
Vlag van Nederland Leo de Wit verzorger
Analyse staf
Vlag van Nederland Leen den Boer video-analist
Overige staf
Vlag van Nederland Roy Gebbink teammanager
Vlag van Nederland Jordy Haak persvoorlichter
Vlag van Nederland Ronald van Bruggen materiaalman
Vlag van Nederland Harry van Gent materiaalman
Vlag van Nederland Rodney di Leon materiaalman

Overige elftallen[bewerken]

Jong Almere City FC[bewerken]

Competitieresultaten[bewerken]

14
4
-
17 18 19

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Amateurs[bewerken]

Bij de invoering van het profvoetbal bleef de amateurtak van Omniworld in de Hoofdklasse spelen. In 2010 degradeerde de amateurtak uit de Hoofdklasse. De eveneens in Almere City FC omgedoopte amateurs vroegen in februari 2011 uitstel van betaling aan maar kunnen het seizoen in de eerste klasse uitspelen. Op 1 juni 2011 werd het faillissement van de amateurtak uitgesproken. Op 23 mei 2011 werd vanuit de gelederen van de oude club een nieuwe vereniging opgericht onder de naam Sporting Almere die op het laagste amateurniveau moet beginnen.[8]

Overzichtslijsten[bewerken]

Competitieresultaten 2006–2018[bewerken]

19
16
13
20
14
18
13
13
18
10
8
8
9
06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
 • 2005 – 2010: FC Omniworld
 • 2010 – heden: Almere City FC

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Seizoensoverzichten[bewerken]

Records en statistieken[bewerken]

 • Grootste overwinning: Almere City FC – Jong PSV: 7–0 (29 april 2016)
 • Grootste nederlaag: Sparta Rotterdam – Almere City FC: 12–1 (20 augustus 2010)
 • Meeste doelpunten voor: 70 (Eerste divisie, 2017/2018)
 • Minste doelpunten voor: 40 (Eerste divisie, 2008/2009)
 • Meeste doelpunten tegen: 87 (Eerste divisie, 2005/2006)
 • Minste doelpunten tegen: 55 (Eerste divisie, 2007/2008)

Bekende (oud-)spelers/trainers[bewerken]

Spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van spelers van Almere City FC voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken]


Trainers[bewerken]


Externe links[bewerken]