Neptunus-Schiebroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neptunus-Schiebroek is een Nederlandse voetbalvereniging uit Rotterdam-Schiebroek. De club ontstond op 1 juni 2011 als fusie tussen de voetbalafdeling van SC Neptunus en voetbalclub RVV Schiebroek'94. De geldende oprichtingsdatum is 1 juni 1900. De clubslogan is "met elkaar, voor elkaar".

Clublogo Neptunus-Schiebroek sinds de fusie in 2011.
Neptunus-Schiebroek
Naam Rotterdamse voetbalvereniging Neptunus-Schiebroek
Bijnaam "Neptunianen", "Drietanders", "Schiebroekenaren"
Opgericht 1 juni 2011
Plaats Rotterdam
Complex Hazelaarweg
Competitie Eerste klasse zaterdag (2020/21)
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Het eerste zaterdagelftal komt uit in de Eerste klasse van het Nederlands amateurvoetbal (2020/21). Het tweede zaterdagelftal komt uit in de reserve eerste klasse van het Nederlands amateurvoetbal (2020/21).

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
Neerlandia
(01/01/1910)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Griep Boys (D.G.B.)
(01/06/1944)
 
 
 
D.E.S.V.
(30/04/1934-opgeh.1941)
 
 
rv & av Neptunus
01/06/1900
 
 
 
Het Westen
(1912)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
C.V.V.
(1912)
 
 
Pengharapan
(onbekend)
 
 
 
csc Unicum
(onbekend)
 
 
D.E.S.V.
(01/09/1945)
 
 
 
vv Schiebroek (V.V.S.)
(18/05/1934)
 
 
 
rv & av Neptunus
(1919)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Red Star
(opgegaan in SIOD-1914)
 
rv & av S.I.O.D.
(1913)
 
 
 
 
 
cs Unicum
(21/06/1921)
 
 
 
 
 
 
 
 
D.E.S.V./Schiebroek
(01/07/1987)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Victoria
(opgegaan in SIOD-1917)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RVV Schiebroek '94
(01/06/1994)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SC Neptunus
(1943)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RVV Neptunus-Schiebroek
(01/06/2011)
 
 
 
 

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

SC Neptunus[bewerken | brontekst bewerken]

Clublogo Neptunus van oprichting tot ongeveer 1942 (toen er ook een honkbal afdeling bij kwam).
Nadat er in 1942 een honkbalafdeling kwam werd de clubnaam veranderd van rv & av Neptunus naar Sport Club (SC) Neptunus.

Neptunus werd op 1 juni 1900 opgericht en was een in Rotterdam-West gevestigde omnisportvereniging, met een voetbal-, atletiek- en sinds 1942 een honkbalafdeling. De oorspronkelijke naam was R.V. & A.V. Neptunus. De club speelde tijdens de eerste jaren van haar bestaan in Het Park in Rotterdam, waar nu de Euromast staat. Vanwege veldentekort in Rotterdam speelde Neptunus vervolgens bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, Vlaardingen en Schiebroek, voordat het zich in 1926 definitief vestigde in het westen van de stad. Eerst aan de Laanslootseweg, later in 1945 aan de Abraham van Stolkweg, tegenover de Van Nelle fabriek. Het eerste elftal (zondag) kwam sinds 1930 uit in de top van het Rotterdamse amateurvoetbal met in 1944 vier internationals. De hoofdonderwijzer Frits Timmerman was de langst zittende voorzitter, van 1921 tot 1956. Leden van de club noemden zich vol trots Neptunianen. In 2010 verscheen er een drie uur durende documentaire gemaakt over de geschiedenis van de club, waarin ook de eerste VARA televisiequizmaster (en journalist) Theo Eerdmans een rol speelde.

RVV Schiebroek'94[bewerken | brontekst bewerken]

RVV Schiebroek '94 ontstond op 1 juni 1994 als fusie tussen DESV Schiebroek, cs Unicum en SIOD.

Het clublogo van Schiebroek'94 van 1994 tot 2004.
Het in 2004 vernieuwde clublogo van Schiebroek'94, wat als basis diende voor het logo van Neptunus-Schiebroek.

Vanaf 1 februari 1994 werd door verschillende vertegenwoordigers van de drie verenigingen hard gewerkt aan de uitwerking van de plannen voor een fusie. Met de volledige fusie beogen de plannenmakers de oprichting van één grote vereniging met een gezonde basis voor de toekomst. Naast het reduceren van de kosten door schaalvergroting wil men bereiken dat meer aandacht wordt geschonken aan de jeugd. De nieuwe vereniging zal van start gaan met een trainer voor zowel de zaterdag- als zondag senioren. Trainer van de zaterdag-selectie werd John van der Sluis en trainer van de zondag-selectie werden Piet van Veen en André van Oord. Verder werd bij de oprichting voorzien in de behoefte aan voetbal voor gehandicapten, de zogeheten G-teams. Ook zou het complex aan de Hazelaarweg een facelift ondergaan. Er kwam een nieuwe kantine en het aantal kleedkamers werd uitgebreid. Daarnaast werd in 1994 het hoofdveld geheel gerenoveerd.

DESV Schiebroek[bewerken | brontekst bewerken]

DESV Schiebroek werd op 1 juli 1984 opgericht na een fusie tussen DESV een vv Schiebroek.

D.E.S.V.[bewerken | brontekst bewerken]

Midden in de oorlog is DESV (Door Eendracht Saam Vereend) opgericht en wel bij de De Herenkapper van Het Noorden Dick Griep in de Vrijenbansestraat 20. Bij de kapper gingen stemmen op, te gaan voetballen en onder de naam De Griep Boys gingen 9 klanten, de kapper en zijn bediende René de eerste wedstrijd spelen. Na deze zomer (1944) diverse avondwedstrijden te hebben gespeeld kwam de beruchte hongerwinter en geen activiteiten. Na de bevrijding en in een hoopvoller toekomst kwamen De Griep Boys weer in de wei en werd besloten in de RVB-competitie te gaan spelen. DGB had 2 leden, C.J. Riekwel en B. van Ewijk die tot de liquidatie lid waren geweest van de voetbalvereniging DESV die door de Duitsers was ontbonden gezien hun vele joodse leden. Als zij nog een derde oud-lid van DESV vonden konden zij zich aanmelden bij de bond en in de 1e klasse beginnen onder de naam DESV. Dit oud-lid werd gevonden en in september 1945 speelde DESV aan de Hoge Limiet zijn eerste officiële wedstrijd in de KNVB-afdeling Rotterdam tegen Schiebroek met niet al te beste schoenen en sportkleding.

In de competitie 1945/46 werd gestart met 2 elftallen en werden de thuiswedstrijden gespeeld aan de Abraham van Stolkweg. Het jaar daarop werd verhuisd naar het gemeente complex Laag Zestienhoven en groeide het ledental tot 3 elftallen in de competitie. Met wisselend succes werd gespeeld en belandde het eerste zelfs in de laagste dus 3e klasse van de afdeling Rotterdam. Het aantal elftallen groeide langzaam aan tot vijf en er kwam in 1948 het eerste junioren elftal van de grond, wat later zelfs uitgroeide tot 4. In 1968 verhuisde DESV naar Schiebroek en wel aan de Hazelaarweg, inwonend bij de zaterdagclub Unicum. Aan de Hazelaarweg kwam er een dameselftal bij. In 1965 promoveerde DESV weer naar de eerste klasse van de afdeling Rotterdam na een enerverende beslissingswedstrijd tegen Nestoro welke met 2-1 werd gewonnen, nadat beide clubs in de gehele competitie slechts drie verliespunten opliepen. Met wisselend succes speelde DESV vanaf die tijd in de 1e en 2e klasse en had ook nog enkele seizoenen 2 dameselftallen en 8 elftallen voor de heren. In 1977 verhuisde DESV naar een eigen home aan de Weegbreestraat 14 in Schiebroek met een kleine kantine met aangebouwde kleedlokalen en 2 speelvelden en een trainingsveld. Met het vieren van het jubileum nam DESV aparte kleedlokalen in gebruik en een geheel verbouwde en ruime kantine.

Voormalig clublogo van DESV.
vv Schiebroek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 mei 1934 werd in Café Harmonie de voetbal vereniging Schiebroek opgericht met aanvankelijk 12 leden. Op de eerste vergadering werd tevens het bestuur samengesteld het welk bestond uit de heren A.de Haan (voorzitter), A.J.H.Weenink (secretaris), J.J.Hubrechts (penningmeester), J.H.S.Dupont (commissaris materiaal) en E.P.Verhaagen (algemeen bestuurslid). Uit de leden werd een elftal samengesteld met de heer Verhaagen als aanvoerder. Betreffende het “uniform” werd besloten dat dit zou bestaan uit wit shirt met blauwe ster, zwarte broek en kousen met blauwwitte band. De contributie werd vastgesteld op 15 cent per week. De eerste wedstrijd die de nieuwe vereniging ging spelen vond plaats op 23 mei 1934 tegen de Schiebroeksche Ambtenaren Vereeniging en werd gewonnen door vv Schiebroek, toen nog V.V.S. Op de vergadering van 18 mei 1934 werd besloten op de door de leden vast te stellen statuten de Koninklijke Goedkeuring aan te vragen. Op deze vergadering deelde de voorzitter mede dat in verband met de lage contributie, het in de bedoeling van het bestuur ligt van de leden een eenmalige inleggeld te heffen van 50 cent. Tevens werd besloten het uniform te wijzigen. Het witte shirt werd geel met blauwe ster en de kousen met geel-blauwe band in plaats van wit-blauw.

De wedstrijd tegen S.A.V. werd gespeeld op het terrein van de vereniging Insulinde aan de Wilgenplas (vlak bij het toenmalige Xerxes veld). De huurprijs voor deze wedstrijd bedroeg 6 gulden. Ter nadere toelichting deelt de voorzitter mee dat, hoewel de prijs hoog is, het bestuur heeft gemeend voor dit geval een uitzondering te moeten maken en deze wedstrijd te doen spelen op een goed terrein, teneinde voor de eerste maal zo goed mogelijk voor de dag te komen. Aangezien de vereniging niet over een eigen terrein kon beschikken werden onderhandelingen aangeknoopt met mevrouw Voets en de vereniging H.B.M. welke beide niet tot een resultaat leidden. Uiteindelijk kwam V.V.S. met Insulinde tot overeenstemming. Op 10 augustus 1934 werd besloten tot de R.V.B. toe te treden. De vereniging beschikte toen over 2 elftallen. Er werd besloten café Corner House aan de Uitweg (nu café de Stal) als clublokaal te gebruiken. De heer Dhont, burgemeester van Schiebroek, had zich bereid verklaart als beschermheer van de vereniging op te treden. Na het eerste jaar is het ledental gestegen van 12 naar 38 en 17 donateurs. In 1938 brak een glorietijd aan voor Schiebroek op het terrein aan de Hooge Limiet. Dit veld stond wijd en zijd bekend door zijn schuine ligging, maar Schiebroek presteerde het om in opeenvolgende jaren kampioen te worden en zo de eerste klasse van de RVB te bereiken.

1963 was een slecht jaar. Een jaar waarin letterlijk alles heeft tegengezeten. Onder andere was het veld aan de Hazelaarweg nog niet te bespelen. Daarmee verband houdend werd het geplande clubgebouw niet gerealiseerd. Tijdelijk werd onderdak gevonden bij vv Hillegersberg. Wij verloren dit jaar veel leden aan Zwart Wit en het eerste elftal degradeerde van de 2e naar de 3e klasse. Op zaterdag 29 februari 1964 werd met de bouw van het clubgebouw begonnen. Door veel zelfwerkzaamheid van de leden werd dit gerealiseerd. Op een enkel jaar aan de Kleiweg na had de club nooit een eigen home gehad. In het jubileumjaar 1974 werd het veertigjarig bestaan gevierd met tal van wedstrijden. Het vierde werd kampioen en er was een jubileumwedstrijd van Oud-Schiebroek tegen een elftal van Radio Veronica. In de ruim 60 jaar die vv Schiebroek achter de rug heeft, hebben veel Schiebroekenaren voetbalplezier beleefd bij de vereniging. Een van de Schiebroek spelers die er uit knalde was Eddie Treijtel, die begon bij Schiebroek en later bij Xerxes, Feyenoord en A.Z. een van de beste keepers in ons land werd.

Voormalig clublogo van vv Schiebroek.

S.I.O.D.[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging werd opgericht in het noorden van Rotterdam onder de naam C.V.V. (Crooswijksche Voetbal Vereeniging) door de gebroeders Van Gelderen, Stok, Van Berkel, Vogels en P.H.Garnier. C.V.V., met als clubkleuren een blauw-wit gestreept shirt en zwarte broek, had geen vast terrein, maar speelde in het begin waar nu de Bergsingel is en tot 1913 twee jaar in Boschpolder. In 1913 werd toegetreden tot de R.V.B. en moest de naam worden veranderd (CVV bestond al in Charlois). Gekozen werd voor S.I.O.D. (Scoren Is Ons Doel) met als clubkleuren een oranje shirt en een witte broek. Begonnen werd in de 3e klasse RVB en in 1916 volgde na een kampioenschap promotie naar de tweede klasse RVB. In deze jaren werd er gespeeld op een veld in de Coolpolder. In 1917 was er dringend behoefte aan nieuwe spelers en werd een combinatie aangegaan met Victoria, een elftal van café J.Coenraad, waarin o.a. Ok Formenoy speelde. Formenoy speelde later -tussen 1924 en 1931- zelfs vier maal voor het Nederlands elftal als Sparta speler. De fusie wierp onmiddellijk zijn vruchten af en S.I.O.D. werd kampioen van de tweede klasse RVB. Dat jaar werd gespeeld aan de Waalhaven. In 1920 verhuisde de club naar het terrein aan de Heuvel (bij het park) waar het kampioenschap van de RVB ongeslagen werd behaald en daarmee promotie naar de 3e klasse NVB. Die promotie had tot gevolg dat er een beter terrein diende te worden gezocht en men kwam uit bij de hoeve van C.Voets aan de Kleiweg, toennog ‘onder de rook van Rotterdam’.

Na enige jaren op het Voets terrein in de modder te hebben gespeeld kreeg S.I.O.D. een eigen terrein aan de Rotterdamsche Rijweg in Overschie, achter de velden van Steeds Hoger, een toenmalige N.V.B. tweede klasse vereniging die zelfs een tribune had gebouwd. Er verrezen twee kleedlokalen van 3 bij 5 meter en een kantine van 4 bij 5 meter. Water ontbrak omdat een en ander midden in de weilanden lag. Water en melk voor de koffie werden aangevoerd met een roeibootje van boer Ouwendijk die zomers zijn schapen op het terrein liet lopen. Er stond een watermolen op het veld die bij overvloedige regenval in werking werd gesteld om de velden bespeelbaar te houden. Vanuit Rotterdam werd de verbinding naar Overschie onderhouden door middel van de paardentram. Bij grote belangstelling voor de wedstrijden van S.I.O.D of Steeds Hooger gebeurde het wel dat er een extra paardentram werd ingezet! In latere jaren werd de paardentram vervangen door een motortram vanaf het Hofplein (slagveld). Steeds Hooger diende enige tijd later zijn veld te verlaten door de aanleg van Rijksweg 13, die 20 meter naast het veld van S.I.O.D. kwam te lopen. Een tweede veld werd in gebruik genomen en de vereniging groeide. Na de oorlog moest S.I.O.D. de velden in Overschie verlaten omdat daar woningen gebouwd werden en werd er een aantal jaren gespeeld op de gemeentelijke sportterreinen. Op Laag Zestienhoven werd S.I.O.D. in 1947 ongeslagen kampioen van de vierde klasse KNVB. Het clubhuis in die tijd was café Van Driel aan de Goudschesingel, waar door de leden ook biljartcompetities werden gehouden en er werd geklaverjast. Pas in 1969 werden aan S.I.O.D. eigen velden aan de Teugeweg aangewezen, die echter wel gedeeld moesten worden met Pechvogels. Tegelijk met de receptie voor het 60-jarig bestaan werden op 7 maart 1970 de velden in gebruik genomen.

Voormalig clublogo van S.I.O.D.

cs Unicum[bewerken | brontekst bewerken]

De Christelijke Sportclub Unicum werd in het begin van het jaar 1921 opgericht uit een fusie tussen Jongelingsvereniging “Pengharapan”, die zich in roodwitte kleuren ook met voetbal bezig hield, en het in blauw-wit spelende “Unicum”. De naam “Unicum” bleef gehandhaafd en de clubkleuren, rode broek en wit shirt, leverde Pengharapan. De oprichtingsdatum werd 21 juni 1921 en het beroemde en beruchte koolasveld Schuttersveld werd ons terrein waar geen grasspriet op groeide. Unicum had met dit veld een unicum, echt enig in zijn soort, want wanneer andere velden door zware regenval of andere calamiteiten onbespeelbaar waren, werd er op het Schuttersveld gespeeld. Met een aantal enthousiastelingen werd een half uur vóór de wedstrijd het veld met prikkers bewerkt en kon de wedstrijd doorgang vinden. In de oorlogsjaren werd verhuisd naar Laag-Zestienhoven. In 1962 werd de stichting ‘Bouw en exploitatie clubhuis CS Unicum‘ opgericht en in 1963 kwam het bericht dat Unicum op korte termijn het terrein aan de Hazelaarweg mocht gaan bespelen. Na het 50-jarig jubileum stond de club voor een nieuwe opgave, misschien wel een nieuw tijdperk. Er moesten nieuwe kleedlokalen komen en de statuten moesten aangepast en vastgesteld worden. Waarschijnlijk door de vergrijzing van de wijk Schiebroek liep het ledenaantal terug. Opmerkelijk was de instabiliteit van het bestuur. De functies werden steeds gewisseld. Het bestond niet meer dat een bestuurslid voor langere tijd in het bestuur zat, en het werd steeds moeilijker vacatures in te vullen. De teruggang van het aantal leden werd ook op het financiële vlak meer en meer merkbaar. Naast het teruglopen van inkomsten werden we ook geconfronteerd met het stijgen van de vaste lasten (huur, onderhoud, belasting etc.). Unicum kreeg na het 60-jarige bestaand een tennisafdeling die een aantal jaren floreerde.

CS Unicum heeft vele goede en minder goede spelers in de gelederen gehad. Dick van Putten was de enige international die we hebben voortgebracht daarnaast hebben (ex) eredivisiespelers Warry van Wattum (Sparta, SVV, Dordrecht’90, FC Groningen en BV Veendam) en Jochem van der Hoeven (Sparta, Vitesse en Fortuna Sittard) hun roots bij Unicum.

Voormalig clublogo van cs Unicum.

Accommodatie[bewerken | brontekst bewerken]

Neptunus-Schiebroek speelt zijn thuiswedstrijden op Sportpark Hazelaarweg en is gevestigd aan de Hazelaarweg 40 in Rotterdam en beschikt daar over drie velden waarvan het hoofdveld en het tweede veld kunstgrasmatten zijn die in de zomer van 2020 zijn aangelegd. Dit is de accommodatie waar RVV Schiebroek '94 vanaf de oprichting in 1994 tot aan de fusie al speelde. Het huidige clubhuis had cs Unicum als eerste eigenaar en werd geopend op 29 augustus 1964. In hetzelfde jaar verhuisde ook vv Schiebroek naar de Hazelaarweg om daar tot aan de fusie op 1 juli 1987 met DESV te blijven.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2013 1e elftal kampioen in de 3e klasse D
 • 2013 2e elftal kampioen in de reserve 3e klasse
 • 2015 1e elftal promotie naar de 1e klasse via nacompetitie
 • 2015 2e elftal promotie naar de reserve 1e klasse via nacompetitie
 • 2019 1e elftal kampioen in de 2e klasse D

Competitieresultaten 2012–heden (zaterdag)[bewerken | brontekst bewerken]

4
3C
1
3B
5
2D
2
2D
9
1B
14
1B
8
2D
1
2D
2*
1B
6*
1B
14
1B
12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
2013: De beslissingswedstrijd op 18 mei om het klassekampioenschap in 3B werd bij BVCB met 3-1 gewonnen van Soccer Boys.
2015: Op 30 mei en 6 juni werden promotiewedstrijden gespeeld tegen HVC '10. De heenwedstrijd werd met 2-3 gewonnen. Het 2-2-gelijkspel thuis volstond voor promotie.
2019: Op 18 mei werd op de voorlaatste speelronde thuis door een 2-1-overwinning tegen RV & AV Sparta het kampioenschap van 2D gevierd.
2020 & 2021: * Dit seizoen werd stopgezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er werd voor dit seizoen geen officiële eindstand vastgesteld.

Resultaten amateurvoetbal 2012–2014 (zondag)[bewerken | brontekst bewerken]

6
1B
5
1B
7
1B
12 13 14

Resultaten SC Neptunus 1903–2011[bewerken | brontekst bewerken]

3
3C
2
3C
2
3D
4
3D
2
3D
5
3E
2
3C
1
3B
7
2A
6
2A
7
2A
8
2B
10
3
2A
7
2C
4
2C
7
2C
5
2C
8
2C
9
2C
1
3H
10
2A
5
2B
8
2A
8
2B
5
2B
9
2B
8
2B
2
2A
2
2B
6
2A
6
2B
3
2B
9
2A
2
2A
6
2A
4
2B
5
7
2A
1
2B
1
2B
4
2B
6
6
8
6
10
6
2B
8
2A
4
2A
10
2B
2
3D
2
2A
2
2B
2
2B
11
2B
2
2A
3
2B
2
2A
2
2B
3
2A
1
2B
2
1B
7
1B
2
1B
6
1B
10
1B
9
1B
7
1B
11
1B
10
2B
2
2B
6
1B
1
1B
12
A
11
A
11
A
10
A
13
A
14
1B
4
2B
11
2B
8
2B
5
2B
4
2A
1
2B
7
1B
9
1B
12
1B
2
2B
3
2B
5
2B
3
1B
1
1B
12
A
6
1B
12
1B
8
2D
7
2D
2
2C
2
2D
1
2D
2
1B
6
1B
4
1B
2
1B
9
1B
4
1B
03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Bijzonderheden Jeugd afdeling[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 was er geen B1
 • In de seizoenen 2013-2014 en 2017-2018 was er geen A1/JO19-1
 • Vanaf het seizoen 2016-2017 werden de benamingen door de KNVB gewijzigd naar JO
 • Vanaf het seizoen 2019-2020 werd er bij Neptunus-Schiebroek voor het eerst gewerkt met een JO14
 • Vanaf het seizoen 2020-2021 werd er bij Neptunus-Schiebroek voor het eerst gewerkt met een JO16 en JO18

Bijzonderheden Zondag afdeling[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het seizoen 2013-2014 was het laatste seizoen met prestatief zondagvoetbal

Afkortingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • R.V.V. = Rotterdamse Voetbal Vereniging
 • R.V. & A.V. = Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging
 • C.S. = Christelijke Sportvereniging
 • S.C. = Sport Club
 • C.V.V. = Crooswijksche Voetbal Vereeniging
 • S.I.O.D. = Scoren Is Ons Doel
 • D.E.S.V. = Door Eendracht Saam Vereend (later Door Eendracht Samen Verbonden)
 • D.G.B. = De Griep Boys
 • V.V.S. = Voetbal Vereniging Schiebroek

Bekende (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurvoetbal zaterdag West II – seizoen 2022/23
1e klasse B:SV Den Hoorn · DHC Delft · SV Die Haghe · DSO · Forum Sport · SV Honselersdijk · HVV · SV Nootdorp · UVS · Valken '68 · VELO · Voorschoten '97 · VUC · SV Wippolder
1e klasse C:VV Brielle · BVCB · DCV · VV Heerjansdam · VV Nieuw-Lekkerland · VV Rijsoord · RVVH · SHO · Spartaan'20 · SVOD '22 · Terneuzense Boys · XerxesDZB · VV De Zwerver · CVV Zwervers

2e klasse D:FC Aalsmeer · VV Alphia · ASC · DoCoS · SV Donk · EMM '21 · ESTO · VV Foreholte · VV Kagia · Legmeervogels · FC Oudewater · RCL · RVC '33 · TAVV
2e klasse E:CVV Berkel · CION · DSV Concordia · CWO · Full Speed · HMSH · HVC '10 · RKDEO · SSA Skillz/Wateringse Veld · SVC '08 · VFC · Vitesse Delft · RKVV Westlandia · VV Wilhelmus
2e klasse F:Alexandria '66 · FC Binnenmaas · SV Heinenoord · VV Hillegersberg · Neptunus-Schiebroek · VV Nieuwerkerk · ZVV Pelikaan · SV Slikkerveer · Sparta AV · VV Spirit · VV Strijen · SVS Capelle · VVGZ

3e klasse A:SV Aarlanderveen · AVV Alphen · RKSV Blauw-Zwart · DWO · VV Koudekerk · LVV Lugdunum · SV Nieuwkoop · Van Nispen · FC Oegstgeest · RKDES · SCW · Sporting Leiden · Stompwijk '92 · VVSB
3e klasse B:Duindorp SV · SV Houtwijk · KMD · HVV Laakkwartier · VV Lyra · SV Madestein · SC Monster · MVV '27 · VV Naaldwijk · VV Schipluiden · VV Verburch · HVV Te Werve · SV Zuid West DH
3e klasse C:Ariston '80 · SV Charlois · CKC · CVC Reeuwijk · DHL · DSVP · FC IJsselmonde · LMO · FC Maense · OLIVEO · SEP · Soccer Boys · VVOR · CSV Zwarte Pijl
3e klasse D:SC Botlek · Deltasport · DVO '32 · Excelsior '20 · HBSS · VV Kethel Spaland · VV Meeuwenplaat · OHVV · OVV · VV Rijnmond Hoogvliet Sport · VV Rozenburg · VDL-Maassluis · Victoria '04 · VV Vierpolders

4e klasse A:BSC '68 · Hazerswoudse Boys · SV Kickers '69 · LSVV '70 · RKVV Meerburg · Nicolaas Boys · NSV '46 · LV Roodenburg · SJC · SJZ · RKVV Teylingen · SV Warmunda · VV Woubrugge · SV Zevenhoven
4e klasse B:CVV Be Fair · VV Cabauw · SV Gouda · GSV · VV Linschoten · FC Perkouw · Rohda '76 · SCH '44 · SV Siveo '60 · SPV '81 · VV Stolwijk · VEP · WDS · VV Zwammerdam
4e klasse C:BMT · DUNO · SV Erasmus · GDA · HPSV · SV Loosduinen · ODB · PGS/VOGEL · Quick Steps · Quintus · RAS · Semper Altius · VCS · KRSV Vredenburch
4e klasse D:SV Bolnes · BGC Floreant · Graaf Willem II VAC · VV Groeneweg · VV Haagse Hout · KSD-Marine · VV Moerkapelle · NOCKralingen · SV Ommoord · Celeritas · SEV · RCSV Zestienhoven · FC Zoetermeer · IJVV De Zwervers
4e klasse E:RVV Blijdorp · BZC/Zuiderpark · De Egelantier Boys · Hermes DVS · VV Maasdijk · MSV '71 · Overmaas · RVV Overschie · PPSC · Rotterdam United · Steeds Hooger · TransvaliaZW · VOB · WCR
4e klasse F:VV Abbenbroek · Fortuna Be Quick · GHVV '13 · GOZ · VV 's-Gravendeel · NBSVV · VV Rockanje · VV Stellendam · FC Vlotbrug · WFB · ZBVH · Zinkwegse Boys · VV Zwartewaal

5e klasse A:SV Bernardus · VV Bodegraven · Football Factory · VV Kamerik · MMO · VV de Rijnstreek · VV Sportief · Sporting Martinus · SV Terrasvogels · THB · UNO · SV Vogelenzang · VV Zwanenburg
5e klasse B:ASW · SVO Buytenpark · DVC Delft · VV Gouderak · GSC ESDO · HDV · VV Moordrecht · ONA · Quick · REMO · SCSV De Ster · Toofan · SCS Wanica Star · WIK
5e klasse C:DVV Delft · DRL · MSV en AV Flakkee · GLZ Delfshaven · HWD · VV Melissant · NTVV · OFB · VV Pernis · SCO '63 · SV Simonshaven · SVV · Swift Boys