Leendert van der Vlugt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leen van der Vlugt
Leendert van der Vlugt
Persoonsinformatie
Nationaliteit Koninkrijk der Nederlanden
Geboortedatum 13 april 1894
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 26 april 1936
Overlijdensplaats Rotterdam
Beroep architect
Werken
Praktijk architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt
Belangrijke gebouwen Van Nellefabriek
Stijl Nieuwe bouwen
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Leendert Cornelis (Leen) van der Vlugt jr. (Rotterdam, 13 april 1894 - aldaar, 26 april 1936) was een Nederlandse architect. In het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt was hij de verantwoordelijke architect voor de Van Nellefabriek, die in het jaar 2014 als cultuurobject in de UNESCO-Werelderfgoedlijst opgenomen werd.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Vlugt werd geboren als zoon van een architect/aannemer. In 1922 werd hij gevraagd door J.G. Wiebenga voor het ontwerp van de MTS in Groningen. In 1925 werd hij gevraagd door C.H. van der Leeuw voor de Van Nellefabriek in Rotterdam; hiervoor associeert hij zich met J.A. Brinkman.

Van 1925 tot zijn dood in 1936 was Van der Vlugt mededirecteur van het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Vlak voor zijn dood werd hij, in december 1935, gekozen tot voorzitter van de Kring.

Van der Vlugt maakte in de jaren '20 met Oud, Gropius, Moser en Le Corbusier de geboorte mee van het nieuwe bouwen. Anders dan veel tijdgenoten voelde hij zich niet geroepen het nieuwe bouwen te verspreiden door middel van publicaties en voordrachten. Ook wanneer het publiek zijn eigen werk aanviel, ging hij zeer omzichtig te werk. Van der Vlugt is 42 jaar oud geworden.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]