Roda JC Kerkrade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Roda JC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roda JC Kerkrade
Parkstad Limburg Stadion
Naam Sportvereniging Roda Juliana Combinatie Kerkrade
Bijnaam De Koempels
Trots van het Zuiden
De Limburgers
Opgericht 27 juni 1962
Plaats Kerkrade
Stadion Parkstad Limburg Stadion
Capaciteit 19.979
Eigenaar Vlag van Nederland Phoenix Group
Vlag van Nederland Mercurius
Algemeen directeur Vlag van Nederland Martijn Wismans
Technisch directeur Vlag van Nederland Jeffrey van As
Trainer Vlag van Nederland Jurgen Streppel
(Hoofd)sponsor MASCOT Workwear
Begroting € 6,5 miljoen
Competitie Keuken Kampioen Divisie (2020/2021)
Website www.rodajc.nl
Thuis
Uit
Icoontje huidige resultaten 2019/20
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Roda JC Kerkrade is een Nederlandse voetbalclub gevestigd in Kerkrade. De volledige naam luidt Sportvereniging Roda Juliana Combinatie Kerkrade. De club werd in 1962 opgericht als een fusie van Roda Sport (nov. 1954 fusie 'Kerkrade' en 'Bleijerheide') en Rapid JC (nov. 1954 fusie 'Rapid '54' en 'Juliana'). Roda JC Kerkrade speelt zijn wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1910-1953[bewerken | brontekst bewerken]

Stamboom van Roda JC

Tot de negentiende eeuw was het huidige Parkstad, de voormalige Oostelijke Mijnstreek, relatief dunbevolkt. Toen aan het einde van de 19e eeuw steenkool op steeds grotere schaal werd gewonnen, groeide de bevolking van Parkstad / De Oostelijke Mijnstreek. Met de groeiende inwonersaantallen kwam ook de oprichting van een aantal voetbalverenigingen. Op 20 juli 1910 werd de eerste voetbalclub in Kerkrade opgericht: SV Juliana uit Spekholzerheide. Echter, pas in het jaar 1913 kreeg men van de Limburgse Voetbal Bond toestemming mee te doen aan de Limburgse competitie. Op 27 juli 1914, vier dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, werd er in de Kerkraadse wijk Bleijerheide de voetbalclub BVV Sparta opgericht. Deze dag wordt dan ook aangehouden als de dag waarop Roda JC Kerkrade is opgericht. In datzelfde jaar nam ook BVV Sparta deel aan de competitie van de Limburgse voetbalbond. Twee jaar daarna sloot BVV Sparta zich aan bij de Rooms Katholieke Federatie (RKF) en de club werd voor het eerst in de geschiedenis kampioen.

Een aantal jaren later, in juli 1921, veroverde BVV Sparta de Velocitas-beker door clubs als PSV, Juliana, Valkenburg en Velocitas te verslaan. In 1923 stapte BVV Sparta naar de Nederlandse Voetbalbond en veranderde de club zijn naam naar SV Bleijerheide. Ondertussen vormde zich op 1 augustus 1926 in Kerkrade een derde voetbalclub die zich SV Kerkrade noemde, in de volksmond ook wel Kerkrade Minor genoemd. In 1928 promoveerde SV Kerkrade naar de hoogste klasse in de RKF, waar men kampioen werd in 1935 en 1939. Ondertussen deed SV Bleijerheide het goed; het lukt hun in 1931 om te promoveren naar de eerste klasse van de Nederlandse Voetbalbond.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging SV Bleijerheide samen met de Rooms Katholieke Nulland Achilles Combinatie, hetgeen betekende dat SV Bleijerheide werd omgedoopt tot een rooms-katholieke vereniging. Door deze vereniging werden verschillende sporten uitgeoefend. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog fuseerden de voetbalbonden IVCB en de KNVB, waardoor alle deelnemende teams in KNVB-verband uitkwamen. Na de fusie tussen de KNVB en de RKF kwam SV Kerkrade terecht in de 2e klasse en promoveerde de club in 1948 naar de 1e klasse. Hierdoor speelden drie Kerkraadse clubs op het hoogste voetbalniveau.

1954-1961[bewerken | brontekst bewerken]

Sportpark Kaalheide

In 1954 werd in Nederland de voetbalbond de NBVB opgericht. Enkele Heerlense zakenmensen, waaronder Wiel Reiss, een van de medeoprichters van Opel dealer Canton Reiss (het latere Hekkert Autogroep) en geldschieters, namen het initiatief tot de oprichting van semi-profclub Rapid '54. De club had geen stadion, waardoor het zijn thuiswedstrijden speelde in het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide. De nieuwe club kaapte bij Bleijerheide de beste spelers weg. De KNVB zag de bui snel hangen en bereikte na enkele maanden een overeenstemming met de NBVB. Op 4 november 1954 werd via een communiqué bekendgemaakt dat de twee partijen tot overeenstemming waren gekomen. Rapid '54 speelde uiteindelijk 11 duels in de competitie van de NBVB, waarbij plaats 5 van de 10 werd behaald. De voetbalbonden probeerden de clubs van beide competities zoveel mogelijk samen te voegen. Op 14 november fuseerden om die reden Rapid '54 en Juliana. De fusieclub kreeg de naam Rapid Juliana Combinatie, kortweg Rapid JC. Het zwaar gehandicapte Bleijerheide fuseerde met SV Kerkrade en zo ontstond Roda Sport.

In de 1e klasse A eindigde Roda Sport als negende en in de 1e klasse C deed Rapid JC het uitstekend door achter PSV als 2e te eindigen. In het seizoen 1955/1956 werden 2 Hoofdklassen in het leven geroepen. In de Hoofdklasse A eindigde Roda Sport als 14e en in de Hoofdklasse B werd Rapid JC 2e achter USV Elinkwijk. Via een beslissingswedstrijd bereikte Rapid de kampioenscompetitie. Daarin maakte de club korte metten met achtereenvolgens Elinkwijk, Sparta Rotterdam en NAC Breda, waardoor Rapid JC met onder andere de bekende speler en latere voetbaltrainer en techniekgoeroe Wiel Coerver, het landskampioenschap won. In 1959 eindigde Rapid JC nogmaals op een tweede plek in de Eredivisie.

1962-1979[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 1961/1962 eindigde Rapid JC in de Eredivisie op de laatste plaats en degradeerde het, waardoor in juni 1962 de laatste voetbalfusie plaatsvond in Kerkrade. Aangezien Roda Sport al jaren in de 2e divisie speelde, werd besloten tot het samengaan van beide clubs. De fusieclub kreeg de naam Roda JC en begon in het seizoen 1962/1963 in de 1e divisie. Het optreden van Roda JC in dat seizoen eindigde in een debacle. De overgebleven spelers van Rapid JC en Roda Sport bleken niet in staat zich in de 1e divisie te handhaven en na 30 wedstrijden eindigde Roda JC met 16 punten op de laatste plaats en degradeerde naar de 2e divisie.

Tussen 1964 en 1969 kwamen twee clubs uit de Oostelijke Mijnstreek uit in de 2e divisie: Limburgia en Roda JC. In de strijd om sponsoren, en daarmee betaald voetbal, trok Roda JC aan het langste eind. In 1967 werden de 2 tweede divisies samengevoegd en werd de 1e divisie uitgebreid met 5 clubs. Roda JC handhaafde zich in de middenmoot van de 2e divisie. In 1971 werd de 2e divisie opgeheven, waardoor enkel de ere- en eerste divisie overbleven. Roda JC eindigde in het eerste seizoen op de 4e plaats. Een jaar later werd Roda JC na 38 duels met 53 punten kampioen van de eerste divisie en promoveerde het naar de eredivisie.

In het seizoen 1973/74 handhaafde Roda JC zich in de Eredivisie door de laatste competitiewedstrijd 0-0 te spelen tegen Ajax. Doelman Bram Geilman tikte in de slotfase van de wedstrijd een zoevend schot van Johan Neeskens uit de linkerbovenhoek, waardoor het Eredivisieschap van de Kerkraadse club werd verlengd. Uit 34 duels had Roda JC namelijk 22 punten behaald, waardoor het met NAC op een gedeelde vijftiende plaats eindigde. In het seizoen 1974/75 deed Roda JC eindelijk van zich spreken en eindigde op de ranglijst op de achtste plaats. In 1975/76 en 1976/77 nestelde de club zich zelfs in de subtop door op de zevende respectievelijk de vijfde plaats te eindigen. In 1976/77 scoorde Roda JC 53 goals in de Eredivisie en kreeg er 35 tegen. In 1975/76 bereikte Roda JC voor het eerst de bekerfinale tegen PSV. Na verlenging won PSV de finale in De Kuip met 1-0. Desondanks kreeg Roda JC een ticket voor het Europacup II-toernooi 1976/77. Daarin bleek het verrassend sterk voor de dag komende Roda JC uiteindelijk over 2 wedstrijden de mindere van RSC Anderlecht. De return in september 1976 op een stijf uitverkocht Kaalheide (met 24.000 toeschouwers een bezoekersrecord aller tijden), ging met 2-3 verloren nadat Roda JC eerst met 1-0 en met 2-1 had geleid.

Het seizoen 1978/79 was het beste seizoen in deze periode. Het team met trainer Bert Jacobs leek in de competitie op een regelrechte sensatie af te stevenen. Tussen 12 november 1978 en 8 december 1978, en tussen 4 maart 1979 en 9 april 1979, bezette Roda JC de eerste plaats. In de tussenliggende periode, 9 december 1978 tot en met 3 maart 1979, nam Roda JC de tweede plaats in, vlak achter de latere kampioen Ajax. Door de strenge winter was er een lange winterstop tussen de twee seizoenhelften. De competitie werd pas ruim anderhalve maand later dan gebruikelijk hervat, op 3 maart 1979. Tussen half april en half mei 1979 viel Roda JC steeds meer terug. Half juni 1979 eindigde Roda JC als vijfde, achter de toenmalige traditionele top vier uit de periode 1976-1982: Ajax, Feyenoord, PSV en AZ'67. Roda JC scoorde uiteindelijk 58 goals en kreeg er 33 tegen. De Roda JC-selectie uit dit seizoen bestond uit: Leo Ehlen, Gène Hanssen, Sten Ziegler, Jens Kolding, Theo de Jong, Adrie Koster, Dick Nanninga, Leo Degens, Michel Mommertz, John Meuser, John pfeiffer, Jan Jongbloed, Joop Dacier, Bram Geilman, Peter de wit, Terence Lees, Johan Toonstra, Pierre Vermeulen, André Broeks, Willi Smeets, Roger Raeven en Chris Riemens.

Handelshuis[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren tachtig raakten makelaar en projectontwikkelaar Theo Pickée en textielhandelaar Nol Hendriks verbonden aan de club. Met hun investeringen wist de club in de jaren tachtig en negentig het ene na het andere talent binnen te loodsen en met winst door te verkopen. Dit leverde de club een aantal deelnames aan Europese toernooien op. Na het Bosman-arrest kreeg de club te maken met nieuwe spelregels op het gebied van spelerscontracten. Spelers waarvan het contract was afgelopen, konden niet meer met winst worden doorverkocht. Roda JC bleef echter vasthouden aan het principe van het doorverkopen van spelers met winst. Men gaf structureel meer geld uit dan er binnen kwam, met het idee het ontstane begrotingstekort met de verkoop van spelers op te vullen. Naarmate financiële klappers uitbleven, groeide de schuld de club gestaag.

Fusieperikelen in 2009[bewerken | brontekst bewerken]

Na een aantal mislukte pogingen[1] pleitte de Limburgse gouverneur Léon Frissen in 2008 voor een fusie tussen Roda JC, MVV Maastricht en Fortuna Sittard. Op 3 februari 2009 werd na maanden overleg en een advies van de stuurgroep "Topvoetbal in Limburg" bekendgemaakt dat de bestuurders van Fortuna Sittard en Roda JC overeenkwamen dat de twee clubs vanaf het seizoen 2009/2010 zouden fuseren tot Sporting Limburg. Dit onder hevig protest van de aanhang van beide clubs. Voordat de fusie kon doorgaan, moest de Stichting Roda JC wel nog haar goedkeuring verlenen. Op 8 april 2009 ketste deze fusie echter af door het ontbreken van financiële steun van de provincie Limburg.[2]

Wederopbouw[bewerken | brontekst bewerken]

In de aanloop naar het fusie-overleg was Roda JC op financieel gebied ver afgegleden. De club ging dan wel zelfstandig verder, maar zij balanceerde op de rand van de afgrond. Dit was reden voor toenmalig directeur Martin van Geel om met de gemeente Kerkrade in overleg te gaan over een lening aan de club. Een van de voorwaarden die de gemeente Kerkrade stelde was een naamsverandering van Roda JC naar Roda JC Kerkrade. In het seizoen 2010/11 is de nieuwe clubnaam in gebruik genomen.[3] Met deze lening was het gevaar echter niet geweken: de club moest zijn begroting op orde zien te krijgen om aan de eisen voor een nieuwe proflicentie te voldoen. Door een vordering met de gemeente Kerkrade werd de proflicentie van Roda JC Kerkrade op het laatste moment gered.[4]

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

De KNVB gaf in september 2020 goedkeuring voor de overname van Roda JC. Alle aandelen werden daardoor ondergebracht in de Stichting Roda JC. De regionale ondernemers Stijn Koster, Bert Peels, Roger Hodenius en investeringsmaatschappij Mercurius pitchten het plan in mei 2020. Zij willen met de club naar de top van de Keuken Kampioen Divisie. Het collectief, dat gaat opereren onder de naam Phoenix Group, investeert de komende drie seizoenen telkens 1,5 miljoen euro in de club. Dat bedrag verwachten de ondernemers jaarlijks tekort te komen op de begroting. Tegelijkertijd hebben zij gevraagd aan de gemeente Kerkrade de huur van het Parkstad Limburg Stadion te verlagen tot 250.000 euro.Door de goedkeuring van de overname door de KNVB kwam er ook een formeel einde aan de betrokkenheid van Frits Schrouff bij de club. Schrouff kocht eind 2015 de aandelen in de club en probeerde die in de afgelopen jaren meermaals tevergeefs te verkopen. Daarnaast liet hij, vele miljoenen euro's later, de aandelen via de stichting FS United door andere ondernemers beheren.

Degradatie naar de eerste divisie[bewerken | brontekst bewerken]

Roda JC eindigde in het seizoen 2013/14 op de achttiende en daarmee laatste plaats in de eredivisie, één punt achter N.E.C.. Daardoor degradeerde de club na 41 seizoenen voor het eerst in zijn bestaan naar de Eerste divisie. Op de slotdag won Roda JC weliswaar met 0-1 van en bij Go Ahead Eagles, maar doordat N.E.C op datzelfde moment 2-2 speelde tegen Ajax was de degradatie een feit.

Op 5 mei 2014 maakte Roda JC bekend dat Marcel van den Bunder bij Roda JC vertrok, nadat de Raad van Commissarissen en de Stichting Roda JC het vertrouwen in hun algemeen directeur hadden opgezegd. Een van de voorstanders van het ontslag was oud-sponsor Nol Hendriks, die bij een vertrek van Van den Bunder wederom geld zou willen steken in de gedegradeerde Kerkraadse club.[5] De voltallige Raad van Commissarissen (RvC) van Roda JC heeft hierna aan de Stichting Roda JC om een bevestiging gevraagd van het vertrouwen in de RvC als toezichthoudend orgaan. Omdat de Stichting opteerde voor een nieuwe start voor Roda JC kon dat vertrouwen niet worden bevestigd, waarop de leden van de RvC hun posities ter beschikking stelden en met onmiddellijke ingang aftraden.[6]

Eerste divisie[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste wedstrijd van het seizoen 2014-2015 boekte Roda JC Kerkrade een 3-2-overwinning op het eveneens gedegradeerde RKC Waalwijk. De eerste nederlaag (3-0) was uit bij FC Volendam. Roda JC eindigde als derde, waardoor de club mocht deelnemen aan de play-offs om promotie en degradatie. Tegenstander FC Emmen werd in twee wedstrijden verslagen met een 0-1 winst en een 2-2 gelijkspel. Na de uitschakeling van FC Emmen kwam Roda JC eredivisionist NAC Breda tegen in de finales van de play-offs. De wedstrijd in Kerkrade eindigde in een 0-1 nederlaag. Roda JC Kerkrade dwong in het tweede duel een verlenging af, nadat Mitchel Paulissen zorgde voor een 0-1 eindstand in de reguliere speeltijd. In de 96e minuut van de verlenging kwam NAC Breda op gelijke hoogte, hetgeen zou betekenen dat NAC zich zou handhaven als eredivisionist. In de 110e minuut maakte Tom van Hyfte echter de 1-2, waarmee Roda na een jaar afwezigheid alsnog terugkeerde in de Eredivisie.

Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

Onder leiding van de nieuwe trainer Darije Kalezić eindigde Roda JC als 14e op de ranglijst. Op 10 mei 2016 stelde de club Kalezić echter op non-actief wegens een onhoudbare situatie tussen hem en technisch directeur Ton Caanen. "Kalezic liet zich afgelopen zondag (8 mei 2016 red.) na afloop van de competitie in diverse media zeer laatdunkend uit over technisch directeur Ton Caanen. Hij heeft met zijn uitlatingen de grens van het betamelijke overschreden", schreef de club op haar website.

Een opvolger werd gevonden in de persoon van Yannis Anastasiou, voormalig speler van de club. In een chaotisch verlopen seizoen 2016-2017 eindigde Roda JC op de 17e plaats, hetgeen het spelen van play-offs om promotie en degradatie betekende. In de eerste play-offronde wist de Limburgse formatie maar nipt van Helmond Sport te winnen: 0-1 in Helmond en 1-1 in Kerkrade. Enkele dagen na de wedstrijd in Kerkrade werd Anastasiou op non-actief gesteld en clubicoon Huub Stevens aan de technische staf toegevoegd. In de finaleronde van play-offs trof Roda JC aartsrivaal MVV Maastricht. Nadat de eerste wedstrijd in de Geusselt in een doelpuntloos gelijkspel was geëindigd, zorgde Daryl Werker met een rake kopbal voor de 1-0 overwinning in het eigen Parkstad Limburg Stadion. Door dit resultaat verzekerde Roda JC zich van nog een seizoen op het hoogste niveau. Na een zestiende plaats in de reguliere competitie ging het een jaar later mis in de play-offs. Almere City FC bleek over twee wedstrijden te sterk voor de Limburgers, waardoor Roda voor de tweede maal in het bestaan degradeerde.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Landskampioen Schaal.png Eerste divisie 1973
KNVB Beker.svg KNVB beker 1997, 2000

Begroting[bewerken | brontekst bewerken]

Roda JC stond bekend om het efficiënt besteden van geld. Ondanks dat Roda in het seizoen 2008/2009 een begroting van €12.000.000,- heeft, de dertiende begroting van de Eredivisie, doet Roda vaak mee in de subtop. In 2008/2009 steeg de begroting ten opzichte van het seizoen 2007/2008 met €300.000,-.

In het seizoen 2009/2010 moest de begroting met 3 miljoen achteruit. Aangezien dit door Roda JC een te grote achteruitgang werd bevonden, heeft de club besloten de begroting met slechts 1,5 miljoen te verlagen; de rest zou binnengehaald moeten worden via sponsors en verkoop van spelers.

Supporters[bewerken | brontekst bewerken]

Stadion van binnen

In de begindagen van de club was Kaalheide de thuisbasis van Roda JC. Aanvankelijk konden supporters vrij rondlopen. Toen er mede vanwege supportersgeweld midden jaren 70 hekken verrezen tussen de tribunes en vakken, konden supporters niet meer van vak naar vak en tribunes lopen. De fanatieke supporters verkozen de bekende lange overdekte staantribune aan de noordkant van het stadion als hun staanplaats. Op de ouderwetse, sfeervolle staantribune werden regelmatig fakkels of een honderdduizendklapper afgestoken. Kaalheide werd een berucht stadion waar spelers, bestuurders en supporters naar elkaar luisterden.

Sinds de verhuizing naar het Parkstad Limburg Stadion in augustus 2000 is de fanatiekere supportersschare achter het doel op de Westtribune (de Koempeltribune) te vinden. De kloof tussen bestuurders en fans nam toen ook toe. De grote ommekeer kwam echter in april 2009: nadat de achteraf mislukte fusie met Fortuna Sittard tot de vorming van Sporting Limburg werd aangekondigd, barstte de bom. Enkele bestuursleden stapten op na aanhoudende bedreigingen, de rest volgde toen bekend werd dat de Stichting Roda JC haar steun voor een fusieclub introk.[7] De supportersschare kreeg weer meer zeggenschap en met de hulp van de fans werd een nieuw bestuur samengesteld. De grootste fanclubs zijn de supportersverenigingen SV Roda JC en het Fanproject'98. Vanaf het begin van de overstap naar het PLS hoorde ook de WSU (Westside Ultra's) hiertoe, maar deze supportersclub is opgeheven na de promotie tegen NAC Breda in het seizoen 2014 / 2015.

Er is een "vriendschapsband" tussen supporters van Alemannia Aachen en Roda JC Kerkrade. Zo bezoeken fans van beide clubs regelmatig elkaars wedstrijden.[8]

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

MVV Maastricht is volgens de supporters de grootste rivaal van Roda JC. Er zijn vaak rellen tussen de supporters van beide clubs, zoals tijdens de Jupiler Play-offs in 2017 in de rust in De Geusselt. Daar werden door supporters van beide clubs toiletartikelen naar elkaar gegooid. Een andere grote rivaal is Fortuna Sittard, waar supporters van beide clubs eveneens regelmatig de confrontatie opzoeken.

Stadions[bewerken | brontekst bewerken]

Kaalheide[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide te Kerkrade is het stadion waarin Roda JC tot en met het seizoen 1999/00 zijn wedstrijden speelde. Het stadion bood in zijn hoogtijdagen plaats aan 25.000 toeschouwers. Nadien werd de capaciteit verkleind naar 14.000, mede door de ombouw van de on-overdekte staantribunes Oost-en West naar on-overdekte zittribunes ( onder meer voor de UEFA Cupwedstrijden in 1999 en de strengere veiligheidsmaatregelen door de KNVB en de UEFA). Ook werd met ingang van het seizoen 1995-1996 uit veiligheidsoverwegingen het uitvak van de West naar de Oost-tribune verplaatst. Via een poort en toegangspad vanaf de Vauputsweg, konden zo bezoekende supporters naar het uitvak worden geleid.

Op zondag 14 mei 2000 was de 3-2-overwinning tegen AZ de laatste officiële wedstrijd die Roda JC voor 10.000 toeschouwers in het oude stadion speelde. Het stadion wordt nu gebruikt als atletiek-en trainingscomplex voor de Roda JC Voetbalacademie. Naast het stadion liggen de kunstgras trainingsvelden van de club. De beroemde lange overdekte staantribune Noord waar de fanatieke "North Side" altijd stond, is wegens betonrot in oktober 2005 gesloopt. De markante lichtmasten zijn wegens hun slechte staat van onderhoud in oktober 2013 gesloopt. Eén lichtmast met stadionlampen is op verzoek van de West Side Ultra's bewaard gebleven en zal nadat deze is gerenoveerd, volgens planning als herinnering aan het oude stadion, op de rotonde voor de hoofdingang van het Parkstad Limburg Stadion geplaatst worden. Het geel-zwarte elektronische scorebord op de Oost-tribune van toenmalig sponsor Limburgs Dagblad stond er in 2019 nog steeds. Het werd op 21 oktober 1993 tijdens de competitiewedstrijd tegen Vitesse (2-1) feestelijk in gebruik genomen.

Parkstad Limburg Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Parkstad Limburg Stadion bij nacht

Het huidige stadion van Roda JC heet Parkstad Limburg Stadion (PLS) en heeft een capaciteit van 19.979 overdekte zitplaatsen, 2500 business seats en 24 skyboxen. Roda JC speelt er vanaf het seizoen 2000/01 zijn thuiswedstrijden. De Zuidtribune is na het overlijden van oud-voorzitter Theo Pickée naar hem vernoemd en de Westtribune heet de Koempeltribune vanaf het seizoen 2014/15.[9]

Selectie en technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Nat. Naam Geb. datum Bij Roda Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Jan Hoekstra 04-08-1998 08-2020 2021 Vlag van Nederland FC Groningen
36 Vlag van Nederland Loek Hamers 22-04-2000 Jeugdopleiding
21 Miguel Santos 21-10-1994 07-2020 2021 Astra Giurgiu
16 Vlag van Nederland Youri Roulaux 19-05-1999 09-2020 2021 Vlag van Nederland Jong PSV
Verdedigers
2 Vlag van België Stefano Marzo 22-03-1991 07-2020 2022 Vlag van België KSC Lokeren Oost-Vlaanderen
3 Vlag van Finland Richard Jensen 17-03-1996 07-2018 2021 Vlag van Nederland FC Twente
4 Vlag van Nederland Kees Luijckx 11-02-1986 07-2020 2021 Vlag van Denemarken Silkeborg IF
5 Vlag van Nederland Amir Absalem 19-06-1997 09-2020 2022 Vlag van Nederland FC Groningen
13 Vlag van Nederland Pepijn Schlösser 14-02-1998 07-2019 2021 Jeugdopleiding
20 Vlag van België Xander Lambrix 25-03-2000 07-2020 2022 Vlag van België KRC Genk
27 Vlag van Nederland Mitchel Keulen 15-09-1998 04-2019 2021 Jeugdopleiding
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Robert Klaasen 06-09-1993 07-2019 2021 Vlag van Nederland De Graafschap
8 Vlag van Nederland Niek Vossebelt 08-08-1991 07-2020 2022 Vlag van Nederland Almere City FC
10 Vlag van Nederland Roland Alberg 06-08-1990 08-2019 2021 Vlag van Griekenland Panionios
14 Vlag van Duitsland Patrick Pflücke 30-11-1996 08-2020 2022 Vlag van Duitsland KFC Uerdingen 05
17 Vlag van Nederland Danny Bakker 16-01-1995 07-2020 2021 Vlag van Nederland ADO Den Haag
19 Vlag van Cyprus Michalis Ioannou 30-06-2000 08-2020 2021 Vlag van Cyprus Anorthosis Famagusta
24 Vlag van Nederland Nicky Souren 18-12-1999 07-2017 2022 Jeugdopleiding
25 Vlag van België Livio Milts 04-10-1997 07-2017 2022 Jeugdopleiding
33 Vlag van Nederland Erik Falkenburg 05-05-1988 09-2020 2021 Vlag van Nederland ADO Den Haag
35 Vlag van België Benjamin Bouchouari 13-11-2001 12-2020 2023 Jeugdopleiding
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Thijmen Goppel 06-02-1997 07-2020 2022 Vlag van Nederland ADO Den Haag
9 Vlag van Nederland Fabian Serrarens 09-02-1991 09-2020 2021 Vlag van Polen Arka Gdynia
11 Vlag van België Jordy Croux 15-01-1994 08-2019 2021 Vlag van Nederland Willem II
18 Vlag van Nederland Mart Remans 21-06-1998 07-2018 2022 Jeugdopleiding
Nat. Naam Functie Geb. datum Bij Roda Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Jurgen Streppel Hoofdtrainer 25-06-1969 07-2020 2022 Al-Jazira Club
Vlag van Nederland Remond Strijbosch Assistent-trainer 11-04-1980 07-2020 2022 Al-Jazira Club
Vlag van Nederland Roel Brouwers Assistent-trainer 28-11-1981 07-2020 2022
Vlag van Nederland Rein van Duijnhoven Keeperstrainer 05-09-1967 07-2020 2022 Helmond Sport
Vlag van Nederland Lance Cobben Video-analist 21-12-1990
Medische staf
Vlag van Nederland Jim Snackers Verzorger
Vlag van Nederland Michel Somers Verzorger
Vlag van Nederland Dominic Bednas Verzorger
Overige staf
Vlag van Nederland Mark Maas Teammanager
Vlag van Nederland Fred Thomassen Materiaalman

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouwenvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Roda JC (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Roda JC nam alleen in het seizoen 2008/09 deel aan de Eredivisie voor vrouwen[10] waarin het afgetekend op de laatste plaats eindigde. Door de financiële situatie werd het vrouwenelftal aan het einde van het seizoen opgeheven.[11]

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Europees voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van Europese wedstrijden van Roda JC Kerkrade voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Roda JC speelde tot dusverre 42 Europese wedstrijden, 14 in de Europacup II, 22 in de UEFA Cup en 6 in de Intertoto Cup. Het resultaat was 15 overwinningen, 8 gelijke spelen en 19 nederlagen. Mede door de 10-0 zege op Hapoel Beer Sheva in 1997 is het doelsaldo wel positief.

De meest gedenkwaardige Europese zege behaalde Roda op donderdag 28 februari 2002 in San Siro tegen grootmacht AC Milan. In de Italiaanse modestad verslaat Roda JC Milan met 0-1. In de 70e minuut van de wedstrijd deed Mark Luijpers het Roda-vak ontploffen van vreugde. Na de 0-1 nederlaag in het Parkstad Limburg Stadion, door een buitenspelgoal van José Mari, was de stand weer gelijkgetrokken. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd haalde arbiter Stark uit Duitsland zich de woede van het Roda-legioen op de hals door Regillio Vrede de rode kaart te tonen. In de zinderende verlenging houdt Roda met 10 man stand tegen de 11 Milanezen. In de beslissende strafschoppenserie komt Roda zelfs aan de leiding. De volgende ronde ligt voor Roda JC binnen handbereik, maar Tom Soetaers, Mark Luijpers en Eric van der Luer falen. Het enige wat overblijft voor Roda JC is de herinnering aan de overwinning. Deze wedstrijd was tevens voor Roda JC het laatste wapenfeit in Europa.

Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1976/77, 1988/89, 1997/98
1990/91, 1995/96, 1996/97, 1999/00, 2000/01, 2001/02
1980, 1984, 2004, 2005

Competitieresultaten 1962–2020[bewerken | brontekst bewerken]

16
3
4
5
4
5
4
9
5
4
1
15
8
8
5
6
5
7
11
9
6
9
11
5
4
15
5
5
10
9
11
6
2
4
6
14
5
8
4
13
6
6
8
8 (9)
6 (8)
9
16
9 (7)
6 (7)
10
16
18
3
14
17
16
13
17
-
63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
 • 1962 – 2010: sv Roda JC
 • 2010 – heden: sv Roda JC Kerkrade

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In het seizoen 2019/20 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van spelers van Roda JC Kerkrade voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van trainers van Roda JC Kerkrade voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]