Klarenbeek (stadion)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klarenbeek
Klarenbeek
Plaats Vlag van Nederland Arnhem
Capaciteit max. 10.000
Bespelers Vitesse
Eerste wedstrijd 1896
Laatste wedstrijd 5 september 1915
Portaal  Portaalicoon   Sport

Klarenbeek was een voetbalstadion in de Nederlandse stad Arnhem. In de periode van 1896 tot en met 1915 was het de thuisbasis van Vitesse; een plek waar Vitesse zes keer kampioen werd in de Eerste Klasse Oost. Het terrein werd eenmaal gebruikt voor een officiële interland van het Nederlands voetbalelftal, op 24 april 1910 tegen Duitsland.

Geschiedenis van het stadion[bewerken | brontekst bewerken]

De "Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse" speelde in de periode 1887 tot en met 1891 op verschillende locaties, waaronder een veld in Park Klarenbeek; de beek waaraan het terrein zijn naam heeft ontleend werd gedempt om een bespeelbaar veld te creëren. De sportvereniging werd opgeheven in november 1891 toen het niet langer over de speellocatie kon beschikken,[1] omdat toen op het terrein een wielerbaan werd aangelegd.

Nadat de wielerbaan in 1896 werd gesloten, keerde het inmiddels heropgerichte Vitesse terug op Klarenbeek. De club ging spelen op het middenterrein van de baan. In 1898 werd de wielerbaan gesloopt. Er werden verschillende verbeteringen aan het terrein doorgevoerd, waardoor Vitesse korte tijd moest uitwijken naar een alternatieve speellocatie achter de Ambachtsschool aan de Boulevard in Arnhem. Met het verbeterde veldencomplex is er voor de NVB een geschikte locatie voor een wedstrijd van het bondselftal tegen English Wanderers in 1898; de Nederlanders wonnen de wedstrijd met 7-0.

In 1909 werd het Vitesse-terrein op Klarenbeek opnieuw aangepast, zodat het veld aan de internationaal geldende afmetingen voldeed. Daarnaast werd er een overdekte staantribune gebouwd en er werden kleedgebouwen en een recreatiezaal geplaatst. Voor de interlandwedstrijd NederlandDuitsland in 1910 werden de faciliteiten verder uitgebreid tot een totale capaciteit voor 10.000 toeschouwers. Om dat te bereiken werden een zittribune voor 1.500 toeschouwers en twee staantribunes voor 3.000 toeschouwers gebouwd.

Op 16 mei 1915 werd de laatste officiële voetbalwedstrijd gespeeld op Klarendal: Vitesse speelde om het Nederlands landskampioenschap 1914/15 tegen Sparta Rotterdam. Vitesse won deze wedstrijd van Sparta met 2-1, maar over drie gespeelde wedstrijden werd Sparta de kampioen. In de zomer van 1915 verlengde de eigenaar van het landgoed het huurcontract van Vitesse niet, zodat de club vanaf het seizoen 1915/16 uitweek naar Monnikenhuize.

De allerlaatste voetbalwedstrijd op Klarendal was een oefenwedstrijd tegen Ajax op 5 september 1915, met een 5-5 gelijkspel als resultaat.[2]

Interlands[bewerken | brontekst bewerken]

# Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
1. 24 april 1910 Vlag van Nederland NederlandDuitsland Vlag van Duitsland 4 - 2 Vriendschappelijk

Bron[3]