Hockeyclub 's-Hertogenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HC 's-Hertogenbosch
Volledige naam Hockeyclub 's-Hertogenbosch
Bijnaam Zwarthemden
Plaats 's-Hertogenbosch
Opgericht 14 juli 1937
Hoofdsponsor Rabobank
Leden 2385[1]
Velden 3 watervelden en 4 zandingestrooide
Heren
Thuiskleuren
Uitkleuren
Dames
Thuiskleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Sport

Hockeyclub 's-Hertogenbosch is een Nederlandse hockeyclub uit 's-Hertogenbosch. De club komt bij zowel de heren als bij dames uit op het hoogste niveau.

Geschiedenis[bewerken]

De R.K. Mixed Hockeyclub 's-Hertogenbosch, thans officieel HC 's-Hertogenbosch, werd op 14 juli 1937 opgericht. De club ontstond op 2 april 1932 al als een aparte hockeyafdeling van de Provinciaal Noord-Brabantse Elektriciteit Maatschappij (P.N.E.M.). Toen werd er nog competitie gespeeld in de Zuid-Nederlandse hockeybond onder de naam PSV (PNEM Sport Vereniging). Op 15 juli 1937 werd de club lid van de NHB. De dag ervoor (bij de officiële oprichtingsvergadering) werd voor de huidige naam gekozen.

Eind jaren 80' telde de club ruim 800 leden en thans heeft de club circa 2.500 leden. Daarmee is het de grootste sportvereniging van de gemeente s-Hertogenbosch en één van de grootste hockeyverenigingen van Nederland.

De mannen debuteerden in het seizoen 1984/85 op het hoogste niveau om meteen dat jaar weer te degraderen. In 1993 werd middels het kampioenschap in de Overgangsklasse opnieuw promotie behaald. In 1997 werd de play-off finale nog verloren van Amsterdam, maar in 1998 en 2001 werd het landskampioenschap wel behaald. In de finale van 1998 werd wel afgerekend met Amsterdam en in 2001 werd er gewonnen van Oranje Zwart. In 1999 werd het Europacup I toernooi gewonnen door in de finale het Spaanse Club Egara te verslaan.

De dames van 's-Hertogenbosch worden geëerd op het balkon van het stadhuis voor het winnen van het landskampioenschap en de Club Champions Cup in 2010

De vrouwen promoveerden in 1991 naar het hoogste niveau en hadden toen al de nog jonge Ageeth Boomgaardt en Mijntje Donners in de gelederen. Zij zijn met die basis uitgegroeid tot een ware grootmacht in het Nederlandse dameshockey. Van 1998 tot en met 2017 met uitzondering van 2009 en 2013 werd het landskampioenschap inmiddels 18 keer gewonnen. Daarnaast hebben zij in 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009 de Europa Cup I gewonnen en in 2010, 2011, 2013 en 2016 wonnen zij de opvolger van dit toernooi, de Eurohockey Club Cup (EHCC). Naast eerder genoemde namen hebben ook onder meer de internationals Minke Booij, Dillianne van den Boogaard, Janneke Schopman, Margje Teeuwen, Jacqueline Toxopeus, Vera Vorstenbosch en Maartje Goderie bijgedragen aan dit continue succes. Thans zetten de vrouwen met spelers als Lidewij Welten, Marloes Keetels, Margot van Geffen en Maartje Paumen de hegemonie in het dameshockey voort.

De club beschikt over drie water- en vier zandingestrooide kunstgrasvelden. Het terrein is gevestigd aan de Oosterplas in 's-Hertogenbosch. In 2015 werd begonnen met de bouw van tribunes rondom het hoofdveld waarmee de bezoekerscapaciteit vergroot werd. In 2017 is het clubhuis verbouwd en uitgebreid met een gezond sportrestaurant.

Selectie 2016-2017[bewerken]

Heren[bewerken]

Naam Rugnummer Nationaliteit
Keepers
Maurits Visser 1 Vlag van Nederland Nederland
Fritz Wierper 24 Vlag van Nederland Nederland
Verdedigers
Austin Smith 5 Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Joep Burgerhof 6 Vlag van Nederland Nederland
Julien van den Nieuwenhuijzen 7 Vlag van Nederland Nederland
Nick Budgeon 14 Vlag van Australië Australië
Bram van Groesen 17 Vlag van Nederland Nederland
Middenvelders
Gijs Campbell 10 Vlag van Nederland Nederland
Sebastian van der Graaf 3 Vlag van Nederland Nederland
Michael Minar 16 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Arjen Lodewijks 12 Vlag van Nederland Nederland
Jimmy Doomernik 13 Vlag van Nederland Nederland
Floris Wortelboer 8 Vlag van Nederland Nederland
Spitsen
Kieran Govers 27 Vlag van Australië Australië
Dylan Wotherspoon 26 Vlag van Australië Australië
Igor Verboven 11 Vlag van Nederland Nederland
Tijn Stuve 21 Vlag van Nederland Nederland
Sebastien Dockier 9 Vlag van België België
Noud Schoenaker 19 Vlag van Nederland Nederland

Dames[bewerken]

Naam Rugnummer Nationaliteit
Keepers
Josine Koning 1 Vlag van Nederland Nederland
Rachelle Groot 2 Vlag van Nederland Nederland
Verdedigers
Maartje Paumen 9 Vlag van Nederland Nederland
Sanne Koolen 14 Vlag van Nederland Nederland
Pien Sanders 11 Vlag van Nederland Nederland
Middenvelders
Maartje Krekelaar 22 Vlag van Nederland Nederland
Marloes Keetels 17 Vlag van Nederland Nederland
Lieke Hulsen 19 Vlag van Nederland Nederland
Margot van Geffen 23 Vlag van Nederland Nederland
Pleun van der Plas 4 Vlag van Nederland Nederland
Imme van der Hoek 21 Vlag van Nederland Nederland
Spitsen
Frédérique Matla 15 Vlag van Nederland Nederland
Lidewij Welten 18 Vlag van Nederland Nederland
Sian Keil 8 Vlag van Nederland Nederland
Marlies Verbruggen 20 Vlag van Nederland Nederland
Joosje Burg 16 Vlag van Nederland Nederland
Transfers in 2017

(Oud-)internationals van Hockeyclub 's-Hertogenbosch[bewerken]

Palmares[bewerken]

Resultaten Heren 1 en Dames 1[bewerken]

Resultaten Heren 1974-heden
7
C
9
B
7
B
5
A
7
B
7
A
4
B
4
C
2
B
8
A
1
B
12
3
A
3
B
3
B
5
A
4
B
3
B
2
B
1
B
10
9
5
2
1
3
3
1
5
6
5
7
6
7
8
9
9
10
10
7
10
7
8
6
74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17
Eerste klasse
Overgangsklasse
Hoofdklasse
Resultaten Dames 1982-heden
4
B
1
C
7
B
5
B
8
B
3
B
7
A
nb
1
B
9
9
7
5
4
5
5
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
2
1
1
1
2
1
1
1
1
82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17
Eerste klasse
Overgangsklasse
Hoofdklasse

Externe links[bewerken]

Bondscompetities heren – seizoen 2017/2018
Hoofdklasse: Almere · Amsterdam · Bloemendaal · Den Bosch · hdm · HGC · Kampong · Oranje-Rood · Pinoké · Rotterdam · SCHC · Tilburg

Overgangsklasse A: Breda · HBS · HIC · Huizen · Hurley · Leiden · Nijmegen · Schaerweijde · USHC · Voordaan · Were Di · Zwolle
Overgangsklasse B: Cartouche · Gooische · Groningen · Klein Zwitserland · Laren · Leonidas · Phoenix · Push · Qui Vive · Union · Victoria · Zwart-Wit

1e klasse A: Alkmaar · Alliance · Bennebroek · Hilversum · Myra · Naarden · Reigers · Rood-Wit · Spandersbosch · Strawberries · VVV · Xenios
1e klasse B: Alecto · Berkel Rodenrijs · Etten-Leur · Groen-Geel · HUDITO · Ommoord · Pollux · Rijswijk · Ring Pass Delft · Roomburg · Warande · Zoetermeer
1e klasse C: Berkel Enschot · Concordia · HCAS · Helmond · HOD · Hopbel · Maastricht · MEP · Oss · Rosmalen · Venlo · Weert
1e klasse D: Amersfoort · Apeldoorn · Beuningen · Ede · EHV · Fletiomare · GCHC · Gron.Studs · Hattem · Houten · IJsseloever · Upward

2e klasse A: AMVJ · Alphen · Amstelveen · AthenA · Forescate · Haarlem · Kikkers · Maarssen · Overbos · Purmerend · Terriërs · Westerpark
2e klasse B: Barendrecht · DES · DSHC · Derby · Dordrecht · Goirle · HDS · IJssel · Kromhouters · Pijnacker · Schiedam · Voorne
2e klasse C: Basko · Eindhoven · Geel-Zwart · Geldrop · Gemert · Heeze · Nuenen · Oedenrode · QZ · Scoop · Son · Uden
2e klasse D: Almelo · Baarn · Bully · Deventer · GHBS · HCM · Leusden · Mezen · PW · Shinty · Wageningen · Zevenaar

3e klasse A: DDHC · Drunen · HOCO · Hoeksche Waard · MOP · Pelikaan · Prinsenbeek · Shot · Tempo · Vlijmen · Waalwijk · Zevenbergen
3e klasse B: Dopie · Gouda · Hisalis · Kieviten · Krimpen · Noordwijk · Scoop Delft · Souburgh · Spijkenisse · Tempo '34 · Waddinxveen · Westland
3e klasse C: Best · Blerick · Boxmeer · DVS · Don Quishoot · Horst · Meerssen · Nova · Nuth · Oirschot · Tegelen · Venray
3e klasse D: Ares · Drienerlo · Eelde · Flevoland · HVA · Hondsrug · Leeuwarden · Roden · Twente · Zeewolde · Zutphen
3e klasse E: Abcoude · Castricum · FIT · WFHC Hoorn · Kraaien · Loenen · Muiderberg · Nieuwegein · Soest · Weesp · Woerden · Zwaluwen
3e klasse F: Apeliotes · Arnhem · Barneveld · Bemmel · Civicum · Culemborg · Doetinchem · Hoevelaken · Oosterbeek · Spitsbergen · Westerduiven · Wijchen

4e klasse A: Daring · Dash · Emmen · HCSO · Hoogeveen · Meeuwen · Meppel · Quick Stick · Sneek · Steenwijk · HCW (Winschoten)
4e klasse B: Bleiswijk · Bommelerwaard · Capelle · Evergreen · Feijenoord · Gilze-Rijen · Liberty · Olympia · Rapid · Rapide · Wateringse Veld · Ypenburg
4e klasse C: Berlicum · Cranendonck · Deurne · Dommel · Heesch · Peel en Maas
4e klasse D: Avanti · Epe · Goor · Haackey · Hardenberg · Salland
4e klasse E: Catwijck · Haaskamp · Heerhugowaard · IJburg · Lelystad · Nieuwkoop · Rijnvliet · Saxenburg · Thor · Voorhout
Bondscompetities dames – seizoen 2017/2018
Hoofdklasse: Amsterdam · Bloemendaal · Den Bosch · Groningen · hdm · Huizen · Hurley · Kampong · Laren · Nijmegen · Oranje-Rood · SCHC

Overgangsklasse A: Almere · Cartouche · HBS · HIC · Leonidas · MOP · Ring Pass Delft · Rood-Wit · Rotterdam · Union · Victoria · Voordaan
Overgangsklasse B: Alecto · Helmond · HGC · Klein Zwitserland · Pinoké · Push · QZ · Terriërs · Tilburg · Wageningen · Weert · Were Di

1e klasse A: Alkmaar · Alliance · Alphen · Amstelveen · AthenA · Haarlem · Leiden · Myra · Overbos · Qui Vive · Xenios · Zoetermeer
1e klasse B: Breda · Craeyenhout · DES · DSHC · Etten-Leur · Fletiomare · Houten · HUDITO · Phoenix · Schaerweijde · Schiedam · Zwart-Wit
1e klasse C: Boxmeer · Civicum · Eindhoven · Goirle · HCAS · HOD · Hopbel · MEP · Oedenrode · Oss · Venlo · Warande
1e klasse D: Amersfoort · Apeldoorn · Beuningen · Bully · Ede · EHV · GCHC · GHBS · Gooische · Naarden · Upward · Zwolle

2e klasse A: Berkel Rodenrijs · Derby · Dopie · Dordrecht · Forescate · Gouda · Groen-Geel · IJssel · Pollux · Rijswijk · Roomburg · Westland
2e klasse B: Berkel Enschot · Best · Concordia · Drunen · Geel-Zwart · Geldrop · Heeze · HOCO · Nova · Rosmalen · Son · Uden
2e klasse C: Almelo · Apeliotes · Ares · Barneveld · Deventer · Gron.Studs · HCM · Leeuwarden · Leusden · Quick Stick · Twente · Zevenaar
2e klasse D: AMVJ · Bennebroek · Hilversum · IJsseloever · Purmerend · Reigers · Spandersbosch · Strawberries · USHC · VVV · Weesp · Westerpark

3e klasse A: Barendrecht · Gilze-Rijen · Hoeksche Waard · Liberty · Pelikaan · Prinsenbeek · Rapid · Rapide · Spijkenisse · Tempo '34 · Voorne · Walcheren
3e klasse B: Basko · Blerick · DVS · Deurne · Don Quishoot · Horst · Maastricht · Meerssen · Nuenen · Scoop · Sjinborn · Tegelen
3e klasse C: Castricum · Catwijck · HDS · Hisalis · Kieviten · Noordwijk · Ommoord · Pijnacker · Saxenburg · Voorhout · Ypenburg · Zandvoort
3e klasse D: Bemmel · Berlicum · Boekel · Culemborg · Dommel · Kromhouters · Oirschot · Oosterbeek · Shot · Spitsbergen · Waalwijk · Wijchen
3e klasse E: Baarn · WFHC Hoorn · Loenen · Maarssen · Mijdrecht · Montfoort · Nieuwegein · Shinty · Soest · Woerden · Zeewolde · Zwaluwen
3e klasse F: Arnhem · Dieren · Doetinchem · Eelde · Epe · HVA · Haackey · Lelystad · PW · Steenwijk · Westerduiven

4e klasse A: Bleiswijk · Capelle · DDHC · Evergreen · Krimpen · Olympia · Scoop Delft · Souburgh · Tempo · Wateringse Veld · Zevenbergen
4e klasse B: Abcoude · Alkemade · FIT · HCRB · Heerhugowaard · IJburg · Kikkers · Nieuwkoop · Thor · Uitgeest · Waddinxveen
4e klasse C: Culemborg · Geldermalsen · Haaskamp · Kromme Rijn · Rijnvliet · Vianen
4e klasse D: Dash · Emmen · Flevoland · Hardenberg · Harlingen · Hondsrug · Hoogeveen · Meppel
4e klasse E: Avanti · Drienerlo · Eemvallei · Goor · HCHN · Hoevelaken · Mezen · Salland · Zeewolde · Zutphen
4e klasse F: Bakel · Bommelerwaard · Cranendonck · Druten · Gemert · Heesch · Hilvarenbeek · Mierlo · Nuth · Overbetuwe · Peel en Maas · Vlijmen