Stadspark (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadspark
Wijk van Groningen
Map NL Groningen - Stadspark.PNG
Kerngegevens
Gemeente Groningen
Vijver met Stadsparkpaviljoen (2009)
Bloementuin (2009)

Het Stadspark in Groningen is een ongeveer 140 hectare groot park aan de zuidwestzijde van de stad in de Stadsparkwijk. Het is een gemeentelijk monument.

Beschrijving[bewerken]

Het park is aangelegd aan het begin van de twintigste eeuw. De aanleg van het park was een initiatief van de Groninger industrieel Jan Evert Scholten (1849-1918), die in 1909 Vereeniging Het Stadspark oprichtte met als doel geld in te zamelen voor een volkspark. Ter eerbetoon werd in 1931 een monument van hem geplaatst op een prominente plek in het stadspark aan de Concourslaan. Het park werd ontworpen door de landschapsarchitect Leonard Springer, samen met de Groningse directeur van gemeentewerken J.A. Mulock Houwer. Op 19 mei 1926 vond de officiële opening plaats van het centraal in het park gelegen Stadsparkpaviljoen, waarmee een einde kwam aan de aanleg van het park, die dertien jaar had geduurd.

Het park is aangelegd in een laaggelegen, drassig veengebied dat deels is afgedekt met een laag klei. Het Stadspark is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Bij de ingang van het park, aan de Paterswoldseweg ligt een Arboretum. Door de aanleg van de Westelijke ringweg is dit deel los komen te liggen van het hoofddeel van het park. In dat hoofddeel ligt de drafbaan van Groningen waar nog regelmatig paardenraces worden gehouden. Het terrein daarvan wordt daarnaast gebruikt voor allerlei evenementen, zoals festiviteiten ter gelegenheid van Gronings Ontzet. Ook vonden hier grote popevenementen plaats waaronder optredens van de Rolling Stones en Tina Turner.

Ten westen van de drafbaan ligt aan de rand van de vijver het in 1926 voltooide paviljoen. Dit paviljoen is ontworpen door Mulock Houwer, nadat er geen bruikbare ontwerpen binnenkwamen bij de uitgeschreven prijsvraag voor een paviljoen in het park. Ten noorden van de drafbaan bevindt zich een kinderboerderij.

Zie ook[bewerken]