Galerij (bouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winkelgalerij in de Brugstraat in Groningen
De Galerie basse (lage galerij) van het Kasteel van Versailles, Frankrijk

Het woord galerij kan in de bouwkunst verschillende betekenissen hebben.

De open gang[bewerken | brontekst bewerken]

In de meest gebruikelijke vorm is het een aan een zijde open overdekte gang aan de buitenzijde van een gebouw. Aan de open zijde zorgen pilaren voor de ondersteuning. Een variant hierop is de bogengalerij.

Vaak bevinden zich in de galerij winkels. Niet alleen beschut de galerij tegen regen, maar ook tegen de directe zonnestraling. Het is niet voor niets dat er veel galerijen in Zuid-Europa zijn. Toch heeft de Zwitserse stad Bern de grootste lengte aan galerijen.

De overdekte straat[bewerken | brontekst bewerken]

Een variant is de overdekte winkelgalerij met winkels aan beide zijden van de overdekte straat, zoals de Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en de Haagse Passage.

De wandelzaal[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere vorm van de galerij is de wandelzaal. Een bekend voorbeeld hiervan de Spiegelzaal van Versailles. Ook de Long Gallery's van de Engelse landhuizen uit de 16e en 17e eeuw behoren tot deze categorie.

Galerijflat[bewerken | brontekst bewerken]

Ook flatgebouwen hebben vaak galerijen. Dit zijn de lange doorgaande "balkons" waar de ingangen van de woningen zich bevinden: een soort gang die aan de ene kant open is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Galleries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.