Kunstgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Modern kunstgras met rubberkorrels

Kunstgras is een kunstmatige variant van echt gras en wordt onder meer in de sportwereld toegepast als gewoon gras niet toereikend is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als gewoon gras niet gedijt of er sprake is van een binnensituatie.

Toepassing[bewerken]

Veel verschillende sporten als hockey, honkbal, softbal, voetbal, korfbal, tennis, golf en football kunnen op kunstgras worden gespeeld. Kunstgras kan ook toegepast worden in woon- en werkomgevingen, zoals in tuinen, op (dak)terrassen en rond zwembaden. Koninklijke Ten Cate uit Almelo is een van de belangrijkste producenten.

Voordelen[bewerken]

Kunstgras heeft een aantal voordelen ten opzichte van gewoon gras. Kunstgrassportterreinen zijn alleen niet bespeelbaar als er sneeuw op ligt, en er is weinig onderhoud nodig. Het meeste kunstgras is ook redelijk slijtvast. Daarnaast kan men eenvoudig kiezen voor de eigenschappen (lengte, dikte etc.) die het best bij een bepaalde toepassing passen.

Voor voetbal heeft men drie soorten terreinen in kunstgras:

  1. de zand en rubber gevulde terreinen met 100% monofilamentgaren - dit is een garen dat in een bepaalde vorm geëxtrudeerd wordt -
  2. de zand en rubber gevulde terreinen met garencombinaties - dit is een uniek combinatiegaren van monofilament en geprofileerde tape -
  3. de niet gevulde velden - geen zand en rubber

Voor de tuin, balkon of dakterras zijn andere kwaliteiten beschikbaar, deze behoeven geen inzanding of rubberen granulaat.

Nadelen[bewerken]

Kunstgras heeft ook nadelen. Omdat kunstgras uit kunststof bestaat treedt er meer wrijving op bij slidings en dergelijke. Dit kan voor brandwonden zorgen, maar omdat de technologie zich steeds verder ontwikkelt, wordt dat probleem ook steeds kleiner. In 2006 ontstond commotie bij gebruikers van kunstgrasvelden met rubberkorrels, omdat de rubberkorrels kankerverwekkende PAK's zouden bevatten. Onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft echter uitgewezen dat er zo weinig PAK's vrijkomen, dat geen sprake is van een gezondheidsrisico.

Externe link[bewerken]

  • [1], persbericht 30 november 2006 van het RIVM over het onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid van kunstgras