Antwerp FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Antwerp FC
Antwerp FC
Naam Royal Antwerp Football Club
Bijnaam The Great Old
"Ploeg Van 't Stad
Stamnummer 1
Opgericht 1880
Plaats Antwerpen
Stadion Bosuilstadion
Capaciteit 12.975
Aantal velden 5
Voorzitter Vlag van België Jan Michel
Eigenaar Vlag van België Patrick Decuyper
Manager Vlag van België Yorik Torreele
Trainer Vlag van België Wim De Decker
Begroting € 1.400.000 (2014-2015)
Competitie Eerste klasse B
Eindklassering Eerste Klasse B 2016/17: 3e
Prijzen Landskampioen (4): 1929 - 1931 - 1944 - 1957
Bekerwinnaar (2): 1955 - 1992
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Alternatief
Geldig voor 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Royal Antwerp Football Club (afgekort RAFC), of kortweg Antwerp, is de oudste Belgische professionele voetbalclub en is gevestigd in Deurne, Antwerpen. De clubkleuren zijn rood en wit. Antwerp werd opgericht in 1880 als de "Antwerp Athletic Club". Bij het toekennen van de stamnummers in 1926 was Antwerp de oudste nog bestaande club van België waardoor het bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond aangesloten is met stamnummer 1.

Sinds 1993 is Antwerp de laatste Belgische voetbalclub die een Europese Bekerfinale betwistte. Antwerp heeft ook sinds 1998 een samenwerkingsakkoord met Manchester United FC. In de zomer van 2016 meldde de club dat ook met de Chinese voetbalclub Shanghai SIPG een samenwerkingsakkoord was afgesloten. [1]

Sinds 2016 is Royal Antwerp FC, als oudste voetbalclub van België, lid van de Club of Pioneers.

De club speelt sinds 1923 in het Bosuilstadion (12.975 plaatsen).

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan en eerste seizoenen[bewerken]

Rond 1880 ontstond in Antwerpen de Antwerp Athletic Club. In deze sportclub werden verschillende sporten beoefend, zoals rugby, tennis, cricket en voetbal. Aanvankelijk bestond geen georganiseerde voetbalafdeling. Die kwam er vanaf 1887, onder de naam Antwerp Football Club, met een eigen penningmeester en secretaris, en eigen voorzitter vanaf 1889. Met het ontstaan van Brussels Football Club in 1889, kreeg men een tegenstander waar men regelmatig tegen speelde.

Antwerp Athletic Club ging failliet in 1892. Op 8 mei van datzelfde jaar ging Antwerp Football Club als zelfstandige organisatie door; op 11 mei werd ook Antwerp Cricket And LawnTennis opgericht. Beide clubs deelden het volgende jaar dezelfde terreinen, tot het cricket in 1894 verdween uit Antwerpen. Een tennisafdeling sloot zich aan bij Antwerp FC.

Antwerp FC werd één van de stichtende leden van de UBSSA, de Belgische sportbond en latere Voetbalbond, opgericht op 11 augustus 1895. Antwerp nam als favoriet deel aan de allereerste competitie in 1895/96, maar moest uiteindelijk de allereerste titel laten aan FC Liégeois. Overigens speelde Antwerp toen nog in geel-zwart, om dan later, via zalmroze, naar rood-wit over te stappen. Ook de volgende jaren kon Antwerp helemaal niet meestrijden voor de titel, en stelde het sportief teleur, tot het seizoen 1899/1900. Dat seizoen eindigde de club op een gedeelde eerste plaats met Racing Club de Bruxelles. Een testwedstrijd in Leuven moest beslissen wie kampioen werd. Antwerp verloor met 1-0 na een own goal, en pakte zo naast de titel.

Maas- en Scheldebeker[bewerken]

De beste voetballers van Antwerpen en Rotterdam speelden tussen 1909 en 1959 een jaarlijkse onderlinge wedstrijd om de Maas- en Scheldebeker. Afgesproken werd om de wedstrijd om de beurt in De Bosuil (Royal Antwerp Football Club) in Antwerpen en op Het Kasteel (Sparta Rotterdam) in Rotterdam te spelen. De beker werd in 1909 ter beschikking gesteld door Antwerpenaar P. Havenith en Rotterdammer Kees van Hasselt.

Jaren 1900-'10: Begin van rivaliteit met Beerschot[bewerken]

In mei 1900 kende het voetbal in Antwerpen een groot conflict. Een groot deel van de spelers van Antwerp trok naar het pas opgerichte Beerschot AC. Dat Beerschot zou de volgende twee seizoenen ook telkens op een tweede plaats stranden. Antwerp daarentegen, ging in 1900/01 vrijwillig in de Eerste Afdeling (toen de Tweede Klasse) spelen, om te herstellen van het verdwijnen van zoveel spelers. Na één seizoen keerde Antwerp terug, maar kon er jarenlang geen rol van betekenis spelen. In 1903 ging de ploeg spelen op een terrein aan de Kruisstraat; vijf jaar later verhuisden ze naar de Broodstraat, waar ze voor het eerst eigenaar werden.

Na de Eerste Wereldoorlog kenden de Antwerpse clubs geleidelijk aan meer succes. Het was echter concurrent Beerschot dat in 1922 als eerste club uit de stad met een landstitel ging lopen. Antwerp FC eindigde dat jaar als derde, op amper twee puntjes. Ondertussen had Antwerp in 1920 de koninklijke titel gekregen en heette sindsdien Royal Antwerp FC.

Jaren 1920-'30: Eerste twee titels en verhuis naar de Bosuil[bewerken]

Antwerp keek opnieuw uit naar nieuwe terreinen. Men had een groot (30 ha) en open terrein op het oog in Deurne, nabij de lusttuin Bosschuil. Er ontstond onenigheid binnen de club. Een groep binnen het bestuur, met onder meer voorzitter Henri Elebaers en Alfred Verdyck, haalden met één stem de meerderheid voor hun plan om enkel de 8 hectare op te kopen die nodig was voor de uitbouw van de nieuwe infrastructuur. Anderen en geldschieters daarentegen hadden het volledige terrein willen kopen, en zouden de overige oppervlakte gebruiken voor andere winstgevende projecten. Dit was echter in strijd met de regels van de Voetbalbond, die geen commerciële activiteiten toestond. Het Bosuilstadion werd ingewijd op 1 november 1923 met een wedstrijd tussen België en Engeland, die 40.000 toeschouwers aantrok.

Ondanks dit nieuwe grote stadion kende Antwerp nog problemen. Stadsrivaal Beerschot bleef de betere club in Antwerpen en pakte nog enkele landstitels in de jaren twintig. Ook op extra-sportief gebied bleven de conflicten in de club voortduren. De investeerders en eigenaars wilden professioneel worden, gebaseerd op het Engels model. Professionalisme was in die tijd echter nog niet toegelaten door de Voetbalbond, en het bestuur verkoos dan ook amateur te blijven. De eigenaars van de officiële naam en het Bosuilstadion weigerden nog de toegang tot het stadion. Met een jonge ploeg, en met de naam L'Antwerp, speelde men zo het seizoen 1928/29. De thuiswedstrijden werd afgewerkt op de naburige terreinen van Beerschot AC en van Berchem Sport. Toch wist Antwerp met deze ploeg in 1929 zijn allereerste landstitel binnen te halen. Antwerp was samen met Beerschot op een eerste plaats geëindigd. Een testwedstrijd op het terrein van Racing Mechelen moest over de titel beslissen; Antwerp won met 2-0. De partijen binnen de club verzoenden zich opnieuw, en men ging weer als Royal Antwerp FC in het eigen Bosuilstadion spelen.

Antwerp kon in 1930 bijna zijn titel verlengen, maar strandde als tweede op één puntje van kampioen RCS Brugeois. Het jaar nadien, in 1930/31, was het echter opnieuw raak, en haalde Antwerp zijn tweede landstitel binnen. Het jaar nadien strandde men opnieuw als tweede op slechts één puntje, ditmaal van kampioen en provinciegenoot Liersche SK.

Antwerp bleef meestrijden in de top tijdens de jaren dertig. Halverwege de jaren 30 ontstond een nieuw conflict in de club. In 1934 was de Hongaarse trainer Ignace Molnar binnengehaald. Onder die trainer was het seizoen 1935/36 slecht van start gegaan, maar de terugronde was voor Antwerp een erg sterke periode. Die werd al ingezet met een 7-1 zege tegen de uittredende kampioen Union Royale Saint-Gilloise. Antwerp zou uiteindelijk het seizoen afsluiten met 99 gescoorde doelpunten in 26 wedstrijden; dit waren er 37 meer dan kampioen Daring Club de Bruxelles. Toch werd Molnar door het bestuur ontslagen.

Jaren 1940-'50: 3e en 4e Titel en de eerste Bekerwinst[bewerken]

Er ontstond onenigheid tussen de spelers en het bestuur. Het volgende seizoen slaagde de ploeg er niet in aan te knopen met de sterke prestaties van het vorige seizoen, en werd een modale middenmoter. Na een 7-1-verlies bij Standard Club Liège, werden verschillende pro-Molnar spelers van opzettelijk slecht spelen beschuldigd, en geschorst door het bestuur. Ze verlieten de club, en richtten Antwerp Boys op, waar ook andere voormalige en actieve Antwerpspelers naartoe trokken. Die nieuwe club sloot zich aan bij de Vlaamse Voetbalbond, een met de KBVB concurrerende bond. Die ploeg zou er enkele malen kampioen worden.

De eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog werd geen competitie gespeeld, of werden provinciale kampioenschappen gespeeld met een irreguliere nationale eindronde. Vanaf 1941 werden de normale competities hervat. Antwerp bleef één van de betere clubs, en slaagde er zo in 1943/44 in zijn derde landstitel te pakken. Het volgende seizoen werd door de gevechten tijdens de Bevrijding niet gespeeld. Het eerste seizoen na de oorlog (1945/46) kon Antwerp weliswaar zijn titel niet verlengen; het eindigde tweede na RFC Malinois. Tegen de jaren 50 was Antwerp weer een middenmoter geworden.

In 1955 slaagde de club er echter opnieuw in een prijs te pakken. Antwerp won bij zijn 75-jarig bestaan zijn eerste Beker van België, na een 4-0 winst tegen Waterschei SV Thor. In het volgende competitieseizoen 1955/56 wist men ook nog eens tweede te worden. Antwerp streed opnieuw mee aan de top. In 1957 pakte Antwerp zo zijn vierde landstitel, met 6 punten voorsprong op het in die tijd erg succesvolle RSC Anderlecht. Het jaar nadien wist Antwerp bijna zijn titel te verlengen. Antwerp eindigde met evenveel punten als Standard Club Liégeois. Bij gelijke punten was het in die tijd echter de ploeg met de minste nederlagen die eerste werd. Standard had slechts vier wedstrijden verloren, Antwerp vijf. Zo greep Antwerp in 1958 net naast de titel. Antwerp speelde dat jaar wel voor het eerst Europees. In de Europacup trof men Europese topclub Real Madrid. Na een 1-2 nederlaag thuis voor 55.000 toeschouwers, ging Antwerp ook in Madrid met 6-0 onderuit.

Jaren 1960: Magere jaren en de eerste degradatie[bewerken]

Antwerp eindigde nog een paar maal bovenaan in het begin van de jaren 60, maar moest in 1964/65 plots vechten tegen degradatie. Uiteindelijk eindigde Antwerp met twee punten voor de twee degraderende ploegen. Antwerp redde zich na onder meer een 1-0 zege tegen uiteindelijke degradant KFC Diest op de voorlaatste speeldag. Antwerp bleef echter wisselvallig. Uiteindelijk eindigde Antwerp in 1968 als voorlaatste. Voor het eerst in zijn geschiedenis moest Antwerp verplicht degraderen uit de Eerste Klasse. De oorzaak werd gezocht bij de terughoudendheid van het clubbestuur zich aan te passen aan het groeiend professionalisme in het Belgisch voetbal. Voorzitter Fernand Collin nam ontslag en een nieuw bestuur zou proberen de toekomst van de club te verzekeren.

Het eerste seizoen in Tweede Klasse was erg slecht. Antwerp eindigde ver onderaan, en werd pas 12de op 16 clubs. Het seizoen nadien eindigde Antwerp echter tweede, met evenveel punten als kampioen KFC Diest, en verdiende zo weer een promotie naar de hoogste afdeling in 1970.

Jaren 1970 - '80: Ups en Downs en het wonder van Vitosha[bewerken]

In 1970/71 kon Antwerp met geluk een degradatie vermijden. In de loop van het seizoen was de latere kampioen Standard met 0-2 bij Antwerp komen winnen. Standard had echter 4 buitenlanders opgesteld, één meer dan toegelaten. Na een klacht kreeg Antwerp een 5-0-overwinning met de bijhorende twee punten toegekend. Uiteindelijk bleek op het einde van het seizoen Antwerp met amper één puntje voorsprong te eindigden op de voorlaatste, Charleroi SC. Die twee punten bleken zo een belangrijk aandeel te hebben gehad in het behoud van de ploeg in de hoogste afdeling.

Antwerp kon uiteindelijk langzaam weer opklimmen. In 1973/74 werd shirtsponsoring ingevoerd in België. Bell Telephone werd de eerste sponsor die verscheen op het shirt van Antwerp. Dat jaar bereikte men de halve finale van de Belgische Beker. Bovendien sloot men het seizoen weer af op een tweede plaats, op amper twee punten van kampioen Anderlecht. Ook in 1975 werd men tweede, weliswaar op ruime achterstand van RWDM. In de Beker bereikte Antwerp dat jaar de finale, na onder meer de uitschakeling van datzelfde RWDM. Uiteindelijk was het Anderlecht dat met 1-0 de bekerwinst pakte.

Het seizoen nadien startte Antwerp als één van de favorieten. Het schakelde in de UEFA Cup ook Aston Villa uit. Onder andere door een hoop blessureleed eindigde men het seizoen uiteindelijk in de middenmoot. Antwerp bleef de komende seizoenen meestal in de middenmoot spelen. In 1987 eindigde men zelfs even boven de degradatiezone. Het jaar nadien, onder trainer Georg Kessler, zette Antwerp echter onverwacht sterke prestaties neer. Antwerp werd ongeslagen herfstkampioen. Na de winterstop ging het echter iets minder, en uiteindelijk strandde men samen met KV Mechelen op amper twee punten van kampioen Club Brugge. Antwerp kon het seizoen nadien echter niet doorgaan op dit elan: het werd Europees vroeg uitgeschakeld en kon in de competitie nog net een Europees ticket bemachtigen op het einde van het seizoen.

Dat volgende Europees seizoen in de UEFA Cup 1989/90 zette de ploeg een memorabele prestatie neer tegen het Bulgaarse Vitosha Sofia (het Mirakel van Vitosha). Antwerp had in Bulgarije 0-0 gelijk gespeeld. Bij de terugwedstrijd kwam Antwerp echter al gauw op achterstand. Twintig minuten voor tijd verloor men na een blessure ook Franky Dekenne als elfde man. Een minuut voor het eind stond Antwerp 1-3 achter. Na de blessure werd echter 6 minuten extra speeltijd gegeven. Antwerp scoorde nog drie maal in die minuten, en plaatste zich zo in extremis voor de volgende ronde. In de volgende rondes schakelde Antwerp recente UEFA-bekerfinalisten Dundee United en VfB Stuttgart uit om uiteindelijk in de kwartfinales tegen 1. FC Köln te stranden. Ook in de nationale competitie pakte men weer een Europees ticket.

Jaren 1990: Tweede Bekerwinst en Europese Finale[bewerken]

In 1991 werd het oude Bosuilstadion grondig verbouwd, en werden onder meer 800 business-seats ingericht. In 1992 was Antwerp succesvol in de Beker van België. KV Mechelen werd verslagen na strafschoppen. Pas de 22ste strafschop bracht de beslissing. 37 jaar na de eerste bekerwinst, en 35 jaar na de laatste titel, haalde Antwerp weer een trofee binnen.

Dankzij die bekerwinst speelde Antwerp in 1992/93 in de Europese Beker voor Bekerwinnaars. Antwerp was er succesvol, en stootte door naar de finale. De finale werd gespeeld tegen het Italiaanse AC Parma, in het Engelse Wembleystadion, maar werd weliswaar met 3-1 verloren.

Antwerp eindigde in de competitie nog een paar jaar in de subtop, maar kon Europees geen successen meer boeken. In de competitie eindigde men in 1995 zelfs maar net boven de degradatiezone. Bovendien waren er problemen met het stadion. Zo liet in augustus 1995 de stad Antwerpen een tribune een tijd sluiten wegens de instabiliteit van de dakconstructie. Het volgend jaar bleven de affaires rond het stadion aanslepen en volgde een nieuwe sluiting. Een derde sluiting volgde eind 1997. Ook sportief gezien kende Antwerp weinig succes. 1997/98 eindigde men afgetekend op de laatste plaats, en Antwerp degradeerde opnieuw naar Tweede Klasse. De tweede staantribune werd gesloopt, en Antwerp kreeg geen steun voor de bouw van een nieuw stadion. De club ging wel een samenwerking aan met het Engelse Manchester United. Beloftevolle jongeren van de Engelse club zou bij Antwerp speelkans krijgen en ervaring opdoen in competitie alvorens terug te keren naar Engeland.

Jaren 2000: Val naar tweede klasse[bewerken]

Antwerp strandde zijn eerste nieuwe seizoen in Tweede Klasse al op een tweede plaats. Ook via de eindronde kon men echter geen promotie afdwingen. Het volgende seizoen was het wel raak. Antwerp won de Tweede Klasse in 1999/2000, en keerde terug naar de hoogste afdeling. Antwerp kon in Eerste Klasse echter moeilijk bevestigen, en in 2004 werd het opnieuw laatste. Opnieuw zakte men naar Tweede Klasse.

Seizoen 2007-2008 was opnieuw een tegenvaller voor de Great Old. Opnieuwe knokte de ploeg zich in de eindronde en eindigde 2e. AFC Tubeke promoveerde naar de Belgische eerste klasse.

In het seizoen 2008-2009 liep het ook niet altijd van een leien dakje. Onder leiding van Dimitri Davidovic kon Antwerp geen aansluiting vinden bij de top van het klassement. Davidovic werd dan ook in februari vervangen door zijn assistent Ratko Svilar. Svilar wist met dezelfde ploeg een reeks van dertien wedstrijden zonder nederlaag te realiseren en eindigde alsnog 3de in de eindstand. RAFC was daarmee geplaatst voor de eindronde. Ook dit jaar slaagde de Great Old er niet in om via deze weg de promotie af te dwingen. Roeselare won de eindronde en bleef zo alsnog in de Jupiler Pro League.

Op 24 november 2009 nam Ratko Svilar ontslag als trainer van de ploeg na tegenvallende resultaten. Royal Antwerp FC heeft Colin Andrews (tijdelijk) aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van RAFC. Na het lichte verlies tegen R. Standard de Liége in de beker van België eind oktober 2010 kon Antwerp 6 wedstrijden achtereen niet meer winnen en mocht Andrews vertrekken. Bart De Roover werd zijn opvolger en leidde de ploeg bijna naar de eindronde. Hij bleef trainer in het seizoen 2011/2012. Nadien volgden Dennis Van Wijk en Jimmy Floyd Hasselbaink (sinds 2013).

2010-2015: Groep Verhaeghen[bewerken]

Royal Antwerp FC verkeerde sinds de degradatie in financiële problemen. Dit leidde tot een conflict tussen voorzitter Wauters en bestuurslid Collin. In augustus 2011 werd er nieuw leven in de club geblazen. De groep rond Jos Verhaeghen, die eerder Germinal Ekeren groot maakte en het zieltogende K. Beerschot AC opkocht, gaf de club een financiële injectie en stelde Gunther Hofmans aan als sportief directeur. Eddy Wauters bleef nog even voorzitter maar werd begin 2012 uit het bestuur gezet. Jan Michel werd de nieuwe voorzitter van Antwerp FC.

Sinds het begin van het seizoen 2013-2014 werd een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen de investeringsgroep rond makelaar Saif Rubie en RAFC, wat leidde tot het aanstellen van een nieuwe trainer, Jimmy Floyd Hasselbaink, en het aantrekken van een hele reeks nieuwe spelers. Na 26 speeldagen stond RAFC dat seizoen op de achtste plaats in het klassement met 37 punten zonder enig uitzicht op een plaats in de eindronde. Op 1 maart 2014 werd de thuiswedstrijd tegen STVV ontsierd door een uit de hand gelopen supportersactie. Uit protest tegen het beleid en de slechte resultaten kwam een groot deel van de supporters pas 15 minuten na aanvang van de match op tribune 2 postvatten. Meteen werd er Bengaals vuur afgestoken en op het terrein gegooid. Enkele supporters klommen over de omheining en betraden het veld. De scheidsrechter legde de wedstrijd daarop stil. Nadien kon de wedstrijd toch nog een tiental minuten hervatten totdat er weer een salvo Bengaals vuur op het terrein werd gegooid. De scheidsrechter gelastte door deze aanhoudende acties de wedstrijd definitief af met een 0-5 forfait uitslag voor RAFC als gevolg. Uiteindelijk werden er vijf heethoofden opgepakt door de politie.

Het seizoen 2014-2015 ging ook niet goed van start. Onder de nieuwe trainer, Richard Stricker, stond Antwerp halverwege het seizoen op de elfde plaats. Wel heeft Antwerp geld voor de renovatie van tribune 1 van het Bosuilstadion.

2015-...: nieuw bewind onder Patrick Decuyper[bewerken]

Vanaf het seizoen 2015-2016 staat de club onder leiding van de nieuwe voorzitter Patrick Decuyper. Decuyper is een West-Vlaamse zakenman die eerder ook al Zulte Waregem onder zijn hoede had. Met de komst van Decuyper kwam er ook een nieuwe entourage mee naar Antwerp. David Gevaert werd de nieuwe trainer, met Johan Lauryssen als assistent. Nieuwe spelers kwamen het elftal versterken, waardoor Antwerp in oktober 2015 de 1ste periodetitel won. Ook Tribune 1 werd na een grondige renovatie opnieuw geopend. Antwerp strandde uiteindelijk op de derde plaats en bleef in tweede klasse. Voor het seizoen 2016-2017 werd Frederik Vanderbiest aangeworven als trainer. Vanderbiest werd ontslagen en vervangen door interim-trainer Wim De Decker. De Decker werd na één wedstrijd opgevolgd door het duo John Bico-David Gevaert. Ne slechts een maand stapte Gevaert zelf op omdat die zich niet kon vinden in het sportieve bestuur. Hierna nam Sadio Demba over, die op zijn beurt weer werd vervangen door Wim De Decker.

Op 11 maart 2017 behaalde Antwerp de titel in Eerste klasse B na de promotiewedstrijd tegen KSV Roeselare. De club kreeg echter geen licentie voor profvoetbal in het seizoen 2017-18 en degradeert daardoor in principe naar de Eerste Klasse amateurs.[2]

Antwerp FC per seizoen[bewerken]

Erelijst[bewerken]

Belgisch landskampioenschap

winnaar (4): 1928/29, 1930/31, 1943/44, 1956/57
tweede (11): 1895/96, 1924/25, 1929/30, 1931/32, 1932/33, 1945/46, 1955/56, 1957/58, 1962/63, 1973/74, 1974/75

Beker van België

winnaar (2): 1955, 1992
finalist (1): 1975

Belgische Supercup

finalist (1): 1992

Eerste klasse B (voetbal België)

winnaar (2): 2000, 2017

Europese Beker voor Bekerwinnaars

finalist (1): 1993

Individuele trofeeën

Verschillende spelers en trainers behaalden een trofee toen ze lid waren van de club:
Topscorer (6)
1931 (Joseph Van Beeck), 1933 (Guillaume Ulens), 1936 (Florent Lambrechts), 1939 (Jozef Wagner), 1975 (Alfred Riedl), 1988 (Francis Severeyns)
Belgische Gouden Schoen (2)
1956 (Vic Mees), 1966 (Wilfried Van Moer)
Trainer van het Jaar (2)
1988 (Georg Kessler), 1993 (Walter Meeuws)

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker
van België
  I D.I D.II P.II      
Als Antwerp FC (Antwerp Football Club)
1895/96 2       Coupe de Championnat 14 Antwerp nam deel aan het allereerste Belgisch Kampioenschap
1896/97 3       Coupe de Championnat 13
1897/98 5       Coupe de Championnat 2
1898/99 5       Coupe de Championnat 2
1899/00 2       Coupe de Championnat 14
1900/01   KF 1   Divison 1 Antwerp trad vrijwillig aan in tweede afdeling. Het kwalificeerde zich voor het eindtoernooi maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld.
1901/02 3       Ere Afdeling A 12 Antwerp werd opnieuw toegelaten tot de Ere Afdeling. Antwerp kon zich niet kwalificeren voor de eindronde.
1902/03 3       Ere Afdeling A 4 Antwerp kon zich niet kwalificeren voor de eindronde.
1903/04 4       Ere Afdeling A 11 Antwerp kon zich niet kwalificeren voor de eindronde.
1904/05 10       Ere Afdeling 9
1905/06 7       Ere Afdeling 14
1906/07 5       Ere Afdeling 20
1907/08 6       Ere Afdeling 18
1908/09 8       Ere Afdeling 15
  I II P.I P.II Vanaf 1909/10 zijn er 2 nationale niveaus Beker
1909/10 9       Ere Afdeling 14
1910/11 7       Ere Afdeling 21
1911/12 6       Ere Afdeling 20 1/8
1912/13 9       Ere Afdeling 19 1/4
1913/14 9       Ere Afdeling 17 1/8
          Door de Eerste Wereldoorlog werden er vanaf 1914 tot 1919 geen competities georganiseerd.
1919/20 4       Ere Afdeling 27
Als R. Antwerp FC (Royal Antwerp Football Club)
1920/21 9       Ere Afdeling 20
1921/22 3       Ere Afdeling 37
1922/23 5       Ere Afdeling 34
1923/24 7       Ere Afdeling 25
1924/25 2       Ere Afdeling 34
1925/26 7       Ere Afdeling 28
  I II III P.I Vanaf 1926/27 zijn er 3 nationale niveaus Beker
1926/27 11       Ere Afdeling 22 Antwerp nam niet deel aan de Bekercompetitie --
1927/28 7       Ere Afdeling 24
1928/29 1       Ere Afdeling 39 1e landstitel na 2-0 winst in een testwedstrijd tegen R. Beerschot AC
1929/30 2       Ere Afdeling 36
1930/31 1       Ere Afdeling 37 2e landstitel
1931/32 2       Ere Afdeling 36
1932/33 2       Ere Afdeling 36
1933/34 5       Ere Afdeling 27
1934/35 5       Ere Afdeling 30 1/4
1935/36 4       Ere Afdeling 32
1936/37 8       Ere Afdeling 26
1937/38 4       Ere Afdeling 28
1938/39 8       Ere Afdeling 23
1939/40 2         Door de Tweede Wereldoorlog werd de competitie stopgezet. Antwerp stond op dat moment tweede na K. Liersche SK.
1940/41 5       Ere Afdeling A 10 Door WOII werd dit een officieuze competitie. Antwerp kon zich niet kwalificeren voor de eindfase.
1941/42 3       Ere Afdeling 33
1942/43 5       Ere Afdeling 35
1943/44 1       Ere Afdeling 49 3e landstitel
1944/45           Door WOII speelde Antwerp dat seizoen geen competitievoetbal.
1945/46 2       Ere Afdeling 49
1946/47 4       Ere Afdeling 45
1947/48 4       Ere Afdeling 35
1948/49 9       Ere Afdeling 27
1949/50 6       Ere Afdeling 36    
1950/51 6       Ere Afdeling 34    
1951/52 3       Ere Afdeling 40    
  I II III IV Vanaf 1952/53 zijn er 4 nationale niveaus Beker
1952/53 12       Eerste Klasse 27    
1953/54 7       Eerste Klasse 31   5R
1954/55 10       Eerste Klasse 30 1e Beker van België na winst tegen K. Waterschei SV Thor W
1955/56 2       Eerste Klasse 39 1/2
1956/57 1       Eerste Klasse 49 4e landstitel  
1957/58 2       Eerste Klasse 44  
1958/59 6       Eerste Klasse 33  
1959/60 8       Eerste Klasse 32    
1960/61 9       Eerste Klasse 29  
1961/62 3       Eerste Klasse 40  
1962/63 2       Eerste Klasse 40  
1963/64 6       Eerste Klasse 35 1/4
1964/65 13       Eerste Klasse 24 1/16
1965/66 10       Eerste Klasse 29 1/8
1966/67 5       Eerste Klasse 32 1/32
1967/68 15       Eerste Klasse 21 Degradatie door voorlaatste plaats in de competitie. 1/16
1968/69   12     Tweede Klasse 26 1/4
1969/70   2     Tweede Klasse 39 Promotie door tweede plaats in de competitie 1/8
1970/71 13       Eerste Klasse 24 1/16
1971/72 12       Eerste Klasse 25 1/8
1972/73 7       Eerste Klasse 31 1/16
1973/74 2       Eerste Klasse 39 1/2
1974/75 2       Eerste Klasse 52 Finale
1975/76 11       Eerste Klasse 34 1/8
1976/77 7       Eerste Klasse 35 1/8
1977/78 8       Eerste Klasse 36 1/8
1978/79 7       Eerste Klasse 35 1/32
1979/80 13       Eerste Klasse 28 1/16
1980/81 9       Eerste Klasse 33 1/4
1981/82 5       Eerste Klasse 43 1/2
1982/83 3       Eerste Klasse 46 1/8
1983/84 8       Eerste Klasse 35 1/4
1984/85 7       Eerste Klasse 39 1/16
1985/86 9       Eerste Klasse 35 1/8
1986/87 14       Eerste Klasse 26 1/16
1987/88 3       Eerste Klasse 49 5R
1988/89 5       Eerste Klasse 42 1/8
1989/90 4       Eerste Klasse 43 1/32
1990/91 7       Eerste Klasse 36 1/4
1991/92 5       Eerste Klasse 41 2e Beker van België na winst tegen KV Mechelen W
1992/93 5       Eerste Klasse 41 1/8
1993/94 5       Eerste Klasse 39 1/4
1994/95 16       Eerste Klasse 24 1/4
1995/96 13       Eerste Klasse 42 invoering driepuntensysteem 1/2
1996/97 6       Eerste Klasse 53 1/16
1997/98 18       Eerste Klasse 25 1/4
1998/99   2     Tweede Klasse 69 vierde met 5 punten in eindronde met KFC Verbroedering Geel, KFC Turnhout en RAA Louviéroise 5R
1999/00   1     Tweede Klasse 80 1/8
2000/01 12       Eerste klasse 40 1/8
2001/02 16       Eerste klasse 31 1/8
2002/03 12       Eerste Klasse 34 1/4
2003/04 18       Eerste Klasse 27 1/8
2004/05   4     Tweede Klasse 50 derde met 4 punten in eindronde met KSV Roeselare, KFC Verbroedering Geel en KV Red Star Waasland 1/16
2005/06   7     Tweede Klasse 49 4R
2006/07   4     Tweede Klasse 60 tweede met 10 punten in eindronde met YR KV Mechelen, K. Lierse SK en KV Kortrijk 1/4
2007/08   5     Tweede Klasse 59 tweede met 12 punten in eindronde met AFC Tubize, KVSK United en OH Leuven 5R
2008/09   3     Tweede Klasse 61 vierde met 5 punten in eindronde met KSV Roeselare, FCV Dender EH en K. Lierse SK 4R
2009/10   8     Tweede Klasse 47 1/16
2010/11   6     Tweede Klasse 50 1/16
2011/12   10     Tweede Klasse 43 1/16
2012/13   10     Tweede Klasse 45 5R
2013/14   7     Tweede Klasse 49 4R
2014/15   10     Tweede Klasse 42 1/16
2015/16   3     Tweede Klasse 62 1/8
  1A 1B 1Am 2Am Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus Beker
2016/17   3     Eerste Klasse B 49 Antwerp won de tweede periode en versloeg in de daaropvolgende titelstrijd KSV Roeselare (3-1, 1-2). 1/16
2017/18       Eerste Klasse A

In Europa[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van Antwerp FC voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Antwerp FC speelde sinds 1957 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1957/58
1992/93
1974/75, 1975/76, 1983/84, 1988/89, 1989/90, 1990/91, 1993/94, 1994/95
1997
1964/65, 1965/66, 1966/67, 1967/68

Seizoen 2016-17[bewerken]

Spelerskern 2016-2017[bewerken]

No. Naam Nationaliteit Geboortedatum
Keepers
1 Nicaise Kudimbana Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa Vlag van België België 21 januari 1987
89 Kevin Debaty Vlag van België België 12 juni 1989
30 Antonijo Jezina Vlag van Kroatië Kroatië 5 juni 1989
26 Jordy Huysmans Vlag van België België 4 juni 1996
Verdedigers
2 Dimitri Daeseleire Vlag van België België 18 mei 1990
3 Maxime Biset Vlag van België België 26 maart 1986
4 Steve Colpaert Vlag van België België 13 september 1986
5 Jannes Vansteenkiste Vlag van België België 17 februari 1993
8 Joren Dom Vlag van België België 29 november 1989
16 Jordy Verstraeten Vlag van België België 9 januari 1996
25 Alexander Corryn Vlag van België België 3 januari 1994
27 Frédéric Duplus Vlag van Frankrijk Frankrijk 7 april 1990
29 Michiel Jaeken Vlag van België België 3 oktober 1995
6 Isaac Koné Vlag van Frankrijk Frankrijk 3 januari 1991
Middenvelders
9 Stallone Limbombe Vlag van België België 26 maart 1993
10 Fabien Camus Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Tunesië Tunesië 28 februari 1985
11 Joeri Dequevy Vlag van België België 27 april 1988
15 Johanna Omolo Vlag van Kenia Kenia 31 juli 1987
17 Mamoutou N'Diaye Vlag van Mali Mali 15 maart 1990
20 Geoffry Hairemans Vlag van België België 21 oktober 1991
26 Younes Teghmas Vlag van België België 15 januari 1999
40 Stephen Buyl Vlag van België België 2 september 1992
55 Tuur Dierckx Vlag van België België 9 mei 1995
38 Faris Haroun Vlag van België België 22 september 1985
Aanvallers
19 William Owusu Acheampong Vlag van Ghana Ghana Vlag van Portugal Portugal 13 september 1989
18 Björn Vleminckx Vlag van België België 1 december 1985
21 Michaël Lallemand Vlag van België België 11 februari 1993
23 Nico Binst Vlag van België België 20 mei 1992

Transfers 2016-2017[bewerken]

Inkomend[bewerken]

Uitgaand[bewerken]

Bekende oud-spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van Antwerp FC voor een uitgebreidere lijst met spelers

Trainers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van trainers van Antwerp FC voor een uitgebreidere lijst met trainers

Voorzitters[bewerken]

 • 1892-1893: Llelyn Evan Thomas
 • 1893-1894: Herbert Debenham
 • 1894-1895: Lewis Potter
 • 1895-1896: Edgard Flint
 • 1897-1898: F. Robyns
 • 1900-1906: Oscar W. Molkau
 • 1906-1907: Nagels
 • 1907-1908: François Verachtert
 • 1908-1928: Henri Elebaers
 • 1928-1929: Alfred Verdyck en Robert Heinz
 • 1929-1932: Henri Elebaers
 • 1934-1968: Fernand Collin
 • 1968-1969: Jos Lahou
 • 1969-2012: Eddy Wauters
 • 2012-heden: Jan Michel

Externe links[bewerken]