Feyenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Feijenoord (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Feyenoord, Feijenoord en Fijenoord.
Feyenoord

Competitiester

600px solid Black. -Red - white (F icon) logo.png
Naam Feyenoord Rotterdam
Bijnaam De club van het volk
De Stadionclub
De Trots van Zuid
Opgericht 19 juli 1908
Stadion De Kuip
Capaciteit 51.117[1]
Complex Varkenoord
Voorzitter Vlag van Nederland Gerard Hoetmer
Eigenaar 70% Stichting Feyenoord
30% Vrienden van Feyenoord
Algemeen directeur Vlag van Nederland Jan de Jong
Technisch directeur Vlag van Nederland Martin van Geel
Trainer Vlag van Nederland Giovanni van Bronckhorst
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland Qurrent
Begroting € 75 miljoen[2]
Competitie Vlag van Nederland Eredivisie
Website feyenoord.nl
Thuis
Uit
Geldig voor 2017/18
Icoontje huidige resultaten Feyenoord in het seizoen 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Feyenoord is een professionele voetbalclub uit Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub staat erom bekend een club van het volk te zijn. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat voornamelijk uit een rood-wit tenue. De voetbalploeg is een van de drie traditionele topclubs in Nederland.

Feyenoord won 15× het landskampioenschap, 12× de KNVB beker, 1× de Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2× de UEFA Cup en 1× de Wereldbeker. Mede doordat Feyenoord de eerste (en tot nu toe laatste) Nederlandse club was die internationaal een grote prijs won, speelt zij historisch gezien een vooraanstaande rol in het Nederlandse voetbal. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord op 10 juli 2017 op de 66e plaats met 23.212 punten.[3] Drie Nederlandse clubs staan hoger genoteerd (Ajax, PSV en AZ).[3]

Geschiedenis

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ontstaan

Eerste logo onder de naam Feyenoord (toen eigenlijk nog Feijenoord) uit 1912

Feyenoord (van 1912 tot 1971 gespeld als Feijenoord) is een voetbalclub met een lange historie. Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer voetbalclub 'Wilhelmina' opgericht. Er werd gespeeld in rode shirts met blauwe mouwen en witte broeken. In 1909 werd na fusie met 'Volharding' de naam veranderd in HFC (Hillesluisse Football Combinatie). HFC sloot zich aan bij de Rotterdamse Voetbalbond, maar omdat er in Haarlem al een club was die HFC (nu Koninklijke HFC) heette, moest de naam wederom veranderd worden. Het werd RVV Celeritas en gespeeld werd in horizontale geel-zwart gestreepte shirts en witte broek. In 1912 promoveerde Celeritas naar de NVB. Omdat er bij deze bond ook al een club was die deze naam droeg (HSV Celeritas), werd andermaal een nieuwe naam gekozen: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Tegelijkertijd kreeg het de rood-witte shirts met zwarte broek en zwarte kousen, zoals we ze nu nog steeds kennen. In augustus 1917 werd het nieuwe speelveld aan de Kromme Zandweg geopend met een wedstrijd tegen Be Quick Zutphen, die met 2-3 werd verloren.

Eerste successen

Bioscoopjournaal uit 1937. Opening van het Feijenoordstadion en vanaf 02:50 beelden van de openingswedstrijd tegen Beerschot FC (België).

Zestien jaar na de oprichting, drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse in 1921, vierde Feyenoord zijn eerste echte succes, het Nederlands landskampioenschap. Later volgden nog meer kampioenschappen, maar dat eerste kampioenschap vonden veel Feyenoorders toch het mooist van allemaal, vooral omdat de rollen definitief waren omgedraaid: de 'arbeiders' hadden de 'heren' verslagen. Hun club, hun Feyenoord, uit de boezem van het volk, was de beste van Nederland. Toen was het succesverhaal van de jaren die volgden begonnen. Net als in het kampioensjaar 1924, werd Feyenoord in de rest van de jaren twintig nogmaals enkele keren afdelingskampioen, maar een landstitel volgde alleen nog in 1928. In 1930 werd voor het eerst de KNVB beker gewonnen. Vijf jaar later lukte het Feyenoord om dit kunstje te herhalen, ditmaal in de finale tegen HVV Helmond. In de jaren dertig en veertig werden er 5 bekers en 7 landskampioenschappen gewonnen. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in zijn historie de dubbel (landskampioen en bekerwinnaar).

Gouden periodes

In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker. In 1974 veroverde Feyenoord de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club. In 1984 had Feyenoord een topjaar, toen het team zowel de beker als het landskampioenschap pakte. In de jaren negentig pakte Feyenoord twee landstitels, twee Supercups en enkele KNVB bekers. De club werd in 1978 opgesplitst in SC Feyenoord, de amateurtak, en Feyenoord Rotterdam, de proftak. Het zou tot december 2010 duren voordat de amateurtak en de proftak weer zouden fuseren.

Nieuwe millennium

Bekerviering op de Coolsingel in 2008

Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren negentig een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in het eigen Stadion Feijenoord, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup, iets wat in Nederland weinigen meer verwacht hadden.

Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in het Stadion Feijenoord een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde daags na de moord op Pim Fortuyn, een Rotterdamse volksheld, en maakte voor de Rotterdammers veel goed. In 2008 won Feyenoord de KNVB Beker door in de finale Roda JC te verslaan.

Uitsluiting UEFA Cup

Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bj de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0-overwinning voor Nancy.

Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar. Tottenham plaatste zich door de schorsing automatisch voor de volgende ronde.

Financiële problemen

Feyenoord-logo tot 2008

Na 2006 ging het vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB-beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzmán.

Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, maar dat risico pakte niet goed uit.

Logo in steen bij De Kuip

In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch lukte het via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax. Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken. Door de financiële problemen had Feyenoord onvoldoende mogelijkheden om de selectie voldoende te versterken. Feyenoord was noodgedwongen jeugdspelers in te brengen en transfervrije spelers aan te trekken. Dit vertaalde zich in moeizame sportieve prestaties, aangezien Feyenoord een groot deel van het seizoen in de onderste regionen van de ranglijst verkeerde.

Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, nam een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wilde de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee werd de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen.[4] Ondanks dat Feyenoord een groot deel van haar schuld had weggewerkt, meldde Eric Gudde dat er geen ruimte was voor versterkingen in de winterstop. Die kunden volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst werd.[5] Feyenoord slaagde erin om op te krabbelen op de ranglijst en de degratiezone te verlaten, maar eindigde uiteindelijk op de tiende plaats. De club haalde voor het nieuwe seizoen een nieuw technisch directeur binnen: Oud-Feyenoorder Martin van Geel.

Wederopstanding

Graziano Pellè

In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrekt Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente.[6] Op 13 juli 2011 stapt Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd.[7] De spelers zouden Been 'weggestemd' hebben.

Oud-Feyenoordspeler Ronald Koeman wordt door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel aangesteld als nieuwe trainer. Hij krijgt Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten, nadat ook Leon Vlemmings Feyenoord verliet. Onder leiding van het nieuwe technische trio weet een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De laatste keer dat Feyenoord Champions League speelde was in het seizoen 2002/03. De steunpilaren in het successeizoen waren zonder meer Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, Otman Bakkal en de van Manchester City gehuurde spits John Guidetti.

Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club is anno april 2012 gepromoveerd van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte heeft voor transfers, en niet meer onder curatele staat van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. Daarnaast werd Graziano Pellè voor één seizoen gehuurd van FC Parma. Pellè zou, nadat hij 27 keer scoorde in 29 wedstrijden, definitief overgenomen worden van Parma voor € 3.500.000.

In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Over twee wedstrijden verloor Feyenoord met 1-3. De club ging daarna naar de play-offs van de Europa League, daarin werd het gekoppeld aan Sparta Praag. Ook in deze tweeluik redden de Rotterdammers het niet (2-4 verlies), waardoor Feyenoord dus geen beloning kreeg na een goed seizoen.

In het seizoen 2012/13 doet Feyenoord na een inhaalrace lang mee om de titel, maar uiteindelijk wordt het 3e achter AFC Ajax en PSV. Daardoor begint het in de play-offs in de Europa League van het seizoen 2013/14. De smaakmaker van de ploeg is de defensie, alle basisverdedigers van Feyenoord zijn internationals. Op het middenveld breekt Tonny Vilhena definitief door, terwijl voorin toptalent Boëtius debuteert in De Klassieker met een goal.

In het seizoen 2013/14 begint Feyenoord met de slechtste competitiestart ooit. De eerste 3 competitiewedstrijden worden verloren tegen respectievelijk PEC Zwolle, FC Twente en Ajax. Hierna gaat het wel beter. In de beker bereikt Feyenoord de 4e ronde, waarin ze uitgeschakeld worden op bezoek in de Amsterdam ArenA (2-1 verlies). In de competitie is Feyenoord erg wisselvallig. Zo wordt er thuis verloren van Heracles, maar wordt er uit gewonnen bij Vitesse. Door de matige reeks in uitwedstrijden staat Feyenoord na 25 wedstrijden op de 4e plaats onder FC Twente, Ajax en SBV Vitesse. Europees gezien eindigt het seizoen 2013/14 al vroeg. De Rotterdammers nemen het op tegen Kuban Krasnodar, maar verliezen met 1-3 over twee wedstrijden. Op 1 februari 2014 maakte Ronald Koeman bekend dat hij na 3 jaar Feyenoord zijn aflopende contract niet zou verlengen.

Nieuwe start

Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten per 1 juli Ronald Koeman zou opvolgen als de nieuwe hoofdcoach, nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaanse op niets uitliepen. Ook waren er veel mutaties in het elftal. Waar dragende krachten als Graziano Pellè en Bruno Martins Indi vertrokken, kwamen er nieuwe spelers. Karim El Ahmadi keerde terug uit de Premier League, Jens Toornstra en Bilal Başaçıkoğlu kwamen over van respectievelijk FC Utrecht en SC Heerenveen en Kenneth Vermeer maakte de gewaagde overstap van aartsrivaal AFC Ajax naar Feyenoord. Ook huurde Feyenoord Colin Kâzım-Richards en trok het de transfervrije Khalid Boulahrouz aan. Hiermee plaatste Feyenoord zich voor het eerst in 7 jaar voor de groepsfase van de Europa League, het tweede Europese bekertoernooi wat voorheen UEFA Cup heette. Feyenoord drong zelfs door tot de 2e ronde, na een memorabele 2-0-overwinning tegen Sevilla FC. Feyenoord verloor in deze 2e ronde over 2 wedstrijden met 2-3 van AS Roma

Mede door het gebrek aan financiële middelen besloot Fred Rutten om na één jaar zijn contract niet te verlengen. Op 23 maart 2015 maakte Feyenoord haar nieuwe trainer bekend: Giovanni van Bronckhorst.

Na 8 jaar zonder prijs werd op 24 april 2016 beslag gelegd op de 12e KNVB-Beker. In de Eredivisie behaalde Feyenoord de 3e plek, ver achter Ajax en kampioen PSV. Op de volgende transfermarkt deed Feyenoord goede zaken. Contracten van basisspelers als Dirk Kuyt en Eljero Elia werden verlengd. Verder werd Nicolai Jørgensen voor ongeveer €3.500.000,- overgenomen van FC Kopenhagen en Brad Jones werd transfervrij aangetrokken van N.E.C. als vervanger van de geblesseerde doelman Kenneth Vermeer.

Het seizoen 2016/17 begon voortreffelijk, de eerste negen competitiewedstrijden werden gewonnen en Feyenoord versloeg Manchester United FC met 1-0 in de Europa League. Dat laatste met hulp van de arbitrage, want Nicolai Jørgensen die de beslissende assist gaf, stond duidelijk buitenspel.[8] Deze wedstrijd, net als alle andere Europese thuiswedstrijden van Feyenoord dat seizoen, werd gespeeld in een halflege Kuip. Deze maatregelen waren genomen om nieuwe straffen van de UEFA te voorkomen.[9] In diezelfde week werd er in Eindhoven gewonnen van regerend landskampioen PSV, 0-1. Het eerste puntverlies werd geleden in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 23 oktober 2016. Het werd 1-1 door doelpunten van Kasper Dolberg en Dirk Kuijt. Een week later werd thuis gelijk gespeeld tegen SC Heerenveen (2-2). Op 6 november verloor een gehavend elftal voor het eerst in seizoen 2016/17 in de Eredivisie; degradatiekandidaat Go Ahead Eagles was door een doelpunt van Jarchinio Antonia met 1-0 te sterk in Deventer. Europees liep het die periode niet en na nederlagen tegen Manchester United (4-0) en Fenerbahçe (0-1) liep voor Feyenoord het Europees avontuur ten einde. In de Eredivisie werden tussendoor grote zeges geboekt, zoals de 6-1 overwinning tegen Sparta en 0-4 tegen AZ. Met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax ging Feyenoord als koploper de winterstop in. De tweede seizoenshelft begon Feyenoord sterk. De eerste zeven competitiewedstrijden van 2017 werden gewonnen door Feyenoord. In Arnhem werd wel verloren van Vitesse in het toernooi om de KNVB Beker (2-0). Ook werd PSV thuis door een rommelig eigen doelpunt van PSV-keeper Jeroen Zoet met 2-1 verslagen. Op 5 maart was Sparta de eerste ploeg die Feyenoord na de winterstop in de Eredivisie wist te verslaan. Door een vroeg doelpunt van Mathias Pogba won Sparta met 1-0. Feyenoord richtte zich snel weer op. Er werd wederom ruim gewonnen van AZ met 5-2 en een week later werd in en tegen SC Heerenveen met 1-2 gewonnen. Vervolgens stond de Klassieker tegen Ajax op het programma. Na een vroeg doelpunt won Ajax uiteindelijk met 2-1. In de doordeweekse speelronde op 5 april 2017 werd Go Ahead Eagles vernederd en met een 8-0 nederlaag terug naar Deventer gestuurd. Echter, door een gelijkspel tegen PEC Zwolle was de voorsprong op Ajax geslonken tot op één punt. Na twee overwinningen op rij van Feyenoord en een nederlaag van achtervolger Ajax tegen PSV was de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan weer vier punten. Op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie kon Feyenoord op bezoek bij Excelsior Rotterdam kampioen worden, maar er werd met 3-0 verloren. Een week later op de laatste speeldag werd de ploeg alsnog kampioen door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De drie goals van Feyenoord werden gemaakt door aanvoerder Dirk Kuijt. Het betekende de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord en de eerste sinds 1999. Door het kampioenschap speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017. Na 90 minuten, met een stand van 1-1, won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal na een penaltyreeks.

Erelijst

De KNVB beker (12x) in de prijzenkast

Grote toernooien

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
0Trofeo-mini-copa-intercontinental-2.png 0Wereldbeker / Intercontinental Cup 1970
UEFA - Champions League.png Europacup I 1970
0UEFA Cup (adjusted).png0 UEFA Cup 1974, 2002
Intertoto.png Vriendschapsbeker / International Football Cup 1958, 1959, 1967, 1968, 1973
Nationaal
0Landskampioen Schaal.png Nederlands landskampioenschap 1 ster per 10 landstitels 15× 1924, 1928, 1936, 1938, 1940, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971,

1974, 1984, 1993, 1999, 2017

0KNVB Beker.svg KNVB beker 12× 1930, 1935, 1965, 1969, 1980, 1984, 1991, 1992, 1994, 1995,

2008, 2016

0Johan Cruijff Schaal.svg Nederlandse Supercup / Johan Cruijff Schaal 1991, 1999, 2017
Regionaal
0Zilveren Bal.png Zilveren Bal 1926, 1928, 1930, 1933, 1937, 1939, 1942, 1948, 2011
Afdelingskampioen Eerste Klasse 13× 1924, 1926, 1927, 1928, 1929, 1931, 1932, 1933, 1936, 1937,

1938, 1940, 1943

Afdelingskampioen overgangsklasse (2e klasse) 1921
Afdelingskampioen 3e klasse 1916

Kleine toernooien

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Paris Tournament 1 1973
Trofeo Columbino 1 1974
Villa de Bilbao Trofee 2 1974, 1976
Gazi Cup 1 2000
Maspalomas Cup 3 2001, 2002, 2003
Europe-America Tournament 1 2005
Nationaal
Amsterdam Tournament 1 1983
Kappa Cup 1 2004
Regionaal
Promotie naar 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond) 1 1910
Kampioen 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond) 1 1912
Concordiaan Beker 1 1912
Gouden Industriebeker 1 1921
Estafette rond Delft 1 1930
Sparta Paastoernooi 1 1934
Bevrijdingsbeker 1 1945
Prins Bernhardbeker 1 1955
AD (Rotterdam) Tournament 7 1978, 1979, 1982, 1984, 1988, 1989, 1990
Coen Moulijn memorial cup 1 2012 (oud-Feyenoord)

Competitieresultaten 1910–2018

2
2
1
3
3A
3
3A
2
1
3A
4
2C
4
1B
3
1B
3
1
2
1A
3
1A
1
2
1
1
1
1
3
1
1
1
3
2
1
1
1
2
1
6
2
1
5
6
2
2
2
6
8
1D
4
1C
5
1D
5
1D
7 C
5 B
6
11
5
2
1
1
4
4
1
2
2
2
1
2
1
2
2
1
2
2
4
10
2
4
4
6
2
1
3
3
3
6
4
11
8
3
1
2
4
3
2
4
1
3
2
3
3
3
4
3 (5)
7 (9)
6
7 (8)
4
10
2
3
2
4 (6)
3
1
5*
10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18

* Stand na 14 speelrondes

Hoofdklasse (profniveau)
Eerste klasse (profniveau)

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Punten sinds 1956

Een overzicht van de behaalde punten vanaf de oprichting van de Eredivisie in 1955/56 tot en met het heden, omgerekend naar 34 wedstrijden per seizoen en 3 punten voor een overwinning).

54
45
58
70
77
70
58
60
75
75
72
80
83
77
83
81
85
81
76
75
60
42
70
58
63
51
76
82
69
63
57
50
55
40
40
69
75
70
62
63
73
61
80
64
66
64
80
68
62
71
53
60
45
63
44
70
69
67
59
63
82
45*
65,8
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 gem.

* Puntenaantal na 14 speelrondes

Resultaten in Europese competities sinds 1956

x
x
x
x
x
x
16
4
32
x
31
x
x
64
1
32
8
32
1
16
64
8
x
x
16
4
16
x
32
32
64
32
16
x
64
x
4
8
16
8
4
16
24
64
16
PO
32
32
1
32
48
32
80
32
x
48
x
PO
x
VR
PO
PO
VR
32
x
48
32
56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
EC I / Champions League
EC II
UEFA Cup / Europa League
geen Europees voetbal
* Nog bezig

Vanaf het seizoen 1999/2000 is er een doorstroming van clubs uit de Champions League naar de UEFA Cup / Europa League.

UEFA rank sinds 1962

75
35
46
56
49
70
128
87
39
40
17
5
3
6
9
14
34
70
78
28
34
34
18
31
45
61
39
62
45
73
51
54
38
28
12
12
15
17
21
37
22
26
24
23
31
58
77
80
109
108
129
123
134
95
102
89
67*
62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18

* Stand per 18 augutus

In Europa

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Feyenoord speelt sinds 1967 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1961/62, 1962/63, 1965/66, 1969/70, 1970/71, 1971/72, 1974/75, 1984/85, 1997/98, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2012/13, 2014/15, 2017/18
1972/73, 1973/74, 1975/76, 1976/77, 1979/80, 1981/82, 1983/84, 1985/86, 1986/87, 1987/88, 1989/90, 1996/97, 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2008/09, 2010/11, 2012/13, 2013/14, 2014/2015, 2016/17
1980/81, 1991/92, 1992/93, 1994/95, 1995/96
1967, 1968, 1973
1968/69
1961/62, 1962/63, 1964/65, 1966/67
2002

Shirtsponsors en kledingmerken

Periode Kledingmerk Shirtsponsor [10]
1963-1970 Bukta / Jansen & Tilanus geen
1970-1978 Le Coq Sportif
1978–1982 Adidas
1982–1983 Adidas/Puma Gouden Gids
1983–1984 Puma
1984–1987 Opel
1987–1989 Hummel
1989–1990 HCS
1990-2000 Adidas Stad Rotterdam
Verzekeringen
2000–2004 Kappa
2004–2008 Fortis
2008–2009 Fortis ASR
2009–2013 Puma ASR Verzekeringen
2013¹ Diergaarde Blijdorp
2013-2014 Opel
2014-2017 Adidas
2017-2021 Qurrent
2021-2023

¹ Van januari t/m juni 2013 gunde ASR het hoofdsponsorschap aan Diergaarde Blijdorp.

Feyenoord 1

Bestuur

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van commissarissen
Gerard Hoetmer Vlag van Nederland Nederland President-commissaris 2015
Gérard Moussault Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2015
Herman van Drie Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2017
William Bontes Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2014
Directie
Jan de Jong Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur 2017
Martin van Geel Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur 2011
Mark Koevermans Vlag van Nederland Nederland Commercieel directeur 2009

Staf

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract
Technische staf
Giovanni van Bronckhorst Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2015 2019
Jan Wouters Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2015 2018
Jean-Paul van Gastel Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2011 2018
Khalid Benlahsen Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2016 2018
Roy Makaay Vlag van Nederland Nederland Spitsentrainer 2015 2018
Medische staf
Arno Philips Vlag van Nederland Nederland Fysieke trainer 2014 2020
Bas van Bentum Vlag van Nederland Nederland Fysieke trainer 2017 2018
Stijn Vandenbroucke Vlag van België België Revalidatietrainer 2017 2021
Fred Zwang Vlag van Nederland Nederland Verzorger 2009
René Dannenburg Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Stefan van Meenen Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut 2016
Casper van Eijck Vlag van Nederland Nederland Clubarts 2009
Rien Heijboer Vlag van Nederland Nederland Orthopedisch chirurg
Overige staf
Bas van Noortwijk Vlag van Nederland Nederland Teammanager 2007
Yori Bosschaart Vlag van Nederland Nederland Video-analist 2015
David van Maurik Vlag van Nederland Nederland Performance-analist 2015 2020
Carlo de Leeuw Vlag van Nederland Nederland Materiaalman 2003
Dirk Kuyt Vlag van Nederland Nederland Technisch manager in opleiding 2017

Selectie

1rightarrow blue.svg Zie Feyenoord in het seizoen 2017/18 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nr. Nat. Naam Competitie Beker Europa Overig Totaal Contract Vorige club Debuut Debuutwedstrijd
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
22 Vlag van Nederland Justin Bijlow 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2021 13 augustus 2017 Feyenoord - FC Twente, 2-1
25 Vlag van Australië Brad Jones 51 0 7 0 11 0 1 0 70 0 2019 Vlag van Nederland N.E.C. 7 augustus 2016 FC Groningen - Feyenoord, 0-5
30 Vlag van Nederland Ramon ten Hove 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2019
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Bart Nieuwkoop 25 0 3 0 6 0 0 0 34 0 2020 4 oktober 2015 De Graafschap - Feyenoord, 1-2
3 Vlag van Nederland Sven van Beek 83 3 14 1 15 1 2 0 114 5 2019 30 januari 2013 PSV - Feyenoord, 2-1
4 Vlag van Nederland Jerry St. Juste 12 1 3 0 5 1 0 0 20 2 2021 Vlag van Nederland sc Heerenveen 13 augustus 2017 Feyenoord - FC Twente, 2-1
5 Vlag van Nederland Ridgeciano Haps 12 0 2 0 4 0 1 0 19 0 2022 Vlag van Nederland AZ 5 augustus 2017 Feyenoord - Vitesse, 1-1
6 Vlag van Nederland Jan-Arie van der Heijden 56 2 7 0 7 0 1 0 71 2 2020 Vlag van Nederland Vitesse 8 augustus 2015 Feyenoord - FC Utrecht, 3-2
17 Vlag van Nederland Kevin Diks 13 0 2 0 3 0 1 0 19 0 2018 Vlag van Italië Fiorentina 5 augustus 2017 Feyenoord - Vitesse, 1-1
33 Vlag van Brazilië Eric Botteghin 61 4 8 2 6 0 2 0 77 6 2020 Vlag van Nederland FC Groningen 23 augustus 2015 Feyenoord - Vitesse, 2-0
35 Vlag van Nederland Tyrell Malacia 6 0 2 0 1 0 0 0 9 0 2019 6 december 2017 Feyenoord - Napoli, 2-1
41 Vlag van Nederland Lutsharel Geertruida 0 0 1 0 0 0 0 0 1 0 2020 25 oktober 2017 Feyenoord - AVV Swift, 4-1
Middenvelders
8 Vlag van Marokko Karim El Ahmadi 205 13 21 4 21 2 6 0 253 19 2019 Vlag van Engeland Aston Villa 2 oktober 2008 Kalmar FF - Feyenoord, 1-2
10 Vlag van Nederland Tonny Vilhena 162 25 17 2 23 1 2 0 204 28 2020 22 januari 2012 VVV Venlo - Feyenoord, 2-1
20 Vlag van Peru Renato Tapia 22 2 5 0 7 0 0 0 34 2 2020 Vlag van Nederland FC Twente 7 februari 2016 Ajax - Feyenoord, 2-1
21 Vlag van Marokko Sofyan Amrabat 15 0 3 0 6 1 1 0 25 1 2021 Vlag van Nederland FC Utrecht 5 augustus 2017 Feyenoord - Vitesse, 1-1
28 Vlag van Nederland Jens Toornstra 102 28 11 1 19 3 4 1 136 33 2021 Vlag van Nederland FC Utrecht 31 augustus 2014 FC Twente - Feyenoord, 0-0
36 Vlag van Noorwegen Emil Hansson 2 0 1 0 0 0 0 0 3 0 2020 Vlag van Noorwegen SK Brann 12 maart 2017 Feyenoord - AZ, 5-2
37 Vlag van Nederland Jordy Wehrmann 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2019
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Jean-Paul Boëtius 98 21 7 1 14 1 3 0 122 23 2020 Vlag van Zwitserland FC Basel 28 oktober 2012 Feyenoord - Ajax, 2-2
9 Vlag van Denemarken Nicolai Jørgensen 47 28 4 2 10 4 2 0 63 34 2021 Vlag van Denemarken FC Kopenhagen 31 juli 2016 Feyenoord - PSV, 0-1
11 Vlag van Zweden Sam Larsson 14 3 4 4 6 0 0 0 24 7 2021 Vlag van Nederland sc Heerenveen 9 september 2017 Heracles Almelo - Feyenoord, 2-4
14 Vlag van Turkije Bilal Başaçıkoğlu 69 4 11 1 12 0 4 0 96 5 2020 Vlag van Nederland sc Heerenveen 10 augustus 2014 ADO Den Haag - Feyenoord, 0-1
19 Vlag van Nederland Steven Berghuis 49 19 7 4 9 1 1 0 66 24 2021 Vlag van Engeland Watford FC 7 augustus 2016 FC Groningen - Feyenoord, 0-5
32 Vlag van Nederland Robin van Persie 63 14 5 7 12 0 0 0 80 21 2019 Vlag van Turkije Fenerbahçe SK 3 februari 2002 Feyenoord - Roda JC, 5-0
34 Vlag van Nederland Dylan Vente 4 1 2 0 1 0 0 0 7 1 2019 13 september 2017 Feyenoord - Manchester City, 0-4
39 Vlag van Nederland Cheick Touré 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2020 27 augustus 2017 Feyenoord - Willem II, 5-0

* Het rugnummer 12 wordt niet uitgereikt en is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.
* Wedstrijdstatistieken bijgewerkt tot 1 februari 2017. Europese statistieken zijn inclusief kwalificatie.
* Als de vorige club cursief is, dan staat dit voor verhuurd.

Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers. Zie: Feyenoord Academy

Transfers

Zomer/Winter Naam Nationaliteit Positie Van/naar Bedrag Contract*
Aangetrokken
Zomer Warner Hahn Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland Excelsior was verhuurd 2019
Zomer Kevin Diks Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Italië Fiorentina gehuurd 2018
Zomer Ridgeciano Haps Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland AZ € 6.000.000 2022
Zomer Jerry St. Juste Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland sc Heerenveen € 4.500.000 2021
Zomer Calvin Verdonk Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland PEC Zwolle was verhuurd 2020
Zomer Sofyan Amrabat Vlag van Marokko Marokko Middenvelder Vlag van Nederland FC Utrecht € 4.000.000 2021
Zomer Jari Schuurman Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland Willem II was verhuurd 2020
Zomer Steven Berghuis Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Engeland Watford FC € 6.500.000 2021
Zomer Jean-Paul Boëtius Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Zwitserland FC Basel € 1.500.000 2020
Zomer Sam Larsson Vlag van Zweden Zweden Aanvaller Vlag van Nederland sc Heerenveen 2020
Winter Robin van Persie Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Turkije Fenerbahçe SK Transfervrij 2019
Vertrokken
Zomer Warner Hahn Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland sc Heerenveen € 500.000 2020
Zomer Pär Hansson Vlag van Zweden Zweden Doelman Vlag van Zweden Helsingborgs IF Transfervrij 2020
Zomer Wessel Dammers Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland Fortuna Sittard 2020
Zomer Rick Karsdorp Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Italië AS Roma € 14.000.000 2022
Zomer Terence Kongolo Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Frankrijk AS Monaco € 15.000.000 2022
Zomer Calvin Verdonk Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland N.E.C. verhuurd 2018
Zomer Lucas Woudenberg Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland sc Heerenveen 2019
Zomer Simon Gustafson Vlag van Zweden Zweden Middenvelder Vlag van Nederland Roda JC verhuurd 2018
Zomer Gustavo Hamer Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland FC Dordrecht verhuurd 2018
Zomer Jari Schuurman Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland N.E.C. verhuurd 2018
Zomer Marko Vejinović Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland AZ verhuurd 2018
Zomer Steven Berghuis Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Engeland Watford FC was gehuurd 2019
Zomer Mohamed El Hankouri Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland Willem II verhuurd 2018
Zomer Eljero Elia Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Turkije Istanbul Başakşehir € 1.200.000 2019
Zomer Rashaan Fernandes Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland FC Twente Transfervrij 2019
Zomer Dirk Kuijt Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Gestopt
Zomer Nigel Robertha Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland SC Cambuur Transfervrij 2019
Winter Kenneth Vermeer Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van België Club Brugge Verhuurd 2018
Winter Miquel Nelom Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland Sparta Rotterdam Verhuurd 2018
Winter Michiel Kramer Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland Sparta Rotterdam Transfervrij 2018

*Voor nieuwkomers staat hun contract bij Feyenoord. Voor vertrokken spelers staat hun contract bij hun nieuwe club.

Clubcultuur

Geen woorden maar daden is een regeltje uit het clublied en staat symbool voor de cultuur van Feyenoord. Het is een club van (haven)arbeiders; 'handen uit de mouwen en werken voor je geld'.

Clublied

Het clublied van Feyenoord is sinds 1961 het Hand in Hand. De melodie van "Hand in Hand" werd in de negentiende eeuw geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel. Het lied werd in de loop der jaren door diverse Nederlandse clubs gebruikt; er zijn bijvoorbeeld versies van SVV en DHC bekend. Jaap Valkhoff, die later ook deel uitmaakte van The Three Jacksons, zette in de jaren zestig zowel een Feyenoord- als een Ajax-versie op de plaat. Onder Feyenoord-supporters groeide het vervolgens uit tot het officieuze clublied. In het zuiden van Nederland gebruikt ook MVV haar eigen versie van het "Hand in Hand". In België hoort men de melodie regelmatig van de tribunes komen wanneer Club Brugge, Royal Antwerp FC en RC Genk hun wedstrijden spelen.

Mascotte

De officiële mascotte van Feyenoord is Coentje. Deze is vernoemd naar Coen Moulijn. In mei 2007 werd echter de gorilla Bokito erg populair onder de supporters van de Rotterdamse volksclub, nadat deze internationaal in het nieuws kwam toen hij ontsnapte uit zijn verblijf in de Diergaarde Blijdorp, de dierentuin van Rotterdam. Sindsdien groeide Bokito uit tot de onofficiële mascotte van Feyenoord en zijn er tot heden spandoeken te zien waarop de gorilla te zien is.

In 2013 groeide de olifant Olli uit tot onofficiële mascotte nadat de in financiële nood verkerende Diergaarde Blijdorp voor een half seizoen op de tenues van Feyenoord stond. De olifant speelde samen met oud-speler Giovanni van Bronckhorst de hoofdrol in een reclamespot die ASR Verzekeringen voor Diergaarde Blijdorp maakte. Vanaf 28 maart 2013 was de populaire knuffelolifant Olli verkrijgbaar. De belangstelling voor Olli was zo groot dat er na korte tijd lange rijen voor de poorten van de dierentuin stonden, waarbij men anderhalf uur moest wachten om een exemplaar te bemachtigen.[11] Binnen 24 uur was Diergaarde Blijdorp door de gehele voorraad van 11.000 pluchen olifantjes heen.[12]

Open dag

Elk jaar komen tienduizenden mensen naar de traditionele open dag in de Kuip om het seizoen te openen. Spectaculair hoogtepunt is de helikopter die in het stadion landt om de nieuwe aanwinsten symbolisch naar de Kuip en Het Legioen te brengen.

Rivaliteit

De grote rivaal van Feyenoord is Ajax. Met name uit historisch oogpunt en achterban staan de wedstrijden tussen beide clubs bekend als een beladen wedstrijd. Deze wedstrijd tussen twee van de grootste clubs van Nederland staat bekend als de klassieker. Door deze rivaliteit breken er regelmatig (ernstige) supportersrellen uit.

Vanuit historisch oogpunt kan ook stadsgenoot Sparta als rivaal gezien worden, al is deze rivaliteit sterk bekoeld. Deze West-Rotterdamse voetbalploeg was de eerste rivaal van Feyenoord. Sparta, de "Kasteelheren", werd gezien als een chique club, terwijl Feyenoord als volksclub te boek staat. De derby's tussen beide partijen staan daarnaast al jaren in het teken van 'de club van Rotterdam'. De Rotterdamse derby wordt niet ieder jaar meer gespeeld, omdat Sparta niet altijd in de Eredivisie uitkomt.

(Muziek)rituelen tijdens thuiswedstrijden

Bij alle thuiswedstrijden van Feyenoord keren twee nummers altijd terug: de Opkomsttune (wanneer de spelers het veld opkomen) en de Goaltune (wanneer Feyenoord scoort). De Opkomsttune begint met het geroffel van pauken, die steeds sneller worden gespeeld. Uiteindelijk, wanneer de tunnel open gaat, klinkt het Hand in Hand door de speakers. Al sinds 1994 heeft Feyenoord dezelfde Goaltune. Wanneer Feyenoord scoort galmt eerst de scheepshoorn van de Rotterdamse haven door het stadion, waarna het refrein volgt van het nummer I will survive van de Hermes House Band. De laatste jaren wordt het nummer Super Feyenoord ook gedraaid vlak voor de aftrap. Nadat de namen van de thuisclub zijn opgenoemd wordt dit nummer ingezet om Het Legioen klaar te stomen voor de wedstrijd. Daarnaast wordt er de laatste tijd ook veel ophitsende muziek van DJ Paul Elstak gedraaid. Dit zijn veelal hardcore nummers, waar het legioen op mee springt. Dit ritueel werd in het seizoen 2016/17 onmogelijk, omdat er vanaf dat seizoen 12 wisselspelers toegestaan waren. Speaker Peter Houtman was tot tijdens de wedstrijd bezig met het opnoemen van de wisselspelers van Feyenoord, dat werd besloten om de opstelling al voor opkomst van de spelers om te roepen.

Samenwerkingsverbanden

Feyenoord had tussen 1997 en 2005, en 2009 en 2015 een nauw samenwerkingsverband met Excelsior. Feyenoord kon spelers die nog niet goed genoeg zijn bij Excelsior ervaring op laten doen, en ze later weer terug halen. Onder andere Christian Gyan, Thomas Buffel en Salomon Kalou wisten op deze wijze door te breken bij Feyenoord. Sinds 2005 stalde Feyenoord vrijwel geen talenten meer bij Excelsior en was de verhouding veel zakelijker. Excelsior is dan ook geen satellietclub meer. In het seizoen 2008/2009 werd de samenwerking met Excelsior in zijn geheel opgeheven, om er enkele maanden later weer op terug te komen.

Feyenoord had ook verschillende samenwerkingsverbanden met buitenlandse clubs, maar omdat die niets opleverden, zijn ze inmiddels verbroken. Voormalige samenwerkingsverbanden:

Aanhang

Het Legioen

Het Legioen tijdens de eerste training van het nieuwe seizoen.

De supporters van Feyenoord zijn ook wel bekend als Het Legioen. Het Feyenoordlegioen heeft de reputatie reislustig en fanatiek te zijn. De harde kern onder de supporters noemt zich S.C.F. Hooligans.

In 1963 reisden circa 3000 supporters met twee schepen, en nog duizenden met auto of trein, naar Lissabon om Feyenoord een Europacupwedstrijd te zien spelen tegen Benfica. Bij een gemiddelde Europese uitwedstrijd reizen er 1000 tot 2000 fans mee en in 1996 gingen bijna 15.000 supporters mee toen Feyenoord een wedstrijd speelde tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach.

Bij thuiswedstrijden wordt Stadion Feijenoord tijdens seizoen 2016-2017 bezocht door gemiddeld circa 47.500 supporters.

Het rugnummer 12 wordt nooit aan een speler gegeven, maar is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.

Gemiddelde bezoekersaantallen sinds de opening van Stadion Feijenoord
Gemiddelde bezoekersaantallen sinds de opening van Stadion Feijenoord

Hall of Fame

Voorzitters

Feyenoord dankt zijn roem mede aan een aantal buitengewoon capabele bestuurders. Beroemde voorzitters zijn: Leen van Zandvliet, de drijvende kracht achter de bouw van De Kuip; Cor Kieboom, die nauw was betrokken bij de invoering van het betaald voetbal; en Jorien van den Herik, die de club begin jaren negentig redde van de financiële ondergang.

Periode Naam Prijzen Opmerking
1908-1911 Vlag van Nederland Gerardus Dirk van Leerdam
1911-1918 Vlag van Nederland Leen van Zandvliet
1918-1920 Vlag van Nederland Jan van Bennekom
1920-1925 Vlag van Nederland Johan Weber 1× Landskampioen (1924)
1925-1939 Vlag van Nederland Leen van Zandvliet 3× Landskampioen (1928, 1936, 1938)
2× KNVB Beker (1930, 1935)
Drijvende kracht achter bouw De Kuip
Tweede periode
1939-1967 Vlag van Nederland Cor Kieboom 4× Landskampioen (1940, 1961, 1962, 1965)
2× KNVB Beker (1965, 1969)
1967-1973 Vlag van Nederland Guus Couwenberg 1× Wereldbeker (1970)
1× Europacup I (1970)
2× Landskampioen (1969, 1971)
1× KNVB Beker (1969)
1973-1978 Vlag van Nederland Leo van Zandvliet 1× UEFA Cup (1974)
1× Landskampioen (1974)
1979-1982 Vlag van Nederland Guus Couwenberg 1× KNVB Beker (1980) Tweede periode
1982-1989 Vlag van Nederland Gerard Kerkum 1× Landskampioen (1984)
1× KNVB Beker (1984)
1989-1990 Vlag van Nederland Carlo de Swart
1990-1992 Vlag van Nederland Amandus Lundqvist 1× KNVB Beker (1991)
1× Johan Cruijff Schaal (1991)
1992-2006 Vlag van Nederland Jorien van den Herik 1× UEFA Cup (2002)
2× Landskampioen (1993, 1999)
3× KNVB Beker (1992, 1994, 1995)
1× Johan Cruijff Schaal (1999)
2006-2007 Vlag van Nederland Gerard Kerkum Tweede periode
2007-2015 Vlag van Nederland Dick van Well 1× KNVB Beker (2008)
2015-heden Vlag van Nederland Gerard Hoetmer 1× Landskampioen (2017)
1× KNVB Beker (2016)
1× Johan Cruijff Schaal (2017)

Trainers

Door de jaren heen heeft Feyenoord een hoop spraakmakende en succesvolle trainers gehad. Hieronder zie je een overzicht van de laatste tien trainers, met uitzondering van interim-trainers. Voor de volledige lijst wordt u doorverwezen naar Lijst van trainers van Feyenoord.

Periode Naam Prijzen
1997-2000 Vlag van Nederland Leo Beenhakker 1× Landskampioen (1999)
1× Johan Cruijff Schaal (1999)
2000-2004 Vlag van Nederland Bert van Marwijk 1× UEFA Cup (2002)
2004-2005 Vlag van Nederland Ruud Gullit
2005-2007 Vlag van Nederland Erwin Koeman
2007-2008 Vlag van Nederland Bert van Marwijk 1× KNVB Beker (2008)
2008-2009 Vlag van Nederland Gertjan Verbeek
2009-2011 Vlag van Nederland Mario Been
2011-2014 Vlag van Nederland Ronald Koeman 1× Rinus Michels Award (2012)
2014-2015 Vlag van Nederland Fred Rutten
2015-heden Vlag van Nederland Giovanni van Bronckhorst 1× Landskampioen (2017)
1× KNVB Beker (2016)
1× Johan Cruijff Schaal (2017)

Spelers

Naast de bekende trainers, heeft Feyenoord ook grote spelers onder contract gehad. Hieronder zie je een overzicht van spelers van Feyenoord die in het verleden verkozen zijn tot Voetballer van het Jaar in Nederland. Voor een overzicht van alle spelers die voor Feyenoord hebben gespeeld wordt u doorverwezen naar Lijst van spelers van Feyenoord.

Periode Naam Prijs
1963 Vlag van Nederland Reinier Kreijermaat Voetballer van het Jaar
1964 Vlag van Nederland Coen Moulijn Voetballer van het Jaar
1965 Vlag van Nederland Coen Moulijn Voetballer van het Jaar
1967 Vlag van Nederland Eddy Pieters Graafland Voetballer van het Jaar
1970 Vlag van Nederland Rinus Israël Voetballer van het Jaar
1971 Vlag van Nederland Willem van Hanegem Voetballer van het Jaar
1983-1984 Vlag van Nederland Johan Cruijff Gouden Schoen
1984 Vlag van Nederland Ruud Gullit Voetballer van het Jaar
1991-1992 Vlag van Nederland John Metgod Gouden Schoen
1993-1994 Vlag van Nederland Ed de Goeij Gouden Schoen
1999-2000 Vlag van Polen Jerzy Dudek Gouden Schoen
2001-2002 Vlag van Nederland Pierre van Hooijdonk Voetballer van het Jaar
2005-2006 Vlag van Nederland Dirk Kuijt Gouden Schoen
2016-2017 Vlag van Marokko Karim El Ahmadi Gouden Schoen

Feyenoord ambassadeurs

Vanaf 2003 heeft Feyenoord elk seizoen een ambassadeur gehad. Dit waren altijd bekende Rotterdammers. Op de jaarlijkse Feyenoord Open Dag werd de ambassadeur voor het komende seizoen bekendgemaakt, maar in 2008 kwam daar een eind aan, want toen werd Gerard Meijer, 50 jaar lang de verzorger van de club, benoemd tot ambassadeur voor het leven. Hieronder een lijst van deze ambassadeurs:

Periode Naam Beroep
2003-2004 Vlag van Nederland Raemon Sluiter Tennisser
2004-2005 Vlag van Nederland Lee Towers Zanger
2005-2006 Vlag van Nederland Dennis van der Geest Voormalig judoka, DJ
2006-2007 Vlag van Nederland Robert Eenhoorn Voormalig tophonkballer
2007-2008 Vlag van Nederland Renate Verbaan Presentatrice, Model
2008-heden Vlag van Nederland Gerard Meijer Was 50 jaar lang verzorger van Feyenoord

Willem van Hanegem Trofee

De trofee werd in 2014 op de 70ste verjaardag van de naamgever van de ereprijs in het leven geroepen, en wordt op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond.

Jaar Naam Rol
2014 Vlag van Nederland Willem van Hanegem Oud-speler en -trainer
2015 Vlag van Nederland Henk van der Stoep Clubarchivaris
2016 Vlag van Nederland Jan Mastenbroek Spelersbegeleider
2017 Vlag van Nederland Maup Martens Senior Scout
2018 Vlag van Nederland Pim Blokland Vrienden van Feyenoord

Zie ook

(Oud-)Feyenoorders:

Opleidingen:

Overig:

Externe link