Toshiba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toshiba Corporation
株式会社東芝
Toshiba
Hoofdkantoor Toshiba aan de Baai van Tokio
Hoofdkantoor Toshiba aan de Baai van Tokio
Beurs TSE: 6502
Oprichting 1904
Sleutelfiguren Masashi Muromachi (Voorzitter & CEO)
Hoofdkantoor 1-1, Shibaura 1-chome, Minato, Tokio,〒105-8001, Japan
Werknemers 200.000 (03/2014), waarvan 88.000 buiten Japan
Producten Digitale producten, Digitale telefonie, Elektronische producten & onderdelen, Huishoudelijke apparatuur en andere
Industrie Elektronica
Techniek
Omzet ¥ 6502 miljard (03/2014)
Winst ¥ 50,8 miljard (03/2014)
Website (en) toshiba.co.jp
Portaal  Portaalicoon   Economie

Toshiba Corporation (株式会社東芝, Kabushiki-gaisha Tōshiba) is een Japans elektronicabedrijf. Het behoort tot de top van de grootste fabrikant van elektrische en elektronische apparaten ter wereld, en de grootste halfgeleiderfabrikant van Japan. Het hoofdkantoor staat in Tokio.

Geschiedenis[bewerken]

Toshiba ontstond in 1939 uit het samengaan van de elektrotechniekfirma Shibaura Seisaku-sho van Hisashige Tanaka en de consumentengoederenfabrikant Tōkyō Denki. De nieuwe onderneming heette kyō Shibaura Denki, maar werd vooral bekend onder de afkorting Tōshiba. Pas in 1978 werd dit de officiële naam van het bedrijf. De Kanjitekens "tō-shiba" betekenen ook "tō" – oosten, "shiba" – een magische plant.

De groep expandeerde zowel door eigen groei als door overnames, onder andere op het gebied van de zware industrie in de jaren 1940 en '50. Later werden belangrijke dochterondernemingen opgericht als Toshiba EMI (1960), Toshiba Electrical Equipment (1974), Toshiba Chemical (1974), Toshiba Lighting and Technology (1989) en Toshiba Carrier Corporation (1999).

Activiteiten[bewerken]

Toshiba is een internationaal bedrijf en iets minder dan de helft van de omzet wordt in Japan gerealiseerd.[1]

De activiteiten van het bedrijf zijn verdeeld over vijf bedrijfsonderdelen:

  • Energy & Infrastructure
  • Community Solutions
  • Healthcare Systems & Services
  • Electronic Devices & Components
  • Lifestyle Products & Services

Het bedrijfsonderdeel Energy & Infrastructure levert installaties en componenten voor de opwekking van elektriciteit. Het levert ook producten, waaronder brandstof, en onderhoudsdiensten voor kernenergiecentrales. Het is een grote activiteit en vertegenwoordigd ongeveer een kwart van de totale omzet.[1] Het omzetaandeel van Electronic Devices & Components is nagenoeg even groot maar dit onderdeel kent een hogere winstbijdrage.[1] Het levert een breed scala aan elektronische componenten waaronder computerchips.

Producten van Toshiba zijn: (digitale) kopieermachines, laptops, harde schijven, RAM-geheugen, elektronische onderdelen, televisies, videorecorders, medische Systemen, cd- en dvd-spelers en beamers. De meeste producten worden geleverd aan andere bedrijven en slechts een zesde van de omzet wordt behaald door de directe verkoop aan particulieren.[1]

Uitvindingen[bewerken]

De ontwikkelingsafdelingen van Toshiba deden veel belangrijke uitvindingen, waaronder:

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d (en) Toshiba Annual Report 2014, geraadpleegd op 23 juli 2015