FC Den Bosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FC Den Bosch
FC Den Bosch
Naam Football Club Den Bosch
Bijnaam Blue White Dragons
Blue White Army
FCDB
Opgericht 18 augustus 1965
Plaats 's-Hertogenbosch
Stadion De Vliert
Capaciteit 8.500
Voorzitter Vlag van Nederland Huub van Mackelenbergh[1]
Eigenaar Vlag van de Verenigde Staten Pacific Media Group, Partners Path Capital, Randy Frankel, Chien Lee en Krishen Sud (>50%)
Vlag van Nederland BV Forza FC Den Bosch (>40%)
Vlag van Nederland Stichting Behoud Betaald Voetbal ’s-Hertogenbosch (1%)
Algemeen directeur Vlag van Nederland Rob Almering[2]
Trainer Vlag van Nederland Jack de Gier[3]
Assistent William van Overbeek[4]
Jan de Hoon
Scott Calderwood[5]
Wedstrijden Jan van Grinsven (415)
Clubtopscorer(s) Anthony Lurling (77)
(Hoofd)sponsor Voorkant shirt:
Amacom[6]

Achterkant shirt:
Amacom (boven)[7]
nnb (onder)
Mouw:Toyota Jos van Boxtel[8]
Schouder:
Snijders Advocaten[9]

Kledingmerk Robey
Begroting € 2,9 miljoen[10]
Competitie Keuken Kampioen Divisie (2021/22)
Prijzen Landskampioen Schaal.png Eerste divisie (4)

Landskampioen Schaal.png Kampioen Tweede divisie B (1)

Website https://www.fcdenbosch.nl
Thuis
Uit
Geldig voor 2021/22
Icoontje huidige resultaten FC Den Bosch 2021/22
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Den Bosch is een club uit het betaald voetbal uit 's-Hertogenbosch die speelt in de Eerste divisie. De club heette eerder ook FC Den Bosch'67 en BVV Den Bosch. Vanaf 1992 is het weer FC Den Bosch. Het stadion van FC Den Bosch bevindt zich tussen de velden van amateurvoetbalclub BVV en multisportcomplex Sportiom.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1897 werd de voetbalvereniging Wilhelmina opgericht en 10 jaar later ontstond in 's-Hertogenbosch de volksclub NOAD. NOAD veranderde de naam in BVV, om de verwarring met het Tilburgse NOAD te voorkomen. BVV (Bossche Voetbal Vereniging) groeide in het midden van de 20e eeuw uit tot een nationale topclub, die een paar keer net naast de titel greep, maar in 1948 toch landskampioen werd. Opvallend detail is, dat BVV in die succesjaren niet in 's-Hertogenbosch haar thuiswedstrijden speelde, maar op Heidelust in het nabijgelegen Vught.[11]

Het door de stad luid bejubelde kampioenschap in 1948 spoorde de gemeente 's-Hertogenbosch aan om voor BVV binnen de gemeentegrenzen een nieuw groot stadion te bouwen. In 1951 werd Stadion De Vliert geopend, op dat moment met zijn capaciteit van 30.000 toeschouwers na Stadion Feijenoord en het Olympisch Stadion het derde stadion van Nederland. Met BVV ging het in De Vliert echter niet goed. In 1954 werd het betaald voetbal in Nederland ingevoerd, maar BVV speelde slechts kort op het hoogste niveau. Het degradeerde in 1958 na een omkoopaffaire uit de eredivisie en zakte vervolgens snel af naar de Tweede divisie, waarin stadgenoot Wilhelmina maar net het hoofd boven water kon houden.

Twee betaald voetbalclubs in een stad als 's-Hertogenbosch was volgens de lokale overheid zinloos en die stuurde dan ook aan op een fusie. Wilhelmina wilde op eigen kracht verder, maar BVV besloot vrijwillig naar het amateurvoetbal af te dalen. Een nieuwe stichting, FC Den Bosch, ging met de proflicentie van BVV in 1966 verder. Een jaar speelde de nieuwe club samen met Wilhelmina in de tweede divisie. Een jaar later besloot ook Wilhelmina zich aan te sluiten bij FC Den Bosch, dat toen zijn officiële naam FC Den Bosch '67 kreeg. Wilhelmina keerde terug naar het amateurvoetbal.

De fusie bleek een goede keuze, want voorzichtig leefde het voetbal in 's-Hertogenbosch weer op. FC Den Bosch '67 kon prima meedraaien en groeide snel uit tot een vaste waarde in de eerste divisie. In het seizoen 1970/'71 droomden veel Bossche voetbalfans 23 jaar na de landstitel weer van nieuwe topsuccessen, want de club maakte een magisch seizoen door. Er werden slechts twee wedstrijden verloren, het publiek kwam massaal naar de thuiswedstrijden (gemiddeld 10.150) en ver voor het einde van de competitie stond promotie naar de Eredivisie vast. Dat gebeurde echter met een oud elftal waarin de zes dragende spelers allemaal ouder dan 33 jaar waren. Lang duurde het eredivisie-avontuur dan ook niet.

Degradatie volgde al in 1973. Ondanks veel publiek en een paar opmerkelijke voetballers. Zoals de latere international Kees Krijgh, de blonde pijl Dick Beek, de Duitse spits Volker Graul, keeper Hans van der Pluijm en de Braziliaan Roberto Abruseze. Deze door de fans tot Pietje Pele (naar Appie Happie) gedoopte middenvelder bleek echter ook de grootste miskleun in het bestaan van de club. Abruseze was op dat moment de duurste aankoop van FC Den Bosch ooit, 150.000 gulden, maar speelde slechts 25 minuten.

Na de degradatie in 1973 moest 's-Hertogenbosch het weer tien jaar met eerste divisie-voetbal doen. Maar in 1983 volgde weer een nieuwe en grote opleving, die langer duurde: zeven jaar. Sinds de degradatie van 1990 doet FC Den Bosch echter verwoede pogingen Volendam naar de kroon te steken als de 'heen en weer' van het betaalde voetbal. Vier promoties werden steeds gevolgd door onmiddellijke degradatie. In het seizoen 2007-2008 miste de club nipt rechtstreekse promotie (derde in de eindrangschikking) en volgde snel uitschakeling in de play-offs door FC Zwolle. Ook in het seizoen 2018/19 werden in de play-offs verloren, dit maal van Go Ahead Eagles.

In 2000 is ook nog de vereniging OVH opgegaan in FC Den Bosch. Hiermee kon FC Den Bosch ook actief zijn in het amateurvoetbal. In 2003 is deze tak weer opgeheven. De velden van voorheen OVH werden door FC Den Bosch jarenlang gebruikt als trainings- en opleidingslocatie.[12]

Hoogtijdagen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan van Grinsven en Wim van der Horst in T-shirt vorm

In 1983 belandde FC Den Bosch via winst in de Nacompetitie voor de tweede maal in zijn bestaan in de eredivisie. De tweede missie verliep beter dan de eerste tussen 1971 en 1973. Na een aarzelend begin in het najaar van 1983 kwam al snel de doorbraak met een spectaculaire 3-0-overwinning op AFC Ajax. Middenvelder Wim van der Horst scoorde driemaal.[13] FC Den Bosch kreeg door die ene uitschieter meer zelfvertrouwen, ging meer vrijuit spelen en eindigde dat eerste seizoen op een onverwachte tiende plaats.

Met de oud-internationals Theo de Jong en Rinus Israël als trainers werd FC Den Bosch in de volgende seizoenen een kandidaat voor Europees voetbal. Talenten als Hans Gillhaus, Arnold Scholten, Fred van der Hoorn, Ton Pattinama en de van Heracles overgekomen Hendrie Krüzen braken door. De twee meter lange keeper Jan van Grinsven werd landelijk bekend als penaltykiller van formaat en zelfs internationaal vermaard met een doelpunt in de slotminuut van een duel met Roda JC (2-2) in 1985 waarin de koppositie in de eredivisie op het spel stond.[14]

De tweede stap, naar Europees voetbal, kon de club echter net niet maken. Nadat in de nacompetitie van 1983 en in de twee seizoenen daarna De Vliert regelmatig was volgelopen, raakte het publiek spreekwoordelijk de weg kwijt naar het grote Bossche stadion. Sponsors speelden destijds nog geen grote rol en businessclubs bestonden nog niet. FC Den Bosch kreeg met de dalende publieke belangstelling steeds minder financiële armslag en slaagde er dan ook niet in zijn jonge opmerkelijke talenten vast te houden. Arnold Scholten vertrok naar AFC Ajax. Gillhaus en Krüzen naar PSV. Jos van Herpen naar Feyenoord. Fred van der Hoorn naar Dundee United. Mart van Duren werd verkocht aan Fc Groningen,Wim van der Horst en Ton Pattinama naar FC Utrecht. René van Eck naar FC Luzern. Jan van Grinsven naar MVV. De transfersommen konden door de te dure huishouding amper worden aangewend voor goede aankopen.

Na de hoogtijdagen volgde in 1990 dan ook degradatie. Sindsdien is de club al bijna achtentwintig jaar op zoek naar een nieuwe doorbraak. FC Den Bosch schommelt voortdurend tussen ere- en eerste divisie. De geschiedenis van de vicieuze cirkel aan het einde van de jaren tachtig herhaalt zich, want gebrek aan financiële armslag en een te kleine achterban staat een doorbraak in de weg. De ploeg bracht namelijk wel talenten voort, van wie Ruud van Nistelrooij, Anthony Lurling en Theo Lucius de bekendste zijn. Door de financieel wankele positie van de club vertrokken zij vroeger dan gepland, waardoor FC Den Bosch geen stabiele eredivisieclub kon worden en ook geen hoge transfersommen voor zijn toptalenten inde. Van Nistelrooij vertrok bijvoorbeeld in 1998 voor iets meer dan 1.000.000 gulden naar SC Heerenveen. Een jaar later voor 12 miljoen van sc Heerenveen naar PSV. Het was lange tijd FC Den Bosch' duurste uitgaande transfer ooit. Tot dinsdag 31 augustus 2021. Toen werd Ringo Meerveld voor €750.000 verkocht aan Willem II[15]

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

Na magere jaren in de eerste divisie werd de club in 2018 overgenomen door een jonge Georgiër, Kakhi Jordania, zoon van de eigenaar van voetbalclub Vitesse, Merab Jordania. Het elftal werd met verschillende buitenlandse spelers versterkt en moet gaan meestrijden om promotie naar de eredivisie. Jordania maakte in november 2018 bekend dat Den Bosch voornemens is om in de zomer van 2019 over te stappen op natuurgras en daarmee afscheid te nemen van het kunstgras in De Vliert. Dit plan kon echter weer de koelkast in, omdat de overname medio eind juni nog steeds niet door de KNVB is goedgekeurd. Op donderdag 18 juli kwam het definitieve bericht dat de KNVB de overname van aandelen door Kakhi Jordania niet goedkeurt.[16]

Het afkeuren van de overname was de directe aanleiding voor Jordania om een bodemprocedure te starten tegen de club. Jordania eist twee miljoen euro. FC Den Bosch daarentegen meent juist nog recht te hebben op enkele tonnen van Jordania. De zaak wordt op 9 maart 2021 worden voorgeleid voor de Bossche rechtbank.[17] In een eerdere rechtszaak werd FC Den Bosch op alle punten in het gelijk gesteld. Op 9 juni 2021 deed de rechtbank uitspraak in de zaak. FC Den Bosch dient Jordania €240.000,- terug te betalen. Een veel lager bedrag dan wat de zakenman eiste. Daar komt bij dat FC Den Bosch recht heeft op een schadevergoeding. Dat bedrag wordt op een later moment bepaald en zal naar alle waarschijnlijkheid het te betalen bedrag overstijgen.[18]

Begin 2021 meldden ondernemer Ebert Dollevoet en oud-profvoetballer Wesley Sneijder zich als potentiële investeerders bij Den Bosch.[19] Begin februari 2021 bleken zich inmiddels meerdere gegadigden gemeld te hebben. Waaronder, met een concreet plan, Pacific Media Group uit de Verenigde Staten van Paul Conway en de Chinees-Amerikaanse miljardair Chien Lee. Zij hebben al een meerderheidsbelang bij Barnsley FC, FC Thun, KV Oostende, AS Nancy en Esbjerg fB.[20] Op vrijdag 23 juli 2021 maakte FC Den Bosch bekend dat niet alleen Pacific Media Group een meerderheidsbelang binnen FC Den Bosch krijgt. Samen met de eveneens Amerikaanse Partners Path Capital, Randy Frankel, Chien Lee en Krishen Sud bezitten zij vanaf heden meer dan 50% van de aandelen. De bestaande aandeelhouders, voornamelijk lokale investeerders, hebben zich verenigd in de BV Forza FC Den Bosch. Het gouden prioriteitsaandeel, waarmee onder andere de naam, clubkleuren, clubcultuur en vestigingsplaats gewaarborgd zijn, blijft eigendom van Stichting Behoud Betaald Voetbal ’s-Hertogenbosch.[21] De club kreeg op 31 augustus 2021 groen licht van de KNVB voor de overname.[22]

Toeschouwersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

3521
1334
2007
3231
1626
1198
2735
2034
2405
3245
4240
3330
5190
3919
3701
5790
3388
3800
4000
3900
4000
4150
4050
3950
3750
3250
3000
2850
2790
3790
2941
1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Eredivisie Eerste divisie
Zicht op Stadion De Vliert

In het huidig stadion de Vliert is plaats voor 8.500 personen. Voor de verbouwing werden in het oude stadion (capaciteit 30.000) de wedstrijden bezocht door duizenden toeschouwers. Zo vestigde de ploeg in de nacompetitie van 1983 twee nog steeds bestaande eerste divisie-records. In de drie thuiswedstrijden passeerden 60.000 mensen de kassa's. Het duel met MVV in die nacompetitie werd door 24.875 toeschouwers bijgewoond.[23] De meeste toeschouwers per seizoen trok FC Den Bosch begin jaren 70. In de jaargang 1971-1972 kwamen er in de Eredivisie per wedstrijd gemiddeld 11.870 toeschouwers naar De Vliert.[24]

In het huidig stadion zijn de toeschouwersaantallen aanzienlijk gedaald. In tegenstelling tot clubs in vergelijkbare steden als Arnhem, Nijmegen, Breda en Tilburg heeft FC Den Bosch grote moeite buiten de vaste supporterskern bezoekers naar het stadion te trekken. Het gemiddelde toeschouwersaantal in het seizoen 2010/2011 bedraagt 4.150 per wedstrijd. Ook in de eredivisie was FC Den Bosch geen publiekstrekker. Typerend voor het lage aantal toeschouwers is dat ook aantal verkochte seizoenkaarten al jaren relatief laag blijft.

Anderhalve week voor de start van het seizoen 2021-2022 is FC Den Bosch echter wel op weg naar een record aantal seizoenskaarten voor de club. Waar in de Eerste Divisie het aantal verkochten kaarten altijd rond de 1.000 bleef hangen, is de verkoop nu op weg naar het dubbele hier van.[25]

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Bozzie is de officiële mascotte van FC Den Bosch. Bozzie is een groene draak en draagt altijd het Bossche clubtenue. Hij is ontstaan als speling op de draak in het logo van FC Den Bosch. De club heeft dan ook wel de bijnaam Blue White Dragons. De mascotte is speciaal ontworpen voor de kidsclub van de voetbalvereniging; Junior Dragons en Teenage Dragons geheten. Bozzie staat bij thuiswedstrijden van de club vaak langs de lijn om de voetballers aan te moedigen en het publiek te entertainen. Ook brengt hij regelmatig bezoekjes aan de trainingen van de jeugd. Bozzie heeft tevens een eigen merchandise en is terug te vinden in het logo van de kidsclub van FC Den Bosch.

De clubkleuren van FC Den Bosch zijn blauw en wit. Ook heeft de club lang in het zwart-wit gespeeld. Het logo van de club toont een draak, mogelijk als verwijzing naar de onneembare vesting die de tussen moerassen gelegen stad in de Tachtigjarige Oorlog lange tijd was en haar de bijnaam Moerasdraak opleverde.

Oud-trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende oud-trainers van FC Den Bosch waren: Jan Remmers, Nol de Ruiter, Ad Zonderland, Hans Verèl, Rinus Israël, Theo de Jong, Jan Poortvliet, Gert Kruys, Theo Bos en Alfons Groenendijk.

Onder leiding van Remmers speelde de Bosschenaren voor het eerst in het betaald voetbal in de Eredivisie. Verèl bracht de club, na opnieuw te zijn gepromoveerd, meteen naar plek 10. Met Israël en De Jong aan het roer haalde FC Den Bosch haar beste resultaten ooit. De ploeg eindigde onder andere twee keer als 6e en 7e op het hoogste niveau. Poortvliet en Kruys brachten de club jaren later nog twee keer naar de Eredivisie.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1948
1991
1971, 1999, 2001, 2004
 • Eerste Divisie Schalen FC Den Bosch.jpg
 • 1983, 1992
  1981, 1983, 1992, 1996, 1998, 2003, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2014, 2019
  1966

  Eerste Elftal[bewerken | brontekst bewerken]

  Staf[bewerken | brontekst bewerken]

  Technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

  Naam Nationaliteit Functie
  Jack de Gier Vlag van Nederland Nederland Hoofdcoach
  William van Overbeek Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer
  Jan de Hoon Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer
  Scott Calderwood Vlag van Schotland Schotland Assistent-trainer
  John Vos Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer

  Medische staf[bewerken | brontekst bewerken]

  Naam Nationaliteit Functie
  Hans Herrings Vlag van Nederland Nederland Clubarts
  Evert Scholten Vlag van Nederland Nederland Hoofd medische staf
  Martin de Waal Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
  Leon Bok Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
  Paul Eichelsheim Vlag van Nederland Nederland Verzorger/sporttherapeut
  Frank van Daal Vlag van Nederland Nederland Materiaalman

  Begeleidende staf[bewerken | brontekst bewerken]

  Naam Nationaliteit Functie
  Pieter Tuns Vlag van Nederland Nederland Teammanager
  Esther Bal Vlag van Nederland Nederland Persvoorlichter

  Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

  Nr. Nat. Naam Geb. dat Contract Vorige club
  Keepers
  1 Vlag van Nederland Wouter van der Steen Aanvoerder 03-06-1990 2024 Vlag van Nederland SC Heerenveen
  21 Vlag van Nederland Konrad Sikking 01-09-1998 2022 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  31 Vlag van Nederland Gijs Schalks 08-03-2001 amateur Vlag van Nederland Eigen jeugd
  Verdedigers
  2 Vlag van Duitsland Linus Zimmer 18-10-2002 2023 Vlag van Duitsland RB Leipzig
  3 Vlag van Nederland Victor van den Bogert 12-08-1999 2023 Vlag van Nederland Willem II
  4 Vlag van Australië Dylan Ryan 10-06-2000 2023 Vlag van Nederland Willem II
  5 Vlag van Nederland Jordy van der Winden 04-03-1994 2022 Vlag van Nederland FC Utrecht
  14 Vlag van Afghanistan Najim Haidary 22-12-1999 amateur Vlag van Nederland Eigen jeugd
  15 Vlag van Nederland Teun van Grunsven 30-10-1999 2023 Vlag van Nederland RKC Waalwijk
  16 Vlag van Nederland Mike van Beijnen 07-03-1999 gehuurd Vlag van Nederland Fortuna Sittard
  22 Vlag van Nederland Jorn van Hedel 20-10-2000 2023 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  24 Vlag van Nederland Stan Maas 14-02-2001 amateur Vlag van Nederland Eigen jeugd
  26 Vlag van Australië Declan Lambert 21-09-1998 2022 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  30 Vlag van Nederland Gaston Salasiwa 17-08-1988 amateur Vlag van Nederland MVV Maastricht
  35 Vlag van Nederland Nick de Groot 20-08-2001 amateur Vlag van Nederland Eigen jeugd
  Middenvelders
  6 Vlag van Curaçao Kevin Felida 11-11-1999 2022 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  7 Vlag van Nederland Rick Zuijderwijk 13-04-2001 gehuurd Vlag van Nederland Willem II
  8 Vlag van Nederland Steven van der Heijden 26-04-1999 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  11 Vlag van Nederland Soufyan Ahannach 09-09-1995 amateur Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
  13 Vlag van Nederland Djumaney Burnet 31-03-2001 amateur Vlag van Nederland Eigen jeugd
  18 Vlag van Nederland Rik Mulders 06-08-2000 2022 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  20 Vlag van Nederland Ryan Leijten 18-09-2003 amateur Vlag van Nederland Eigen jeugd
  23 Vlag van Nederland Ricardo Kip 15-03-1992 amateur Vlag van Griekenland Doxa Drama
  Aanvallers
  9 Vlag van Nederland Jizz Hornkamp 07-03-1998 2022 Vlag van Nederland SC Heerenveen
  10 Vlag van België Preben Stiers 07-08-2001 gehuurd Vlag van België KV Oostende
  17 Vlag van Nederland Roy Kuijpers 17-01-2000 amateur Vlag van Nederland SBV Vitesse
  19 Vlag van Nederland Sebastiaan van Bakel 11-06-2001 2024 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  25 Vlag van Barbados Ryan Trotman 27-06-1999 2022 Vlag van Nederland FC Twente
  27 Vlag van België Mohamed Berte 25-03-2002 gehuurd Vlag van België KV Oostende
  41 Vlag van Nederland Jochem Scheij 12-02-2002 amateur Vlag van Nederland Eigen Jeugd

  Vertrokken[bewerken | brontekst bewerken]

  Naam Wed. Doelp. Naar?
  Vlag van Nederland Ringo Meerveld 46 5 Vlag van Nederland Willem II
  Vlag van Nederland Don Bolsius 30 0 Vlag van Italië US Fermana
  Vlag van België Adrien Bongiovanni 6 0 Vlag van Frankrijk AS Monaco
  Vlag van Nederland Mats Deijl 108 3 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
  Vlag van Kaapverdië Lorenzo Soares Fonseca 10 1 Vlag van Portugal Académica Coimbra
  Vlag van Nederland Dwayne Green 27 0 nnb
  Vlag van Nederland Paco van Moorsel 179 36 nnb
  Vlag van Nederland Romano Postema 27 10 Vlag van Nederland FC Groningen
  Vlag van Canada Frank Sturing 18 0 Vlag van Oostenrijk SV Horn
  Vlag van Nederland Junior van der Velden 30 3 Vlag van Italië US Viterbese 1908
  Vlag van Nederland Robin Voets 11 0 Vlag van Nederland Blauw Geel '38
  Vlag van Nederland Christophe van Zutphen 22 0 nnb
  Vlag van Australië Ryan Lambert 8 0 Vlag van Maleisië Kuala Lumpur City FC
  Vlag van Nederland Dhoraso Moreo Klas 27 2 Vlag van Nederland ADO Den Haag

  Jeugd FC Den Bosch[bewerken | brontekst bewerken]

  Staf[bewerken | brontekst bewerken]

  Hoofd Jeugdopleidingen Vlag van Nederland Stef Wijlaars
  Trainer -21 Vlag van Nederland William van Overbeek
  Trainer -18 Vlag van Nederland Jan de Hoon
  Trainer -16 vacant
  Trainer -15 Vlag van Nederland Marc Höcher
  Trainer -14 Vlag van Engeland Taylor Sexton
  Trainer -13 Vlag van Nederland David Golverdingen
  Trainer -12 Vlag van Nederland Andoni Urresti
  Trainer -11 Vlag van Nederland Marco de Jong

  Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

  Nr. Nat. Naam Geb. dat Vorige club
  Keepers
  40 Vlag van Nederland Jarl van den Berg 07-05-2003 Vlag van Nederland NEC Nijmegen
  Verdedigers
  32 Vlag van Nederland Noel Hendriks 18-06-2002 Vlag van Nederland Almere City FC
  34 Vlag van Nederland Bas van Beckhoven 14-04-2001 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  36 Vlag van Nederland Nourredine Sellami 29-03-2002 Vlag van Nederland SC 't Zand
  42 Vlag van Nederland Vygo Verkooijen 02-03-2003 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  43 Vlag van Nederland Sheddy Barglan Vlag van Nederland Blauw geel ' 38
  Middenvelders
  33 Vlag van Nederland Florens van Honk 22-10-2001 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  38 Vlag van Nederland Sol van de Ven Vlag van Nederland Eigen jeugd
  46 Vlag van Nederland Youri Keijser 03-05-2002 Vlag van Nederland Eigen jeugd
  Aanvallers
  29 Vlag van Nederland Max van Hees 30-10-2002 Vlag van Nederland Alphense Boys
  37 Vlag van Nederland Eon Herman 16-09-2001 Vlag van Nederland VV Una
  39 Vlag van Nederland Sven Roos 23-01-2002 Vlag van Nederland Emplina
  44 Vlag van Nederland Bas Coppen 02-06-2002 Vlag van Nederland VV Una

  Eindklasseringen Jong FC Den Bosch[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2017 16e
   Derde divisie
  • 2018 4e
   Hoofdklasse B
  • 2019 5e
   Hoofdklasse A
  🛈 Uitleg

  Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

  Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1966 1e
   Tweede divisie B
  • 1967 5e
   Eerste divisie
  • 1968 3e
   Eerste divisie
  • 1969 9e
   Eerste divisie
  • 1970 5e
   Eerste divisie
  • 1971 1e
   Eerste divisie
  • 1972 16e
   Eredivisie
  • 1973 18e
   Eredivisie
  • 1974 17e
   Eerste divisie
  • 1975 10e
   Eerste divisie
  • 1976 10e
   Eerste divisie
  • 1977 12e
   Eerste divisie
  • 1978 8e
   Eerste divisie
  • 1979 7e
   Eerste divisie
  • 1980 4e
   Eerste divisie
  • 1981 6e
   Eerste divisie
  • 1982 5e
   Eerste divisie
  • 1983 3e
   Eerste divisie
  • 1984 10e
   Eredivisie
  • 1985 6e
   Eredivisie
  • 1986 6e
   Eredivisie
  • 1987 10e
   Eredivisie
  • 1988 7e
   Eredivisie
  • 1989 7e
   Eredivisie
  • 1990 17e
   Eredivisie
  • 1991 17e
   Eerste divisie
  • 1992 2e
   Eerste divisie
  • 1993 17e
   Eredivisie
  • 1994 11e
   Eerste divisie
  • 1995 18e
   Eerste divisie
  • 1996 3e
   Eerste divisie
  • 1997 7e
   Eerste divisie
  • 1998 4e
   Eerste divisie
  • 1999 1e
   Eerste divisie
  • 2000 18e
   Eredivisie
  • 2001 1e
   Eerste divisie
  • 2002 16e
   Eredivisie
  • 2003 5e
   Eerste divisie
  • 2004 1e
   Eerste divisie
  • 2005 18e
   Eredivisie
  • 2006 7e
   Eerste divisie
  • 2007 5e
   Eerste divisie
  • 2008 3e
   Eerste divisie
  • 2009 9e
   Eerste divisie
  • 2010 7e
   Eerste divisie
  • 2011 8e
   Eerste divisie
  • 2012 6e
   Eerste divisie
  • 2013 11e
   Eerste divisie
  • 2014 4e
   Eerste divisie
  • 2015 16e
   Eerste divisie
  • 2016 17e
   Eerste divisie
  • 2017 14e
   Eerste divisie
  • 2018 11e
   Eerste divisie
  • 2019 4e
   Eerste divisie
  • 2020 12e
   Eerste divisie
  • 2021 19e
   Eerste divisie
  🛈 Uitleg
  • 1965 - 1967: FC Den Bosch/BVV
  • 1967 - 1988: FC Den Bosch '67
  • 1988 - 1992: BVV Den Bosch
  • 1992 - heden: FC Den Bosch

  Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

  Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

  Zie lijst van spelers van FC Den Bosch voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

  Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

  Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

  Sponsors[bewerken | brontekst bewerken]

  Shirtsponsor

  • 1983-1990 Panasonic
  • 1990-1993 Skala
  • 1993-1994 Rudy v.d. Zande
  • 1994-1995 VKS
  • 1995-1998 Schouten & Nelissen
  • 1998-2000 ECCO
  • 2000-2002 Holland Office Group
  • 2002-2003 (wedstrijdsponsoren)
  • 2003-2006 ISBW Opleiding & Training
  • 2006-2007 PBO Bouw & Vastgoed
  • 2007-2010 BrainWash
  • 2011 Allesismogelijk.nl
  • 2011-2014 Toshiba
  • 2014-2017 Van Wanrooy Bouw & Ontwikkeling
  • 2017-2018 Van der Ven
  • 2018-2019 Grand Casino Nuland
  • 2019-2021 Timmermans Infra BV
  • 2021- Amacom

  Kledingsponsor

  • 1985-1990 Adidas
  • 1990-1996 Beltona
  • 1996-1998 Uhlsport
  • 1998-2002 Cruyff Sports
  • 2002-2007 JAKO
  • 2007-2010 Patrick (bedrijf)
  • 2010-2011 Since 1967 (eigen beheer)
  • 2011-2017 Macron
  • 2017-2021 Masita
  • 2021- Robey[26]
  • Thuisshirt 1995-1996

  • Thuisshirt 1997-1998

  Stadionsponsor

  • 1998-2003 ECCO
  • 2012-2015 BrainWash
  • 2015-2017 Timmermans Infra BV
  • Thuisshirt 1999-2000

  • Thuisshirt 2013-2014

  • Thuisshirt 2014-2015

  • Uitshirt 2014-2015


  FC Den Bosch en het Nederlands elftal[bewerken | brontekst bewerken]

  In de historie van het Nederlands voetbalelftal heeft slechts één speler namens FC Den Bosch in het Nederlands voetbalelftal gespeeld. Hendrie Krüzen debuteerde namens de Bosschenaren op 16 december 1987 in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Griekenland. Deze wedstrijd won Nederland met 3-0. In totaal zou Krüzen namens de Bosschenaren drie interlands spelen van zijn in totaal vijf interlands. Namens FC Den Bosch was hij onderdeel van de selectie van het Nederlands elftal, dat onder leiding van Rinus Michels Europees kampioen werd tijdens het Europees kampioenschap voetbal 1988.

  Samenwerkingsverbanden[bewerken | brontekst bewerken]

  FC Den Bosch werkt op verschillende gebieden met andere clubs samen. De clubs waar FC Den Bosch op dit moment mee samenwerkt zijn:[27]

  Externe links[bewerken | brontekst bewerken]