AGOVV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AGOVV
AGOVV
Naam Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder
Bijnaam de Blauwen
"Veluws Trots"
"Apeldoorners"
Opgericht 25 februari 1913
Plaats Apeldoorn
Stadion Sportpark Berg & Bos
Voorzitter Martin Maassen
(Hoofd)sponsor Leadax
Speeldag Zaterdag
Competitie Derde klasse zaterdag (2020/21)
Prijzen Landskampioen Schaal.png Algeheel amateurkampioen 2002
Website http://www.agovv.nl
Tenue
Geldig voor 2018/19
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

AGOVV is een Nederlandse voetbalclub uit Apeldoorn. De club speelde van 1954 tot 1971 en van 2003 tot 2013 in het betaalde voetbal. Vanaf het seizoen 2018/19 voetbalt het in de Derde klasse.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin[bewerken | brontekst bewerken]

Drankmisbruik en de gevolgen daarvan na sportwedstrijden op zondag brachten enkele leden van een Apeldoornse geheelonthouders-zangvereniging ertoe om een voetbalvereniging, eveneens voor geheelonthouders, op te richten. Zo ontstond op 25 februari 1913 de v.v. AGOSV: de Apeldoornse Geheelonthouders-voetbalvereniging "Steeds Voorwaarts". Na de eerste successen veroverde de vereniging een plaats in de Geldersche Voetbalbond (Geld. VB), waarin al een vereniging met de naam "Steeds Voorwaarts" speelde. Dit noopte de vereniging tot wijziging van de naam in AGOVV: Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging. Omdat de leden 'van de blauwe knoop' waren, speelde en speelt AGOVV in het blauw. In 1921 heeft men aan het acroniem AGOVV een andere betekenis gegeven: 'Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder'.

Bioscoopjournaal uit 1942. In het Haagse Zuiderparkstadion spelen de voetbalclubs ADO en AGOVV om het kampioenschap van Nederland. (5-2 in het voordeel van ADO).

In 1938 behaalde AGOVV de finale van de KNVB Beker waarin het van VSV verloor.

AGOVV behaalde haar beste resultaten in de seizoenen 1941/1942 en 1948/1949, in die seizoenen werd AGOVV kampioen van de eerste klasse Oost en werd in de kampioenscompetitie de derde plaats om het Nederlands kampioenschap behaald. In 1954 trad AGOVV toe tot het betaalde voetbal. De club speelde in de Eerste Divisie en later in de Tweede Divisie. De bekendste spelers uit de periode van het betaald voetbal waren doelman Joop Niezen, de latere hoofdredacteur van Voetbal International, en midvoor Sietze de Vries.

Terug naar de amateurs, 1971[bewerken | brontekst bewerken]

Entree Sportpark Berg en Bos
Sportpark Berg & Bos

In 1971 werd de club door de KNVB door de opheffing van de Tweede divisie uit het betaalde voetbal verwijderd. Dit leidde tot protesten bij de Apeldoornse bevolking. De club speelde vervolgens in amateurcompetities van de KNVB. In het seizoen 2001-2002 werd AGOVV onder leiding van trainer Peter Bosz kampioen in de Hoofdklasse C en later ook algeheel amateurkampioen van Nederland. In 2003 trad AGOVV weer toe tot het betaalde voetbal en sinds 1 juli 2003 gebruikte de club voor de profsectie de naam AGOVV Apeldoorn. AGOVV Apeldoorn kwam sinds het seizoen 2003/2004 uit in de eerste divisie van het betaald voetbal in Nederland. De amateurselectie degradeerde in 2004 van de Hoofdklasse naar de eerste klasse E. In 2008 degradeerde het hoogste amateurteam opnieuw, en wel naar de Tweede klasse.

Rentree betaald voetbal 2003-2013[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de terugkeer naar het betaalde voetbal, in het seizoen 2003/04 werd oud-international Jurrie Koolhof aangesteld als hoofdtrainer van de club. Hij volgde Stanley Menzo op, die niet in bezit was van het diploma Coach Betaald Voetbal. In het eerste seizoen in het betaalde voetbal speelde PSV-huurling Klaas-Jan Huntelaar, de latere topscorer van de eredivisie van 2005/2006, bij AGOVV Apeldoorn. Na twee seizoenen met gemiddeld succes en zonder de nacompetitie gehaald te hebben, vond de directie het tijd voor een nieuwe aanpak: het contract van Koolhof werd niet verlengd. Inmiddels was Menzo in bezit van het diploma en hij werd benoemd tot hoofdtrainer voor het seizoen 2005-2006. Met Menzo behaalde AGOVV voor het eerst de nacompetitie, maar hij verliet de club na dat jaar voor FC Volendam. Menzo werd opgevolgd door Rini Coolen.

In het seizoen 2006 werd het natuurgrasveld vervangen door een kunstgrasveld. De club was na Heracles Almelo, SC Cambuur (2005-2008), FC Zwolle, Excelsior en FC Volendam de zesde Nederlandse profclub die kunstgras liet aanleggen.

Coolen nam halverwege het seizoen 2006/2007 afscheid van AGOVV vanwege de slechte resultaten. Het seizoen werd afgemaakt door de twee assistent-trainers Roberto Klomp en Marco Heering, zonder succes: AGOVV eindigde het seizoen als laatste. Voor de volgende drie seizoenen werd John van den Brom als hoofdtrainer gecontracteerd. De 6e plaats in het seizoen 2009/2010 was het beste resultaat sinds de terugkeer in het betaalde voetbal, AGOVV speelde toen voor de tweede en laatste keer in de nacompetitie om promotie. Na afloop van het seizoen 2009/2010 ging Van den Brom, niettegenstaande zijn nog één jaar doorlopende contract naar ADO Den Haag; Hans de Koning volgde hem op. Omdat AGOVV en De Koning geen overeenstemming over een nieuwe verbintenis konden bereiken, werd na dat ene seizoen Hans van Arum, afkomstig van Vitesse, als nieuwe hoofdtrainer aangesteld; hij werd voor het eerst hoofdcoach. Voor de laatste wedstrijd van het volgende seizoen, 2011/2012, waarin AGOVV slechts niet laatste werd door strafpunten bij andere clubs, werd Van Arum om "veiligheidsredenen" op non-actief gesteld. Andries Ulderink werd trainer voor het seizoen 2012/2013. Deze rentree was echter van korte duur, de club werd op 8 januari 2013 failliet verklaard en is vervolgens op 17 januari 2013 uit de competitie genomen.

Er zijn plannen geweest om AGOVV een nieuw stadion voor 6.000 toeschouwers te laten bouwen in de zuidwestpoort van Apeldoorn. Een andere mogelijkheid was de terugkoop door de gemeente Apeldoorn van het bestaande terrein dat in 1999 aan AGOVV was verkocht, waarna de voetbalclub de huurder zou worden. In maart 2012 bleek dat AGOVV de geboden prijs te laag vond.[1]

Ook heeft het voornemen bestaan het profgedeelte van AGOVV los te koppelen van de amateurtak om te komen tot een nieuwe professionele voetbalvereniging in sportpark Malkenschoten waarbij intensief samengewerkt zou worden met het amateurvoetbal in Apeldoorn (waaronder de daarbij verzelfstandigde amateurs van AGOVV, Apeldoornse Boys en andere clubs).[2]

Teloorgang[bewerken | brontekst bewerken]

Deze en andere toekomstplannen waren echter hoogst onzeker geworden door een belastingschuld van de club van ruim 400.000 euro. De belastingdienst vroeg in december 2012 het faillissement aan.[3] Op 11 december 2012 gaf de rechtbank AGOVV vier weken de tijd om een reddingsplan te overleggen.[4] Begin januari 2013 gaf de tuchtcommissie van de KNVB de club twee punten in mindering in verband met de financiële problemen. Daarmee zakte AGOVV van de elfde naar de veertiende plaats op de ranglijst.[5] Op 8 januari werd bij verstek het faillissement van AGOVV uitgesproken. Het doek viel voor de profclub AGOVV definitief op 11 januari 2013, toen namens haar bestuur werd meegedeeld dat werd berust in het faillissement.[6][7] Trouwe fans hielden nog een inzamelingsactie voor hun club. Deze was tevergeefs. Er werd slechts 20.000 euro opgehaald. De amateurs blijven bestaan.

Door het faillissement van de proftak raakte ook de amateurvereniging in zwaar financieel weer. In februari 2013 gaf de belastingdienst de vereniging twee weken om een achterstallige schuld te voldoen. Door externe investeerders werd de amateurtak gered. Ook bleef Sportpark Berg en Bos behouden.

Vanaf het 100-jarig bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 februari 2013 bestond de club 100 jaar. Vanwege de teloorgang van de profclub en de financiële problemen van de amateurs zelf werd het 100-jarig bestaan pas op 18 oktober van dat jaar gevierd.

Vanaf het seizoen 2013/14 is AGOVV geswitcht van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal. AGOVV begon in de Zaterdag vierde klasse B. Na één seizoen in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal promoveerde AGOVV direct naar de Zaterdag derde klasse B. In 2016 promoveerde AGOVV naar de Zaterdag Tweede Klasse G. De club kende, mede door de gestaakte gezamenlijke jeugd met Vitesse, een leegloop. Inmiddels weet ook de jeugd AGOVV weer te vinden. Waar AGOVV enkele jaren geleden geen enkele jeugd meer had hebben ze inmiddels weer mini pups (leeftijd 5 t/m 7 jaar), 2 jeugd onder 9 teams en een Onder 19. Ook financieel gaat het langzaam beter. De schulden werden teruggebracht van 6 tot 4 ton. Het opknappen van de monumentale houten tribune van sportpark Berg en Bos is inmiddels gerealiseerd en op 20 augustus 2016 is deze weer geopend door wethouder Detlev Cziesso.[8] Vanaf het seizoen 2017/18 heeft AGOVV ook weer een zaalvoetbalafdeling. De toekomstvisie van AGOVV is spelen in de top van het Nederlandse amateurvoetbal.

Trots op het verleden maar de blik op de toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van seizoen 2020-2021 speelt AGOVV met een gouden ster boven het logo. Dit mag AGOVV door het behalen van het Algeheel Amateur kampioenschap in 2002. Met deze ster wil de club laten zien dat het trots is op haar verleden maar ook dat men vooral naar de toekomst kijkt. Na het faillissement van de BVO vertrok ook de jeugd van Sportpark Berg en Bos. Door de vele vrijwilligers heeft ook de jeugd de weg weer terug gevonden naar Sportpark Berg en Bos.[bron?]

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Sportpark Berg & Bos[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sportpark Berg & Bos voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Resultaten betaald voetbal 1955–1971 en 2004–2013[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1955 12e
  Eerste klasse (prof) D
 • 1956 2e
  Eerste klasse (prof) A
 • 1957 15e
  Eerste divisie B
 • 1958 14e
  Eerste divisie A
 • 1959 3e
  Eerste divisie A
 • 1960 9e
  Eerste divisie B
 • 1961 16e
  Eerste divisie A
 • 1962 8e
  Eerste divisie A
 • 1963 2e
  Tweede divisie A
 • 1964 8e
  Tweede divisie B
 • 1965 2e
  Tweede divisie A
 • 1966 11e
  Tweede divisie A
 • 1967 21e
  Tweede divisie
 • 1968 17e
  Tweede divisie
 • 1969 17e
  Tweede divisie
 • 1970 15e
  Tweede divisie
 • 1971 9e
  Tweede divisie
 • -
 • -
 • -
 • 2004 10e
  Eerste divisie
 • 2005 10e
  Eerste divisie
 • 2006 10e
  Eerste divisie
 • 2007 20e
  Eerste divisie
 • 2008 16e
  Eerste divisie
 • 2009 11e
  Eerste divisie
 • 2010 6e
  Eerste divisie
 • 2011 15e
  Eerste divisie
 • 2012 17e
  Eerste divisie
 • 2013 🗙 Niet uitgespeeld
  Eerste divisie
🛈 Uitleg
 • 1954 - 1971: AGOVV
 • 2003 - 2012: AGOVV Apeldoorn

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Algeheel amateurkampioen van Nederland
Kampioen in 2002
Algemeen zondagkampioenschap
Kampioen in 2002
Zondag Hoofdklasse C
Kampioen in 2002
Super Cup amateurs
Finalist in 2002
Districtsbeker Oost
Winnaar in 1989
Eerste Klasse Oost
Kampioen in 1942 en 1949
Kampioenscompetitie om landstitel
3e plaats in 1942 en 1949
Verliezend KNVB Bekerfinalist
1938

Competitieresultaten 1997–2018 (zaterdag)[bewerken | brontekst bewerken]

10
C
10
C
11
C
11
C
12
C
1
B
10
B
2
B
10
G
13
G
9
B
97 98 99 00 01 - - - 14 15 16 17 18 19Competitieresultaten 1917–2013 (zondag)[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1917 2e
  Derde klasse C
 • 1918 3e
  Tweede klasse B
 • 1919 6e
  Tweede klasse B
 • 1920 4e
  Tweede klasse B
 • 1921 3e
  Tweede klasse B
 • 1922 1e
  Tweede klasse B
 • 1923 3e
  Tweede klasse B
 • 1924 4e
  Tweede klasse B
 • 1925 2e
  Tweede klasse B
 • 1926 2e
  Tweede klasse B
 • 1927 1e
  Tweede klasse B
 • 1928 3e
  Eerste klasse
 • 1929 3e
  Eerste klasse
 • 1930 3e
  Eerste klasse
 • 1931 6e
  Eerste klasse
 • 1932 3e
  Eerste klasse
 • 1933 7e
  Eerste klasse
 • 1934 7e
  Eerste klasse
 • 1935 9e
  Eerste klasse
 • 1936 5e
  Eerste klasse
 • 1937 3e
  Eerste klasse
 • 1938 5e
  Eerste klasse
 • 1939 2e
  Eerste klasse
 • 1940 3e
  Eerste klasse
 • 1941 9e
  Eerste klasse
 • 1942 1e
  Eerste klasse
 • 1943 2e
  Eerste klasse
 • 1944 4e
  Eerste klasse
 • 1945
 • 1946 4e
  Eerste klasse
 • 1947 3e
  Eerste klasse
 • 1948 3e
  Eerste klasse
 • 1949 1e
  Eerste klasse
 • 1950 3e
  Eerste klasse
 • 1951 3e
  Eerste klasse B
 • 1952 4e
  Eerste klasse A
 • 1953 11e
  Eerste klasse B
 • 1954 9e
  Eerste klasse B
 • -
 • -
 • -
 • 1972 6e
  Derde klasse B
 • 1973 10e
  Derde klasse B
 • 1974 7e
  Derde klasse B
 • 1975 4e
  Derde klasse B
 • 1976 11e
  Derde klasse B
 • 1977 5e
  Vierde klasse G
 • 1978 1e
  Vierde klasse G
 • 1979 1e
  Derde klasse B
 • 1980 7e
  Tweede klasse A
 • 1981 8e
  Tweede klasse A
 • 1982 12e
  Tweede klasse A
 • 1983 4e
  Derde klasse B
 • 1984 7e
  Derde klasse B
 • 1985 1e
  Derde klasse B
 • 1986 10e
  Tweede klasse B
 • 1987 2e
  Tweede klasse B
 • 1988 2e
  Tweede klasse B
 • 1989 3e
  Eerste klasse D
 • 1990 7e
  Eerste klasse D
 • 1991 5e
  Hoofdklasse B
 • 1992 12e
  Hoofdklasse B
 • 1993 1e
  Eerste klasse D
 • 1994 13e
  Hoofdklasse B
 • 1995 6e
  Eerste klasse D
 • 1996 5e
  Eerste klasse D
 • 1997 1e
  Eerste klasse E
 • 1998 6e
  Hoofdklasse C
 • 1999 10e
  Hoofdklasse C
 • 2000 10e
  Hoofdklasse C
 • 2001 3e
  Hoofdklasse C
 • 2002 1e
  Hoofdklasse C
 • 2003 3e
  Hoofdklasse C
 • 2004 14e
  Hoofdklasse C
 • 2005 7e
  Eerste klasse E
 • 2006 8e
  Eerste klasse F
 • 2007 5e
  Eerste klasse E
 • 2008 12e
  Eerste klasse E
 • 2009 6e
  Tweede klasse I
 • 2010 4e
  Tweede klasse J
 • 2011 2e
  Tweede klasse J
 • 2012 7e
  Tweede klasse J
 • 2013 14e
  Tweede klasse I
🛈 Uitleg

Bekende (ex-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Lijst van spelers van AGOVV Apeldoorn

Betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

¹ tot 8 januari. Seizoen niet afgemaakt vanwege faillissement club.

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

AGOVV en het Nederlands voetbalelftal[bewerken | brontekst bewerken]

In de geschiedenis van AGOVV zijn drie spelers van AGOVV uitgekomen voor het Nederlands voetbalelftal. Recordinternational is Gep Landaal (8 interlands). Zijn eerste interland als AGOVVer was op 5 mei 1929 tegen België. Mauk Weber (6 interlands) en Jo Kluin (1 interland) hebben als speler van AGOVV het shirt van het Nederlands voetbalelftal gedragen.

Vitesse/AGOVV Voetbal Academie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 begon AGOVV met de Arnhemse voetbalclub Vitesse een gecombineerde Voetbal Academie, en was na Voetbalacademie FC Twente de tweede officieel opgerichte samenvoeging van twee jeugdopleidingen in het Nederlandse betaald voetbal. Vitesse/AGOVV werd een aparte vereniging met een eigen licentie, op 17 augustus 2005 opgericht door de besturen van Vitesse en AGOVV. De nieuwe vereniging kende een nieuw shirt, een eigen logo en nieuwe jeugdelftallen. De elftallen trainden doordeweeks op Nationaal Sportcentrum Papendal en speelden de wedstrijden op Sportpark Berg & Bos.

Aan het begin had de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie een eigen tenue. Het shirt was wit met daarop de Gelderse vlag, als symbool voor de beste jeugdopleiding van die provincie. De broek en de kousen waren tevens wit. Vanaf het seizoen 2009-2010 werd in geel-zwarte Vitesse shirts gespeeld, dus zonder het AGOVV-logo.

De voormalige Vitesse Voetbal Academie had het hoogste aantal waarderingssterren van 4, wat door de KNVB ook direct werd verleend aan de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie.[11]

In 2007/2008 promoveerde Vitesse/AGOVV naar de Eredivisie voor A-junioren. Het verblijf in de Eredivisie was van korte duur, want het seizoen daarna degradeerde Vitesse/AGOVV als nummer 13 weer terug naar de Eerste divisie, het hield alleen De Graafschap A1 achter zich. In het seizoen 2009-2010 werd Vitesse/AGOVV A1 kampioen van de eerste divisie en keerde het direct weer terug op het hoogste niveau.

In januari 2013 ging AGOVV failliet en daardoor stopte de gezamenlijke jeugdopleiding. Vanaf het seizoen 2013/2014 verdween de naam Vitesse/AGOVV definitief en spelen de elftallen weer onder de naam van Vitesse.

Zaalvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

SInds het seizoen 2020/21 komt de club uit in de Eredivisie zaalvoetbal onder de naam AGOVV/Futsal Apeldoorn. In de zomer van 2020 werd het voormalige Futsal Apeldoorn ondergebracht bij de club. De overige elftallen werden een jaar eerder al overgeschreven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurvoetbal zaterdag Oost – seizoen 2021/22
1e klasse D:CSV Apeldoorn · VV Bennekom · DOS '37 · DOS Kampen · DTS Ede · DZC '68 · Go-Ahead Kampen · VV Hierden · KHC · De Merino's · VV Nunspeet · SDV Barneveld · SVI · SVZW

2e klasse G:AVW '66 · SV Batavia '90 · asv Dronten · FC Horst · SV Lelystad '67 · VV Lunteren · OVC '85 · OWIOS · VV Renswoude · Unicum · SV de Valleivogels · Veensche Boys · VRC · VSCO '61
2e klasse H:ASC '62 · Be Quick '28 · Be Quick Z. · ZVV De Esch · VV Den Ham · Enter Vooruit · Hulzense Boys · IJVV · PH Almelo · Quick '20 · Sparta Enschede · Vroomshoopse Boys · WVF · ZAC

3e klasse A:VV Dieren · DVOV · SP Eefde · Eerbeekse Boys · ESA · Excelsior Z. · JVC Cuijk · VV Oeken · CVV Redichem · SP Teuge · Uni vv · SV Waalstad · FC Zutphen · ZZC '20
3e klasse B:VV Advendo '57 · AGOVV · Blauw Geel '55 · SC Hoevelaken · ONA '53 · SV Otterlo · Rood-Wit '58 · SKV · VV Stroe · VV Terschuurse Boys · VV Veenendaal · VVOP · VV Zeewolde · Zwart Wit '63
3e klasse C:BAS · DSV '61 · VV Elspeet · ESC · VV Hattem · SV Hatto Heim · HTC · VV Hulshorst · VV Oene · Olympia '28 · SC Rouveen · Swift '64 · VIOS Vaassen · Zwolsche Boys
3e klasse D:AJc '96 · ASV '57 · VV Bergentheim · VV Bruchterveld · DES · VV Hardenberg '85 · VV Hellendoorn · VV Kloosterhaar · VV Mariënberg · Oranje Nassau A. · SVVN · Voorwaarts V · SV Wilhelminaschool · RKSV De Zweef

4e klasse A:VV Alverna · AWC · Beuningse Boys · Elistha · SV Juliana '31 · Kolping-Dynamo · CSV Oranje Blauw · SV de Paasberg · Quick 1888 · SVHA · De Treffers · SC Valburg · SC Woezik · ASV Zuid Arnhem
4e klasse B:CHRC · SV DFS · VV Dodewaard · EMM Randwijk · KSV Fortissimo · GVC · VV Kesteren · FC Lienden · SDOO · VV Uchta · WVV Wageningen · WAVV · SV Wodanseck
4e klasse C:SV Achterveld · VV Barneveld · VV Ede/Victoria · EFC '58 · EZC '84 · SV Harskamp · VV Heerde · SV Prins Bernhard · SDS '55 · SEH · VV De Veluwse Boys · VEVO · Vierhouten '82
4e klasse D:CSV '28 · Dieze West · SV 't Harde · VV 's-Heerenbroek · VV Kampen · Noord Veluwse Boys · Reaal Dronten · VHK · VSW · VV Wijthmen · VV Wilsum · WZC Wapenveld · SV Zalk
4e klasse E:SV Almen · Blauw Wit '66 · Sportclub Deventer · EGVV · VV Gorssel · SV Harfsen · SV Helios · Koninklijke UD · OBW · FC RDC · VV Terborg · Sv Twello · FC Winterswijk
4e klasse F:Achilles '12 · ATC '65 · BZSV de Blauwwitters · RKSV Bornerbroek · SP Daarle · VV Daarlerveen · GFC · AVC Heracles · Juventa '12 · SC Lemele · MVV '69 · Sportclub Rijssen · SV Rijssen · SVV '56
4e klasse G:cvv Achilles · FC Aramea · Barbaros · FC Berghuizen · VV Drienerlo · GVV Eilermark · SC Enschede · SV Juliana '32 · EVV Phenix · PW 1885 · vv Rigtersbleek · Sportlust Glanerbrug · SVV '91 · HVV Tubantia