Wiel Coerver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wiel Coerver
Wiel Coerver in 1974 na de winst van de UEFA Cup met Feyenoord.
Wiel Coerver in 1974 na de winst van de UEFA Cup met Feyenoord.
Persoonlijke informatie
Volledige naam Wiel Coerver
Geboortedatum 3 december 1924
Geboorteplaats Kerkrade, Nederland
Overlijdensdatum 22 april 2011
Overlijdensplaats Kerkrade, Nederland
Senioren
Seizoen Club w 0(g)
1946-1954
1954-1959
vv Bleijerheide
Rapid JC
Getrainde clubs
1959-1965
1965-1966
1966-1969
1970-1973
1973-1975
1975-1976
1976-1977
SVN
Roda JC
Sparta
N.E.C.
Feyenoord
Indonesië
Go Ahead Eagles
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Wiel Coerver (Kerkrade, 3 december 1924 – aldaar, 22 april 2011) was een Nederlandse voetballer en voetbaltrainer. Vanwege zijn geavanceerde trainingsmethoden werd hij omschreven als de 'Albert Einstein van het voetbal' en gold hij in zijn tijd als één van de baanbrekende voetbalcoaches.

Loopbaan[bewerken]

Coerver was een meer dan verdienstelijk voetballer en werd met Rapid JC, de voorloper van het huidige Roda JC, in 1956 kampioen van Nederland. Als coach won hij met Feyenoord in 1974 de UEFA Cup en de nationale titel. Hij trainde daarnaast nog enkele andere clubs, waaronder Sparta, N.E.C. en Go Ahead Eagles. Zijn eerste baan waarin hij aan de slag ging als trainer werd de amateurclub SVN, die hij tussen 1959 en 1964 via titels en kampioenschappen optrok tot de top van het amateurvoetbal: met ongewoon attractief, technisch voetbalspel. Vrijwel de helft van de spelers van Coervers eerste succeselftal werd midden jaren zestig meteen weggekocht door betaalde clubs.

Coerver was ook de eerste voetbaltrainer die, met zijn interesse voor de balfysica en in zijn streven naar perfectie, gebruik maakte van de kennis van bewegingswetenschappers, onder andere van onderzoekers van de universiteit in Nijmegen.

Wiel Coerver is echter vooral bekend geworden met de Coerver-methode, die gericht is op zo volledig mogelijke balbeheersing, aangevuld met de nodige techniek. Coerver is in tal van landen actief geweest om zijn methode aan jeugdige voetballers te onderwijzen. Ook zijn er boeken en dvd's uitgebracht om de oefenstof duidelijk te maken. De Coerver-methode wordt in tal van landen door vele nationale voetbalbonden en clubs omarmd, onder andere door de jeugdafdeling van Manchester United. In april 2015 werd door Coervers oude club Roda JC bekendgemaakt dat onder de leiding van zijn oud protegé Michel Mommertz de jeugd en beloften gaan trainen volgens de Coerver-methode. Zo is "de cirkel weer rond".

De voetbaltrainer uit Kerkrade werd in 2007 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Op 24 mei 2008 werd Wiel Coerver door de Coaches Betaald Voetbal (CBV) onderscheiden met de Oeuvreprijs beste trainer/coach. Deze prijs kreeg hij uitgereikt uit handen van Kees Rijvers.

Coerver kampte met hartproblemen; voor zijn gezondheid had hij het doktersadvies gekregen meer te werken in landen met een warmer klimaat. Hij overleed op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.[1]

Erelijst als trainer[bewerken]

Met Vlag van Nederland SVN Landgraaf

  • Onbekend aantal kampioenschappen, waardoor de club zich nestelde aan de top van het amateurvoetbal.

Met Vlag van Nederland Feyenoord Rotterdam

Enkele citaten van Wiel Coerver[bewerken]

  • "Er heerst een schoolmeestersklimaat in Zeist. Kees, jij bent de laatste die er wat aan kan doen." (Kees = Kees Rijvers, bondscoach van het Nederlands elftal, tijdens diens beginperiode in 1981 en 1982)
  • "Ik kijk Cor Brom aan, ik kijk Spitz Kohn aan en zeg: "Zijn jullie het nou werkelijk eens met al die onzin, of moet ik weer mijn mond opendoen? In Engeland, Spanje, Italië, heeft niemand een diploma nodig. Iedereen die een vent is, kan daar zo voor een groep staan."" (tijdens een vergadering in Zeist, bij de KNVB)
  • "Nou, toen ik slaagde voor mijn trainersdiploma, had ik een 9 voor psychologie, maar ik heb mijn hele leven met alles en iedereen ruzie gehad."
  • "Een vakman als Happel is gegarandeerd in één week uitgepraat over voetbal. En zij praten zes jaar."
  • "De bossen in Zeist kunnen onder de rapporten bedekt worden, maar niemand durft te zeggen waar het nu werkelijk om gaat: de jeugd moet weer techniek bijgebracht worden."
  • "Het publiek heeft graag 25 gulden over voor een speler als Vanenburg."
  • "Ik heb vooral Heynckes als trainer hoog zitten, maar in dat boek van hem heb ik niet één oefening gezien waar een voetballer een betere techniek door krijgt."

Carrière als speler[bewerken]

In 1954 werd het betaald voetbal ingevoerd in Nederland. Hierop vertrok Wiel Coerver van Bleijerheide naar Rapid JC.

Carrière als trainer[bewerken]

Vanaf 1977 is Wiel Coerver in tal van landen actief geweest om de Coerver-methode uit te dragen.