Nationaal Sportcentrum Papendal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Sportcentrum Papendal
Nationaal Sportcentrum Papendal
Entree Papendal.png
Motto of slagzin Centrum voor topsport en onderwijs
Oprichting 7 mei 1971
Sleutelfiguren Jochem Schellens, directeur
Hoofdkantoor Papendallaan 3
6816 VD Arnhem
Werknemers 850 werknemers (per jaareinde 2015)
Website Sportcentrumpapendal.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nationaal Sportcentrum Papendal is een Centrum voor Topsport en Onderwijs met een eigen Topsporthotel waar ruim 100 topsporters wonen en 400 topsporters trainen. Dit sporthotel dient niet verward te worden met Hotel Papendal (net als Sportcentrum Papendal een dochteronderneming van NOC*NSF) waar zowel sporters als zakelijke en toeristische gasten overnachten. Papendal is tevens de wedstrijd- en trainingslocatie van de Vitesse Voetbal Academie en Jong Vitesse, dat uitkomt in de Nederlandse Tweede divisie.

Sportcentrum Papendal ligt in de Veluwse bossen in Arnhem. Papendal is een terrein, aan de westkant van Arnhem, van ongeveer 160 hectare tussen de A50, N224 (Amsterdamseweg) en spoorlijn bij Oosterbeek. De ingang van Papendal ligt direct naast het Van Der Valk hotel.

Geschiedenis van Papendal[bewerken]

Op 24 januari 1959 wordt er in een vergadering van NSF (Nederlandse Sport Federatie) overlegd over hoe de Nederlandse sport groter kan worden. Ter sprake kwam een nationaal sportcentrum waar alle aangesloten bonden van NSF hun voordelen uit zouden kunnen halen. In november 1963 kocht NSF een bosterrein van 93,5 hectare van de gemeente Arnhem en in 1965 werd het terrein uitgebreid tot 123 hectare. Op 7 mei 1971 werd Nationaal Sportcentrum Papendal officieel geopend door prinses Beatrix.

In 1980 werden van 21 juni tot en met 5 juli de Olympische Spelen voor sporters met een handicap (tegenwoordig bekendstaand als de Paralympics), op Papendal gehouden.

Sinds januari 2013 is Sportcentrum Papendal officieel afgesplitst van NOC*NSF en daarmee als organisatie verzelfstandigd.

Faciliteiten[bewerken]

Papendal is de vaste locatie van NOC*NSF en Vitesse

Het terrein van Papendal is ondertussen uitgebreid tot ruim 160 hectare en nog steeds in gebruik als topsport trainingscentrum. De verouderde accommodaties van begin jaren ’70 worden langzamerhand gesloopt of gerenoveerd om aan de eisen van deze tijd te kunnen blijven voldoen. In 2005 kreeg het sportcentrum een nieuwe impuls door een groep van 25 handbalsters die deel gingen nemen aan een fulltime trainingsprogramma. Sindsdien is het aantal fulltime sporters dat op Papendal woont, traint en studeert, enorm gegroeid. Ruim 400 talenten en topsporters van 12 verschillende sportbonden maken dagelijks gebruik van de faciliteiten van Papendal. In maart 2009 kreeg Papendal officieel het predicaat Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) samen met Heerenveen, Amsterdam en Eindhoven. Uniek aan een CTO is dat topsporters op één locatie fulltime kunnen trainen, wonen en studeren met minimale reistijden.

Daarnaast is in 2013 de Arnhemhal geopend, een multifunctionele trainingslocatie. De Arnhemhal beschikt over twee grote balsporthallen, een krachttrainingsruimte, een kracht- en herstelruimte, een bokshal, een technische atletiekhal, een sprinthal, een coachplein en een innovatief topsportrestaurant.

Op Papendal staat een Sporthotel, hier hebben de jonge topsporters die fulltime trainen op Papendal een eigen kamer. Ook heeft het sportcentrum sinds 2013 een woonvoorziening elders in de stad. Op vier kilometer van het terrein huurt Papendal een Villa van Klein Warnsborn.

Overzicht Accommodaties

Outdoor accommodaties Indoor accommodaties
Atletiekbaan Arnhemhal
BMX-baan Boksring
Evenemententerrein Fitnessruimte
Handboogschietbaan Grote sporthal
Golfbanen Krachtruimten
Rock garden Schiethal
Tennisbanen Sporthal-West
Voetbalvelden Sprinthal


Steeds meer topsporters en bonden kiezen voor trainen en overnachten op Papendal zoals:

Organisaties op Papendal[bewerken]

Sportcentrum Papendal biedt naast faciliteiten voor de topsport, ook een thuishaven aan diverse organisaties. Zo bevindt zich onder andere NOC*NSF, SBV Vitesse, de Atletiekunie, Sport Medisch Centrum Papendal, Bas van de Goor Foundation, De Gelderse Sportfederatie, Upmeijer Sportpsychologie en dependances van ROC Rijn IJssel (CIOS) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op het terrein. Hotel Papendal heeft verschillende faciliteiten waaronder vergaderzalen, bar, restaurant en wellness. Er kan hier worden overnacht door zowel sporters als zakelijke of toeristische gasten in een van de 151 viersterren- (geopend in januari 2009) of driesterrenkamers. In totaal werken er 850 mensen op Papendal.

Trainingscomplex Vitesse[bewerken]

Trainingscomplex Vitesse op Nationaal Sportcentrum Papendal

Papendal is de trainingslocatie van SBV Vitesse en de jeugd van de Vitesse Voetbal Academie; Papendal is tevens de wedstrijdlocatie van de jeugdteams en Jong Vitesse, dat uitkomt in de Nederlandse Tweede divisie. In februari 2013 werd de nieuwe trainingsaccommodatie van Vitesse op Papendal opgeleverd, de officiële opening vond op 8 april plaats. Vitesse heeft zes velden op het trainingscomplex, waarvan drie kunnen worden verwarmd. In het complex van vier verdiepingen zit onder meer kantoren, moderne medische ruimten en een sauna. De onderste twee bouwlagen bieden ruimte voor algemene functies, op de bovenste lagen bevinden zich onder meer de spelershomes voor de eerste en tweede selectie, kantine en kantoorruimte. Het trainingscomplex heeft een tribune met 550 zitplaatsen bij het hoofdveld, waar de beloften hun wedstrijden spelen. Het sportcomplex van de Arnhemse voetbalclub telt 7 velden en een modern trainingscomplex. Het trainingscomplex, is eigendom van Vitesse.

De installaties van het trainings- en opleidingscomplex zijn aangesloten op een systeem voor koude-warmteopslag; de bronnen hiervoor liggen 120 meter diep. Hiermee wordt het trainingscomplex op een duurzame wijze van energie voorzien. In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt voor de koeling, terwijl warmte wordt opgeslagen in de bodem voor de winterverwarming. Het complex is ontworpen door Geesink Weusten Architecten en werd gebouwd door bouwbedrijf Veluwezoom - Verkerk.

De Arnhemse club ambieerde al tijden een eigen complex, maar mede door financiële problemen kwam dat er niet van. Met de komst van de clubbaas Merab Jordania veranderde dat. De Georgiër achtte een nieuw complex essentieel voor de toekomst van de Arnhemse club. Vitesse bivakkeerde jarenlang noodgedwongen op traingscomplex De Slenk op Papendal, waar de faciliteiten niet meer van deze tijd waren. De thuiswedstrijden worden sinds 1998 ten zuiden van de Rijn gespeeld in GelreDome.

NOC*NSF[bewerken]

Olympisch ringen

Papendal is tevens de vaste thuisbasis van de Nederlandse sportorganisatie. Het NOC*NSF is een sportorganisatie met als doel (top)sport in Nederland te bevorderen. Het NOC*NSF ontstond in 1993 uit een fusie van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en de Nederlandse Sport Federatie (NSF). Bij het NOC*NSF zijn 90 landelijke sportorganisaties aangesloten. Het NOC*NSF treedt zowel op als Nationaal Olympisch Comité als Nationaal Paralympisch Comité.

Sinds januari 2013 is Sportcentrum Papendal officieel afgesplitst van NOC*NSF en daarmee als organisatie verzelfstandigd. Sportcentrum Papendal is nu, net als Hotel Papendal, dochterorganisatie van NOC*NSF.

Bereikbaarheid[bewerken]

Papendal ligt aan de westkant van Arnhem, tegen de rand van de Veluwe. Naast Papendal bevinden zich de A50, N224 (Amsterdamseweg) en spoorlijn bij Oosterbeek. Vanaf Station Arnhem Centraal rijden lijn 10 en Buslijn 105 naar Papendal.

Externe link[bewerken]