SBV Vitesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SBV Vitesse
GelreDome2014.jpg
Naam Stichting Betaald Voetbal "Vitesse"
Bijnaam Vitesse Arnhem
Vites
Hollywood aan de Rijn
Opgericht 14 mei 1892
Stadion GelreDome
Arnhem, Nederland
Capaciteit 21.248
Complex Sportcentrum Papendal
Voorzitter Vlag van Duitsland Yevgeny Merkel
Eigenaar Vlag van Rusland Aleksandr Tsjigirinski
Algemeen directeur Vlag van Nederland Joost de Wit
Technisch directeur Vlag van Nederland Marc van Hintum (a.i.)
Trainer Vlag van Nederland Edward Sturing (a.i.)
(Hoofd)sponsor SWOOP
Begroting € 26 miljoen[1]
Competitie Eredivisie
Prijzen KNVB Beker.svg KNVB beker: 1×
Website www.vitesse.nl
Trainingscomplex op Papendal
Trainingscomplex op Papendal
Thuis
Uit
Airborne-tenue
Geldig voor 2017/18
Icoontje huidige resultaten Vitesse in het seizoen 2017/18
Icoontje historische resultaten Vitesse in het seizoen 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Vitesse Arnhem, officieel SBV Vitesse, is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit de Gelderse hoofdstad Arnhem, die in het jaar 1892 werd opgericht onder de naam Arnhemse Cricket- en Voetbalclub Vitesse. Daarmee is de club een van de oudste voetbalclubs van de Nederlandse profclubs in de Eredivisie.

In de UEFA-ranglijst voor beste clubs van Europa staat Vitesse op 11 mei 2017 op de 170ste plaats met 9.212 punten.[2] Sinds 22 oktober 2013 is de Russische ondernemer Aleksandr Tsjigirinski eigenaar van de club.[3][4] Net als tussen 1990 en 2002 hoort de club sinds 2011 opnieuw bij de (sub)top van Nederland. In het seizoen 2016/2017 won Vitesse zijn eerste grote prijs, de KNVB Beker.

De traditionele uitrusting van Vitesse bestaat uit een verticaal gestreept geel-zwart shirt, gebaseerd op de kleuren van de provincie Gelderland en van de familie Van Pallandt.[5] De Arnhemmers spelen hun thuiswedstrijden in GelreDome. Tussen september 1950 en december 1997 was stadion Nieuw-Monnikenhuize de thuisbasis van de club. De mascotte van de club is een adelaar, die bij thuiswedstrijden over het veld vliegt en landt op de middenstip. Sinds het seizoen 1989/'90 verblijft Vitesse onafgebroken in de Eredivisie. Jong Vitesse is het tweede elftal van de club en komt sinds 2017/18 uit in de Nederlandse Derde divisie.

Inhoud

Geschiedenis[bewerken]

1887 - 1891 Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse[bewerken]

De eerste wortels van Vitesse dateren van het jaar 1887 toen de Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse werd opgericht.[6][7][8] Deze vereniging is opgericht door een groep jonge mannen, die al op de jeugdige leeftijd cricket speelde op de Rijnkade. In het eerste jaarverslag van de Nederlandse Voetbal en Atletiek Bond, over het seizoen 1889/'90, wordt melding gemaakt van het toetreden van twaalf nieuwe clubs waaronder het Arnhemse Vitesse. De clubnaam Vitesse is bedacht door de jongens in het huis van oprichter en speler Frits Couvée, aan de Parkstraat 84 in het Spijkerkwartier. Een Nederlandse of Engelse benaming wilden ze niet, door de wat elitaire invloed zochten de jongens het in de Franse termen. In het Franse woord ‘Vitesse’, dat in het Nederlands ‘snelheid’ betekent, hebben de jongens een geschikte naam voor hun nieuwe club gevonden.

Het 'oude' Vitesse werd na een kleine vijf jaar in november 1891 weer opgeheven omdat de vereniging niet langer kon beschikken over een speelveld; in Klarenbeek werd een wielerbaan aangelegd op het tot dan toe gebruikte terrein. Het zou echter niet lang duren tot een heroprichting van Vitesse.

1892 - 1922 Kampioen van het oosten[bewerken]

Vitesse anno 1894

Vitesse wordt op 14 mei 1892 (her-)opgericht als cricketclub door zestien scholieren van het gymnasium en de HBS. De oprichters zijn afkomstig uit de gegoede stand en konden zich veroorloven duur cricketmateriaal aan te schaffen. Onder deze scholieren bevonden zich ook vier Indische neefjes Dezentjé. Frans Dezentjé (geb. 1874) werd gekozen als eerste voorzitter van Vitesse.[9] Als speellocatie worden de weilanden aan de noordzijde van Arnhem nabij de Molenbeekstraat uitgekozen. Op 19 juni 1892 wordt de eerste officiële cricketwedstrijd gespeeld in Barneveld; tegen Be Quick volgt een overwinning met 51 runs. Op 10 september 1892, tijdens een vergadering in gebouw Tivoli aan de Velperweg, besloot het bestuur om naast cricket ook weer voetbal te gaan spelen, met als belangrijkste argumenten dat cricket niet zo makkelijk te leren is als voetbal en de kosten van het cricketmateriaal. Op het terrein van de IJsclub achter de Boulevard Heuvelink wordt zomers cricket gespeeld en voetbal in de lente en de herfst. In het najaar van 1892 speelt Vitesse haar eerste voetbalwedstrijd tegen de Nijmeegsche Football Club (N.F.C.); Vitesse verliest met 0-2. Gedurende de winter van 1893/'94 speelt Vitesse op een veld binnen de Planten- en Vogeltuin en op een weide van landgoed Bronbeek. Twee jaar lang speelde Vitesse alleen vriendschappelijke wedstrijden, totdat in 1894 de Gelderse competitie van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) van start gaat. Met het spelen van competitievoetbal komt het spelen van cricket ten einde. De eerste competitiewedstrijd speelt Vitesse uit tegen Victoria in Vught. Na een ruststand van 0-7 wint Vitesse met 0-17. Doelpunten werden gemaakt door Edmond Dezentjé, Bernard Dezentjé, Willem Hesselink, Deelken en Elie Dezentjé in 1929 werd voor club leden het kampioenschap van vitesse gehouden op de ijsbaan

Omdat er een boom in het midden van het veld stond was het spelen van officiële wedstrijden op Bronbeek niet toegestaan. Zodoende verhuisde Vitesse vanaf december 1894 noodgedwongen naar de Paasweide, aan de overkant van de Rijn. Hier speelt Vitesse in 1895 ook de eerste internationale voetbalwedstrijd, tegen Maidstone uit Engeland. In 1895 en 1896 wordt Vitesse kampioen van de Gelderse competitie; promotie volgt naar de Eerste klasse Oost die in het leven werd geroepen. In de zomer van 1896 verlaat de club de Paasweide voor het middenterrein van Klarenbeeks wielerbaan; deze wielerbaan wordt in 1898 gesloopt waardoor meer ruimte voor het voetbal ontstaat. Sportief gaat het Vitesse goed, met het behalen van het kampioenschap in de Eerste klasse Oost in 1897, 1898, 1903, 1913, 1914 en 1915, waarmee ze zich vanaf 1898 plaatsen voor de nationale kampioenscompetitie. Het kampioenschap werd echter niet behaald en men moest genoegen nemen met vijf tweede plaatsen. Op 15 januari 1899 speelt Vitesse haar eerst wedstrijd in het buitenland. Als eerste Nederlandse vereniging speelde de Arnhemmers in Duitsland tegen Duisburger TfE 1848, een duel dat eindigt in 0-6. Van het seizoen 1894/1895 tot en met het seizoen 1899/1900 speelde Vitesse in een wit tenue met een diagonale blauwe baan, verwijzend naar de stadskleuren van Arnhem. Op 27 augustus 1900 werd in de bestuursvergadering besloten de clubkleuren te wijzigen in geel en zwart.

In 1912 haalde Vitesse voor het eerst de finale van het Nederlands bekertoernooi. Op het R.A.P.-terrein in Amsterdam verloren de Arnhemmers met 0-2 van HFC Haarlem. In deze periode had Vitesse de beschikking over topspelers zoals Willem Hesselink en Just Göbel die ook actief waren in het Nederlands elftal. In 1914 werd John William Sutcliffe de eerste buitenlandse trainer.

Vitesse anno 1897 met het vroegere blauw-witte tenue. Staand v.l.n.r.: Van Rossum, Rein Hendriks, Herman Hesselink, Roqué, Jager, Piet Hendriks, Meihuizen. Zittend v.l.n.r.: d'Arnaud Gerkens, Jacobsen, Lutjens, Willem Hesselink
Vitesse poserend na het behalen van het Kampioenschap van het Oosten in 1913
Elftalfoto uit 1914, waarin Vitesse het Nederlands kampioenschap op een haar na miste

Op 31 mei 1914 komt Vitesse nog het dichtst bij een kampioenschap van Nederland. In een strijd met Willem II en HVV gaat Vitesse na 3 van de 4 wedstrijden met 6 punten aan de leiding. De beslissende wedstrijd werd de uitwedstrijd in Den Haag tegen de nummer twee HVV, dat aan een kleine zege genoeg zou hebben voor het kampioenschap. 2000 meegereisde Vitesse-supporters zagen hun club in de eerste helft op voorsprong komen door Willem Hesselink. In de tweede helft bracht Guus de Serière de spanning terug in de wedstrijd door een gelijkmaker te produceren. Bij deze gelijke stand mocht Lex Staal even later een strafschop nemen, de aanvoerder van Vitesse faalde echter door de bal over de lat te schieten. De 1-1 stand hield lang aan, waardoor een kampioenschap steeds dichterbij kwam voor de Arnhemmers. Dezelfde Guus de Serière gooide echter roet in het eten door slechts één minuut voor het laatste fluitsignaal uit een rebound de beslissende treffer te maken voor HVV.[10]

Elftalfoto uit 1917 op de toenmalige thuisbasis Klarenbeek

Door de Eerste Wereldoorlog zag de NVB geen mogelijkheid om een normale competitie te organiseren; in plaats van in klassen werden de clubs in het seizoen 1914/1915 door nood ingedeeld in groepen. Vitesse was zoals alle Oostelijke clubs ingedeeld in groep A. Door gebrek aan concurrentie sloot Vitesse met gemak de groep winnend af, waarna het voor het Nederlands kampioenschap twee wedstrijden tegen Sparta, de winnaar van groep B, mocht spelen. Na een 2-1 zege in Arnhem volgde een 1-4 nederlaag in Rotterdam; een beslissingswedstrijd was noodzakelijk. Sparta won op 6 juni 1915 op Amsterdams terrein overtuigend met 3-0, waardoor Vitesse wederom een kampioenschap misliep.

In 1915 huurt Vitesse een stuk land van de gemeente Arnhem waarbij de gemeente zorgt voor de aanleg van een nieuwe speelveld. Vervolgens wordt het clubhuis en de tribune van Klarenbeek naar het nieuwe onderkomen overgeplaatst. Op 26 september 1915 vindt de opening van stadion Monnikenhuize plaats met een wedstrijd tegen Noordelijke Zwaluwen, een duel dat eindigt in 3-3. In de zomer van 1916 pakte verschillende spelers, die ook uitkwamen in het voetbalelftal, cricket opnieuw op. Jarenlang speelde Vitesse alleen vriendschappelijke wedstrijden, totdat Vitesse in 1923 deelneemt aan de Tweede Klasse van de oostelijke cricketcompetitie. In 1928 valt definitief het doek voor de cricketsport bij Vitesse.

Na het seizoen 1914/1915 kende het voetbalelftal van Vitesse een terugval, en werd er 5 seizoenen lang tegen degradatie gestreden. Ondanks een opleving in het seizoen 1920/1921, waarin een vierde plaats werd behaald, gebeurde op 30 april 1922 het onvermijdelijke: Vitesse degradeerde na 25 jaar verblijf uit de eerste klasse.

1922 - 1954 Wisselend succes[bewerken]

Vitesse 60 jaar

Vitesse hoefde niet lang te wachten op een rentree in de eerste klasse, na het kampioenschap van de Tweede Divisie B won Vitesse ook haar beide promotiewedstrijden tegen Rigtersbleek, de kampioen van de tweede klasse C. Onder de Engelse trainer Robert William Jefferson presteerde Vitesse tussen 1924 en 1927 goed met een achtereenvolgens 3e, 4e en 5e eindranking in de eerste klasse en in 1927 haalde Vitesse zelfs de bekerfinale, die zij echter met 1-3 verloor van VUC. Jeffersons vertrek voor aanvang van het seizoen 1927/1928 kwamen de resultaten niet ten goede. In 1925 won Vitesse in Engeland met 3-2 van West Ham United. Voor de eerste keer in de Nederlandse voetbalgeschiedenis wordt een Engelse voetbalclub, uit de eerste klasse, verslagen door Nederlandse amateurs. Drie jaar later speelde Vitesse internationale wedstrijden tegen Wimbledon FC en Club Francais uit Frankrijk. Vitesse bivakkeerde de seizoenen erna weer in de onderste regionen van de competitie, waar het in het seizoen 1930/1931 zelfs ternauwernood ontsnapte aan degradatie. Aan de hand van de Duitse trainer Heinrich Schwarz krabbelde Vitesse weer langzaam omhoog. De coach gaf veel jeugdige spelers een kans die later uitgroeiden tot voor Vitesse belangrijke spelers, zoals Kees Meeuwsen, Jan Dommering en Johan Ricken. In het seizoen 1932/1933 eindigde Vitesse 3e en ook het daaropvolgende seizoen werd met de 5e plaats een prima resultaat behaald. In 1935 ging het echter weer mis; Vitesse degradeerde na een dramatisch seizoen, mede door het overlijden van speler Piet Tonneman, naar de tweede klasse.

In de jaren daarop maakte Vitesse door onder andere de Tweede Wereldoorlog een sportief mindere periode mee die tot 1946 zou duren. Het lukte Vitesse maar niet om te promoveren. Vier keer eindigde de club als tweede (1936, 1937, 1939 en 1942), twee keer als derde (1938 en 1940) en in 1941 en 1944 wist Vitesse na het kampioenschap haar promotiewedstrijden niet te winnen. Op 19 oktober 1941 scoorde Nico Westdijk 9 doelpunten voor Vitesse tegen De Treffers. Vitesse won die wedstrijd met 11-0. Daarmee bemachtig Westdijk een clubrecord dat nog altijd stand houdt. In 1942 viert Vitesse haar 50-jarig jubileum met een defilé in Monnikenhuize. Onder toeziend oog van de Duitse bezetters vormen de spelers een enorme V van Vrijheid en Victorie. De Duitsers zagen de V alleen als een symbool voor de naam Vitesse. Op een gegeven moment werd sport in de open lucht in heel Nederland verboden, er was daardoor geen competitie of bekertoernooi. Vitesse speelde dit seizoen alleen enkele oefenwedstrijden, in de periode voor aanvang van de gevechtshandelingen. Door de Slag om Arnhem in september 1944 verordonneerde de Duitse Wehrmacht de burgers van Arnhem om hun stad te verlaten. Van het voetbalveld bleef weinig over, en kort na de bevrijding brandde het clubhuis af. De spelers moesten daardoor omkleden in de kelderruimte van de familie Heyneker, die tegenover het stadion woont en in de garage van de familie Dorpmans. De schade werd in de jaren na de bevrijding hersteld, waarbij een nieuw clubhuis in mei 1947 in gebruik zou worden genomen.

Pas in het seizoen 1945/1946, het jaar na de bevrijding, werd Vitesse kampioen van de Tweede Divisie om vervolgens ook de promotie-competitie winnend af te sluiten. In 1948 besluit de gemeenteraad een nieuw stadion voor Vitesse te bouwen. Het nieuwe stadion wordt gebouwd aan de noordkant van de Monnikensteeg. Gepland zijn een hoofdveld en twee bijvelden. Bij de bouw van het stadion wordt handig gebruikgemaakt van de hoogteverschillen. Zo wordt er in de noordwesthoek van het veld boven op een helling de kleedkamers en clubhuis gebouwd. Om vanuit de kleedkamers het hoofdveld te betreden moet er via een spelerstrap afgedaald worden. In anderhalf jaar wordt het stadion gebouwd.

Op 10 april 1950 vindt er ongeluk plaats op Monnikenhuize. Voor de promotiewedstrijd tegen Rheden worden er diverse noodtribunes geplaatst. Twee tribunes waren niet opgewassen door de vele bezoekers en is uiteindelijk ingestort. Er vallen veel gewonden, maar desondanks gaat de wedstrijd gewoon door. Vitesse wint met 3-1 en promoveert naar de eerste klasse. De jonge spelers van Vitesse deden goed mee in de Eerste Klasse. Sjaak Alberts is als spelers van de Vitesse jeugd uitgegroeid tot een vertrouwde gezicht in de achterhoede. Als aanvoerder behaalde hij deze periode samen met Wim Hendriks het Nederlands Elftal.

Op 3 september 1950 opent burgemeester Matser stadion Nieuw Monnikenhuize officieel.

In het seizoen 1952/1953 pakte Vitesse zelfs de titel in de Eerste Klasse B. Daarna speelden de Arnhemmers wedstrijden voor het kampioenschap van Nederland tegen FC Eindhoven, Sparta Rotterdam en RCH. De Vitesse spelers van trainer Jan Zonnenberg kwamen echter wat te kort, en RCH ging met de landstitel naar huis. In 1952 vierde Vitesse haar 60-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan vond een evenement plaats in het Musis Sacrum met orkest. De hele week werden er diverse activiteiten gehouden in Arnhem, onder andere een erewedstrijd tegen Daring Club de Bruxelles.

1954 - 1984 Eerste decennia betaald voetbal[bewerken]

In 1974 wordt Herman Veenendaal (l.) met 23 doelpunten topscorer van de Eerste divisie
Henk Bosveld (r.) (1968)

Doordat de KNVB wilde vasthouden aan het amateurisme vertrokken veel spelers uit de Eerste Klasse naar het buitenland, aangezien het verder in Europa allang was toegestaan om spelers te betalen. Ook vertrokken er veel spelers naar de nieuw opgerichte Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB), die in de zomer van 1954 een eigen competitie begonnen. Dit was ook het geval bij Vitesse, er vertrokken 7 spelers naar De Graafschap die toen voor de NBVB uitkwamen. Deze leegloop van spelers van de vaderlandse competitie had als gevolg dat het niveau schrikbarend daalde. Hierdoor kon de KNVB niet anders dan ook betalingen toe te staan. Op 27 augustus 1954 besloot het bestuur van Vitesse betaald voetbal te gaan spelen. Deze periode was voor Vitesse geen makkelijke periode. Trainer Joseph Grüber sleepte de club door deze moeilijke periode heen. Deelname aan de Hoofdklasse in het seizoen 1955/1956 was een mooi resultaat.

Op 2 september 1956 werden de Eredivisie en de Eerste divisie in het leven geroepen. De eindstand bepaalde dat Vitesse in de Eerste divisie mocht uitkomen. In het seizoen 1959/1960 was de deelname aan de promotiewedstrijden het hoogtepunt. In 1962 werd Vitesse terug gezet naar de Tweede Divisie omdat men met één Eerste Divisie wilde gaan spelen in plaats van twee. Na de terugkeer van trainer Grüber in 1964 ging het sportief weer beter. Ook gingen Vitesse en de Arnhemse amateurvereniging ESCA een officieuze samenwerkingsverband aan. Om het profvoetbal in Arnhem veilig te stellen, splitst Vitesse zich op in prof- en amateurvoetbal. Zo ontstond op 1 juli 1964 naast Vitesse, voor de professionals, de vereniging ESCA-VC (ESCA-Vitesse Combinatie) voor de amateurs. Al snel liep het niet goed tussen de leden van Vitesse en ESCA, die het opnamen voor hun eigen belangen. Op 12 september 1974 werd er besloten het samenwerkingsverband per direct te verbreken.

In 1966 werd het kampioenschap van de Tweede Divisie behaald en volgde er promotie naar de Eerste divisie. Door een gelukkig toeval promoveerde Vitesse met spelers zoals Joop Heezen en Dick Mulderij zelfs in 1971 naar de Eredivisie. Vitesse profiteerde van het feit dat ADO en Holland Sport fuseerden tot FC Den Haag, waardoor er een plek vrijkwam in de Eredivisie. Op 19 mei 1972 verloor Vitesse uit tegen de landskampioen Ajax met 12-1. De nederlaag is niet alleen een competitierecord uit de clubhistorie van Vitesse, het is ook de grootste nederlaag uit de historie van de Eredivisie. Vitesse eindigde op de 18e en tevens laatste plek door maar 17 punten te halen, evenveel als de nummer 17 FC Volendam, wiens doelsaldo echter beter dan dat van Vitesse was.

Diverse keren nam Vitesse deel aan de nacompetitie, maar promotie zat er niet in. In 1977 werd onder leiding van trainer Henk Wullems en mede dankzij spelers zoals Herman Veenendaal, Willy Veenstra, Henk Bosveld, Bosko Bursać, Bennie Hofs en Peter Boeve het kampioenschap van de Eerste divisie behaald. Drie seizoenen verbleef Vitesse in de Eredivisie tussen half 1977 en half 1980, waarna het in 1980 degradeerde naar de Eerste divisie.

1984 - 2000 De opmars onder Aalbers[bewerken]

Stadion Nieuw-Monnikenhuize
Stadion GelreDome

Vanaf 1982 liep het tussen de voorstanders van het betaald voetbal en de leden, die het opnamen voor de amateurs en de jeugdopleiding niet goed. In 1984 werd de vereniging onder de leiding van voorzitter Karel Aalbers wederom opgedeeld in separate eenheden voor betaald en amateurvoetbal. Zo ontstond op 15 juni 1984 Stichting Betaald Voetbal Vitesse voor de professionals, en Vitesse 1892 voor de amateurs. De amateurtak verliet Nieuw-Monnikenhuize en vestigde zich op sportcomplex Valkenhuizen aan de Beukenlaan. De profafdeling had een moeilijke start. Het seizoen 1984/1985 was financieel en sportief een van de moeilijkste uit de geschiedenis. Vitesse vreesde voor haar voortbestaan door een schuldenlast uit het verleden. Een financiële bijdrage van onder andere de gemeente Arnhem was noodzakelijk om betaald voetbal voor Arnhem te behouden. Om de gemeente te overtuigen moest de Arnhemse bevolking openlijk laten zien dat zij liefde hadden voor Vitesse, omdat Aalbers dan een troef richting de gemeente zou hebben waar hij had aangeklopt voor 200.000 gulden. Aalbers deed met een microfoon op de middenstip een beroep op de bevolking. Op 21 april 1985 mocht iedereen gratis de wedstrijd bezoeken tegen VVV-Venlo (3-0). Er kwamen liefst zevenduizend mensen naar het stadion. Uiteindelijk ging de gemeente op 17 juni 1985 tóch overstag met 20 stemmen voor en 17 tegen. Daarna herstelde Vitesse zich en kon de club weer op de toekomst richten. In de seizoenen 1985/1986 en 1987/1988 bereikte Vitesse de nacompetitie, maar promotie zat er nog niet in. Tevens werd Vitesse voor het eerst in de clubhistorie door een amateurclub (SV Venray, 0-3) uitgeschakeld in de KNVB-beker. Onder het bewind van trainer Bert Jacobs behaalde Vitesse grote successen. In het seizoen 1988/1989 werd Vitesse kampioen van de Eerste Divisie en was promotie naar de Eredivisie een feit. Die gebeurtenis werd groots gevierd op de Korenmarkt. Op 1 juli 1990 heeft de betaald voetbal stichting Vitesse haar naam gewijzigd in "Stichting Betaald Voetbal Vitesse". Na het seizoen van 1989/90 werd Vitesse tijdens het VVCS-gala in Den Haag gekozen tot de beste Nederlandse ploeg van het jaar.

Met spelers als Rick Hilgers, Bart Latuheru, Hans van Arum en Theo Bos bereikte men het seizoen daarop als promovendus de bekerfinale, waarin het verloor van PSV. Maar liefst 20.000 meegereisde supporters zag dat Vitesse de wedstrijd steeds meer naar zijn hand kreeg. Totdat een kwartier voor tijd Flemming Povlsen, door een verspeelde bal van Roberto Straal, recht op Raimond van der Gouw af kon lopen. Van der Gouw haalde de PSV'er neer en Stan Valckx scoorde de 1-0 door een penalty. In de blessuretijd trok Straal alle aandacht op toen hij in het strafschopgebied vast werd gepakt door Wim Kieft en Valckx. John van den Brom miste uiteindelijk de gegeven penalty door de redding van Hans van Breukelen. In de Eredivisie werd ook de vierde plaats behaald, waardoor Vitesse in het seizoen 1990/1991 voor het eerst UEFA-Cup voetbal mocht spelen. Het werd duidelijk dat stadion Nieuw-Monnikenhuize niet meer voldeed aan de eisen en de toekomst van de club. Aalbers kwam met beleidsplannen voor de aansluiting met de vaderlandse top, de Europese subtop en voor de bouw van een nieuw stadion voor Vitesse in Arnhem-zuid. Samen met hoofdsponsor NUON groeide provincieclub Vitesse uit naar een stabiele subtopper in de Eredivisie. Voorzitter Aalbers schetste de vergezichten en NUON-voorzitter Tob Swelheim zorgde voor de financiering. Onder de twee heren kocht Vitesse veel dure spelers. Op 19 december 1990 speelde Vitesse in de Brandywell Stadium tegen Derry City. Vlak voor de wedstrijd liet het Ierse Republikeinse leger een bom vlak bij het stadion ontploffen. De wedstrijd ging ondanks de explosie gewoon door. Debutant Huub Loeffen scoorde namens Vitesse het enige doelpunt in Ierland. In het seizoen 1997/1998 eindigt Vitesse met een recordaantal van 70 punten op de derde plaats en spits Nikos Machlas wint met 34 competitiedoelpunten de Gouden Schoen.[11] In de negentigste minuut van de UEFA Cup wedstrijd tegen Sporting Clube de Braga gaan de lichten van Monnikenhuize plotseling uit. Vitesse staat dan met 2-0 voor en moet nog officieel een halve minuut spelen. Het publiek op de tribunes viert feest met aanstekers in de lucht. Na dertien minuten gaat het licht weer aan en wordt de wedstrijd hervat. Ruim na de officiële speeltijd krijgt Vitesse een benutte penalty tegen.

Op 12 juli 1996 werd de eerste paal in de grond geslagen in een weiland aan de Batavierenweg, ten zuiden van de Rijn. Op diezelfde dag werd de officiële naam voor het komende complex gepresenteerd: GelreDome. Het project had daarvoor al verschillende werknamen gekend, waaronder Eurodrome, Akzodrome (naar het chemieconcern AkzoNobel, dat zich in 1994 echter terugtrok als naamgever) en Het Gelders Stadion. Op 25 maart 1998 werd het stadion met een capaciteit van 25.000 zitplaatsen met een lichtshow feestelijk geopend. Kort daarna speelde Vitesse er zijn eerste wedstrijd: NAC Breda werd met 4-1 naar huis gestuurd. Eerste doelpuntenmaker werd Dejan Curović, die ook al het laatste doelpunt in Nieuw-Monnikenhuize maakte. Het eerste seizoen kwamen er gemiddeld 21.000 toeschouwers naar de wedstrijden, tegen 8.000 in het vorige stadion. Deze aantallen liepen in de daaropvolgende seizoenen nog verder op, tot 24.000 in 2000.

Vooral dankzij de individuele klasse van Nikos Machlas die in het seizoen 1998/1999 18 keer het net wist te vinden in de Eredivisie, eindigde Vitesse op een vierde plek. Dat was nét niet voldoende voor een ticket voor de Champions League. In 1999/'00 was Vitesse nog nooit zo dicht bij voor een ticket voor de Champions League. PSV-speler Arnold Bruggink scoorde in de allerlaatste minuut van het seizoen PSV naar de derde plek van de Eredivisie. Dat gaf PSV recht op een Champions League-plek in plaats van Vitesse.

Tot en met het seizoen 2001/2002 eindigde Vitesse altijd bij de eerste zes en werd er negen maal deelgenomen aan het UEFA-Cup toernooi, waarin Vitesse memorabele wedstrijden heeft gespeeld tegen onder andere Real Madrid, Internazionale, SC Braga en Sporting Lissabon. Trainers van naam werden naar Arnhem gehaald zoals Herbert Neumann, Leo Beenhakker en Artur Jorge. Er werden diverse spelers uitgenodigd voor het Nederlands Elftal. Ook is GelreDome in 2000 voor het eerst uitverkocht, sinds de capaciteitsuitbreiding voor EURO 2000, met 27.500 toeschouwers tegen de Italiaanse topclub Internazionale.

2000 - 2010 FC Hollywood aan de Rijn[bewerken]

Na het seizoen 2000/2001 kwam er een einde aan een fantastische periode voor Vitesse, zowel sportief als financieel. Op 15 februari 2000 werd voorzitter Aalbers afgezet wegens vermoedelijke fraude.[12][13][14][15] Na zijn vertrek rezen de schulden tot grote hoogte, tijdens het bewind van Aalbers waren deze schulden (tegenvallende transferinkomsten, bouw van duur stadion) nog niet aan het licht gekomen.[16][17][18] Mede door de hulp van de Vrienden van Vitesse, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland werd Vitesse gered van een faillissement. De financiële perikelen kwamen de resultaten op het veld niet ten goede: Vitesse streed in twee cruciale jaren (2002/2003 en 2003/2004) tegen degradatie, wat weleens funest kon zijn voor de club. In het seizoen 2003/2004 werd op de laatste speeldag directe degradatie afgewend doordat met 3-0 werd gewonnen van FC Utrecht. Hierdoor kwam de club in de nacompetitie terecht in een poule met Sparta Rotterdam, Helmond Sport en VVV-Venlo. Vitesse won de nacompetitie ongeslagen door viermaal te winnen en tweemaal gelijk te spelen, waardoor de club zich alsnog in de Eredivisie handhaafde.

Ondanks de slechte resultaten in de competitie, laat Vitesse wel van zich spreken in de UEFA Cup. Na Rapid Boekarest weten de Arnhemmers ook Werder Bremen in een merkwaardige return wedstrijd te verslaan. Vitesse, die thuis met 2-1 hadden gewonnen, leek na een 2-0 achterstand in Bremen te zijn uitgeschakeld. Door een gegeven strafschop kreeg Vitesse weer grip op de wedstrijd. Daarna haalde Gert Claessens vervolgens verwoestend uit en scoorde de 2-2. Nog een kwartier te spelen scoort Angelos Charisteas voor Werder de 3-2 uit een corner en lijkt het voor Vitesse einde oefening. In de vijf minuten durende blessuretijd komt Émile Mbamba erin voor Matthew Amoah. Werder speler Mladen Krstajić verspeelde de bal aan Mbamba, waardoor hij recht op de keeper af kon lopen. Vervolgens scoort hij de 3-3, en schiet hij Vitesse naar de volgende UEFA Cup-ronde. Liverpool FC is dan de volgende tegenstander. In beide duels verliest Vitesse met 0-1.

Sportief kwam Vitesse de seizoenen erna in een rustiger vaarwater, financieel echter nog niet. Op 3 maart 2008 besloot de leiding van de Arnhemse club om surseance van betaling aan te vragen bij de rechtbank in Arnhem.[19] Vitesse voelde zich genoodzaakt om dit te doen, nadat de gemeente Arnhem weigerde vrijwillig deel te nemen aan een crediteurenakkoord en Vitesse zonder de sanering van een schuld van € 27 miljoen vreesde voor haar voortbestaan. Uiteindelijk ging de gemeente op 17 maart tóch overstag met 23 stemmen voor en 15 tegen.[20] Doordat de andere 61 crediteuren al ingestemd hadden kon Vitesse de schuld nu saneren.

In 2009 werd Mister Vitesse Theo Bos trainer van Vitesse.

Onder trainer Aad de Mos plaatste Vitesse zich voor de play-offs om een plaats in de UEFA Intertoto Cup. In de Play-offs verloor Vitesse de finale over twee wedstrijden van FC Utrecht. Vitesse wilde na de deal met de schuldeisers een nieuwe start maken en een einde maken aan deze rumoerige periode waarin Vitesse ook wel gekscherend FC Hollywood aan de Rijn genoemd werd. Dit was ook een van de redenen waarom Vitesse voor het seizoen 2008/2009 De Mos verving voor de meer rustige en minder opvallende trainer Hans Westerhof.[21] Ondanks de hoge verwachtingen van zowel de beleidsbepalers als de supporters liep deze periode uit op een deceptie. Na een half seizoen stond Vitesse onder Westerhof met slechts 15 punten in de onderste regionen van de Eredivisie en verloor het zelfs in de derde ronde van de KNVB beker van hoofdklasser FC Lienden. Op 30 december 2008 besloot de clubleiding per direct in te grijpen door trainer Hans Westerhof te ontslaan, mede door een meningsverschil over hoe het tij te keren.[22] Op 3 januari 2009 kwam naar buiten dat oud-speler en -aanvoerder Theo Bos per direct was aangesteld als hoofdtrainer van de club.[23] In november 2008 verkreeg Maasbert Schouten, destijds eigenaar van Vitesse-sponsor AFAB, 20% van de aandelen van Vitesse. Nadat Vitesse een lening van Schouten medio 2009 niet kon terugbetalen, kwam Schouten feitelijk in het bezit van alle aandelen Vitesse; de overdracht van deze laatste aandelen werd pas in het derde kwart van 2010 geëffectueerd én wereldkundig.[24][25] In maart 2009 ging de in 1984 afgesplitste amateurvereniging Vitesse 1892 failliet.[26]

2010 - 2016: Buitenlandse overname en heropbouw[bewerken]

Op 16 augustus 2010 maakte de club bekend dat de Georgische ondernemer Merab Zjordania 100 procent aandeelhouder wordt van Vitesse. Het zogenaamde gouden aandeel bleef uit handen van de Georgiër, om zo de identiteit (waaronder naamgeving, clubkleuren en vestigingsplaats) van Vitesse te waarborgen.[24] De nieuwe eigenaar wilde binnen drie jaar met de Arnhemse club meespelen om het landskampioenschap, aangeduid als Project 2013. Voor dit project zal niet alleen in het eerste elftal worden geïnvesteerd, maar ook in de trainingsaccommodatie.[27] Na het seizoen 2010/2011 werd de doelstelling om mee te spelen in de top van de Eredivisie bijgesteld tot het jaar 2014.[28] Op 25 januari 2012 begon de bouw van het nieuwe van de nieuwe trainingsaccommodatie op Papendal en exact een jaar later werd het gebouw opgeleverd.[29][30]

April 2013 vierde Vitesse de officiële opening van de nieuwe trainingsaccommodatie

Sinds de overname is het een komen en gaan van trainers bij de club. Op 21 oktober 2010 ontsloeg Vitesse diens trainer en clubicoon Theo Bos, vanwege de magere resultaten en een teleurstellende 16e plaats.[31] Bos werd vervangen door voormalig FC Barcelona-voetballer Albert Ferrer.[32] Na zeer teleurstellende resultaten werd het contract van Ferrer aan het einde van het seizoen niet verlengd, en treedt oud-Vitessenaar John van den Brom als vervanger aan.[33][34] Van den Brom behaalde met Vitesse in mei 2012 Europees voetbal, door de Play-offs winnend af te sluiten. De club keerde terug op het Europese podium na een afwezigheid van 10 jaar. Op 1 juli 2012 werd Fred Rutten aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer.[35] De nieuwe trainer bracht meer het topsportklimaat binnen de club. Bij de rentree van Vitesse in Europa bleek de Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv geen partij te zijn voor de Arnhemmers. In de volgende ronde staat Vitesse in Moskou tegenover Anzji Machatsjkala. Het miljoenenensemble van Guus Hiddink en de best betaalde voetballer ter wereld Samuel Eto'o. In de competitie eindigde Vitesse op de 4e plaats. Daardoor heeft Vitesse zich direct verzekerd voor Europees voetbal. Wilfried Bony werd topscorer van de Eredivisie met 31 doelpunten; hij was na Nikos Machlas de tweede topscorer die Vitesse in deze competitie voortbracht. Tevens werd hij uitgeroepen tot beste voetballer van de Eredivisie en daarmee de winnaar van de Nederlandse Gouden Schoen 2012/2013. Jeugdexponent Marco van Ginkel werd verkozen tot talent van het jaar in de Eredivisie. Theo Janssen speelde zijn 233e Eredivisiewedstrijd voor Vitesse, een evenaring van het clubrecord van Theo Bos.

Op 22 oktober 2013 werd bekend dat Merab Zjordania zijn aandelen van Vitesse afstond aan de Russische Aleksandr Tsjigirinski, die al vanaf 2010 de belangrijkste financier was van de club. De reden van het vertrek was het financiële wanbeleid onder Zjordania.[36] Vitesse stond weer een moeilijke periode te wachten, die ingeleid werd door het vertrek van sterspeler en topscorer Bony naar Swansea City. De opvolger van Rutten werd Peter Bosz.[37] De club moest weer positieve cijfers schrijven en kon nauwelijks wat besteden op de transfermarkt. Net als de voorgaande seizoenen moet Vitesse noodgedwongen terugvallen op enkele huurlingen van Chelsea FC en transfervrije spelers. Technisch directeur Mohammed Allach en Bosz ontwikkelden een succesvol meerjarenplan voor de club waarbij de academie toonaangevend moest worden, de scouting een impuls kreeg en een aanvallende speelstijl leidend is. Er werd sportief een klein stapje teruggedaan en Vitesse zou niet meer structureel mee kunnen strijden om de landstitel (Project 2013), maar als stabiele subtopper. Precies halverwege het seizoen 2013/2014, na 17 speelronden, was Vitesse verrassend koploper in de Eredivisie en daarmee herfstkampioen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop kwam Ajax na een gelijkspel van Vitesse langszij en voerde met 37 punten op doelsaldo de ranglijst aan.[38] In april werden de laatste kaarten voor de thuiswedstrijd tegen Ajax verkocht, waardoor GelreDome met 25.500 toeschouwers is uitverkocht.[39] Sinds de wedstrijd tegen Feyenoord op 19 oktober 2002 waren er niet meer zoveel toeschouwers geweest.

Op 29 november 2014 speelt Vitesse haar 1000e Eredivisie-wedstrijd

In 2014 gaat de club naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Er ontstond kritiek en onrust nadat bekend werd dat speler Dan Mori de VAE niet in mocht vanwege zijn Israëlisch paspoort. Volgens Vitesse hadden ze de garantie gekregen dat Mori het land wel in mocht, maar een dag voor vertrek hoorden ze dat dat toch niet het geval was. Vitesse besloot desondanks naar de VAE te gaan. Hiertegen kwam kritiek, onder andere van enkele leden van de Tweede Kamer[40], maar ook vanuit het buitenland.[41] Op 11 januari bood Vitesse excuses aan aan iedereen die zich getroffen voelde in de affaire rondom Mori.[42]

In het seizoen 2014/2015 speelde Vitesse haar 1000e Eredivisie-wedstrijd, thuis tegen Go Ahead Eagles. Vitesse is de 14e club die deze mijlpaal heeft behaald.[43] Vitesse werd geprezen in de media als de beste voetballende ploeg van de Eredivisie[44]. Na de winterstop behaalden de Arnhemmers in 2015 in zeventien duels 36 punten; alleen kampioen PSV deed het beter. Met Feyenoord en AZ vocht Vitesse tot op de laatste speeldag om de derde plek en een direct Europees ticket. Uiteindelijk behaalde Vitesse Europees voetbal door de play-offs winnend af te sluiten. In de derde voorronde van de Europa League werd uit tegen Southampton FC met 3–0 verloren. Ongeveer 1.500 Vitesse-supporters waren afgereisd naar Engeland om de wedstrijd bij te wonen. De return-wedstrijd in Arnhem werd ook verloren en het Europese avontuur kwam hierdoor weer snel ten einde voor Vitesse.

2016 - heden: 125 jaar Vitesse[bewerken]

Gewonnen bekerfinale in de De Kuip op 30-04-2017.

Met een harde sanering en stijging van inkomsten probeert Vitesse de enorme verliezen van de voorgaande jaren weg te poetsen. De club wordt financieel steeds gezonder en geeft structuur in het gevoerde financiële beleid. Vitesse kreeg de afgelopen jaren de nodige financiële steun van Tsjigirinski, maar kan steeds meer zijn eigen broek ophouden.

Op 14 mei 2017 viert Vitesse haar 125-jarig jubileum in een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Tevens wist Vitesse zich na 27 jaar weer te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker. Daarin troffen zij AZ op 30 april 2017 in De Kuip te Rotterdam. Vitesse won de finale met 2-0, door twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel. Door dit resultaat won de club voor het eerst in hun 125-jarig bestaan de KNVB beker en verkreeg Vitesse met de bekerwinst een ticket voor de groepsfase van de UEFA Europa League. Een dag na de finale maakte de selectie een rondrit door de stad, om vervolgens op De Grote Markt te worden gehuldigd door 20.000 Arnhemmers. Tevens werd Vitesse tijdens het Gelders Sportgala verkozen tot de beste Gelderse sportploeg van 2017. Door de bekerwinst speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Landskampioen Feyenoord in de Kuip op 5 augustus 2017. Na 90 minuten, met een stand van 1-1, verloor Vitesse uiteindelijk de Johan Cruijff Schaal na een strafschoppenserie (4-2). Daarin misten Matavž en Milot Rashica de eerste twee namens Vitesse.

In september 2017 beleefde Vitesse een week van uitersten. Na het sterke optreden tegen S.S. Lazio in de Europa League, blameerde de bekerhouder zich in de eerste ronde van het bekertoernooi. De Arnhemse ploeg werd na een beslissende strafschoppenserie (5-3) uitgeschakeld door de amateurs van AVV Swift, de nummer negen uit de Hoofdklasse A. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een bekerhouder in de eerste ronde wordt uitgeschakeld door een amateurvereniging. Vier dagen na het debacle wist Vitesse verrassend Ajax met 1-2 te verschalken. In de Europa League werd al snel duidelijk dat de kloof met de rest van Europa te groot was voor Vitesse. Na drie nederlagen en twee gelijke spelen, sloot Vitesse het Europees avontuur winnend af tegen OGC Nice. Voor het seizoen 2018/2019 werd de internationale trainer Leonid Slutsky aangesteld als eindverantwoordelijke. De voormalig bondscoach van Rusland moet met de club definitief proberen aan te haken bij de top 4.

Resultaten 1895–2017[bewerken]

Vitesse in competitieverband[bewerken]

1895–1954[bewerken]

1
1
1
1
3
4
4
5
1
2
2
4
6
5
2
5
3
6
1
1
1
6
7
8
8
8
4
10
1
B
5
3
4
5
8
6
8
9
6
3
5
10
2
B
2
B
3
B
2
B
5
1
C
2
C
4
C
1
C
1
B
10
11
3
B
1
C
9
B
5
B
1
B
6
B
95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54
Gelderse Competitie NVB
 • Tijdens de mobilisatie en bezetting wordt er in het seizoen 1939/1940 een regionale noodcompetitie gespeeld met tegenstanders uit verschillende klassen.
 • Door de Tweede Wereldoorlog speelde Vitesse in het seizoen 1944/1945 geen wedstrijden in competitieverband.

1955 - 2017[bewerken]

8 C
15 A
7 B
5 A
10 B
2 A
4 A
10 A
6 A
9 B
4 A
1 A
8
5
3
7
3
18
3
2
3
5
1
9
14
17
8
8
10
11
17
8
7
9
1
4
5
4
4
4
6
5
5
3
4
4
6
5
14
16
7
11 (10)
12 (10)
12
10
14
15
7 (6)
4
6 (8)
5 (4)
9
5
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17
Hoofdklasse (profniveau)
Eerste klasse (profniveau)

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Vitesse in de kampioenscompetitie[bewerken]

Sinds 1888 werd er gestreden om het Nederlands landskampioenschap. De landskampioen werd bepaald door middel van een kampioenscompetitie tussen de kampioenen van de verschillende hoofdklassen, die tot 1950 regionaal verdeeld waren. Toen in 1954 het betaald voetbal werd ingevoerd, bleef dit systeem in eerste instantie bestaan, maar vanaf het seizoen 1956/1957 werd de Eredivisie ingevoerd. Sindsdien is de kampioen van de eredivisie ook automatisch landskampioen.

Vitesse heeft zich sinds het eerste Nederlandse kampioenschap in 1888 vijf keer weten te plaatsen voor de competitie; waarvan alle verloren gingen.

De eerste finale werd op 24 april 1898 gespeeld tegen RAP te Utrecht. RAP werd nationaal kampioen door Vitesse met 4–2 te verslaan.

In het seizoen 1902/03 werd de strijd om de landstitel gewonnen door voetbalclub HVV uit Den Haag. Voor de eerste keer werd het kampioenschap bepaald middels een kampioenscompetitie. De oostelijke kampioen was Vitesse en de Amsterdamse club Volharding was kampioen in de andere westelijke competitie.

Het landskampioenschap van het seizoen 1912/13 werd beslist middels twee kampioenswedstrijden tussen de kampioen van de westelijke afdeling Sparta en de Oostelijke Vitesse. De Rotterdamse club won beide wedstrijden met de Arnhemse club met 1-2 en 2-1 en werd de kampioen van Nederland.

In het seizoen 1913/14 werd wederom de kampioenschap beslist via een kampioenscompetitie met HVV Den Haag als winnaar. Het landskampioenschap van het seizoen 1914/15 werd gewonnen door Sparta.

Vitesse in het bekertoernooi en Johan Cruijff Schaal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vitesse in het bekertoernooi voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
18.500 Vitesse-fans in De Kuip tijdens de KNVB Bekerfinale.
Heel Arnhem naar de Kuip promotiebord voor de bekerfinale.

Vitesse heeft zich sinds het eerste Nederlandse bekertoernooi in 1899 vier keer weten te plaatsen voor de finale; waarvan drie wedstrijden verloren gingen.

De eerste finale werd op 26 mei 1912 gespeeld tegen Haarlem te Amsterdam. Haarlem trok aan het langste eind door met 2-0 te overwinnen.

In het seizoen 1926/1927 haalde Vitesse onverwachts voor de tweede keer de eindstrijd. De finale ging wederom verloren; VUC was met 1-3 te sterk, op Monnikenhuize in Arnhem, waarbij Vitesse-speler Jan de Natris bij een 1-1 stand een penalty miste.

Op 25 april 1990 verloor Vitesse in de Kuip met 1-0 van PSV, mede omdat PSV-keeper Hans van Breukelen in de blessuretijd van de wedstrijd een penalty wist te keren van John van den Brom.

Op 30 april 2017 speelde Vitesse de finale van de KNVB beker, als uitspelende ploeg tegen AZ. Vitesse won deze wedstrijd met 2-0 door twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel in de tweede helft. Daarmee won Vitesse voor het eerst een grote prijs, en dat in het jubileumjaar (125 jaar). Als bekerwinnaar mocht Vitesse spelen om de Johan Cruijff Schaal tegen landskampioen Feyenoord op 5 augustus 2017. Na reguliere speeltijd stond het 1-1 in De Kuip. Vitesse verloor uiteindelijk na de strafschoppenserie (4-2), waarbij Vitesse-spelers Tim Matavž en Milot Rashica een penalty miste.

Finales om de KNVB beker[bewerken]

Seizoen Tegenstander Uitslag Plaats Datum
1912 HFC Haarlem 0-2 R.A.P.-terrein, Amsterdam 26 mei
1926 VUC 1-3 Monnikenhuize, Arnhem 19 juni
1990 PSV 0-1 Stadion Feijenoord, Rotterdam 25 april
2017 AZ 2-0 Stadion Feijenoord, Rotterdam 30 april

Finales om de Johan Cruijff Schaal[bewerken]

Jaar Tegenstander Uitslag Plaats Datum
2017 Feyenoord Rotterdam 1-1 (2-4 pen.) Stadion Feijenoord, Rotterdam 5 augustus

Vitesse in Europa[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van SBV Vitesse voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bekertoernooi Deelname in seizoenen:
Europa League 2012/13, 2013/14, 2015/16, 2017/18
UEFA Cup 1990/91, 1992/93, 1993/94, 1994/95, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2002/03
Zomer Cup 1978/79

UEFA rank sinds 1991[bewerken]

145
144
78
66
43
60
58
75
85
83
87
85
74
84
97
120
120
-
-
-
-
-
154
155
166
163
170
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

Erelijst[bewerken]

Competitie Aantal Jaren
KNVB-Beker.png KNVB beker 2017
Eerste divisie 1977, 1989
Tweede divisie 1966
Eerste klasse oost 1897, 1898, 1903, 1913, 1914, 1915, 1953
Tweede klasse oost 1923, 1941, 1944, 1946, 1950

Accommodaties[bewerken]

Stadion GelreDome, Arnhem
GelreDomeVitessein2014.jpg
Gelredome Binnenkant.jpg

Vitesse beschikt over twee verschillende complexen. De thuiswedstrijden worden sinds 1998 ten zuiden van de Rijn gespeeld in GelreDome en er wordt aan de noordwestrand van Arnhem getraind op Papendal, waar begin 2013 een nieuw trainingscomplex in gebruik is genomen.

Thuisstadion: GelreDome[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie GelreDome voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het huidige stadion waarin Vitesse haar thuiswedstrijden speelt draagt de naam GelreDome en ligt in de Arnhemse wijk Malburgen. Het beschikte bij de opening over meer dan 26.000 zitplaatsen (waarvan 100 rolstoelplaatsen) en had een status van 4 UEFA sterren. GelreDome is onder andere gastheer geweest van drie wedstrijden van het EK 2000, met een tijdelijke capaciteit van ongeveer 30.000 toeschouwers. Het stadion heeft een uitschuifbare grasmat, die als er niet wordt gevoetbald naar buiten wordt geschoven zodat het gras in optimale staat blijft. Ook zit er een dak op het stadion dat dicht gaat bij slecht weer. Er zijn 49 skyboxen waar 12 mensen per skybox kunnen zitten. Het Home of History biedt een kijkje in het inmiddels lange verleden van de club.

Op 25 maart 1998 speelde Vitesse, na een spectaculaire openingsceremonie, voor 26.600 toeschouwers haar eerste competitiewedstrijd tegen NAC Breda. Na 4 minuten en 45 seconden maakte de Servische spits Dejan Čurović het allereerste doelpunt in GelreDome. Vitesse won deze eerste wedstrijd uiteindelijk met 4-1. Hierop volgde een ongeslagen reeks in het thuisstadion van 18 wedstrijden. Het was Fortuna Sittard dat op 6 maart 1999 met een 1-2 zege een einde maakte aan Vitesse's ongeslagen status in GelreDome.

Vanaf het seizoen 2016/17 werd de capaciteit verkleind naar 21.248 plaatsen.[45]

Vitesse heeft op Papendal en in het GelreDome revolutionair hybride natuurgrasveld. Dit natuurgrasveld is versterkt met een backing van geweven kunstgras. Dit nieuwste generatie hybride natuurgrasveld kenmerkt zich niet alleen door sterkte, vlakheid en stabiliteit maar komt tegelijkertijd tegemoet aan de hoge bespeelbaarheidseisen die voetballen op topniveau aan een natuurgrasveld stelt.

Tribunenamen[bewerken]

De tribunes in GelreDome hadden oorspronkelijk geen eigen naam. De zijde waar de fanatieke supporters staan werd de Zuid-tribune genoemd. In 2012 werd de Zuid-tribune vernoemt naar Theo Bos. De verdediger speelde zijn gehele carrière voor Vitesse, in totaal 15 seizoenen. Theo Bos wordt beschouwd als een belangrijk symbool voor zowel Vitesse als van Arnhem. Door zijn rol als speler en trainer droeg hij sterk bij aan de successen van de club. Hij groeide uit tot wel het grootste boegbeeld van de club.

Voor de Noord-tribune, waar het uitvak te vinden is, koos de club de naam van Edward Sturing. De Oost-tribune is vernoemd naar Speler van de Eeuw, Henk Charly Bosveld. De Arnhemmer speelde in totaal 7 seizoenen voor Vitesse. De hoofdtribune werd vernoemd naar doelman Just Göbel. Göbel was keeper van Vitesse, en groeide uit tot een groot keeper in de periode 1910-1922. Hij werd zowel in Nederland als daarbuiten erg geroemd, en werd diverse malen genoemd als beste keeper in Europa.

De businessruimte in GelreDome, De Galaxy, is vernoemd naar de Arnhemmer Toon Huiberts. De oud-aanvaller speelde 17 seizoenen voor Vitesse. Na zijn voetbalcarrière werd hij teammanager, scout en gastheer van Vitesse.

Overzicht wedstrijdaccommodaties Vitesse sinds 1887[bewerken]

Stadion Periode Capaciteit
Rijnkade / Klarenbeek 1887 t/m 1891 -
Molenbeekstraat 1892 -
IJsclub Boulevard Heuvelink 1892 t/m 1894 -
Landgoed Bronbeek[46] 1893 -
Paasweide 1894 t/m 1896 -
Klarenbeek 1896 t/m 1915 10.000
Monnikenhuize 1915 t/m 1950 7.500
Nieuw-Monnikenhuize 1950 t/m 1997 tussen de 12.000 en 18.000
GelreDome 1998 - heden 21.248 per 2016/17 (bij opening ruim 26.000, max. 30.000 bij EK 2000)

Gemiddeld toeschouwersaantal 1971-heden[bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel supporters de thuiswedstrijden van Vitesse gemiddeld bezochten. Duidelijk zichtbaar is wanneer Vitesse het oude stadion Nieuw-Monnikenhuize verliet en intrek nam in GelreDome: het gemiddeld toeschouwersaantal steeg met zo'n 300% na de gereedkoming van de bouw van het stadion in de winter van 1998.

10.294
6.511
4.868
5.156
3.667
6.417
9.529
8.176
7.059
3.111
2.647
1.967
2.144
2.412
2.111
1.944
1.611
3.994
8.900
6.973
6.606
6.859
6.944
6.937
7.000
7.287
13.789
23.080
25.097
26.007
24.756
22.959
18.973
18.770
19.489
20.179
19.844
17.876
16.985
15.081
17.588
18.462
19.002
17.149
16.904
15.907
71/72 72/73 73/74 74/75 75/76 76/77 77/78 78/79 79/80 80/81 81/82 82/83 83/84 84/85 85/86 86/87 87/88 88/89 89/90 90/91 91/92 92/93 93/94 94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17
Eredivisie
Eerste Divisie

Trainingscomplex: Papendal[bewerken]

Trainingscomplex Vitesse op Sportcentrum Papendal
1rightarrow blue.svg Zie Sportcentrum Papendal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sportcentrum Papendal ligt in de Veluwse bossen bij Arnhem en is de trainingslocatie van Vitesse; het is tevens de wedstrijdlocatie van de jeugdteams. Nationaal Sportcentrum Papendal is een dochterorganisatie van NOC*NSF en heeft hier tevens het kantoor gevestigd. Het trainingscomplex is eigendom van Vitesse.

De voormalige accommodatie van Vitesse op Papendal De Slenk was al jaren verouderd en aan vervanging toe, maar tot 2010 leek het erop dat Vitesse nog wel even kon wachten op een nieuwe trainingsaccommodatie. Na de overname door Jordania kreeg de club de middelen om een nieuw onderkomen op Papendal op te zetten; volgens Vitesse was een nieuw complex van levensbelang voor het leveren van topprestaties. Van de gemeente kreeg de club eind 2011 een gedoogvergunning, waardoor de bouw van het nieuwe complex in januari 2012 van start kon gaan. In de zomer van 2012 zijn er twee trainingsvelden vervangen en voorbereid op veldverwarming en werd er een nieuw kunstgrasveld aangelegd. In februari 2013 betrok Vitesse het trainingscomplex en in april werden de deuren officieel geopend. Het nieuwe complex heeft vier verdiepingen waarvan één onder de grond, en is uitgerust met moderne faciliteiten. Het trainingscomplex heeft een tribune met 550 zitplaatsen bij het hoofdveld, waar Jong Vitesse speelt. Het sportcomplex van de Arnhemse voetbalclub omvat in totaal zeven velden.

Overzicht trainingscomplex Vitesse sinds 1950[bewerken]

Complex Periode
Nieuw-Monnikenhuize 1950 t/m 1999
De Slenk (Sportcentrum Papendal) 1999 t/m 2013
Trainingscomplex Vitesse (Sportcentrum Papendal) 2013 - heden

Clubcultuur[bewerken]

[bewerken]

Het eerste logo van Vitesse was een schildvormig figuur. In het midden lag een diagonale scheidingslijn tussen het linker gele vlak en het rechter zwarte vak. In het linker vak stond diagonaal "avc Vitesse" geschreven en in het rechter vlak "1892", het oprichtingsjaar van de club. Het oude logo werd vervangen in 1984, het jaar waarin de wegen van de BVO-tak en de amateur-tak zich scheidden. De amateur-tak behield het logo met beperkte wijziging, SBV Vitesse kreeg een nieuw logo.

Het nieuwe logo van de BVO uit 1984 is wederom een schildvormig figuur, deze heeft echter rechte lijnen aan zowel de bovenkant als aan de zijkanten van het logo. Bovenin staat met dikke witte hoofdletters Vitesse. Onder de naam staat een dubbelkoppige adelaar, met linker- en rechterhelft gespiegeld. Ook de kleuren zijn gespiegeld, wat links geel is is zwart rechts en andersom. Deze dubbelkoppige adelaar is ook terug te vinden in het wapen van Arnhem. In het midden van het logo is een voetbal gepositioneerd.

In het najaar van 2011 is een nieuwe versie van het logo in gebruik genomen; in totaal zijn er 13 wijzigingen doorgevoerd.[47] Zo is onder andere de symmetrie van de adelaar verbeterd, de zwarte buitenrand vervangen door een witte, de twee 'S'-en in de naam minder dik gemaakt, de voetbal aangepast qua uiterlijk en stand, schaduwwerking is toegevoegd en (indien de context het toelaat) is het jaar van oprichting als tekst EST. 1892 onder het logo te lezen.

Voormalige AVC Vitesse-logo's

Tenue en clubkleuren[bewerken]

Familiewapen van Pallandt
kleuren van Gelderland

Van het seizoen 1894/1895 tot en met het seizoen 1899/1900 speelde Vitesse in een wit tenue met een diagonale blauwe baan, verwijzend naar de stadskleuren van Arnhem. De spelers die niet met een blauw-wit tenue kwamen opdagen, werden door de club een boete van 50 cent opgelegd. Op 27 augustus 1900 werd in de bestuursvergadering besloten de clubkleuren te wijzigen in geel en zwart. Vitesse speler Reinhard Jan Christiaan baron van Pallandt zorgde ervoor dat Vitesse een van de eerste clubs van Nederland was met een vast clubtenue. Maar in ruil voor de sponsoring van het tenue wilde de baron dat Vitesse voor altijd in de kleuren van zijn familie zou spelen. En dat werd dus het zwart met geel van de familie Van Pallandt. Toenmalig voorzitter Chris Engelberts stelde deze wijziging ook voor met als argument dat Vitesse zich bij de beste clubs van Gelderland mocht scharen en zij in de Gelderse hoofdstad gevestigd was, waardoor zij ook het recht zou hebben om de kleuren van Gelderland te mogen dragen. Na al deze argumenten werd besloten om voortaan te gaan spelen in shirts met zes geel-zwarte blokken. In 1907 werd dit shirt vervangen voor het huidige geel-zwarte shirt met geel-zwarte banen, nadat Vitesse deze kreeg geschonken van een donateur.[48]

Sinds 2007 staat jaarlijks, in of rond de periode van 17 tot 25 september, een van de thuiswedstrijden van Vitesse in het teken van de Airborne-herdenking van de Slag om Arnhem uit 1944. De Vitesse-supporters en de club eren de Veteranen. De spelers van Vitesse spelen jaarlijks met een speciaal shirt tijdens de wedstrijd, met een Airborne-badge waarop een strijder op een paard wordt afgebeeld.

Overzicht van de uniformen van Vitesse door de geschiedenis heen:

Shirt- en kledingsponsors[bewerken]

In de eerste eeuw van zijn bestaan maakte Vitesse geen gebruik van shirtsponsoring. Vanaf het seizoen 1982-1983 prijkt echter steevast de naam van de hoofdsponsor op het shirt.

Periode Hoofdsponsor Shirtpartners Kledingsponsor
1982/1983 Vlag van Japan AKAI Geen shirtpartners Vlag van Duitsland Adidas
1983/1984 Vlag van Nederland Oad Reizen Geen shirtpartners
1984/1985 Geen shirtpartners
1985/1986 Vlag van Nederland Spitman Geen shirtpartners
1987/1988 Vlag van Nederland Schoenenreus Geen shirtpartners
1988/1989 Geen shirtpartners
1989/1990 Geen hoofdsponsor Geen shirtpartners Vlag van Denemarken Hummel
1990/1991 Vlag van LuxemburgVlag van Nederland RTL 4 Geen shirtpartners Vlag van Verenigd Koninkrijk Bukta
1991/1992 Vlag van Nederland BFI & Vlag van Nederland PTT Telecom Geen shirtpartners Vlag van Italië Diadora
1992/1993 Vlag van Nederland Spaarenergie Geen shirtpartners
1993/1994 Vlag van NederlandNUON Geen shirtpartners Vlag van Verenigd Koninkrijk Umbro
1994/1995 Geen shirtpartners
1995/1996 Geen shirtpartners
1996/1997 Geen shirtpartners
1997/1998 Geen shirtpartners Vlag van Italië Lotto
1998/1999 Geen shirtpartners
1999/2000 Geen shirtpartners Vlag van Duitsland Uhlsport
1e helft 2000/2001 Geen shirtpartners
2e helft 2000/2001 Vlag van Nederland ATAG Geen shirtpartners
2001/2002 Geen hoofdsponsor Geen shirtpartners
1e helft 2002/2003 Vlag van Nederland Hubo & Vlag van Nederland Big Boss Geen shirtpartners
2e helft 2002/2003 Vlag van Nederland Bavaria Malt Vlag van Nederland SBS 6
2003/2004 Vlag van Nederland Sunweb Geen shirtpartners
2004/2005 Vlag van Nederland AFAB Geen shirtpartners
2005/2006 Geen shirtpartners Vlag van Nederland Quick
2006/2007 Geen shirtpartners Vlag van Italië Legea
2007/2008 Geen shirtpartners
2008/2009 Vlag van Nederland AFAB Vlag van Nederland Creaforti
1e helft 2009/2010 Vlag van Nederland AFAB Vlag van Nederland Keukenspecialist, Vlag van Nederland Zenitair & Vlag van Nederland Kitchzen Vlag van Nederland Klupp
2e helft 2009/2010 Vlag van Nederland Zuka.nl Vlag van Nederland Kitchzen
1e helft 2010/2011 Vlag van Nederland Zuka.nl Vlag van Nederland Willemsen de Koning
2e helft 2010/2011 Geen hoofdsponsor
goed doel:
Vlag van Nederland Spieren voor Spieren
Vlag van Nederland Willemsen de Koning
2011/2012 tot 13 okt. Geen shirtpartners
2011/2012 vanaf 13 okt. Vlag van Nederland Simpel.nl Geen shirtpartners
2012/2013 Geen hoofdponsor Geen shirtpartners Vlag van Verenigde Staten Nike
1e helft 2013/2014 Geen shirtpartners
2e helft 2013/2014 Vlag van Nederland Youfone Geen shirtpartners
2014/2015 Vlag van Verenigd Koninkrijk Truphone Vlag van Nederland Smipe Vlag van Italië Macron[49]
2015/2016 Vlag van Nederland Smipe & Vlag van NederlandVlag van Duitsland DunoAir
2016/2017 Vlag van Nederland Smipe, Vlag van NederlandVlag van Duitsland DunoAir & Vlag van Nederland SWOOP
2017/2018 Vlag van Nederland SWOOP Vlag van Nederland Prins, Vlag van NederlandVlag van Duitsland DunoAir & Vlag van Nederland Clean Mat Trucks
2018/2019 n.n.b. Vlag van Nederland Prins, Vlag van NederlandVlag van Duitsland DunoAir & Vlag van Nederland Clean Mat Trucks
2019/2020 n.n.b. Vlag van Nederland Prins & Vlag van Nederland Clean Mat Trucks n.n.b.

Aanhang[bewerken]

De fanatieke supporters zijn verzameld op de Theo Bos Zuid-tribune
Supportershome van Supportersvereniging Vitesse

Vitesse verkoopt de laatste jaren maximaal 10.000 seizoenkaarten terwijl het stadion een capaciteit voor ruim 21.000 toeschouwers heeft. Gemiddeld kwamen er in de laatste drie seizoenen iets meer dan 16.000 toeschouwers naar de thuiswedstrijden in GelreDome, bij goed bezochte wedstrijden loopt het aantal bezoekers op tot boven de 20.000.

Het grootste gedeelte van de Vitesse-aanhang komt uit de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De fans van Vitesse buiten Arnhem wonen verspreid door Nederland, bijvoorbeeld in de regio's Utrecht, Den Bosch en Apeldoorn. Net over de grens in Duitsland wonen ook supporters die Vitesse bezoeken.[50] De fanatieke supporters zijn verzameld op de Theo Bos Zuid-tribune.

Supportersverenigingen[bewerken]

De officiële onafhankelijke Supportersvereniging Vitesse is opgericht in 1992 en verbonden aan voetbalclub Vitesse. Het aantal leden van de vereniging is de afgelopen jaren gegroeid tot ongeveer 3000. Ook het aantal vrijwilligers dat de vereniging draaiende houdt is, mede door deze groei, opgelopen tot ruim 100. De Supportersvereniging Vitesse geeft tevens zes maal per jaar een clubblad onder de naam Zwart op Geel uit. Redacteuren bij dit blad kennen een officiële status bij de club. In 2015 kregen de supporters beschikking over een nieuw blijvend, driehoekig supportershome. Vitesse en clubeigenaar Alexander Tsjigirinski namen de financiering van de casco bouw voor hun rekening, terwijl de Supportersvereniging de inrichtingskosten en de huur moesten betalen.[51]

Naast de Supportersvereniging zijn er ook andere organisaties waarin Vitesse-supporters zich verenigen, zoals het Supporterscollectief de Aftrap, VIVO (Vitesse is van ons) en Vak113. Deze verenigingen zorgen voor sfeer in het stadion met onder meer grote spandoeken en andere sfeeracties.

Spijker-Side, Rijnfront & De Werklozenbult[bewerken]

De ontstaansgeschiedenis van de Spijker-side is begonnen begin jaren zeventig, toen Vitesse voor het eerst in de eredivisie speelde, kwamen er steeds meer jongeren uit verschillende delen van de stad naar het stadion. Het waren straatgroepen bestaande uit jongeren die varieerden in leeftijd van 15 tot 22 jaar. Aangezien in die tijd het Spijkerkwartier een ruige uitstraling had en ook zeer bekend was in den lande, was de naam snel gevonden: Spijker-side. Het Rijnfront is zich gaan vormen eind jaren 80 toen de prestaties steeds beter werden. De jongeren kwamen voornamelijk uit de arbeiderswijken van de stad. Op Monnikenhuizen stonden ze in eerste instantie op de onoverdekte staantribune. Daarna was het Rijnfront te vinden in vak DD, ingang Rosendaalsestraat. De niet-betalende bezoekers keken toe vanaf de bekende werklozenbult, langs het pad van de Monnikensteeg naar de Bosweg.

Mascotte[bewerken]

Vito[bewerken]

Vito op het veld in GelreDome

Op 1 augustus 1999, tijdens de Open Dag van Vitesse, is de Vitesse Kids Club voor het eerst officieel van start gegaan. De Kids Club bleek een groot succes: binnen twee maanden tijd bestond zij al uit meer dan 5500 leden.[52] De Kids Club is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie 0-14 en organiseert activiteiten (zoals rondleidingen, persconferenties met de spelers en prijsvragen) die alleen bedoeld zijn voor de leden. Daarbij mogen iedere thuiswedstrijd andere leden hand in hand met een speler uit het eerste het veld oplopen. De mascotte van de Kids Club is Vito, een witte arend met een Vitesse-shirtje en -petje. Vito is naast zijn activiteiten bij de Kids Club ook bij iedere thuiswedstrijd van Vitesse aanwezig als extra steun. In 2005 werd Vito door de lezers van de Voetbal International en de VI for Kids en de bezoekers van de website VI.nl verkozen tot Mascotte van het Jaar, Vito was daarmee de allereerste mascotte die deze prijs in de wacht sleepte. In 2012 werd Vito's uiterlijk gemoderniseerd.

Hertog II na een vlucht door GelreDome in november 2012

Hertog[bewerken]

Op 28 augustus 2008 maakte Vitesse bekend dat zij vanaf het nieuwe seizoen een nieuwe mascotte kon verwelkomen in de vorm van een Afrikaanse vechtarend. In navolging van bijvoorbeeld Benfica wordt de arend voor iedere thuiswedstrijd in GelreDome even losgelaten, om na een paar rondjes weer terug te keren naar zijn trainer. De arend bezit veel symboliek. Zo werd hij gehaald als een kuiken en ziet men de groei die de jonge arend zal gaan doormaken ook voor ogen bij Vitesse. De kracht en sterkte van de later imposante vogel moet synoniem staan voor de kracht en sterkte van het elftal op het veld. Vitesse heeft van nature al een link met de arend, deze vogel staat immers zowel in het stadswapen van Arnhem als in het logo van Vitesse. Op 29 augustus 2008 werd de arend voor het eerst gepresenteerd aan het publiek, de vogel kon door zijn jonge leeftijd nog niet vliegen.

Supporters konden via de website van Vitesse stemmen op een naam voor de arend. Men kon kiezen uit de volgende namen: Ares, Aro, Hertog, Karel, Victar en Victorio. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam op 20 september 2008 werd bekendgemaakt dat de vogel de naam Hertog zal gaan dragen, afgeleid van de vroegere Hertog van Gelre en de personificatie van kracht.[53] Vitesse kon echter maar kortstondig genieten van het nieuwe boegbeeld; Hertog overleed op 7 oktober 2009 door aspergillose, een schimmelinfectie bij roofvogels.[54]

Op 31 januari 2010 werd de opvolger van Hertog aan het publiek gepresenteerd, genaamd Hertog II. Hertog II is een Noordelijke Amerikaanse zeearend, een wijfje met een bruin jeugdverenkleed; rond het 6e levensjaar zal de Hertog zijn volwassen zwart met witte verenkleed krijgen.[55] Op 30 april 2017 vloog de Hertog voor de bekerfinale tussen AZ en Vitesse in De Kuip.

Clubliederen[bewerken]

Allereerste officiële clublied was Geel-zwart bovenaan, ja het kan, ja het moet! (1952). Hedendaags is het officiële clublied van Vitesse Geel en Zwart zijn onze kleuren, geschreven en ingezongen door Emile Hartkamp.

Geel en Zwart zijn onze kleuren

Als de velden goed zijn en de bal die rolt.

Gaan wij er met z'n allen tegenaan. Dan komt de echte club er aan. Die laat ons niet in 't hempie staan. Wij zijn dan als Vites niet te verslaan.

refrein: Geel en Zwart zijn onze kleuren. Daar kan je echt niets mee gebeuren. In onze stad al aan de Rijn. Daar moet je echt Vitessenaar zijn. Want dat is toch zo fijn.

Geef elkaar nu allemaal maar eens de hand. Met voetballen wil niemand trammelant. Leut en pret dat is zo fijn. En om Vitessenaar te zijn. Ja daarvoor moet je bij ons cluppie zijn.

refrein (2x)

In de jaren 60 had Vitesse een andere clublied. Bouw mee aan een steengoed Vites!, geschreven door Pieter Nulden en ingezongen door Henk Bleker & Enka Harmonie. Tientallen jaren is Geel en Zwart zijn onze kleuren het officiële clublied, maar het oude clublied is nog steeds te horen in het stadion. In 2017 werd het lied door Emile Hartkamp in een nieuw jasje gestoken. Martin Esveld en De Kwinks zongen speciaal voor de remake de tekst opnieuw in.

Bouw mee aan een steengoed Vites!

Gaan we zondags naar het voetbalveld

ook al gaat dat soms thuis met geweld. Krijgen we meestal de kriebeltjes van binnen, Zou Vitesse weer gaan winnen. Daar komen de gasten en dan ons elftal, De eerste fluit.... Daar gaat de bal.

Hup maar jongens geef ze voetballes. Want zo bouw je aan een goed Vites. Laat ze maar zien dat wij beter kunnen Hun geen tegenpuntje gunnen. Want jullie zijn voor ons Arnhem het idool Daar gaat de bal... Hoera een goal.

Refrein: Als Vites aan winst gaat bouwen, zijn de jongens niet te houwen. Dan zingen wij in koor: Neem de bal maar op de slof en geef hem door. Als Vites aan winst gaat bouwen, Laat die knapen dan maar sjouwen. Ja dan zingt het legioen: Zet'm op, want geel-zwart moet naar de top.

Refrein (2x)

Andere Vitesse-gerelateerde nummers en liederen:

 • Bert Jacobs & spelers - Vitesse Vitesse
 • Joey Hartkamp & Vitesse Supporters - Ernems Trots (Oh, Ho, Ho, Oho Vitesse)
 • Status Quo - What Ever You Want (opkomsttune)
 • Pennywise - Bro Hymn (Algemene Goaltune)
 • Jofele Japie & de Beunhazen - Ernemse volkslied
 • Henk Bleker & Enka Harmonie
  Martin Esveld & De Kwinks (2017) - Bouw mee aan een steengoed Vites!
 • Jacky Brady - De Droom (voor de opening van GelreDome geschreven)
 • Status Quo - Daar zijn de Boys in geel en zwart
 • Emile Hartkamp - Nummer 4 (Afscheidslied voor Theo Bos)
 • Emile Hartkamp - Theo heeft een Vitesse hert (voor de terugkeer van Theo Janssen geschreven)
 • Emile Hartkamp - Come on Vites
 • Walter Witlov & De Trollies - Geelzwart Vitesse Hart

Vitesse was een van de eerste clubs in Nederland met muziek in het stadion en goaltunes. In het begin werden hiervoor cassettebandjes gebruikt. Sinds de opening van GelreDome hebben diverse spelers hun eigen goaltune gehad; enkele voorbeelden hiervan zijn:

Speler Goaltune
Nikos Machlas Sirtaki - Mikis Theodorakis
Gert Claessens België - Het Goede Doel
Wilfried Bony Daddy Cool - Boney M.

Airborne Herdenking[bewerken]

De internationale herdenking van de Slag om Arnhem

Sinds 2007 staat jaarlijks, in of rond de periode van 17 tot 25 september, een van de thuiswedstrijden van Vitesse in het teken van de Airborne-herdenking van de Slag om Arnhem uit 1944. De Vitesse-supporters en de club eren de Veteranen, waarbij de oud-strijders worden uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen. Voorafgaand aan het duel worden sfeeracties georganiseerd met doeken en vlaggen en in de rust treden doedelzakspelers, zoals de traditie inmiddels is. De spelers van Vitesse spelen ook met een speciaal shirt tijdens de wedstrijd, met een Airborne-badge waarop een strijder op een paard wordt afgebeeld. Als traditionele afsluiting na de wedstrijd klinkt het lied We'll Meet Again door het stadion. Naast de wedstrijd zijn de vrijwilligers van de supportersvereniging ook actief tijdens de jaarlijkse herdenkingsweek. Zo is bijvoorbeeld de Supportershome de uitvalbasis voor de doedelzakspelers tijdens de herdenkingsweek in de regio.

In het seizoen 2012/2013 trad Vitesse in het Airborne-duel tegen Heracles Almelo aan in een speciaal verticaal gestreept shirt met de Airborne-kleuren maroon-rood en blauw in plaats van de gebruikelijke gele en zwarte strepen. In het midden op de borst prijkte de Airborne-badge en op de rugzijde van het shirt de tekst "No Bridge Too Far" - refererend aan een uitspraak van Luitenant-generaal Frederick Browning en tevens het boek en de film A Bridge Too Far over de Slag van Arnhem. Ook in het seizoen 2013/2014 speelde Vitesse in een maroon-rood en blauw gestreept shirt. De Airborne-badge werd verplaatst van de borst naar de linkerarm, de tekst 'No Bridge Too Far' werd achterwege gelaten.

De in augustus 2014 overleden veteraan Johnny Peters, die jarenlang de Airborne-wedstrijden bezocht, groeide uit tot het icoon van deze speciale wedstrijden. Bekendheid kreeg Peters toen hij in de wedstrijd tegen Heracles Almelo (seizoen 2012/2013) oog in oog stond met aanvoerder Guram Kashia. De Georgiër overhandigde zijn Airborne-shirt aan Peters en bracht een saluut uit, dit gebeurde wederzijds.[56] Het gebaar van Kashia werd in de daaropvolgende Airborne-wedstrijd tegen PEC Zwolle (seizoen 2013/2014) geëerd door het sfeerteam van de Supportersvereniging Vitesse, die een spandoek van twaalf bij acht meter maakte met daarop zowel Kashia als veteraan Peters afgebeeld.[57][58]

In 2014 was de 70e herdenking van de slag om Arnhem. Om dit te herdenken speelde Vitesse de uitwedstrijden van het seizoen 2014/2015 in een Airborne-tenue. Het tenue is in de Airborne-kleuren en het shirt beeldt een silhouet van de John Frostbrug af.[59] Op Woensdag 26 november 2014 was er een docu over Vitesse en Airborne te zien op Fox Sports Eredivisie, genaamd "Veteranen van Vitesse". Alle Airborne-activiteiten zijn, vanuit het oogpunt van de veteranen, samengevat in een uur durende documentaire.

De Gelderse Derby[bewerken]

Vitesse's aartsrivaal is N.E.C. uit Nijmegen. Vitesse-supporters spreken meestal over NEK in plaats van N.E.C. en Nijmegen wordt ook wel met ODW aangeduid wat staat voor Over De Waal. De wedstrijden tussen deze clubs worden aangeduid als De Gelderse Derby, en soms ook als de derby van het oosten. Het is in de publieke beleving een botsing tussen het sierlijke en elegante voetbal van Vitesse en de strijdlust van N.E.C. Daarnaast is het een botsing van de twee grootste steden van Gelderland: de zelfbewuste uitstraling van de hoofdstad tegen de Nijmeegse volksmentaliteit. Een duel tussen Arnhem en Nijmegen. Voor de supporters van beide teams kan een overwinning op de rivaal een slecht seizoen nog deels goedmaken. De beste ploeg van het seizoen verdient de officieuze titel Nummer 1 van Gelderland. De eerste competitiewedstrijd tussen Vitesse en N.E.C. werd gespeeld op 18 maart 1923 in Nijmegen. Vitesse won die wedstrijd met 1–2 door twee doelpunten van Gerrit Langeler.

Door de rivaliteit zijn er in het verleden rellen geweest en in de recente edities werd het duel in de hoogste risicocategorie ingedeeld, met bijbehorende maatregelen en politie-inzet. Voor de jaren negentig was er vooral sprake van animositeit. In mei 1993 werd De Goffert door Vitesse gebruikt om twee thuiswedstrijden te spelen. Op 16 mei tegen Feyenoord (1-1) en op 23 mei tegen PSV (0-1). Op laatstgenoemde wedstrijd kwamen ruim 20.000 toeschouwers af. De rivaliteit ontstond pas bij de opkomst van Vitesse in de jaren 80 en 90 onder leiding van Karel Aalbers, die niet naliet te melden dat in de regio slechts plaats was voor één club. De Nijmeegse aanhang hekelde dat de rivaal uit Arnhem met overheidsgeld gesteund werd, in de vorm van clubsponsoring door de provinciale energieleverancier PGEM (en het latere Nuon) en medefinanciering in stadion GelreDome van de provincie Gelderland. Uit protest werden de Nijmeegse stadionlampen voor een wedstrijd tijdelijk gedoofd, door toenmalig voorzitter Henk van de Water.

Nadat Vitesse in 2007/'08 schulden moest afkopen middels een crediteurenakkoord zijn de verhoudingen verscherpt; ook de buitenlandse overname van Vitesse in 2010 droeg hieraan bij. Recent dieptepunt was in het seizoen 2011/'12 met rellen tussen N.E.C.-aanhang en de politie in Nijmegen. Tijdens de play-offwedstrijd in Arnhem in datzelfde seizoen moest N.E.C.-doelman Babos eraan te pas komen om het uitpubliek tot kalmte te brengen dat een veiligheidsdeur had geforceerd om uit het uitvak te breken. Voor de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de politie waren de ongeregeldheden een reden om voor de eerstvolgende ontmoeting (in het seizoen 2012/'13, Vitesse - N.E.C.) te dreigen om voortaan geen uitpubliek meer toe te staan bij de onderlinge wedstrijden, als het nog één keer tot ongeregeldheden zou komen. Dit leidde tot woede onder de Vitesse-aanhang, dat zich niet schuldig voelde aan de recente ongeregeldheden. De wedstrijd verliep rustig, mede door de 4–1 winst voor Vitesse, en dus bleven fans van beide clubs voorlopig welkom bij uitwedstrijden.

De rivaliteit leidde ook tot meer ludieke acties over en weer. Toen N.E.C. in mei 2014 degradeerde uit de Eredivisie plaatsten Arnhemse fans op de Nijmeegse Waalbrug een bordje met: Eredivisievoetbal, nog vijftien kilometer. Bij het kampioenschap in de Jupiler League van N.E.C. een jaar later stuurden aanhangers van N.E.C. een vliegtuigje boven Arnhem en GelreDome met daarachter een spandoek: We're back, See you soon.

De lijst met spelers die voor zowel Vitesse als N.E.C. hebben gespeeld, is niet heel lang, maar er staan wel bekende namen tussen als Chris van der Weerden, Peter Wisgerhof, Willem Korsten, Patrick Pothuizen en Jhon van Beukering. Die laatste doorliep de jeugdopleiding van Vitesse en stond tussen 2000 en 2003 onder contract bij de Arnhemmers. Tussen 2007 en 2010 kwam Van Beukering uit voor N.E.C. Patrick Pothuizen begon zijn profcarrière bij Vitesse om vervolgens de overstap (via FC Dordrecht) naar Nijmegen te maken. Daar speelde de verdediger zes jaar, om vervolgens weer terug te keren naar Arnhem. Op dit moment speelt oud-N.E.C.'er Navarone Foor in de GelreDome.

Een andere rivaal van Vitesse is De Graafschap uit Doetinchem; de onderlinge wedstrijden zijn ook een Gelderse derby en kunnen beladen zijn. Deze derby leeft over het algemeen meer bij de supporters van De Graafschap dan bij Vitesse.

Behalve N.E.C. en De Graafschap heeft Vitesse in het verleden een aantal andere rivalen gekend. Bij onder andere de duels met FC Wageningen, Arnhemse Boys, VV Rheden, Go Ahead Eagles en Quick Nijmegen heerste in het verleden enige spanningen. De derby's met Quick groeide uit tot de meest bezochte wedstrijden in het oosten van Nederland, waar het voetbal vanaf 1894 in een stroomversnelling kwam.

Clubgegevens[bewerken]

Naam Nationaliteit Functie
Eigenaar
Aleksandr Tsjigirinski Vlag van Rusland Rusland Eigenaar
Raad van Commissarissen
Yevgeny Merkel Vlag van Duitsland Duitsland Voorzitter
Valery Oyf Vlag van Rusland Rusland Lid
Henk Parren Vlag van Nederland Nederland Lid
Stichtingbestuur Vitesse-Arnhem
Henk Parren Vlag van Nederland Nederland Voorzitter
Albert van 't Blik Vlag van Nederland Nederland Bestuurslid van Business Club Vitesse-GelreDome
Gerrit Jan Steenbergen Vlag van Nederland Nederland Bestuurslid van de Supportersvereniging Vitesse
Directie
Joost de Wit Vlag van Nederland Nederland Algemeen Directeur
Marc van Hintum (Interim) Vlag van Nederland Nederland Technisch Directeur
Olivier Smit Vlag van Nederland Nederland Commercieel Directeur
Raad van Advies
Cor Guijt Vlag van Nederland Nederland Lid
Jan Snellenburg Vlag van Nederland Nederland Lid
Bert Roetert Vlag van Nederland Nederland Lid
Kees Bakker Vlag van Nederland Nederland Lid
Academie
Edwin Petersen Vlag van Nederland Nederland Hoofd Jeugdopleidingen
Edward Sturing Vlag van Nederland Nederland Talenten Coördinator
Sebastiaan van der Sman Vlag van Nederland Nederland Coördinator Voetbalzaken Academie
Mike Vreekamp Vlag van Nederland Nederland Coördinator Vitesse Voetbalschool
Scouting
Toon Hartemink Vlag van Nederland Nederland Hoofd Jeugdscouting
Marc van Hintum Vlag van Nederland Nederland Hoofdscout
Janus van Gelder Vlag van Nederland Nederland Scout
Sonny Bosz Vlag van Nederland Nederland Performance Analist
Sponsoren
SWOOP Vlag van Nederland Nederland Hoofdsponsor
Macron Vlag van Italië Italië Kledingsponsor
Prins Petfoods Vlag van Nederland Nederland Sponsor
DunoAir Vlag van Nederland Nederland Sponsor
Clean Mat Trucks Vlag van Nederland Nederland Sponsor
Technische Staf Vitesse 1
Edward Sturing Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer (a.i.)
Aleksandar Ranković Vlag van Servië Servië Assistent-trainer
Nicky Hofs Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer / Analist tegenstanders
Raimond van der Gouw Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer
Jurgen Seegers Vlag van Nederland Nederland Conditietrainer
Mirjam Clifford Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Kevin Balvers Vlag van Nederland Nederland Videoanalist
Pieter Sengkerij Vlag van Nederland Nederland Clubarts
Jos Kortekaas Vlag van Nederland Nederland Coördinator medische staf / fysiotherapeut
Jurgen Seegers Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Jan van Norel Vlag van Nederland Nederland Inspanningsfysioloog
Afke van der Wouw Vlag van Nederland Nederland Sportpsychologe
Anders Belling Vlag van Nederland Nederland Bewegingswetenschapper
Tim Arends Vlag van Nederland Nederland Coördinatie- en looptrainer
Technische Staf Jong Vitesse
Joseph Oosting Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer
Ruud Knol Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer
Edward Sturing Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer
Rein Baart Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer
Toon Hendriks Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Leo Heere Vlag van Nederland Nederland Clubarts
Frank Nab Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Nout van der Velden Vlag van Nederland Nederland Coördinatie- en looptrainer

Selectie 2017/2018[bewerken]

Nr. Naam Eredivisie Europees Beker Play-offs Totaal Contract Seizoen Vorige club Debuut Vitesse
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
21 Vlag van Denemarken Michael Tørnes 2 0 0 0 1 0 0 0 3 0 2018 2e Vlag van Denemarken Odense BK 14 december 2016
22 Vlag van Nederland Remko Pasveer 25 0 6 0 2 0 0 0 33 0 2020 1e Vlag van Nederland PSV Eindhoven 5 augustus 2017
24 Vlag van Nederland Jeroen Houwen 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2018 5e Vitesse Voetbal Academie 19 november 2017
Verdedigers
2 Vlag van Engeland Fankaty Dabo 25 0 5 0 2 0 0 0 32 0 2018 (huur) 1e Vlag van Engeland Chelsea FC (gehuurd) 5 augustus 2017
3 Vlag van Nederland Maikel van der Werff 51 0 2 0 5 0 0 0 58 0 2019 3e Vlag van Nederland PEC Zwolle 6 augustus 2015
5 Vlag van Verenigde Staten Matt Miazga 47 2 6 0 7 1 0 0 60 3 2018 (huur) 2e Vlag van Engeland Chelsea FC (gehuurd) 25 September 2016
6 Vlag van Nederland Arnold Kruiswijk 69 1 0 0 8 0 0 0 77 1 2019 4e Vlag van Nederland sc Heerenveen 10 augustus 2014
8 Vlag van Rusland Vjatsjeslav Karavajev 3 0 0 0 0 0 0 0 3 0 2021 1e Vlag van Tsjechië Sparta Praag 11 februari 2018
28 Vlag van Nederland Alexander Büttner 128 10 4 0 12 1 3 0 147 11 2019 7e Vlag van Rusland Dinamo Moskou 15 maart 2008
29 Vlag van Nederland Julian Lelieveld 5 0 3 0 1 0 0 0 9 0 2020 3e Vitesse Voetbal Academie 30 juli 2015
37 Vlag van Georgië Guram Kashia Aanvoerder 237 20 14 0 21 2 9 1 281 23 2020 8e Vlag van Georgië FC Dinamo Tbilisi 18 september 2010
43 Vlag van Nederland Lassana Faye 16 0 5 0 2 0 0 0 23 0 2018 2e Vitesse Voetbal Academie 14 december 2016
50 Vlag van Nederland Thomas Oude Kotte 8 0 1 0 0 0 0 0 9 0 2018 2e Vitesse Voetbal Academie 20 april 2016
Middenvelders
10 Vlag van Nederland Thomas Bruns 23 2 5 1 1 0 0 0 29 3 2021 1e Vlag van Nederland Heracles Almelo 5 augustus 2017
17 Vlag van Zuid-Afrika Thulani Serero 21 0 4 0 1 0 0 0 26 0 2020 1e Vlag van Nederland Ajax 5 augustus 2017
19 Vlag van Engeland Mason Mount 21 7 6 0 1 0 0 0 28 7 2018 (huur) 1e Vlag van Engeland Chelsea FC (gehuurd) 26 augustus 2017
23 Vlag van Engeland Mukhtar Ali 8 0 1 0 0 0 0 0 9 0 2020 2e Vlag van Engeland Chelsea FC 19 februari 2017
25 Vlag van Nederland Navarone Foor 51 8 5 0 7 0 0 0 63 8 2020 2e Vlag van Nederland N.E.C. 11 september 2016
41 Vlag van Nederland Julian Calor 1 0 0 0 1 0 0 0 2 0 2019 2e Vitesse Voetbal Academie 21 januari 2017
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Roy Beerens 6 0 0 0 0 0 0 0 6 0 2021 1e Vlag van Engeland Reading FC 2 februari 2018
9 Vlag van Slovenië Tim Matavž 22 9 5 1 2 0 0 0 29 10 2020 1e Vlag van Duitsland FC Augsburg 5 augustus 2017
11 Vlag van Nederland Bryan Linssen 25 11 5 2 2 0 0 0 32 13 2020 1e Vlag van Nederland FC Groningen 5 augustus 2017
14 Vlag van Nederland Luc Castaignos 24 2 5 1 1 0 0 0 30 3 2018 (huur) 1e Vlag van Portugal Sporting Lissabon 12 augustus 2017
16 Vlag van Nederland Mitchell van Bergen 24 0 1 0 3 0 0 0 28 0 2020 3e Vitesse Voetbal Academie 18 december 2015
42 Vlag van Nederland Thomas Buitink 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2020 1e Vitesse Voetbal Academie 11 februari 2018
47 Vlag van Nederland Lars ten Teije 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2020 1e Vitesse Voetbal Academie 9 september 2017
Bijgewerkt tot 4 maart 2018
1rightarrow blue.svg Zie ook: Vitesse in het seizoen 2017/18

Vitesse Voetbal Academie[bewerken]

Theo Janssen speelde vanaf het seizoen 1995/1996 in de jeugd van Vitesse.
In 1999 werd Ricky van Wolfswinkel opgenomen in de Vitesse Voetbal Academie.

Naast het eerste elftal kent Vitesse ook een voetbalacademie die een belangrijke functie heeft bij de doorstroom van nieuwe talenten. Bekende exponenten zijn onder andere Alexander Büttner, Kevin Diks, Marco van Ginkel, Theo Janssen, Nicky Hofs, Davy Pröpper, Piet Velthuizen, Stijn Schaars, Roy Makaay en Ricky van Wolfswinkel. De academie loopt van de D- tot de A-jeugd. De opleiding is door de KNVB gecertificeerd als een internationale academie en heeft door de bond een maximale beoordeling van vier sterren gekregen.

Het beloftenelftal, ook wel Jong Vitesse genoemd, staat los van de academie. Het team staat momenteel onder leiding van Joseph Oosting en Ruud Knol en speelt - zoals de rest van de jeugd - de wedstrijden doorgaans op Papendal in Arnhem.

Historie[bewerken]

Vanaf 1 juli 1984, toen de wegen van de BVO-tak en de amateurtak scheidden, heeft Vitesse een eigen jeugdopleiding gehad.[60] In 1992 werd Jong Vitesse kampioen van district-zuid, maar verloor de kampioenspoule tegen Heerenveen en FC Utrecht. In het seizoen 1992-1993 werd het beloftenteam van trainer Frits van den Berk wel landskampioen. De Vitesse Voetbal Academie bestond tot de jaren negentig uit slechts één jeugdteam, de A1. Begin jaren negentig kwam daar een B-elftal bij, midden jaren negentig volgden de C-junioren en in 2001 werd met de D1 het eerste pupillenelftal gelanceerd. De jeugdopleiding floreerde het meest in de periode eind jaren negentig tot en met het begin van het nieuwe millennium, waarin de opleiding tot een van de beste van Nederland werd gerekend. Verschillende jeugdelftallen wisten de landstitel te bemachtigen, zo ook de A1 in het seizoen 1998/1999. In 1998 en 2002 won Jong Vitesse ook de bekerfinale. Een logisch gevolg is dat veel jeugdspelers uit de lichting van die periode doorgestroomd zijn naar het profvoetbal.

De voor Vitesse financieel lastige periode die begon in 2000 had ook gevolgen voor de jeugdopleiding. Er werd flink gesneden in de jeugdopleiding wat de prestaties niet ten goede kwam. Vitesse begon met de Apeldoornse club AGOVV een gecombineerde Voetbal Academie, en was na Voetbalacademie FC Twente de tweede officieel opgerichte samenvoeging van twee jeugdopleidingen in het Nederlandse betaald voetbal. Vitesse/AGOVV is een aparte vereniging met een eigen licentie, op 17 augustus 2005 opgericht door de besturen van Vitesse en AGOVV. De nieuwe vereniging kende een nieuw shirt, een eigen logo en nieuwe jeugdelftallen. De elftallen trainden doordeweeks op Papendal en speelden de wedstrijden op Sportpark Berg & Bos.

Aan het begin had de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie een eigen tenue. Het shirt is wit met daarop de Gelderse vlag, als symbool voor de beste jeugdopleiding van die provincie. De broek en de kousen zijn tevens wit. De kleding wordt, evenals bij de teams van Vitesse, geleverd door Klupp. Vanaf het seizoen 2009-2010 wordt in geel-zwarte Vitesse shirts gespeeld, dus zonder het AGOVV-logo.

De voormalige Vitesse Voetbal Academie had het hoogste aantal waarderingssterren van 4, wat door de KNVB ook direct werd verleend aan de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie.[61]

In 2007/2008 promoveerde Vitesse/AGOVV naar de Eredivisie voor A-junioren. Het verblijf in de Eredivisie was van korte duur, want het seizoen daarna degradeerde Vitesse/AGOVV als nummer 13 weer terug naar de Eerste divisie, het hield alleen De Graafschap A1 achter zich. In het seizoen 2009-2010 werd Vitesse/AGOVV A1 kampioen van de eerste divisie en keerde het direct weer terug op het hoogste niveau.

In januari 2013 ging AGOVV failliet en daardoor stopte de gezamenlijke jeugdopleiding. Vanaf het seizoen 2013/2014 verdwijnt de naam Vitesse/AGOVV definitief en spelen de elftallen weer onder de naam van Vitesse.

Bij de aanstelling van Mohammed Allach als technisch directeur van Vitesse in 2013, kreeg hij de opdracht mee de academie een nieuw leven in te blazen. Dit is mede ingegeven door de regels van het Financial Fair Play waarbij Vitesse minder mag uitgeven en gezonder moet worden. Allach en Vitesse-trainer Peter Bosz ontwikkelde voor de hele club een meerjarenplan waarbij de Academie toonaangevend moet worden, de scouting een impuls krijgt en de aanvallende speelstijl van trainer Bosz gepretendeerd leidend is. Alle elftallen binnen Vitesse moeten onder aanvallend voetbal spelen en dominant zijn.

Op 28 april 2014 werd jong Vitesse in Dordrecht kampioen van de Beloftendivisie A. Jong Vitesse slaagde er niet in om zich landskampioen bij de beloften te kronen. In De Kuip werd het landelijke kampioensduel met Jong Feyenoord/Excelsior verloren met 3-1. In het seizoen 2014-2015 werd het beloftenteam van John Lammers ongeslagen kampioen. In 2016 won Vitesse O19 de bekerfinale na strafschoppen van NEC/FC Oss en plaats Jong Vitesse zich voor de Tweede Divisie.

De academie heeft een samenwerkingsverband met amateurclubs AGOVV, vv DOVO, DTS Ede, DVS '33, DVV Duiven, ESA Rijkerswoerd, 1. FC Kleve, SML en SV Spero.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Vitesse Voetbal Academie

Voormalige jeugdspelers[bewerken]

Het uiteindelijk doel van een jeugdopleiding is natuurlijk de doorstroming naar het eerste van Vitesse. In de loop der jaren zijn er tamelijk veel jeugdspelers doorgedrongen tot de A-selectie, waarmee de jeugdopleiding zijn vruchten heeft afgedragen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van spelers die het profvoetbal gehaald hebben en één of meerdere jaren in de jeugdopleiding van Vitesse gespeeld hebben.[62]

Samenwerkingsverbanden[bewerken]

De Vitesse Voetbal Academie werkt samen met het ROC RijnIJssel, Beekdal Lyceum, VMBO 't Venster en het Topsport Talent school, die nauw samen werkt met het CTO Papendal en het Olympisch Netwerk Gelderland. Samen met deze scholen kan de Vitesse Academie de jeugd een zo breed mogelijke opleidingen aanbieden die studie en topsport willen combineren.

Daarnaast werkt Vitesse op verschillende gebieden met andere clubs uit het binnen- en buitenland samen. Het meest uitgesproken is de samenwerking van Vitesse en de Vitesse Voetbal Academie met tien convenantclubs uit de regio; deze clubs zijn:[63]

Convenantclub Plaats vanaf
Arnhemse Boys Arnhem apr 2017
VV Beekbergen Beekbergen apr 2017
De Bataven Gendt nov 2015
vv DOVO Veenendaal nov 2012
DTS Ede Ede okt 2010
DVS '33 Ermelo sep 2007
DVV Duiven Duiven okt 2010
Eendracht Arnhem Arnhem apr 2017
VV Eldenia Arnhem apr 2017
ESA Rijkerswoerd Arnhem apr 2013
1. FC Kleve Kleve nov 2012
KSV Fortissimo Ede apr 2017
MASV Arnhem apr 2017
RODA '46 Leusden jul 2013
SML Arnhem okt 2010
SV SDOO Heteren apr 2017
SV Spero Elst aug 2011
WSV Apeldoorn nov 2015

De betaald voetbalclubs en organisaties waar Vitesse mee samenwerkt zijn:

Club Plaats vanaf
Chelsea FC Vlag van Engeland Londen aug 2010
Wuhan Football Association [64] Vlag van China Wuhan (China) maa 2016
Vasas FC Vlag van Hongarije Boedapest mei 2016
ISoccerParcs Vlag van China China nov 2016

Vitesse Legends[bewerken]

Een team van oud-spelers van Vitesse die ouder zijn dan 35 jaar speelt als gelegenheidsteam jaarlijks wedstrijden van het Oude Garde toernooi, waar verschillende betaald voetbal organisaties meedoen met oud-elftal spelers. De vereniging is opgericht op 8 juni 1999. Ook speelt het team wedstrijden op uitnodiging, bijvoorbeeld bij een jubileum van een club uit het land. Oud-Vitesse onderleiding van Toon Hartemink, Rene Eijer, Toon Hendriks en Wim Janssen wordt wisselend vertegenwoordigd door spelers als Roberto Straal, Glenn Helder, Edward Sturing, Martin Laamers, Huub Loeffen, René Eijer, Hans van Arum, John van den Brom, Bennie Hofs, Frans Thijssen, Arco Jochemsen, Nicky Hofs, Michael Jansen, Pieter Collen, Phillip Cocu, Theo Janssen, Marc van Hintum, Erwin van de Looi, Patrick Ax, Bart Latuheru en vele anderen. Veel leden van deze vereniging zijn betrokken bij de huidige organisatie van Vitesse. Bijvoorbeeld als host of scout.

Trainers[bewerken]

Naam Land van herkomst Begin periode Einde periode Erelijst
John William Sutcliffe Vlag van Engeland Engeland 1914 1915 * Kampioen Eerste klasse oost 1914
* Kampioen Eerste klasse oost 1915
* Runner-up Kampioenscompetitie 1914/15
James McPherson Vlag van Schotland Schotland 1919 1920
Charles Griffiths Vlag van Engeland Engeland 1920 1922
Jan van Dort / Bram Evers Vlag van Nederland Nederland 1922 1923 * Kampioen Tweede klasse oost 1923
Jan van Dort Vlag van Nederland Nederland 1923 1924
Robert William Jefferson Vlag van Engeland Engeland 1924 1927 * Verliezend finalist KNVB beker 1926/27
Heinrich Schwarz Vlag van Duitsland Duitsland 1927 1936
Gerrit van Wijhe Vlag van Nederland Nederland 1936 1938
Gerrit Horsten Vlag van Nederland Nederland 1938 1939
Gerrit Horsten / Ben Tap Vlag van Nederland Nederland 1939 1943 * Kampioen Tweede klasse oost 1941
Gerrit Horsten / Jacques Piederiet / Jan Zonnenberg Vlag van Nederland Nederland 1943 1944 * Kampioen Tweede klasse oost 1944
Gerrit Horsten / Jacques Piederiet Vlag van Nederland Nederland 1945 1946 * Kampioen Tweede klasse oost 1946
George Roper Vlag van Engeland Engeland 1946 1947
Arie van der Wel Vlag van Nederland Nederland 1947 1948
Jan Zonnenberg Vlag van Nederland Nederland 1948 1954 * Kampioen Tweede klasse oost 1950
* Kampioen Eerste klasse oost 1953
Joseph Gruber Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1954 1957
Louis Pastoors Vlag van Nederland Nederland 1957 1960
Branco Vidovic Vlag van Joegoslavië Joegoslavië 1960 1962
Jan Zonnenberg Vlag van Nederland Nederland 1962 1964
Joseph Gruber Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1964 1966 * Kampioen Tweede divisie 1965/66
Frans de Munck Vlag van Nederland Nederland 1966 1969
Cor Brom Vlag van Nederland Nederland 1969 1972 * Promotie naar Eredivisie 1970/71
Frans de Munck Vlag van Nederland Nederland 1972 1974
Ned Bulatović Vlag van Joegoslavië Joegoslavië 1974 sept. 1975
Jan de Bouter Vlag van Nederland Nederland sept. 1975 apr. 1976
Clemens Westerhof Vlag van Nederland Nederland apr. 1976 1976
Henk Wullems Vlag van Nederland Nederland 1976 1982 * Kampioen Eerste divisie 1976/77
Leen Looijen Vlag van Nederland Nederland 1982 feb. 1984
Henk Hofstee Vlag van Nederland Nederland feb. 1984 1984
Clemens Westerhof Vlag van Nederland Nederland 1984 1985
Janusz Kowalik / Henk Bosveld Vlag van Polen Polen / Vlag van Nederland Nederland 1985 1986
Hans Dorjee / Niels Overweg Vlag van Nederland Nederland 1986 1987
Hans Dorjee Vlag van Nederland Nederland 1987 juli 1987
Niels Overweg Vlag van Nederland Nederland juli 1987 sept. 1987
Bert Jacobs Vlag van Nederland Nederland sept. 1987 1992 * Kampioen Eerste divisie 1988/89
* Verliezend finalist KNVB beker 1989/90
Herbert Neumann Vlag van Duitsland Duitsland 1992 1995
Ronald Spelbos Vlag van Nederland Nederland 1995 nov. 1995
Frans Thijssen & Jan Jongbloed (Ad-interim) Vlag van Nederland Nederland nov. 1995 1996
Leo Beenhakker Vlag van Nederland Nederland 1996 jan. 1997
Henk ten Cate Vlag van Nederland Nederland jan. 1997 1998 * Hoogste klassering: 3e in Eredivisie, 1997/1998
Artur Jorge Vlag van Portugal Portugal 1998 okt. 1998
Herbert Neumann Vlag van Duitsland Duitsland okt. 1998 okt. 1999
Edward Sturing & Jan Jongbloed (Ad-interim) Vlag van Nederland Nederland okt. 1999 jan. 2000
Ronald Koeman Vlag van Nederland Nederland jan. 2000 dec. 2001
Edward Sturing (Ad-interim) Vlag van Nederland Nederland dec. 2001 jun. 2002
Mike Snoei Vlag van Nederland Nederland 2002 maa. 2003
Edward Sturing Vlag van Nederland Nederland maa. 2003 2006
Aad de Mos Vlag van Nederland Nederland 2006 2008
Hans Westerhof Vlag van Nederland Nederland 2008 dec. 2008
Edward Sturing (Ad-interim) Vlag van Nederland Nederland dec. 2008 jan. 2009
Theo Bos Vlag van Nederland Nederland jan. 2009 okt. 2010
Hans van Arum / Raimond v/d Gouw (Ad-interim) Vlag van Nederland Nederland okt. 2010 nov. 2010
Albert Ferrer Vlag van Spanje Spanje nov. 2010 2011
John van den Brom Vlag van Nederland Nederland 2011 2012 * Winnaar play-offs 2012
Fred Rutten Vlag van Nederland Nederland 2012 2013
Peter Bosz Vlag van Nederland Nederland 2013 jan. 2016 * Winnaar play-offs 2015
Rob Maas Vlag van Nederland Nederland jan. 2016 jun. 2016
Henk Fraser Vlag van SurinameVlag van Nederland Nederland jun. 2016 apr. 2018 * Winnaar KNVB beker 2016/17
* Verliezend finalist Johan Cruijff Schaal 2017
Edward Sturing (Ad-interim) Vlag van Nederland Nederland apr. 2018 jun. 2018
Leonid Slutsky Vlag van Rusland Rusland jun. 2018

Statistieken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van records en statistieken van SBV Vitesse voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eregalerij[bewerken]

De oprichters[bewerken]

Op diverse plaatsen in Arnhem werd er gevoetbald. Op een van die plaatsen gebeurt dat door zestien scholieren van het gymnasium en de HBS. Dat groepje jongeren speelt onder de naam Vitesse.

Het gaat om Frans Dezentjé (voorzitter), Frits Couvéé (penningmeester), Dick Couvéé (secretaris), Rudy d'Arnoud Gerkens, Karel d'Arnoud Gerkens, Herman Hesselink, Willem Hesselink, Bernard Dezentjé, Elie Dezentjé, Edmond Dezentjé, Jan van der Zande, C. Piekema, E. Piekema, L. de Geer, B. Lauer en K. Fischer.

Vitessenaar van de eeuw[bewerken]

Henk Charly Bosveld wordt in december 1999 zowel door De Gelderlander als de Arnhemse Courant verkozen tot Speler van de Eeuw, waarmee hij onder anderen de nummer 2 John van den Brom achter zich wist te houden.[65] Helaas kon Bosveld deze eervolle uitverkiezing niet zelf meemaken; op 6 augustus 1998 overleed Bosveld plotseling aan een hartinfarct. Mede door deze uitverkiezing heeft Bosveld een plaatsje gekregen in het Home of History van Vitesse en is hij de enige Vitesse-speler wiens foto siert op de Oost-promenade in GelreDome.

Op 17 augustus 2008 tijdens de Open Dag van Vitesse werd het boek Vitessenaar van de eeuw gepresenteerd, geschreven door René Bremer en Michel Bongers.[66] Dit eerbetoon aan Bosveld geeft middels 24 interviews een beeld over zijn persoon en tevens roemrijke verleden.

Mister Vitesse[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Theo Bos

Theo Bos, Mister Vitesse, speelde als verdediger zijn gehele carrière voor Vitesse. In totaal speelde Bos 369 competitiewedstrijden in 15 seizoenen, waarin hij negen keer een doelpunt maakte. Zijn debuut maakte hij op 31 augustus 1983 in tegen FC Wageningen en zijn laatste wedstrijd speelde hij op 25 maart 1998 tegen NAC Breda. Op 27 januari 1999 speelde Bos in de speciale afscheidswedstrijd tegen Schalke 04, samen met Edward Sturing die ook als voetballer afzwaaide.

Na zijn spelersloopbaan ging Bos als jeugdtrainer aan de slag bij Vitesse: hij heeft de B- en A-selectie en Jong Vitesse onder zijn hoede gehad. Ook was hij assistent-trainer van Ronald Koeman, Mike Snoei en Edward Sturing. Eind december 2008 werd Vitesse-trainer Hans Westerhof wegens tegenvallende prestaties ontslagen, waarna Bos op 3 januari 2009 hoofdtrainer van Vitesse werd. Hij bleef tot 21 oktober 2010 aan als trainer.

Vanaf 7 januari 2012 was hij uit de roulatie als trainer bij FC Dordrecht in verband met de constatering van alvleesklierkanker. Vitesse heeft op 26 juli 2012 bekendgemaakt de Zuid-tribune in GelreDome te vernoemen naar Theo Bos als steun tijdens zijn ziektebed. Op 28 februari 2013 overleed Theo Bos aan de gevolgen van zijn ziekte. Op 7 maart 2013 werd in GelreDome afscheid genomen van Bos. Ter ere van Mister Vitesse zal rugnummer 4 niet meer door Vitesse-spelers gedragen worden, het nummer waarmee Bos voor Vitesse speelde; de laatste speler die rugnummer 4 droeg was Jan-Arie van der Heijden.

Eredivisie topscorers: Machlas & Bony[bewerken]

In het seizoen 1996/97 nam Vitesse de Griekse voetballer Nikos Machlas over van OFI Kreta. Zijn eerste seizoen verliep stroef in Gelderland en hij wist als spits slechts acht keer het net te vinden. Het seizoen daarna maakte hij grote indruk met een totaal van 34 doelpunten in 32 wedstrijden. Hiermee werd hij Europees topscorer en kreeg de ESM Gouden Schoen. Dit seizoen bleek achteraf het hoogtepunt in zijn carrière. Na zijn derde seizoen bij Vitesse waren diverse grote clubs voor hem in de markt. Onder andere Fiorentina en Arsenal hadden belangstelling. Tegen de zin van Karel Aalbers weigerde hij echter naar het buitenland te vertrekken en koos hij voor AFC Ajax.

Op 31 januari 2011 tekende Ivoriaan Wilfried Bony een contract voor 3,5 jaar bij Vitesse. Het transferbedrag bedroeg ongeveer 4 miljoen euro. Op 20 februari 2011 debuteerde hij voor Vitesse in de wedstrijd tegen De Graafschap, door een invalbeurt in de tweede helft als vervanger voor Marco van Ginkel. Bony stond nog geen 27 minuten op het veld, toen hij zijn eerste doelpunt maakte. Het seizoen daarna maakt hij een totaal van 12 doelpunten in 28 wedstrijden. Het seizoen daarna maakt hij grote indruk met een totaal van 31 doelpunten in 30 wedstrijden. Bony werd hierbij topscorer van de Eredivisie en werd voor zijn prestaties uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Gouden Schoen 2012/13. Op 11 juli 2013 werd bekend dat Bony een vierjarig contract tekende bij Swansea City, waarbij Vitesse een transfersom van 12 miljoen pond (14 miljoen euro) ontving. Met 20 doelpunten werd Bony topscorer in de Premier League over 2014. In januari 2015 tekende Bony een contract voor 4,5 seizoen bij Manchester City. Deze transfer leverde Vitesse naar verluidt een bedrag van enkele miljoenen euro op, door een afgesproken doorverkooppercentage bij de transfer naar Swansea.

Topscorer aller tijden[bewerken]

Jan Dommering was van 1929 tot 1936 en 1945 tot 1948 in het eerste elftal van Vitesse actief. Tijdens zijn studie in Frankrijk speelde hij voor FC Nice (1938 - 1939) Door de vele doelpunten die hij daar maakte als spits kreeg hij de bijnamen "La Tulipe" en "Le diable de Dommering". Door zijn 160 doelpunten is hij topscorer aller tijden van Vitesse.

Succeselftallen[bewerken]

Bert Jacobs (midden)

Onder het bewind van trainer Bert Jacobs speelt Vitesse in het seizoen 1989/1990 voor het eerst in 10 jaar in de Eredivisie, na promotie als kampioen van de Eerste divisie. Vitesse houdt 18 keer de nul en krijgt 20 doelpunten tegen, beide zijn clubrecords in het competitievoetbal. Toen Jacobs Vitesse ging trainen, was de club slechts een middenmoter in de eerste divisie. Een jaar later kon heel Arnhem weer juichen, want in het eerste jaar eredivisie slaagde Jacobs en zijn mannen voor de derde keer in de clubhistorie de KNVB beker-finale te bereiken, die op 25 april 1990 tegen PSV Eindhoven gespeeld werd in De Kuip. Vitesse verliest de finale met 1-0. Stan Valckx scoort het enige doelpunt, door een penalty. In blessuretijd stopt PSV-keeper Hans van Breukelen een penalty van John van de Brom. In de Eredivisie eindigt Vitesse dit seizoen als 4e met 41 punten (in het "2 punten"-systeem). Vitesse plaatst zich daardoor voor de eerste keer in de clubhistorie voor Europees voetbal om de UEFA Cup. Na het seizoen van 1989/90 werd Vitesse tijdens het VVCS-gala in Den Haag gekozen tot de beste Nederlandse ploeg van het jaar. Het succeselftal bestond uit doelman Raimond van der Gouw, rechtsback Edward Sturing, laatste man Theo Bos, Frans Thijssen en linksback Arjan Vermeulen, terwijl het middenveld werd gevormd door Martin Laamers, John van den Brom en René Eijer. Voorin koos Jacobs doorgaans voor Rick Hilgers, Bart Latuheru en Hans van Arum, terwijl Jurrie Koolhof pinch-hitter was.

Onder trainer Henk Fraser weet Vitesse in het seizoen 2016/2017 zich na 27 jaar weer te plaatsen voor de KNVB beker-finale, die op 30 april 2017 tegen AZ Alkmaar gespeeld werd in De Kuip. Vitesse won de finale met 2-0, door twee doelpunten van vaste spits Ricky van Wolfswinkel. Door dit resultaat won de club voor het eerst in hun 125-jarig bestaan een grote prijs. Het winnende elftal bestond uit doelman Eloy Room, rechtsback Kelvin Leerdam, aanvoerder Guram Kashia, Matt Miazga en linksback Arnold Kruiswijk, terwijl het middenveld werd gevormd door Navarone Foor, Marvelous Nakamba en Lewis Baker. Voorin koos Fraser doorgaans voor Milot Rashica, Nathan Allan de Souza en Van Wolfswinkel als vaste spits. De invallers van de geel-zwarte waren rechtsback Kevin Diks, centrumverdediger Maikel van der Werff en de vleugelspeler Adnane Tighadouini.

Recordhouders[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van records en statistieken van SBV Vitesse

Topscorers aller tijden:

Top 25 Topscorers Eredivisie

Meest gespeelde competitiewedstrijden

Gouden Vitessenaren[bewerken]

Naam Functie Sinds
Karel Aalbers Voorzitter en Grondlegger GelreDome 1989
Martin Esveld Teammanager, Stadionspeaker, Coördinator en Grondlegger Home of History. 2001
Cor Guijt Raad van Toezicht, Bestuurslid en Vriend van Vitesse 2003
Arent Jager Vriend van Vitesse 2003
Ton Ketting Manager 1986
Guus Kusse Bestuurslid 1998
Joop Mutgeert Bestuurslid 1989
Rein Papenburg Bestuurslid en Algemeen directeur 1998
Jan Snellenburg Bestuurslid en Vriend van Vitesse 1999
Tobias Swelheim Directeur hoofdsponsor Nuon 1997
Herman Veenendaal Speler, Bestuurslid en Vriend van Vitesse 1987
Johan Vink Raad van Toezicht 1998
Kees Bakker Voorzitter en Bestuurslid 2016
Bert Roetert Voorzitter en Bestuurslid 2016

Vitesse kent 90 Zilveren Vitessenaren, die veel voor Vitesse hebben ingezet. Enkele voorbeelden van Zilveren Vitessenaren zijn: Edward Sturing, John van den Brom, Chris de Vries, Bennie Hofs, Jan Streuer, Martin Laamers, Theo Janssen en vele andere.

Voorzitters/eigenaren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van voorzitters van Vitesse
Willem Hesselink wordt door een kunstwerk herdacht

Vitesse heeft sinds de oprichting van de vereniging verschillende eigenaren en voorzitters gehad. De eerste voorzitter was een van de groep jonge oprichters Frans Dezentjé. Willem Hesselink was van 1917 tot 1922 voorzitter van de club en werd in 1962 benoemd tot erevoorzitter. Sinds 2017 is Yevgeny Merkel voorzitter van de club. Tussen hen in hebben bekende namen zoals Chris Engelberts, Karel Aalbers, Jos Vaessen, Maasbert Schouten en later Merab Zjordania onder andere de club geleid.

Erevoorzitter Willem Hesselink[bewerken]

In 1962 wordt Willem Hesselink op zijn 89-jarige leeftijd benoemd tot erevoorzitter van Vitesse. Hesselink heeft ook een rijke verleden als voetballer bij de club. De bijnaam van Hesselink was Het Kanon, vanwege zijn snoeiharde schot. Met zijn oudere broer Herman Hesselink behoorde Willem Hesselink in 1892 tot een groep jonge oprichters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Tot 1915 kwam hij met onderbrekingen voor het eerste elftal van deze ploeg uit. In 1898 speelde hij met Vitesse om het Nederlands landskampioenschap tegen RAP uit Amsterdam. Vanaf 1899 t/m 1908 maakte Hesselink verschillende uitstappen naar HVV uit Den Haag en Bayern München. Hij kwam ook tevens uit voor het Bondselftal, de voorloper van het Nederlands elftal. Rond 1908 keerde hij terug bij Vitesse. In 1915 stopte Hesselink met voetballen op het hoogste niveau. Daarna was hij actief als penningmeester en trainer van Vitesse en was van 1917 tot 1922 voorzitter van de club.

Voorzitter Karel Aalbers

Karel Aalbers[bewerken]

In 1985 was betaald voetbal zo goed als ten einde in Arnhem. Vanuit de gemeenteraad gingen er steeds meer stemmen op om de subsidiekraan richting Vitesse dicht te draaien. Op dat moment leerde iedereen in Nederland Karel Aalbers kennen. De juwelierszoon uit Velp, die een jaar eerder gestart was als voorzitter van Vitesse, ging eigenhandig met de pet rond in de omgeving. Het resultaat mocht er zijn, maar was bij lange na niet voldoende om de club te redden. Het elftal, bestaande uit louter semiprofs, dat kon rekenen op een belangstelling van gemiddeld circa 500 betalende supporters, was ten dode opgeschreven, ware het niet dat de gemeenteraad onder de indruk was van de dadendrang van de bedrijvige voorzitter en toch met één stem verschil, de club in leven liet; Vitesse kon blijven bestaan. Het gaf de voorzitter wat meer lucht om zijn toekomstdromen te verwezenlijken. Aalbers had de intentie om van Vitesse een stabiele topclub te maken en Europees voetbal te bereiken in Arnhem. Samen met NUON-voorzitter van de raad van bestuur Tob Swelheim ging de provincieclub Vitesse van de onderste regionen van de eerste divisie, in tien jaar tijd naar een subtopper in de Eredivisie en werd het een miljoenenbedrijf dat zijn wedstrijden speelt in een megastadion. Voorzitter Aalbers schetste de vergezichten en Swelheims NUON zorgde voor de financiering. Onder de twee heren kocht Vitesse veel dure spelers en werd GelreDome gebouwd. Dit stadion moest een grote inkomstenbron worden voor Vitesse, naast de wedstrijden van Vitesse moesten er ook veel andere evenementen worden gehouden. Hij zag het Gelredome niet als een stadion wat er eindelijk stond, maar als ‘een nieuw begin’. Wat hem betreft verrees er in Arnhem-Zuid een heel Vitesse wijk met hotels en Vitesse-winkels. Maar dat project is altijd in de koelkast gebleven. Na een succesvolle periode in de seizoenen 1997/1998 tot en met 2001/2002 (achtereenvolgens 3e, 4e, 4e, 6e en 5e) kwam er een einde aan het succes. Jarenlang konden Aalbers en Swelheim hun gang gaan, maar uiteindelijk riepen de toezichthouders van NUON beiden aan een halt toe. Na het zien van de cijfers van Vitesse eisen NUON-commissarissen een directe vertrek van Aalbers vanwege vermoedelijke fraude. Op 15 februari 2000 wordt Aalbers definitief afgezet bij Vitesse en werd hij opgevolgd door oud-Sara Lee/Douwe Egberts-topman Jan Konings. Wegens het uitbetalen van portretrechten aan speler Nikos Machlas in het buitenland om belasting te ontwijken, werd Aalbers in 2005 veroordeeld tot een geldboete van €20.000 en twee maanden voorwaardelijk. Hij ging niet in hoger beroep. (Later werd Jorien van den Herik van Feyenoord in zijn hoger beroep vrijgesproken omdat hij niet kon weten dat de gekozen constructie niet mocht.) NUON stopte met onmiddellijke als hoofdsponsor en deed belangen in Vitesse over aan Stichten de Nabije Toekomst. Aalbers maakte bekend dat hij 25 getuigen zou op laten roepen om duidelijk te maken dat er een heuse campagne is gevoerd om zijn imago te besmeuren. Tob Swelheim kondigde niet veel later zijn vertrek aan bij het energiebedrijf. Na het vertrek van Aalbers en NUON rezen de schulden van de club tot grote hoogte, wat zich in de seizoenen erop ook in de sportieve resultaten uitte. Oprichting Vrienden van Vitesse, groep van ongeveer 15 vermogende mensen uit omgeving Arnhem staan garant voor de begrotingstekort. Zelfs enkele bestuursleden: Cor Guijt, Herman Veenendaal en oud AKZO-directeur Jan Snellenburg nemen de Vitesse-belangen over voor 5 miljoen gulden van NUON. Mede door de hulp van de Vrienden van Vitesse, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland werd Vitesse gered van een faillissement en werd een licentie voor betaald voetbal ternauwernood behouden. Ondanks alles bleef Karel Aalbers geliefd bij het voetbalpubliek in Arnhem. Zijn naam werd nog jaren gescandeerd in het stadion.

Vrienden van Vitesse[bewerken]

Vrienden van Vitesse is groep van ongeveer 15 vermogende mensen uit omgeving Arnhem. In het verleden hebben de investeerders de club vaak garant gestaan bij begrotingstekorten. Mede door de hulp van de Vrienden van Vitesse werd Vitesse meerdere keren gered van een faillissement en werd een licentie voor betaald voetbal ternauwernood behouden. Ook zitten er enkele oud vermogende bestuursleden in de Vrienden van Vitesse. Herman Veenendaal speelde voor Vitesse en werd rijk van speelautomaten en vastgoed, Cor Guijt is een bekende makelaar in Arnhem en omstreken en Jan Snellenburg introduceerde met zijn bedrijf de zogenaamde petfles en is al sinds 1983 betrokken bij de club.

Maasbert Schouten[bewerken]

In november 2008 verkreeg Maasbert Schouten, destijds eigenaar van AFAB, 20% van de aandelen van Vitesse. Nadat Vitesse een lening van Schouten medio 2009 niet kon terugbetalen, kwam Schouten feitelijk in het bezit van alle aandelen Vitesse; de overdracht van deze laatste aandelen werd pas in het derde kwart van 2010 geëffectueerd én wereldkundig. Met zijn bedrijf Afab was hij sinds medio 2004 hoofd- en shirtsponsor van de club. Ook volgde hij Kees de bakker op als preses van de RvC. "Het voorzitterschap van mij staat los van Afab. Dit doe ik op persoonlijke titel", zegt Schouten. Schouten keert jaarlijks terug in de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders. Maar Schouten is niet van plan Vitesse over te nemen. Schouten heeft de voorbije periode ook zelf geïnvesteerd in Vitesse, maar hij wordt niet de verlosser die een grote zak met geld meebrengt. Schouten gaat wel sturing geven aan de commerciële afdeling van de financieel geplaagde club. Schouten bemoeide zich niet met de voetbaltechnische zaken. In de zomer van 2010 werd tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat het noodlijdende Vitesse voor een onbekend bedrag zou worden overgenomen door voormalig voetballer en voormalig voorzitter van de Georgische voetbalbond Merab Zjordania. Na de verkoop verklaarde Schouten in een interview met de Volkskrant sinds medio 2009 in het bezit te zijn geweest van 100% van de aandelen Vitesse.

Merab Zjordania[bewerken]

Merab Zjordania begon zijn loopbaan in de Georgische voetbalcompetitie. Van 1978 tot 1990 speelde hij onder meer bij Dinamo Tbilisi, Lokomotivi Tbilisi, Torpedo Koetaisi en Goeria Lantsjchoeti. In 1990 speelde hij op proef bij sc Heerenveen. Vervolgens vertrok hij naar IJsland om kort bij Stjarnan Garðabær te voetballen. Dinamo Tbilisi won in 1981 de Europa Cup II door in de finale in Düsseldorf met 2-1 te winnen van Carl Zeiss Jena, na in de halve finale eerst Feyenoord te hebben verslagen. Na beëindiging van zijn actieve voetballoopbaan werd Zjordania, in 1992, voorzitter bij zijn oude club Dinamo. Hij fungeerde ook als spelersmakelaar.

Toen Zjordania op 16 augustus 2010 Vitesse overnam, zat de club diep in de schulden. Hij nam die schulden over en trok spelers zoals Wilfried Bony aan. Na een moeizame start zette Vitesse sportief de weg naar boven. In het eerste seizoen onder Zjordania ontliep Vitesse net (op doelsaldo) de play-offs voor degradatie en werd het 15e. De twee jaar erna behaalde de Arnhemse club Europees voetbal. In 2011/12 werd Vitesse 7e, vorig seizoen 4e en deed de ploeg zelfs lang mee om de titel. Door de grote link met Chelsea huurde Vitesse meerdere spelers van de Engelse topclub. Zjordania liet bovendien voor ongeveer 10 miljoen euro een supermodern trainingscomplex van internationale allure bouwen. In totaal werd in de 3 jaar onder Zjordania tussen de 50 en 100 miljoen euro in Vitesse geïnvesteerd. Op 10 december 2013 maakt Vitesse bekend dat Zjordania verdwijnt bij de club. De reden van het vertrek was het financiële wanbeleid onder Zjordania. De aandelen werden overdragen aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski, die al vanaf 2010 de belangrijkste financier was van het project. Bert Roetert volgt hem als voorzitter van de Raad van Commissarissen op. Zjordania bleef verbitterd achter. Op 30 maart 2014 heeft Zjordania een stadionverbod van drie jaar opgelegd gekregen van Vitesse. Zjordania zou een woedeaanval hebben gehad en algemeen directeur Joost de Wit daarbij hebben bedreigd. Die laatste heeft aangifte gedaan bij de politie omdat hij zich niet veilig voelde. Uiteindelijk heeft Zjordania ingestemd met een taakstraf.

In een interview met De Telegraaf haalde Zjordania hard uit naar het beleid van de voorbije maanden van zijn oude club met onder andere Chelsea FC. Volgens Zjordania dicteerde Chelsea het beleid bij Vitesse, in die mate dat de club uit Londen zou hebben bepaald dat Vitesse geen kampioen mocht worden. Met een landstitel kwamen de belangen van Chelsea volgens de Georgiër te zeer in het gedrang. Verder sloot Zjordania een terugkeer als eigenaar in de toekomst zeker niet uit. De Raad van Commissarissen liet na de uitspraken van Zjordania in de media weten dat iedereen door Zjordania in de maling werd genomen: 'Het competitie-element en de onvoorspelbaarheid zijn beginwaarden van sport. Net als elke club wil Vitesse zoveel mogelijk wedstrijden winnen en kampioen worden, met zo goed mogelijk spel. Ook bepalen wij zelf onze beleid, maar we maken wel graag gebruik van de samenwerking met Chelsea. We zijn baas in ons eigen huis'. Op 22 december 2015 liet de licentiecommissie van de KNVB weten dat Vitesse juist en volledig had gehandeld wat betreft eigendoms- en juridische structuur van de club. Uit onderzoek bleek ook dat er geen aanwijzingen waren dat Chelsea zeggenschap had in het beleid van Vitesse.[67]

Aleksandr Tsjigirinski[bewerken]

Op 22 oktober 2013 werd bekend dat Zjordania zijn aandelen Vitesse verkocht heeft aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski die reeds zijn financiële partner was. Onduidelijk is hoe Tsjigirinski, die anders dan Zjordania geen voetbalverleden heeft, te werk zal gaan. Jordania noemde zijn opvolger de grote financier van zijn plannen in Arnhem. ‘Als het nodig is, kan ik bij hem aankloppen’, zei Jordania in november 2010 in een exclusief interview met De Gelderlander. Alexander kreeg de leiding over bouwgigant ST Group, later omgedoopt tot Snegiri Development. De projectontwikkelaar is betrokken bij de bouw van enorme woon- en zakencomplexen, zoals City Palace in Moskou. Hij zou in Moskou een artsenopleiding hebben afgerond, maar ging als zakenman in de olie en vastgoed. Tsjigirinski is de man die Zjordania ooit voorstelde aan Roman Abramovitsj, de ook al steenrijke oliemiljardair, eigenaar van Chelsea en een goede vriend van Tsjigirinski. Abramovitsj heeft ook een aandeel (16 procent) in het vastgoedbedrijf Snegiri Development van Tsjigirinski. De Russische miljardair is de grote spil in het (Russische) Londense voetbalimperium, waartoe Chelsea FC, Vitesse en de door aardgasbedrijf Gazprom gesponsorde clubs toebehoren.

Internationals[bewerken]

Interland-recordhouder van Vitesse Just Göbel op 26 april 1914 voor aanvang van de interland Nederland - België (4 - 2)

Vitesse heeft in de loop der jaren verschillende spelers afgeleverd aan het Nederlands elftal; om precies te zijn: 22 spelers hebben minstens één interland gespeeld terwijl ze voor Vitesse uitkwamen. Aanvaller en tevens medeoprichter van Vitesse Willem Hesselink was in 1905 de eerste speler die namens Vitesse voor Oranje mocht spelen. Davy Pröpper is met zijn optreden tegen de Verenigde Staten op 5 juni 2015 tot op heden de laatste Vitesse-speler in een Oranje-shirt. Recordhouder is keeper Just Göbel, tussen 1911 en 1919 eerste doelman van het Nederlands elftal, die al zijn 22 interlands namens Vitesse speelde.

Op 20 december 1989 speelde Nederland in de tweede helft met een recordaantal van drie spelers van Vitesse tegen Brazilië: Edward Sturing, Martin Laamers en Bart Latuheru. Hierdoor bestond de hele linkerzijde van Nederland uit spelers afkomstig van Vitesse.

Vitesse heeft ook niet-Nederlandse internationals in haar gelederen gehad zoals Matthew Amoah (Ghana), Wilfried Bony (Ivoorkust), Mahamadou Diarra (Mali), Giovanny Espinoza en Renato Ibarra (Ecuador), Dragoslav Jevrić (Joegoslavië), Guram Kashia (Georgië), Danko Lazović (Servië), Nikos Machlas (Griekenland), Joaquín del Olmo (Mexico),Dejan Stefanović (Joegoslavië), Dalibor Stevanovič (Slovenië), Vladimir Stojković (Servië), Christian Atsu (Ghana), Marián Zeman (Slowakije), Bertrand Traoré en Mamadou Zongo (Burkina Faso).

Onderstaande spelers hebben tijdens hun loopbaan bij Vitesse één of meerdere wedstrijden gespeeld voor het Nederlands elftal.[68]

Vitesse-spelers in het Nederlands elftal

Periode Naam Interlands Gespeeld
onder Vitesse
1905-1905 Willem Hesselink 1 1
1911-1919 Just Göbel 22 22
1920-1925 Jan de Natris 23 1
1923-1928 Gerrit Horsten 6 1
1952-1952 Sjaak Alberts 5 5
1952-1953 Wim Hendriks 3 3
1987-1994 Hans Gillhaus 9 2
1989-1990 Martin Laamers 2 2
1989-1989 Bart Latuheru 1 1
1989-1990 Edward Sturing 3 3
1990-1993 John van den Brom 2 2
1994-2004 Pierre van Hooijdonk 46 4
1995-1995 Glenn Helder 4 1
1996-2005 Roy Makaay 43 2
1996-1997 Ferdi Vierklau 2 2
1998-1998 Martijn Reuser 1 1
1998-2001 Marc van Hintum 8 8
1999-2001 Sander Westerveld 6 1
2001-2002 Victor Sikora 6 6
2006-2011 Theo Janssen 5 2
2009-2009 Piet Velthuizen 1 1
2012-Heden Marco van Ginkel 8 1
2013-Heden Patrick van Aanholt 6 2
2015-Heden Davy Pröpper 10 1

Overige bekende en prominente namen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van spelers van Vitesse
Nederlanders
Belgen
Brazilianen
Duitsers
Ghanezen
Serviërs
Spanjaarden
Overigen

Jong Vitesse[bewerken]

Jong Vitesse
Accommodatie Vitesse Papendal.png
Bijnaam Vitesse 2
Vitesse beloften
Plaats Arnhem
Capaciteit 2.000, waarvan 550 zitplaatsen
Complex Nationaal Sportcentrum Papendal, Arnhem / Sportpark Berg & Bos Apeldoorn (incidenteel bij risicowedstrijden)
Eigenaar SBV Vitesse
Technisch directeur Vlag van Nederland Mohammed Allach (directeur voetbalzaken)
Vlag van Nederland Edwin Petersen (Hoofd Opleiding)
Vlag van Nederland Toon Hartemink (Hoofdscout Opleiding)
Trainer Vlag van Nederland Joseph Oosting
Assistent Vlag van Nederland Ruud Knol
Vlag van Nederland Edward Sturing
Vlag van Nederland Rein Baart
(Hoofd)sponsor Truphone (Jong Vitesse)
Competitie Vlag van Nederland Derde divisie (2017/18)
Thuis
Uit
Geldig voor 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Jong Vitesse (ook wel Vitesse 2 of Vitesse beloften) is het vlaggenschip van de Vitesse Voetbal Academie, het voorportaal van het grote Vitesse. Het team speelt in de Derde Divisie, de op vier na hoogste voetbalcompetitie in Nederland. Jong Vitesse speelt haar thuiswedstrijden op Sportcentrum Papendal, dat een capaciteit van 2.000 personen heeft. Net als het eerste elftal van Vitesse speelt net het in de clubkleuren geel en zwart. Jong Vitesse werd in 1993 reservekampioen en 2015 kampioen in de Beloftencompetitie. Bij de wedstrijden in de competitie kan het elftal worden aangevuld met spelers uit het eerste elftal die weinig of geen speeltijd in de eigen competitie gehad hebben.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Jong Vitesse in het seizoen 2017/18

Jong Vitesse-trainers vanaf 2000[bewerken]

Naam Land van herkomst Begin periode Einde periode
Mike Snoei Vlag van Nederland Nederland 2000 2002
Pascal Jansen Vlag van Nederland Nederland 2002 2003
Theo Bos Vlag van Nederland Nederland 2003 2005
Gery Vink Vlag van Nederland Nederland 2005 2006
Bob Kootwijk Vlag van Nederland Nederland 2006 2008
Hans van Arum Vlag van Nederland Nederland 2008 2010
Gerry Hamstra Vlag van Nederland Nederland 2010 2012
Stanley Menzo Vlag van Nederland Nederland 2012 2013
André Paus Vlag van Nederland Nederland 2013 2014
John Lammers Vlag van Nederland Nederland 2014 2017
Joseph Oosting Vlag van Nederland Nederland 2017 - Heden

Competitieresultaten 2015–heden[bewerken]

1
2
17
-
15 16 17 18

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Zie ook[bewerken]