Johnny Jansen (1975)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johnny Jansen, Coach SC Heerenveen

Johnny Jansen (Heerenveen, 2 maart 1975) is de hoofdtrainer van sc Heerenveen.

Voorheen actief als voetballer, een controlerende middenvelder. Hij stond onder contract bij sc Heerenveen en BV Veendam. Bij sc Heerenveen kwam hij niet verder dan 1 officieel duel in het eerste elftal, in de Intertoto van 1995 tegen het Portugese União de Leiria. Vervolgens speelde hij 13 wedstrijden voor BV Veendam waarvoor hij 1 officieel doelpunt maakte (vs. ADO Den Haag).

Na zijn betaalde voetbal avontuur vertrok hij naar MSC uit Meppel waarvoor hij 5 seizoenen speelde. In 2005 keerde hij terug bij zijn eerste club SV Olyphia uit Noordwolde.

Tot mei 2012 speelde hij bij de amateurs van Olyphia in zijn geboortedorp. In zijn periode werd de 5e klasse verruild voor de 2e klasse. Ook was hij bestuurslid voetbalzaken en jeugdtrainer bij de club uit Noordwolde.

Officieel startte hier ook zijn trainerscarrière bij de senioren. Als 26-jarige werd hij hoofdtrainer van het eerste elftal, de club waar hij op 15-jarige leeftijd in het eerste debuteerde.

Sinds 2005 is hij assistent-trainer van sc Heerenveen en wordt gezien als de bewaker van de clubcultuur. Hij kwam in 1991 al binnen bij de voetbalschool samen met zijn clubgenoot Ronnie Venema die via Veendam bij sc Heerenveen uiteindelijk het eerste elftal haalde.

Jansen werkte vanaf 2000 in allerlei trainersfuncties bij Heerenveen. Hij trainde de B1, A1, het beloftenelftal en was hoofd van de jeugdopleiding. Met de B1 wist Jansen te promoveren naar het hoogste niveau door het kampioenschap in de 1e divisie. Hij won de nationale beker driemaal met de A1 en eenmaal met de B1 en verloor ook nog een bekerfinale met de A1 en de beloften. Hij werd in 2016 en 2017 kampioen met die beloften van SC Heerenveen in de reservecompetitie.

Als assistent-trainer heeft hij gewerkt onder Dwight Lodeweges (49 wedstrijden), Foppe de Haan (27 wedstrijden), Jurgen Streppel (77 wedstrijden) en Jan Olde Riekerink (23 wedstrijden), Jan de Jonge (24 wedstrijden) en Tieme Klompe (ivm schorsing van de toenmalige trainer schoof Klompe door met Jansen als assistent, 1 wedstrijd)

Na het ontslag van trainer Jan Olde Riekerink, werd Johnny Jansen de waarnemend hoofdtrainer, voor de resterende 5 wedstrijden, tot het einde van het seizoen 2018-2019.

Met ingang van seizoen 2019-2020 is Johnny Jansen de hoofdtrainer van Sc Heerenveen.