Europees kampioenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Europees Kampioenschap)

Een Europees kampioenschap is een – vaak meerdaagse – competitie waarbij, vaak binnen verschillende disciplines en soms over verschillende disciplines heen (zoals bij schaatsen), deelnemers elkaar bestrijden. De deelnemer die alle andere mededingers heeft verslagen wordt Europees kampioen genoemd. De afkorting daarvan is EK.

Van een Europees kampioenschap is sprake zodra één titel op het spel staat, zoals bij het EK voetbal, van Europese kampioenschappen zodra om meerdere titels wordt gestreden, zoals bij het EK atletiek en het EK zwemmen.

De frequentie waarmee Europese kampioenschappen gehouden worden varieert per sport. Zo worden de EK schaatsen jaarlijks georganiseerd, terwijl het EK voetbal eens in de vier jaar wordt gehouden.

In enkele sporten, zoals boksen, wordt het kampioenschap beslist in een tweestrijd tussen de regerende kampioen en een uitdager, aangeduid volgens de reglementen van de sportbond.

In 2018 werden voor de eerste maal de Europese kampioenschappen georganiseerd, een multisportevenement waarbij gestreden wordt voor het Europees kampioenschap in zeven verschillende sporten.

Voorbeelden van Europese kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]