Excelsior Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Excelsior Rotterdam
Excelsior Rotterdam
Naam Excelsior Rotterdam
Bijnaam De Kralingers
De Roodzwarten
Oud papier-club[1]
Opgericht 23 juli 1902
Plaats Rotterdam, Nederland
Stadion Van Donge & De Roo Stadion
Capaciteit 4.400
Voorzitter Vlag van Nederland Bob de Lange
Algemeen directeur Vlag van Nederland Daan Bovenberg
Technisch directeur Vlag van Nederland Niels van Duinen
Trainer Vlag van Nederland Marinus Dijkhuizen
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland DSW
Kledingmerk Vlag van Nederland Quick
Begroting € 8,5 miljoen[2]
Competitie Eredivisie (2023/24)
Prijzen Eerste divisie: 3x
Website excelsiorrotterdam.nl/
Thuis
Uit
Geldig voor 2023/24
Icoontje huidige resultaten Excelsior Rotterdam in het seizoen 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Excelsior Rotterdam is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit de wijk Kralingen in Rotterdam. Excelsior speelt zijn thuiswedstrijden in het Van Donge & De Roo Stadion, dat na de uitbreiding in zomer van 2016 plaats biedt aan 4400 toeschouwers. Tot 1 mei 2017 heette het Stadion Woudestein.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Excelsior werd opgericht op 23 juli 1902 als Rotterdamse Voetbal en Atletiek Vereniging Excelsior door een groepje Kralingse vrienden dat in die tijd al regelmatig bijeenkwam op de buitenplaats Woudestein om met elkaar te voetballen. Voetbal was aan het begin van de 20e eeuw een elitesport, hierdoor werd Excelsior een van de eerste arbeidersclubs in Nederland.[4]

Na de oprichting gaf gemeente Rotterdam Excelsior officieel toestemming om het stuk land te gebruiken.[5]

Excelsior speelde haar wedstrijden voornamelijk op Woudestein. Twee keer speelde Excelsior kort voor een meerdere wedstrijden op een ander terrein. In 1907 voetbalde de club een jaar op het Afrikaanderplein en van 1922 tot 1939 was het Toepad het terrein van Excelsior. Kort voor de oorlog, toen aan het Toepad een marinierskazerne werd gebouwd, verhuisde Excelsior terug naar het vertrouwde Woudestein.

Eerste successen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1927 behaalde Excelsior een van haar grootste prestaties van voor de Tweede Wereldoorlog. Excelsior won de Zilveren Bal-trofee door stadsgenoot en rivaal Feyenoord met 5-0 te verslaan.

Drie jaar later, in 1930, haalde Excelsior de finale van het KNVB-bekertoernooi. In Spartastadion Het Kasteel werd met 1-0 verloren van Feyenoord.

In de seizoenen 1945/46 en 1951/52 behaalde successen door te promoveren naar de Eerste Klasse, op dat moment het hoogste voetbalniveau in Nederland. De beslissende wedstrijd in 1945/46 tegen VUC uit Den Haag vond plaats in De Kuip en trok maarliefst 52.000 supporters aan.[4]

Grondlegger betaald voetbal in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Excelsior in het seizoen 1963/64

Excelsior was in de jaren 50 de leidende club achter het realiseren van een betaald voetbalcompetitie in Nederland. Toen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (verder: KNVB) niet wilde toestaan dat voetbalspelers werden betaald om te spelen, namen Excelsior voorzitter Henk Zon en bestuurslid Aad Libregts het initiatief om betaald voetbal in Nederland mogelijk te maken. Met een voorstel wisten zij KNVB-voorzitter Hans Hopster te overtuigen en in augustus van het jaar 1954 werd het betaald voetbal in Nederland geïntroduceerd.[4]

Eerste overdekte staantribune[bewerken | brontekst bewerken]

Ook op andere fronten was Excelsior een pionier in het Nederlandse voetbal. Zo was Excelsior in 1958 de eerste club in Nederland met een overdekte staantribune. Leden zorgden voor het geld en een groep ijverige vrijwilligers voor de bouw.

Eerste Nederlandse club met shirtsponsor[bewerken | brontekst bewerken]

Later, in 1974, was Excelsior ook de eerste club die shirtsponsoring had in het Nederlands voetbal. De club droeg op de borst een grote A. Dit, naar de firma van suikeroom Rob Albers, Akai. Men zei dat de A verwees naar het A-elftal van Excelsior, maar toch werd de letter verboden. Pas in 1982 werd shirtreclame ingevoerd en verscheen Akai weer op de borst en zou daar tot het seizoen 1999/00 op de borst prijken.

Jaren 2000[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002, het jaar waarin de club 100 jaar bestond, keerde Excelsior terug in de Eredivisie. Dit deden zij na sinds eind jaren 80 in de Eerste divisie te hebben gebivakkeerd. Het avontuur op het hoogste niveau duurde echter slechts één seizoen, aangezien er meteen weer werd gedegradeerd. In het seizoen 2005/06 streed Excelsior aanvankelijk onverwacht mee om de prijzen, maar werd het uiteindelijk wel kampioen in een competitie waarin VVV-Venlo op voorhand favoriet was. Het kampioenschap leverde de club opnieuw promotie naar de Eredivisie op.

Tussen 1997 en 2005 was Excelsior een satellietclub van Feyenoord. Dit hield in dat Feyenoord tijdelijk spelers bij Excelsior onderbracht om hen de gelegenheid te bieden op een lager niveau wedstrijdervaring op te doen. Het merendeel van de supporters van Excelsior was fel tegenstander van de samenwerking. De voorzitter van de supportersvereniging, Michel van der Neut, zei het volgende over de samenwerking: "Excelsior heeft haar ziel verkocht. Op deze manier houdt de club voor mij op te bestaan."[6] De samenwerking met Feyenoord liep na een slecht seizoen (2004/05) steeds verder terug. Aan het einde van het seizoen 2014/15 maakten de clubs bekend dat de officiële samenwerking beëindigd werd.[7]

Excelsior eindigde in het seizoen 2006/07 op de 16e plek van de Eredivisie en moest in de play-offs strijden tegen degradatie. Belangrijkste wapenfeiten in dat seizoen waren gelijkspellen tegen Ajax en PSV en de 3-2 winst op AZ in de spannende laatste competitieronde, waardoor AZ het kampioenschap misliep. De play-offs werden goed afgesloten, na BV Veendam (0-1 en 3-0) verslagen te hebben, werd RBC Roosendaal over twee wedstrijden ook verslagen: in Roosendaal werd het 1-1 en in Rotterdam won Excelsior met 1-0, waardoor de Kralingers zich wisten te handhaven. Het seizoen daarna lukte het de ploeg niet om zich te handhaven in de Eredivisie. In de laatste speelronde werd verloren van sc Heerenveen terwijl concurrent VVV-Venlo wel wist te winnen. Na twee seizoenen Eredivisie speelde Excelsior in het seizoen 2008/09 weer in de Eerste Divisie.

Enkele jaren Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2009/10 promoveerde de club via de play-offs naar de Eredivisie. Dit gebeurde in een onderling duel met stadgenoot Sparta Rotterdam. Het beslissende doelpunt viel in de 90+4e minuut, en dit terwijl Sparta pas in de 90+2e minuut op voorsprong was gekomen. Excelsior's doelpuntenmaker Fernandez miste in de 89e minuut bovendien nog een strafschop.

In het Eredivisie-seizoen 2010/11 kende Excelsior een vliegende start. Het team behaalde 10 punten uit de eerste 5 wedstrijden. In die wedstrijden werd onder meer Feyenoord met 3-2 verslagen in de Rotterdamse derby.

Eenmaal terug in de Eerste Divisie beleefde Excelsior een tegenvallend seizoen. Onder de nieuwe trainer Leon Vlemmings behaalde Excelsior de 15de plaats. Voorafgaand aan het seizoen 2013/14 ging de bezem door de selectie en er kwam een nieuwe trainer: Jon Dahl Tomasson. Het was pas de eerste keer in de clubhistorie dat een trainer Excelsior gedwongen moest verlaten. Het nieuwe seizoen verliep goed, maar op tweede kerstdag van het jaar 2013 verliet trainer Tomasson onverwachts Excelsior voor Roda JC Kerkrade. Op 1 januari 2014 werd Marinus Dijkhuizen aangesteld als opvolger. Onder Dijkhuizen werd een goede tweede helft van het seizoen afgewerkt. Excelsior klom, mede dankzij een 8-0 zege bij Telstar, naar de derde plaats van de Eerste Divisie. Via de nacompetitie wist Excelsior voor de achtste maal in de historie te promoveren naar de Eredivisie.

Op 15 januari 2014 maakte voorzitter Albert de Jong bekend dat Excelsior een dreigend faillissement maar net voorkomen had. Volgens hem waren de onverwachts slechte prestaties in het seizoen 2012/13 de hoofdreden voor een tekort van drie miljoen euro. Hij verwachtte op termijn terug te keren naar categorie 2.[8]

In het seizoen 2014/15 wist Excelsior zich te handhaven op het hoogste niveau. Op de voorlaatste speeldag speelde de club met 2-2 gelijk tegen FC Utrecht, waardoor de Rotterdammers niet meer te achterhalen waren voor achtervolgers Go Ahead Eagles en NAC Breda.

Ook in het seizoen 2015/16 eindigde Excelsior op de vijftiende plaats, onder leiding van de nieuwe trainer Alfons Groenendijk. In de laatste wedstrijd was een 2-0 overwinning in Leeuwarden op hekkensluiter SC Cambuur voldoende. Aan het einde van het seizoen vertrok Groenendijk een jaar eerder dan afgesproken. Mitchell van der Gaag was zijn opvolger. Ook een aantal basisspelers vertrok bij de club, waardoor Excelsior aan het begin van het seizoen 2016/17 opnieuw een degradatiekandidaat was. Na afloop van het seizoen 2018/19 degradeerde Excelsior na 5 jaren in de Eredivisie te hebben gespeeld.

Terugkeer naar de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 werd opnieuw Marinus Dijkhuizen aangesteld als nieuwe trainer. Met Dijkhuizen aan het roer werd in mei 2022 na een spectaculaire overwinning op ADO Den Haag opnieuw promotie naar de Eredivisie afgedwongen. De Kralingers speelden in eigen huis met 1-1 gelijk en leken in Den Haag af te stevenen op nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior maakte echter een wonderbaarlijke comeback door in de laatste 13 minuten van de wedstrijd nog drie keer te scoren en zo verlenging af te dwingen. In deze verlenging kwam de ploeg van Dijkhuizen op achterstand (4-3), maar rechtte het wederom de rug via aanvoerder Redouan El Yaakoubi (4-4). Uiteindelijk besliste doelman Stijn van Gassel de penaltyserie door de negende strafschop van ADO te stoppen en dus keert Excelsior na drie jaar afwezigheid terug in de eredivisie.

Cijfers[bewerken | brontekst bewerken]

 • Hoogste eindklassering eredivisie: 9e: 1979/80, 1982/83
 • Beste doelcijfers eredivisie: -3 (44-47): 1982/83; -4 (56-60): 1979/80; -4 (47-51): 1984/85 (in 34 duels)
 • Beste doelcijfers eerste divisie: +44 (76-32): 1978/79 (in 36 duels)
 • Grootste overwinning op bezoek bij Ajax, PSV of Feyenoord: Feyenoord - Excelsior 0-4 (+4) (1979/80: (2 maart 1980)

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1974, 1979, 2006
1927 (finale: Feyenoord - Excelsior 0-5)
1930 (finale: Feyenoord - Excelsior 1-0)

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Imago[bewerken | brontekst bewerken]

Excelsior kent het imago van Oud-Papier club, omdat voormalig voorzitter Henk Zon jarenlang oud papier ophaalde voor 'ons geliefd' Excelsior. Hierdoor wisten de vrijwilligers Excelsior telkens voor een faillissement te behoeden.

Clublied[bewerken | brontekst bewerken]

Het clublied van Excelsior heet Ferme jongens, stoere knapen. Het is geschreven door oud-voorzitter Toon Kenters. Het werd ingezongen door een andere oud-voorzitter, namelijk Henk Zon, en het Rotte's mannenkoor. 'Ferme jongens, stoere knapen' werd uitgebracht als single in 1977, maar bestond al veel eerder.

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het seizoen 2008/09 heeft Excelsior een mascotte, die is voortgekomen uit de oprichting van de kidsclub (De Woudies). De mascotte verschijnt voor aanvang van elke thuiswedstrijd en zwaait naar de aanwezige supporters. Zijn naam is Woutje Stein, vernoemd naar stadion Woudestein. Hij wordt gespeeld door de zoon van verzorger Mario Meijer.

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Excelsior is een van de drie betaaldvoetbalclubs in Rotterdam, de andere twee clubs zijn Feyenoord en Sparta. Wedstrijden tegen Feyenoord en Sparta worden een Rotterdamse derby genoemd en hebben altijd een extra lading. De derby's worden bij lange na niet ieder seizoen gespeeld, aangezien er meestal minimaal wel één club op een niveau lager speelt.

Rivaliteit met Feyenoord[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de samenwerking tussen beide clubs hebben Excelsior-supporters en -spelers een fellere rivaliteit ontwikkeld met Feyenoord. Het merendeel van de Excelsior-supporters is altijd gekant geweest tegen een partnerschap met Feyenoord. Op 22 mei 2009 maakte de supportersvereniging van Excelsior een statement door in zwarte kleding in het spelershome een minuut stilte te houden wegens het overlijden van de identiteit van Excelsior[6].

In 2017 werd de derby nog eens extra beladen, toen Excelsior koploper Feyenoord zeer verrassend met 3-0 versloeg en deze club daarmee (voorlopig) van het landskampioenschap afhield. Hetgeen leidde tot rellen in Rotterdam[9]

Rivaliteit met Sparta[bewerken | brontekst bewerken]

Excelsior is gelegen in Kralingen (vroeger een zelfstandige gemeente), in het oostelijk deel van de stad, terwijl Sparta Rotterdam afkomstig is uit Spangen, veel dichter bij het stadscentrum, en ze worden van elkaar gescheiden door hun respectievelijke histories. Van oudsher speelden beide clubs vaker tegen elkaar dan tegen Feyenoord, waardoor deze Rotterdamse derby vaker plaatsvond. Ook supporters van Sparta Rotterdam hebben een sterke mening over de samenwerking die er tussen Feyenoord en Excelsior was. Sparta-supporters schelden stadsgenoot Excelsior sinds de samenwerking met Feyenoord uit voor Hoeren.

De derby tussen Sparta en Excelsior in 2010 was spectaculair, toen Excelsior ten koste van Sparta de Eredivisie in ging door een doelpunt van Guyon Fernandez in de 94e minuut.[10]

Rivaliteit met andere clubs[bewerken | brontekst bewerken]

Andere clubs in de agglomeratie Rotterdam waren SVV en SVV/Dordrecht'90 uit Schiedam, en FC Vlaardingen, dat na afloop van het seizoen 1980/81, half 1981 failliet ging.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Bob de Lange Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2017
Paul Peters Vlag van Nederland Nederland Secretaris 2017
Jorgo Hameetman Vlag van Nederland Nederland Penningmeester
Mario Been Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2021
Rick Ruisch Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2015
Directie
Daan Bovenberg Vlag van Nederland Nederland Algemeen Directeur 2021
Niels van Duinen Vlag van Nederland Nederland Technisch Directeur 2022
Jeugdopleiding
Rogier Veenstra Vlag van Nederland Nederland Hoofd Opleiding 2022

Laatste update: 10 juli 2023

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Contract Vorige club
Doelmannen
1 Stijn van Gassel Aanvoerder Vlag van Nederland 2024 Vlag van Nederland Helmond Sport
18 Norbert Alblas Vlag van Nederland 2024 Vlag van Nederland TOP Oss
38 Pascal Kuiper Vlag van Nederland 2025
Verdedigers
2 Siebe Horemans Vlag van België 2024 Vlag van België KAA Gent
3 Kik Pierie Vlag van Nederland / Vlag van Verenigde Staten 2025 Vlag van Nederland Ajax
4 Redouan El Yaakoubi Vlag van Nederland / Vlag van Marokko 2024 Vlag van Nederland Telstar
5 Casper Widell Vlag van Zweden 2026 Vlag van Zweden Helsingborgs IF
12 Arthur Zagre Vlag van Frankrijk / Vlag van Burkina Faso 2026 Vlag van Frankrijk Monaco
16 Sven Nieuwpoort Vlag van Nederland 2025 Vlag van Nederland Cambuur
28 Nathan Tjoe-A-On Vlag van Nederland / Vlag van Suriname 2024
34 Serano Seymor Vlag van Nederland / Vlag van Curaçao 2024
24 Mimeirhel Benita Vlag van Nederland / Vlag van Curaçao huur Vlag van Nederland Feyenoord
Middenvelders
5 Adrian Fein Vlag van Duitsland 2024 Vlag van Duitsland Bayern München II
15 Noah Naujoks Vlag van Nederland 2025 Vlag van Nederland Feyenoord
20 Lennard Hartjes Vlag van Nederland huur Vlag van Nederland Feyenoord
33 Julian Baas Vlag van Nederland 2024
Yassin Ayoub Vlag van Marokko / Vlag van Nederland 2024 Vlag van Griekenland Panathinaikos
Aanvallers
7 Nikolas Agrafiotis Vlag van Servië / Vlag van Nederland 2024 Vlag van Nederland Dordrecht
11 Oscar Uddenäs Vlag van Zweden 2026 Vlag van Zweden BK Häcken
14 Couhaib Driouech Vlag van Nederland / Vlag van Marokko 2024 Vlag van Nederland Heerenveen
17 Richie Omorowa Vlag van Zweden / Vlag van Ivoorkust 2025 Vlag van Zweden Brommapojkarna
19 Raphaël Eyongo Vlag van Nederland / Vlag van Congo-Kinshasa 2024
21 Jacky Donkor Vlag van België / Vlag van Ghana 2025 Vlag van Nederland FC Dordrecht
22 Lazaros Lamprou Vlag van Griekenland 2024 Vlag van Griekenland PAOK Saloniki
29 Mike van Duinen Vlag van Nederland 2025 Vlag van Griekenland OFI Kreta
30 Derensili Sanches Fernandes Vlag van Nederland / Vlag van Kaapverdië 2026 Vlag van Nederland FC Utrecht

Laatste update: 8 augustus 2023

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Marinus Dijkhuizen Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2020 2024 Vlag van Nederland Utrecht
Ruben den Uil Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2021 2026 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
Michel Breuer Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2023 Vlag van Nederland De Graafschap
Thomas Verhaar Vlag van Nederland Nederland Linietrainer 2021 2026
Ronald Graafland Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2016 2025 Vlag van Nederland Feyenoord Academy
Nyo Sulsters Vlag van Nederland Nederland Videoanalist 2023 Vlag van Nederland RKC Waalwijk
Medische Staf
Noël Cabral Vlag van Nederland Nederland Fysiektrainer 2016 Onbepaald
Mario Meijer Vlag van Nederland Nederland Hersteltrainer en verzorger 1995 Onbepaald
Rinus Kerskes Vlag van Nederland Nederland Verzorger 1991 Onbepaald
Maurice de Groot Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut 2018 Onbepaald
Huub de Jonge Vlag van Nederland Nederland Clubarts 2023
Maarten Leijs Vlag van Nederland Nederland Clubarts 2021
Overige Staf
Dennis van der Neut Vlag van Nederland Nederland Teammanager 2015 Onbepaald
John van Tilburg Vlag van Nederland Nederland Materiaalman 2008 Onbepaald
Sjaak Geeve Vlag van Nederland Nederland Materiaalman
Sjoerd Bos Vlag van Nederland Nederland Cameraman

Laatste update: 10 juli 2023

Speler van het jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Supportersvereniging Pro Excelsior organiseert sinds 1996 na afloop van ieder seizoen op de speler van het jaar. Supporters kunnen stemmen op de speler die zij in dat seizoen het beste vonden.[11]

Seizoen Winnaar Nationaliteit
1995/96 Marinus Dijkhuizen Vlag van Nederland Nederland
1996/97 John Schuurhuizen Vlag van Nederland Nederland
1997/98 Ferry de Haan Vlag van Nederland Nederland
1998/99 Michael van der Kruis Vlag van Nederland Nederland
1999/00 David Connolly Vlag van Ierland Ierland
2000/01 Jarda Šimr Vlag van Tsjechië Tsjechië
2001/02 Michel Breuer Vlag van Nederland Nederland
2002/03 Steve Olfers Vlag van Nederland Nederland
2003/04 Danny Buijs Vlag van Nederland Nederland
2004/05 Brett Holman Vlag van Australië Australië
2005/06 Luigi Bruins Vlag van Nederland Nederland
2006/07 René van Dieren Vlag van Nederland Nederland
2007/08 Kees Luijckx Vlag van Nederland Nederland
2008/09 Jeffrey Altheer Vlag van Nederland Nederland
2009/10 Ryan Koolwijk Vlag van Suriname Suriname
2010/11 Daan Bovenberg Vlag van Nederland Nederland
2011/12 Roland Alberg Vlag van Suriname Suriname
2012/13 Jordy Deckers Vlag van Nederland Nederland
2013/14 Lars Veldwijk Vlag van Nederland Nederland
2014/15 Sander Fischer Vlag van Nederland Nederland
2015/16 Rick Kruys Vlag van Nederland Nederland
2016/17 Nigel Hasselbaink Vlag van Suriname Suriname
2017/18 Hicham Faik Vlag van Nederland Nederland
2018/19 Jerdy Schouten Vlag van Nederland Nederland
2019/20 Rai Vloet Vlag van Nederland Nederland
2020/21 Mats Wieffer Vlag van Nederland Nederland
2021/22 Thijs Dallinga Vlag van Nederland Nederland
2022/23 Stijn van Gassel Vlag van Nederland Nederland

Laatst bijgewerkt op 22 mei 2023

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 april 2017 maakte Excelsior bekend om vanaf het seizoen 2017/18 ook met een vrouwenelftal uit te komen in de Eredivisie. In samenwerking met de lokale amateur voetbalclub BVV Barendrecht zullen zij deelnemen aan deze competitie, waarin ook onder andere Ajax en PSV uitkomen. De vrouwen zullen hun wedstrijden zowel in Stadion Woudestein, Rotterdam, als op Sportpark de Bongerd, Barendrecht, gaan afwerken.

Na drie jaar samenwerking met Barendrecht gaat het team per seizoen 2020/21 verder onder de naam Excelsor Rotterdam.

Initieel werd het team getraind door Richard Mank, die de naar PSV vertrokken Sander Luiten opvolgde.

Amateurs[bewerken | brontekst bewerken]

Naast een proftak beschikt Excelsior ook over een amateurtak Sportclub Excelsior. Tot en met het seizoen 2012/13 speelden de amateurs op zondag. Sinds het seizoen 2013/14 speelt SC Excelsior op zaterdag. Het huidige zaterdagelftal komt uit in de Vierde klasse zaterdag van het district West II (2020/21).

De amateurs spelen op Sportpark Woudestein, dat gelegen is naast het stadion.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2015 heeft Excelsior weer een zelfstandige jeugdopleiding, nadat de samenwerking met Feyenoord was stopgezet.[12]

Nat. Naam Functie
Trainersstaf
Vlag van Nederland Marinus Barendregt Excelsior O21
Vlag van Nederland Jonathon Fairbairn Excelsior O18
Vlag van Nederland Pieter van der Tholen Excelsior O17
Vlag van Nederland Luigi Bruins Excelsior O16
Vlag van Nederland Patrick de Werk Excelsior O15
Vlag van Nederland Steven Karskens Excelsior O14
Vlag van Nederland Mathijs Kreugel Excelsior O13
Vlag van Nederland Sjoerd Bos Excelsior O12
Vlag van Nederland Serge Bonte Excelsior O12
Vlag van Nederland Mark Schreurs Excelsior O11
Vlag van Nederland Yassin El Bouyakoubi Excelsior O10

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitieresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1910 4e
  Derde klasse B
 • 1911 3e
  Derde klasse A
 • 1912 2e
  Derde klasse A
 • 1913 2e
  Derde klasse A
 • 1914 4e
  Derde klasse A
 • 1915 1e
  Derde klasse
 • 1916
 • 1917 5e
  Derde klasse C
 • 1918 1e
  Derde klasse A
 • 1919 5e
  Derde klasse A
 • 1920 1e
  Derde klasse C
 • 1921 1e
  Tweede klasse C
 • 1922 8e
  Overgangsklasse
 • 1923 3e
  Overgangsklasse
 • 1924 5e
  Eerste klasse
 • 1925 6e
  Eerste klasse
 • 1926 2e
  Eerste klasse
 • 1927 3e
  Eerste klasse
 • 1928 4e
  Eerste klasse
 • 1929 10e
  Eerste klasse
 • 1930 7e
  Eerste klasse
 • 1931 10e
  Eerste klasse
 • 1932 2e
  Tweede klasse A
 • 1933 1e
  Tweede klasse B
 • 1934 9e
  Eerste klasse
 • 1935 6e
  Eerste klasse
 • 1936 8e
  Eerste klasse
 • 1937 7e
  Eerste klasse
 • 1938 10e
  Eerste klasse
 • 1939 3e
  Tweede klasse B
 • 1940 3e
  Tweede klasse B
 • 1941 4e
  Tweede klasse B
 • 1942 2e
  Tweede klasse B
 • 1943 2e
  Tweede klasse B
 • 1944 3e
  Tweede klasse B
 • 1945
 • 1946 1e
  Tweede klasse B
 • 1947 11e
  Eerste klasse
 • 1948 11e
  Eerste klasse
 • 1949 5e
  Tweede klasse B
 • 1950 2e
  Tweede klasse B
 • 1951 2e
  Tweede klasse A
 • 1952 1e
  Tweede klasse B
 • 1953 4e
  Eerste klasse C
 • 1954 9e
  Eerste klasse D
 • 1955 4e
  Eerste klasse (prof) A
 • 1956 11e
  Hoofdklasse (prof) A
 • 1957 9e
  Eerste divisie B
 • 1958 8e
  Eerste divisie A
 • 1959 6e
  Eerste divisie B
 • 1960 11e
  Eerste divisie A
 • 1961 4e
  Eerste divisie B
 • 1962 2e
  Eerste divisie B
 • 1963 8e
  Eerste divisie
 • 1964 9e
  Eerste divisie
 • 1965 16e
  Eerste divisie
 • 1966 9e
  Tweede divisie B
 • 1967 9e
  Tweede divisie
 • 1968 16e
  Tweede divisie
 • 1969 2e
  Tweede divisie
 • 1970 2e
  Eerste divisie
 • 1971 16e
  Eredivisie
 • 1972 15e
  Eredivisie
 • 1973 17e
  Eredivisie
 • 1974 1e
  Eerste divisie
 • 1975 14e
  Eredivisie
 • 1976 18e
  Eredivisie
 • 1977 4e
  Eerste divisie
 • 1978 4e
  Eerste divisie
 • 1979 1e
  Eerste divisie
 • 1980 9e
  Eredivisie
 • 1981 17e
  Eredivisie
 • 1982 3e
  Eerste divisie
 • 1983 9e
  Eredivisie
 • 1984 13e
  Eredivisie
 • 1985 12e
  Eredivisie
 • 1986 15e
  Eredivisie
 • 1987 18e
  Eredivisie
 • 1988 8e
  Eerste divisie
 • 1989 3e
  Eerste divisie
 • 1990 14e
  Eerste divisie
 • 1991 19e
  Eerste divisie
 • 1992 15e
  Eerste divisie
 • 1993 14e
  Eerste divisie
 • 1994 12e
  Eerste divisie
 • 1995 3e
  Eerste divisie
 • 1996 16e
  Eerste divisie
 • 1997 17e
  Eerste divisie
 • 1998 16e
  Eerste divisie
 • 1999 6e
  Eerste divisie
 • 2000 4e
  Eerste divisie
 • 2001 2e
  Eerste divisie
 • 2002 2e
  Eerste divisie
 • 2003 17e
  Eredivisie
 • 2004 2e
  Eerste divisie
 • 2005 12e
  Eerste divisie
 • 2006 1e
  Eerste divisie
 • 2007 16e
  Eredivisie
 • 2008 18e
  Eredivisie
 • 2009 5e
  Eerste divisie
 • 2010 3e
  Eerste divisie
 • 2011 16e
  Eredivisie
 • 2012 18e
  Eredivisie
 • 2013 15e
  Eerste divisie
 • 2014 3e
  Eerste divisie
 • 2015 15e
  Eredivisie
 • 2016 15e
  Eredivisie
 • 2017 12e
  Eredivisie
 • 2018 11e
  Eredivisie
 • 2019 16e
  Eredivisie
 • 2020 7e
  Eerste divisie
 • 2021 9e
  Eerste divisie
 • 2022 6e
  Eerste divisie
 • 2023 15e
  Eredivisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1902 - 1985: RV & AV Excelsior
 • 1985 - 2002: Sportclub Excelsior
 • 2002 - 2021: SBV Excelsior
 • 2021 - heden: Excelsior Rotterdam

Eindklasseringen amateurs (zaterdag)[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2014 5e
  Vierde klasse D
 • 2015 14e
  Derde klasse C
 • 2016 2e
  Vierde klasse D
 • 2017 8e
  Derde klasse C
 • 2018 9e
  Derde klasse C
 • 2019 14e
  Derde klasse C
 • 2020 8e
  Vierde klasse C
 • 2021 14e
  Vierde klasse C
 • 2022

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Eindklasseringen amateurs (zondag)[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1990 8e
  Vierde klasse H
 • 1991 4e
  Vierde klasse H
 • 1992 3e
  Vierde klasse H
 • 1993 6e
  Vierde klasse G
 • 1994 11e
  Vierde klasse F
 • 1995
 • 1996
 • 1997 4e
  Vierde klasse F
 • 1998 3e
  Vierde klasse F
 • 1999 5e
  Vierde klasse H
 • 2000 4e
  Vierde klasse G
 • 2001 3e
  Vierde klasse E
 • 2002 5e
  Derde klasse C
 • 2003 5e
  Derde klasse C
 • 2004
 • 2005
 • 2006
 • 2007
 • 2008
 • 2009
 • 2010
 • 2011 1e
  Vierde klasse F
 • 2012 5e
  Derde klasse B
 • 2013 14e
  Derde klasse C

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van Excelsior sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1954
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Topscorer(s) Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1954/55 Eerste klasse C 8 3 0 5 13 21 6 11e Geen bekertoernooi Vlag van Nederland Nol Braams (4) Excelsior treedt toe tot het betaald voetbal
De competitie werd na de fusie van de KNVB en de NBVB niet afgemaakt. Alle teams werden opnieuw ingedeeld.
Eerste klasse A 26 13 5 8 47 36 31 4e Hoofdklasse Vlag van Nederland Nol Braams (20)
1955/56 Hoofdklasse A 34 12 10 12 53 61 34 11e Eerste divisie Geen bekertoernooi Vlag van Nederland Nol Braams (16)
1956/57 Eerste divisie B 30 7 15 8 36 41 29 9e 2e ronde
1957/58 Eerste divisie A 30 14 6 10 46 42 34 8e 4e ronde
1958/59 Eerste divisie B 28 9 9 10 35 39 27 6e 2e ronde
1959/60 Eerste divisie A 30 7 10 13 40 50 24 11e Geen bekertoernooi
1960/61 Eerste divisie B 34 15 7 12 72 58 37 4e Groepsfase
1961/62 Eerste divisie B 34 19 9 6 70 37 47 2e 3e ronde
1962/63 Eerste divisie 30 11 8 11 39 51 30 8e 3e ronde
1963/64 Eerste divisie 30 11 10 9 48 51 32 9e 3e ronde
1964/65 Eerste divisie 30 5 10 15 34 54 20 16e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1965/66 Tweede divisie B 28 8 9 11 44 46 25 9e Groepsfase Vlag van Nederland Joop Munne (9)
1966/67 Tweede divisie 44 21 9 14 69 53 51 9e Geen deelname Vlag van Nederland Dick van Beek (21)
1967/68 Tweede divisie 38 11 11 16 44 49 33 16e Kwartfinale Vlag van Nederland Hans Bassant (12)
1968/69 Tweede divisie 34 19 10 5 57 28 48 2e Rechtstreekse promotie 2e ronde Vlag van Nederland Thijs Kwakkernaat (18)
1969/70 Eerste divisie 34 19 10 5 56 31 48 2e Rechtstreekse promotie 2e ronde
1970/71 Eredivisie 34 5 10 19 22 66 20 16e 2e ronde
1971/72 Eredivisie 34 4 12 18 18 53 20 15e Kwartfinale
1972/73 Eredivisie 34 5 8 21 24 70 18 17e Rechtstreekse degradatie 3e ronde
1973/74 Eerste divisie 38 21 10 7 68 53 52 1e Rechtstreekse promotie 3e ronde Vlag van Nederland Hans Bassant (17)
1974/75 Eredivisie 34 7 12 15 32 53 26 14e 2e ronde
1975/76 Eredivisie 34 7 5 22 24 59 19 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1976/77 Eerste divisie 36 16 15 5 61 37 47 4e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen MVV (0–1 & 0–0), PEC Zwolle (1–2 & 1–1) en Volendam (0–4 & 1–2)
1977/78 Eerste divisie 36 16 13 7 69 38 45 4e Nacompetitie Halve finale Vlag van Nederland Leen Swanenburg (16) Promotiewedstrijden tegen FC Groningen (1–0 & 1–1), MVV (0–1 & 0–5) en Wageningen (1–3 & 0–3)
1978/79 Eerste divisie 36 22 7 7 76 32 51 1e Rechtstreekse promotie 2e ronde
1979/80 Eredivisie 34 10 11 13 56 60 31 9e 2e ronde
1980/81 Eredivisie 34 5 11 18 39 67 21 17e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1981/82 Eerste divisie 34 18 8 8 74 44 44 3e Nacompetitie 3e ronde Vlag van Nederland Piet den Boer (26) Promotiewedstrijden tegen sc Heerenveen (4–0 & 1–0), Telstar (2–0 & 1–1) en VVV (0–4 & 1–1)
1982/83 Eredivisie 34 13 6 15 44 47 32 9e 2e ronde
1983/84 Eredivisie 34 13 5 16 56 62 31 13e 1e ronde Vlag van Nederland Michel Beukers (19)
1984/85 Eredivisie 34 9 12 13 47 51 30 12e 3e ronde
1985/86 Eredivisie 34 9 7 18 31 48 25 15e 1e ronde
1986/87 Eredivisie 34 5 9 20 40 91 19 18e Rechtstreekse degradatie Kwartfinale
1987/88 Eerste divisie 36 14 10 12 48 42 38 8e 3e ronde
1988/89 Eerste divisie 36 20 9 7 62 35 49 3e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles (1–2 & 1–3), sc Heerenveen (0–0 & 0–2) en N.E.C. (0–1 & 1–2)
1989/90 Eerste divisie 36 10 13 13 47 53 33 14e 2e ronde
1990/91 Eerste divisie 38 8 7 23 50 82 23 19e 2e ronde
1991/92 Eerste divisie 38 14 6 18 61 74 34 15e Nacompetitie 3e ronde Vlag van Nederland Erik Tammer (33) Promotiewedstrijden tegen BVV Den Bosch (0–2 & 1–1) en Eindhoven (0–0 & 2–0)
1992/93 Eerste divisie 34 7 10 17 40 69 24 14e 4e ronde
1993/94 Eerste divisie 34 10 10 14 41 54 30 12e 3e ronde
1994/95 Eerste divisie 34 18 8 8 71 49 44 3e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen AZ (2–1 & 1–0), Go Ahead Eagles (0–1 & 0–2) en VVV (2–0 & 0–3)
1995/96 Eerste divisie 34 8 5 21 42 72 29 16e Groepsfase
1996/97 Eerste divisie 34 6 6 22 37 67 24 17e Groepsfase
1997/98 Eerste divisie 34 8 6 20 39 64 30 16e Groepsfase
1998/99 Eerste divisie 34 16 6 12 74 63 54 6e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Groningen (2–2 & 0–4), Helmond Sport (7–1 & 5–2) en Sparta (2–3 & 0–6)
1999/00 Eerste divisie 34 18 5 11 70 48 59 4e Nacompetitie Achtste finale Vlag van Ierland David Connolly (20) Promotiewedstrijden tegen Cambuur Leeuwarden (1–2 & 3–2), RBC Roosendaal (2–4 & 1–1) en FC Zwolle (2–1 & 2–4)
2000/01 Eerste divisie 34 20 6 8 89 63 66 2e Nacompetitie Achtste finale Vlag van Ierland David Connolly (13) Promotiewedstrijden tegen Cambuur Leeuwarden (3–2 & 4–1), Go Ahead Eagles (3–3 & 0–1) en Sparta (3–4 & 1–3)
2001/02 Eerste divisie 34 21 7 6 73 31 70 2e Nacompetitie Achtste finale Vlag van België Thomas Buffel (15)
Vlag van Kaapverdië Cecilio Lopes (15)
Promotiewedstrijden tegen ADO Den Haag (1–1 & 2–1), Sparta (2–1 & 0–1) en FC Volendam (4–2 & 1–2)
2002/03 Eredivisie 34 5 8 21 38 72 23 17e Nacompetitie Kwartfinale Vlag van Nederland Saïd Boutahar (9) Degradatiewedstrijden tegen Emmen (2–1 & 0–1), Heracles Almelo (1–2 & 2–0) en FC Volendam (3–2 & 0–3)
2003/04 Eerste divisie 36 22 8 6 70 39 74 2e Nacompetitie 3e ronde Vlag van Marokko Mounir El Hamdaoui (17) Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (2–3 & 0–0), Heracles Almelo (0–1 & 2–2) en FC Volendam (2–1 & 2–1)
2004/05 Eerste divisie 36 12 8 16 56 59 44 12e 2e ronde Vlag van Marokko Mounir El Hamdaoui (11)
2005/06 Eerste divisie 38 22 9 7 68 25 75 1e Rechtstreekse promotie 2e ronde Vlag van Australië Brett Holman
Vlag van Nederland Andwelé Slory (14)
2006/07 Eredivisie 34 8 6 20 43 65 30 16e Nacompetitie 3e ronde Vlag van Nederland Andwelé Slory (12) Degradatiewedstrijden tegen BV Veendam (1–0 & 3–0) en RBC Roosendaal (1–1 & 1–0)
2007/08 Eredivisie 34 7 6 21 32 75 27 18e Rechtstreekse degradatie Achtste finale Vlag van Nederland Johan Voskamp (6)
2008/09 Eerste divisie 36 16 13 9 53 43 61 5e Nacompetitie 4e ronde Vlag van Nederland Robert Braber (10) Promotiewedstrijden tegen RKC Waalwijk (1–2 & 1–1)
2009/10 Eerste divisie 36 20 5 11 77 49 65 3e Nacompetitie 3e ronde Vlag van Nederland Guyon Fernandez (15) Promotiewedstrijden tegen FC Zwolle (1–0 & 4–3) en Sparta Rotterdam (0–0 & 1–1)
2010/11 Eredivisie 34 10 5 19 45 66 35 16e Nacompetitie 4e ronde Vlag van Nederland Guyon Fernandez (10) Degradatiewedstrijden tegen FC Den Bosch (3–3 & 3–1) en Helmond Sport (5–1 & 4–2)
2011/12 Eredivisie 34 4 7 23 28 75 19 18e Rechtstreekse degradatie 3e ronde Vlag van Nederland Roland Alberg (6)
2012/13 Eerste divisie 30 4 9 17 39 63 21 15e 2e ronde Vlag van Nederland Mick van Buren (13)
2013/14 Eerste divisie 38 18 12 8 70 39 66 3e Nacompetitie Achtste finale Vlag van Zuid-Afrika Lars Veldwijk (30) Promotiewedstrijden tegen FC Den Bosch (3–1 & 2–1) en RKC Waalwijk (2–0 & 2–2)
2014/15 Eredivisie 34 6 14 14 47 63 32 15e Halve finale Vlag van Nederland Tom van Weert (13)
2015/16 Eredivisie 34 7 9 18 34 60 30 15e 3e ronde Vlag van Nederland Tom van Weert (11)
2016/17 Eredivisie 34 9 10 15 43 60 37 12e 2e ronde Vlag van Nederland Nigel Hasselbaink (10)
2017/18 Eredivisie 34 11 7 16 41 56 40 11e 1e ronde Vlag van Nederland Mike van Duinen (11)
2018/19 Eredivisie 34 9 6 19 46 79 33 16e Nacompetitie 1e ronde Vlag van Nederland Luigi Bruins en Vlag van Nederland Ali Messaoud (11) Degradatiewedstrijden tegen RKC Waalwijk 1-2 en 1-1
2019/20 Eerste divisie - - - - - - - - - - - -

Bekende (oud-)Kralingers[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van Excelsior Rotterdam (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Internationals[bewerken | brontekst bewerken]

De navolgende voetballers kwamen tot op heden[13] als speler van Excelsior Rotterdam uit voor een vertegenwoordigend Europees A-elftal.

Naam Van Tot Totaal Nationaal elftal
Maarten Grobbe 14.06.1928 12.06.1929 2 Vlag van Nederland Nederland
Slory, Andwelé Andwelé Slory 02.06.2007 06.06.2007 2 Vlag van Nederland Nederland
Scheimann, Samuel Samuel Scheimann 26.05.2012 26.05.2012 1 Vlag van Israël Israël
Vermeer, Arie Arie Vermeer 27.11.1946 27.11.1946 1 Vlag van Nederland Nederland
Lagerwaard, Heimen Heimen Lagerwaard 27.09.1953 27.09.1953 1 Vlag van Nederland Nederland
Ómarsson, Elías Már Elías Már Ómarsson 16.01.2018 28.07.2021 9 Vlag van IJsland IJsland

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van trainers van Excelsior Rotterdam (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Betekenis van Excelsior; ex` cel - si - or (Latijn): steeds hoger/beter.
 • Na afloop van het seizoen 2011-2012, waarin de club degradeerde, wist Excelsior bijna Europees voetbal te halen. Op basis van het UEFA Fair Playklassement werden de Rotterdammers tweede, achter FC Twente. FC Twente wist echter voor het eerst in zes jaar geen directe plaatsing voor Europees voetbal af te dwingen. Hierdoor kregen de Tukkers het Fair-Play ticket.
 • In het voorjaar van 2014 bracht Calvé een reclamespotje uit met Excelsior en Robin van Persie in de hoofdrol, samen met diens voormalig jeugdtrainer Aad Putters. In de reclame worden de eerste stappen van Van Persie als voetballer in beeld gebracht. Van Persie werd al op vijfjarige leeftijd aangenomen bij Excelsior, terwijl zes jaar de minimumleeftijd was.[14]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]