Zaalhockey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaalhockey
50. Deutsche Hallenhockey-Meisterschaften, Halbfinalspiel Damen, Rhein-Ruhr-Halle Duisburg, 2011.jpg
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van België België: KBHB
Vlag van Nederland Nederland: KNHB
Mondiaal: FIH
Start 1962/1963
Type Teamsport
Categorie Balsport
Locatie Zaal
Competities / Kampioenschappen
Competities België:
Hockey League[1]
Beker van België
Nederland:
Hoofdklasse
Europees:
Europacup
EK
Mondiaal:
WK
Kampioenen
Vlag van België kampioen
Kon. Racing CB (heren)[2]
La Gantoise HC (dames)[2]
Vlag van Nederland kampioen
AH&BC (heren)
Kampong (dames)
Wereldkampioen
Nederland (heren)
Nederland (dames)
Verwante sporten
Verwante sporten IJshockey
Onderwaterhockey
Veldhockey
Laatst bijgewerkt op: 14 maart 2016
Portaal  Portaalicoon   Sport
Een zaalhockeyveld en zijn afmetingen

Zaalhockey is een balsport, die vooral in Europa wordt beoefend. Het is een variant van gewoon hockey, maar wordt, zoals de naam al doet vermoeden, indoor (in een zaal) gespeeld. Bovendien zijn de spelregels anders dan bij gewoon hockey. Zaalhockey wordt in de Nederlandse hockeycompetitie met name gespeeld in de wintermaanden december, januari en februari.

Het spel[bewerken]

Bij zaalhockey zijn er andere spelregels dan bij gewoon hockey. Voorbeeld; in tegenstelling tot veldhockey, mag bij zaalhockey de bal alleen hoog als het een schot op doel betreft. Een zaalhockeyteam bestaat uit maximaal twaalf personen, waarvan 6 spelers in het veld en de overigen als wisselspelers op hun teambank. Het veld is kleiner dan een gewoon hockeyveld.

Verder zijn er bij zaalhockey geen zijlijnen. Daar liggen balken die gebruikt kunnen worden om de bal naar voren te spelen. Een bal is slechts uit als hij over de balk heen gaat of over de achterlijn gaat.

Een zaalhockeywedstrijd duurt minimaal 2 keer 15 minuten en maximaal 2 keer 35 minuten. De pauze duurt meestal ongeveer 5 minuten.

Geschiedenis[bewerken]

Zaalhockey werd voor het eerst gespeeld in Duitsland en Oostenrijk. Omdat de winter van 1962/1963 in Nederland zo streng was en er lange tijd niet op het veld kon worden gespeeld, gingen veel mensen zaalhockeyen. In de jaren 60 is de zaalhockeysport in Nederland steeds groter geworden. In Leiden werd in 1969/1970 het eerste Nederlands kampioenschap georganiseerd. Er waren 25 dames- en 35 herenteams die deelnamen. In de jaren zeventig en 80 groeide het aantal zaalhockeyers in Nederland gestaag door. Sinds 1989 wordt de zaalhockeycompetitie door de districten georganiseerd. Vanwege het vaak overvolle veldhockeyprogramma deden de Nederlandse Nationale teams van 1990 tot 2000 niet mee aan internationale zaalhockeywedstrijden. Ook in de jaren 90 groeide het aantal zaalhockeyende Nederlanders flink. Door de toegenomen populariteit van zaalhockey in Nederland nam het Nederlands herenteam in 2000 deel aan het Europees Kampioenschap zaalhockey voor B-landen. Door winst op dit toernooi promoveerden de Nederlandse heren naar de A-divisie en was Nederland een A-land binnen de zaalhockeywereld. Tijdens het EK van 2006 in Eindhoven is de mannenploeg zevende geworden. Dit betekent dat de ploeg in 2008 deel zal moeten nemen aan het EK voor B-landen. De vrouwenploeg werd tweede achter Duitsland op het EK. In februari 2007 zijn de Nederlandse dames voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen in de zaal geworden. De formatie van bondscoach Herman Kruis won in Wenen zeven wedstrijden op rij en veroverde daarmee de wereldtitel. De verrassende finalist Spanje werd met 4-2 verslagen.

Zie ook[bewerken]