KV Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yellow Red KV Mechelen
Naam Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen
Bijnaam De Kakkers, Malinwa
Stamnummer 25
Opgericht 1904
Plaats Mechelen
Stadion AFAS-stadion Achter de Kazerne
Capaciteit 16.672
Trainer Vlag van België Wouter Vrancken
Assistent Vlag van België Frederik Vanderbiest
Vlag van België Sven Swinnen
Competitie Eerste klasse A
Eindklassering Proximus League 2018/19: 1e
Prijzen Landskampioen (4x): 1943 - 1946 - 1948 - 1989
Bekerwinnaar (2x): 1987 - 2019
Europese Beker voor Bekerwinnaars (1x): 1988
Europese Supercup (1x): 1988
Trofeu Joan Gamper (1x): 1989
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2017/18
Icoontje huidige resultaten 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen is een Belgische voetbalclub uit Mechelen. De club werd opgericht in oktober 1904, kort na stadsgenoot en rivaal amateurclub Racing Mechelen (augustus). Yellow Red KV Mechelen is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 25 en werd viermaal landskampioen.

De grootste successen werden eind jaren 80 behaald onder financiële impuls van John Cordier en sportieve leiding van Aad de Mos. Het begon met de Beker van België in het seizoen 1986/87. Daarna werd de Europacup II 1987/88 gewonnen door een 1-0-overwinning op titelverdediger Ajax in Straatsburg dankzij een legendarisch doelpunt van Piet den Boer. Enkele maanden later won KV Mechelen ook de Europese Supercup in twee wedstrijden tegen PSV. Een seizoen later werd het landskampioenschap 1988/89 veroverd. KV Mechelen is de laatste Belgische club die een Europese beker won.

Als gevolg van zware financiële problemen ging de club eind 2002 in vrijwillige vereffening. Dankzij een grootschalige (financiële) reddingsoperatie van supporters en enkele KV-coryfeeën slaagde KVM er in 2003 in om het verlies van het stamnummer (met bijhorend palmares) af te wenden. De club overleefde maar degradeerde wel naar de derde klasse. Sindsdien heet de club officieel Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen. In 2007 promoveerde KV Mechelen opnieuw naar het hoogste niveau. In 2018 degradeerde de club naar eerste klasse B. In het seizoen daarop speelde Mechelen kampioen en won het op 1 mei 2019 voor de tweede maal in de clubgeschiedenis de Beker van België.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Katholieke studentenclub[bewerken | brontekst bewerken]

KV Mechelen is ontstaan in 1904 als een collectief van katholieke Mechelse studenten die school liepen aan het (toen nog) Franstalige Mechelse Sint-Romboutscollege, het Sint-Victorinternaat in Alsemberg en de Katholieke Universiteit Leuven. De nieuwe club, plechtig opgericht tijdens een vergadering in de herberg 'Cave de Munich' aan de IJzerenleen in oktober 1904, kreeg als officiële naam Football Club Malinois. De statuten werden opgemaakt op 2 februari 1905 aan de Leuvense universiteit.[1] FC Malinois was het katholieke antwoord op het kort voordien in datzelfde jaar opgerichte Racing Club de Malines, de liberaal-vrijzinnige voetbalploeg van het Mechelse Atheneum. Theo Delvaulx, student te Leuven en oprichter en bezieler van de nieuwe club, werd de eerste voorzitter van Malinois. Geel en rood, de kleuren van het wapenschild van de stad Mechelen werden overgenomen als de clubkleuren. De Latijnse spreuk "quo non ascendam", vrij vertaald als "Tot welke hoogte zal ik niet klimmen?" werd gekozen als clubleuze. Het eerste officiële speelveld werd aangelegd op een stuk braakliggend spoorwegterrein aan de intussen verdwenen Pansiusdreef, de huidige Kauwendaal-wijk. Het terrein, gelegen aan seinhuis (bloc 16) werd gehuurd van spoorwegmaatschappij Beheer van de Ijzeren weg. Op 28 januari 1906 sloot FC Malinois zich onder het voorzitterschap van kanunnik en toenmalige kapitein van de Belgische nationale ploeg, Francis Dessain officieel aan bij de UBSSA, de overkoepelende Belgische sportbond. Wanneer de Belgische overheid het terrein aan bloc 16 opeist voor de aanleg van de spoorlijn Mechelen-Antwerpen ziet Malinois zich genoodzaakt te verhuizen naar een terrein aan de Zeutestraat (thans Voetbalstraat), een droog te leggen stuk moerasgrond tussen de Leuvense Vaart en de Tervurense Steenweg. Na het seizoen 1906-1907 promoveerde FC Malinois als tweede gerangschikte in de Derde Divisie (provincie Brabant) naar de Tweede Divisie, afdeling Antwerpen. Vanaf 1909 kon de club dan toch aantreden in de Promotion of Bevordering, het huidige tweede nationale.

Achter De Kazerne[bewerken | brontekst bewerken]

Financiële problemen en stormschade aan het terrein in de Voetbalstraat zette voorzitter Francis Dessain er in 1911 toe aan om samen met Van Diepenbeek van de brouwerij Chevalier-Marin en Gaston de Meester de Betzenbroeck achter de artilleriekazerne 'Baron Michel' aan de Liersesteenweg een uitgestrekt stuk grond te kopen. Dit terrein van 2,5 ha zou tot vandaag onder de volksnaam Achter de Kazerne de thuishaven worden van KV Mechelen.[2] FC Malinois werkte zich daar al gauw op naar de subtop, maar strandde daar zowel in 1912 als 1913 op een derde plaats, en greep zo telkens naast promotie. In 1921 was het toch raak: FC Malinois eindigde tweede in zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst in zijn bestaan naar de Ereafdeling, het hoogste nationale niveau.[3][4]

Het verblijf in die hoogste klasse zou de rest van de jaren 1920 niet zonder moeilijkheden verlopen. In 1921/22, het eerste seizoen, werd FC Malinois immers afgetekend laatste en degradeerde dus meteen terug naar de Tweede Klasse. Malinois bleef daar bovenin meestrijden, werd twee seizoenen later tweede en verdiende zo weer een promotie. Opnieuw werd het seizoen in de hoogste afdeling geen succes, want na een voorlaatste plaats volgde alweer onmiddellijke degradatie. Het seizoen erna, in 1925-1926, won Malinois zijn reeks en promoveerde meteen weer. Voor de derde keer op rij bleef deze promotie echter beperkt tot één seizoen: weer zakte de club dadelijk een niveau terug. In 1928 pakte Malinois na één seizoen de titel in de Tweede Klasse, en steeg zo voor de vierde keer in acht jaar tijd naar de Ere-afdeling. Nu kon de club zich echter verscheidene seizoenen op het hoogste niveau handhaven. Ondertussen was in 1924 de supportersfederatie "Malinwa" opgericht, op speciaal verzoek van voorzitter Francis Dessain. De federatie moest een overkoepelende organisatie vormen voor de verschillende supportersverenigingen.

In 1929 kreeg de club bij zijn 25-jarig bestaan de titel "Koninklijk" en werd Royal Football Club Malinois. Malinois speelde enkele seizoenen in de middenmoot, maar eindigde in het seizoen 1930-1931 voor de eerste maal bovenaan. De ploeg eindigde op een tweede plaats, op drie punten van landskampioen Antwerp FC. De club kon deze prestatie daarna niet meer evenaren en bleef een gewone middenmoter.

August Hellemans is de eerste speler van FC Malinois die het tot Rode Duivel schopt.

Kampioen tijdens en na de oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1940 werd RFC Malinois echter wel succesvol: In 1942/1943 pakte de club zijn allereerste landstitel. Vedetten die de club toen deden uitblinken waren onder meer rechtsbuiten Victor 'Torke' Lemberechts en aanvaller Bert De Cleyn. De tweede titel volgde enkele jaren later, in 1945/1946. In 1948 volgde zelfs de derde landstitel in zes jaar tijd. De volgende seizoenen kon Malinois echter niet meer meestrijden voor de hoogste prijs en werd de club weer een middenmoter. In 1952 werd de koninklijke titel in de clubnaam vernederlandst naar "Koninklijke"; de club heette nu officieel Koninklijke Football Club Malinois.

Liftploeg[bewerken | brontekst bewerken]

Malinois kende nog een sterk seizoen in 1953-1954, waar het strandde op een tweede plaats, op amper één puntje van landskampioen RSC Anderlechtois. Twee seizoenen later, negen jaar na de laatste landstitel, eindigde de ploeg echter op de allerlaatste plaats en moest Malinois opnieuw zakken naar de Tweede Klasse. De club bleef daar enkele jaren hangen en kon pas in 1962 opnieuw promoveren, toen ze daar de titel pakte. De terugkeer in de hoogste klasse verliep opnieuw niet makkelijk, want meteen zakte de club weer naar een laatste plaats. Het seizoen erop steeg Malinois vanaf 1965 toch weer naar de hoogste klasse, waar de club zich ditmaal vier seizoenen kon handhaven. In 1969 viel de club toch weer terug naar de tweede klasse. Ook in de Beker van België kon de club in deze periode geen prijzen pakken. Eén keer haalde de club de finale, in 1967, maar verloor die in de verlengingen met 3-1 van Standard Luik.

De club vervlaamste in 1970 zijn naam helemaal en stond voortaan ook officieel als Koninklijke Voetbalclub Mechelen bekend. Toch bleef de voertaal in de bestuurskamer Frans. Mechelen eindigde tweede in Tweede Klasse en promoveerde weer naar de hoogste afdeling. De komende seizoen bleef de ploeg echter in de middenmoot spelen, en na enkele malen de degradatie net te ontlopen zakte men in 1977 weer. In 1978 werd de club onder impuls van kolonel Herman Candries helemaal vernederlandst. KV Mechelen bleef ook in Tweede Klasse in de middenmoot hangen de komende jaren, tot de club in 1981 opnieuw promoveerde. Mechelen was weliswaar slechts vijfde geworden, maar had aan winst in de eindronde genoeg om de promotie af te dwingen. Net zoals al zovele keren eerder in de clubgeschiedenis draaide dit eerste seizoen weer op niets uit: Mechelen werd laatste en zakte weer. Net als verschillende keren tevoren ook slaagde de club er na een eerste mislukking echter in om het jaar erop meteen opnieuw te promoveren. KV Mechelen won in 1983 de titel in Tweede Klasse en steeg weer. Ditmaal zou de club opnieuw enkele succesvolle seizoenen beleven.

Gouden jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Halverwege de jaren 80 werd KV Mechelen in korte tijd een Belgische topclub. Architecten van het sportieve succesverhaal waren de West-Vlaamse industrieel John Cordier, sportief manager Paul Courant, de flamboyante van Ajax overgekomen kampioenentrainer Aad De Mos en diens favoriete spelersmakelaar Ger Lagendijk. Een eerste succesjaar kwam er in 1987: Mechelen werd tweede in de nationale competitie op amper twee punten van RSC Anderlecht en pakte ook voor de eerste maal de Beker van België. KV won de finale met 1-0 van RFC Liégeois. In 1987-1988 deed de club een nieuwe gooi naar de titel, maar werd opnieuw tweede, ditmaal na Club Brugge. Op het Europees toneel boekte de club echter grote successen. Dankzij de bekerwinst het jaar voordien speelde KV Mechelen voor het eerst Europees, in de Beker voor Bekerwinnaars, en stootte als debutant ineens door tot in de finale. In het Stade de la Meinau van Straatsburg versloeg KV Mechelen daar AFC Ajax met 1-0. Ook de daaropvolgende Europese Supercup haalden de Mechelaars binnen, door die andere Nederlandse topclub, PSV Eindhoven te verslaan. De eerste wedstrijd werd thuis met 3-0 gewonnen door doelpunten van John Bosman (2x) en Pascal de Wilde. De tweede wedstrijd werd verloren met 0-1. In 1988-1989 was het dan eindelijk weer raak in de Belgische competitie: na 40 jaar pakte KV Mechelen opnieuw de landstitel. In Europa mocht de club zijn Europese beker verdedigen in de Beker voor Bekerwinnaars. Opnieuw stootte Mechelen ver door, maar strandde ditmaal in de halve finale op Sampdoria. Mechelen bleef een Belgische topper en werd in 1989-1990 derde in de nationale competitie. De Europese campagne in de Europabeker voor Landskampioenen eindigde in de kwartfinale tegen AC Milan. In 1990-1991 eindigde KV Mechelen nog eens opnieuw tweede in de competitie. Ook in de Belgische Beker speelde KV de finale, maar ook daar kon men de hoofdprijs niet mee naar huis nemen. Het Europees seizoen in de UEFA Cup eindigde dat seizoen al na één ronde. Mechelen zou nog enkele seizoen meespelen in de Belgische top, met een vierde plaats in 1992 en een derde in 1993. In de Beker van België speelde KV nog één keer de finale (1992), maar verloor na strafschoppen van Antwerp FC. Nog drie jaar speelde de club ook Europees, maar raakte telkens slechts enkele rondes ver. KV Mechelen had zich halverwege de jaren 80 in korte tijd tot de nationale en zelfs Europese top opgewerkt, maar verdween na het wegvallen van de financiële input van John Cordier halverwege de jaren 90 in even korte tijd weer uit de top.

Opnieuw liftploeg[bewerken | brontekst bewerken]

In 1997 eindigde Mechelen weer als voorlaatste, en zakte dus naar de Tweede Klasse. De club nam zijn oude status van liftploeg weer op: in 1999 promoveerde KV weer naar Eerste, in 2001 volgde een nieuwe degradatie en in 2002 promoveerde de club dadelijk weer naar de hoogste klasse.

In het seizoen 2002-2003 kreeg de club echter zware financiële problemen en ging in vrijwillige vereffening. De dreigende schrapping van de bondslijsten kon voorkomen worden door een geldinzamelactie van de vzw '"Red KV Mechelen"', op touw gezet door Mark Uytterhoeven, Piet den Boer en Fi Van Hoof. Dankzij de talloze benefietacties en vele supporters die 1000 euro stortten, konden de belangrijkste schulden betaald worden. Door het 'Akkoord van Elewijt' kon het stamnummer met bijhorend glorieus palmares behouden worden. De club degradeerde echter wel naar de Derde Klasse en voegde "Yellow" toe aan de naam. Yellow-Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen werd na 2 jaar kampioen in de Derde Klasse, waardoor de club weer kon promoveren naar Tweede Klasse. In het seizoen 2005-2006 ging het minder en kon KV Mechelen zich pas op de voorlaatste speeldag verzekeren van een verlengd verblijf in de Tweede Klasse.

Onder leiding van de nieuwe trainer Peter Maes werd het seizoen 2006-2007 ingezet met de ambitie om een rol te spelen in de linkerkolom van het klassement en een eersteklasser te loten in de beker. Het bekeravontuur werd alvast een onverwacht succes voor de tweedeklasser, want na thuiswinst tegen Germinal Beerschot en SV Zulte Waregem (telkens 1-0) strandde de club pas in de kwartfinales tegen AA Gent. In de competitie heerste FCV Dender EH (vooral in de eerste periode), maar KVM eindigde als tweede in de competitie en kon zo deelnemen aan de eindronde. Samen met Antwerp FC, KV Kortrijk en de voorlaatste uit eerste klasse, Lierse SK, streed KVM om een ticket voor eerste klasse. Op zondag 10 juni was dat doel bereikt, na winst op het veld van KV Kortrijk (2-3). Na vier jaar kwam "Malinwa" zo terug op het hoogste niveau: Eerste Klasse. De eerste (kleine) prijs liet niet lang op zich wachten: de supporters van KV Mechelen werden tijdens het gala van de Gouden Schoen 2007 verkozen tot beste supporters van het land. Op het einde van het seizoen 2008/2009 volgde er een tweede hoogtepunt: de ploeg kon zich plaatsen voor de finale van de Beker van België, waar het uiteindelijk verloor van KRC Genk.

In het seizoen 2010-2011 viel het net naast Play-off 1 nadat het een druk programma moest afwerken door de verscheidene inhaalmatchen na de strenge winter.

In januari 2013 werden de eerste stadionplannen bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat het stadion in verschillende fasen onder handen zal worden genomen. Op die manier zal de oorspronkelijke capaciteit worden opgetrokken tot 18 500.[bron?]

Na degradatie in seizoen 2017/18 werd KV Mechelen kampioen in 1B in het seizoen 2018-2019 na een 2-1 thuis winst tegen Beerschot in de terugmatch van de promotiewedstrijden.[5]

Beker van België 2018-2019[bewerken | brontekst bewerken]

Na een parcours dat hen voorbij Mons, Antwerp, Lokeren, Kortrijk en Union SG leidde, mocht KV Mechelen de bekerfinale spelen tegen KAA Gent op 1 mei 2019. Nikola Storm en German Mera bogen een 1-0 achterstand om in 1-2 winst waardoor KV zijn tweede beker won. Het was al sinds 1956 geleden dat een ploeg uit lagere divisie, met name Racing Doornik, de beker won, en überhaupt de eerste keer dat een eersteklasser in de finale verloor van een niet-eersteklasser.

Operatie Propere Handen[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2018 werd KV Mechelen genoemd in het grote corruptieschandaal van het Belgische voetbal wegens poging tot manipulatie van de competitiewedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Volgens het Federaal parket zouden enkele KVM-bestuurders Waasland-Beveren hebben benaderd om KVM te laten winnen teneinde het behoud in de Jupiler Pro League veilig te stellen. Op 1 juni 2019 veroordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische Voetbalbond KV Mechelen wegens poging tot competitievervalsing tot degradatie naar 1B, een aftrek van twaalf punten en uitsluiting van Belgisch en Europees bekervoetbal. De Geschillencommissie schorste ook vier vooraanstaande bestuursleden (inclusief voorzitter Johan Timmermans) voor een periode van zeven tot tien jaar voor alle activiteiten binnen de KBVB. Ook makelaar Dejan Veljković werd schuldig bevonden en geschorst.[6] Op 17 juli 2019 besliste het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) ook in hoger beroep dat KV Mechelen schuldig was aan poging tot competitievervalsing. De degradatie en de puntenaftrek werden ongedaan gemaakt omdat deze niet strookten met het toenmalige bondsreglement. Als straf werd KV Mechelen één seizoen uitgesloten van deelname aan de Beker van België en het Europees voetbal.[7] Een week eerder besliste het BAS in een tussentijdse beschikking op basis van artikel B1711 van het Bondsreglement dat de KBVB de vordering voor degradatie tegen zowel KVM als Waasland-Beveren te laat d.w.z. 'na 15 juni van het betrokken seizoen' had ingediend. Volgens het BAS moet "het betrokken seizoen" worden geïnterpreteerd als "het seizoen waarin de feiten werden gepleegd", in casu 2018, en niet zoals de Bond verkeerdelijk deed, als "het seizoen waarin de feiten aan het licht zijn gekomen", met name 2019.[8] Het hele proces krijgt nog een staartje voor de burgerrechtbank. Alle veroordeelde bestuursleden hebben annulatieberoep aangetekend en dit staat gepland in het najaar van 2021. De hoofdargumenten voor dit beroep zijn gebrek aan bewijs, partijdigheid en vooral schending van de rechten van de verdediging. Dit laatste argument was bij het begin van het BAS-proces al aangehaald in een eerdere beroepsprocedure, maar van tafel geveegd omdat er nog geen proces was geweest, dus ook nog geen schending kon zijn. In juni 2019 neemt KVM-aandeelhouder en bestuurslid Dieter Penninckx het aandelenpakket van de wegens matchfixing geschorste mede-hoofdaandeelhouder Olivier Somers over. Door deze overname wordt Penninckx, tevens CEO van modegroep FNG Group, als enige hoofdaandeelhouder van de club en hoofd van een nieuw vierkoppig directiecomité, de officieuze voorzitter van KV Mechelen.[9]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Europacup II 1988
UEFA Super Cup 1988
Nationaal
Eerste klasse 1942/43, 1945/46, 1947/48, 1988/89
Eerste klasse B 2019
Tweede klasse 1926, 1928, 1963, 1983, 1999, 2002
Derde klasse 2005
Beker van België 1987, 2019
Trofee Jules Pappaert 1990
Vriendschappelijk
Amsterdam Tournament 1989
Trofeu Joan Gamper 1989

Individuele trofeeën[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende spelers behaalden een trofee toen ze voor de club speelden:
1942 (Albert De Cleyn)
1987 en 1989 (Michel Preud'homme), 1988 (Lei Clijsters), 1992 (Philippe Albert)[10]
1989 (Marc Emmers), 2016 (Sofiane Hanni)
2016 (Sofiane Hanni)
1994 (Michel Preud'homme)

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker
van België
  I D.I D.II P.I      
Als FC Malinois (Football Club Malinois)
1906-07       5 3e Gewestelijke A 5    
1907-08     3   Division 2 11 Geen kwalificatie voor Division 1
1908-09     3   Division 2 20 Geen kwalificatie voor Division 1
  I II P.I P.II Vanaf 1909/10 zijn er 2 nationale niveaus Beker
1909-10   7     Bevordering 18
1910-11   4     Bevordering 29
1911-12   4     Bevordering 23 1/8
1912-13   3     Bevordering 31 1/8
1913-14   3     Bevordering 27 1/16
          Door de Eerste Wereldoorlog werden er vanaf 1914 tot 1919 geen competities georganiseerd.
1919-20   7     Bevordering 23
1920-21   2     Bevordering 34 Promotie als vice-kampioen
1921-22 14       Ere Afdeling 12 Degradatie door laatste plaats in de competitie
1922-23   4     Bevordering 31
1923-24   2     Bevordering A 41 Promotie na winst in test-wedstrijden tegen CS La Forestoise (3-2 winst thuis, 1-3 winst uit)
1924-25 13       Ere Afdeling 19 Degradatie door voorlaatste plaats in de competitie
1925-26   1     Bevordering B 43 Promotie als kampioen
  I II III P.I Vanaf 1926/27 zijn er 3 nationale niveaus Beker
1926-27 13       Ere Afdeling 17 Degradatie door voorlaatste plaats in de competitie; Geen deelname aan Beker van België geen deelname
1927-28   1     Eerste Afdeling 39 Promotie als kampioen
Als RFC Malinois (Royal Football Club Malinois)
1928-29 6       Ere Afdeling 26    
1929-30 11       Ere Afdeling 21    
1930-31 2       Ere Afdeling 34    
1931-32 10       Ere Afdeling 25    
1932-33 9       Ere Afdeling 23    
1933-34 9       Ere Afdeling 25    
1934-35 11       Ere Afdeling 20   1/8
1935-36 6       Ere Afdeling 30    
1936-37 5       Ere Afdeling 30    
1937-38 12       Ere Afdeling 21    
1938-39 4       Ere Afdeling 32    
1939-40 7         Door de Tweede Wereldoorlog werd de competitie stopgezet. Malinois stond op dat moment zevende.
1940-41         Door WOII werd dit een officieuze competitie. Malinois werd derde in reeks B en verloor van R. White Star AC in de halve finales van een nationale eindronde.
1941-42 10       Ere Afdeling 23    
1942-43 1       Ere Afdeling 46 1e landstitel  
1943-44 5       Ere Afdeling 34    
1944-45 2         Door WOII werd de competitie stopgezet. Malinois stond op dat moment tweede.
1945-46 1       Ere Afdeling 55 2e landstitel  
1946-47 3       Ere Afdeling 55    
1947-48 1       Ere Afdeling 43 3e landstitel  
1948-49 7       Ere Afdeling 32    
1949-50 5       Ere Afdeling 36    
1950-51 10       Ere Afdeling 29    
1951-52 5       Ere Afdeling 35    
  I II III IV Vanaf 1952/53 zijn er 4 nationale niveaus Beker
Als KFC Malinois (Koninklijke Football Club Malinois)
1952-53 6       Eerste klasse 33    
1953-54 2       Eerste klasse 36   1/16
1954-55 9       Eerste klasse 30   1/8
1955-56 16       Eerste klasse 20 Degradatie als laatste in de competitie 1/32
1956-57   8     Tweede klasse 30    
1957-58   3     Tweede klasse 38    
1958-59   3     Tweede klasse 35    
1959-60   5     Tweede klasse 34    
1960-61   4     Tweede klasse 35    
1961-62   3     Tweede klasse 38    
1962-63   1     Tweede klasse 46    
1963-64 16       Eerste klasse 15   1/16
1964-65   2     Tweede klasse 40   1/8
1965-66 6       Eerste klasse 33   1/16
1966-67 12       Eerste klasse 26   Finalist
1967-68 14       Eerste klasse 23   1/32
1968-69 15       Eerste klasse 20   1/8
1969-70   9     Tweede klasse 30   1/16
Als KV Mechelen (Koninklijke Voetbalklub Mechelen)
1970-71   2     Tweede klasse 46   1/8
1971-72 6       Eerste klasse 31   1/8
1972-73 5       Eerste klasse 37   1/32
1973-74 7       Eerste klasse 31   1/16
1974-75 17       Eerste klasse 28   1/16
1975-76 15       Eerste klasse 29   1/8
1976-77 17       Eerste klasse 20   1/16
1977-78   7     Tweede klasse 34   1/16
1978-79   10     Tweede klasse 25   1/16
1979-80   11     Tweede klasse 27   1/16
1980-81   5     Tweede klasse 33 winst in de eindronde tegen Eendracht Aalst, KSC Hasselt en RFC Seraing 1/16
1981-82 18       Eerste klasse 17   1/32
1982-83   1     Tweede klasse 46   1/16
1983-84 6       Eerste klasse 38   1/16
1984-85 12       Eerste klasse 28   1/8
1985-86 11       Eerste klasse 31   1/2
1986-87 2       Eerste klasse 55   W
1987-88 2       Eerste klasse 49   1/2
1988-89 1       Eerste klasse 57 4e landstitel 1/2
1989-90 3       Eerste klasse 50   1/8
1990-91 2       Eerste klasse 50   Finalist
1991-92 4       Eerste klasse 43   Finalist
1992-93 3       Eerste klasse 42   1/8
1993-94 8       Eerste klasse 35   1/16
1994-95 11       Eerste klasse 31   1/4
1995-96 10       Eerste klasse 44 vanaf dit seizoen telt een overwinning voor 3 i.p.v. 2 punten 1/16
1996-97 17       Eerste klasse 31   1/8
1997-98   5     Tweede klasse 57 derde in de eindronde tegen KV Kortrijk, FC Denderleeuw en KFC Turnhout 1/8
1998-99   1     Tweede klasse 71   R4
1999-00 11       Eerste klasse 41   1/8
2000-01 18       Eerste klasse 22   1/16
2001-02   1     Tweede klasse 71   R5
2002-03 17       Eerste klasse 18   1/16
Als YR KV Mechelen (Yellow Red Koninklijke Voetbalklub Mechelen)
2003-04     7   Derde klasse 44 wegens het niet behalen van de licentie begon met KV Mechelen het seizoen met 9 strafpunten R5
2004-05     1   Derde klasse 59   R3
2005-06   13     Tweede klasse 36   R5
2006-07   2     Tweede klasse 70 eindrondewinst tegen Lierse SK , Royal Antwerp FC en KV Kortrijk, stijgt samen met FCV Dender EH 1/4
2007-08 13       Eerste klasse 40   1/16
2008-09 10       Eerste klasse 46   Finalist
2009-10 7       Eerste klasse 39   1/2
2010-11 7       Eerste klasse 48   1/4
2011-12 9       Eerste klasse 37   1/8
2012-13 8       Eerste klasse 41   1/8
2013-14 13       Eerste klasse 31   1/8
2014-15 9       Eerste klasse 41   1/4
2015-16 10       Eerste klasse 37   1/4
  1A 1B 1Am 2Am Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus Beker
2016-17 7       Eerste Klasse A 48 1/8
2017-18 16       Eerste Klasse A 27 Degradatie als laatste in de competitie 1/8
2018-19   1     Eerste Klasse B 63 Promotie naar Eerste klasse A na winst 2-1 tegen KFCO Beerschot-Wilrijk in de promotiefinale. W
2019-20 6       Eerste Klasse A 44 Uitgesloten van deelname aan Beker van België wegens veroordeling vanwege poging tot omkoping (2017-2018).
Competitie beëindigd na 29 speeldagen wegens de coronacrisis; toen stond KV Mechelen op de 6e plaats met 44 punten.
geen deelname
2020-21       Eerste Klasse A

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

# Betekenis
PUC Punten UEFA coëfficiënten
Q Kwalificatie
R Ronde
1/8 Achtste finale
1/4 Kwartfinale
1/2 Halve finale
F Finale
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1987/88 Europacup II 1R Vlag van Roemenië (1965-1989) Dinamo Boekarest 1-0 thuis, 2-0 uit 19.0
1/8 Vlag van Schotland St. Mirren FC 0-0 thuis, 2-0 uit
1/4 Vlag van de Sovjet-Unie Dinamo Minsk 1-0 thuis, 1-1 uit
1/2 Vlag van Italië Atalanta Bergamo 2-1 thuis, 2-1 uit
F Vlag van Nederland AFC Ajax 1-0
1988/89 UEFA Super Cup F Vlag van Nederland PSV 3-0 thuis, 0-1 uit
1988/89 Europacup II 1R Vlag van Luxemburg Avenir Beggen 5-0 thuis, 3-1 uit 15.0
1/8 Vlag van België RSC Anderlecht 1-0 thuis, 2-0 uit
1/4 Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt 0-0 uit, 1-0 thuis
1/2 Vlag van Italië Sampdoria 2-1 thuis, 0-3 uit
1989/90 Europacup I 1R Vlag van Noorwegen Rosenborg Trondheim 0-0 uit, 5-0 thuis 8.0
1/8 Vlag van Zweden Malmö FF 0-0 uit, 4-1 thuis
1/4 Vlag van Italië AC Milan 0-0 thuis, 0-2 n.v. uit
1990/91 UEFA Cup 1R Vlag van Portugal Sporting Lissabon 0-1 uit, 2-2 thuis 1.0
1991/92 UEFA Cup 1R Vlag van Griekenland PAOK Saloniki 1-1 uit, 0-1 thuis 1.0
1992/93 UEFA Cup 1R Vlag van Zweden Örebro SK 2-1 thuis, 0-0 uit 3.0
2R Vlag van Nederland Vitesse Arnhem 0-1 uit, 0-1 thuis
1993/94 UEFA Cup 1R Vlag van Zweden IFK Norrköping 1-0 uit, 1-1 thuis 6.0
2R Vlag van Hongarije MTK Boedapest 5-0 thuis, 1-1 uit
1/8 Vlag van Italië Cagliari Calcio 1-3 thuis, 0-2 uit

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 53.0

1rightarrow blue.svg Zie ook Deelnemers UEFA-toernooien België
1rightarrow blue.svg Zie ook Finale Europacup II 1988
1rightarrow blue.svg Zie ook UEFA Super Cup 1988

Statistieken Europees voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie D M W G V DV DT
Champions League / Europacup I 1 6 2 3 1 9 3
Europacup II 2 17 13 3 1 26 8
UEFA Cup / Europa League 4 14 3 5 6 14 15
UEFA Super Cup 1 2 1 0 1 3 1
Totaal 8 39 19 11 9 52 27
D: Deelnames - M: wedstrijden - W: winst - G: gelijk - V: verlies - DV: doelpunten voor - DT: doelpunten tegen

Gemiddeld toeschouwersaantal 1997-2019[bewerken | brontekst bewerken]

6889
2929
4765
7700
6705
5238
6205
5769
6253
6319
6725
11260
10736
11789
11350
10295
9675
9579
10115
11972
13221
15256
97 98 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Seizoen 2020/21[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Nat. Naam Geboortedatum Lengte Gewicht Seizoen Vorige club
Keepers
1 Vlag van België Gaëtan Coucke 03-11-1998 1,88 m ?? kg 1e Vlag van België KRC Genk
12 Vlag van België Sofian Bouzian 13-07-2000 1,84 m 79 kg 3e Vlag van België eigen jeugd
15 Vlag van België Yannick Thoelen 18-07-1990 1,88 m 81 kg 5e Vlag van België KAA Gent
28 Vlag van België Arno Valkenaers 03-11-2000 1,86 m 75 kg 3e Vlag van België eigen jeugd
Verdedigers
2 Vlag van België Jules Van Cleemput 11-04-1997 1,83 m 73 kg 6e Vlag van België eigen jeugd
3 Vlag van Nederland Lucas Bijker 04-03-1993 1,74 m 77 kg 3e Vlag van Spanje Cádiz CF
4 Vlag van Trinidad en Tobago Sheldon Bateau 29-01-1991 1,86 m 85 kg 6e Vlag van Noorwegen Sarpsborg 08 FF
6 Vlag van België Rocky Bushiri 30-11-1999 1,87 m ?? kg 1e Vlag van België Norwich City FC
14 Vlag van België Maxime De Bie 13-12-2000 1,88 m 80 kg 4e Vlag van België eigen jeugd
19 Vlag van België Alec Van Hoorenbeeck 30-12-1998 1,87 m 77 kg 3e Vlag van België eigen jeugd
23 Vlag van Frankrijk Thibault Peyre 03-10-1992 1,84 m 72 kg 3e Vlag van België Union Sint-Gillis
29 Vlag van Burkina Faso Issa Kabore 12-05-1991 1,?? m ?? kg 2e Vlag van Burkina Faso Rahimo FC
30 Vlag van België Jordi Vanlerberghe 27-06-1996 1,89 m ?? kg 7e Vlag van België Club Brugge
Middenvelders
7 Vlag van België Geoffry Hairemans 21-10-1991 1,84 m ?? kg 2e Vlag van België Royal Antwerp FC
8 Vlag van België Onur Kaya Aanvoerder 20-04-1986 1,67 m 66 kg 3e Vlag van België SV Zulte Waregem
13 Vlag van België Joachim Van Damme 23-01-1990 1,93 m 82 kg 7e Vlag van België Waasland - Beveren
16 Vlag van België Rob Schoofs 23-03-1994 1,78 m 69 kg 4e Vlag van België AA Gent
17 Vlag van Burkina Faso Trova Boni 22-12-1999 1,85 m 84 kg 4e Vlag van Burkina Faso Salitas FC
18 Vlag van België Lars Coveliers 20-10-2000 1,77 m 72 kg 2e Vlag van België eigen jeugd
33 Vlag van België Gaétan Bosiers 25-02-1999 1,80 m 68 kg 3e Vlag van België eigen jeugd
37 Vlag van België Bas Van den Eynden 07-01-2002 1,?? m ?? kg 1e Vlag van België eigen jeugd
40 Vlag van België Aster Vranckx 04-10-2002 1,83 m 78 kg 2e Vlag van België eigen jeugd
Aanvallers
9 Vlag van Ivoorkust William Togui 07-08-1996 1,81 m 81kg 3e Vlag van Ivoorkust SC Gagnoa
10 Vlag van België Igor de Camargo 12-05-1983 1,87 m 85kg 3e Vlag van Cyprus APOEL Nicosia
11 Vlag van België Nikola Storm 30-09-1994 1,78 m 74 kg 3e Vlag van België Club Brugge
20 Vlag van Zweden Gustav Engvall 29-04-1996 1,84 m 85 kg 3e Vlag van Engeland Bristol City
21 Vlag van België Niklo Dailly 06-11-2001 1,?? m ?? kg 1e Vlag van België RSC Anderlecht

Transfers[bewerken | brontekst bewerken]

IN Positie Speler Vorige club
Vlag van Burkina Faso M Trova Boni Varzim SC (einde huur)
Vlag van België V Alec Van Hoorenbeeck KSK Heist (einde huur)
Vlag van België M Arno Van Keilegom KSK Heist (einde huur)
Vlag van België M Jordi Vanlerberghe Club Brugge
Vlag van België V Rocky Bushiri Norwich City (huur)
Vlag van België DM Gaëtan Coucke KRC Genk
Vlag van Zweden V Victor Wernersson IFK Göteborg (vanaf 01/01/2021
UIT Positie Speler Nieuwe Club
Vlag van België A Dante Vanzeir KRC Genk (einde huur)
Vlag van België V Alexander Corryn Cercle Brugge (einde contract)
Vlag van Nederland V Arjan Swinkels VVV-Venlo (einde contract)
Vlag van België DM Bram Castro einde contract
Vlag van Frankrijk M Clément Tainmont einde contract
Vlag van Ivoorkust V Mamadou Bagayoko contract ontbonden
Vlag van België DM Arno Valkenaers Thes Sport (huur)
Vlag van België A Mathieu Cornet Patro Eisden (einde contract)
Vlag van België V Laurent Lemoine Lommel SK

Trainersstaf[bewerken | brontekst bewerken]

Nat. Functie Naam
Vlag van België Hoofdtrainer Wouter Vrancken
Vlag van België Assistent-trainer Frederik Vanderbiest
Vlag van België Assistent-trainer Sven Swinnen
Vlag van België Assistent-trainer Kevin van Dessel
Vlag van België Keeperstrainer Stef Pauwels
Vlag van België Physical-trainer Glenn Vanryckeghem

Bekende ex-spelers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de Lijst van spelers van KV Mechelen voor een uitgebreider overzicht met spelers


Belgen[bewerken | brontekst bewerken]


Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

Overige nationaliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvoerders[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers die 200 wedstrijden of meer voor KV Mechelen hebben gespeeld[bewerken | brontekst bewerken]

(1985 tot 2019) Naam speler
421 Vlag van België Koenraad Sanders
351 Vlag van België Michel Preud'homme
248 Vlag van België Kenny Van Hoevelen
241 Vlag van België Frank Leen
238 Vlag van België Lei Clijsters
238 Vlag van België Seth De Witte
216 Vlag van België Marc Emmers
213 Vlag van Nederland Graeme Rutjes
210 Vlag van België Ivan Willockx
208 Vlag van België Davy Gysbrechts
206 Vlag van België Maxime Biset

alle wedstrijden met inzet (competitie, play offs eerste klasse, eindronde tweede klasse, beker van België, Ligabeker, Supercup en Europacup)

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van trainers van KV Mechelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2012 werd Willy Van den Wijngaert uitgeroepen tot erevoorzitter van de club.

Sponsors[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Shirtsponsor
1973-1975 Rena Conserven
1975-1978 geen shirtsponsor
1978-1979 Heikip
1979-1980 ABC (Algemene Bouwwerken Candries)
1980-1983 Telindus
1983-1990 TeVe-Blad
1990-1992 HCS
1992-1993 Stone Lease
1993-1996 Lease Plan
1996-1998 Veralu
1998-2002 Bofin
2002-2003 Avaya
2003-2006 Scarlet
2006-2007 Gybels
2007-heden Telenet en AFAS

Stadsrivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Mechelse stadsderby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De club is even oud als stadsgenoot en grote rivaal Racing Mechelen en voor een derby tussen beide ploegen dagen telkens duizenden toeschouwers op, zelfs wanneer de teams in lagere reeksen spelen. De clubs speelden ettelijke derby's, onder andere in competitiewedstrijden. Reeds kort na hun oprichting traden de clubs aan in dezelfde reeksen, namelijk de provinciale voorrondes van de Eerste Afdeling. Racing Mechelen slaagde er eerder in enkele seizoenen een plaats in de hoogste afdeling in te nemen, maar toch kwamen de clubs elkaar in de jaren 1910 en 1920 door het spel van de promoties regelmatig tegen in de Eerste of Tweede Klasse. Vanaf 1928 speelden beide clubs negen seizoen lang in de Eerste Klasse, vanaf 1948 opnieuw acht seizoenen. Beide clubs zakten halverwege de jaren 50 wat weg, en ontmoetten elkaar zo vaak in de Tweede Klasse. Tussendoor konden in 1975-1976 en ook tijdens KV Mechelens succesperiode in 1988-1989 en 1989-1990 beide toch nog eens hun derby spelen als eersteklasseclub. De financiële problemen van KV Mechelen in 2002 en de eropvolgende degradatie had als gevolg dat voor het eerst in 14 jaar beide clubs weer tegenover elkaar stonden in competitieverband, al was het nu slechts in de Derde Klasse.

Damesploeg[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie KV Mechelen Dames voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2003 heeft KV Mechelen ook een damesploeg, die in 2004 voor het eerst een officiële competitie aanvatte in Derde Provinciale. Na twee opeenvolgende promoties bleef het team acht jaar lang in Eerste Provinciale hangen, maar in 2014 behaalden de KV Mechelen Dames de dubbelslag (Beker van Antwerpen en Kampioen van Antwerpen). Sinds 2016 speelt het eerste elftal in de tweede klasse van het damesvoetbal.

De KV Mechelen Dames wonnen tot dusver vijf prijzen:

  • Kampioenschappen 3×:
    • Derde klasse (2016)
    • Eerste provinciale (2014)
    • Derde provinciale (2005)
  • Bekers 2×:
    • Beker van Antwerpen (2009, 2014)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie KV Mechelen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.