Brandwerendheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie (bijvoorbeeld een wand, deur of glasvlak) heeft voor dat deze bezwijkt onder invloed van een brand.

Bepaling[bewerken | brontekst bewerken]

De brandwerendheid wordt bepaald aan de hand van een brandproef waarbij de constructie voor een oven van ten minste drie bij drie meter wordt geplaatst. Voor een plafond zelfs drie bij vier meter. In de oven wordt de temperatuur volgens een voorgeschreven temperatuurverloop (meestal de 'standaardbrandkromme') verhoogd, in een uur tot ongeveer 950°C. Tijdens de proef wordt gekeken of de constructie niet bezwijkt (E), hoeveel straling een constructie doorlaat (R) en hoeveel warmer het oppervlak van een constructie wordt (I 1 of 2). De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). De brandwerendheid van sommige constructiedelen kan ook worden berekend met behulp van Eurocodes.

Normen[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt anno 2015 in Europa gewerkt aan bouwdeelgebonden beproevingsnormen, waarin de beproevingsmethode is omschreven afhankelijk van het bouwdeel. Via de Nederlandse norm NEN 6069 wordt doorverwezen naar deze Europese normen. Het resultaat van een proef volgens een Europese norm is ook in andere Europese landen geldig. Voor een brandwerendheidsproef zijn in de meeste Europese landen slechts enkele onafhankelijke laboratoria. In Nederland zijn dat er in 2015 twee. Verder hebben diverse fabrikanten een eigen oven, vaak voor productontwikkeling.

Als een constructie volgens de Europese normen onafhankelijk is beproefd kan ook volgens de norm NEN-EN 13501-2 een Europese classificatie worden opgesteld door een Notified Body (NoBo). In Nederland zijn dit de Bedrijven Efectis en Peutz. Een zestig minuten brandwerende deur krijgt dan bijvoorbeeld de classificatie EW60, een wand EI60.

Verwarring[bewerken | brontekst bewerken]

De term brandwerendheid wordt overigens vaak verward met de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). De WBDBO betreft de eis die het Nederlandse Bouwbesluit stelt aan de tijd die de totale scheidingsconstructie weerstand kan bieden tegen het doorslaan of overslaan van de brand naar een andere ruimte, de brandwerendheid is de constructie-eigenschap waarmee aan de wbdbo-eis kan worden voldaan. NEN 6068 is de norm die de link legt tussen WBDBO van de scheidingsconstructie en brandwerendheid van de constructiedelen die onderdeel vormen van de scheidingsconstructie.

Ook de termen brandwerendheid en brandgedrag worden vaak door elkaar gebruikt. Brandgedrag, of materiaalgedrag bij brand, geeft aan hoe een product brandt en of er rookproductie of druppelvorming is.