Hoofdklasse (Nederlands amateurvoetbal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdklasse
Land Vlag van Nederland Nederland
Bond KNVB
Opgericht 1974 (zondagclubs)
1996 (zaterdagclubs)
Systeem Competitie
Promotie naar Topklasse
Degradatie naar Eerste klasse
Aantal teams 84 (14 per competitie)
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

De Hoofdklasse is vanaf het seizoen 2010/11 het op een na hoogste niveau van het amateurvoetbal in Nederland georganiseerd door de KNVB. Vanaf de oprichting tot en met het seizoen 2009/10 was deze landelijke klasse het hoogste niveau. Daarna kwam de Topklasse er boven te staan.

Opzet[bewerken]

Zowel bij de zaterdag- als de zondagafdeling zijn er drie hoofdklassen: A, B en C. Iedere hoofdklasse bestaat uit veertien voetbalclubs. De kampioen promoveert naar de Topklasse, de periodekampioenen strijden met de nummer 13 van de Topklasse een nacompetitie om promotie. De nummers 13 en 14 degraderen naar de eerste klasse, de nummers 11 en 12 spelen samen met de periodekampioenen uit de eerste klasse een nacompetitie om in de hoofdklasse te blijven. Bij promotie naar de topklasse moeten de promovendi aan minimale eisen voldoen, zoals het beschikken over een voetbalaccommodatie met beveiliging en een perszaal. Ook kunnen de gepromoveerde clubs voor het eerst hun spelers een contract aanbieden.

Historie[bewerken]

Zondagamateurs

De hoofdklasse voor zondagamateurs bestaat sinds het seizoen 1974/75 toen de klasse met drie competities (A, B en C) boven de zes eerste klassen als hoogste amateurniveau werd ingevoerd. De eerste 42 deelnemers (14 teams per competitie) waren de top-7 van elke Eerste klasse van het seizoen 1973/74.[1]

Eerste klasse A
(West I)
Eerste klasse B
(West II)
Eerste klasse C
(Noord)
Eerste klasse D
(Oost)
Eerste klasse E
(Zuid I)
Eerste klasse F
(Zuid II)
AFC
HFC EDO
USV Elinkwijk
Rood-Wit A
ASC SDW
De Spartaan
ZVV Zilvermeeuwen
CVV
SV Gouda
Hermes DVS
VV Papendrecht
RVC Rijswijk
GVV Unitas
UVS
VV C.E.C.
VV Drachten
VV Emmen
SC Erica
CVV Germanicus
VV Sneek
Velocitas
Achilles '12
VV Ede
Enschedese Boys
VV Haaksbergen
Quick Nijmegen
VV Rheden
De Treffers
BVV Den Bosch
DESK
HVV Helmond
RBC
RKC
TOP
VV De Valk
RKVV Almania
VV Caesar
SV Limburgia
SVM Munstergeleen
SVN
VV Veritas
RKVV Voerendaal
Hoofdklasse A Hoofdklasse B Hoofdklasse C

Vanaf het seizoen 1996/97 spelen de noordoostelijke clubs in de Hoofdklasse C in plaats van B en de Zuidelijke clubs in de Hoofdklasse B in plaats van C, dit in analogie met het zaterdagvoetbal.

Zaterdagamateurs

De hoofdklasse voor de zaterdagamateurs werd in het seizoen 1996/97 ingevoerd door middel van herbenoeming van de drie Eerste klassen naar Hoofdklasse. Dit gebeurde tegelijkertijd met de grote omvorming die de KNVB in de zomer van 1996 doorvoerde met het opheffen van de diverse provinciale-, regionale- en stadsbonden met hun eigen competities naar negen KNVB-districten (Midden, Noord, Oost, West I, II, III en IV en Zuid I en II).

Algeheel kampioenschap[bewerken]

Tot en met het seizoen 2009/10 speelden de kampioenen van elke klasse onderling om het zaterdagsamateur- en het zondagsamateurkampioenschap. Vervolgens speelden de zaterdag- en de zondagkampioen om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. De algehele amateurkampioen nam deel aan de wedstrijd om de Super Cup voor amateurs.


Bronnen, noten en/of referenties
www.voetbalnoord.nl
www.dekrantvantoen.nl