Feyenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Feyenoord Rotterdam)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Feijenoord (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Feyenoord, Feijenoord en Fijenoord.
Feyenoord
Kampioensster
Naam Feyenoord Rotterdam
Bijnaam De club van het volk
De Stadionclub
De Trots van Zuid
Opgericht 19 juli 1908
Plaats Rotterdam, Nederland
Stadion De Kuip
Capaciteit 51.117
Complex Trainingscomplex 1908
Eerste Elftal
Sportcomplex Varkenoord
Academy, Vrouwen en Amateurs
Voorzitter Vlag van Nederland Toon van Bodegom
Eigenaar 70% Stichting Continuïteit Feyenoord[1]
30% Vrienden van Feyenoord
Algemeen directeur Vlag van Nederland Mark Koevermans
Technisch directeur Vlag van Denemarken Frank Arnesen
Trainer Vlag van Nederland Arne Slot
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland EuroParcs
Trainingssponsor:
Vlag van Nederland JEX
Kledingmerk Vlag van Duitsland Adidas
Begroting € 68 miljoen[2]
Competitie Vlag van Nederland Eredivisie (2021-22)
Website Feyenoord.nl
Thuis
Uit
Full Support
Geldig voor 2021/22
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Feyenoord Rotterdam is een Nederlandse profvoetbalclub uit het Zuid-Hollandse Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub wordt vaak betiteld als de club van het volk. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat uit een rood-wit shirt met een zwarte broek en dito kousen. De voetbalclub is een van de drie traditionele topclubs in Nederland.

Feyenoord won vijftien keer het landskampioenschap, dertien keer de KNVB beker, één keer de Europacup I, twee keer de UEFA Cup en één keer de wereldbeker. Mede doordat Feyenoord de eerste (en tot op heden de laatste) Nederlandse club is die internationaal een grote prijs won, speelt zij historisch gezien een vooraanstaande rol in het Nederlandse voetbal. Op de UEFA-ranglijst van beste clubs in Europa stond Feyenoord in het seizoen 2021/22 op 21 oktober 2021 op de 69e plaats met een totaal van 19.000 punten.[3]

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ontstaan

Eerste logo onder de naam Feyenoord (toen eigenlijk nog Feijenoord) uit 1912

De club, waarvan de naam tussen 1912 en 1971 gespeld werd als Feijenoord, kent een lange historie. Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer de voetbalclub 'Wilhelmina' opgericht. Er werd gespeeld in rode shirts met blauwe mouwen en witte broeken. In 1909 werd na een fusie met 'Volharding' de naam veranderd in HFC (Hillesluisse Football Combinatie). HFC sloot zich aan bij de Rotterdamse Voetbalbond, maar omdat er in Haarlem al een club was die HFC heette, moest de naam wederom veranderd worden. Er werd gekozen voor RVV Celeritas met een horizontale geel-zwart gestreept shirt en witte broek.

In 1912 promoveerde Celeritas naar de NVB. Omdat er bij deze bond ook al een club was die de naam Celeritas droeg, HSV Celeritas, werd andermaal een nieuwe naam gekozen: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Tegelijkertijd kreeg het tenue de huidige kleurstelling: een shirt dat wit is aan de linkerzijde van de speler en rood aan de rechterzijde. De mouwen zijn in tegenkleur: links rood, rechts wit. De kraag volgt in sommige seizoenen het shirt, in andere de mouwen; ook zwart komt regelmatig voor. De broek en kousen zijn zwart.

In augustus 1917 werd het nieuwe speelveld aan de Kromme Zandweg geopend met een wedstrijd tegen Be Quick Zutphen, die met 2-3 werd verloren.

Eerste successen

Opening van het stadion en beelden van de openingswedstrijd tegen Beerschot
Het elftal van Feyenoord in 1966

Zestien jaar na de oprichting en drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse in 1921, vierde Feyenoord zijn eerste echte succes, het Nederlands landskampioenschap. Later volgden nog meer kampioenschappen, maar dat eerste kampioenschap vonden veel Feyenoorders toch het mooist van allemaal, vooral omdat de rollen definitief waren omgedraaid: de 'arbeiders' hadden de 'heren' verslagen. Hun club, hun Feyenoord, uit de boezem van het volk, was de beste van Nederland.

In de jaren die volgden bouwde Feyenoord door aan het succesverhaal. Net als in het kampioensjaar 1924, werd Feyenoord in de rest van de jaren twintig nogmaals enkele keren afdelingskampioen, maar een landstitel volgde alleen nog in 1928. In 1930 werd voor het eerst de KNVB beker gewonnen. Vijf jaar later lukte het Feyenoord om dit kunstje te herhalen, ditmaal in de finale tegen HVV Helmond.

Door de groeiende belangstelling voor de club en het daardoor toenemende aantal toeschouwers ontstond het idee om een nieuw stadion te bouwen. De accommodatie aan de Kromme Zandweg was te klein geworden. Drijvende kracht achter dit plan was voorzitter Leen van Zandvliet. Door de inzet van Daniël George van Beuningen werd een terrein in de Varkenoordse polder bemachtigd. Hier werd op 23 juli 1935 de eerste paal geslagen van het nieuwe stadion dat krap twee jaar later, op 27 maart 1937, werd geopend.

In de jaren dertig en veertig werden er vijf bekers en zeven landskampioenschappen gewonnen.

Magere jaren

Moulijn in actie tegen Sparta in 1969

Gedurende de oorlogsjaren speelde de club haar wedstrijden op Het Kasteel omdat de eigen Kuip werd bezet door de Duitsers. Ook werd er nog wel eens op andere locaties in het land gespeeld of op de oude locatie aan de Kromme Zandweg. Tijdens de oorlog werden er slechte resultaten geboekt en ook de jaren na de oorlog waren niet al te best. Pas in 1958 en 1959 werden er nieuwe bekers gewonnen.

De club speelde in 1961 haar eerste Europacupwedstrijd tegen het Zweedse IFK Göteborg. De ronde erna werden ze uitgeschakeld door het Engelse Tottenham Hotspur. Twee jaar later stonden honderdduizenden supporters langs de oevers van de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg om de schepen, de Groote Beer en de Waterman, uit te zwaaien. Deze voerden duizenden supporters naar Lissabon voor de Europacupwedstrijd tegen Benfica. De wedstrijd ging verloren waardoor Feyenoord niet verder kwam dan de halve finale. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in zijn historie de dubbel. Het was de aanzet naar een succesvolle periode voor de Trots van Zuid.

Gouden periodes

Feyenoord-elftal met de Wereldbeker voor clubs in 1970
Afscheid van Johan Cruijff als voetballer, op de schouders van Wijnstekers en Brard

In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen met spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en Mister Feyenoord Coen Moulijn, onder de zeer succesvolle trainer Ernst Happel. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker. In 1974 veroverde Feyenoord de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club, onder coaching van de zeer succesvolle Wiel Coerver, en met spelers als Wim Rijsbergen, Jan Boskamp, Lex Schoenmaker, Jörgen Kristensen en Peter Ressel. De eerste helft van de jaren zeventig waren, naast deze prijzen werden er ook nog landskampioenschappen gewonnen, succesvol voor de club. Daarna volgde een korte prijsloze periode vanaf half 1975, tot in het seizoen 1979/80 de KNVB-beker werd gewonnen.

Pas in de jaren tachtig begon de club weer wat prijzen te winnen. Ook bereikte het de halve finale van de Europacup II in het seizoen 1980/81, met in dat elftal onder meer Petur Petursson, Pierre Vermeulen, Richard Budding, Jan van Deinsen, Karel Bouwens, Carlo de Leeuw, Rene Notten, Wim van Til, Ben Wijnstekers, Andre Stafleu, Sjaak Troost, Ton van Engelen, en Joop Hiele. In het seizoen 1983/84 had Feyenoord een topjaar, toen het team – met daarin onder andere Johan Cruijff, Michel van de Korput, Ruud Gullit en Peter Houtman – zowel de beker als het landskampioenschap pakte. Cruijff nam hiermee revanche op zijn oude club Ajax, dat hem geen nieuw contract aanbood waardoor hij koos voor een jaar in dienst van de Rotterdammers. Na afloop van het seizoen nam Cruijff afscheid als voetballer. In de tweede helft van de jaren tachtig ging het weer wat minder met de club uit Rotterdam-Zuid, terwijl het Nederlands voetbalelftal wél succes boekte met Feyenoorders Hiele en Troost in de selectie, en Ajax (1986/87) en PSV (1987/88) ieder een Europa Cup wonnen.

Pas in 1991 werd er weer een prijs gewonnen; de beker. Daarna pakte de club twee landstitels, twee Supercups en tot en met 1995 nog 3 KNVB bekers in 4 jaar tijd. Bepalende spelers in de jaren negentig waren onder andere Henk Fraser, John de Wolf, Mike Obiku, József Kiprich, Ulrich van Gobbel, Gaston Taument en Jean-Paul van Gastel

Nieuwe millennium

Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren negentig een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in het eigen stadion, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup.

Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in het Stadion Feijenoord een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde twee dagen na de moord op Pim Fortuyn en maakte voor de Rotterdammers veel goed. De winst van de UEFA Cup was lange tijd de laatste prijs die de club won. Het kreeg te maken met financiële problemen en werd uitgesloten van Europese wedstrijden.

Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bij de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0 overwinning voor Nancy.

Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar.

Financiële problemen

Bekerviering op de Coolsingel in 2008
Been tijdens een training van Feyenoord, juli 2011

Na 2006 ging het vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB-beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzman, maar verder bleven het magere jaren voor de Trots van Zuid. Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, zoals Roy Makaay, Kevin Hofland en Giovanni van Bronckhorst, maar dat risico pakte niet goed uit.

In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch lukte het via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax.

Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken. Door de financiële problemen had Feyenoord onvoldoende mogelijkheden om de selectie voldoende te versterken. Feyenoord was noodgedwongen jeugdspelers in te brengen en transfervrije spelers aan te trekken. Dit vertaalde zich in moeizame sportieve prestaties, aangezien Feyenoord een groot deel van het seizoen in de onderste regionen van de ranglijst verkeerde.

Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, nam een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wilde de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee werd de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen.[4] Ondanks dat Feyenoord een groot deel van zijn schuld had weggewerkt, meldde Eric Gudde dat er geen ruimte was voor versterkingen in de winterstop. Die konden volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst werd.[5] Feyenoord slaagde erin om op te krabbelen op de ranglijst en de degradatiezone te verlaten, maar eindigde uiteindelijk op de tiende plaats.

Wederopstanding

Koeman (l) met assistenten Patrick Lodewijks (m) en Jean-Paul van Gastel (r) op een training
Graziano Pellè in dienst van Feyenoord

In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrok Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente.[6] Op 13 juli 2011 stapte Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd.[7]

Oud-Feyenoordspeler Ronald Koeman werd door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. Hij kreeg Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten. Onder leiding van het nieuwe technische trio wist een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De steunpilaren in het successeizoen waren onder andere Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en de van Manchester City gehuurde John Guidetti.

Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club promoveerde in april 2012 van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte kreeg voor transfers, en niet meer onder curatele stond van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. Daarnaast werd Graziano Pellè voor één seizoen gehuurd van FC Parma.

In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Over twee wedstrijden verloor Feyenoord met 1-3. De club ging daarna naar de play-offs van de Europa League, daarin werd het gekoppeld aan Sparta Praag. Ook in dit tweeluik redden de Rotterdammers het niet (2-4 verlies), waardoor Feyenoord dus vroegtijdig werd uitgeschakeld.

In het seizoen 2012/13 deed Feyenoord na een inhaalrace lang mee om de titel, maar uiteindelijk werd het derde achter Ajax en PSV. Daardoor begon het in de play-offs in de Europa League van het seizoen 2013/14. De smaakmakers van de ploeg waren destijds de verdedigers, alle basisverdedigers van Feyenoord waren op dat moment internationals. Op het middenveld brak Tonny Vilhena definitief door, terwijl voorin toptalent Boëtius debuteerde.

In het seizoen 2013/14 begon Feyenoord met de slechtste competitiestart ooit. De eerste 3 competitiewedstrijden werden verloren tegen respectievelijk PEC Zwolle, FC Twente en Ajax. Hierna ging het wel beter. In de beker bereikte Feyenoord de vierde ronde, waarin ze uitgeschakeld werden op bezoek in de Amsterdam ArenA (2-1 verlies). In de competitie was Feyenoord erg wisselvallig. Zo werd er thuis verloren van Heracles Almelo, maar wordt er uit gewonnen bij Vitesse. Door de matige reeks in uitwedstrijden stond Feyenoord na 25 wedstrijden op de vierde plaats onder FC Twente, Ajax en Vitesse. Europees gezien eindigde het seizoen 2013/14 al vroeg. De Rotterdammers namen het op tegen Krasnodar, maar verloren met 1-3 over twee wedstrijden. Op 1 februari 2014 maakte Koeman bekend dat hij na drie jaar zijn aflopende contract niet zou verlengen.

Nieuwe start

Logo in steen voor de fanshop tegenover De Kuip

Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten per 1 juli Ronald Koeman zou opvolgen als de nieuwe hoofdcoach, nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaanse op niets uitliepen. Ook waren er veel mutaties in het elftal. Waar dragende krachten als Graziano Pellè en Bruno Martins Indi vertrokken, kwamen er nieuwe spelers. Karim El Ahmadi keerde terug uit de Premier League, Jens Toornstra en Bilal Başacıkoğlu kwamen over van respectievelijk FC Utrecht en SC Heerenveen en Kenneth Vermeer maakte de gevoelige overstap van aartsrivaal Ajax naar Feyenoord. Ook huurde Feyenoord Colin Kâzım-Richards en trok het de transfervrije Khalid Boulahrouz aan.

Met dit elftal plaatste Feyenoord zich voor het eerst in zeven jaar voor de groepsfase van de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup. Feyenoord drong zelfs door tot de tweede ronde, na een memorabele 2-0 overwinning op het Spaanse Sevilla. Feyenoord verloor in deze tweede ronde over twee wedstrijden met 2-3 van het Italiaanse AS Roma. Mede door het gebrek aan financiële middelen besloot Fred Rutten om na één jaar zijn contract niet te verlengen. Op 23 maart 2015 maakte Feyenoord zijn nieuwe trainer bekend: oud-speler en -aanvoerder Giovanni van Bronckhorst.

Prijzenpakker

De selectie tijdens een training op Varkenoord
Giovanni van Bronckhorst met de kampioensschaal in 2017

Na acht jaar zonder prijs werd op 24 april 2016 beslag gelegd op de twaalfde KNVB Beker in de clubhistorie. In de Eredivisie behaalde Feyenoord de derde plek, ver achter Ajax en kampioen PSV. Gedurende de volgende transfermarkt deed Feyenoord goede zaken. Contracten van basisspelers als Dirk Kuijt en Eljero Elia werden verlengd en verder werd Nicolai Jørgensen voor ongeveer €3.500.000,- overgenomen van FC Kopenhagen, terwijl Brad Jones transfervrij werd aangetrokken van N.E.C. als vervanger van de geblesseerde doelman Kenneth Vermeer.

Het seizoen 2016/17 begon voortreffelijk, de eerste negen competitiewedstrijden werden gewonnen en Feyenoord versloeg het Engelse Manchester United met 1-0 in de Europa League. In diezelfde week werd er in Eindhoven gewonnen van regerend landskampioen PSV, 0-1. Het eerste puntverlies werd geleden in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 23 oktober 2016. Het werd 1-1 door doelpunten van Kasper Dolberg en Dirk Kuijt. Een week later werd thuis gelijk gespeeld tegen SC Heerenveen (2-2). Op 6 november verloor een gehavend elftal voor het eerst dat seizoen in de Eredivisie; degradatiekandidaat Go Ahead Eagles was door een doelpunt van Jarchinio Antonia met 1-0 te sterk in Deventer. Europees liep het die periode niet en na nederlagen tegen Manchester United (4-0) en Fenerbahçe (0-1) liep voor Feyenoord het Europees avontuur ten einde. In de Eredivisie werden tussendoor grote zeges geboekt, zoals de 6-1 overwinning tegen Sparta en 0-4 tegen AZ. Met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax ging Feyenoord als koploper de winterstop in.

De tweede seizoenshelft begon Feyenoord sterk. De eerste zeven competitiewedstrijden van 2017 werden gewonnen door Feyenoord. In Arnhem werd wel verloren van Vitesse in het toernooi om de KNVB beker (2-0). Ook werd PSV thuis door een rommelig eigen doelpunt van PSV-keeper Jeroen Zoet met 2-1 verslagen. Op 5 maart was Sparta de eerste ploeg die Feyenoord na de winterstop in de Eredivisie wist te verslaan. Door een vroeg doelpunt van Mathias Pogba won Sparta met 1-0. Feyenoord richtte zich echter snel weer op. Er werd wederom ruim gewonnen van AZ (5-2) en een week later werd in en tegen Heerenveen met 1-2 gewonnen. Vervolgens stond de Klassieker tegen Ajax op het programma. Na een vroeg doelpunt won Ajax uiteindelijk met 2-1. In de doordeweekse speelronde op 5 april 2017 werd Go Ahead Eagles met een 8-0 nederlaag terug naar Deventer gestuurd. Echter, door een gelijkspel tegen PEC Zwolle was de voorsprong op Ajax geslonken tot op één punt. Na twee overwinningen op rij van Feyenoord en een nederlaag van achtervolger Ajax tegen PSV was de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan weer vier punten.

Op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie kon Feyenoord op bezoek bij stadsgenoot Excelsior kampioen worden, maar er werd met 3-0 verloren. Een week later op de laatste speeldag werd de ploeg alsnog kampioen door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De drie goals van Feyenoord werden gemaakt door aanvoerder Dirk Kuijt, die zijn laatste wedstrijd speelde en hiermee zijn carrière glansrijk afsloot. Het betekende de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord en de eerste sinds 1999.

Door het kampioenschap speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017. Na negentig minuten, met een stand van 1-1, won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal na een penaltyreeks. Echter de rest van het seizoen verliep teleurstellend. In de Champions League werd Feyenoord in de groepsfase met drie punten uitgeschakeld in een groep met Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk. In de Eredivisie was Feyenoord al in januari kansloos voor de titel en eindigde het, ondanks de terugkeer van Robin van Persie, op plek vier met een flinke achterstand op kampioen PSV, nummer twee Ajax en nummer drie AZ.

Het seizoen werd positief afgesloten met het winnen van de dertiende KNVB-beker in de clubhistorie. Daarmee won de club de vierde prijs in drie jaar en na de speciale gouden kampioensschaal (60 jaar Eredivisie) en de eerste nieuwe Johan Cruijff Schaal ook de gouden KNVB-beker die goud is ter ere van de honderdste finale. Op zaterdag 4 augustus 2018 werd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen 2018-2019 met strafschoppen gewonnen van PSV. Feyenoord sleepte daardoor voor het tweede jaar op rij de Johan Cruijff Schaal binnen. Dit was Feyenoords vijfde prijs sinds het jaar 2016.

Wisselvallig

Op 24 januari 2019 maakte Van Bronckhorst, de succesvolste trainer in de clubhistorie, bekend de club na het seizoen te verlaten.[8] Jaap Stam werd op 6 maart 2019 aangekondigd als de opvolger van Van Bronckhorst,[9] maar hij besloot al na enkele maanden op te stappen als hoofdtrainer van Feyenoord, mede door tegenvallende resultaten en de 4-0 nederlaag in De Klassieker tegen Ajax.[10] De ervaren oud-bondscoach Dick Advocaat volgde hem op en kreeg de kwakkelende ploeg weer aan de praat.[11] Onder zijn leiding bleef het elftal lange tijd ongeslagen en bereikte het in 2020 de finale van het KNVB Beker-toernooi door met 7-1 van NAC Breda te winnen. Deze finale, waarin FC Utrecht de tegenstander zou zijn, werd door de coronacrisis in Nederland echter niet gespeeld. In het najaar van 2020 werd bekend dat Advocaat Feyenoord zou verlaten[12] Twee weken later werd voormalig AZ-hoofdtrainer Arne Slot aangekondigd als de nieuwe hoofdtrainer van de Rotterdammers.[13] Het laatste seizoen onder leiding van Advocaat eindigde de club op een vijfde plaats op de ranglijst, waardoor het play-offs moest gaan spelen om Europees voetbal te bewerkstelligen. In de eerste ronde trof het stadsgenoot Sparta waar met 2-0 van werd gewonnen en in de finale was Utrecht de tegenstander. Ook die wedstrijd werd met 2-0 gewonnen waardoor de club zich plaatste voor de voorronde van de nieuwe UEFA Europa Conference League.[14]

Erelijst

De KNVB beker (13x) in de prijzenkast

Grote toernooien

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Wereldbeker voor clubteams 1970
Europacup I 1970
UEFA Cup 1974, 2002
Vriendschapsbeker (vriendschappelijk) / Intertoto Cup (poulewinnaar) 1958, 1959, 1967, 1968, 1973
Nationaal
Nederlands landskampioenschap / Eredivisie Kampioensster 15× 1924, 1928, 1936, 1938, 1940, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971,

1974, 1984, 1993, 1999, 2017

Holdertbeker / KNVB Beker 13× 1930, 1935, 1965, 1969, 1980, 1984, 1991, 1992, 1994, 1995,

2008, 2016, 2018

Nederlandse Supercup / Johan Cruijff Schaal 1991, 1999, 2017, 2018
Regionaal
Zilveren Bal 1926, 1928, 1930, 1933, 1937, 1939, 1942, 1948
Afdelingskampioen Eerste Klasse 13× 1924, 1926, 1927, 1928, 1929, 1931, 1932, 1933, 1936, 1937,

1938, 1940, 1943

Afdelingskampioen overgangsklasse (2e klasse) 1921
Afdelingskampioen 3e klasse 1916

Kleinere toernooien

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Paris Tournament 1 1973
Trofeo Columbino 1 1974
Villa de Bilbao Trofee 2 1974, 1976
Gazi Cup 1 2000
Maspalomas Cup 3 2001, 2002, 2003
Europe-America Tournament 1 2005
Cup of Traditions 1 2020
Nationaal
Amsterdam Tournament 1 1983
Kappa Cup 1 2004
Regionaal
Promotie naar 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond) 1 1910
Kampioen 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond) 1 1912
Concordiaan Beker 2 1912, 1915
Gouden Industriebeker 2 1921, 1922
Estafette rond Delft 1 1930
Sparta Paastoernooi 1 1934
Bevrijdingsbeker 1 1945
Prins Bernhardbeker 1 1955
AD (Rotterdam) Tournament 7 1978, 1979, 1982, 1984, 1988, 1989, 1990
Coen Moulijn memorial cup 1 2012 (oud-Feyenoord)

Clubcultuur

Het Legioen tijdens de eerste training van het nieuwe seizoen.

Supporters

Het Legioen

De supporters van Feyenoord staan ook wel bekend als Het Legioen. Het Feyenoordlegioen heeft de reputatie reislustig en fanatiek te zijn. Het rugnummer 12 wordt nooit aan een speler gegeven, maar is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd. De harde kern onder de supporters noemt zich S.C.F. Hooligans.

In 1963 reisden circa 3.000 supporters met twee schepen, en nog duizenden met auto of trein, naar Lissabon om Feyenoord een Europacupwedstrijd te zien spelen tegen Benfica. Bij een gemiddelde Europese uitwedstrijd reizen er 1.000 tot 2.000 fans mee en in 1996 gingen bijna 15.000 supporters mee toen Feyenoord een wedstrijd speelde tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach.

De Kameraadjes

Voor de jongste fans van Feyenoord is er ook een juniorclub, De Kameraadjes, voor kinderen tot en met 14 jaar. Als lid van De Kameraadjes maken de leden kans op exclusieve acties, trainingen of cadeaus.

Clublied

Hand in Hand is sinds 1961 het clublied van Feyenoord. De melodie van het lied werd in de negentiende eeuw geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel. Het lied werd in de loop der jaren door diverse Nederlandse clubs gebruikt, zo zijn er versies van SVV en DHC bekend. Jaap Valkhoff, die later ook deel uitmaakte van The Three Jacksons, zette in de jaren zestig zowel een Feyenoord- als een Ajax-versie op de plaat. Onder Feyenoord-supporters groeide het vervolgens uit tot the officieuze clublied. In het zuiden van Nederland gebruikt ook MVV zijn eigen versie van het "Hand in Hand". In België hoort men de melodie regelmatig van de tribunes komen wanneer Club Brugge, Royal Antwerp en Genk hun wedstrijden spelen.

Geen woorden maar daden is een regeltje uit het clublied en staat symbool voor de cultuur van Feyenoord. Het is een club van (haven)arbeiders; 'handen uit de mouwen en werken voor je geld'.

Andere muziek

Bij alle thuiswedstrijden van Feyenoord keren twee nummers altijd terug: de Opkomsttune en de Goaltune. De Opkomsttune begint met het geroffel van pauken, die steeds sneller worden gespeeld. Uiteindelijk, wanneer de tunnel open gaat, klinkt het Hand in Hand door de speakers van het stadion.

Wanneer Feyenoord een doelpunt maakt in hun thuiswedstrijden galmt eerst de scheepshoorn van de Rotterdamse haven door het stadion, waarna het nummer I Will Survive wordt gespeeld, gecoverd door de Hermes House Band, maar eerder beroemd gemaakt door Gloria Gaynor in de jaren '70.[15] Deze Goaltune wordt al sinds 1994 gebruikt.

In recentere jaren wordt het nummer Super Feyenoord ook regelmatig gedraaid vlak voor de aftrap. Nadat de namen van de thuisclub zijn opgenoemd wordt dit nummer ingezet om Het Legioen klaar te stomen voor de wedstrijd. Daarnaast wordt er ook veel muziek gedraaid van Paul Elstak. Dit zijn veelal hardcore nummers, waar Het Legioen op mee springt.

De supporters van Feyenoord staan bekend als creatievelingen en hebben tijdens wedstrijden veel verschillende liedjes en gezangen in hun uitrusting. Tot de belangrijkste Feyenoord-nummers behoren Wie heeft er weer een goal gescoord, Feijenoord, Feijenoord van Tom Manders, Mijn Feyenoord van Lee Towers,[16] Feyenoord wat gaan we doen vandaag? door Cock van der Palm,[17] en De laatste trein naar Rotterdam door Tom Manders.

Tijdens het seizoen 2001/02 werd een parodie op het nummer Put your hands up van Black and White Brothers gelanceerd, genaamd Put your hands up for Pi-Air, als een eerbetoon aan Pierre ("Pi-Air") van Hooijdonk, destijds een van de belangrijkste spelers van de club.[18] Eerder had Coen Moulijn ook al een lied aan hem opgedragen gekregen, Coentje Coentje Coentje.[19]

Daarnaast is You'll Never Walk Alone, van Gerry & the Pacemakers maar vertolkt door Lee Towers, een populair nummer die veelvuldig gedraaid en gezongen wordt door de Feyenoord-aanhang.

Mascotte

De officiële mascotte van Feyenoord is Coentje, vernoemd naar Coen Moulijn. Coentje kreeg in 2021 een make-over met behulp van De Kameraadjes. Daarnaast werden er twee mascottes geïntroduceerd als Coentjes beste kameraadjes; keeper Mike en voetbalster Manon.[20]

In mei 2007 werd echter de gorilla Bokito erg populair onder de supporters van de Rotterdamse volksclub, nadat deze internationaal in het nieuws kwam toen hij ontsnapte uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp. Sindsdien groeide Bokito uit tot de onofficiële mascotte van Feyenoord en zijn er spandoeken te zien waarop de gorilla te zien is.

Daarnaast groeide olifant Olli in 2013 uit tot een onofficiële mascotte nadat de in financiële nood verkerende Diergaarde Blijdorp voor een half seizoen op de tenues van Feyenoord stond. De olifant speelde samen met oud-speler Giovanni van Bronckhorst de hoofdrol in een reclamespot die ASR Verzekeringen voor Diergaarde Blijdorp maakte. Vanaf 28 maart 2013 was de knuffelolifant Olli verkrijgbaar. De belangstelling voor Olli was zo groot dat er na korte tijd lange rijen voor de poorten van de dierentuin stonden, waarbij men anderhalf uur moest wachten om een exemplaar te bemachtigen.[21] Binnen 24 uur was Diergaarde Blijdorp door de gehele voorraad van 11.000 pluchen olifantjes heen.[22]

Open dag

De helikopter tijdens de open dag

Elk jaar komen tienduizenden mensen naar de traditionele open dag in De Kuip om het seizoen te openen. Spectaculair hoogtepunt is de helikopter die in het stadion landt om de nieuwe aanwinsten symbolisch naar De Kuip en Het Legioen te brengen.

Rivaliteit

De grote rivaal van Feyenoord is het Amsterdamse AFC Ajax. Met name uit historisch oogpunt en achterban staan de wedstrijden tussen beide clubs bekend als een beladen wedstrijd. De wedstrijd tussen twee van de grootste clubs van Nederland staat bekend als de Klassieker. Door deze rivaliteit breken er regelmatig (ernstige) supportersrellen uit.

Twee keer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal was de bekerfinale een Klassieker. De enige keer dat Feyenoord won, was in 1980. Ajax werd dat seizoen 1979/80 kampioen, maar werd behalve in de KNVB Beker-finale (3-1, 17-5-1980) ook voor de competitie verslagen (4-0, 29-9-1979).[23] Ajax was dus de beste, maar Feyenoord was twee keer beter. Dat dit voor supporters zo belangrijk is, wordt verwoord in de titel van het boek Beter dan de beste.[24]

Vanuit historisch oogpunt kan ook stadsgenoot Sparta als rivaal gezien worden, al is deze rivaliteit sterk bekoeld. Deze West-Rotterdamse voetbalploeg was de eerste rivaal van Feyenoord. Sparta, de Kasteelheren, werd gezien als een chique club, terwijl Feyenoord als volksclub te boek staat. De derby's tussen beide partijen staan daarnaast al jaren in het teken van 'de club van Rotterdam'. De Rotterdamse derby wordt niet ieder jaar meer gespeeld, omdat Sparta niet altijd in de Eredivisie uitkomt.

Stadion

De thuisbasis aan de Kromme Zandweg
Buitenzijde van De Kuip
Binnenzijde van De Kuip

Voorheen

In de beginjaren van de club speelde het op verschillende locaties op Zuid. Zo speelde het tussen 1909 en 1917 op het Afrikaanderplein aan de Paul Krugerstraat, waar destijds een voetbalveld lag. Later speelde de club aan de Kromme Zandweg, op de hoek met de Dordtsestraatweg. Het stadion werd geopend op 26 augustus 1917 met een openingswedstrijd tegen Be Quick uit Zutphen, die door Feyenoord met 2-3 werd verloren.

De Kuip

Zie Stadion Feijenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Stadion Feijenoord is sinds 1937 de thuisbasis van Feyenoord. Het werd destijds gebouwd in opdracht van voorzitter Leen van Zandvliet en ontworpen door Leendert van der Vlugt, die eerder al de Van Nellefabriek ontwierp. Twee van de tribunes in De Kuip zijn vernoemd naar twee clubiconen; oud-verzorger en ambassadeur Gerard Meijer en oud-speler en -trainer Willem van Hanegem. Ook de zalen in het naastgelegen Maasgebouw zijn vernoemd naar verschillende bepalende figuren in de geschiedenis van de club; Ernst Happel, Bas Paauwe, Cor Kieboom, Coen Moulijn, Puck van Heel, Guus Brox en Gerard Kerkum. Het perscentrum in het stadion is vernoemd naar Fred Blankemeijer.

Oud-speler Peter Houtman is de vaste stadionspeaker van de club tijdens thuiswedstrijden in De Kuip, terwijl DJ "Bootsy Paul" de muziek verzorgd.

Gemiddelde bezoekersaantallen sinds de opening van Stadion Feijenoord
Gemiddelde bezoekersaantallen sinds de opening van Stadion Feijenoord

Toekomst

Sinds begin twintigste eeuw werkt Feyenoord aan nieuwbouwplannen voor een groter, moderner stadion. Zo was er een een plan voor een stadion dat deels op het Eiland van Brienenoord zou worden gebouwd voor het bid van het WK voetbal 2018 of 2022 dat plaats moest vinden in Nederland en België. Het bid werd niet gewonnen en de plannen werden afgeblazen.

Vervolgens waren er plannen om een nieuw stadion te bouwen op een gedeelte van Sportcomplex Varkenoord, direct naast De Kuip. Het meest recente plan, waarvan op 20 september 2019 het definitieve ontwerp aan de gemeente bekend werd gemaakt, betreft een stadion dat deels in de Maas zou komen te liggen en waarvan de club hoopt het in 2025 te gaan bespelen. Het maakt deel uit van de grotere gebiedsontwikkeling Feyenoord City en draagt door de voorgenomen locatie de bijnaam Maasstadion.[25] Ondanks verzet van een deel van de achterban[26] bevinden de plannen zich anno april 2021 in een vergevorderd stadium. Op 28 april van die maand maakte de club namelijk bekend in te stemmen met de business case.[27]

Trainingscomplex

Hoofdgebouw Feyenoord Academy op Varkenoord

Sportcomplex Varkenoord

Zie Sportcomplex Varkenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds jaar en dag huisvest Sportcomplex Varkenoord de jeugdopleiding van Feyenoord. In de periode 2009–2018 trainde ook het eerste elftal op het sportcomplex, nadat het trainingsveld voor het stadion plaats moest maken voor het parkeerterrein. Nadat het eerste elftal in de zomer van 2018 verhuisde naar het nieuwe Trainingscomplex 1908 even verderop, onderging Varkenoord een metamorfose. Zo werden er nieuwe velden aangelegd en kwam er een gloednieuw hoofdgebouw voor de Feyenoord Academy en SC Feyenoord. Dit hoofdgebouw werd op 23 augustus 2019 officieel geopend door Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst, naar wie de hoofdtribune werd vernoemd. Later ging Varkenoord ook als trainings- en wedstrijdlocatie dienen voor de Feyenoord Vrouwen.

Trainingscomplex 1908

Zie Trainingscomplex 1908 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jarenlang trainde het eerste elftal van Feyenoord op een veld voor De Kuip, maar in de periode van 2009 tot medio 2018 trainde het op Sportcomplex Varkenoord. Het eerste elftal stak daarvoor vaak de drukke Coen Moulijnweg over, dit tot ergernis van toenmalig hoofdtrainer Ronald Koeman, die ervoor zorgde dat het elftal in het vervolg met busjes naar de trainingsvelden gebracht zouden worden. In de zomer van 2018 nam het eerste elftal een nieuw trainingscomplex in gebruik dat voorzien was van een hoofdgebouw met daarin faciliteiten als een sportruimte, medisch centrum, zwembad, auditorium en kantoren voor de medewerkers van het eerste elftal.

Sponsoren

Periode Kledingsponsor Shirtsponsor[28] Shirtsponsor mouw
1963–1970 Bukta / Jansen & Tilanus geen geen
1970–1978 Le Coq Sportif
1978–1982 Adidas
1982–1983 Adidas/Puma Gouden Gids
1983–1984 Puma
1984–1987 Opel
1987–1989 Hummel
1989–1990 HCS
1990–2000 Adidas Stad Rotterdam Verzekeringen
2000–2004 Kappa
2004–2008 Fortis
2008–2009 Fortis ASR
2009–2013 Puma ASR Verzekeringen
20131 Diergaarde Blijdorp1
2013–2014 Opel
2014–2017 Adidas
2017–2019 Qurrent
2019–2020 Droomparken2
2020–2021 TOTO
2021–2022 EuroParcs3
2022–2023

1 Van januari t/m juni 2013 gunde ASR het hoofdsponsorschap aan Diergaarde Blijdorp.
2 EuroParcs op de shirts tijdens wedstrijden in de KNVB Beker en de Europa League in 2020/21.
3 Er is een optie voor nog een seizoen.

Organisatie

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Toon van Bodegom Vlag van Nederland Nederland President-Commissaris 2018[29]
Ronald Brus Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2020[30]
Peter van der Laan Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2020[31]
Gérard Moussault Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2015[32]
Sjaak Troost Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2020[33]
Directie
Mark Koevermans Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur 2019[34]
Frank Arnesen Vlag van Denemarken Denemarken Technisch directeur 2020[35]
Joris van Dijk Vlag van Nederland Nederland Commercieel directeur 2020[36]
Pieter Smorenburg Vlag van Nederland Nederland Financieel directeur 2019[37]
Jeugdopleiding
Rini Coolen Vlag van Nederland Nederland Academy Director 2021[38]
Raymond van Meenen Vlag van Nederland Nederland Head of Operations 2021[39]

Laatste update: 9 augustus 2021

Feyenoord 1

Bekijk deze lijst voor een overzicht van de selectie en staf van het afgelopen seizoen 2020/21

Selectie

Zie Feyenoord in het seizoen 2021/22 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nr. Nat. Naam Competitie Beker Europa Overig Totaal Contract Vorige club Debuut Debuutwedstrijd
W Doelpunten W Doelpunten W Doelpunten W Doelpunten W Doelpunten
Keepers
1 Vlag van Nederland Justin Bijlow 45 0 3 0 10 0 3 0 61 0 2025 13 augustus 2017 Feyenoord - Twente, 2-1
21 Vlag van Israël Ofir Marciano 0 0 0 0 2 0 0 0 2 0 2023 Vlag van Schotland Hibernian 19 augustus 2021 Feyenoord - Elfsborg, 5-0
30 Vlag van Nederland Thijs Jansen 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2023
Verdedigers
2 Vlag van Noorwegen Marcus Pedersen 5 0 0 0 7 0 0 0 12 0 2026 Vlag van Noorwegen Molde 22 juli 2021 Drita - Feyenoord, 0-0
3 Vlag van Nederland Lutsharel Geertruida 51 5 7 2 14 1 0 0 72 8 2024 25 oktober 2017 Feyenoord - Swift, 4-1
4 Vlag van Argentinië Marcos Senesi 52 4 6 1 16 0 2 0 76 5 2023 Vlag van Argentinië San Lorenzo 22 september 2019 Emmen - Feyenoord, 3-3
5 Vlag van Nederland Tyrell Malacia 71 3 9 0 17 0 2 0 99 3 2024 6 december 2017 Feyenoord - Napoli, 2-1
18 Vlag van Oostenrijk Gernot Trauner 5 0 0 0 5 0 0 0 10 0 2025 Vlag van Oostenrijk LASK 5 augustus 2021 Luzern - Feyenoord, 0-3
25 Vlag van Nederland Ramon Hendriks 4 0 0 0 0 0 0 0 4 0 2023 Vlag van Nederland NAC Breda 15 augustus 2021 Willem II - Feyenoord, 0-4
32 Vlag van Nederland Denzel Hall 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2024
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Mark Diemers 29 3 2 0 6 0 1 0 38 3 2023 Vlag van Nederland Fortuna Sittard 12 september 2020 PEC Zwolle - Feyenoord, 0-2
10 Vlag van Turkije Orkun Kökçü 60 8 6 1 22 2 2 0 90 11 2025 27 september 2018 Gemert - Feyenoord, 0-4
16 Vlag van België Francesco Antonucci 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0 2024 Vlag van Nederland Volendam 22 juli 2021 Drita - Feyenoord, 0-0
17 Vlag van Noorwegen Fredrik Aursnes 5 0 0 0 1 0 0 0 6 0 2024 Vlag van Noorwegen Molde 15 augustus 2021 Willem II - Feyenoord, 0-4
20 Vlag van Portugal João Carlos Teixeira 18 0 0 0 4 0 0 0 22 0 2022 Vlag van Portugal Vitória Guimarães 20 september 2020 Feyenoord - Twente, 1-1
26 Vlag van Nederland Guus Til 5 3 0 0 7 6 0 0 12 9 huur Vlag van Rusland Spartak Moskou 22 juli 2021 Drita - Feyenoord, 0-0
28 Vlag van Nederland Jens Toornstra 205 54 22 2 40 5 7 1 274 62 2022 Vlag van Nederland Utrecht 31 augustus 2014 Twente - Feyenoord, 0-0
45 Vlag van Nederland Lennard Hartjes 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0 2023 12 augustus 2021 Feyenoord - Luzern, 3-0
48 Vlag van Nederland Antoni Milambo 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0 2023 12 augustus 2021 Feyenoord - Luzern, 3-0
Aanvallers
7 Vlag van Colombia Luis Sinisterra 51 10 7 1 16 7 2 1 76 19 2024 Vlag van Colombia Once Caldas 12 augustus 2018 De Graafschap - Feyenoord, 2-0
9 Vlag van Iran Alireza Jahanbakhsh 4 0 0 0 5 3 0 0 9 3 2024 Vlag van Engeland Brighton & Hove Albion 29 juli 2021 Feyenoord - Drita, 3-2
11 Vlag van Nederland Bryan Linssen 34 13 2 2 13 1 1 1 50 17 2023 Vlag van Nederland Vitesse 12 september 2020 PEC Zwolle - Feyenoord, 0-2
14 Vlag van Engeland Reiss Nelson 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 huur Vlag van Engeland Arsenal
23 Vlag van Senegal Aliou Baldé 4 0 0 0 0 0 0 0 4 0 2025 Vlag van Senegal Diambars 20 maart 2021 Feyenoord - Emmen, 1-1
24 Vlag van Nederland Naoufal Bannis 11 2 0 0 8 0 0 0 19 2 2023 Vlag van Nederland Dordrecht 4 augustus 2019 Feyenoord - Sparta Rotterdam, 2-2
33 Vlag van Nigeria Cyriel Dessers 2 1 0 0 1 0 0 0 3 1 huur Vlag van België Genk 14 september 2021 Maccabi Haifa - Feyenoord, 0-0
43 Vlag van Nederland Mimeirhel Benita 0 0 0 0 1 0 0 0 1 0 2023 26 augustus 2021 Elfsborg - Feyenoord, 3-1

* Het rugnummer 12 wordt niet uitgereikt en is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.
* Wedstrijdstatistieken bijgewerkt tot en met 22 september 2021. Europese statistieken zijn inclusief kwalificatiewedstrijden.
* Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers.
* Als de vorige club cursief is, dan betrof dit een verhuurperiode.

Staf

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Arne Slot Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2021[40] 2023 Vlag van Nederland AZ
Marino Pusic Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2021[41] 2023 Vlag van Nederland AZ
Robin van Persie Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2020[42]
John de Wolf Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2019[43] 2022[44] Vlag van Nederland Spakenburg
Khalid Benlahsen Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2016 2022
Dennis van der Ree Vlag van Nederland Nederland Videoanalist 2021[45] Vlag van Nederland Twente
Medische- & Performance Staf
Stijn Vandenbroucke Vlag van België België Hoofd Medisch & Performance 2019 Vlag van Engeland West Ham United
Ruben Peeters Vlag van België België Performance trainer 2021[46] Vlag van België Genk
Leigh Egger Vlag van Australië Australië Performance trainer 2019 Vlag van Fiji Fijisch Rugby Team
Steven Bakker Vlag van Nederland Nederland Performance data analist 2021
Tim Jansen Vlag van Nederland Nederland Revalidatietrainer 2021
Jasper van Kempen Vlag van Nederland Nederland Fysio- en manueel therapeut 2019
Stefan van Meenen Vlag van Nederland Nederland Fysio- en manueel therapeut 2016
Jolien Lewyllie Vlag van Nederland Nederland Sportdiëtiste 2021
Joost van der Hoek Vlag van Nederland Nederland Clubarts 2021[47] Vlag van Nederland AZ
Duncan Meuffels Vlag van Nederland Nederland Orthopedisch chirurg
Scouting Staf
Mark Ruijl Vlag van Nederland Nederland Hoofd Scout 2021[48]
Christos Akkas Vlag van Griekenland Griekenland Scout 2021[48] Vlag van Griekenland PAOK Saloniki
Tim de Cler Vlag van Nederland Nederland Scout 2020
Bjarne Hansen Vlag van Denemarken Denemarken Scout 2020 Vlag van België Anderlecht
Micha Jansen Vlag van Nederland Nederland Scout 2021 Vlag van Nederland Willem II
Bernard Schuiteman Vlag van Nederland Nederland Scout 2021[48] Vlag van Zwitserland Grasshopper
Govert Soeters Vlag van Nederland Nederland Data scouting scientist 2021
Overige Staf
Frank Boer Vlag van Nederland Nederland Teammanager 2021[49]
Jan Mastenbroek Vlag van Nederland Nederland Spelersbegeleider
Samuel Sanches Vlag van Nederland Nederland Persvoorlichter
Mitchell Groeneveld Vlag van Nederland Nederland Materiaalman
Jesse de Vente Vlag van Nederland Nederland Materiaalman

Laatste update: 7 juli 2021 20:40

Overige elftallen

Feyenoord Academy

Zie Feyenoord Academy in Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Feyenoord Academy is de jeugdopleiding van de Rotterdammers. Het is een belangrijke levensaders van de club en heeft door de jaren heen vele talentvolle voetballers voortgebracht, zoals (voormalig) internationals Nathan Aké, Giovanni van Bronckhorst, Jeffrey Bruma, Leroy Fer, Robin van Persie, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum. Het is een van de toonaangevende opleidingsinstituten in het Nederlandse voetbal en won al meerdere keren de Rinus Michels Award voor Jeugdopleiding van het Jaar. Om kennis en ervaringen te delen heeft de academy verschillende samenwerkingsverbanden met voetbalclubs in de regio, zoals Alphense Boys, Barendrecht, RBC Roosendaal, Spartaan'20 en Spijkenisse.

Feyenoord O21

Het Onder 21-elftal van Feyenoord, de opvolger van Jong Feyenoord, komt sinds 2020 uit in de nieuwe Onder 21-competitie van de KNVB, waaruit promotie naar de Tweede divisie mogelijk is. Eerder kwam Jong Feyenoord uit in de beloftencompetitie en de reservecompetitie waar het in 2008 en 2014 kampioen werd. Het elftal dient als opstap richting het eerste elftal voor de jonge talenten van de club. Ook eerste elftal spelers die terugkeren van een blessure konden in het verleden minuten maken in het elftal om wedstrijdritme op te doen. In aanloop naar het seizoen 2021/22 is het elftal meer bij het eerste elftal gevoegd om de overstap tussen het hoogste jeugdteam en het eerste elftal te verkleinen.

Competitieresultaten 2008–heden
1
2
7
5
8
5
1
3
2
2
6
10
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Feyenoord Vrouwen

Zie Feyenoord (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2017 maakte toenmalig algemeen directeur Eric Gudde bekend dat Feyenoord voornemens was om in 2019 te beginnen met een vrouwenvoetbalelftal in de Eredivisie Vrouwen. Het vernieuwde Sportcomplex Varkenoord zou dan genoeg mogelijkheden bieden om ook een volwaardige vrouwentak te huisvesten, door de oplevering van een nieuw hoofdgebouw in de zomer van 2019. Sinds het uitspreken van het voornemen in 2017 is Feyenoord al begonnen met het opbouwen van een academy voor meidenvoetbal. Oud-international Manon Melis speelt een belangrijke rol in het opbouwen van het meiden-/vrouwenvoetbal binnen de club. Op 31 maart 2021 werd officieel bekendgemaakt dat Feyenoord in het daaropvolgende seizoen, 2021/22, deel zou gaan nemen aan de Eredivisie Vrouwen.

Oud-Feyenoord

De selectie van Oud-Feyenoord speelt al jaren wedstrijden door het hele land tegen diverse clubs en gelegenheidselftallen op verschillende niveaus, vaak ter gelegenheid van een jubileum of opening van een nieuw sportcomplex. Oud-Feyenoord is een hecht team met clubhelden uit het rijke verleden, zoals Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Ben Wijnstekers, Peter Houtman, Royston Drenthe, Jean-Paul van Gastel, Kees van Wonderen en Gaston Taument.

Sportclub Feyenoord

Zie SC Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sportclub Feyenoord ontstond in 1978 uit een splitsing tussen de BVO Stichting Feyenoord (de proftak) en de amateurafdeling. Het standaardelftal speelde jarenlang in het zondag amateurvoetbal, maar tijdens een Algemene Ledenvergadering in november 2012 kozen de leden ervoor te switchen naar het zaterdagvoetbal. In een paar jaar klom het elftal op van de Vierde Klasse naar de Hoofdklasse, waarin het vanaf het seizoen 2020/21 weer uitkomt.

Samenwerkingsverbanden

Feyenoord had tussen 1997 en 2005, en 2009 en 2015 een nauw samenwerkingsverband met Excelsior Rotterdam. Feyenoord kon spelers die nog niet goed genoeg zijn bij Excelsior ervaring op laten doen en ze later weer terug halen. Onder andere Christian Gyan, Thomas Buffel en Salomon Kalou wisten op deze wijze door te breken bij Feyenoord. Sinds 2005 stalde Feyenoord vrijwel geen talenten meer bij Excelsior en was de verhouding veel zakelijker. Excelsior was dan ook geen satellietclub meer. In het seizoen 2008/2009 werd de samenwerking met Excelsior in zijn geheel opgeheven, om er enkele maanden later weer op terug te komen.

Van 1999 tot 2014 had Feyenoord een satellietclub in Ghana. Feyenoord Fetteh was de Afrikaanse tak van de Rotterdammers, maar omdat slechts enkele spelers zonder succes de overstap naar Feyenoord Rotterdam maakten, ging het project vooral als liefdadigheidsproject de Nederlandse geschiedenisboeken in. De club werd in Ghana wel geroemd vanwege zijn toonaangevende voetbalacademie.

Feyenoord had ook verschillende samenwerkingsverbanden met buitenlandse clubs, maar omdat die niets opleverden, zijn deze inmiddels verbroken. Wel heeft het via de Feyenoord Academy nog samenwerkingsverbanden met verschillende amateurvoetbalclubs.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2019 maakte algemeen directeur Jan de Jong bekend dat Feyenoord een samenwerkingsverband aan was gegaan met het nabijgelegen FC Dordrecht. Door middel van deze samenwerking was Feyenoord voornemens om ieder seizoen enkele jeugdspelers onder te brengen bij de Schapenkoppen om ervaring op te doen in het betaalde voetbal. Ook zouden de clubs samenwerken op het gebied van kennisdeling en het opleiden van (jeugd)trainers. Echter werd de samenwerking al snel stopgezet omdat het niet het gewenste effect had voor beide clubs.

Overzichtslijsten

Competitieresultaten sinds 1910

 • 1910 2e
  Tweede klasse RVB
 • 1911 2e
  Eerste klasse RVB
 • 1912 1e
  Eerste klasse RVB
 • 1913 3e
  Derde klasse A
 • 1914 3e
  Derde klasse A
 • 1915 2e
  Noodcompetitie
 • 1916 1e
  Derde klasse A
 • 1917 4e
  Tweede klasse C
 • 1918 4e
  Eerste klasse B
 • 1919 3e
  Eerste klasse B
 • 1920 3e
  Overgangsklasse
 • 1921 1e
  Overgangsklasse
 • 1922 2e
  Eerste klasse A
 • 1923 3e
  Eerste klasse A
 • 1924 1e
  Eerste klasse
 • 1925 2e
  Eerste klasse
 • 1926 1e
  Eerste klasse
 • 1927 1e
  Eerste klasse
 • 1928 1e
  Eerste klasse
 • 1929 1e
  Eerste klasse
 • 1930 3e
  Eerste klasse
 • 1931 1e
  Eerste klasse
 • 1932 1e
  Eerste klasse
 • 1933 1e
  Eerste klasse
 • 1934 3e
  Eerste klasse
 • 1935 2e
  Eerste klasse
 • 1936 1e
  Eerste klasse
 • 1937 1e
  Eerste klasse
 • 1938 1e
  Eerste klasse
 • 1939 2e
  Eerste klasse
 • 1940 1e
  Eerste klasse
 • 1941 6e
  Eerste klasse
 • 1942 2e
  Eerste klasse
 • 1943 1e
  Eerste klasse
 • 1944 5e
  Eerste klasse
 • 1945
 • 1946 6e
  Eerste klasse
 • 1947 2e
  Eerste klasse
 • 1948 2e
  Eerste klasse
 • 1949 2e
  Eerste klasse
 • 1950 6e
  Eerste klasse
 • 1951 8e
  Eerste klasse D
 • 1952 4e
  Eerste klasse C
 • 1953 5e
  Eerste klasse D
 • 1954 5e
  Eerste klasse D
 • 1955 7e
  Eerste klasse (prof) C
 • 1956 5e
  Hoofdklasse (prof) B
 • 1957 6e
  Eredivisie
 • 1958 11e
  Eredivisie
 • 1959 5e
  Eredivisie
 • 1960 2e
  Eredivisie
 • 1961 1e
  Eredivisie
 • 1962 1e
  Eredivisie
 • 1963 4e
  Eredivisie
 • 1964 4e
  Eredivisie
 • 1965 1e
  Eredivisie
 • 1966 2e
  Eredivisie
 • 1967 2e
  Eredivisie
 • 1968 2e
  Eredivisie
 • 1969 1e
  Eredivisie
 • 1970 2e
  Eredivisie
 • 1971 1e
  Eredivisie
 • 1972 2e
  Eredivisie
 • 1973 2e
  Eredivisie
 • 1974 1e
  Eredivisie
 • 1975 2e
  Eredivisie
 • 1976 2e
  Eredivisie
 • 1977 4e
  Eredivisie
 • 1978 10e
  Eredivisie
 • 1979 2e
  Eredivisie
 • 1980 4e
  Eredivisie
 • 1981 4e
  Eredivisie
 • 1982 6e
  Eredivisie
 • 1983 2e
  Eredivisie
 • 1984 1e
  Eredivisie
 • 1985 3e
  Eredivisie
 • 1986 3e
  Eredivisie
 • 1987 3e
  Eredivisie
 • 1988 6e
  Eredivisie
 • 1989 4e
  Eredivisie
 • 1990 11e
  Eredivisie
 • 1991 8e
  Eredivisie
 • 1992 3e
  Eredivisie
 • 1993 1e
  Eredivisie
 • 1994 2e
  Eredivisie
 • 1995 4e
  Eredivisie
 • 1996 3e
  Eredivisie
 • 1997 2e
  Eredivisie
 • 1998 4e
  Eredivisie
 • 1999 1e
  Eredivisie
 • 2000 3e
  Eredivisie
 • 2001 2e
  Eredivisie
 • 2002 3e
  Eredivisie
 • 2003 3e
  Eredivisie
 • 2004 3e
  Eredivisie
 • 2005 4e
  Eredivisie
 • 2006 3e (5e)
  Eredivisie
 • 2007 7e (9e)
  Eredivisie
 • 2008 6e
  Eredivisie
 • 2009 7e (8e)
  Eredivisie
 • 2010 4e
  Eredivisie
 • 2011 10e
  Eredivisie
 • 2012 2e
  Eredivisie
 • 2013 3e
  Eredivisie
 • 2014 2e
  Eredivisie
 • 2015 4e (6e)
  Eredivisie
 • 2016 3e
  Eredivisie
 • 2017 1e
  Eredivisie
 • 2018 4e
  Eredivisie
 • 2019 3e
  Eredivisie
 • 2020 3e
  Eredivisie
 • 2021 5e
  Eredivisie
🛈 Uitleg
 • 1909 - 1912: RVV Celeritas
 • 1912 - 1923: RVV Feijenoord
 • 1923 - 1971: RV & AV Feijenoord
 • 1971 - 1978: SC Feyenoord
 • 1978 - heden: Feyenoord

Punten sinds 1957

Een overzicht van de behaalde punten vanaf de oprichting van de Eredivisie in 1956/57 tot en met het heden, omgerekend naar 34 wedstrijden per seizoen en 3 punten voor een overwinning).

54
45
58
70
77
70
58
60
75
75
72
80
83
77
83
81
85
81
76
75
60
42
70
58
63
51
76
82
69
63
57
50
55
40
40
69
75
70
62
63
73
61
80
64
66
64
80
68
62
71
53
60
45
63
44
70
69
67
59
63
82
66
65
68*
59
65,7
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 gem.
* Competitie niet uitgespeeld. + Nog bezig

Resultaten in Europese competities sinds 1956

x
x
x
x
x
x
16
4
32
x
31
x
x
64
1
32
8
32
1
16
64
8
x
x
16
4
16
x
32
32
64
32
16
x
64
x
4
8
16
8
4
16
24
64
16
PO
32
32
1
32
48
32
80
32
x
48
x
PO
x
VR
PO
PO
VR
32
x
48
32
VR
48
48
32*
56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Europacup I / Champions League
Europacup II
UEFA Cup / Europa League
Europa Conference League
(x) geen Europees voetbal
* Nog bezig

VR2 = tweede kwalificatieronde, VR = derde kwalificatieronde, PO = Play-offronde
Vanaf het seizoen 1999/2000 is er een doorstroming van clubs uit de Champions League naar de UEFA Cup / Europa League of vanaf het seizoen 2021/2022 naar de Europa Conference League..
Vanaf het seizoen 2021/2022 is er een doorstroming van clubs uit de Europa League naar de Europa Conference League.

UEFA rank sinds 1962

75
35
46
56
49
70
128
87
39
40
17
5
3
6
9
14
34
70
78
28
34
34
18
31
45
61
39
62
45
73
51
54
38
28
12
12
15
17
21
37
22
26
24
23
31
58
77
80
109
108
129
123
134
95
102
89
68
69
90
67
69*
62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

* Stand per 18 maart 2021.

In Europa

Zie Lijst van Europese wedstrijden van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Feyenoord speelt sinds 1961 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam. Vet gedrukt staan de edities die zijn gewonnen door Feyenoord:

2002
1961/62, 1962/63, 1965/66, 1969/70, 1970/71, 1971/72, 1974/75, 1984/85, 1997/98, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2012/13, 2014/15, 2017/18
1972/73, 1973/74, 1975/76, 1976/77, 1979/80, 1981/82, 1983/84, 1985/86, 1986/87, 1987/88, 1989/90, 1996/97, 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2008/09, 2010/11, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2016/17, 2018/19, 2019/20, 2020/21
2021/22
1980/81, 1991/92, 1992/93, 1994/95, 1995/96
1967, 1968, 1973
1968/69
1961/62, 1962/63, 1964/65, 1966/67

Bijzonderheden Europese competities:

Bijzonderheid Datum Tegenstander Uitslag Plaats Naam Aantal
Hoogste overwinning 27-09-1972 Vlag van Luxemburg US Rumelange 12-0 Rumelange
Hoogste nederlaag 22-09-1965 Vlag van Spanje Real Madrid CF 0-5 Madrid
Speler met meeste wedstrijden 29-09-2005 Vlag van Nederland Patrick Paauwe 55
Speler met meeste doelpunten 02-10-1974 Vlag van Nederland Lex Schoenmaker 19

Bekende (oud-)Feyenoorders

Voorzitters

Zie Lijst van voorzitters van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Feyenoord dankt zijn roem mede aan een aantal buitengewoon capabele bestuurders. Beroemde voorzitters zijn: Leen van Zandvliet, de drijvende kracht achter de bouw van De Kuip; Cor Kieboom, die nauw was betrokken bij de invoering van het betaald voetbal; en Jorien van den Herik, die de club begin jaren negentig redde van de financiële ondergang. Toon van Bodegom is de huidige voorzitter van Feyenoord, hij bekleed deze functie sinds 2018.[52]

Trainers

Zie Lijst van trainers van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Feyenoord heeft verschillende bekende trainers gehad. Hieronder een overzicht van de laatste tien trainers, met uitzondering van interim-trainers.

Periode Naam Nationaliteit Vorige club Volgende club Prijzen Opmerking(en)
2005–2007 Erwin Koeman Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland RKC Waalwijk Vlag van Hongarije Hongarije
2007–2008 Bert van Marwijk Vlag van Nederland Nederland Vlag van Duitsland Borussia Dortmund Vlag van Nederland Nederland 1× KNVB Beker (2008) Tweede periode
2008–2009 Gertjan Verbeek Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland SC Heerenveen Vlag van Nederland Heracles Almelo
2009–2011 Mario Been Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland N.E.C. Vlag van België KRC Genk
2011–2014 Ronald Koeman Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland AZ Vlag van Engeland Southampton
2014–2015 Fred Rutten Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland Vitesse Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Al-Shabab
2015–2019 Giovanni van Bronckhorst Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland Jong Feyenoord/Excelsior Vlag van China Guangzhou R&F 1× Landskampioen (2017)
2× KNVB Beker (2016, 2018)
2× Johan Cruijff Schaal (2017, 2018)
2019 Jaap Stam Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland PEC Zwolle Vlag van de Verenigde Staten Cincinnati
2019–2021 Dick Advocaat Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland FC Utrecht Vlag van Irak Irak
2021– Arne Slot Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland AZ

Spelers

Zie Lijst van spelers van Feyenoord (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naast bekende trainers, heeft Feyenoord ook grote spelers onder contract gehad. Hieronder een overzicht van spelers van Feyenoord die in het verleden verkozen zijn tot Voetballer van het Jaar in Nederland.

Periode Naam Nationaliteit Prijs Bij Feyenoord Opmerking(en)
1963 Reinier Kreijermaat Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1959–1967
1964 Coen Moulijn Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1955–1972
1965 Coen Moulijn Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1955–1972
1967 Eddy Pieters Graafland Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1958–1970
1970 Rinus Israël Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1966–1974
1971 Willem van Hanegem Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1968–1976, 1981–1983
1983–1984 Johan Cruijff Vlag van Nederland Nederland Gouden Schoen 1983–1984
1984 Ruud Gullit Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 1982–1985
1991–1992 John Metgod Vlag van Nederland Nederland Gouden Schoen 1988–1994
1993–1994 Ed de Goeij Vlag van Nederland Nederland Gouden Schoen 1990–1997
1999–2000 Jerzy Dudek Vlag van Polen Polen Gouden Schoen 1996–2001
2001–2002 Pierre van Hooijdonk Vlag van Nederland Nederland Voetballer van het Jaar 2001–2003, 2006–2007
2005–2006 Dirk Kuijt Vlag van Nederland Nederland Gouden Schoen 2003–2006, 2015–2017
2016–2017 Karim El Ahmadi Vlag van Marokko Marokko Gouden Schoen 2008–2012, 2014–2018

Ambassadeurs

Vanaf 2003 heeft Feyenoord elk seizoen een ambassadeur gehad. Dit waren altijd bekende Rotterdammers. Op de jaarlijkse Feyenoord Open Dag werd de ambassadeur voor het komende seizoen bekendgemaakt, maar in 2008 kwam daar een eind aan, want toen werd Gerard Meijer, 50 jaar lang de verzorger van de club, benoemd tot ambassadeur voor het leven. Hieronder een lijst van deze ambassadeurs:

Periode Naam Nationaliteit Bekend van Opmerking(en)
2003–2004 Raemon Sluiter Vlag van Nederland Nederland Voormalig tennisser, tenniscoach Eerste ambassadeur
2004–2005 Lee Towers Vlag van Nederland Nederland Zanger
2005–2006 Dennis van der Geest Vlag van Nederland Nederland Voormalig judoka, presentator
2006–2007 Robert Eenhoorn Vlag van Nederland Nederland Voormalig honkballer, bestuurder
2007–2008 Renate Verbaan Vlag van Nederland Nederland Presentatrice, model
2008–heden Gerard Meijer Vlag van Nederland Nederland Oud-verzorger bij Feyenoord Ambassadeur voor het leven

Willem van Hanegem Trofee

De trofee werd in 2014 op de 70ste verjaardag van de naamgever van de ereprijs in het leven geroepen, en wordt op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond.

Jaar Naam Nationaliteit Rol Opmerking(en)
2014 Willem van Hanegem[53] Vlag van Nederland Nederland Oud-speler en -trainer Naamgever van de trofee
2015 Henk van der Stoep[54] Vlag van Nederland Nederland Clubarchivaris
2016 Jan Mastenbroek[55] Vlag van Nederland Nederland Spelersbegeleider
2017 Maup Martens[56] Vlag van Nederland Nederland Senior scout
2018 Pim Blokland[57] Vlag van Nederland Nederland Vrienden van Feyenoord
2019 Jeroen Ibelings[58] Vlag van Nederland Nederland Tifo ontwerper
2020 Peggy Calicher[59] Vlag van Nederland Nederland General Manager SC Feyenoord
2021 Gerard Meijer[60] Vlag van Nederland Nederland Oud-verzorger en ambassadeur

Multisportclub

Naast de verschillende voetbalelftallen heeft de club Feyenoord ook nog andere sporten binnen haar organisatie. Sinds medio 2018 is Feyenoord een multisportclub en kent de club de onderdelen: Feyenoord Basketbal, Feyenoord Futsal en Feyenoord Handbal. In het verleden was er ook een honkbalteam: Sparta/Feyenoord. Na een aantal jaar van integreren en oriënteren maakte de club op 22 juni 2021 bekend de volgende stappen te willen zetten met de verschillende sporten.[61] Zo zouden er onder andere maatschappelijke activiteiten geïntroduceerd worden en moest het aantal sporten toenemen.[62]

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Feyenoord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.