NAC Breda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NAC Breda
NAC Breda
Naam [Nooit Opgeven Altijd Doorzetten] -- [Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning] -- Combinatie Breda
Bijnaam De Parel van het Zuiden,
The Yellow Army
Opgericht 19 september 1912
Plaats Vlag Breda Breda, Nederland
Stadion Rat Verlegh Stadion
Capaciteit 19.000
Complex Autotaalglas Trainingcentrum
Zundert, Noord-Brabant
Voorzitter Vlag van Nederland Henk van Koeveringe
Eigenaar Vlag van Nederland NAC=Breda[1]
Algemeen directeur Vlag van Nederland Henk Valk
Technisch directeur Vlag van Nederland Peter Maas
Trainer Vlag van Nederland Jean-Paul van Gastel
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland OK tankstations
Kledingmerk Nike
Begroting € 13 miljoen[2]
Competitie Keuken Kampioen Divisie (2023/24)
Prijzen Landskampioenschap: 1x
KNVB beker: 1x
Eerste divisie: 1×
Website www.nac.nl/
Thuis
Uit
Alternatief
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

NAC (NOAD ADVENDO Combinatie) Breda is een Nederlandse voetbalclub uit Breda die op 19 september 1912 werd opgericht. De club komt in het seizoen 2023/24 uit in de Eerste divisie. De club speelt sinds 1996 in het Rat Verlegh Stadion. Het stadion biedt plaats aan 19.000 supporters.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

NAC is de afkorting van twee gefuseerde clubs, waarvan de namen zelf ook letterwoorden zijn: NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) -- ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) -- Combinatie (fusiejaar 1912). De plaatsnaam Breda is een veel latere toevoeging daaraan (2003).

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

NAC Breda ontstond op 19 september 1912 na een fusie tussen NOAD, opgericht op 14 juli 1895, en ADVENDO, opgericht op 1 november 1904. De samenvoeging van beide clubnamen leverde de naam NAC op: NOAD ADVENDO COMBINATIE.

Het eerste bestuur van de club bestond uit voorzitter H.J.A. Loonen, secretaris C.A. Wouterlood van Doesburg, penningmeester R. Krietemeyer en commissielid L.H. Creton. De club begon te spelen in de Tweede Klasse Zuid op het terrein van de Bond van Lichamelijke Opvoeding en speelde op 3 november 1912 haar eerste wedstrijd in eigen huis tegen EMM uit Vlissingen. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid was uitgebarsten werd de club ondergebracht in de Eerste Klasse Zuid. Enige tijd later, in de zomer van 1916, verhuisde men naar een nieuw terrein: Het Ploegske.

Eerste successen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1921 werd een van de grootste prestaties uit de clubgeschiedenis behaald. Dat jaar werd NAC landskampioen van Nederland. Het werd eerst kampioen van het Zuiden en mocht daardoor deelnemen aan de landelijke kampioenscompetitie. Ondanks twee nederlagen – die werden geleden tegen Be Quick – zorgden dubbele overwinningen op zowel Ajax als Go Ahead ervoor dat NAC met een punt voorsprong op Be Quick de landstitel wist te winnen.

Nadat de club gedurende negen seizoenen zes keer kampioen van het Zuiden was geworden, De Gouden Jaren van de club, nam Antoon 'Rat' Verlegh in 1931 afscheid van de club. Na negentien seizoenen in het eerste elftal van NAC besloot hij te stoppen als voetballer. Daarna zette hij zich vrijwillig in voor de club. Niet lang daarna werd een nieuwe thuisbasis aan de Heuvelstraat in gebruik genomen. Enkele jaren later behaalden NAC I, II, III en twee jeugdelftallen het kampioenschap.

Nadat de eerste wedstrijd om de KNVB-beker op 14 maart 1915 met 3-0 werd gewonnen van Feyenoord, behaalde de club in 1930 voor het eerst de halve finale van het toernooi. Daarin werd met 5-2 van Excelsior verloren.

Euforie en ellende[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 oktober 1940 nam NAC het stadion aan de Beatrixstraat in gebruik. Zes jaar later werd de club voor de achtste keer kampioen van het Zuiden. In de kampioenscompetitie die daarop volgde, werd een teleurstellende vierde plaats behaald. Toen in 1954 het betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd ging het wat voortvarender met de club. Na kampioen te zijn geworden in de Eerste Klasse A mocht met PSV, Willem II en FC Eindhoven gestreden worden om de landstitel. Ondanks een aantal goede wedstrijden van NAC wist Willem II de titel voor de neus van de Bredanaars weg te kapen. Een jaar later deed de club weer mee om het landskampioenschap. Daarin werd een gedeelde eerste plaats bereikt met Rapid JC en moest een extra wedstrijd de beslissing brengen. Rapid JC was echter veel te sterk en klopte NAC met 3-0.

In het seizoen 1956/57 werd de eredivisie ingevoerd. Lange tijd maakte NAC deel uit van die klasse tot het in 1983 degradeerde. Het daaropvolgende seizoen werd er meteen werd promotie afgedwongen, maar in 1984/85 moest de ploeg eens te meer een stapje terug doen. Na vele jaren met fluctuerende resultaten in de eerste divisie lukte het de ploeg in 1993 om weer te promoveren naar het hoogste niveau, na het winnen van een spannende nacompetitie.

Op 30 maart 1996 brak er bij de wedstrijd NAC - Heerenveen een brand uit op de staantribune van de B-Side door toedoen van een vuurwerkfakkel. Pas na drie kwartier blussen kon er weer worden gespeeld.[3] Na vele jaren van uitersten werd op 12 mei 1996 uiteindelijk afscheid genomen van het stadion aan de Beatrixstraat.

Nieuw stadion[bewerken | brontekst bewerken]

NAC-supporters op de B-side van het stadion

Op 11 augustus 1996 nam de club een nieuw stadion in gebruik. Het Fujifilm Stadion had 29 miljoen gulden gekost, maar bood wel plaats aan 16.400 toeschouwers en beschikte over betere faciliteiten dan het voorgaande stadion. In de jaren daarop werd het stadion ook nog het MyCom Stadion genoemd, vanwege een sponsorovereenkomst. Later werd het stadion officieel vernoemd naar de meest legendarische speler in de geschiedenis van de club Antoon 'Rat' Verlegh; het Rat Verlegh Stadion.

Ondanks de inname van het nieuwe onderkomen ging het bergafwaarts met de sportieve prestaties. Het absolute dieptepunt werd in 1999 bereikt toen de club direct degradeerde naar de eerste divisie. Het seizoen daarop werd er echter hard gewerkt aan een directe terugkeer en werd middels het kampioenschap meteen weer promotie afgedwongen. Ondanks deze prestatie ging het financieel steeds slechter met NAC. Uiteindelijk besloot de gemeente Breda op 30 januari 2003 het stadion op te kopen voor ongeveer vijftien miljoen euro. De club was hiermee gered van de financiële ondergang. Sindsdien huurt NAC het stadion van de gemeente en werd de naam van de club veranderd in NAC Breda.

Kort hierna ging het financieel en sportief beter met de club. De vierde plaats in de competitie werd behaald, waardoor de club in de voorronde van de UEFA Cup 2003/04 mocht gaan spelen waarin het werd uitgeschakeld door Newcastle United. In 2008 wist de ploeg de prestatie te overtreffen door derde te worden in de competitie. Tijdens de play-offs die dat seizoen gespeeld werden, bleek de Intertoto Cup voor NAC Breda het hoogst haalbare.

Op 16 december 2008 werd er een akkoord gesloten tussen de gemeente Breda en diverse betrokken partijen over de uitbreiding van het huidige stadion tot het Stadionkwartier. Zo zou het stadion worden uitgebreid naar 20.400 plaatsen, maar op 3 juli 2012 werd het project Stadionkwartier Breda failliet verklaard. Eerder was al HEJA Projectontwikkeling B.V., dat het Stadionkwartier had ontwikkeld, failliet verklaard.[4]

100 Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 september 2012 bestond NAC Breda 100 jaar. Er verscheen een officieel jubileumboek en het hele jaar werden er festiviteiten gehouden, zoals een loterij en NAC-familiedag.[5] Ook werd er een reünie georganiseerd met oud-spelers en -trainers.

Heen en weer[bewerken | brontekst bewerken]

Huidig clublogo in het hoofdgebouw

Nadat de club in het seizoen 2014/15 was gedegradeerd via de play-offs, kwam het in het weer uit in de eerste divisie. Hoofdtrainer Robert Maaskant werd op 6 oktober 2015 per direct ontslagen.[6] De club bezette op dat moment de zesde plaats in de competitie. Marinus Dijkhuizen werd aangesteld als zijn opvolger, terwijl Hans Smulders Maaskants taken als technisch directeur overnam. Het moest al enkele weken voor het einde van de competitie de titel laten aan Sparta Rotterdam, maar wist uiteindelijk de reguliere competitie af te sluiten op de derde plaats. Hierdoor kwalificeerde ze zich voor de play-offs. Het elftal versloeg FC Eindhoven, maar verloor de finale voor promotie/degradatie van streekgenoot Willem II. De club sloot in de laatste maanden van de competitie nog wel een samenwerkingsovereenkomst met de Engelse grootmacht Manchester City, waardoor NAC voor een periode van vijf jaar elk seizoen minimaal vier en maximaal zes spelers van de club tot zijn beschikking zou krijgen.[7]

Het seizoen dat volgde werd de club uiteindelijk vijfde in de competitie onder leiding van hoofdtrainer Stijn Vreven, die de in december ontslagen Dijkhuizen had opgevolgd. Door deze klassering mocht NAC zich wederom opmaken voor de play-offs. Na het uitschakelen van Volendam in de eerste ronde trof het N.E.C. in de finale. Beide wedstrijden werden gewonnen, thuis met 1-0 en uit met 1-4, waardoor NAC na twee seizoenen terugkeerde in de eredivisie.[8] Cyriel Dessers die zorgde er eigenhandig voor dat de Bredanaars promoveerde en tekende na afloop van het seizoen een drie-jarig contract bij Utrecht.

Zonder de uitblinker van het voorgaande seizoen ging NAC de eredivisie in met veel spelers die voor eerste divisievoetbal waren gehaald. Dankzij de samenwerking met Manchester City kon NAC toch een eredivisiewaardig elftal opstellen met daarin jonge talenten, zoals Manu García, Paolo Fernandes en Angeliño. NAC eindigde het seizoen op de veertiende plaats en speelde zich daardoor direct veilig voor nog een seizoen in de eredivisie, mede door twee overwinningen op landskampioen Feyenoord.

Het seizoen erop wist de club geen kwalitatief hoogwaardig elftal samen te stellen en degradeerde het vrij roemloos naar de eerste divisie. Er werden slechts 23 punten behaald. Ruud Brood werd aangesteld om de club terug naar de eredivisie te brengen, maar onder zijn leiding werden wisselvallige resultaten behaald. Zijn opvolger Peter Hyballa wist de ploeg naar de halve finale van de KNVB Beker te leiden, maar eindigde in de competitie niet hoger dan de vijfde plaats. Door het stilleggen van de competitie van de coronacrisis in Nederland en het uiteindelijke beëindigen ervan door de KNVB vond er geen promotie/degradatie plaats na afloop van dat seizoen. Onder leiding van Maurice Steijn draaide NAC het seizoen er op een gedegen seizoen in de eerste divisie, waarin de club zich weer eens plaatste voor de play-offs. Hierin trof het in de eerste ronde eredivisionist FC Emmen dat na strafschoppen werd verslagen en daardoor degradeerde.[9] In de finale was N.E.C. te sterk voor De Parel van het Zuiden, waardoor NAC nog een seizoen in de eerste divisie moest uitkomen. Na afloop van het seizoen was het onrustig binnen de club. Technisch directeur Ton Lokhoff besloot te vertrekken na een aanvaring met Steijn en enkele dagen later was het de trainer zelf die vertrok door vermeende bedreigingen van supporters.[10][11][12] Dit leidde vervolgens ook tot een crisismaatregel bij de drie grootaandeelhouders die hun aandelen zouden gaan verkopen.[13]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Nederlands landskampioenschap 1x 1921
Eerste divisie 2000
KNVB beker 1973

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Supporters[bewerken | brontekst bewerken]

NAC staat nationaal bekend om zijn 'Avondje NAC'. De term is in de jaren 70 ontstaan, toen NAC zijn thuiswedstrijden in de avond ging spelen. Onder aanvoering van de fanatieke supportersvakken B-Side, Vak G en VakF7 steunen de supporters het elftal uit Breda fanatiek. Een gedeelte van de supporters geeft daarnaast ook NAC Fanzine De Rat uit; een onafhankelijk en kritisch fanzine dat over NAC gaat. Gezien de vele eredivisionisten uit Brabant, zijn er geregeld derby's. De zwaarst beladen is die met Willem II, maar ook de wedstrijd tegen Feyenoord leeft onder de supporters.

De harde kern van NAC heeft al dertig jaar een vriendschapsband met het Belgische KSC Lokeren. [14] Oud-trainer Stijn Vreven en ex-spelers Cyriel Dessers en Edward Linskens hebben eveneens een verleden bij die club.

Young Yellow Army[bewerken | brontekst bewerken]

NAC Breda heeft ook een kidsclub genaamd Young Yellow Army. Het is bedoeld voor kinderen en fans in de leeftijd van 0 t/m 17 jaar die lid kunnen worden. Er zijn diverse activiteiten zoals de Line-up en rustactiviteit bij een wedstrijd van NAC Breda. Ook wordt er een zaalvoetbalwedstrijd georganiseerd. De NAC Kids Tour is een rondleiding voor kinderfeestjes.

Initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

 • NAC Streetleague
 • NAC Familiedag
 • NAC OldStars
 • NAC Breda Soccer Camps

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Henk van Koeveringe Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2022
Edwin Heeren Vlag van Nederland Nederland Financiële zaken 2022
Pierre van Hooijdonk Vlag van Nederland Nederland Technische zaken 2022
Jacomine Ravensbergen Vlag van Nederland Nederland Maatschappelijke zaken 2022
Directie
Henk Valk Vlag van Nederland Nederland Algemeen Directeur 2023
Peter Maas Vlag van Nederland Nederland Technisch Directeur 2022
Jeugdopleiding
Fouad El Fdil Vlag van Nederland Nederland Hoofd Jeugdopleiding 2023

Laatste update: 21 december 2022 13:21

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Contract Vorige club
Doelmannen
1 Roy Kortsmit Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Almere City
36 Pepijn van de Merbel Vlag van Nederland Nederland 2024
37 Aron van Lare Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland PSV
49 Tein Troost Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Nederland Feyenoord
Verdedigers
2 Boyd Lucassen Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
4 Boy Kemper Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Nederland ADO Den Haag
5 Jan Van den Bergh Vlag van België België 2026 Vlag van België Beerschot
15 Cuco Martina Vlag van Curaçao Curaçao 2024 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
23 Rowan Besselink Vlag van Nederland Nederland 2025
31 Victor Wernersson Vlag van Zweden Zweden 2024 Vlag van België Mechelen
3 Martin Koscelnik Vlag van Slowakije Slowakije 2025 Vlag van Oostenrijk Rapid Wien
Middenvelders
6 Casper Staring Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Nederland Twente
7 Matthew Garbett Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 2025 Vlag van Italië Torino
8 Clint Leemans Vlag van Nederland Nederland 2026 Vlag van Noorwegen Viborg
16 Javier Vet Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland N.E.C.
18 Sabir Agougil Vlag van Marokko Marokko 2024
21 Aimé Omgba Vlag van Nederland Nederland 2025
35 Boris van Schuppen Vlag van Nederland Nederland 2024
39 Dominik Janosek Vlag van Tsjechië Tsjechië 2025 Vlag van Tsjechië Pardubice
Aanvallers
10 Elías Már Ómarsson Vlag van IJsland IJsland 2024 Vlag van Frankrijk Nîmes
11 Patriot Sejdiu Vlag van Kosovo Kosovo 2024 Vlag van Zweden Malmö
14 Adam Kaied Vlag van Zweden Zweden 2025 Vlag van Zweden Helsingborgs
19 Tom Boere Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Cambuur
27 Thomas Marijnissen Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Kozakken Boys
17 Roy Kuijpers Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland RKC Waalwijk
20 Sigurd Haugen Vlag van Noorwegen Noorwegen 2024 Vlag van Denemarken Aarhus GF

Laatste update: 18 augustus 2023

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Jean-Paul van Gastel Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2023 2024 Vlag van China Guangzhou City
Mounir Azaoum Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2023
Ton Lokhoff Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2022 2024 Vlag van Duitsland Wolfsburg
Rogier Molhoek Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2022 2024
Gábor Babos Vlag van Hongarije Hongarije Keeperstrainer 2020 2025 Vlag van Nederland N.E.C.
Eric Vervoord Vlag van Nederland Nederland Teammanager 1999

Laatste update: 18 augustus 2023

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Prestaties per seizoen[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1913 7e
  Tweede klasse A
 • 1914 3e
  Tweede klasse A
 • 1915 3e
  Tweede klasse
 • 1916 2e
  Eerste klasse
 • 1917 2e
  Eerste klasse
 • 1918 2e
  Eerste klasse
 • 1919 1e
  Eerste klasse
 • 1920 2e
  Eerste klasse
 • 1921 1e
  Eerste klasse
 • 1922 1e
  Eerste klasse
 • 1923 2e
  Eerste klasse
 • 1924 1e
  Eerste klasse
 • 1925 1e
  Eerste klasse
 • 1926 3e
  Eerste klasse
 • 1927 1e
  Eerste klasse
 • 1928 3e
  Eerste klasse
 • 1929 4e
  Eerste klasse
 • 1930 3e
  Eerste klasse
 • 1931 2e
  Eerste klasse
 • 1932 3e
  Eerste klasse
 • 1933 5e
  Eerste klasse
 • 1934 9e
  Eerste klasse
 • 1935 2e
  Eerste klasse
 • 1936 1e
  Eerste klasse
 • 1937 4e
  Eerste klasse
 • 1938 2e
  Eerste klasse
 • 1939 3e
  Eerste klasse
 • 1940 8e
  Eerste klasse
 • 1941 4e
  Eerste klasse
 • 1942 2e
  Eerste klasse
 • 1943 5e
  Eerste klasse
 • 1944 4e
  Eerste klasse
 • 1945
 • 1946 1e
  Eerste klasse
 • 1947 4e
  Eerste klasse
 • 1948 2e
  Eerste klasse
 • 1949 5e
  Eerste klasse
 • 1950 7e
  Eerste klasse
 • 1951 5e
  Eerste klasse D
 • 1952 9e
  Eerste klasse C
 • 1953 6e
  Eerste klasse D
 • 1954 11e
  Eerste klasse C
 • 1955 1e
  Eerste klasse (prof) A
 • 1956 2e
  Hoofdklasse (prof) A
 • 1957 9e
  Eredivisie
 • 1958 8e
  Eredivisie
 • 1959 11e
  Eredivisie
 • 1960 5e
  Eredivisie
 • 1961 9e
  Eredivisie
 • 1962 5e
  Eredivisie
 • 1963 6e
  Eredivisie
 • 1964 6e
  Eredivisie
 • 1965 16e
  Eredivisie
 • 1966 3e
  Eerste divisie
 • 1967 12e
  Eredivisie
 • 1968 15e
  Eredivisie
 • 1969 7e
  Eredivisie
 • 1970 10e
  Eredivisie
 • 1971 14e
  Eredivisie
 • 1972 13e
  Eredivisie
 • 1973 16e
  Eredivisie
 • 1974 16e
  Eredivisie
 • 1975 16e
  Eredivisie
 • 1976 11e
  Eredivisie
 • 1977 8e
  Eredivisie
 • 1978 11e
  Eredivisie
 • 1979 10e
  Eredivisie
 • 1980 16e
  Eredivisie
 • 1981 13e
  Eredivisie
 • 1982 11e
  Eredivisie
 • 1983 17e
  Eredivisie
 • 1984 3e
  Eerste divisie
 • 1985 17e
  Eredivisie
 • 1986 13e
  Eerste divisie
 • 1987 8e
  Eerste divisie
 • 1988 17e
  Eerste divisie
 • 1989 7e
  Eerste divisie
 • 1990 2e
  Eerste divisie
 • 1991 2e
  Eerste divisie
 • 1992 4e
  Eerste divisie
 • 1993 3e
  Eerste divisie
 • 1994 7e
  Eredivisie
 • 1995 10e
  Eredivisie
 • 1996 8e
  Eredivisie
 • 1997 9e
  Eredivisie
 • 1998 12e
  Eredivisie
 • 1999 18e
  Eredivisie
 • 2000 1e
  Eerste divisie
 • 2001 9e
  Eredivisie
 • 2002 6e
  Eredivisie
 • 2003 4e
  Eredivisie
 • 2004 9e
  Eredivisie
 • 2005 15e
  Eredivisie
 • 2006 16e
  Eredivisie
 • 2007 11e (12e)
  Eredivisie
 • 2008 3e (7e)
  Eredivisie
 • 2009 8e (6e)
  Eredivisie
 • 2010 10e
  Eredivisie
 • 2011 13e
  Eredivisie
 • 2012 13e
  Eredivisie
 • 2013 13e
  Eredivisie
 • 2014 15e
  Eredivisie
 • 2015 16e
  Eredivisie
 • 2016 3e
  Eerste divisie
 • 2017 5e
  Eerste divisie
 • 2018 14e
  Eredivisie
 • 2019 18e
  Eredivisie
 • 2020 5e
  Eerste divisie
 • 2021 5e
  Eerste divisie
 • 2022 8e
  Eerste divisie
 • 2023 6e
  Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1954 - 2003: NAC
 • 2003 - heden: NAC Breda

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

seizoen competitie klassering KNVB beker bijzonderheden
1912/13 2e Klasse A Zuid 7e Promotie/degradatiewedstrijd gewonnen van Den Berg
1913/14 2e Klasse A Zuid 3e
1914/15 1e Klasse B Zuid 3e Vierde ronde (NAC-HVV 1-4) Ingedeeld in 1e Klasse in verband met Eerste Wereldoorlog
1915/16 1e Klasse Zuid 2e Vierde ronde (Be Quick - NAC 3-2) Eerste in promotie/degradatiecompetitie; lijfsbehoud in 1e Klasse
1916/17 1e Klasse Zuid 2e Derde ronde (Be Quick - NAC 4-3)
1917/18 1e Klasse Zuid 2e Derde ronde (NAC - VOC 2-3)
1918/19 1e Klasse Zuid 1e
Kampioenscompetitie 4e
1919/20 1e Klasse Zuid 2e
1920/21 1e Klasse Zuid 1e
Kampioenscompetitie 1e Eerste en enige landskampioenschap
1921/22 1e Klasse Zuid 1e
Kampioenscompetitie 3e
1922/23 1e Klasse Zuid 2e
1923/24 1e Klasse 1e
Kampioenscompetitie 3e
1924/25 1e Klasse Zuid 1e Eerste ronde (Wilhelmina - NAC 2-1)
Kampioenscompetitie 2e
1925/26 1e Klasse Zuid 3e Vierde ronde (NAC - Enschedese Boys 2-2)
1926/27 1e Klasse Zuid 1e Derde ronde (VUC - NAC 5-2)
Kampioenscompetitie 2e
1927/28 1e Klasse Zuid 3e Derde ronde (NAC - Sparta 1-4)
1928/29 1e Klasse Zuid 4e Laagste klassering sinds seizoen van oprichting
1929/30 1e Klasse Zuid 3e Halve finale (Excelsior - NAC 5-2)
1930/31 1e Klasse Zuid 2e
1931/32 1e Klasse Zuid 3e Derde ronde (NAC - West Frisia 1-3) Nieuw stadion aan de Heuvelstraat; laatste wedstrijd Antoon Verlegh
1932/33 1e Klasse Zuid 5e
1933/34 1e Klasse Zuid 9e Halve finale (NAC - Feyenoord 2-4)
1934/35 1e Klasse Zuid 2e Vierde ronde (NAC - ZFC 0-0 n.p.)
1935/36 1e Klasse Zuid 1e Zesde ronde (HBS - NAC 7-5)
Kampioenscompetitie 5e
1936/37 1e Klasse Zuid 4e
1937/38 1e Klasse Zuid 2e
1938/39 1e Klasse Zuid 3e Derde ronde (OVVO - NAC 2-0)
1939/40 1e Klasse Zuid (noodcompetitie) 8e Twee wedstrijden niet gespeeld in verband met Tweede Wereldoorlog
1940/41 1e Klasse Zuid 4e
1941/42 1e Klasse Zuid 2e
1942/43 1e Klasse Zuid 5e Eerste ronde (NAC - KVW 0-0 n.p.)
1943/44 1e Klasse Zuid 4e Tweede ronde (NAC - DFC 2-5)
1944/45 1e Klasse Zuid (noodcompetitie) 7e Slechts twee wedstrijden gespeeld, in verband met Tweede Wereldoorlog
1945/46 1e Klasse Zuid I 1e Uitgeschakeld in poule Bekertoernooi niet afgemaakt in verband met tijdgebrek
Kampioenscompetitie 4e
1946/47 1e Klasse Zuid I 4e
1947/48 1e Klasse Zuid II 2e Geen deelname
1948/49 1e Klasse Zuid I 5e Derde voorronde (NAC - Helmondia 1-1)
1949/50 1e Klasse Zuid I 7e Vierde ronde (NAC - Groene Ster 1-3) Erevoorzitter Asselbergs overleden
1950/51 1e Klasse D 5e Voor het eerst landelijke competities
1951/52 1e Klasse C 9e
1952/53 1e Klasse D 6e
1953/54 1e Klasse C 10e
1954/55 1e Klasse C 2e Invoering betaald voetbal
1e Klasse A 1e
Kampioenscompetitie 2e
1955/56 Hoofdklasse A 2e
Kampioenscompetitie 2e Beslissingswedstrijd verloren van Rapid JC (3-0)
1956/57 eredivisie 9e Derde ronde (NAC - Hermes DVS 2-3) Eerste seizoen met ere- en eerste divisie
1957/58 eredivisie 8e Vierde ronde (Wageningen - NAC 3-3, 3-2)
1958/59 eredivisie 11e Kwartfinale (Rapid JC - NAC 2-0)
1959/60 eredivisie 5e Antoon Verlegh overleden
1960/61 eredivisie 9e Finale (NAC - Ajax 0-3)
1961/62 eredivisie 5e Kwartfinale (DHC - NAC 1-1 n.p.) Voorzitter Jacques Piederpiet overleden
1962/63 eredivisie 6e Derde ronde (NEC - NAC 2-1)
1963/64 eredivisie 6e Tweede ronde (DWS - NAC 1-0)
1964/65 eredivisie 16e Halve finale (Go Ahead Eagles - NAC 2-1) Rechtstreekse degradatie naar eerste divisie
1965/66 eerste divisie 3e Kwartfinale (NAC - ADO 1-3) Rechtstreekse promotie naar eredivisie
1966/67 eredivisie 12e Finale (Ajax - NAC 2-1) Kwalificatie Europees voetbal als verliezend finalist
1967/68 eredivisie 15e Tweede in poule (uitgeschakeld) Europa Cup II: Floriara FC (2-1, 1-0 winst) en Cardiff City (1-1, 4-1 nederlaag)
1968/69 eredivisie 7e Tweede ronde (NAC - Heracles 1-1 n.p.)
1969/70 eredivisie 10e Tweede ronde (FC Twente - NAC 3-2) Opening nieuwe tribune
1970/71 eredivisie 14e Eerste ronde (Fortuna SC - NAC 1-0)
1971/72 eredivisie 13e Tweede ronde (NEC - NAC 1-0)
1972/73 eredivisie 16e Winnaar (NAC - NEC 2-0) Kwalificatie Europees voetbal
1973/74 eredivisie 16e Finale (PSV - NAC 6-0) Europa Cup II: 1. FC Magdeburg (0-0, 2-0 verlies)
1974/75 eredivisie 16e Tweede ronde (Volendam - NAC 2-1)
1975/76 eredivisie 11e Tweede ronde (PSV - NAC 3-1) Introductie 'Avondje NAC'
1976/77 eredivisie 8e Kwartfinale (Twente - NAC 1-0) Afscheid trainer Bob Maaskant, vertrokken naar Go Ahead Eagles
1977/78 eredivisie 11e Tweede ronde (Excelsior - NAC 3-2)
1978/79 eredivisie 10e Kwartfinale (PSV 1-1, 2-1 verlies)
1979/80 eredivisie 16e Tweede ronde (NAC - FC Amsterdam 1-2)
1980/81 eredvisie 13e Tweede ronde (Haarlem - NAC 2-2 n.p.) B-Side opgericht
1981/82 eredivisie 11e Derde ronde (Sparta - NAC 3-1) Ton Lokhoff en Vreijssen vertrokken tijdens winterstop; vervolgens daling van 4e naar 11e plaats
1982/83 eredivisie 17e Tweede ronde (NAC - Ajax 0-3) Degradatie naar eerste divisie
1983/84 eerste divisie 3e Tweede ronde (PSV - NAC 5-1) Winst nacompetitie: promotie
1984/85 eredivisie 17e Derde ronde (Helmond Sport - NAC 3-3 n.p.) Rechtstreekse degradatie
1985/86 eerste divisie 13e Derde ronde (FC Den Haag - NAC 4-2)
1986/87 eerste divisie 8e Eerste ronde (SC Enschede - NAC 1-0) Financiële problemen: gered door supporters en bedrijfsleven
1987/88 eerste divisie 17e Eerste ronde (FC Wageningen - NAC 3-1) Slechtste seizoen ooit (wat sportieve prestaties betreft)
1988/89 eerste divisie 7e Eerste ronde (NAC - Telstar 0-0 n.p.)
1989/90 eerste divisie 2e Tweede ronde (Halsteren - NAC 2-1 n.v.) Nacompetitie; geen promotie. Speler Andro Knel overleden bij vliegramp Kleurrijke Elftal
1990/91 eerste divisie 2e Derde ronde (Feyenoord - NAC 2-1) Nacompetitie; geen promotie
1991/92 eerste divisie 4e Derde ronde (NAC - FC Utrecht 0-1) Nacompetitie; geen promotie
1992/93 eerste divisie 3e Tweede ronde (Emmen - NAC 4-3) Winst in nacompetitie; promotie
1993/94 eredivisie 7e Halve finale (NAC - Feyenoord 0-3)
1994/95 eredivisie 10e Kwartfinale (Heerenveen - NAC 3-2) Vertrek Pierre van Hooijdonk naar Celtic: Graham Arnold succesvol opvolger
1995/96 eredivisie 8e Derde ronde (Feyenoord - NAC 1-0) Nieuw stadion, afscheid Lokhoff
1996/97 eredivisie 9e Tweede ronde (Helmond - NAC 1-1 n.p.) Afscheid Peter Remie, Tony Vidmar en Graham Arnold
1997/98 eredivisie 12e Kwartfinale (Ajax - NAC 2-1)
1998/99 eredivisie 18e Derde ronde (Vitesse - NAC 4-0) Dominique Diroux overleden door hartaanval, rechtstreekse degradatie
1999/00 eerste divisie 1e Eerste ronde (Eindhoven - NAC 2-1) Kampioenschap en promotie
2000/01 eredivisie 9e Tweede ronde (FC Zwolle - NAC 3-1) Ferry van Vliet overleden bij auto-ongeluk
2001/02 eredivisie 6e Tweede ronde (NAC - Excelsior 0-1)
2002/03 eredivisie 4e Derde ronde (Vitesse - NAC 4-2) Kwalificatie Europees voetbal
2003/04 eredivisie 9e Halve finale (Twente - NAC 2-2 n.p.) UEFA Cup: verlies van Newcastle United (5-0 en 1-0)
2004/05 eredivisie 15e Kwartfinale (Feyenoord - NAC 4-0)
2005/06 eredivisie 16e Derde ronde (NEC - NAC 2-2, n.p) NAC doorstaat de play-offs voor promotie/degradatie en blijft in de eredivisie actief
2006/07 eredivisie 11e Halve finale (AZ-NAC 6-0)
2007/08 eredivisie 3e Halve finale (Feyenoord-NAC 2-0)
2008/09 eredivisie 6e alve finale (FC Twente-NAC 3-1) NAC speelt in het seizoen 2009/2010 Europees voetbal, en begint 16 juli 2009 aan de Tweede voorronde van de Europa League
2009/10 eredivisie 10e Kwartfinale (NAC-GO Ahead Eagles 1-2)
2010/11 eredivisie 13e Kwartfinale (Ajax-NAC 4-1)
2011/12 eredivisie 13e Tweede ronde (Vitesse-NAC Breda 0-0 n.p.)
2012/13 eredivisie 13e Achtste finale (NAC-Heracles 1-3)
2013/14 eredivisie 15e Derde ronde (Cambuur-NAC Breda 2-2 n.p.)
2014/15 eredivisie 16e Achtste finale (Excelsior-NAC Breda 6-1) Gedegradeerd na de finale tegen Roda JC Kerkrade (Roda JC Kerkrade-NAC Breda 2-2)
2015/16 eerste divisie 3e Tweede ronde (NAC Breda-sc Heerenveen 0-1) NAC neemt deel aan de play-offs voor promotie/degradatie, maar blijft in de eerste divisie
2016/17 eerste divisie 5e Eerste ronde (NAC Breda-VVV-Venlo 0-2) NAC wint de play-offs voor promotie/degradatie en promoveert naar de eredivisie
2017/18 eredivisie 14e Eerste ronde (Achilles'29-NAC Breda 4-2)
2018/19 eredivisie 18e Eerste ronde (RKC-NAC Breda 2-0) Rechtstreekse degradatie
2019/20 eerste divisie 5e Halve finale (Feyenoord - NAC Breda 7-1) Seizoen niet voltooid in verband met coronavirus en stopzetten competitie
2020/21 eerste divisie 5e Eerste ronde (Go Ahead Eagles - NAC 6-0) NAC neemt deel aan de play-offs voor promotie/degradatie, maar blijft in de eerste divisie
2021/22 eerste divisie 8e Kwartfinale (PSV - NAC Breda 4-0) NAC neemt deel aan de play-offs voor promotie/degradatie, maar blijft in de eerste divisie
2022/23 eerste divisie 6e Achtste finale (NAC - SC Heerenveen 1-2) NAC neemt deel aan de play-offs voor promotie/degradatie, maar blijft in de eerste divisie

Grootste overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 februari 2018 boekte NAC in de eredivisie een van zijn grootste thuisoverwinningen ooit: het hoger geplaatste Heracles werd met 6-1 verslagen. Twee seizoenen eerder, op 24 augustus 2015, boekte NAC in de Jupiler League een recordzege zonder tegendoelpunten met 7-0 thuis tegen FC Dordrecht.[15] Een dergelijke overwinning in de competitie was sinds 1950 voor NAC maar twee keer voorgekomen. NAC maakte op 16 oktober 1993 voor het laatst in een eredivisieduel zes goals: een 6-0 thuiszege op SC Heerenveen. Dat was voor NAC in ruim veertig jaar niet meer voorgekomen. Eveneens met 6-0 had NAC op 30 september 1951 thuis, in de toenmalige Eerste klasse C, het Roosendaalse RBC verslagen.[16] Dit waren voor NAC in de competitie nog niet de grootste overwinningen ooit: op 13 mei 1984 boekte NAC in de eerste divisie een monsterzege met dubbele cijfers thuis tegen SC Veendam, maar moest daarbij wel een tegendoelpunt toestaan: 10-1.

Grootste nederlagen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 november 2017 leed NAC zijn grootste thuisnederlaag ooit, met 0-8 tegen Ajax. Voor Ajax was het de grootste uitzege in de eredivisie ooit. Bijna dertig jaar eerder, op 26 augustus 1978, had NAC thuis aan de Beatrixstraat al eens met 1-7 van Ajax verloren. De voorlaatste keer dat in de eredivisie een club met 8-0 een uitwedstrijd won was op 6 oktober 1963 (FC Volendam - Feyenoord). Overigens was de grootste uitnederlaag van NAC tegen Ajax op 25 augustus 1968 in De Meer, waar NAC met 8-1 verloor (Ajax speelde toen met Piet Keizer, Johan Cruijff en Sjaak Swart).

De grootste nederlaag ooit van NAC in de eredivisie was tegen Feijenoord, dat op 8 december 1963 in De Kuip met 10-0 won. Dat was geen algemeen record: de grootste nederlaag in de eredivisie ooit werd geleden door VVV-Venlo op 24 oktober 2020, Ajax won met 0-13.

In het seizoen 2018-2019 is NAC gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie.

Europees voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In de clubhistorie speelde de club 12 wedstrijden in de Europese bekertoernooien. Daarnaast kwam het drie seizoenen uit in de Intertoto.

In 1967 mocht de club ondanks de verloren bekerfinale tegen Ajax aan het Europa Cup II-toernooi deelnemen. Ajax werd behalve bekerwinnaar ook landskampioen en nam aan het Europa Cup I-toernooi, dus kwam de plaats in de Europa Cup II voor NAC vrij. In de eerste ronde werd het kleine Floriana FC uit Malta twee keer verslagen. In de tweede ronde was Cardiff City uit Wales de tegenstander. De thuiswedstrijd, gespeeld in het PSV-stadion te Eindhoven, eindigde in 1-1. In Wales ging NAC echter met 4-1 onderuit. Na vier wedstrijden was het eerste Europese avontuur daarmee afgelopen.

Door het winnen van de beker in 1973 mocht de club het seizoen daarop eens te meer meestrijden om de Europa Cup II. In de eerste ronde werd gespeeld tegen het Oost-Duitse 1.FC Magdeburg. Na een 0-0 gelijkspel in de thuiswedstrijd wist de latere winnaar van de Cup in Oost-Duitsland met 2-0 te winnen. Hierna zou de club vele jaren moeten wachten op een nieuwe kwalificatie voor een Europees toernooi.

Door de vierde plaats in de competitie in het seizoen 2002/2003 plaatste de club zich voor het eerst voor de UEFA Cup. In de eerste ronde was Newcastle United FC uit Engeland te sterk; het ging met 5-0 onderuit in Newcastle en thuis verloor het met 0-1.

In het seizoen 2009/2010 speelde NAC in de Europa League. In de tweede voorronde won het thuis met 6-0 (bijna een evenaring van het clubrecord, zie hieronder bij #Grootste overwinningen) en vervolgens uit met 0-2 van het Armeense Gandzasar Kapan. In de derde voorronde was het Poolse Polonia Warschau de tegenstander. De uitwedstrijd werd met 1-0 gewonnen, thuis werd het 3-1. In de laatste ronde voor toetreding tot de poulefase moest er gespeeld worden tegen het Spaanse Villarreal CF. De eerste wedstrijd werd thuis met 3-1 verloren, de uitwedstrijd in Spanje werd verloren met 6-1. Edwin de Graaf werd met vier doelpunten Europees clubtopscorer aller tijden voor NAC Breda.

Europese wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

#Q = #voorronde, #R = #ronde, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, 1/4 = kwartfinale, T/U = Thuis/Uit, W = Wedstrijd, PUC = punten UEFA coëfficiënten .

Uitslagen vanuit gezichtspunt NAC

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
1964/65 International Football Cup Groep A4 Vlag van België RFC Liège 0-1 0-1 (T) 0-0 (U) 0.0
Vlag van Zwitserland BSC Young Boys 12-5 6-2 (T) 6-3 (U)
Vlag van Duitsland 1.FC Saarbrücken 5-2 3-0 (T) 2-2 (U)
1967/68 Europacup II 1R Vlag van Malta Floriana FC 3-1 2-1 (U) 1-0 (T) 5.0
2R Vlag van Wales Cardiff City FC 2-5 1-1 (T) 1-4 (U)
1973/74 Europacup II 1R Vlag van Duitse Democratische Republiek 1. FC Magdeburg 0-2 0-0 (T) 0-2 (U) 1.0
2002 Intertoto Cup 3R Vlag van Frankrijk ESTAC Troyes 1-1 1-1 (T) 0-0 (U) 0.0
2003/04 UEFA Cup 1R Vlag van Engeland Newcastle United FC 0-6 0-5 (U) 0-1 (T) 0.0
2008 Intertoto Cup 3R Vlag van Noorwegen Rosenborg BK 1-2 1-0 (T) 0-2 (U) 0.0
2009/10 Europa League 2Q Vlag van Armenië Gandzasar Kapan 8-0 6-0 (T) 2-0 (U) 4.0
3Q Vlag van Polen Polonia Warszawa 4-1 1-0 (U) 3-1 (T)
PO Vlag van Spanje Villarreal CF 2-9 1-3 (T) 1-6 (U)

Totaal aantal punten behaald voor UEFA Coëfficiënten: 10.0

Bekende (oud-)NAC'ers[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van NAC Breda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Spelers die als voetballer bij NAC Nederlands international waren, zijn Frans Bouwmeester, Addy Brouwers, Leo Canjels, Pierre van Hooijdonk, Cor Kools, Kees Kuijs, Peter van de Merwe, Fanny Petit, Kees Rijvers, Jo Schot, Daan Schrijvers, Antoon 'Rat' Verlegh, Martien Vreijsen en Chris Walder, terwijl Jelle ten Rouwelaar het tot reservedoelman bracht. Daarnaast was er een aantal spelers die voor of na een loopbaan bij NAC international werden, zoals Orlando Engelaar, Ruud Geels, Ton Lokhoff, Nico Rijnders, Demy de Zeeuw en de keepers Andries Noppert en Bart Verbruggen. Doelman Nick Olij werd in 2023 in de selectie opgenomen.

Bij een lezersenquête van het plaatselijk dagblad BN DeStem in februari 2007 kwam Lokhoff uit de bus als Mister NAC, voor Verlegh en Van Hooijdonk.

Bekende buitenlandse spelers bij NAC waren onder meer: Matthew Amoah (Ghanees), Graham Arnold (Australisch), Gábor Babos (Hongaars), Nourdin Boukhari (Marokkaans-Nederlands), Cyriel Dessers (Belgisch-Nigeriaans), Nemanja Gudelj (Servisch-Nederlands) en Earnest Stewart (Amerikaans-Nederlands).

Hoofdtrainers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie NAC Breda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.