HC Helmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
HC Helmond
Algemeen
Volledige naam Hockeyclub Helmond
Bijnaam HCH
Plaats Helmond
Sport Hockey
Geschiedenis
Opgericht 24 september 1933
Structuur
Leden 1072[1]
Infrastructuur
Velden 2 water
2 zandingestrooid
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Sport

HC Helmond is de hockeyclub van Helmond. De club is in 1999 ontstaan uit een fusie van de Helmondse hockeyclubs HMHC en HUAC.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de club begint op 24 september 1933 als de Helmondse Mixed Hockey Club wordt opgericht. Deze club groeide in haar bestaan gestaag mee met de interesse voor de hockeysport. Sinds 1950 speelde HMHC aan het Verliefd Laantje waar momenteel een golfclub (Helmondse Golfclub Overbrug) is gevestigd. Het ledental verklaarde de groei en ontwikkeling van deze club met 100 leden in 1953, 250 in 1968 en bijna 900 leden eind jaren 70/begin jaren 80. In de jaren voor de fusie was het ledental inmiddels gedaald naar 300 leden. In 1983 verkreeg de club haar eerste kunstgrasveld. Na de fusie werd op deze locatie de golfbaan aangelegd.

In 1945 ontstond er in Helmond een nieuwe hockeyclub uit een fusie van twee kleinere clubs. Hockeyclub Helmond en Uno Animo die beiden werden opgericht in 1936 besloten verder te gaan onder de naam HUAC (Helmond Uno Animo Combinatie). Sinds 1957 speelde deze club op De Warande. In 1985 verkreeg deze club 2 kunstgrasvelden. HUAC had halverwege de jaren 80 550 leden en dit aantal werd ten tijde van de fusie bijna verdubbeld met ruim 1000 leden. HMHC en HUAC fuseerden in 1999, waarbij HMHC haar terrein verliet en haar oprichtingsdatum voor de nieuwe club mocht behouden.

In het seizoen 2021/2022 kwam het eerste damesteam uit in de zaalhoofdklasse. Na één seizoen degradeerde de ploeg weer uit de hoofdklasse na een laatste plaats in poule B. Van de zeven wedstrijden werd er één gewonnen.

Club[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt gespeeld in de leeftijdscategorieën benjamins, mini's, junioren, senioren en veteranen. Jongens, meisjes, dames en heren spelen competitie zowel in de hoogste competitie als op recreatief niveau.

Op maandagavonden wordt recreatief trimhockey gespeeld, op woensdagavond is er een bedrijvenhockeycompetitie. In de wintermaanden (december, januari en februari) spelen diverse jeugd- en seniorenteams zaalhockey.

De club telt twee watervelden en twee zandingestrooide kunstgrasvelden, alle verlicht. Het complex is gevestigd aan het park 'de Warande' in Helmond. De standaardteams in Helmond hockeyen traditioneel op een redelijk niveau en momenteel (2016/17) komt het eerste herenteam uit in de Eerste klasse en het damesteam komt uit in de Overgangsklasse van de KNHB.

Wanneer de Dames 1 en Heren 1 op zondag allebei thuis spelen, wordt dit Super Sunday genoemd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]