Naar inhoud springen

Bergpolderflat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bergpolderflat
Bergpolderflat (26 november 2007)
Locatie
Locatie Rotterdam
Adres Dr. de Visserstraat 65Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Huidig gebruik Galerijflat
Start bouw 1933
Bouw gereed 1934
Architectuur
Bouwstijl Nieuwe bouwen
Verdiepingen 9
Bouwinfo
Architect Willem van Tijen, Johannes Brinkman, Leendert van der Vlugt
Eigenaar Hef Wonen
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 46875
Detailkaart
Bergpolderflat (Rotterdam)
Bergpolderflat
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Bergpolderflat in de Rotterdamse wijk Bergpolder (hoek Abraham Kuyperlaan en Borgesiusstraat) is, als we het Justus van Effencomplex en het Lutherhof[1] buiten beschouwing laten, de eerste galerijflat in Nederland.

De flat heeft een staalskelet en werd in 1933/1934 ontworpen door de architect W. van Tijen in samenwerking met architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in de stijl van het nieuwe bouwen, functioneel, strak, licht en luchtig. De flat is gebouwd in opdracht van de N.V. Volkswoningbouw Rotterdam en was bestemd voor arbeiders in de lagere huurklasse. Door standaardisatie en prefabricage van de stalen en betonnen onderdelen was het mogelijk lagere huurprijzen te realiseren. Als proefproject werd in 1933 de Parklaanflat gebouwd.

De flat heeft negen verdiepingen en 72 woningen die via een galerij bereikbaar zijn. De oppervlakte van een woning is plusminus 48 m². Er waren gemeenschappelijke wasruimtes in de kelder en voor die tijd moderne voorzieningen als centrale verwarming en het recht om een gratis emmer warm water af te halen.

In de Bergpolderflat werden voor het eerst zaken toegepast die later algemeen zouden worden, zoals de galerijflat met balkon, het centrale trappenhuis en de open glaswanden. Er is nog wel de traditionele, houten balklaagconstructie, maar om de drie lagen is er een brandwerende betonvloer. De Bergpolderflat heeft geprefabriceerde, houten puien.

Er was wel kritiek op het beperkte aantal slaapkamers. Van Tijen bestreed deze kritiek door aan te geven dat 'de woningen vooral bedoeld waren voor jonge moderne mensen die houden van eenvoud, licht en ruimte'.

In 1996 werd het gebouw, een rijksmonument, in opdracht van de rechtsvoorganger van Hef Wonen, woningcorporatie Vestia gerenoveerd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]