De tribune van voetbalclub VFC in Vlaardingen in 2007
VFC is de grootste en oudste voetbalclub van Vlaardingen. De club werd op 28 oktober 1913 opgericht als VFC Olympia, maar veranderde al in 1914 naar VFC. De club begon met 17 leden in de Rotterdamse Voetbalbond, en promoveerde enkele jaren later naar de Nederlandse Voetbalbond, de huidige KNVB. Op 30 juni 1932 werd voor de voetbalvereniging een nieuw voetbalveld aan de Groeneweg te Vlaardingen geopend waarbij duizenden voetballiefhebbers zich verzamelden rond het nieuwe veld.
Tot in 1943 speelde VFC op deze accommodatie met wisselend succes, waarna de club verhuisde naar het huidige sportterrein aan de Sportlaan. In het seizoen 1943/44 promoveerde VFC voor het eerst in haar bestaan naar de Tweede klasse KNVB. Het volgende seizoen (1944/45) werd de competitie stilgelegd in verband met de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
In 1943 is ook een tribune aangelegd, maar dit gebouw brandde in 1947 tot de grond toe af. In 1948 werd een nieuwe tribune gebouwd in Engelse stijl.
Rond april 1948 wordt er een atletiek tak opgericht door VFC.[1]
In 1959 wordt er een plan gemaakt om de voetballers in de lege zomermaanden bezig te houden. Het volgende jaar is Vlaardingen een honkbalclub rijker onder de naam VFC.
In 1969 splits de honkbal tak zich af, en gaat verder als S.C. Vlaardingen Holy.
In het seizoen 2010/11 wordt de tribune uit 1948 gesloopt. Daarvoor in de plaats is een nieuwe tribune gebouwd, deze is eind mei 2011 opgeleverd.
Aan het begin van het seizoen 2014/15 is de business club 'Kwekkers van stand'[2] opgericht. Met behulp van deze business club hoopt VFC de jeugdopleiding verder te kunnen ontwikkelen en de leden optimale faciliteiten te kunnen bieden.
2017/18 zal VFC voor het eerst aanvangen met een senioren team op zaterdag. Zij zullen onderaan de voetbalpiramide starten in de 4e klasse F.
In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:
Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In het seizoen 2019/20 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
Competitieniveau en/of afdelingsletter
Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.
Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.
Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.
Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
Seizoen 2019-2020 nietig verklaart i.v.m. de COVID-19 uitbraak.
VFC organiseert elk jaar in samenwerking met 'Stichting Vlaardingen In Beweging' het Vlaardings schoolvoetbaltoernooi.
VFC organiseert sinds 1973 het internationaal toernooi tijdens het pinkster weekend. Het internationaal toernooi van VFC is hiermee een van de oudste internationale toernooien van Nederland.