Scarlet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scarlet
Onderdeel van Proximus Groep
Onderdeel sinds 2008
Oprichting 1992
Hoofdkantoor Ketelmeerstraat 182
8226 JX Lelystad
Producten internet, televisie, bellen, mobiel, alarm
Website Scarlet België
Portaal  Portaalicoon   Economie

Scarlet N.V. is een telecommunicatiebedrijf dat telefonie, digitale televisie, internetverbindingen en GSM-diensten verkoopt aan bedrijven en particuliere consumenten. Scarlet N.V. is actief in België, Nederland en Luxemburg. In Nederland is de naam Scarlet per 1 juni 2014 veranderd in Stipte.[1] In januari 2016 werd Stipte overgenomen door Fiber Nederland.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Scarlet werd opgericht in 1992 door de Nederlander Paul Gelderloos. Het was destijds een onderdeel van het Amerikaanse Telegroup. In 1999 ging Scarlet als zelfstandige onderneming verder met twee investeerders, namelijk NeSBIC CTE Fund, een onderdeel van Fortis, en Egeria, de investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer.

Sinds 1997 is Scarlet ook in België actief. In 2003 werd Planet Internet België overgenomen, eind 2004 nam het Tiscali België over.

Scarlet werd in 2004 in Nederland en België bekend bij het grote publiek na de introductie van Scarlet One, met ADSL-internet en VoDSL-telefonie die via internet verloopt in één pakket. Dit internetpakket werd in Nederland aangeprezen door een halfnaakte Beau van Erven Dorens, waarvoor deze tevens de Loden Leeuw Persoonlijkheidsprijs heeft gekregen. Een GSM-abonnement is ook mogelijk, mits een toeslag wordt betaald. Voor zijn GSM-diensten in Nederland doet Scarlet als virtuele mobiele operator tot en met 2008 een beroep op Orange, daarna via T-Mobile.

Op 15 februari 2008 kondigde de Belgacom Groep de overname van Scarlet aan, na goedkeuring van mededingingsautoriteiten.

In België vult Scarlet het eigen aanbod van Belgacom aan met eenvoudige, goedkopere producten op vlak van vaste en mobiele telefonie en internet. Vanaf 1 oktober 2008 biedt Scarlet ook digitale televisie aan door Belgacom TV in haar aanbod op te nemen.

In Nederland zijn er in 2009, 2010 en 2011 veel product introducties geweest zoals Scarlet Digitale TV, internet voor op de mobiel en VDSL. 2012 staat hier in het teken van een verdere uitbreiding van het productaanbod zoals VDSL als onderdeel van combinatiepakketten en de introductie van glasvezelaansluitingen. In mei 2012 maakte Scarlet bekend zich meer toe te gaan leggen op glasvezel.[3][4] In enkele gemeenten in Gelderland test het bedrijf glasvezelverbindingen met snelheden tot 500 Mb/s.

Andere[bewerken]

Van 2008 tot oktober 2011[5][6] was Belgacom ook eigenaar van Scarlet B.V., dat sinds 2000 op Curaçao en Sint Maarten actief is met GSM-abonnementen en EZ-TALK belkaarten. Daarnaast is Scarlet B.V. actief op het gebied van ADSL-abonnementen onder de merknaam Carib-online. Sinds het derde kwartaal van 2007 is Scarlet ook actief met het aanbieden van WiMAX-oplossingen op de eilanden. Scarlet is in bezit van een internationale communicatie concessie op de eilanden welke oorspronkelijk uit 1886 is.

Omzet[bewerken]

De omzet bedroeg in 2004 125,8 miljoen euro, waarvan ongeveer een derde in Nederland en twee derde in België.