Floorball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Floorball
Een floorballwedstrijd tussen Zweden (geel) en Finland (wit)
Een floorballwedstrijd tussen Zweden (geel) en Finland (wit)
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van België België: BFF
Vlag van Nederland Nederland: NeFUB
Mondiaal: iFF
Start jaren 60 in Zweden
Type Teamsport
Categorie Balsport
Locatie Zaal
Competities / Kampioenschappen
Competities België:
Divisie 1
Nederland:
Eredivisie
Loterij Cup
Europees:
Champions Cup
EuroFloorball Cup
EuroFloorball Challenge
EK (1994-1995)
Mondiaal:
Wereldkampioenschappen
Kampioenen
Gold medal blank.svg Belgisch
Heren
TMD Aalst (2018/19)
Dames
Floorballteam Strijtem (2018/19)
Gold medal blank.svg Nederlands
Heren
UFC Utrecht 1 (2018/19)
Dames
UFC Utrecht 1 (2018/19)
Gold medal world centered-2.svg Wereld
Heren
Finland (2018)
Dames
Zweden (2017)
Verwante sporten
Verwante sporten Hockey
IJshockey
Inlinehockey
Onderwaterhockey
Laatst bijgewerkt op: 17 augustus 2019
Portaal  Portaalicoon   Sport

Floorball is een balsport die het midden houdt tussen bandy en zaalhockey. De sport ontstond in de jaren zestig. Internationaal wordt deze sport eveneens aangeduid met de benamingen innebandy, salibandy, floorhockey en unihockey. Floorball is vooral erg populair in landen waar de sport zich het langst heeft ontwikkeld, zoals Finland, Noorwegen, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. De sport wordt beoefend in een gymzaal en kan daarmee het hele jaar beoefend worden op zowel amateur- als professioneel niveau. Er bestaan professionele competities zoals de Finse Salibandyliiga en de Zweedse Svenska Superligan.

Hoewel er 49 landen zijn aangesloten bij de internationale organisatie van floorball, de International Floorball Federation (IFF), zijn het vooral Finland, Tsjechië, Zweden en Zwitserland die in de top drie eindigen op de Wereldkampioenschappen floorball.

Kenmerken[bewerken]

Floorball stick en bal

Floorball ontleent veel van zijn regels aan bandy, maar wordt gespeeld in een sportzaal, met sportschoenen, kunststof sticks uit meestal carbon en glasvezel en een harde plastic bal met gaten. De spelregels zijn vrij eenvoudig, waardoor de sport laagdrempelig is.

Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. In de praktijk gebruikt men de naam unihockey vooral voor 'kleinveld'-floorball. Ook in het onderwijs wordt de sport nog weleens unihockey genoemd.

Team[bewerken]

Een floorballteam bestaat uit vijf veldspelers en een keeper. De keeper zit op de knieën. Floorball wordt met herenteams, met damesteams en soms ook gemengd gespeeld. Een team beschikt altijd over meerdere spelers, die continu gewisseld mogen worden.

Veld[bewerken]

Een floorballveld is net zo groot als een zaalvoetbal- of handbalveld (40 bij 20 meter). Bij de kinderen is dat 27-15 meter. Om het veld staat een 50 cm hoge boarding, waardoor de bal vrijwel altijd in het spel blijft. Eens erover wordt de bal stilgelegd en mag er drie seconden gewacht worden om beginnen te spelen. Net als bij ijshockey staan de doelen in het veld, waardoor de spelers achter het doel door kunnen spelen. Naast het officiële floorball bestaan er ook varianten die op een kleiner veld gespeeld worden, zoals kleinveld met keeper in een halve sporthal en kleinveld zonder keeper in een halve sporthal of gymzaal. Deze varianten worden meestal met 3 tegen 3 gespeeld.

Spelregels[bewerken]

Een beknopt overzicht van de belangrijkste spelregels:

 • Het doel van het spel is met behulp van de stick de bal in het doel van de tegenstander te schieten.
 • Het spel begint met een face-off op de middenstip. Hierbij staan twee spelers, één van elk team, tegenover elkaar met hun stick naast de bal. Na het fluitsignaal van de scheidsrechter proberen beide spelers de bal naar hun speelhelft te spelen. Ook na elk doelpunt wordt het spel met een face-off hervat. In geval van een spelonderbreking waarbij geen sprake was van een uitbal of overtreding, wordt het spel met een face-off hervat op de dichtstbijzijnde face-offmarkering.
 • De veldspelers hebben een stick waarmee ze de bal moeten spelen. De bal mag met beide kanten van het stickblad en met de schacht worden gespeeld. Het spelen van de bal met de stick is echter uitsluitend toegestaan onder de knie. De speler mag de bal opvangen en stoppen met zijn voeten, benen en romp, maar niet met zijn handen, armen of hoofd.
 • De speler mag met zijn stick niet op de stick of het lichaam van de tegenstander slaan, of zijn stick tussen de benen van de tegenstander steken.
 • De keeper heeft geen stick en zit meestal op zijn knieën. De keeper mag de bal met het gehele lichaam stoppen en mag de bal ook pakken of vangen. Direct voor het doel ligt een kleine doel-zone waar alleen de keeper mag komen. Veldspelers mogen dit gebied niet met hun lichaam betreden, maar wel met hun stick. Daarbuiten ligt het keepergebied. Binnen dit gebied mag de keeper de bal met de handen pakken en naar een teamgenoot gooien of schoppen.
 • Lichamelijk contact is toegestaan, maar uitsluitend in de vorm van een schouderduw. Het is niet toegestaan de tegenstander tegen of over de boarding te duwen.
 • Een vrije slag of inslag moet altijd zo snel mogelijk worden genomen en is altijd direct. Normaal gesproken hoeft de speler niet te wachten op een signaal van de scheidsrechter. Zodra de bal op de juiste positie stilligt, mag de vrije slag genomen worden. De tegenstanders moeten daarbij altijd 3 meter afstand bewaren.
 • De doelen staan in het veld. De spelers kunnen dus achter de doelen langs spelen. Scoren is alleen mogelijk vanaf de voorzijde van het doel. In het geval van een uitbal of overtreding achter de doellijn wordt het spel hervat met een vrije slag vanaf het face-offpunt op de doellijn.
 • Lichte overtredingen worden bestraft met een vrije slag. Bij zwaardere overtredingen kan de scheidsrechter een strafbal (penalty), een tijdstraf of een kaart geven.
 • In het geval van een tijdstraf moet de bestrafte speler 2 of 5 minuten op de strafbank plaatsnemen en moet zijn team het gedurende deze tijdstraf met een speler minder doen.
 • Een strafbal bestaat uit een 1-op-1-duel tussen een veldspeler en de keeper. De veldspeler start met de bal vanaf de middellijn. Hij beweegt met de bal richting keeper en krijgt daarbij 1 schotpoging. De veldspeler moet ervoor waken dat de bal altijd voorwaarts blijft bewegen. Een speler mag achteruit lopen, indien de bal voorwaarts beweegt. De bal mag achteruit rollen indien de speler voorwaarts beweegt. Zo moet er dus altijd 1 van de 2 voorwaarts gaan indien de andere naar achteren wilt bewegen.

Kleinveld floorball wordt gespeeld met 4 veldspelers, kleinere doelen en zonder keeper. De spelregels zijn verder vrijwel hetzelfde.

Wedstrijd[bewerken]

Een officiële grootveld-wedstrijd duurt 3 periodes van 20 minuten. Bij kinderen 15 minuten. Tussen de periodes geldt een rust van 10 minuten. Bij kinderen 5 minuten. In Nederland en België worden in een wedstrijd alleen met de laatste 3 minuten effectieve speeltijd gespeeld, wat wil zeggen dat bij elke spelonderbreking (doelpunt, overtreding, uitbal) de tijd wordt stopgezet. Elke wedstrijd staat onder leiding van 2 gelijkwaardige scheidsrechters. Daarnaast is er een wedstrijdsecretariaat aanwezig. Het secretariaat noteert alle doelpunten en assists, controleert de uitvoering van tijdstraffen en houdt statistieken bij, zoals het aantal schoten op doel en het aantal speelminuten, schoten en reddingen per speler/keeper.

Ontstaan[bewerken]

Floorball is in de jaren 60 in Zweden ontwikkeld als een zaalvariant op bandy (vandaar de Zweedse naam innebandy, vrij vertaald zaalbandy)[1] en is sindsdien aan een geleidelijke opmars begonnen. Momenteel[wanneer?] telt de International Floorball Federation (IFF) zo'n 49 aangesloten landen.

Floorball in Nederland[bewerken]

In Nederland wordt de sport georganiseerd door de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond (NeFUB). Het wordt ook veel gespeeld op scholen. Ook zijn er jaarlijks (meer informele) toernooien in Nederland zoals het ISSTT, de DUZZ (De Utrechtse Zwitserse Zaterdag) en de GFO (Groningen Floorball Open).

Nederland kent een heren- en damescompetitie, een gemengde kleinveldcompetitie en een aantal scholentoernooien en -competities. Nederland is internationaal vertegenwoordigd door een herenteam, een damesteam, een onder-17-team (meisjes), een onder-19-team (meisjes), een onder-16-team (jongens) en een onder-19-team (jongens). Deze teams doen ook mee aan de wereldkampioenschappen, die per categorie om het jaar worden georganiseerd.

Verenigingen in België[bewerken]

Verenigingen in Nederland[bewerken]

 • Floorball Freakz (Landelijk, jeugdtrainingsgroepen in diverse plaatsen)
 • Sonics Floorball (Amersfoort)
 • Floorball Agents (Amsterdam)
 • Blue Falcons (Delft)
 • Haagse Straathockey Klub
 • Floorball Flamingos (Enschede)
 • Messed Up (Enschede)
 • Goudse Floorball Club (Gouda)
 • UFC Groningen (Groningen)
 • UC Face Off (Groningen)
 • SV Vlugheid en Kracht (Groningen)
 • HSV Haren (Haren)
 • Jolly Good (Hulst)
 • FDL - Floorball Devils (Lelystad)
 • Stick2it (De Meern)
 • M.S.U.V. Hooked (Maastricht)
 • Floorball Flames (Nijmegen)
 • SUFV Hot Shots (Nijmegen)
 • UFC Lions (Rhenen)
 • Musketiers Sneek
 • UFC Utrecht
 • Fc Quicksticks (Veenendaal)
 • WUV Stick Together (Wageningen)
 • USFV Jungle Speed (Utrecht)
 • FC Breda
 • HFC Heroes (Houten)

Ledenaantallen bonden iFF[bewerken]

Hieronder de ontwikkeling van het ledenaantal en het aantal verenigingen per aangesloten bond van de iFF op volgorde van grootte:[2]

Land 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2001 2000 1999 1998 1997 1996
Vlag van Zweden Zweden 120.357 123.821 126.443 123.535 117.301 118.472 118.573 121.641 124.571 122.866 118.527 120.239 132.795 131.425 123.636 118.275 105.620 103.391 95.804 93.531 92.866 83.717
Vlag van Finland Finland 61.368 59.774 57.400 53.633 51.876 51.486 49.422 46.991 45.480 43.056 42.159 40.879 39.105 37.736 35.872 34.562 31.109 28.680 27.875 25.330 22.672 17.993
Vlag van Tsjechië Tsjechië 40.605 39.097 38.833 38.502 38.122 37.804 36.642 34.052 33.576 33.152 31.147 29.253 28.291 27.648 27.307 24.942 16.284 12.582 9.236 5.224 2.416 2.107
Vlag van Zwitserland Zwitserland 33.072 31.627 31.040 30.791 30.153 30.299 29.751 27.898 28.310 28.919 29.270 28.866 28.967 26.600 26.443 23.098 22.686 22.576 20.013 19.418 18.612 17.352
Vlag van Duitsland Duitsland 12.836 12.100 11.512 10.961 10.642 10.054 9.577 8.280 8.200 5.920 5.311 4.480 3.600 3.338 2.940 2.092 1.980 950 540 339 269 200
Vlag van Denemarken Denemarken 8.741 7.725 6.409 5.964 6.500 6.331 6.040 6.007 5.384 5.384 5.144 4.797 4.097 4.062 3.581 3.209 2.177 2.039 2.449 1.754 1.522 1.476
Vlag van Noorwegen Noorwegen 8.152 8.115 7.903 7.642 7.409 7.398 7.496 6.432 6.602 6.508 6.490 6.843 6.512 6.277 5.617 5.351 4.865 4.737 4.701 3.716 3.716 3.510
Vlag van Slowakije Slowakije 7.058 7.807 7.525 4.898 4.689 4.489 4.123 3.880 2.513 2.513 2.490 2.490 2.490 400* 400 400 483 105 105 Geen bond
Vlag van Rusland Rusland 3.499 3.499 3.000 3.000 3.000 2.000 2.400 2.400 2.000 2.000 2.000 900 700 700 850 850 800 442 285 285 210 210
Vlag van Letland Letland 3.494 3.494 3.409 3.409 3.029 3.142 2.783 2.783 2.430 1.978 2.013 2.136 2.033 2.120 2.035 1.586 1.120 980 980 870 840 685
Vlag van Singapore Singapore 2.664 2.226 1.876 1.726 1.649 1.652 1.649 1.644 1.700 1.700 1.625 1.294 436 463* 463 463 1.300 910 800 540 200 200
Vlag van Polen Polen 2.609 1.908 1.880 1.710 1.617 1.454 1.540 1.840 1.820 1.874 1.895 1.883 575 475 555 254 480 480 370 330 300
Vlag van Japan Japan 2.478 2.477 2.452 2.437 2.561 2.241 2.234 320 305 315 262 323 312 317 264 200 432 360 273 245 201 56
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea 1.856 1.124 954 907 1.500 1.500 1.300 1.269 300 238 202 177 165 173 213 Geen bond
Vlag van Kenia Kenia 1.750 1.750 Geen bond
Vlag van Frankrijk Frankrijk 1.596 1.626 1.474 1.274 1.029 778 604 600 500 500 400 299 155 112* 112 120 Geen bond
Vlag van Turkije Turkije 1.414 1.300 852 221 221 400 395 374 374 345 Geen lid iFF Geen bond
Vlag van India India 1.326 1.162 1.087 1.044 1.044 955 585 585 605 605 850 2.500 850 370 55 55 Geen bond
Vlag van Estland Estland 1.295 1.205 1.391 1.432 1.464 1.461 1.501 1.575 1.585 1.685 1.425 1.250 971 857 665 462 311 257 253 226 279 247
Vlag van Australië Australië 1.274 1.300 2.300 1.570 1.570 1.568 2.070 1.965 1.800 1.846 4.707 1.043 202 700 300 300 400 400 300 150 150 55
Vlag van Nederland Nederland 1.200 1.243 1.418 1.215 1.076 1.076 1.009 999 1.050 1.041 905 745 573 573 504 276 231 220 144 Geen bond
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1.183 1.221 1.138 1.056 1.067 961 753 733 751 685 737 649 559 388 424 279 238 230 130 122 91 87
Vlag van België België 998 979 922 841 939 1.053 979 827 769 741 320 304 142 119 212 179 150 150 150 150 150 100
Vlag van Maleisië Maleisië 980 980 822 620 565 480 480 480 480 480 480 200 110 110* 110 110 24 Geen bond
Vlag van Spanje Spanje 885 845 845 775 725 741 620 592 600 562 779 732 615 615 477 300 310 Geen lid iFF Geen bond
Vlag van China China 800 Geen bond
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 707 706 648 824 829 505 1.350 1.365 1.365 630 630 630 299 600* 600 600 475 475 475 200 200 150
Vlag van Iran Iran 691 691 640 530 530 260 257 245 28 Geen bond
Vlag van Italië Italië 678 712 620 608 548 520 554 502 404 388 415 292 277 306 302 271 168 Geen bond
Vlag van Oekraïne Oekraïne 670 703 720 750 750 750 520 320 220 510 285 375 300 300* 300 Geen bond
Vlag van Hongarije Hongarije 639 800 790 750 905 1.400 1.400 1.500 1.510 1.350 1.320 1.320 700 700* 700 700 286 118 118 100 100 100
Vlag van Canada Canada 563 523 992 978 1.210 900 320 840 300 1.000 1.000 200 730 250* 250 120 Geen bond
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso 550 Geen bond
Vlag van Slovenië Slovenië 516 300 408 652 364 520 480 500 500 570 450 450 400 300 175 220 Geen bond
Vlag van Pakistan Pakistan 515 380 110 298 230 400 400 400 400 400 400 380 300 280 380 Geen bond
Vlag van Venezuela Venezuela 481 182 Geen bond
Vlag van Thailand Thailand 420 400 400 1.000 130 130 130 130 130 130 108 Geen bond
Vlag van Filipijnen Filipijnen 419 305 289 108 300 200 200 300 Geen bond
Vlag van Israël Israël 412 407 648 604 580 580 580 500 500 510 510 510 Geen bond
Vlag van IJsland IJsland 386 314 165 175 130 130 130 120 120 120 90 90 110 100 Geen bond
Vlag van Kameroen Kameroen 361 196 155 29 Geen bond
Vlag van Georgië Georgië 350 350 350 350 350 600 600 600 600 600 600 600 300 400* 400 350 Geen bond
Vlag van Sierra Leone Sierra Leone 320 320 320 320 320 120 120 120 120 120 50 Geen bond
Vlag van Ivoorkust Ivoorkust 280 280 105 Geen bond
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 276 258 220 173 134 97 75 68 28 50 30 30 30 30* 30 30 Geen bond
Vlag van Hongkong Hongkong 260 260 Geen bond
Vlag van Haïti Haïti 240 240 240 Geen bond
Vlag van Mozambique Mozambique 240 240 80 Geen bond
Vlag van Indonesië Indonesië 200 200 500 200 200 200 700 700 20 Geen bond
Vlag van Jamaica Jamaica 185 185 80 80 80 50 50 102 Geen bond
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 168 208 131 700 700 800 800 800 800 920 600 350 350* 350 350 325 120 120 80 50 50
Vlag van Kroatië Kroatië 135 Geen bond
Vlag van Litouwen Litouwen 130 130 130 130 88 85 85 85 85 Geen bond
Vlag van Moldavië Moldavië 120 120 80 60 58 58 58 58 Geen bond
Vlag van Armenië Armenië 120 116 74 95 95 95 95 92 92 92 60 82 82 Geen bond
Vlag van Oeganda Oeganda 102 169 169 Geen bond
Vlag van Liechtenstein Liechtenstein 101 122 105 101 94 101 118 114 120 105 99 86 73 65 Geen bond
Vlag van Roemenië Roemenië 100 100 100 100 101 60 60 60 60 60 60 Geen bond
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 95 95 75 95 130 120 105 90 82 40 Geen bond
Vlag van Mongolië Mongolië 80 80 80 80 82 82 82 82 Geen bond
Vlag van Ierland Ierland 75 75 75 75 75 150 150 150 75 60 60 60 Geen bond
Vlag van Brazilië Brazilië 71 70 220 196 882 882 882 50 50 50 50 50 50 50* 50 50 30 30 30 Geen bond
Vlag van Somalië Somalië 70 95 Geen bond
Vlag van Malta Malta 60 Geen bond
Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika 58 58 58 58 100 100 Geen bond
Vlag van Argentinië Argentinië 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 Geen bond
Vlag van Nigeria Nigeria 50 Geen bond
Vlag van Portugal Portugal 38 38 51 100 84 84 84 84 84 84 84 Geen bond
Vlag van Servië Servië 36 67 67 67 71 85 82 82 72 65 65 63 Geen bond
Special Olympics 26.108 26.040
Totaal 361.666 354.640 320.829 309.397 300.236 297.474 293.088 284.282 279.621 272.656 266.939 258.100 258.306 249.409 236.697 220.009 192.504 180.232 165.151 152.610 144.844 128.295

* 30.06.2004

Cursief: ledenaantal zijn niet geüpdatet door de betreffende bond, de ledenaantallen zijn overgenomen van het voorgaande jaar door de iFF

Externe links[bewerken]