PEC Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf FC Zwolle)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PEC Zwolle
MAC³PARK stadion
MAC³PARK stadion
Naam Prins Hendrik
Ende Desespereert Nimmer
Combinatie Zwolle
Bijnaam Blauwvingers
Opgericht 12 juni 1910
Plaats Vlag Zwolle Zwolle
Stadion MAC³PARK stadion
Capaciteit 14.000
Voorzitter Adriaan Visser
Eigenaar Stichting PEC Zwolle
Technisch directeur Mike Willems
Trainer John Stegeman
Assistent Gert Peter de Gunst
Henri van der Vegt
Wedstrijden Albert van der Haar (488)
Clubtopscorer Leo Koopman (139)
(Hoofd)sponsor Voorkant shirt:
Molecaten
Achterkant shirt:
Travelbags (boven) en HANOS (onder)
Broek:
Roscom Promotie
Mouw:VDK Groep en Kookwinkel Oldenhof'
Begroting € 13,5 miljoen[1]
Competitie Eredivisie
KNVB beker
Prijzen KNVB Beker.svg KNVB beker (1)
Johan Cruijff Schaal.svg Johan Cruijff Schaal (1)
Landskampioen Schaal.png Eerste Divisie (3)
Website www.peczwolle.nl
Thuis
Uit
Icoontje huidige resultaten PEC Zwolle in het seizoen 2019/20 (mannen)
Icoontje historische resultaten PEC Zwolle in het seizoen 2018/19 (mannen)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PEC Zwolle is een Nederlandse profvoetbalclub uit het Overijsselse Zwolle. De club werd in 1910 opgericht als PEC. Sinds het seizoen 2012/13 komt de club uit in de Eredivisie; het seizoen ervoor werd het kampioenschap in de Eerste divisie gevierd. De hoofdtrainer is John Stegeman, met Gert Peter de Gunst en Henri van der Vegt als assistent-trainers. De thuisbasis van de voetbalclub is het MAC³PARK stadion. Vanaf het seizoen 2010/11 heeft PEC Zwolle ook een vrouwenelftal. Het team speelt in de Eredivisie voor vrouwen. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat PEC Zwolle anno 2018 op de 181e plaats met 5.949 punten.[2]

Historie[bewerken]

Naam[bewerken]

De naam van PEC Zwolle is verscheidene keren gewijzigd.

Jaar Naamsverandering
1904 Ontstaan van voetbalclub Ende Desespereert Nimmer (EDN) in Assendorp
1906 Ontstaan van voetbalclub Prins Hendrik (PH)
1910 Fusie van PH en EDN tot de PH-EDN-Combinatie (PEC)
1969 Fusie met Zwolsche Boys; naam PEC blijft behouden
1971 Naamsverandering naar PEC Zwolle
1982 Naamsverandering naar PEC Zwolle '82
1990 PEC Zwolle'82 failliet, oprichting FC Zwolle'[3]
2012 Naamsverandering naar PEC Zwolle[4]

Geschiedenis[bewerken]

[5] In 1904 wordt in de Zwolse wijk Assendorp AVC, de Assendorper Voetbal Club, opgericht. Uit AVC komt Volharding voort, daaruit Sallandia en daaruit weer Ende Desespereert Nimmer. Dit laatste betekent "Wanhoop nooit".

In 1906 werd Prins Hendrik opgericht; de club speelde op een terrein naast de theetuin Thijssen. Twee jaar later trad PH toe tot de bond, de NVB. De club Ende Desespereert Nimmer promoveerde in 1910 naar de NVB. PH bungelde steevast onderaan de ranglijst, terwijl EDN het beter deed. Het kwam tot een fusie.

De oprichting[bewerken]

Op 12 juni 1910, in Hotel Koenders op de Grote Markt te Zwolle, besloten de twee voetbalverenigingen te fuseren. EDN en PH fuseerden tot PEC, omdat ze dachten dat ze gezamenlijk meer kans maakten om te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. De vereniging kreeg direct ook een atletiekafdeling. De nieuwe club, spelend op het terrein van Theetuin Thijssen (Zwolle-West), eindigde in zijn eerste seizoen op de tweede plaats in de 2e Klasse C. De eerste twee decennia van haar bestaan speelde PEC onafgebroken in de 2e Klasse. Hoogtepunt was het kampioenschap in 1917 waarmee een plaats in de promotiecompetitie werd afgedwongen, maar daarin kwam PEC niet verder dan de derde plaats.

In 1923 verhuisde PEC naar Sportpark De Vrolijkheid, een terrein genoemd naar de aanpalende uitspanning aan de afslag Noord op de huidige A28 die de stad doorkliefde. Een jaar later ronselde de club de complete middenlinie van Zwolsche Boys, hetgeen de gemoederen in de stad danig verhitte en wat bijdroeg tot een ongezonde rivaliteit ter plaatse.

Op 17 juni 1928 werd de finale van de KNVB beker afgewerkt tegen RCH in Hilversum. Deze wedstrijd werd met 2–0 verloren. In datzelfde jaar was stadgenoot Z.A.C., met de legendarische Beb Bakhuys, kampioen van Oost-Nederland geworden en het mocht aan de landelijke kampioenscompetitie deelnemen.

In 1935 verruilden PEC en Zwolsche Boys respectievelijk De Vrolijkheid en het Gemeentelijk Sportpark. Er lag een omvangrijk omkoopschandaal aan ten grondslag waarin de verhuurder, graszoden, valse rekeningen en knoeierij met spelerscontracten en amateurbepalingen een rol spelen. Een rekening van graszoden voor De Vrolijkheid zou een dekmantel zijn geweest voor zwarte betalingen van PEC aan contractspelers. Toen de Zwolsche Boys hun intrek op De Vrolijkheid hadden genomen, schotelde de verhuurder hen een aanzienlijke reductie op de huurprijs voor.

Begin van betaald voetbal in Zwolle[bewerken]

In het seizoen 1954/55 werd PEC kampioen van de 2e Klasse, waarmee promotie naar het betaalde voetbal mogelijk werd (de KNVB bood 24 clubs de gelegenheid toe te treden). Op 23 februari 1955 nam PEC het besluit om een betaald-voetbalorganisatie (BVO) te worden. PEC nam voor het eerst deel aan het betaalde voetbal in 1955/56 toen er twee hoofdklassen bestonden en drie 1e Klassen. Het seizoen daarop werd het divisie-systeem ingevoerd met een eredivisie, twee Eerste Divisies en twee Tweede Divisies. Vijftien seizoenen maakte PEC deel uit van de 2e Divisie, vooral in de middenmoot of daar net onder en menigmaal in felle strijd verwikkeld met stadgenoot Zwolsche Boys.

Rond 1957 verruilden PEC en Zwolsche Boys opnieuw hun terreinen; Zwolsche Boys speelde weer op het Gemeentelijk Sportpark en PEC was terug op De Vrolijkheid en kocht dat complex in 1960. Met datzelfde Zwolsche Boys ging het aan het eind van de jaren zestig bergafwaarts. In 1969 zag die club zich genoodzaakt om vrijwillig terug te keren naar de amateurs. PEC nam een groep spelers over van de aartsrivaal.

Na 10 jaar in Zwolle Noord te hebben gevoetbald, keerde PEC in het seizoen 1970/71 terug naar het gemeentelijk sportpark aan de Ceintuurbaan, dat werd voorzien van goede tribunes en een lichtinstallatie. De Zwolsche Boys, inmiddels amateurs, worden verbannen naar De Vrolijkheid.

Naar de Eerste Divisie[bewerken]

PEC werd in het seizoen 1970/71 tweede in de Tweede divisie, hetgeen rechtstreekse promotie naar de Eerste Divisie betekende. Besloten werd de plaatsnaam aan de clubnaam toe te voegen: PEC werd PEC Zwolle. PEC Zwolle speelde zeven seizoenen in de Eerste Divisie, greep in 1972/73, 1974/75 en 1976/77 een periodetitel en kwalificeerde zich daarmee voor deelname aan de nacompetitie. In 1974 splitste de atletiekafdeling zich af van de vereniging en ging als AV PEC 1910 zelfstandig verder.

In 1976/77 werd de tweede plaats behaald en bereikten de Zwollenaren voor de tweede maal in de historie de finale van de KNVB beker die ze in Nijmegen na verlenging verloren van FC Twente, 3–0. In het seizoen 1977/78 werd PEC Zwolle kampioen van de Eerste Divisie en bereikte daarmee rechtstreeks de hoogste competitie van Nederland.

Topvoetbal in Zwolle[bewerken]

Vanaf 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met één tussenliggend seizoen in de Eerste Divisie (1985/86). Het eerste seizoen werd een uitstekende achtste plaats behaald. Henk van Ginkel was in deze jaren technisch manager van de club.

Vanaf 1981 domineerde het degradatievoetbal en ontstonden ook financiële problemen. Toen een definitief faillissement dreigde, stak projectontwikkelaar Marten Eibrink een reddende hand toe. Door de schulden weg te werken, de organisatiestructuur te wijzigen en als zelfstandig ondernemer de selectiespelers onder contract te nemen, kon hij zich eigenaar van PEC Zwolle noemen en wist hij betaald voetbal voor Zwolle te behouden. Om de nieuwe start op 1 juli 1982 te symboliseren werd de club omgedoopt tot PEC Zwolle '82.

PEC Zwolle '82 was in de eerste helft van 1983/84 een heuse subtopper, maar uiteindelijk ging het minder met de ploeg. In 1984/85 leidde dat uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste Divisie. In 1986 wist PEC Zwolle '82 onmiddellijk weer te promoveren via een tweede plaats in de competitie. Tussen 1987 en 1989 eindigde de Zwolse club steeds in of onder de middenmoot. Aan het eind van het seizoen 1988/89 bleek degradatie naar de Eerste Divisie niet meer te voorkomen.

Oprichting FC Zwolle[bewerken]

Het voortbestaan van de club stond eind jaren tachtig opnieuw ter discussie. In maart 1987 meldde het NOS Journaal zelfs dat eigenaar Eibrink met zijn club wilde verhuizen naar Lelystad, Almere of Assen. Zijn voortdurende onenigheid met de gemeente Zwolle deed Eibrink besluiten om zich per 1 juli 1988 terug te trekken, op een moment dat er een gezonde club stond, met een nieuw Oosterenkstadion (met Johan Cruijff-tribune). Zijn vertrek leidde tot nieuwe geldzorgen voor PEC Zwolle '82. Onder voorzitterschap van Gaston Sporre werd een reddingsoperatie uitgevoerd, die van de Zwolse club een meer professionele betaald-voetbalorganisatie moest maken. De aanpak bleek grondig en gedegen en leidde tot het definitief faillissement van PEC Zwolle '82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990.

In 1997 en in 1999 stootte FC Zwolle verrassend door naar de kwartfinale om de Amstelcup (voorheen KNVB beker). Gaston Sporre was in 1998 opgevolgd door Ronald van Vliet en onder zijn voorzitterschap werd de weg naar de top ingezet. De ploeg speelde fris en attractief voetbal, maar kon telkens in de nacompetitie geen promotie afdwingen.

FC Zwolle strandde vijf jaar op rij in de nacompetitie, maar wist op 26 april 2002 onder leiding van Paul Krabbe het kampioenschap in de Eerste Divisie veilig te stellen. Na een afwezigheid van dertien seizoenen keerde FC Zwolle terug naar de Eredivisie. Ondanks het succes van Krabbe werd besloten om het eredivisie-avontuur aan te gaan met een andere trainer: Peter Boeve volgde Krabbe op als hoofdtrainer.

FC Zwolle haalde in het seizoen 2002/03 een 16e plaats, waardoor nacompetitie moest worden gespeeld. In een poule met rivaal Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Helmond Sport kwam het op de laatste wedstrijd aan. Thuis tegen Helmond Sport werd een kwartier voor tijd een 0–1-achterstand omgebogen tot 4–1 winst, waardoor ook in het seizoen 2003/04 Eredivisie kon worden gespeeld. Dat seizoen begon dramatisch; na zeven wedstrijden had FC Zwolle slechts één punt vergaard. Peter Boeve moest dan ook al snel het veld ruimen voor de nieuwe coach Hennie Spijkerman. Pas na de winterstop (slechts 7 punten) werd de inhaalrace ingezet. Na overwinningen op sc Heerenveen en AZ stond FC Zwolle met nog één speelronde te gaan op de 16e plek. Toch ging het in de laatste ronde mis. Uit bij Feyenoord werd met 7–1 verloren, terwijl concurrenten Vitesse en FC Volendam de volle winst behaalden. FC Zwolle degradeerde naar de Eerste Divisie.

De eerste jaren na de degradatie waren niet succesvol. In het seizoen 2010/2011 was FC Zwolle dicht bij directe promotie. Rond de winterstop stond de ploeg 13 punten voor op concurrent FC Volendam en 15 punten op RKC Waalwijk. Laatstgenoemde club maakte een inhaalslag en wist de koploper in te halen. FC Zwolle werd veroordeeld tot de play-offs, maar struikelde over VVV-Venlo, de nummer 17 van de Eredivisie. FC Zwolle verloor in de finale in de thuiswedstrijd met 1–2, maar stond vijf minuten voor tijd in Venlo op dezelfde stand tegen tien man van VVV. In de 87e minuut wisten de Limburgers de 2–2 te maken. Het daaropvolgende jaar leek zich een soortgelijk doemscenario te voltrekken. Zwolle stond tien punten voor op nummer 2 FC Eindhoven, maar Sparta Rotterdam (dat rond de winterstop 13 punten achterstond) wist tot op 3 punten te naderen. Uiteindelijk werd FC Zwolle, met nog enkele wedstrijden te spelen, op vrijdag 13 april 2012 kampioen van de Jupiler League. De kampioenschaal werd uitgereikt na een 0–0-gelijkspel tegen FC Eindhoven. Doordat Sparta met 1–1 gelijkspeelde in Almere tegen Almere City FC was FC Zwolle niet meer in te halen.

PEC Zwolle[bewerken]

Tijdens de kampioenshuldiging van de selectie, op zaterdag 14 april 2012, werd bekendgemaakt dat FC Zwolle vanaf het seizoen 2012/2013 weer PEC Zwolle gaat heten. Het doel was om de banden met het verleden op intensieve wijze te accentueren en hierbij voort te bouwen op de roemruchte reputatie die PEC Zwolle in de jaren tachtig in de regio had ontwikkeld. "Het begrip dat PEC nog steeds is, spreekt in de regio meer aan dan FC. Om als club verder te groeien, dient deze volgende stap gezet te worden", aldus voorzitter Adriaan Visser.[6] Het thuistenue bleef blauw-wit, het uittenue nam de oude, groen-witte combinatie van het voormalige PEC Zwolle over. Beide tenues werden voorzien van een extra logo, dat de nostalgische gevoelens van PEC diende te accentueren. Het clublogo bleef vrijwel ongewijzigd, enkel het opschrift werd vervangen van "FC Zwolle" door "PEC Zwolle". Volgens Visser zouden de structuur en beleidsvorming van de club verder niet beïnvloed worden door deze ontwikkelingen.

PEC Zwolle was in het seizoen 2012/2013 succesvoller op het hoogste niveau dan tien jaar geleden. Het seizoen begon matig; pas in de zevende speelronde boekte PEC de eerste overwinning, tegen mede-promovendus Willem II. In de 13e speelronde volgde de eerste thuiszege: 2–0 tegen NAC Breda. De rest van het seizoen verliep echter voorspoedig, met een aantal memorabele hoogtepunten zoals de 1–3-overwinning in Eindhoven tegen PSV, de 3–2-overwinning thuis tegen Feyenoord en het bereiken van de halve finale van de KNVB Beker. PEC eindigde als elfde en wist zich dus rechtstreeks te handhaven.

Door het succes in de Eredivisie en het sprankelende voetbal waarmee PEC de harten van veel voetballiefhebbers wist te veroveren, kwam de club (en zijn spelers en staf) in het vizier van veel (top)ploegen. Zo ging het succeskoppel Art Langeler en Jaap Stam respectievelijk naar PSV (hoofd jeugdopleiding) en Ajax (verdedigingstrainer). Maar met het aantrekken van hoofdtrainer Ron Jans keerde een verloren zoon terug. In aanloop naar het seizoen 2013/14 kende PEC Zwolle een fantastische voorbereiding, waarin alle wedstrijden werden gewonnen (waaronder een 3–2 zege tegen Werder Bremen). PEC kwam in de Eredivisie zeer goed uit de startblokken. Achtereenvolgens Feyenoord (2–1), Heracles Almelo (1–3), N.E.C. (1–5) en promovendus SC Cambuur (2–0) werden aan de zegekar gebonden. PEC bezette voor het eerst sinds 1988 de eerste plaats van de Eredivisie en brak record na record. Pas tegen FC Utrecht in eigen huis werden de eerste punten gemorst met een 1–1-gelijkspel.

Het grootste succes van de club volgde aan het einde van het seizoen 2013/14. In de competitie was PEC dan wel teruggevallen naar een 9e plaats, maar de club wist de finale van de KNVB-beker te bereiken. Daarin troffen ze op 20 april 2014 in Rotterdam landskampioen Ajax, dat toen al bijna verzekerd was van een nieuwe landstitel. PEC versloeg Ajax met 5–1 door doelpunten van Ryan Thomas (2x), Guyon Fernandez (2x) en aanvoerder Bram van Polen. De club pakte zo haar eerste prijs in de 104-jarige clubhistorie. Op 3 augustus 2014 won PEC ook de Johan Cruijff Schaal door Ajax wederom te verslaan, met 1-0 door een doelpunt van Stefan Nijland.

Na zeven speelronden in het seizoen 2014/15 had PEC vijftien punten, evenveel als koploper PSV en Ajax. Tevens wist PEC Zwolle zich voor het tweede achtereenvolgende jaar te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker, door in de halve finale FC Twente middels strafschoppen te verslaan. FC Groningen won de eindstrijd met 2–0. Na het verliezen van de beker werd een week later voor het eerst in de geschiedenis van de club deelname aan de play-offs voor de Europa League behaald. Hierin werd PEC in de eerste ronde uitgeschakeld door de latere winnaar Vitesse. PEC verloor thuis met 2-1 en een 1-1-gelijkspel in Arnhem was niet voldoende om de volgende ronde te bereiken.

Het seizoen 2015/16 sloot PEC Zwolle af op een achtste plaats, waarmee het team zich net als het jaar daarvoor kwalificeerde voor de play-offs voor de Europa League. Hierin werd PEC in de eerste ronde uitgeschakeld door FC Utrecht. PEC speelde thuis 0-0 gelijk en verloor in Utrecht met 5-2.

In het seizoen 2016/17 werd een veertiende plaats bereikt.

Erelijst[bewerken]

Competitie Winnaar Runner-up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Nationaal
KNVB beker 2014 1928, 1977, 2015
Johan Cruijff Schaal 2014 - -
Eerste divisie 1978, 2002, 2012 1973, 1977, 1986, 2000, 2011
Tweede divisie - - 1971
Eerste klasse oost - - 1931, 1933
Tweede klasse oost 1917, 1929, 1941, 1948, 1952, 1955 1919, 1920, 1921, 1925, 1928, 1939, 1947

Clubcultuur[bewerken]

Embleem en tenue[bewerken]

Embleem[bewerken]

Wapen van de stad

Het huidige logo is een schildvormig figuur met rechte lijnen aan zowel de bovenkant als aan de zijkanten van het logo. Bovenin staat met dikke witte hoofdletters PEC Zwolle. Onder de naam staan vier logo's van de stad Zwolle; een op elk kwartier. De kleuren zijn blauw met wit. Deze kleuren zijn terug te vinden in het shirt van PEC Zwolle. Het logo van PEC Zwolle is, op de naam na, hetzelfde als dat van FC Zwolle.

Tenue[bewerken]

Het tenue van PEC Zwolle bestaat uit een blauw-wit gestreept shirt. Deze kleuren zijn sinds 1991 de vaste kleuren geweest van het thuistenue. Dit is niet altijd zo geweest. Sinds de oprichting in 1910 zijn de kleuren bepaald op groen-wit, dit kwam in verschillende samenstellingen voor. Na het faillissement in 1991 heeft de club haar kleuren veranderd naar het huidige blauw-wit, verwijzend naar het logo van Zwolle.

Overzicht van de tenues van PEC Zwolle sinds 2006
2006–2008
2008–2010
2010–

Shirtsponsoring[bewerken]

Sinds 1982 is reclame op de borst een grote vorm van inkomsten, ook voor PEC Zwolle. Tot het seizoen 1982/83 prijkte enkel de kledingsponsor en het clubembleem op de borst. Het zeep- en deodorant met "Dr. Schupp" was de eerste betaalde shirtsponsor van PEC Zwolle. Het huidige contract met Molecaten is tot en met het seizoen 2017/18.[7]

Kledingsponsoren deden hun intrede sinds de jaren 70. De eerste bekende kledingsponsor van PEC Zwolle was adidas. Adidas bleef tot 1990 kledingsponsor, hierna zijn Umbro, Hummel, Patrick en Robey kledingsponsor geweest. De huidige kledingsponsor is het Zweedse merk Craft. Craft verzorgt vanaf het seizoen 2017/18 alle professionele kleding van PEC Zwolle. De verbintenis loopt tot de zomer van 2020.

Periode Shirtsponsor Kledingsponsor Overige shirtsponsor(en)
0000–1982 geen adidas
1982–1985 Dr. Schupp
1985–1988 Super Cracks
1988–1989 Cleo Hairfashion
1989–1990 Murata
1990–1992 NIC Umbro
1992–1996 Het Groene Land Hummel
1996–2003 Groene Land
2003–2005 Falabella
2005–2008 Flash Casino
2008–2009 Scheffer Groep
2009–2010 Thuis: Ronald McDonaldhuis
Uit: Stichting KiKa
2010–2011 Achmea Health Center
2011–2012 Thuis: Schildersbedrijf Porte
Uit: Huisman Bouw
2012–2013 Beaphar Patrick[8] Achterkant: Molecaten
2013–2014 Vitens Achterkant boven: Molecaten
Achterkant onder: Firezone
2014–2015 Trustbrix
2015–2016 Molecaten[9] Robey[10] Achterkant boven: Firezone
Achterkant onder: Hanos
2016–2017 Achterkant boven: Consolid
Achterkant onder: Biodiesel Kampen
2017–2019 Craft[11] Achterkant boven: Consolid
Achterkant onder: Travelbags
2019– Achterkant boven: Travelbags
Achterkant onder: HANOS

Mascotte[bewerken]

Zwolfje is de mascotte van PEC Zwolle. Zwolfje is een blauwe wolf, de clubkleur van PEC Zwolle.

Zwolfje is in 2001 begonnen als onderdeel van de kidsclub van PEC Zwolle. Al snel werd hij ook gevraagd om bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Sindsdien is hij elke thuiswedstrijd tijdens de warming-up en de rust in het MAC³PARK stadion te zien.

Begroting[bewerken]

Voor het seizoen 2019/20 werkt de club met een begrotingen van 13,5 miljoen euro, dit is een stijging van een half miljoen euro ten opzichte van het vorige seizoen. Met deze begroting staat de club op de 11e plaats.[1]

4.5
3.5
3.2
2.9
3.0
3.6
3.8
4.1
4.4
8.0
9.0
10.4
11.3
11.7
11.7
13.0
13.5
03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 18/19 19/20

Begroting van PEC Zwolle per seizoen

Eredivisie
Eerste Divisie

Bedragen in miljoenen euro's

Rivalen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie IJsselderby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De aartsrivaal van PEC Zwolle is Go Ahead Eagles. Dit komt doordat de clubs sterk verschillen. Go Ahead Eagles is de club van het rijke verleden, terwijl PEC Zwolle de laatste jaren hoger aangeschreven staat.[12] Tot voor kort speelden beide ploegen op het hoogste niveau, maar omdat Go Ahead Eagles het seizoen 2017/2018 is gedegradeerd naar de Jupiler League spelen beide ploegen in een andere competitie en zullen ze elkaar in het seizoen 2018/2019 niet treffen. De derby tussen beide clubs wordt ook wel de "IJsselderby" genoemd.

1rightarrow blue.svg Zie Zwolse derby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de beginjaren van het betaald voetbal in Nederland speelde de club veelal samen met Zwolsche Boys in de Tweede divisie. Vanaf 1955 tot 1969 werd om de Zwolse eer gestreden. Zwolsche Boys was de grootste club in het begin, halverwege de jaren 60 werden de rollen omgedraaid en kwam PEC naar boven als grootste club. In 1969 viel voor Zwolsche Boys het doek als betaald-voetbalclub. De club verkeerde in financiële nood en keerde noodgedwongen terug naar de amateurs.

Samenwerkingsverbanden[bewerken]

PEC Zwolle werkt op uiteenlopende onderdelen met andere clubs uit binnen- en buitenland samen.[13] De clubs waar PEC Zwolle op dit moment actief mee samenwerkt zijn:

Accommodaties[bewerken]

MAC³PARK stadion[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie MAC³PARK stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Fred Patrick Tribune (Oost)

PEC Zwolle speelt zijn thuiswedstrijden in het MAC³PARK stadion[17]. Het stadion biedt plaats aan 14.000 toeschouwers.[18] Op 9 maart 2007 werd begonnen met de bouw[19]. Het stadion is officieel geopend op 29 augustus 2009, maar sinds het seizoen 2007/08 werd er al gespeeld tussen de bouwwerkzaamheden door. De eerste officiële wedstrijd was op 8 augustus 2008 tegen MVV. De wedstrijd eindigde in een 0–0-gelijkspel. Het eerste doelpunt werd twee weken later gemaakt in de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Het doelpunt kwam op naam van Bram van Polen. Het stadion is in handen van Stadion Ontwikkeling Zwolle.

Tot 20 april 2007 werd in het Oosterenkstadion gespeeld, dat ook de thuisbasis was van PEC Zwolle.

Oosterenkstadion[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oosterenkstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vorige stadion, het Oosterenkstadion van PEC Zwolle stond nagenoeg op dezelfde plek. Na de laatste renovatie in 1997 konden 6.865 mensen plaatsnemen in het stadion. Aan het eind van het seizoen 2006–2007 is het gesloopt.[20]

Sportpark De Vrolijkheid[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sportpark De Vrolijkheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sportpark de Vrolijkheid is het voormalige voetbalveld van PEC Zwolle. Het veld is niet ver gelegen van het huidige stadion. In de loop der jaren is het sportpark het onderkomen geweest van PEC en Zwolsche Boys. Vanaf 1970 kreeg PEC een eigen plek aan de overzijde van de Boerendanserdijk.

Het Bleekien[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Het Bleekien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Bleekien was het eerste veld waar de club PEC zijn wedstrijden speelde. Het veld was niet meer dan een gemaaid grasveld. Meer Zwolse voetbalverenigingen hebben hier hun eerste wedstrijd gespeeld.

Organisatie[bewerken]

Bijgewerkt tot 24 juni 2018

Nat. Naam Functie Sinds
Stichting PEC Zwolle
Vlag van Nederland Han Brouwers Voorzitter
Vlag van Nederland Harry Been Lid
Vlag van Nederland Freddy Eikelboom Lid
Vlag van Nederland Gerrit Jansen Lid
Vlag van Nederland Marjon Roefs Lid
Directie
Vlag van Nederland Adriaan Visser Algemeen Directeur 2014
Vlag van Nederland Gerard Nijkamp Technisch Directeur 2012
Jeugdopleiding
Vlag van Nederland Rini Coolen Hoofd Jeugdopleiding 2013

Selectie en technische staf[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PEC Zwolle in het seizoen 2019/20 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Selectie 2019/20[bewerken]

Nat. Naam Competitie Play-offs Beker Europa Supercup Totaal Contract tot Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Datum debuut Wedstrijddebuut
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
Vlag van Nederland Mike Hauptmeijer 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2019 4e Jeugd 3 februari 2018 PSV – PEC Zwolle 4–0
Vlag van Nederland Xavier Mous 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2021 1e Vlag van Nederland SC Cambuur
Vlag van Duitsland Michael Zetterer 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Huur 1e Vlag van Duitsland Werder Bremen
Verdedigers
Vlag van Curaçao Darryl Lachman 111 2 0 0 14 1 0 0 0 0 125 3 2020 5e Vlag van Nederland Willem II 5 augustus 2011 FC Den Bosch – FC Zwolle 2–2
Vlag van Finland Thomas Lam 86 8 3 0 9 4 0 0 0 0 95 12 2020 4e Vlag van Engeland Nottingham Forest FC 16 augustus 2014 FC Dordrecht – PEC Zwolle 1–2
Vlag van Japan Yuta Nakayama 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0 2022 2e Vlag van Japan Kashiwa Reysol 31 maart 2019 PEC Zwolle – FC Emmen 3–0
Vlag van Nederland Kenneth Paal 29 0 0 0 3 0 0 0 0 0 32 0 2022 2e Vlag van Nederland PSV 25 augustus 2018 PEC Zwolle – PSV 1–2
Vlag van Nederland Bram van Polen 324 22 15 1 33 3 2 0 1 0 375 26 2019 14e Vlag van Nederland SBV Vitesse 12 oktober 2007 FC Zwolle – AGOVV Apeldoorn 5–0
Vlag van Nederland Etiënne Reijnen 144 9 5 0 7 0 0 0 0 0 156 9 2021 7e Vlag van Israël Maccabi Haifa 24 maart 2006 FC Zwolle – HFC Haarlem 1–0
Vlag van Japan Sai van Wermeskerken 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2021 1e Vlag van Nederland SC Cambuur
Middenvelders
Vlag van Nederland Thomas van den Belt 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2021 2e Jeugd
Vlag van Nederland Thomas Bruns 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Huur 1e Vlag van Nederland Vitesse
Vlag van Nederland Pelle Clement 17 0 0 0 0 0 0 0 0 0 17 0 2021 2e Vlag van Engeland Reading FC 19 januari 2019 PEC Zwolle – Feyenoord 3–1
Vlag van Nederland Rick Dekker 74 2 2 0 7 0 1 0 0 0 84 2 2020 6e Vlag van Nederland Feyenoord (Jeugd) 5 oktober 2014 AFC Ajax – PEC Zwolle 0–0
Vlag van Nederland Gustavo Hamer 23 0 0 0 1 0 0 0 0 0 24 0 2021 2e Vlag van Nederland Feyenoord 10 augustus 2018 PEC Zwolle – sc Heerenveen 2–3
Vlag van Nederland Dean Huiberts 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2022 1e Jeugd
Vlag van Nederland Mustafa Saymak 149 29 2 0 18 0 2 0 1 0 170 29 2022 8e Vlag van Turkije Çaykur Rizespor 5 augustus 2011 FC Den Bosch – FC Zwolle 2–2
Aanvallers
Vlag van Nederland Vito van Crooy 30 9 0 0 2 1 0 0 0 0 32 10 2022 2e Vlag van Nederland VVV-Venlo 10 augustus 2018 PEC Zwolle – sc Heerenveen 2–3
Vlag van Nederland Mike van Duinen 33 8 0 0 3 1 0 0 0 0 36 9 2021 2e Vlag van Nederland SBV Excelsior 10 augustus 2018 PEC Zwolle – sc Heerenveen 2–3
Vlag van Iran Reza Ghoochannejhad 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2021 1e Vlag van Cyprus APOEL Nicosia
Vlag van Noorwegen Dennis Johnsen 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Huur 1e Vlag van Nederland AFC Ajax
Vlag van Duitsland Lennart Thy 17 9 0 0 0 0 0 0 0 0 17 9 2020 2e Vlag van Turkije BB Erzurumspor 19 januari 2019 PEC Zwolle – Feyenoord 3–1
Nat. Naam W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg Contract Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Datum debuut Wedstrijddebuut
Competitie Play-offs Beker Europa Supercup Totaal
* Tabel voor het laatst bijgewerkt tot 1 juli 2019

Staf[bewerken]

Bijgewerkt tot 21 december 2018

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland John Stegeman hoofdtrainer 2019 2021 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
Vlag van Nederland Gert Peter de Gunst assistent-trainer 2012 2020
Vlag van Nederland Henri van der Vegt assistent-trainer 2019 2020 Jeugd
Vlag van Nederland Sjaak Storm keeperstrainer 2013 2019 Vlag van Nederland ADO Den Haag
Medische staf
Vlag van Nederland Jan Borghuis fysiek trainer
Vlag van Nederland Jenny Venema verzorger
Vlag van Nederland Erwin Vloedgraven verzorger
Vlag van Nederland Arjan Louwen fysiotherapeut
Vlag van Nederland Arjan Wiltjer fysiotherapeut
Vlag van Nederland Johan Flier manueel therapeut
Vlag van Nederland Jurgen Nijenhuis podotherapeut
Vlag van Nederland Jos Lemmens clubarts
Vlag van Nederland Mineke Vegter clubarts
Analyse staf
Vlag van Nederland Brent van Ooijen video-analist
Overige staf
Vlag van Nederland Isaak Teunis teammanager
Vlag van Nederland Jan de Groot materiaalman

Overige elftallen[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Het doel van de jeugdopleiding[21] is de doorstroming van jeugdige voetballers naar het eerste elftal van PEC Zwolle. Hieronder volgen enkele voorbeelden van spelers die het profvoetbal gehaald hebben en/of één of meerdere jaren in de jeugdopleiding van PEC Zwolle hebben gespeeld. In 2015 is de jeugdopleiding van PEC Zwolle benoemd tot nationale voetbalacademie, dit verving de oude 4-sterren beoordeling.[22]

Nat. Naam Functie
Trainersstaf
Vlag van Nederland Albert van der Haar Jong PEC Zwolle
Vlag van Nederland Henk Brugge PEC Zwolle O19
Vlag van Nederland Alexander Palland PEC Zwolle O17
Vlag van Nederland Henry van der Vegt PEC Zwolle O16
Vlag van Nederland Mark Looms PEC Zwolle O15
Vlag van Nederland Nico Haak PEC Zwolle O14
Vlag van Nederland Stefan Luchtenberg PEC Zwolle O13
Vlag van Nederland Jacco van Olst PEC Zwolle O12
Vlag van Nederland Lars van Rijnberk PEC Zwolle O12
Vlag van Nederland Dennis Rosink PEC Zwolle O11
Vlag van Nederland Juryan Zandvliet PEC Zwolle O11
Vlag van Nederland Tjeerd Korf PEC Zwolle O10

Jong PEC Zwolle[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Beloften Eredivisie (voetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jong PEC Zwolle is het reserveteam van PEC Zwolle. Het team komt uit in de beloftencompetitie, ingedeeld in divisie B. De selectie bestaat uit spelers die 23 jaar of jonger zijn. De selectie wordt aangevuld met afvallers van het eerste elftal en spelers uit de A1.

Vrouwen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PEC Zwolle (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 maart 2010 werd bekend dat PEC Zwolle vanaf het seizoen 2010/11 een vrouwenvoetbalelftal afvaardigt in de Eredivisie voor vrouwen.[23] De club waarmee de eerste twee seizoenen is samengewerkt is voetbalclub Be Quick '28, in het seizoen 2012/13 werd er een samengewerkt met SV Zwolle. Na één seizoen bij SV Zwolle is er opnieuw samengewerkt met Be Quick '28. Vanaf het seizoen 2014/15 is er gekozen om verder te gaan onder de naam Jong PEC Zwolle. Dit team zal spelers die geblesseerd zijn of buiten de boot vallen voor het eerste elftal opvangen.


Overzichtslijsten[bewerken]

Competitieresultaten 1909–2018[bewerken]

7
7
3
7
7
6
5
4
1
7
2
2
2
3
3
5
2
4
8
2
1
10
2
4
2
4
3
4
7
10
2
3
C
1
7
10
10
11
2
1
4
4
5
1
4
4
1
11 A
10 A
12 B
8 B
6 B
16
14
17 B
14 A
15 A
7 A
8
14
18
5
2
7
2
7
4
6
2
1
8
14
9
15
13
14
18
2
11
13
16
15
16
17
6
8
14
14
5
6
5
2
3
1
16
18
4
12
9
4
4
4
2
1
11
11
6 (7)
8 (–)
14
9
13
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Eerste klasse (profniveau)
Noodcompetitie
 • 1908 – 1910: Prins Hendrik
 • 1910 – 1971: PEC
 • 1971 – 1982: PEC Zwolle
 • 1982 – 1990: PEC Zwolle '82
 • 1990 – 2012: FC Zwolle
 • 2012 – heden: PEC Zwolle

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Seizoensoverzichten 1909–1955[bewerken]

Competitie[bewerken]

Het beste competitieresultaat is een zesde plek in het seizoen 2014/15. Dit resultaat is een verbetering van het oude record dat in het seizoen 1978/79 werd neergezet. Er werd toen een achtste plaats behaald. PEC Zwolle heeft, het huidige seizoen meegeteld, zestien seizoenen in de Eredivisie gevoetbald. In de seizoenen 1977/78, 2001/02 en 2011/12 werd het kampioenschap gehaald in de Eerste divisie. Hierdoor werd rechtstreekse promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

Seizoensoverzichten 1956–heden[bewerken]

Beker[bewerken]

Huldiging in 2014 na behalen van de KNVB Beker.
1rightarrow blue.svg Zie PEC Zwolle in het bekertoernooi voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PEC Zwolle stond vier keer in de finale van de nationale beker. In het seizoen 1927/28 werd de finale gespeeld tegen RCH. De wedstrijd ging verloren met 2–0. De tweede finale was op 19 mei 1977 in Nijmegen tegen FC Twente. De wedstrijd ging na verlenging met 3–0 verloren. In het seizoen 2013/14 won PEC Zwolle haar derde finale wel en daarmee de eerste KNVB beker in de clubhistorie. In de Kuip werd het 5–1 tegen AFC Ajax. In het seizoen 2014/15 mocht PEC Zwolle voor het tweede jaar op rij aantreden in de finale, de finale werd echter met 0–2 verloren van FC Groningen.

Europa[bewerken]

Legenda
PO = Play-offs, PUC = Punten UEFA coëfficiënten
* is eerst gespeelde wedstrijd
Seizoen Competitie Ronde Land Club Thuis Uit PUC
2014/15 Europa League PO Vlag van Tsjechië Sparta Praag 1–1 * 1–3 0.5
1rightarrow blue.svg Zie ook: Deelnemers UEFA-toernooien Nederland

Coëfficiëntenlijst[bewerken]

In de afgelopen jaren heeft PEC Zwolle punten verzameld om in Europa uit te komen. Deze punten worden gebruikt bij de pot-indeling van de Champions League of Europa League.

UEFA Coëfficiënten[2]
Stand 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 Totaal
181e 1.183 2.716 1.150 1.820 0,580 7.449

Records[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van records en statistieken van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meeste officiële wedstrijden en doelpunten[bewerken]

Top 10 spelers meeste wedstrijden
Naam Positie Totaal Competitie Beker Supercup Europa Nacompetitie
Vlag van Nederland Albert van der Haar* Verdediger 488 455 18 0 0 15
Vlag van Nederland Diederik Boer Doelman 382 337 25 1 2 17
Vlag van Nederland Bram van Polen Verdediger 375 324 33 1 2 15
Vlag van Nederland Arne Slot Middenvelder 330 266 34 0 0 30
Vlag van Nederland Henk Timmer Doelman 296 285 6* 0 0 5*
Vlag van Nederland René IJzerman* Middenvelder 291 291 0 0
Vlag van Nederland Marco Roelofsen Middenvelder 245 245 0 0
Vlag van Nederland Edwin Duim Middenvelder 210 210 0 0
Vlag van Nederland Claus Boekweg Verdediger 210 210 0 0
Vlag van Nederland Harry Sinkgraven Verdediger 206 206 0 0
Top 10 spelers met de meeste doelpunten
Naam Positie Totaal Competitie Beker Nacompetitie Europa Supercup
Vlag van Nederland Leo Koopman* Aanvaller 135 124 11 0 0 0
Vlag van Nederland Joop Schuman* Aanvaller 116 114 0* 2* 0 0
Vlag van Nederland Arne Slot* Middenvelder 85 73 9 3* 0 0
Vlag van Nederland Richard Roelofsen* Aanvaller 54 45 9 0* 0 0
Vlag van Nederland Ron Jans* Aanvaller 52 44 8 0* 0 0
Vlag van Nederland Arjan Bosschaart* Aanvaller 51 42 9 0* 0 0
Vlag van Nederland Peter van der Hengst* Aanvaller 49 42 7 0 0 0
Vlag van Nederland Jan Bruin* Aanvaller 45 38 7 0* 0 0
Vlag van Nederland Albert van der Haar Verdediger 44 38 2 2 0 0
Vlag van Nederland Dirk Jan Derksen* Aanvaller 43 32 11 0* 0 0

* Van deze speler missen enkele statistieken
Dikgedrukt is nog steeds actief

Aantal doelpunten 1956–heden[bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel doelpunten PEC Zwolle heeft gemaakt per seizoen.

61
47
38
35
54
45
40
54
39
40
82
57
47
57
70
58
72
55
50
51
63
83
36
36
42
45
40
56
34
71
61
40
48
34
40
44
55
51
36
37
52
58
57
90
73
65
31
27
67
57
65
70
58
59
69
68
42
47
59
56
39
42
44
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Aantal gescoorde doelpunten per seizoen

Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie

Gemiddeld toeschouwersaantal 1971–heden[bewerken]

Deze grafiek laat zien hoeveel supporters de thuiswedstrijden van PEC Zwolle gemiddeld bezochten.[24]

4.4
4.6
3.1
4.7
4.0
5.4
6.7
6.7
6.6
6.1
5.8
6.8
7.2
4.0
3.0
5.1
4.9
4.0
1.8
1.5
1.7
2.9
2.9
2.8
2.2
3.5
3.3
3.1
4.8
4.3
4.2
6.0
6.3
3.8
3.3
3.2
3.4
5.3
5.5
7.8
8.7
10.8
12.0
12.2
12.3
12.9
13.0
13.5
72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Gemiddeld aantal toeschouwers in duizendtallen vanaf 1971 tot heden

Eredivisie
Eerste divisie

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van spelers van PEC Zwolle (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken]


Trainers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van trainers van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Voorzitters[bewerken]

 • 1910–19??: Vlag van Nederland J.B.G. Nieuwhof
 • 1918–1920: Vlag van Nederland P. van de Salentein
 • 19??–1923: Vlag van Nederland Dhr. Viehoff
 • 1923–1925: Vlag van Nederland H. de Graaf
 • 1925–1937: Vlag van Nederland N. Geertsma
 • 1937–1940: Vlag van Nederland A. Pinkster
 • 1940–1942: Vlag van Nederland K. Drost
 • 1942–1946: Vlag van Nederland J.H.C. Gans


Literatuur[bewerken]

 • Friso Schotanus: Desespereert Nimmer: De geschiedenis van betaald voetbal in Zwolle, Arko Sports Media BV, Nieuwegein, 2009, ISBN 9789054721161
 • Henk Wageman & Stephan Wageman: De finale van '77, WX2 Media, Zwolle, 2014
 • Tim Berghuis, Anton van Gerner & Jaap Lodewijks: Hoe PEC Zwolle de beker won, De Stentor , Apeldoorn, 2014, ISBN 9789491637025

Externe link[bewerken]