Avaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Avaya Inc.
Logo
Motto of slagzin The Power of We™
Rechtsvorm Corporation
Oprichting 2 oktober 2000
Sleutelfiguren Kevin J. Kennedy (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, Basking Ridge (Hoofdkantoor)
Vlag van Nederland Nederland, Nieuwegein
Werknemers ca. 19.000
Producten Avaya Aura®
Avaya IP Office
Avaya one-X®
Avaya Flare® Experience
web.alive™
Enterprise Routing Switches
Sector Unified Communications, Telecommunicatie, Call Center, Data Networking
Omzet/jaar 4,763 miljard. US-Dollar (FY2010)
Website avaya.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Avaya Inc. is een Amerikaanse telecommunicatieleverancier met het hoofdkantoor in Basking Ridge in New Jersey. Het bedrijf is gespecialiseerd in telefonie, callcentertechnologie en datanetwerkoplossingen. Avaya is eigendom van de investeringmaatschappijen Silver Lake Partners en Texas Pacific Group (TPG) en heeft wereldwijd meer dan 19.000 medewerkers.[1]

Het telecommunicatiebedrijf is volgens eigen zeggen toonaangevend in IP-telefonie (VoIP), Unified Communications- en callcenteroplossingen. Volgens cijfers van Avaya zelf gebruikt 90% van de Fortune 500-bedrijven Avaya-producten.[1] Het bedrijfsonderdeel Avaya Labs, voortgekomen uit Bell Laboratories, werkt voornamelijk aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van telecommunicatietechnologie. Volgens gegevens van Avaya zelf heeft het bedrijf tussen de 3000 en 5600 patenten geregistreerd of in eigendom.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voortgekomen uit Lucent Technologies[bewerken | brontekst bewerken]

De Unified Communications- en callcenterdivisie van Lucent Technologies werden op 2 oktober 2000 verzelfstandigd. Henry Schacht startte als voorzitter van de raad van toezicht. De eerste CEO was Don Peterson, die eerder werkte als CFO bij Lucent.[2] Het aandelensymbool van Avaya was AV en de handel startte bij een beginkoers van twintig dollar per aandeel.[3] Vóór deze verzelfstandiging was het bedrijf meer dan een eeuw eigendom van Western Electric en AT&T.

Overname van Tenovis[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2004 vond de overname plaats van de Duitse telecommunicatieonderneming Tenovis voor 635 miljoen dollar. Tenovis telde 5.400 medewerkers. Bij Tenovis vond een omvangrijke herstructurering plaats door de integratie met de Avaya-groep. Dit proces omvatte tevens de oprichting van enkele dochterondernemingen die taken als installatie en service overnamen. Andere afdelingen werden verzelfstandigd en ook vond een reductie van het personeelsbestand plaats. Medio 2006 telde Avaya 4500 medewerkers in Europa. In het boekjaar 2007/2009 waren dat er circa 3560 in Duitsland. Begin 2010 telde Avaya 2900 medewerkers.

Overname door investeerders[bewerken | brontekst bewerken]

Louis D'Ambrosio werd in 2006 CEO en president van Avaya. [4] Hij trad in juni 2008 om gezondheidsredenen af. Op 26 oktober 2007 namen de investeringsmaatschappijen Silver Lake Partners en Texas Pacific Group (TPG) Avaya over voor 8,2 miljard dollar of 17,50 dollar per aandeel.[5] De aandelen zijn van de beurs gehaald. Er wordt sinds 26 oktober 2007 niet meer in gehandeld op de New York Stock Exchange (NYSE).

Overname van de zakelijke tak van Nortel[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 september 2009 werd bekend dat Avaya de winnaar was van de verkoop van de zakelijke divisie van Nortel. Het bod van 900 miljoen dollar van Avaya was geaccepteerd.[6] Avaya en Nortel rondden de verkoop officieel af op 21 december 2009. Avaya telt door de overname nu wereldwijd 19.000 medewerkers.[7]

Nieuwe IPO[bewerken | brontekst bewerken]

Avaya deed in juni 2011 een aanvraag voor een beursgang bij de US Stock Exchange supervisory commission SEC. Het bedrijf wil ongeveer een miljard dollar ophalen via de beursgang.[8]

Marktpositie[bewerken | brontekst bewerken]

Avaya wordt al jaren door de sector en door technologie-experts erkend als een leidende telecommunicatieleverancier met een sterke positie in de volgende markten:

  • Unified Communications en bedrijfstelefonie[9]
  • Contactcenters[10]
  • Enterprise Messaging Messaging[11]
  • Audio-conferencing[12]
  • Hardware-onderhoud[13]

Daarnaast plaatst Gartner Avaya in het leiderskwadrant op basis van visie en uitvoering:

  • Leaders Quadrant in "Gartner Magic Quadrant for Corporate Telephony, Worldwide", 2009[14]
  • Leaders Quadrant in "Gartner Magic Quadrant for Contact Center Infrastructure, Worldwide", 2008[10]

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Communicatieoplossingen voor kleine, middelgrote en grote bedrijven (PBX, telefoons, IP-telefonie, Unified Communications en contactcenters).
  • Datanetwerkoplossingen voor bedrijven en overheden (Ethernet-switching, WLAN, routing, toegangscontrole, beheer).
  • Installatie, beheer, onderhoud en consulting op het gebied van communicatieoplossingen en datanetwerken.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Avaya was sponsor van de 2006 FIFA World Cup in Duitsland[15] en van de Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver.[16]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Avaya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.